HOTPOINT/ARISTON FA3 840 H IX HA Use & Care

Tip
Use & Care
Kullanım ve Bakım kılavuzu
www.hotpoint.eu/register
2
TÜRKÇE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
TR
3
TÜRKÇE
SAĞLIK & GÜVENLİK, KULLANIM & BAKIM
VE MONTAJ KILAVUZU
BİR HOTPOINT  ARISTON ÜRÜNÜ SATIN ALDIĞINIZ İÇİN TEEKKÜR EDERİZ
Daha kapsamlı yardım ve destek için, lütfen ürününüzü aşağıdaki adresten
kaydedin www.hotpont.eu/regster
Dizin
Sağlık ve Güvenlik kılavuzu
GÜVENLİK TALİMATLARI .................................................................................4
ÇEVRENİN KORUNMASI ..................................................................................6
UYUMLULUK BEYANNAMESİ .............................................................................6
Kullanım ve Bakım kılavuzu
ÜRÜN TANIMI ...........................................................................................7
KONTROL PANELİ ........................................................................................8
EKRAN AÇIKLAMASI .....................................................................................8
AKSESUARLAR ...........................................................................................9
RAFIN VE DİĞER AKSESUARLARIN TAKILMASI ............................................................9
RAF KILAVUZLARININ ÇIKARILMASI VE YERİNE TAKILMASI ...............................................10
İŞLEVLER ...............................................................................................11
FIRININ KULLANIMI .....................................................................................12
GÜNLÜK KULLANIM ....................................................................................13
PİŞİRME TABLOSU ......................................................................................17
TEST EDİLMİŞ YEMEK TARİFLERİ .........................................................................19
TEMİZLİK ..............................................................................................20
BAKIM .................................................................................................21
ARIZA GİDERME ........................................................................................25
ÜRÜN FİŞİ ..............................................................................................26
SATIŞ SONRASI SERVİS ..................................................................................26
Kurulum Kılavuzu ......................................................................................27
4
GÜVENLİK TALİMATLARI
OKUNMASI VE UYULMASI
ÖNEMLİ BİLGİLER
Cihazı kullanmadan önce, bu
güvenlik talimatlarını okuyun.
İleride başvurmak üzere saklayın.
Bu talimatlar ve cihan kendisi,
her zaman uyulması gereken
önemli güvenlik uyarıları
ermektedir.
Üretici, bu güvenlik talimatlarına
uyulmaması, cihazın uygunsuz
kullanımı ve kontrollerin yanlış
ayarlanması ile ilgili her tür
sorumluluğu reddeder.
GÜVENLİK UYARILARI
Çok küçük (0-3 y) ve küçük
çocuklar (3-8 yaş), devamlı
gözetim altında tutulmadığı
sürece cihazdan uzak
tutulmalıdır.
8 yaşındaki ve daha büyük
çocuklar ile fiziksel, algılama
veya akli yetenekleri kısıtlı ya da
deneyimi veya bilgisi olmayan
kişiler, bu ciha yalnızca gözetim
altında olmaları ya da güvenli
kullanım konusunda talimatlar
almış ve söz konusu olabilecek
tehlikeleri anlıyor olmaları
durumunda kullanabilir.
Çocuklar cihazla oynamamalıdır.
Temizlik ve kullanıcı bakımı
gözetim altında olmayan
çocuklar tarafından
yapılmamalıdır.
UYARI: Cihaz ve erişilebilir
parçaları kullanım sırasında çok
ısınır; sürekli gözetim altında
olmadıkları sürece 8 yaşından
küçük çocuklar uzak tutulmalıdır.
UYARI: Isıtma elemanlarına veya
iç yüzeye dokunmaktan sakının
- yanma riski.
Yiyecek kurutma esnasında
cihazı asla denetimsiz
bırakmayınız.
Cihaz sensör kullanımına
uygunsa, yalnızca bu fırın için
önerilen sıcaklık sensörünü
kullanın.
Bileşenlerin tümü tamamen
soğuyana kadar, giysilerinizi
veya diğer yanıcı malzemeleri
cihazdan uzak tutun.
Aşırı ısınmış yağlar ve sıvı yağlar
kolaylıkla alev alırlar. Katı yağ,
yağ bakımından zengin
yiyecekler pişirirken veya alkol
eklerken (örn. rom, konyak,
şarap) her zaman dikkatli olun
- yangın riski.
Isıtma elemanlarına
dokunmamaya dikkat ederek,
fırın tepsilerini ve aksesuarları
çıkarmak için fırın eldivenleri
kullanın.
Pişirme bittikten sonra cihaz
kapağını açarken dikkatli olun,
cihazın kapağını tam açmadan
sıcak havanın veya buharın azar
azar çıkmasını bekleyin.
Fırının önündeki sıcak hava
menfezlerini engellemeyin.
İZİN VERİLEN KULLANIM
DİKKAT: Bu cihaz, harici bir
zaman ayarı veya ayrı bir
uzaktan kumanda sistemi
yardımıyla çalıştırılmak üzere
tasarlanmamıştır.
Bu cihaz tamamen ev
kullanımına yöneliktir;
profesyonel kullanıma uygun
değildir.
Cihazı dış mekanda
kullanmayınız.
Aerosol kutuları gibi patlayıcı
veya yanıcı maddeleri cihazın
içinde veya yakınında
saklamayın ve benzin veya diğer
yanıcı malzemeleri cihazın içine
veya yakınına yerleştirmeyin:
cihaz yanlışlıkla çalıştırılırsa
yangın çıkabilir.
Başka bir kullanıma (ör. odala
ısıtmak) izin verilmez.
MONTAJ
Cihaz, iki veya daha fazla kişi ile
kaldırılmalı ve monte edilmelidir.
Cihazı ambalajından çıkarmak ve
monte etmek için koruyucu
eldiven kullanın.
Montaj ve tamir işlemleri kalifiye
bir teknisyen tarafından,
üreticinin talimatlarına ve yerel
güvenlik yönetmeliklerine uygun
şekilde yapılmalıdır. Kullanıcı
kılavuzunda özellikle
belirtilmedikçe, cihazın hiçbir
parçasını tamir etmeyiniz veya
değiştirmeyiniz.
