Zanussi ZOB362X Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
ZOB 362
Kullanýcý
kýlavuzu
Ankastre
Fýrýn
electrolux
2
Ürünümüzü seçtiðiniz için teþekkür ederiz
Yeni ürününüzden memnun kalmanýzý dileriz ve umarýz ileride bir beyaz eþya alýrken yine bizim
markamýzý tercih edersiniz.
Lütfen bu kullanma kýlavuzunu dikkatlice okuyunuz ve ürünü kullandýðýnýz sürece bunu bir
referans belge olarak saklayýnýz. Kullanma kýlavuzu, cihazýn ileride baþka birine devredilmesi
halinde yeni sahibine verilmelidir.
electrolux
3
Uyarýlar ve Önemli Güvenlik Bilgileri .................................................................................................. 4
Cihazýn tanýmý ......................................................................................................................................... 6
Kontroller ................................................................................................................................................ 7
Fýrýný ilk defa kullanmadan önce ........................................................................................................ 9
Fýrýnýn Kullanýmý .................................................................................................................................... 10
Piþirme ve Kýzartma Tablolarý ............................................................................................................ 14
Temizlik ve Bakým................................................................................................................................ 16
Servis çaðýrmadan önce .................................................................................................................... 20
Teknik veriler ........................................................................................................................................ 21
Montaj personeli için talimatlar ........................................................................................................ 21
Ankastre montaj talimatlarý................................................................................................................. 23
Servis ve yedek parçalar ................................................................................................................... 24
Yerel garanti ......................................................................................................................................... 24
Avrupa garantisi ................................................................................................................................... 25
Güvenlik talimatlarý
Adým adým talimatlar
Pratik bilgiler
Kullaným kýlavuzu rehberi
!
Ýçindekiler
Bu cihaz, aþaðýdaki ECC Direktifleri ile uyumludur:
- 2006/95 (Alçak Gerilim Direktifi);
- 89/336 (EMC DIrektifi);
- 93/68 (Genel Direktifler);
ve müteakip deðiþiklikleri.
ÜRETÝCÝ ÞÝRKET:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298 47100 FORLI’ (Ýtalya)
electrolux
4
Uyarýlar ve Önemli Güvenlik Bilgileri
Bu kullaným kýlavuzunu daima saklayýnýz. Eðer cihaz baþka kiþilere verilir veya satýlýr
ise ya da bir taþýnma iþleminde cihazýnýzý eski evinizde býrakacak olursanýz, yeni
kullanýcýnýn kullaným kýlavuzuna ve içeriðindeki bilgilere sahip olabilmesi son derece
önemlidir.
Bu talimatlar kullanýcýnýn ve onunla birlikte yaþayanlarýn güvenliði için temin edilmiþtir.
Bu yüzden cihazý baðlamadan ve/veya kullanmadan önce dikkatlice okuyunuz.
Montaj
Montaj, uzman personel tarafýndan
yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere
riayet edilerek yapýlmalýdýr. Adým adým
montaj iþlemleri, montaj personeli için
talimatlar bölümünde tarif edilmiþtir.
Montaj ve baðlantý iþlemlerini, uzman
bilgisine sahip ve ilgili direktifleri dikkate
alacak kalifiye bir kiþiye yaptýrýnýz.
Montaja baðlý olarak elektrik
beslemesinde bir deðiþiklik yapýlmasý
gerekirse, bu deðiþikliklerin kalifiye bir
elektrikçi tarafýndan yapýlmasý gereklidir.
Çalýþtýrma
Bu fýrýn, yemeklerin hazýrlanmasý için
tasarlanmýþtýr; baþka bir amaç için asla
kullanmayýnýz.
Piþirim esnasýnda veya bitiminde, fýrýn
kapaðýnýn açýlmasý ile fýrýndan çýkan
sýcak hava akýmýna dikkat ediniz.
Ocak bölümünün kullanýmý esnasýnda
çok dikkatli olunmalýdýr. Isýtýcýlarýn güçlü
ýsýsýndan dolayý ýzgara ve diðer parçalar
çok sýcak olurlar.
Eðer, hangi sebepten olursa olsun, fýrýnýn
içerisinde yemeklerinizin hazýrlanmasý için
Alüminyum folyo kullanacaksanýz, bunlarý
asla fýrýnýn tabaný ile direk temas
ettirmeyiniz.
Fýrýnýn temizliðinde dikkatlice hareket
ediniz: yað filtresine (varsa) rezistanslara
ve termostat sensörüne asla bir þey
sýkmayýnýz.
