130
tr
çözülürken ve piµirilirken kaliteleri daha
iyi muhafaza edilir.
Besinleri hava giremiyecek µekilde paketleyiniz
ki, tadı bozulmasın veya kurumasınlar.
Paketlemek için µu malzemeler uygundur:
Plastik folyo, polietilenden torba folyo,
alüminyum folyo ve dondurmak için uygun
kutular. Bu ürünleri ve malzemeleri ilgili alıµ
veriµ merkezlerinde bulabilirsiniz.
Paketlemek için µu malzemeler uygun
deπildir:
Paketleme kaπıdı, parµömen kaπıdı, selofan
(jelatinli kaπıt), çöp torbası ve kullanılmıµ
poµetler.
Besinleri ambalaja koyunuz, ambalajın içindeki
havayı tamamen boµaltınız ve paketi iyice
(sızdırmıyacak µekilde) kapatınız.
Paket kapatmak için uygun malzemeler:
Lastik halkalar, plastik klipsler, baπlama iplikleri,
soπuπa dayanıklı yapıµkan bantlar veya benzeri
malzemeler. Polietilenden torba ve folyoları,
uygun bir sıcak kaynak aleti ile kapatabilirsiniz.
Paketlediπiniz gıda maddelerini dondurucu
bölmesine yerleµtirmeden önce, üzerine
belli bir iµaret veya isim yazınız ve hangi
tarihte dondurduπunuzu da not ediniz.
Azami Dondurma Miktarı
Gıda maddeleri mümkün olduπu kadar çabuk
ve tamamen (ortasına kadar) dondurulmalıdır.
Vitaminleri, gıda deπerleri, gürünüµleri ve tadları
ancak bu µartlar altında iyi muhafaza edilmiµ
olur. Bu nedenle cihazınızın azami dondurma
miktarını aµmayınız.
24 saat içinde üst dondurulmuµ besin kab∂
içinde µu miktarda besin dondurulabilir:
60 cm geniµliπindeki cihazlarda: azami 12 kg.
Önceden dondurulmuµ olan besinler, yeni
dondurulacak olan besinler ile temas
etmemelidir.
Sıcak yemekleri ve içecekleri dondurucu
bölmesine koymadan önce, oda sıcaklıπına
kadar soπumalarını bekleyiniz.
Dondurmak ve Depolamak
Dondurulmuµ Hazır Gıdalar
Satın Alırken Dikkat
Edilecek Hususlar
l Ambalaja dikkat ediniz, ambalaj kusursuz
olmalıdır.
l Son kullanma tarihi geçmemiµ olmalıdır.
l Bu gıda maddelerinin içinde bulunduπu
buzlukların sıcaklıπı –18 °C veya daha da
soπuk olmalıdır.
l Dondurulmuµ besinleri alıµ veriµ yaparken
en sonunda satın alınız ve gazete kaπıdına
veya belli bir süre soπuk tutan izole
poµetlere koyup, mümkün olduπu kadar
çabuk eve götürüp dondurucu bölmesine
yerleµtiriniz.
Besinleri Kendiniz
Dondurabilirsiniz
Besinleri kendiniz dondurmak istiyorsanız,
sadece taze ve iyi besinler kullanınız.
Ωu besinler dondurulabilirler
Et, sucuk türleri, tavuk ve benzeri kümes
hayvanlarının eti, yaban hayvanlarının eti, balık,
sebze, baharat türünden otlar, meyve, hamur
iµleri, pizza, hazır yemekler, artık yemekler,
yumurta sarısı ve yumurta beyazı.
Ωu besinler dondurulmaya elveriµli deπildir
Kabuπu içinde bütün yumurta, ekµi kaymak ve
mayonez, yaprak salata, küçük kırmızı turp,
turp türleri ve soπan.
Sebze ve meyvelerin kısa haµlanıp
dondurulması
Sebzelerin ve meyvelerin rengi, tadı, aroması ve
„C“ vitamini olduπu gibi kalabilmesi için,
dondurulmadan önce µok haµlanması gerekir.
(Ωok haµlamada sebze ve meyve kısa bir süre
kaynar suya basılır. – Besinlerin dondurulması
ve µok haµlama hakkında kitapçılarda yeterince
kitap bulabilirsiniz).
Besinlerin Ambalajlanmaları
Gıda maddelerini normal olarak ihtiyaç
duyduπunuz porsiyonlar halinde paketleyiniz.