Montaj işlemlerini çocuklar
yapmamalıdır. Montaj sırasında
çocukları uzak tutun. Ambalaj
malzemelerini (plastik poşetler,
polistiren parçalar, vs.), montaj
esnasında ve sonrasında
çocukların ulaşamayacağı
yerlerde saklayın.
Cihazın ambalajınıtıktan
sonra, cihazın nakliye sırasında
hasar görmemiş olduğundan
emin olun. Sorunla karşılaşmanız
halinde, satıcınız veya size en
yakın yetkili servisle temasa
geçin.
Herhangi bir montaj işleminden
önce, cihazın fi elektrik
prizinden çekilmelidir.
Montaj işlemi esnasında, cihazın
elektrik kablosuna hasar
vermemesine dikkat edin.
Cihazı ancak montaj
tamamlandıktan sonra
etkinleştirin.
Montajdan sonra, cihazın alt
kısmı artık erişilemiyor olmalıdır.
Tüm dolap kesme işlerini cihazı
mobilyaya yerleştirmeden önce
yapın ve tüm tahta kıymık ve
talaşlarını dikkate temizleyin.
Tezgah ile fırının üst kena
arasındaki minimum boşluğu
kapatmayın.
Fırını, polistiren köpük
kaidesinden ancak montaj
sırasında çıkarın.
Cihazı dekoratif bir kapının
arkasına monte etmeyin - Yangın
riski.
ELEKTRİKSEL UYARILAR
Montaj işleminin yürürlükteki
güvenlik kanunlarına uygun
olması için, en az 3 mm kontak
boşluğu olan omnipolar anahtar
gereklidir ve cihaz
topraklanmalıdır.
Güç kablosu hasar görmüş ise
aynısı ile değiştirin. Elektrik
kablosu sadece kalifiye bir
teknisyen tarafından, üreticinin
talimatlarına ve geçerli güvenlik
Sağlık ve Güvenlik kılavuzu
TR
5
kanunlarına uygun olarak
yapılmalıdır. Bir yetkili servis ile
temasa geçin.
Fiş erişilebilir ise, fişi çekerek
veya ulusal elektriksel güvenlik
standartları uyarınca prizin
yukarı akış yönüne takılı
erişilebilir bir çok kutuplu
anahtar kullanılarak cihazın güç
beslemesi ile bağlantısı
kesilebilmelidir.
Bilgi etiketi fırının ön tarafındadır
(kapak açıldığında görünür).
Elektrik kablosunun
değiştirilmesi durumunda, yetkili
bir servis merkeziyle irtibat
kurun.
Takılan f, priz çıkışınıza uygun
değilse, nitelikli bir teknisyenle
irtibata geçin.
Elektrik kablosu yerine
takıldıktan sonra, cihazın fişini
elektrik prizine takmak için
yeterli uzunlukta olmalıdır.
Cihazın fişini elektrik
kablosundan tutarak çekmeyin.
Uzatma kabloları, çoklu prizler
veya adaptörler kullanmayın.
Eğer elektrik kablosu veya fiş
hasarlıysa, cihaz gerektiği gibi
çalışmıyorsa veya hasar görmüş
veya yere düşürülmüşse, bu
cihazı çalıştırmayın. Kabloyu
sıcak yüzeylerden uzak tutun.
Montaj işleminden sonra
elektrikli bileşenler kullanıcı
tarafından erişilebilir
olmamalıdır.
Kesinlikle cihaza vücudunuzun
herhangi bir ıslak kısmı ile
dokunmayın ve ayaklarınız çıplak
iken ciha çalıştırmayın.
TEMİZLİK VE BAKIM
Asla buharlı temizleme
ekipmanları kullanmayın.
UYARI: Elektrik çarpması riskini
önlemek için, lambayı
değiştirmeden önce cihazın
enerjisinin kesildiğinden emin
olun.
Cihazın kapak camını
temizlemek amacıyla sert,
aşındırıcı temizleyiciler veya
keskin metal kazıyıcılar
kullanmayın; bunlar camın
bozulmasına neden olabilir.
Temizlik ve bakım için koruyucu
eldiven takın.
Herhangi bir bakım işleminden
önce, cihazın fi elektrik
prizinden çekilmelidir.
Herhangi bir temizlik veya bakım
işlemi yapmadan önce, cihazın
soğuduğundan emin olun.
6
UYUMLULUK BEYANNAMESİ
ÇEVRENİN KORUNMASI
AMBALAJ MALZEMELERİNİN
BERTARAFI
Ambalaj malzemesi %100 geri
dönüştürülebilirdir ve
geri
dönüştürme simgesi ile işaretlenmiştir.
Bu nedenle, ambalajın çeşitli parçaları,
çöplerin imhasına yönelik yerel
yönetmeliklere tümüyle uygun ve
sorumlu bir şekilde atılmalıdır.
BEYAZ EYALARIN ATILMASI
Cihaz hurdaya çıkarılırken, elektrik
kablosunu keserek cihazı kullanılmaz
hale getirin ve çocukların kolayca içine
tırmanıp kapalı kalamayacağı şekilde
kapak ve raarını (varsa) çıkarın.
Bu cihaz geri dönüştürülebilir
veya
yeniden kullanılabilir malzemelerle
üretilmiştir. Yerel atık imha
yönetmeliklerine uygun olarak çöpe
atılmalıdır.
Elektrikli ev eşyalarının muameleleri,
geri kazanımı ve geri dönüşümüyle ilgili
ayrıntılı bilgi için, ilgili yerel
makamlarınızla, ev atıklarını toplama
hizmetleriyle veya cihazı satın aldığınız
satıcı ile temasa geçin.
Bu cihaz, Atık Elektrik ve Elektronik Cihazlar
(WEEE) ile ilgili 2012/19/EU Avrupa
Direktifine uygun olarak işaretlenmiştir.