Cihazýn kendi veya özellikleri üzerinde
yapýlacak olan her türlü deðiþiklik tehlike
arz eder.
Piþirme, kýzartma ve ýzgara iþlemleri
sýrasýnda fýrýn penceresi ve fýrýnýn diðer
parçalarý ýsýnacaðýndan, çocuklarýn
cihazdan uzak tutulmalarý gerekir. Fýrýna
yakýn prizlere elektrik cihazlarýnýn
baðlanmasýnda kablolarýn fýrýnýn sýcak
yüzeylerine temas etmemesine veya fýrýn
kapaðýna sýkýþmamasýna dikkat
edilmelidir.
Sýcaða dayanýklý tabaklarý veya tencereleri
fýrýndan alýrken, daima fýrýn eldivenleri
kullanýnýz.
Düzenli bir temizlik, yüzey kaplamasýnýn
aþýnmasýný önler.
Fýrýnýn temizlenmesinden önce, elektrik
akýmýný kesiniz ya da fiþini prizden çekiniz.
Fýrýný kullanmadýðýnýz zaman, fýrýnýn
“OFF” (kapalý) pozisyonda olduðundan
emin olunuz.
Bu fýrýn, kullanýma göre tek bir cihaz olarak
veya elektrik ocak ile kombine halde
kullaným için, 230 V tek fazlý baðlantýlara
göre imal edilmiþtir.
Cihaz, bir kýzgýn buhar ya da yüksek
basýnçlý sýcak su ile temizlenmemelidir.
Asla aþýndýrýcý temizlik ürünleri veya keskin
metal kazýyýcýlar kullanmayýnýz. Bunlar fýrýnýn
kapak camýný çizebilir ve camýn çatlamasýna
sebebiyet verebilir.
Türkçe
electrolux
5
Ýnsanlarýn Güvenliði
Bu cihaz, yetiþkinler tarafýndan kullanýlmak
üzere tasarlanmýþtýr. Çocuklarýn kullanýmýna
veya oyun oynamalarýna izin vermeniz
tehlikelidir.
Fýrýn çalýþýr durumda olduðu sürece
çocuklarý uzak tutunuz. Ayrýca, fýrýný kapatmýþ
olsanýz bile uzun süre boyunca sýcak kalýr.
Bu cihaz, cihazýn doðru kullanýmýný
saðlayacak sorumlu bir kiþinin denetimi
veya bilgilendirmesi olmaksýzýn çocuklar
veya fiziksel, hissi veya akli kapasiteleri ya
da tecrübeleri veya bilgileri cihazý güvenli
þekilde kullanmaya elveriþli olmayan kiþiler
tarafýndan kullanýlmak üzere
tasarlanmamýþtýr.
Müþteri Hizmetleri
Üreticiye baðlý olarak çalýþan müþteri
temsilcisine veya üreticinin yetkilendirdiði bir
müþteri temsilcisine cihazýnýzý kontrol veya
tamir ettiriniz ve sadece orijinal yedek
parçalarýn kullanýlmasýný talep ediniz.
Arýzalý veya hasarlý cihazý kendi baþýnýza
tamir etmeye çalýþmayýnýz. Eðitimsiz
kiþilerce yapýlacak tamir iþlemleri
yaralanmalara veya arýzalara neden olabilir.
Ürünün veya ambalajýnýn üzerindeki
sembolü, bu ürünün normal ev atýðý gibi iþlem
göremeyeceðini belirtir. Bunun yerine, elektrikli
ve elektronik ekipmanlarýn geri-dönüþümü için
uygun bir toplama noktasýna götürülmelidir. Bu
ürünün doðru bir þekilde elden çýkarýlmasý,
çevrenin ve insan saðlýðýnýn korunmasýna
yardýmcý olacaktýr. Yanlýþ elden çýkarmadan
(imhadan) dolayý çevre ve saðlýk tehdit edilmiþ
olur. Bu ürünün geri dönüþümü hakkýnda daha
detaylý bilgi için lütfen mahalli idarenizle, ev
çöpü toplama servisinizle ya da ürünü satýn
aldýðýnýz maðaza ile temasa geçiniz.
electrolux
6
Cihazýn tanýmý
1. Kontrol Paneli
2. Fýrýn termostatý kontrol düðmesi
3. Fýrýn termostatý kontrol lambasý
4. Piþirme bitiþ programlayýcý
5. Çalýþma kontrol lambasý
6. Fýrýn Fonksiyon Kontrol Düðmesi
7. Soðutma Faný için Hava Menfezleri
8. Izgara
9. Fýrýn Lambasý
10. Fýrýn Faný
11. Bilgi Etiketi
Fýrýn aksesuarlarý
Eðilmez raf
Pasta tepsisi
1
9
8
11
362 4 5
7
10
Damlalýk tepsisi
electrolux
7
Kontroller
0
Fýrýn Fonksiyon Kontrol Düðmesi
0 Fýrýn kapanýr.
Buz Çözme Ayarý - Bu ayar, donmuþ
yiyeceklerin buzunu çözmeye yarar.
