58
Pişirme esnasında tencere içerisinde direkt karıştırma yapmak
isterseniz, öncelikle tencerenizi ocaktan alınız.
Tarif örnekleri: Mayonez
250 gr yağ,
1 tam yumurta + 1 yumurta sarısı,
1–2 çorba kaşığı sirke (yaklaşık 15 gr),
Tadına göre tuz ve karabiber
Yukarıda miktarları verilen tüm malzemeleri, (oda sıcaklığında)
sırasıyla işlem kabına koyunuz. El blendırınızı ölçüm kabının
tabanına yerleştiriniz. El blendırınızı, en hızlı ayarda, yağ tam
olarak karışana kadar bu pozisyonda çalıştırınız. Daha sonra
şaftı çalışır pozisyonda yavaşça yukarıya ve sonra yağın kalan
kısmını da içine alması için tekrar aşağıya doğru hareket
ettiriniz. İşlem süresi: Salata için 1 dakika, (sos gibi) daha katı
karışımlar için 2 dakikaya kadar varabilir.
Çırpıcı (bakınız s. 3/şek. B)
Çırpıcıyı sadece krema, yumurta çırpmak ve hamurları ve hazır
tatlıları karıştırmak için kullanın.
• Çırpıcıyı (8b) çırpıcı dişli kutusuna (8a) yerleştirin, sonra da
motor kısmını (4) dişli kutusuna takın.
• Çırpıcıyı bir kâsenin içerisine koyun ve ancak o zaman cihazı
çalıştırın.
• Kullandıktan sonra cihazı prizden çekin ve motor kısmını
ayırmak için düğmelerine (5) basın. Sonra da çırpıcıyı dişli
kutusundan çıkarıp alın.
En iyi sonuçları elde etmek için ipuçları
• Orta büyüklükte bir kâse kullanın.
• Çırpıcıyı hafif eğimli tutarak saat yönünde hareket ettirin.
• Çırpılmış krema (en fazla 400 ml soğutulmuş krema, en az
%30 yağ içerikli, 4–8 °C): Düşük hızla başlayın (düğmeye
hafifçe basın) ve çırparken hızı arttırın (düğmeye daha
kuvvetli basın).
• Çırpılmış yumurta beyazı (en fazla 4 yumurta): Orta hızla
başlayın (düğme üzerinde yarıya kadar basınç uygulayın) ve
çırparken hızı arttırın (düğmeye daha kuvvetli basın).
Kompakt mutfak makinesi
aksesuarları
Kompakt mutfak makinesi aksesuarları (9) doğrama,
• karıştırma ve hamur yoğurma (en fazla 250 gr un üzerinde),
dilimleme ve parçalama işlemleri için son derece uygundur.
Doğrama (bakınız s. 4/şek. D)
Bıçağı kullanarak et, peynir, soğan, yeşillik, sarımsak, havuç,
ceviz, fındık, badem vb. doğrayabilirsiniz.
En iyi sonuçları elde etmek için lütfen D ve E bölümlerindeki
işlem tablolarında gösterilen maksimum miktarlara ve hız
ayarlarına bakınız.
Buz küpü, Hindistan cevizi, kahve çekirdeği gibi aşırı derecede
sert yiyecekleri doğramayın.
Doğramadan önce…
• eti, peyniri, soğanları, sarımsağı, havuçları, kırmızıbiberleri
önceden parçalara ayırın
• yeşilliklerin saplarını ve kuru yemişlerin kabuklarını ayırın
• kemikleri, kıkırdakları ve sinirleri etten ayırın
• daima kaymayı önleyen ataçmanın (12) doğrayıcı kâseye
ekli olduğundan emin olun.
Dikkat: Bıçak çok keskindir! Bıçağı daima üst plastik kısımdan
ve çok dikkatli bir şekilde tutun.
Plastik kılıfı bıçaktan dikkatlice çıkarın.
1. Bıçağı işlem kabının (11) ortasındaki mile yerleştirin ve
oturmasını sağlayacak şekilde döndürün.
2. Yiyecekleri işlem kabına yerleştirin. Kapağı (10) işlem kabının
üzerine koyup, kabın tutma yerinin yanında bulunan kapak
kilidi ile (10d) birbirine kenetleyin.
3. Kapağı kilitlemek için kapağı saat yönünde çevirip «klik»
sesini duyun.
4. Motor kısmını motor bağlantı parçasının (10a) içine
kilitlenene kadar yerleştirin.
5. Cihazı fişe takın ve iticinin yerinde olmasını sağlayın.
6. Cihazı çalıştırın ve diğer elinizle işlem kabını tutun.
7. Kullandıktan sonra fişten çıkarın ve motor kısmı çıkarmak
için çıkarma düğmelerine (5) basın. İticiyi çıkarın.
8. Kapak kilidine (10d) basın ve tutun. Kapağı (10) açmak için
saat yönünde döndürün.
9. Kapağı yukarı kaldırın.
10. İşlemi tamamlanmış yiyecekleri çıkarmadan önce bıçağı
dikkatli şekilde çıkarın. Bıçağı çıkarmak için hafifçe
döndürün ve sonra da çekip çıkarın.
Hamur yoğurma
Bıçağı (13) kullanarak krep hamuru gibi hafif hamurları veya
250 grama kadar un içeren kek karışımlarını yoğurabilirsiniz.
Tarif Örneği: Krep hamuru
Önce 375 ml sütü işlem kabına dökün, sonra 250 gr un ve
2 yumurta ekleyin. Hamuru kıvamına gelene kadar en son
hızda yoğurun.
Hamur yoğurma
Bölüm D’deki resim, yoğurma ataçmanının kullanımı için de
geçerlidir.
Yoğurma ataçmanı (14) (maksimum 250 gram un içerecek
şekilde) mayalama hamuru veya pasta hamuru gibi çeşitli
hamur tiplerini yoğurmak için uygundur.
• Yoğurma ataçmanını işlem kabına (11) yerleştirin.
• İşlem kabına maksimum 250 gr un doldurun ve sıvılar hariç
olmak üzere diğer malzemeleri ekleyin.
• Cihazı en son hızda çalıştırın.
• Motor çalışırken sıvı doldurma tüpü vasıtasıyla sıvıları ilave
edin.
• Maksimum yoğurma süresi: 1 dakikadır – sonra motor
kısmını 10 dakika boyunca dinlendirin.
Tarif örneği: Pizza hamuru
250 gr un, ½ çay kaşığı tuz, ½ çay kaşığı kuru maya, 5 çorba
kaşığı zeytinyağı, 150 ml (ılık) su
Tarif örneği: Pasta
250 gr un, 170 gr tereyağı (soğuk/sert, küçük parçalar
halinde), 80 gr şeker, 1 vanilya şekeri, 1 küçük yumurta,
1 tutam tuz
İyi sonuçlar için sıcak, yumuşak tereyağı kullanmayın.
Hamur bir top haline geldikten hemen sonra yoğurmayı
bırakın. Aşırı derecede yoğurmanız durumunda hamur çok
yumuşak bir hal alacaktır.
Dilimleme / Kıyma (bakınız s. 5/şek. E)
Dilimleme bıçağını (15a) kullanarak salatalıkları, soğanları,
mantarları, elmaları, havuçları, turpları, çiğ patatesleri,
kabakları, lahanaları vb. dilimleyebilirsiniz. Kıyma bıçağını
(15b) kullanarak elmaları, havuçları, çiğ patatesleri, pancarları,
57221101042_MQ775_S6-80.indd 58 28.02.13 12:28