Bu cihazın uygun olmayan biçimde atık
maddeye dönüştürülmesi, çevre ve insan
sağlığını tehlikeye sokacak potansiyel
olumsuz sonuçlar doğurabileceği için,
elden çıkarma esnasında uygun
prosedürlerin takip edilmesi şarttır.
Ürün veya beraberindeki dokümanlar
üzerindeki
simgesi, bu ürünün
evsel atık olarak işlenmemesi, elektrikli
ve elektronik ekipmanların geri
dönüştürülmesine yönelik uygun bir
toplama merkezine götürülmesi
gerektiğini belirtir.
ENERJİ TASARRUFU İÇİN
İPUÇLARI
Fırını sadece yemek tarifinizde veya
pişirme tablosunda belirtilmişse
önceden ısıtın.
Isıyı çok daha iyi emdiklerinden dolayı
koyu renk kaplamalı veya emaye
pişirme kaplarını kullanın.
Bu cihaz, aşağıdaki Avrupa
Direktierinin gerekliliklerine uygun
olarak tasarlanmış, üretilmiş ve
dağıtılmıştır:
LVD 2014/35/EU, EMC 2014/30/EU ve
RoHS 2011/65/EU.
Bu cihaz yiyecek maddeleri ile temas
edecek şekilde tasarlanmış olup,
1935/2004 sayılı Avrupa Yönetmeliğine
uygundur.
Bu cihaz Avrupa Standardı EN 60350-1
ile uyumlu olarak 65/2014 ve 66/2014
sayılı Avrupa Yönetmeliklerinin Eko
Tasarım gerekliliklerini karşılar.
TR
7
ÜRÜN
TANIMI
Kullanım ve Bakım kılavuzu
Lütfen dikkat edin:
Pişirme sırasında, enerji tüketimini azaltmak üzere soğutma fanı ara ara açılabilir.
Pişirme tamamlandıktan ve fırın kapatıldıktan sonra, soğutma fanı belli bir süre boyunca çalışmaya devam edebilir.
1. Kontrol paneli
2. Fan
3. Lamba
4. Aksesuar kılavuzları
(seviye, pişirmelmesinin
duvarında) gösterilir
5. Kapak
6. Üst ısıtma elemanı/ızgara
7. Yuvarlak ısıtma elemanı
(görünmez)
8. Tanıtım levhası
(çıkarmayın)
9. Alt ısıtma elemanı
(görünmez)
1
2
3
4
5
8
9
7
6
8
EKRAN AÇIKLAMASI
KONTROL PANELİ
1. SEÇİM DÜĞMESİNİ
Bir işlev seçmek suretiyle fırını
açmak için kullanılır.
Fırını kapatmak için,
konumuna
çevirin.
2. LAMBA
Fırın açıkken, fırın bölmesinin
lambasını açmak veya kapatmak için
basın.
3. ZAMAN AYARI
Pişirme süresi ayarlarına, gecikmeli
başlatmaya ve zaman ayarına
erişmek için kullanılır. Fırın
kapalıyken saati görüntülemek için
kullanılır.
4. EKRAN
5. AYARLAMA DÜĞMELERİ
Pişirme süresi ayarlarını değiştirmek
için kullanılır.
6. TERMOSTAT DÜĞMESİ
Manuel işlevleri etkinleştirirken
istediğiniz sıcaklığı seçmek için
çevirin. Otomatik işlevlerde
kullanılır.
1. Ön ısıtma ve kalan ısı simgesi
2. Saat; bilgi ve işlev süresi
3. Mutfak zaman ayarı
4. Pişirmenin bitiş saati
5. Süre
6. Saat
1
6 5 4 3
2
1 32 4 5
6
TR
9
AKSESUARLAR
RAF TABAK FIRIN TEPSİSİ
Raf, yiyecekleri kızartmak
için veya tavalar, kek kalıpları
ve fırında kullanılabilen
diğer pişirme kapları için bir
destek olarak kullanılabilir.
Ekmek, et, balık ve sebze
kızartmak için faydalıdır.
Et, balık, sebze, focaccia vs.
pişirmek için fırın tepsisi
olarak kullanın veya pişirme
sırasında çıkan sıvıları
toplaması için rafın altına
konumlandırın.
Her türlü ekmek ve hamur
işi, aynı zamanda rosto,
kağıtta balık vs. pişirmek için
kullanın.
Aksesuar sayısı, satın alınan modele bağlı olarak değişebilir.
EK AKSESUARLAR: Tedarik edilmeyen diğer aksesuarlar, Satış Sonrası Servisten ayrıca satın alınabilir.
RAFIN VE DİĞER AKSESUARLARIN TAKILMASI
Kalkık kenarın yukarı baktığından emin olarak,
rafı, raf kılavuzlarının üzerinde kaydırarak yatay bir
şekilde yerleştirin.
Fırın tepsisi gibi diğer aksesuarlar rafla aynı
şekilde yatay olarak takılır.
10
RAF KILAVUZLARININ ÇIKARILMASI VE YERİNE TAKILMASI
Raf kılavuzlarını çıkarmak çn, kılavuzun dış
kısmını sıkı bir şekilde kavrayın ve desteği ve iki
dahili pimi yerinden çıkarmak için kendinize doğru
çekin.
Raf kılavuzlarını yenden konumlandırmak
çn, iç kısmın yanında konumlandırın ve önce iki
pimi yerine takın. Ardından dış kısmı yuvasının
yanında konumlandırın, desteği takın ve raf
kılavuzunun yerine sağlam tespit edildiğinden
emin olmak için iç kısmın duvarına doğru sıkıca
bastırın.
TR
11
ALT VE ÜSTTEN ISITMA
Yalnızca bir rafta her türlü yemeği pişirmek
için kullanılır. 3. rafı kullanın. Ancak et parçası
rostolarken veya fırında makarna pişirirken 2.
seviyeyi kullanın. Yiyeceği içine koymadan önce
fırını ısıtın.