Fanlý piþirme - Bu özellik, kýzartma
yapmanýza veya tatlarýný birbirine
karýþtýrmadan kýzartma ve fýrýnda piþirim
iþlemini ayný anda yapmanýzý saðlar.
Izgara - ýzgara elemaný devreye girer.
Üst ýsýtma rezistansý- Isý sadece fýrýnýn
üst kýsmýndan gelir.
Alt ýsýtma rezistansý - Isý sadece fýrýnýn
alt kýsmýndan gelir.
Normal piþirme - Isý yukarýdan ve
aþaðýdan gelir ve bütün piþirme bölgesi
içerisinde eþit düzeyde bir ýsý daðýlýmý
saðlanýr.
Elektrik açýk göstergesi
Elektrik açýk gösterge lambasý, fýrýn kontrol
düðmesi ayarlandýðý zaman yanacaktýr.
Termostat Kontrol Düðmesi
50°C ve 250°C arasýndaki sýcaklýklarý seçmek
için termostat kontrol düðmesini saatin tersi
yönünde döndürünüz.
Termostat Kontrol Göstergesi
Termostat kontrol göstergesi, termostat kontrol
düðmesi döndürüldüðü zaman yanacaktýr. Arzu
edilen sýcaklýða ulaþýlana kadar gösterge
lambasý yanýk kalacaktýr. Daha sonra, sýcaklýða
ulaþýldýðýný belirtmek üzere dönüþümlü olarak
yanýp sönecektir.
electrolux
8
Piþirme bitiþ programlayýcý
Bu cihaz, ayarlanan süre bittiðinde fýrýnýnýzý
otomatik olarak kapatmanýzý saðlar. Piþirme
iþlemi tamamlandýðýnda sesli bir sinyal sesi
duyulur. Piþirme süresi maksimum 90
dakikaya ayarlanabilir.
Yiyeceði fýrýna koyun ve fýrýn fonksiyon kontrol
düðmesini ve termostat kontrol düðmesini
gerekli ayarlara getirin. Zamanlayýcý düðmesini
maksimum konuma (“90”) getirin, sonra
gerekli piþirme süresini ayarlamak için geri
çevirin. Piþirme süresi sona erince, bir uyarý
sesi gelecek ve fýrýn kendiliðinden kapanacaktýr.
Fýrýný manuel çalýþtýrmaya ayarlamak için
zamanlayýcý düðmesini aktif hale getiriniz.
Güvenlik Termostatý
Tehlike arz edebilecek aþýrý ýsýnmayý (cihazýn
bileþenlerinde arýza olmasý veya amacýna uygun
olmayan kullanýmdan dolayý) önlemek için,
fýrýnda elektrik akýmýný kesen bir güvenlik
termostatý bulunmaktadýr. Isý düþtüðü zaman
fýrýn otomatik olarak tekrar çalýþýr duruma
geçer.
Güvenlik termostatý kuralýna uygun olmayan
kullanýmýndan dolayý devreye girerse fýrýnýn
soðumasýndan sonra hata sebebini gidermek
yeterli olacaktýr; ancak buna karþýn hata yanlýþ
bir üretim parçasýndan kaynaklanýyorsa, lütfen
Müþteri Hizmetlerine baþvurunuz.
Soðutma faný
Fýrýn, ön panelin, düðmelerin ve fýrýn kapak
kulpunun soðuk tutulmasýný saðlamak
amacýyla bir soðutma faný ile birlikte verilir.
Sýcak hava, fýrýn kapak kulpunun yanýndaki
açýklýktan dýþarý üflenir. Piþirme iþleminden
sonra fonksiyon kontrol düðmesi OFF
konumuna
0 geldiðinde fanlar kapanýr.
electrolux
9
Fýrýný ilk defa kullanmadan önce
Fýrýnýn kapaðýný açmak için,
kapak kolunu her zaman ortadan
tutunuz.
