• Termik genleşme (doğal ve tehlikeli
olmayan bir durum) nedeniyle cihazın
içinden gelen ani bir çatlama sesi.
• Kompresör açıldığında veya kapandığında
ısı ayarlayıcı mekanizmadan gelen hafif bir
tıkırtı.
Enerji tasarrufuyla ilgili ipuçları
• Cihazın kapısını sıkça açmayın veya
gerekmedikçe kesinlikle açık bırakmayın.
• Eğer ortam sıcaklığı yüksekse, Sıcaklık
Düzenleyici düşük bir sıcaklığa
ayarlanmışsa ve cihaz tam dolu
durumdaysa, kompresör devamlı çalışabilir
ve bu da buharlaştırıcı devresinde
karlanmaya veya buzlanmaya neden
olabilir. Böyle bir durumda, otomatik buz
çözme işleminin devreye girmesiyle
elektrik tüketiminden tasarruf sağlanması
için Sıcaklık Düzenleyiciyi daha sıcak bir
ayara getirin.
Taze yiyeceklerin soğutulmasıyla ilgili
tavsiyeler
En iyi performansı elde etmek için:
• sıcak yiyecekleri veya buharlaşan sıvıları
buzdolabına koymayın
• yiyecekleri kapatın veya sarın (özellikle de
keskin bir kokusu varsa)
• yiyecekleri, etrafında hava rahatça
dolaşacak şekilde yerleştirin
Soğutma tavsiyeleri
Faydalı tavsiyeler:
• Et (her türlü): polietilen torbalara koyun ve
sebze çekmecesinin üstündeki cam rafa
yerleştirin.
• Güvenlik açısından, bu şekilde sadece bir
veya iki gün muhafaza edin.
• Pişmiş yiyecekler, soğuk yemekler, vs:
bunlar, ağzı kapalı olmak suretiyle
herhangi bir rafa yerleştirilebilir.
• Meyve ve sebzeler: bunlar iyice
temizlenmeli ve temin edilmiş özel
çekmecelere yerleştirilmelidir.
• Tereyağı ve peynir: bunlar, içine havanın
mümkün olduğunca girmemesi için özel
hava geçirmez kaplara konulmalı veya
alüminyum folyoya sarılmalı ya da
polietilen torbalara konulmalıdır.
• Şişeler: bunlar, kapakla kapatılmalıdır ve
kapakta bulunan şişe bölmesinde ya da
(varsa) cihazın içindeki şişe rafında
muhafaza edilmelidir.
• Muzlar, patatesler, soğanlar ve
sarımsaklar (paketli değilse), buzdolabına
konulmamalıdır.
Dondurma tavsiyeleri
Birçok dondurma işleminde size yardımcı
olacak bazı önemli tavsiyeler aşağıda
verilmektedir:
• 24 saatte dondurulabilecek maksimum
yiyecek miktarı, bilgi etiketinde
belirtilmektedir;
• dondurma işlemi 24 saat alır ve bu süre
boyunca dondurulmak üzere başka bir
yiyecek konulmamalıdır;
• sadece birinci kalite, taze ve iyi
temizlenmiş yiyecekleri dondurun;
• hızlı ve tamamen donmasını ve buzu
eridikten sonra sadece tüketilecek
miktarda tüketilebilmesini sağlamak için
yiyecekleri küçük porsiyonlara bölün;
• yiyecekleri alüminyum folyoya veya
polietilene sarın ve bu yaptığınız paketin
hava geçirmez olduğundan emin olun;
• cihazın içindeki sıcaklığın yükselmesini
önlemek için taze veya donmamış
yiyeceklerin önceden donmuş yiyeceklere
temas etmesine izin vermeyin;
• yağsız yiyecekler yağlı yiyeceklere oranla
daha iyi ve daha uzun süre saklanabilir;
tuz, yiyeceklerin saklama ömrünü kısaltır;
• eğer su buzları dondurucu bölmesinden
çıkarıldıktan hemen sonra tüketilirse, ciltte
soğuk yanıklarına neden olabilir;
• yiyeceklerin muhafaza sürelerini kontrol
edebilmek amacıyla, her bir yiyecek
paketinin üzerine dondurucuya konulma
tarihini yazmanız tavsiye edilir.
Donmuş yiyeceklerin muhafazasıyla
ilgili tavsiyeler
Bu cihazdan en iyi performansı elde etmek
için, aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz:
• piyasada donmuş halde satılan
yiyeceklerin satıcı tarafından uygun şekilde
muhafaza edilmiş olduğundan emin olun;
• donmuş yiyeceklerin, yiyeceğin satıldığı
mağazadan dondurucunuza mümkün olan
en kısa sürede aktarılmasını sağlayın;
• cihazın kapısını çok sık açmayın veya
gerektiğinden fazla açık bırakmayın;
www.zanussi.com 7