FANLI HAVA DOLAŞIMI
Farklı tiplerde olsa bile aynı pişirme sıcaklığı
gerektiren yiyecekleri aynı anda birden fazla
rafta (en fazla üç) pişirmek için kullanılır, (örn.:
balık, sebzeler, kekler). Bu işlev, farklı yiyecekleri,
kokuları birbirlerine karıştırmadan pişirmek için
kullanılabilir. Sadece tek bir rafta pişirmek için
3. seviyeyi kullanın; iki rafta birden pişirmek için
2. ve 4. seviyeyi kullanın; ve üç rafta pişirmek
için 1., 3. ve 5. seviyeleri kullanın. Yiyeceği içine
koymadan önce fırını ısıtın.
BÜYÜK ET PİŞİRME
Büyük et parçalarını (2,5 kg'nin üzerinde)
pişirmek için kullanılır. Parçaların büyüklüğüne
bağlı olarak 1. veya 2. rafı kullanın. Her iki
tarafının da eşit esmerleşmesi için, pişirme
işlemi sırasında eti çevirmenizi öneriyoruz.
Çok kurumaması için, etin üzerine ara sıra su
dökülmesi tercih edilir.
ÇOKLU GEVREKLEŞTİRME
Farklı tiplerde ve boyutlarda pizza ve ekmek
pişirmek için kullanılır. Aynı anda birden fazla
rafta pişirmek mümkündür (en fazla iki). Pişirme
işleminin yarısında fırın tepsilerinin konumunu
değiştirmek iyi bir fikirdir. Tek bir rafta pişirmek
için 2. seviyeyi, iki rafta pişirmek için 2. ve 4.
seviyeleri kullanın. Pişirmeden önce fırını ön
ısıtmaya tabi tutun.
IZGARA
Biftek, kebap ve sosis ızgara yapmak,
sebze ograten pişirmek veya ekmek kızartmak
için kullanılır. Yemeğin 5. rafa yerleştirilmesini
öneriyoruz. Et ızgara yaparken, pişirme esnasında
çıkan sıvıları toplaması için tabak kullanılmasını
öneriyoruz: İçine yaklaşık 200 ml içme suyu
ekleyerek 4. rafta konumlandırın. Fırını 3-5 dakika
boyunca önceden ısıtın. Pişirme işlemi sırasında
fırın kapağı kapalı tutulmalıdır.
İLEVLER
TURBO IZGARA
Büyük et parçalarını kızartmak için kullanılır
(butlar, rozbif, tavuk). Yiyeceği 2. rafa yerleştirin.
Pişirme esnasında çıkan sıvıları toplaması
için bir tabak kullanılmasını öneriyoruz: İçine
yaklaşık 200 ml içme suyu ekleyerek 1. rafta
konumlandırın. Pişirme işlemi sırasında, fırının
kapağı kapalı tutulmalıdır.
KABARTMA
Tatlı veya tuzlu hamurun etkili bir şekilde
kabarmasına yardımcı olmak için kullanılır.
Hamuru ikinci seviyeye yerleştirin ve işlevi
etkinleştirmek için termostat düğmesini uygun
simgeye çevirin. Fırına ön ısıtma uygulamak
gerekmez; sıcaklık otomatik olarak 40° C'ye
ayarlanır. Fırının iç sıcaklığı 60° C'den fazla
ise, ekranda “Hot mesajı gösterilecek ve işlev
etkinleştirilmeyecektir; Fırın soğuyana kadar
beklemeniz gerekecektir.
ECO FANLI HAVA*
Rostoluk et parçalarını (içi doldurulmuş) tek
bir rafta pişirmek için kullanılır. Bu işlev, yemeğin
aşırı kurumasını önlemek için nazik ve aralıklı
hava dolaşımı kullanır. Bu EKO işlevi kullanılırken,
pişirme boyunca ışık kapalı kalacak, ancak
'e basmak suretiyle tekrar açılabilecektir. Enerji
verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için, pişirme
işlemi sırasında kapağın açılmamasını öneriyoruz.
3. seviyenin kullanılmasını öneriyoruz. Eti fırına
yerleştirmeden önce tavada esmerleştirmeniz
önerilir. Fırının önceden ön ısıtmaya tabi
tutulması gerekmez.
EKMEK OTOMATİK
Ekmek pişirirken bu işlevi kullanın. En
iyi sonuçlar için, yemek tarifine dikkatli bir
şekilde uyulmasını öneriyoruz. Bu işlev, ekmek
için ideal sıcaklık ve pişirme süresini otomatik
olarak seçer. Yiyecek piştiğinde pişirme işlemi
otomatik olarak durdurulacak ve fırından bir ses
duyulacaktır. Fırın soğuk iken işlevi etkinleştirin.
Fırının içindeki sıcaklık, ayarlanan sıcaklıktan
fazla ise, ekranda “Hot mesajı görüntülenecek
ve pişirmeyi başlatamayacaksınız. Fırın soğuyana
kadar beklemeniz gerekecektir.
* İşlev, 65/2014 sayılı Yönetmelik (AB) uyarınca, enerji verimliliği
beyanı için referans olarak kullanılmıştır
12
FIRININ
KULLANIMI
Ürünü kullanmadan önce, güvenlk talmatlarını dkkatlce okuyun
CİHAZIN İLK KULLANIMI
1. SAATİN AYARLANMASI
Cihazı ilk açtığınızda saati ayarlamanız gerekecek:
simgesi ile saate ait iki rakam ekranda yanıp sönmeye
başlayana kadar
'e basın.
Saati ayarlamak için veya 'i kullanın ve
onaylamak için
'e basın. Dakikaya ait iki rakam
yanıp sönmeye başlayacaktır. Dakikayı ayarlamak için
veya 'i kullanın ve onaylamak için 'e basın.
Notlar: Örneğin uzun süreli güç kesintilerinden sonra
simgesi yanıp sönerken, saati sıfırlamanız gerekecektir.
2. FIRINI YENİDEN ISITIN
Yeni bir fırın, imalat esnasında kalmış olabilecek
kokular yayabilir: Bu tamamen normaldir.
Dolayısıyla yemek pişirmeye başlamadan önce, olası
kokuları gidermek için fırının içi boş halde ısıtılmasını
öneriyoruz.
Fırındaki koruyucu karton ambalajlarını veya şeffaf
filmleri ve içindeki aksesuarları çıkarın.