Fýrýný ilk kez çalýþtýrmadan önce, fýrýnýn
içinde ve dýþýndaki bütün ambalaj
malzemelerini çýkartýnýz.
Ýlk kullanýmdan önce, fýrýn bir defalýðýna boþ
olarak ýsýtýlmalýdýr.
Bu esnada hoþ olmayan kokular oluþabilir. Bu
normal bir durumdur. Buna sebep ise
imalattan kalan kalýntýlardýr.
Ortamýn iyi havalandýrýldýðýndan emin olunuz.
1. Fýrýn fonksiyon kontrol düðmesini
normal piþirmeye ayarlayýnýz
.
2. Termostat kontrol düðmesini
250’ye ayarlayýnýz.
3. Havalandýrma için bir pencere
açýnýz.
4. Fýrýný boþ halde yaklaþýk 45 dakika
çalýþtýrýnýz.
Bu prosedür, tam ýzgara fonksiyonuyla da
yaklaþýk 5-10 dakika için tekrar edilmelidir.
Ardýndan fýrýný soðumaya býrakýnýz.
Yumuþak bir bezi sýcak su ile iyice
ýslayarak, nazik bir temizlik maddesini
de kullanýp, fýrýnýn kýsmýný temizleyiniz.
Ýlk kullanýmdan önce fýrýnýn
aksesuarlarýný da iyi bir þekilde
temizleyiniz.
!
electrolux
10
Fýrýnýn kullanýmý
Fýrýnýn, doðal bir hava sirkülasyonu ve sürekli
bir buhar sirkülasyonu saðlayan özel bir sistemi
vardýr.
Bu sistem, buharlý bir ortamda piþirme
yapmanýzý ve yiyeceklerin içinin yumuþak ve
dýþýnýn gevrek olmasýný saðlar. Bunun yanýnda,
piþirme süresi ve enerji tüketimi en aza indirilir.
Piþme sýrasýnda fýrýnýn içinde, kapak açýldýðýnda
dýþarý çýkan buhar oluþabilir. Bu normal bir
durumdur.
Ancak, içindeki buharýn veya ýsýnýn dýþarý
çýkmasý için, piþirme sýrasýnda ya da
sonrasýnda kapaðý açarken fýrýndan
uzak durun.
Dikkat! - Eþyalarý asla direk fýrýn tabaný
üzerine koymayýnýz ve fýrýnýn hiçbir
parçasýný piþirme yaparken alüminyum
folyoyla kaplamayýnýz, çünkü bu durum
piþirme sonucunu etkileyebilecek ýsý
birikimine neden olur ve fýrýn emayesine
zarar verir. Tepsi raflarýna yerleþtirilecek
olan tepsiye daima tencereler, ýsýya-
dayanýklý tavalar ve alüminyum tepsiler
koyunuz. Yemek ýsýnýrken, bir su ýsýtýcý
gibi buhar üretir. Buhar, fýrýn kapaðýnýn
camý ile temas ederse yoðunlaþarak
su damlacýklarý meydana getirir.
Yoðunlaþmayý önleyebilmek için, fýrýn boþ
halde her zaman 10 dakika ön ýsýtma
uygulayýnýz.
Her piþirim iþleminden sonra su damlacýklarýný
silmenizi tavsiye ederiz.
Daima fýrýn kapaðý kapalý olarak
piþirin. Aþaðý açýlan fýrýn kapaðýný
açarken yeterince uzakta durunuz.
Açarken aþaðý düþerek açýlmasýna izin
vermeyiniz - tam açýlana kadar kapak
kulpunu kullanarak destekleyiniz.
Fanlý piþirme
- Yiyecek, fýrýnýn arka paneline
konumlandýrýlmýþ olan bir fan ile fýrýnýn
içerisinde sýcak havanýn eþit bir þekilde
daðýtýldýðý ön ýsýtma iþlemi ile piþirilir.
- Böylece ýsý, fýrýnýn her yanýna eþit ve hýzlý
bir þekilde ulaþýr, yani fýrýnýn farklý raflarýna
yerleþtirdiðiniz deðiþik yemekleri ayný anda
piþirebilirsiniz. Fanlý piþirme, nemi hýzlý bir
þekilde yok eder ve böylece daha kuru bir
fýrýn ortamý saðlayarak yemeklerin farklý
aroma, koku ve tatlarýnýn birbirine
karýþmasýný önler.
