electrolux
16
2. Termostat kontrol düðmesini istenilen ýsýya
ayarlayýn.
Buz çözme
Fýrýn faný ýsýtma yapmadan çalýþýr ve oda sýcaklýðýnda
havayý fýrýnýn içinde devir-daim yapar.
Termostat kontrol düðmesinin OFF (kapalý)
konumunda olduðundan emin olunuz.
Sýcak hava ile ýzgara
Fýrýn fonksiyonu kontrol düðmesini
konumuna getirin ve termostatý istenilen ýsýya
ayarlayýn.
Normalde geleneksel þekilde ýzgara edilen
yiyecekler için farklý bir alternatif ýzgara
yöntemidir. Burada ýzgara rezistansý ile fanýn
dönüþümlü olarak etki ederek, sýcak havanýn
yiyecekler etrafýnda devir daim etmesi söz
konusudur.
Bu fonksiyonu kullanýrken, sýcaklýk
deðerini maksimum 200°C seçiniz.
Pratik bilgiler
Piþirme için:
Hamur iþi yiyeceklerin piþirilmesi, düzenli bir
ýsý (150°C - 200°C) ister ve dolayýsýyla yaklaþýk
olarak 10 dakika ön ýsýtma uygulanmasý
gereklidir.
Fýrýn kapaðýný, piþirme süresinin 3/4‘ü
geçmeden açmayýnýz.
Poðaça tepsi üzerinde piþmesi gereken
sürenin 2/3’ü kadar piþirilir ve tamamen
piþmeden önce garnitür olarak süslenir. Bu
ilave piþirme süresi, garnitürün tipine ve
üstündeki veya içindeki malzemenin miktarýna
baðlýdýr. Poðaça hamurunun kaþýkla ayrýlmasý
zor olmalýdýr. Fazla sývýdan dolayý piþirme süresi
gereksiz bir þekilde uzatýlmýþ olur.
Eðer kurabiye/kuru pastalý iki piþirme tepsisi
fýrýnýn içerisine ayný anda sürülürse, iki tepsi
arasýnda bir kat boþluk býrakýlmasý gereklidir.
Eðer kurabiye/kuru pastalý iki piþirme tepsisi
fýrýnýn içerisine ayný anda sürülürse, iki tepsinin
de piþirme sürelerinin 2/3'ü dolduðunda,
yukarýdan aþaðýya ve aþaðýdan yukarýya yer
deðiþtirilmeleri gerekir.
Kýzartmaiçin:
Aðýrlýðý 1 kg’dan az et parçalarýný kýzartmayýnýz.
Küçük parçalar kýzartma esnasýnda kuruyabilir.
Dýþý iyi piþmiþ ancak içi pembe ve az piþmiþ
kalmasý gereken kýrmýzý et yüksek ýsýda (200°C
- 250°C) kýzartýlmalýdýr.
Buna karþýn tavuk ve balýk gibi beyaz etler
daha düþük bir ýsýya (150°C - 175°C) ihtiyaç
duyar. Sos veya et avcar malzemeleri, eðer
piþirme süresi kýsa ise hemen piþirmeye
baþlarken kýzartma tavasýna eklenmelidir. Aksi
halde, bunlarý piþirmenin tamamlanmasýna son
yarým saat kala ekleyiniz.
Etin piþmiþ olup olmadýðýný bir kaþýkla kontrol
edebilirsiniz: Kaþýk etin içine batmýyorsa iyice
piþmiþtir. Ýç kýsmýnýn pembe kalmasý istenilen
sýðýr eti kýzartmasý ve filetonun yüksek ýsýda ve
çok kýsa sürede kýzartýlmasý gerekir.
Etlerin direk ýzgaranýn üzerinde piþirilmesi
gerektiðinde, damlayan suyunun toplanmasý
için alt rafa yað tepsisinin sürülmesi tavsiye
edilir.
Etin suyunun dýþarý akmamasý için, kýzartmayý
kesmeden önce 15 dakika bekletiniz.
Fýrýnýn içindeki duman oluþumunu engellemek
için, yað tepsisine bir miktar su konulmasý
tavsiye edilir. Yoðunlaþmayý önlemek için
defalarca su ekleyiniz. Tabaklar servis
zamanýna kadar fýrýnýn içinde asgari ýsýda sýcak
tutulabilir.
Dikkat!
Fýrýný alüminyum folyo ile
kaplamayýn ve yað tepsisi veya
piþirme tepsisini fýrýnýn tabanýna
koymayýnýz, aksi halde fýrýn
emayesi oluþan ýsý birikimi sonucu
zarar görür.
Piþme süreleri
Piþirme süreleri, her bir yiyeceðin içerdiði sývý
miktarýna, içeriðine ve katký malzemesine göre
farklýlýk gösterir.
Ýlk piþiriminizde kullandýðýnýz ayarlarý veya
kýzartma deneyimlerinizi, ileride ayný tip yemeði
piþirirken tecrübe kazanmak için not ediniz.
Tablolarda verdiðimiz piþirme deðerlerini
kiþisel tercihlerinize göre deðiþtirebilirsiniz.