Fırını tercihen "Büyük et" işlevini kullanarak yaklaşık
bir saat boyunca 250 °C'de ısıtın. Fırın, bu süre
boyunca boş olmalıdır.
İşlevi doğru şekilde ayarlamak için talimatlara uyun.
Lütfen dikkat edin: cihazı ilk kez kullandıktan sonra odanın
havalandırılması tavsiye edilir.
TATLI OTOMATİK
Bu işlevi kimyasal maya içeren veya
içermeyen kekleri pişirmek için kullanın. Yiyeceği
fırın soğuk iken fırına yerleştirin. Bu işlev, kekler
için ideal sıcaklık ve pişirme süresini otomatik
olarak seçer. Yiyecek piştiğinde pişirme işlemi
otomatik olarak durdurulacak ve fırından bir ses
duyulacaktır. Fırın soğuk iken işlevi etkinleştirin.
Fırının içindeki sıcaklık, ayarlanan sıcaklıktan fazla
ise, ekranda “Hot (Sıcak) mesajı görüntülenecek
ve pişirmeyi başlatamayacaksınız. Fırın soğuyana
kadar beklemeniz gerekecektir.
DIAMOND CLEAN
Bu özel düşük sıcaklıkta temizleme çevrimi
sırasında salınan buharın etkisiyle, kirlerin ve
yemek artıklarının kolayca temizlenmesi sağlanır.
Fırının tabanına 200 ml içme suyu dökün ve işlevi
yalnızca fırın soğukken etkinleştirin.
TR
13
1. BİR İLEV SEÇİN
Bir işlev seçmek için, seçim düğmesini istediğiniz işleve
karşılık gelen simgeye çevirin: Ekran aydınlatılacak ve
sesli bir sinyal duyulacaktır.
2. BİR İLEVİ ETKİNLETİRİN
MANUEL
Seçtiğiniz işlevi başlatmak için, istediğiniz sıcaklığı
ayarlamak üzere termostat düğmesini çevirin.
Lütfen dikkat edin: Pişirme sırasında, seçim düğmesini
çevirerek işlevi değiştirebilir veya termostat düğmesini
çevirerek sıcaklığı ayarlayabilirsiniz.
İşlev, termostat düğmesi 0 °C'nin üstündeyken
başlamayacaktır. Pişirme süresini, pişirme bitiş saatini
(yalnızca bir pişirme süresi ayarlamışsanız) ve zaman ayarını
ayarlayabilirsiniz.
OTOMATİK
Seçtiğiniz otomatik işlevi başlatmak için (“Ekmek” veya
Tatlı), termostat düğmesini otomatik işlevlere yönelik
konumda
tutun.
Pişirmeyi bitirmek için, seçim düğmesini 0 konumuna
çevirin.
Lütfen dikkat edin: Pişirme bitiş saatini ve zaman ayarını
ayarlayabilirsiniz.
KABARTMA
“Kabartma” işlevini başlatmak için, termostat
düğmesini ilgili sembole çevirin; fırın farklı bir sıcaklığa
ayarlıysa, işlev başlatılmayacaktır.
Lütfen dikkat edin: Pişirme süresini, pişirme bitiş saatini
(yalnızca bir pişirme süresi ayarlamışsanız) ve zaman ayarını
ayarlayabilirsiniz.
3. ÖN ISITMA VE KALAN ISI
İşlev başladığında, sesli bir sinyal ile ekranda yanıp
sönen bir
simgesi, ön ısıtma aşamasının etkin
olduğunu gösterir.
Ayarlanan sıcaklığa ulaşıldığında, simge sabit hale
gelir ve yemeğin fırına verilebileceğini ve pişirme
işlemine devam edilebileceğini bildirmek için yeni bir
sesli sinyal duyulur.
Lütfen dikkat edin: Ön ısıtma aşaması bitmeden yemeğin
fırına verilmesi, nihai pişirme sonucunu olumsuz etkileyebilir.
Pişirme işleminden sonra ve işlev devre dışı iken,
bölmede ısı kaldığını göstermek için, soğutma
fanı kapatıldıktan sonra dahi
simgesi ekranda
görüntülenmeye devam edebilir.
Lütfen dikkat edin: Ortam sıcaklığı ve kullanılan işlev gibi bir
dizi faktöre bağlı olduğu için, simge kapanana kadar geçmesi
gereken süre değişiklik göstermektedir. Her durumda, seçim
düğmesindeki işaretçi “ konumunda iken, ürün kapalı
olarak değerlendirilmelidir.
.İRMEYİ PROGRAMLAMA
Pişirmeyi programlamaya başlamadan önce bir işlev
seçmeniz gerekecektir.
SÜRE
Ekranda simgesi ile “00:00” yanıp sönmeye
başlayana kadar
'e basmaya devam edin.
İstediğiniz pişirme süresini ayarlamak için veya 'i
kullanın ve ardından onaylamak için
'e basın.
Termostat düğmesini istediğiniz sıcaklığa çevirerek
işlevi etkinleştirin: Sesli bir sinyal duyulacak ve
ekranda pişirmenin tamamlandığı gösterilecektir.
Lütfen dikkat edin: Ayarladığınız pişirme süresini iptal etmek
için, ekranda simgesi yanıp sönmeye başlayana kadar 'e
basmaya devam edin, ardından pişirme süresini “00:00” olarak
sıfırlamak için 'i kullanın.
Bu pişirme süresine, ön ısıtma aşaması dahildir.
PİŞİRMETİŞ SAATİ/GEKMELİ BAŞLATMANIN
PROGRAMLANMASI
Bir pişirme süresi ayarlandıktan sonra, işlevin
başlatılması, bitiş saatini programlamak suretiyle
geciktirilebilir:
simgesi ve şimdiki saat ekranda
yanıp sönmeye başlayana kadar
'e basın.
Pişirmenin sona ermesini istediğiniz saati seçmek için
veya 'i kullanın ve 'e basın.
Termostat düğmesini istediğiniz sıcaklığa çevirerek
işlevi etkinleştirin: İşlev, pişirme işleminin ayarladığınız
saatte sona ermesi için hesaplanan süreden sonra
otomatik olarak başlayana kadar duraklatılacaktır.