- Farklý raf yüksekliklerinde piþirme imkaný,
farklý yiyecekleri ve hemen yenilecek olan
veya piþirme sonrasý hemen dondurulacak
olan en fazla üç konserve ve mini pizzayý
ayný anda piþirebilmeniz anlamýna
gelmektedir.
Fýrýnda dört tepsi rafý mevcuttur. Tepsi
konumlarý, þekilde gösterildiði gibi fýrýnýn
alt tarafýndan yukarýya doðru sayýlýr.
Bu raflarýn þekilde gösterildiði gibi
doðru konumlandýrýlmýþ olmasý
önemlidir.
Kaplarý direk olarak fýrýnýn tabanýna
koymayýnýz.
4
3
2
1
electrolux
11
- Doðal olarak fýrýn bir tepsi kullanýlarak
piþirim yapmak için de kullanýlabilir. Bu
durumda, piþirme iþlemini daha kolay takip
edebilmek için en alttaki raf kýlavuzlarýný
kullanmalýsýnýz.
- Buna ek olarak, fýrýn özellikle konserve ve
reçellerin sterilize edilmesi, ev-yapýmý
meyve þuruplarýnýn piþirilmesi ve mantar
ya da meyvelerin kurutulmasý için önerilir.
Izgara
- Havanýn en iyi þekilde devir daim
yapabilmesi ve yemeði yað ve suyu
býrakarak alabilmek için, birçok yemek
ýzgara tepsisindeki ýzgaranýn üzerine
konulmalýdýr. Balýk, ciðer ve böbrek gibi
yiyecekleri, tercihinize göre direk ýzgara
tepsisinin üzerine koyabilirsiniz.
- Sývýlarýn sýçramasýný önlemek için yiyecek
ýzgaradan önce iyice kurulanmalýdýr. Yaðsýz
etlere ve balýklara, piþirme süresince nemli
kalabilmeleri için az bir miktar yað veya
eritilmiþ tereyaðý ile sürünüz.
- Domates ve mantar gibi malzemeler, etleri
ýzgara yaparken ýzgaranýn altýna
yerleþtirilebilir
- Ekmek kýzartýrken, en üstteki raf
pozisyonunu kullanmanýzý öneririz.
- Yiyecek, piþirme esnasýnda gerektiði
þekilde çevrilmelidir.
Sadece üst fýrýn rezistansý
Bu fonksiyon, piþirimi sona eren lazanya, çoban
böreði, karnabahar, peynir gibi yiyeceklerin
üzerlerinin kýzartýlmasý için uygundur.
Sadece alt fýrýn rezistansý
Bu fonksiyon, özellikle de is pasta ve hamur
iþlerini piþirmek için faydalýdýr. Alt kýsýmlarýnýn
iyice piþmesini saðlamak için sebzeli ve meyveli
turtalarý piþirirken de kullanýlabilir.
Ýstenilen ýsýya ulaþýlana kadar termostat
kontrol lambasý yanýk kalacaktýr. Daha
sonra, sýcaklýða ulaþýldýðýný belirtmek
üzere dönüþümlü olarak yanýp
sönecektir.
Geleneksel (normal) piþirme
- Orta raf pozisyonu, en iyi ýsý daðýlýmýný
saðlar. Alt kýsýmlarýn daha kýzarmýþ olmasý
için raf pozisyonunu alçaltýnýz. Üst kýsýmlarýn
kýzarmasý için raf pozisyonunu yükseltiniz.
- Kullanýlan tepsi ve tabaðýn yapýldýðý
malzeme ve yüzey kaplamasý alt kýsýmlarýn
kýzarmasýný etkileyecektir. Emaye, koyu, aðýr
veya yapýþmaz yüzeyli kaplar alt kýsmýn
kýzarma oranýný artýrýrken, fýrýnda
kullanýlabilen cam kaplar, parlak
alüminyum veya cilalý çelik tepsiler ýsýyý
yansýtýr ve daha az kýzarmasýna neden olur.
- Yiyeceðin her tarafýnýn eþit piþmesi için
tepsinin ortasýna koyunuz.
- Yemek malzemelerinin fýrýnýn tabanýna
dökülmesini önlemek ve temizlik iþleminin
daha kolay yapýlabilmesi için yemekleri
uygun boyuttaki tepsilere yerleþtiriniz.