Sebze ve meyve en fazla 1 kg olmalıdır, et
2,5 kg kadar porsiyonlanabilir. Küçük
porsiyonlar daha çabuk donar. Buzları
129
tr
Dondurmak ve Depolamak
Süper soπutma
Al∂µ veriµe gitmeden 3-4 saat önce veya en geç
taze besinleri cihaza yerleµtirirken, süper
soπutma fonksiyonunu açman∂z gerekir. Süper
soπutma fonksiyonunu açak için, süper
soπutma tuµuna “super” (Resim 2/3) bas∂n∂z.
“super” göstergesi (Resim 2/6), bu
fonksiyonun devreye sokulduπunu gösterir.
Süper soπutma fonksiyonunda, soπutucu
bölmesi 6 uzun bir süre düµük bir dereceye
kadar soπutulur. Ard∂ndan otomatik olarak süper
soπutma fonksiyonu devreye sokulmadan önce
ayarl∂ olan dereceye geçilir.
Süper Dondurma
Eπer dondurucu bölmesinde önceden konulmuµ
olan besinler varsa, yeni besinler koymandan
bir kaç saat önce süper dondurma fonksiyonu
çalıµtırılmalıdır.
Genel olarak 4–6 saat kadar önceden
çalıµtırmak yeterlidir. Eπer azami dondurma
miktarı söz konusuysa, 24 saat önceden
çalıµtırmak gerekir. Az miktarda besin
(2 kg kadar) süper dondurma fonksiyonu
olmadan da dondurulabilir. Süper dondurma
fonksiyonunu devreye sokmak için, süper
dondurma düπmesine (Resim
2
/11) basmak
yeterlidir.
“super“ göstergesi, bu fonksiyonun devreye
sokulduπunu gösterir. Bu fonksiyon devreye
sokulduktan sonra, dondurucu bölmesinde
oldukça düµük bir dereceye ulaµ∂l∂r. Süper
dondurma fonksiyonu, devreye sokulduktan
yaklaµ∂k 53 saat sonra otomatik olarak kapan∂r.
Besinlerin Depolanması
Bütün dondurma kablarının sonuna kadar
yerlerine takılmıµ olmasına dikkat ediniz.
Bu, cihaz içindeki muntazam hava sirkülasyonu
için gerekli ve önemlidir.
Dondurucu Takvimi
Resim
C
/27
Dondurulmuµ besinlerin kalitesinin
kötüleµmesini önlemek için, azami depolama
süresinin aµılmaması çok önemlidir. Depolama
süresi, dondurulan besinin türüne baπlıdır.
Sembollerin yanındaki sayılar, dondurulan besin
için geçerli olan kabul edilebilir depolama
sürelerinin ay olarak bildirirler.
Normal satın alınabilen dondurulmuµ hazır
besinlerda, üretim tarihi veya son kullanma
tarihi dikkate alınmalıdır.
* Dondurulmuµ besin tablası
Resim
7
Dondurulmuµ besin tablası, buz kablarının
muhafaza edilmesi ve az miktarda böπürtlen
türünden meyveler, tek tek meyveler, baharat
türünden µifalı otlar ve sebze dondurmak için
kullanılır.
Bu tür besinleri tane tane dondurmak için,
muntazam bir µekilde dondurma tabletinin
üzerine yayınız ve yakl. 10–12 saat
dondurunuz.
Ardından donmuµ olan besinleri uygun bir
torbaya veya kaba doldurunuz. Bu besinlerin
buzlarını çözerken de yine tane tane seriniz.
Dondurulmuµ Besinlerin
Buzlarının Çözülmesi
Çeµit ve kullanım amacına göre, µu olanaklar
arasında seçme yapılabilir:
Oda sıcaklıπı,
Buzdolabında,
Elektrikli fırında,
Sıcak hava fanı kullanılarak,
Mikro dalga cihazında.
Buzu çözülmüµ olan bir besin, belli durumlarda
yeniden dondurulabilir. Örneπin et ve balık bir
günden fazla olmamak µartıyla ve diπer gıda
maddeleri ise üç günden fazla olmamak µartıyla
+3 °C sıcaklık üzerinde kalmadılarsa, yeniden
dondurulabilirler.
Diπer durumlarda, eπer tadı, kokusu ve
görünüµü deπiµmemiµse, ilgili besini piµiriniz,
kızartınız veya hazır bir yemek haline getiriniz
ve yeniden dondurunuz.
Azami depolama süresini bu durumda tamamen
kullanmayınız.
Buz Yapmak
Resim
B
Buz kabının
3
/4'üne kadar olan kısmını su ile
doldurunuz ve dondurucu bölmesine koyunuz.
Donmuµ küp buz parçalarını dıµarı çıkarmak
için kabı hafif bükünüz.
* Bütün modellerde mevcut deπildir.