Notlar: Ayarı iptal etmek için, seçim düğmesini konumuna
çevirmek suretiyle fırını kapatın.
GÜNLÜK KULLANIM
14
PİŞİRME SONU
Sesli bir sinyal duyulacak ve ekranda işlevin sona
erdiğisterilecektir.
Seçim düğmesini farklı bir işlev seçmek için veya fırını
kapatmak için “
” konumuna çevirin.
Lütfen dikkat edin: Zaman ayarı etkin ise, ekranda, kalan süre
ile değişimli olarak “END” ifadesi gösterilecektir.
. ZAMAN AYARININ AYARLANMASI
Bu seçenek, pişirmeyi kesintiye uğratmaz veya
programlamaz; ancak, bir işlev etkin iken veya fırın
kapalı durumdayken ekranı zaman ayarı olarak
kullanmanızı sağlar.
Ekranda
simgesi ile “00:00” yanıp sönmeye
başlayana kadar
'e basmaya devam edin.
İstediğiniz saati ayarlamak için veya 'i kullanın ve
onaylamak için
'e basın.
Zaman ayarı seçilen süreyi geri saymayı bitirdiğinde
sesli bir sinyal duyulacaktır.
Lütfen dikkat edin: Zaman ayarını iptal etmek için, simgesi
yanıp sönmeye başlayana kadar 'e basmaya devam edin,
ardından saati “00:00” olarak sıfırlamak için 'i kullanın.
. DIAMOND CLEAN İŞLE
“Diamond Clean temizleme işlevini etkinleştirmek
için, fırının tabanına 200 ml içme suyu dökün ve
ardından seçim düğmesi ile termostat düğmesini
simgesine çevirin.
İşlev otomatik olarak etkinleştirilecektir: Ekranda, "DC"
ile değişimli olarak kalan süre gösterilir.
tfen dikkat edin: Yalnızca bu işlevin bitiş saati
programlanabilir. Süre, otomatik olarak 35 dakikaya
ayarlanır.
TR
15
FAYDALI İPUÇLARI
PİŞİRME TABLOSU NASIL OKUNMALIDIR
Tablo, yemekler için kullanılacak en uygun işlevi
ve yemeğin aynı anda bir veya birkaç seviyede
mi pişirileceğini belirtir. Pişirme süreleri yemeğin
fırına konulduğu andan itibaren başlar, ön ısıtma
(gerekirse) hariç tutulmuştur. Pişirme sıcaklıkları ve
süreleri sadece yol gösterme amaçlıdır, ve yemeğin
miktarına ve kullanılan aksesuar tipine göre
değişecektir. İlk başta önerilen en düşük ayarları
kullanın, eğer yemek yeterince pişmezse o zaman
daha yüksek ayarlara geçin. Verilen aksesuarları
kullanın ve koyu renkli metal kek kaplarını ve
fırın tepsilerini tercih edin. Ayrıca ateşe dayanıklı
(payreks) veya porselen kaplar ve aksesuarlar da
kullanabilirsiniz, ancak bunlarda pişirme süresinin
biraz daha uzun olacağını unutmayın. En iyi
sonuçlar için, verilen aksesuarlardan hangilerinin
hangi rafa yerleştirilmesi gerektiğiyle ilgili pişirme
tablosundaki önerilere dikkatli bir şekilde uyun.
BİRKAÇ YEMEĞİ AYNI ANDA PİŞİRME
“Fanlı Hava Dolaşımı” işlevini kullanarak, aynı
pişirme sıcaklığı gerektiren farklı yiyecekleri
aynı sürede (örneğin: balık ve sebze), farklı raf
seviyelerinde pişirebilirsiniz. Daha kısa pişirme
süresi gerektiren yemeği çıkarın ve daha uzun süre
gerektiren yemeği fırında tutmaya devam edin.
TATLI
- Alt ve üstten ısıtma işleviyle tek bir raf üzerinde
lezzetli tatlılar pişirebilirsiniz. Koyu renkli metal fırın
kapları kullanın ve bunları daima cihazla birlikte
verilen rafın üzerine yerleştirin. Birden fazla raf
üzerinde pişirirken "Fanlı Hava Dolaşımı" işlevini
seçin ve sıcak hava dolaşımını kolaylaştırmak için
fırın kaplarını farklı raflar üzerinde konumlandırın.
- Koyu renkli metal fırın kapları kullanın ve
bunları daima cihazla birlikte verilen rafın üzerine
yerleştirin.
- Mayalı bir kekin pişip pişmediğini anlamak için
kekin ortasına tahta bir kürdan batırın. Eğer kürdan
dışarıya temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.
- Teflon kek kalıbı kullanıyorsanız kenarlarını
yağlamayın, yoksa kek kenarlarda eşit şekilde
kabarmayabilir.
- Yiyeceğiniz, pişirme sırasında şişerse”, bir sonraki
pişirmenizde daha düşük bir sıcaklık kullanın ve
eklediğiniz sıvı miktarını azaltmayı veya karışımı
daha nazik karıştırmayı düşünün.
- İçi sıvı dolgulu tatlılar için (cheesecake veya
meyveli turta) "Fanlı Hava Dolaşımı" işlevini
kullanın. Eğer kekin altı ıslaksa, rafı alçaltın ve iç
dolgusunu eklemeden önce kekin altına ekmek
kırıntıları veya bisküvi kırıkları serpin.
ET
- Pişirilecek parça etin büyüklüğüne uygun olan
herhangi bir fırın tepsisi veya ateşe dayanıklı
(payreks) kap kullanın. Rostoluk et parçaları için,
tavanın içine biraz et suyu eklemenizi ve lezzet
katması için pişirme sırasında ara sıra bu suyu etin
üzerinde gezdirmenizi öneririz. Bu işlem sırasında
buhar oluşacağına dikkat edin. Et pişince, 10-15
dakika daha fırında bekletin veya alüminyum
folyoya sarın.
