tr
83
Dondurma ve saklama
Dondurulmuş gıda satın almak
■ Ambalajı zarar görmemiş olmalıdır.
■ Son kullanma tarihine dikkat ediniz.
■ Yiyeceği satın aldığınız dondurucudaki
sıcaklık -18 °C veya daha soğuk
olmalıdır.
■ Dondurulmuş gıda mümkün
olduğunca bir yalıtımlı çanta ile
taşınmalıdır ve en kısa sürede
dondurucuya yerleştirilmelidir.
Dondurulmuş gıdanın
saklanması
Eğer çok fazla yiyecek konulacaksa, Buz-
Twister ve rafı çıkarabilirsiniz.
Cihazdaki hava sirkülasyonunu
etkilememek için yiyecekleri istif sınırının
dışına taşmayacak şekilde yerleştiriniz.
Taze yiyeceklerin
dondurulması
Dondurmak için sadece taze ve uygun
yiyecekler kullanınız.
Besin değeri, aroma ve rengi en iyi
şekilde koruyabilmek için, dondurmadan
önce sebzeler kaynar su ile
şoklanmalıdır. Patlıcan, biber, kabak ve
kuşkonmazda bu işleme gerek yoktur.
Dondurma ve şoklama ile ilgili kitapları
kitapçılarda bulabilirsiniz.
Bilgi
Dondurulacak olan yiyecekleri, zaten
donmuş olan yiyeceklerle temas
ettirmeyiniz.
■ Dondurulmaya uygun gıdalar
şunlardır:
Unlu mamüller, balık ve deniz ürünleri,
et, av eti, kümes hayvanları, sebze,
meyve, otlar, kabuksuz yumurta,
peynir, tereyağı ve çökelek gibi süt
ürünleri, hazır yiyecekler ve çorbalar,
güveçler, pişmiş et ve balık gibi yemek
artıkları, patates yemekleri, sufleler ve
tatlılar.
■ Dondurulmaya uygun olmayan gıdalar:
Normalde çiğ olarak tüketilen marul ve
turp gibi sebze çeşitleri, kabuklu
yumurta, üzüm, bütün elma, armut ve
şeftali, katı pişirilmiş yumurta, yoğurt,
kesilmiş süt, ekşi krema, Creme
Fraiche ve mayonez.
Dondurulmuş gıda paketlemesi
Tadlarını kaybetmesin ve kurumasın diye,
yiyecekleri hava almayacak şekilde
paketleyiniz.
1. Yiyecekleri ambalajına yerleştiriniz.
2. Bastırarak havasını alınız.
3. Ambalajı sıkıca kapatınız.
4. Ambalajın üzerine içeriğini ve
dondurucuya yerleştirme tarihini
yazınız.
Ambalaj olarak uygun olanlar:
Plastik folyo, polietilen tüp film,
alüminyum folyo, dondurucu kutuları.
Bu ürünleri yetkili satıcılarda
bulabilirsiniz.
Ambalaj için uygun olmayanlar:
Ambalaj kağıdı, parşömen kağıdı,
selofan, çöp torbaları ve kullanılmış
alışveriş torbaları.
Sızdırmazlığı sa
ğlamak için uygun
olanlar:
Lastik bantlar, plastik klipler, ip, soğuğa
karşı dayanıklı yapışkan bantlar veya
benzeri.