- Et parçalarını ızgarada kızartırken, hepsinin eşit
pişmesi için aynı kalınlıkta kesilmiş parçaları kullanın.
Çok kalın et parçalarının pişmesi daha uzun sürer. Etin
dışının yanmasını önlemek için, tel rafın konumunu
alçaltarak, eti ızgaradan daha uzağa alın. Eti, pişirme
süresinin üçte ikisine geldiğinizde çevirin. Buhar
çıkacağından kapağı açarken dikkat edin.
Pişirme esnasında çıkan sıvıları toplamak için,
doğrudan yemeğin yerleştirildiği rafın altına 200
ml içme suyu doldurulmuş bir damlama kabı
yerleştirilmesini öneriyoruz. Gerektikçe su ekleyin.
PİZZA
Pizzanın altının çıtır çıtır olması için tepsileri hafifçe
yağlayın. Mozzarellayı, pişirme süresinin üçte
ikisine geldiğinizde pizzanın üzerine serpin.
KABARTMA İŞLEVİ
Hamuru fırına koymadan önce üzerini nemli
bir bezle kapatmak her zaman en iyisidir. Bu
fonksiyonla hamurun kabarma süresi, oda
sıcaklığına (20-25°C) göre üçte bir oranında
kısalmaktadır. Pizza için kabarma süresi, 1 kg hamur
için yaklaşık bir saat civarından başlar.
EKMEK OTOMATİK İŞLEVİ
Ekmek pişirirken bu işlevi kullanın: En iyi sonuçlar
için, yemek tarifinde verilen talimatları dikkatli bir
şekilde uygulayın.
1000 g hamur için yemek tarifi:
600 g un, 360 g su, 11 g tuz, 25 g yaş maya (veya iki
paket maya tozu).
Yöntem:
- Un ve tuzu büyük bir kasenin içinde karıştırın.
- Mayayı suyla seyreltin (hafif ılık olmalıdır –
yaklaşık 35° C).
- Unun içinde bir çukur açın ve su/maya karışımını
ekleyin, ardından düzgün, hafif yapışkan bir hamur
haline getirin. Hamuru yaklaşık 10 dakika boyunca
esneterek ve katlayarak ellerinizle yoğurun. Hamura
top şekli verin ve yüzeyinin kurumasını önlemek
için üzerine şeffaf kapak örtülmüş bir kasenin
içinde kabarmaya bırakın.
16
- Hamurun hacmi iki katına çıkana kadar bekleyin:
optimum kabarması için, oda sıcaklığında
yaklaşık 90 dakika veya fırında "Kabartma" işlevini
kullanarak 60 dakika bekletin.
- Hamuru bir veya iki somun ekmeğe bölün, üzerine
un serpin ve yüzeyine küçük çizikler atın. Ardından
ekmeği pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisinin içine
yerleştirin.
- Hamuru (soğuk) fırına koyun, fırının tabanına 100
ml soğuk içme suyu dökün ve “Ekmek Otomatik
işlevini kullanın. Pişirme işleminden sonra, hamuru,
tamamen soğuyana kadar rafın üzerinde bekletin.
TR
17
PİİRME TABLOSU
YEMEK TARİFİ İLEV
ÖN
ISITMA
SICAKLIK °C
PİİRME SÜRESİ
DK.
SEVİYE VE
AKSESUARLAR
Mayalı kekler
Evet 160 - 180 30 - 90
2/3
Evet 160 - 180 30 - 90
4
1
Dolgulu tartlar
(cheesecake, strudel, elmalı pay)
Evet 160 – 200 35-90
2
Evet 160–200 40-90
4
2
Çörekler/küçük tartlar
Evet 160-180 20-45
3
Evet 150 – 170 20 - 45
4
2
Evet 150 - 170 20-45
5
3 1
Profiterol çöreği
Evet 180 - 210 30-40
3
Evet 180-200 35-45
4
2
Evet 180-200 35-45
5
3 1
Beze
Evet 90 150 - 200
3
Evet 90 140 - 200
4
2
Evet 90 140 - 200
5 3 1
Pizza/ekmek
Evet 190-250 15-50
1 / 2
Evet 190-250 20-50
4 2
Ekmek - - 60
2
Dondurulmuş pizza
Evet 250 10 - 20
3
Evet 230 - 250 10 -25
4 2
Tuzlu kekler
(sebzeli turta, kiş)
Evet 180 - 200 40-55
3
Evet 180-200 45 - 60
4 2
Evet 180-200 45 - 60
5 3 1
Milföy tatlısı / milföy krakerleri
- 190 - 200 20 - 30
3
- 180-190 20-40
4 2
- 180-190 20-40
5 3 1
Lazanya / fırında makarna /
fırın rulo makarna / pide
Evet 190 - 200 45 - 65
2
Kuzu / Dana / Sığır / Domuz 1 Kg Evet 190 - 200 80 -110
3
İŞLEVLER
Alt ve üstten ısıtma Izgara Turbo Izgara Fanlı Hava Dolaşımı Büyük Et Pişirme Ekmek Otomatik Eco Fanlı Hava
18
YEMEK TARİFİ İLEV
ÖN
ISITMA
SICAKLIK °C
PİİRME SÜRESİ
DK.
SEVİYE VE
AKSESUARLAR
Kabuğu kızartılmış domuz fırın 2 kg Evet 180 - 190 110 - 150
2
Tavuk / Tavşan / Ördek 1 kg Evet 200-230 50-100
2
Hindi / Kaz 3 kg - 190 - 200 100 - 160
2
Fırında balık/kağıtta
(fileto, bütün)
Evet 170 - 190 30 - 50
2
Dolmalar
(domates, kabak, patlıcan)
Evet 180 - 200 50 - 70
2
Kızarmış ekmek - 250 2 - 6
5
Balık fileto/dilim - 230 - 250 20 - 30*
4 3
Sosis / kebap / pirzola / hamburger - 250 15 - 30*
5 4
Tavuk fırın 1-1,3 kg Evet 200 - 220 55 - 70**
2 1
Rozbif (az pişmiş) 1 kg Evet 200 - 210 35 - 50**
3
Kuzu budu/paça Evet 200 - 210 60 - 90**
3
Fırın patates Evet 200 - 210 35 - 55**
3
Sebze graten - 200 - 210 25 - 55
3
Et ve patates Evet 190-200 45 - 100***
4 1
Balık ve sebzeler Evet 180 30 - 50***
4 1
Lazanya ve et Evet 200 50 - 100***
4 1
Komple yemek: Meyveli tart (seviye
5)/lazanya (seviye 3)/et (seviye 1)
Evet 180 - 190 40 - 120***
5 3 1
Rosto/içi doldurulmuş rostoluk et
parçaları
- 170 - 180 100 - 150
2
Lütfen dikkat edin:
*Pişirme işleminin yarısına gelindiğinde yemeği çevirin
** Pişirme işleminin üçte ikisine gelindiğinde yemeği çevirin (gerekirse).
*** Tahmini süre: Kişisel tercihe göre yemekler fırından farklı zamanlarda çıkarılabilir.
AKSESUARLAR
Raf
Rafın üzerinde fırın kabı
veya fırın tepsisi
Rafın üzerinde tabak/
fırın tepsisi
Tabak
İçerisine 200 ml su
konulmuş tabak
Fırın tepsisi
TR
19
* Temin edilmemiş olan aksesuarları Satış sonrası
servisimizden alabilirsiniz.
Tabloda yer alan kılavuz ilkeler, kayar kılavuzlarla
kullanıma yönelik değildir. Farklı sıcaklıkları,
pişirme sürelerini vs. kayar kılavuzlar olmadan test
etmeniz gerekecektir.
Enerji verimliliği sınıfı (IEC 60350-1 standardı
uyarınca): Testi gerçekleştirmek için ilgili tabloya
bakın.
TEST EDİLMİ YEMEK TARİFLERİ
IEC 60350-1 standardı uyarınca sertifikasyon
makamlarına yönelik hazırlanmıştır
İŞLEVLER
Alt ve üstten ısıtma Izgara Turbo Izgara Fanlı Hava Dolaşımı Büyük Et Pişirme Ekmek Otomatik Eco Fanlı Hava
YEMEK TARİFİ İLEV
ÖN
YENİDEN
ISITMA
SEV SIC. (°C) RE (DK.) AKSESUARLAR* VE NOTLAR
Kurabiye
Evet 3 150 30-40 Tabak/fırın tepsisi
Evet 3 150 45 - 55 Tabak / fırın tepsisi
Evet 2 - 4 150 35-45
Raf 4: fırın tepsisi
Raf 2: tabak / fırın tepsisi
Evet 1 - 3 - 5 150 40 - 50
Raf 5: rafın üzerinde fırın tepsisi/
pişirme tepsisi
Raf 3: fırın tepsisi
Raf 1: tabak/fırın tepsisi
Küçük kekler
Evet 3 160 25 - 35 Tabak/fırın tepsisi
Evet 3 160 25 - 35 Tabak/fırın tepsisi
Evet 2 - 4 150 35-45
Raf 4: fırın tepsisi
Raf 2: tabak / fırın tepsisi
Yağsız
pandispanya
Evet 3 170 35-45 Tel rafta kek kalı
Evet 2 160 35-45 Tel rafta kek kalıbı
Evet 1 - 4 160 45 - 55
Raf 4: rafta kek kalı
Raf 1: Rafın üzerinde fırın kabı
2 Elmalı pay
- 2 185 70 - 90 Tel rafta kek kalı
- 2 175 70 - 90 Tel rafta kek kalıbı
- 1 - 4 175 75 - 95
Raf 4: rafın üzerinde fırın kabı
Raf 1: rafta kek kalıbı
Tost
5 dk. 5 250 2 - 5 Raf
Burger
5 dk. 5 250 18 - 30
Raf 5: raf (pişirme işleminin yarısına
gelindiğinde yemeği çevirin)
Raf 4: içerisine su konulmuş tabak
20
TEMİZLİK
AKSESUARLAR
Buharlı temizleme cihazları
kullanmayın.
Tüm işlemler sırasında koruyucu
eldiven kullanın.
Gereken işlemleri, fırın
soğuduğunda gerçekleştirin.
Fırının elektrik fişini güç
beslemesinden çıkarın.
Cihazın yüzeylerine zarar
verebileceklerinden bulaşık teli,
aşındırıcı tel veya aşındırıcı/
korozif temizlik maddeleri
kullanmayın.
DIŞ YÜZEYLER
Yüzeyleri nemli bir mikrofiber bezle temizleyin.
Çok kirli ise, birkaç damla pH açısından nötr
deterjan damlatın. Kuru bir bezle silin.
Korozif veya aşındırıcı deterjanlar kullanmayın.
Bu tür ürünlerden herhangi biri dikkatsizlik sonucu
cihazın yüzeyleri ile temas ederse, derhal nemli bir
mikrofiber bezle temizleyin.
Kullanımdan sonra aksesuarları bulaşık deterjanı
çözeltisinin içine koyun, eğer hala sıcaksa bunları
fırın eldivenleriyle tutun.
Yemek artıkları, bir bulaşık fırçası veya sünger
kullanılarak çıkarılabilir.
İÇ YÜZEYLER
Her kullanımdan sonra fırını soğumaya bırakın ve
ardından, yemek artıklarının neden olduğu kalıntı
veya lekeleri temizlemek için tercihen hala sıcakken
temizleyin Su içeriği yüksek yiyeceklerin pişirilmesi
sonucu oluşan yoğuşma suyunu kurutmak için,
fırını tamamen soğumaya bırakın ve ardından bir
bez veya süngerle silin.
İç yüzeyleri optimum şekilde temizlemek için
“Diamond Clean işlevini etkinleştirin.
Kapak, camın temizliğini kolaylaştırmak için
kolayca çıkarılıp takılabilir.
Kapak camını uygun bir sıvı deterjanla temizleyin.
Izgaranın üst ısıtma elemanı, fırının üst panelini
temizlemek üzere alçaltılabilir.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

HOTPOINT/ARISTON FA3 840 H IX HA Use & Care

Tip
Use & Care