- Yemekleri, konserveleri veya piþirme
tepsilerini direk olarak fýrýnýn tabanýna
koymayýnýz, çünkü taban çok sýcaktýr ve
fýrýna zarar verebilirsiniz. Bu ayarý
kullanýrken, ýsý hem üst hem de alt ýsýtýcý
rezistanslardan gelir. Bu durum, tek bir
raf pozisyonunda piþirim yapabilmenizi
saðlar ve sebzeli ve meyveli turtalar gibi
altýnýn kýzarmasý gereken yemekleri
piþirmek için özellikle uygundur.
Üst kýsýmlarýnýn ekstra kýzarmasý gereken
kýzartmalar, lazanyalar ve güveçler de
geleneksel tip fýrýnlarda iyi piþerler.
Geleneksel fýrýnýn kullanýmý
1. Fýrýn fonksiyonu kontrol düðmesini
istediðiniz piþirme fonksiyonuna getirin
.
2. Termostat kontrol düðmesini istenilen ýsýya
ayarlayýn.
Buz çözme
Fýrýn faný ýsýtma yapmadan çalýþýr ve oda
sýcaklýðýnda havayý fýrýnýn içinde devir-daim yapar.
Termostat kontrol düðmesinin OFF/kapalý
konumunda olduðundan emin olunuz.
electrolux
12
Pratik bilgiler
- Orta raf pozisyonu, en iyi ýsý daðýlýmýný
saðlar. Alt kýsýmlarýn daha kýzarmýþ olmasý
için raf pozisyonunu alçaltýnýz. Üst kýsýmlarýn
kýzarmasý için raf pozisyonunu yükseltiniz.
- Kullanýlan tepsi ve tabaðýn yapýldýðý
malzeme ve yüzey kaplamasý alt kýsýmlarýn
kýzarmasýný etkileyecektir. Emaye, koyu, aðýr
veya yapýþmaz yüzeyli kaplar alt kýsmýn
kýzarma oranýný artýrýrken, fýrýnda
kullanýlabilen cam kaplar, parlak
alüminyum veya cilalý çelik tepsiler ýsýyý
yansýtýr ve daha az kýzarmasýna neden olur.
- Yiyeceðin her tarafýnýn eþit piþmesi için
tepsinin ortasýna koyunuz.
- Yemek malzemelerinin fýrýnýn tabanýna
dökülmesini önlemek ve temizlik iþleminin
daha kolay yapýlabilmesi için yemekleri
uygun boyuttaki tepsilere yerleþtiriniz.
- Yemekleri, konserveleri veya piþirme
tepsilerini direk olarak fýrýnýn tabanýna
koymayýnýz, çünkü taban çok sýcaktýr ve
fýrýna zarar verebilirsiniz.
Piþirme için:
Hamur iþi yiyeceklerin piþirilmesi, düzenli bir
ýsý (150°C - 200°C) ister ve dolayýsýyla yaklaþýk
olarak 10 dakika ön ýsýtma uygulanmasý
gereklidir.
Fýrýn kapaðýný, piþirme süresinin 3/4‘ü
geçmeden açmayýnýz.
Poðaça tepsi üzerinde piþmesi gereken sürenin
2/3’ü kadar piþirilir ve tamamen piþmeden
önce garnitür olarak süslenir. Bu ilave piþirme
süresi, garnitürün tipine ve üstündeki veya
içindeki malzemenin miktarýna baðlýdýr. Poðaça
hamurunun kaþýkla ayrýlmasý zor olmalýdýr.
Fazla sývýdan dolayý piþirme süresi gereksiz
bir þekilde uzatýlmýþ olur.
Eðer kurabiye/kuru pastalý iki piþirme tepsisi
fýrýnýn içerisine ayný anda sürülürse, iki tepsi
arasýnda bir kat boþluk býrakýlmasý gereklidir.
Eðer kurabiye/kuru pastalý iki piþirme tepsisi
fýrýnýn içerisine ayný anda sürülürse, iki tepsinin
de piþirme sürelerinin 2/3'ü dolduðunda,
yukarýdan aþaðýya ve aþaðýdan yukarýya yer
deðiþtirilmeleri gerekir.
electrolux
13
Kýzartma için:
Aðýrlýðý 1 kg’dan az et parçalarýný kýzartmayýnýz.
Küçük parçalar kýzartma esnasýnda kuruyabilir.
Dýþý iyi piþmiþ ancak içi pembe ve az piþmiþ
kalmasý gereken kýrmýzý et yüksek ýsýda
(200°C - 250°C) kýzartýlmalýdýr.
Buna karþýn tavuk ve balýk gibi beyaz etler
daha düþük bir ýsýya (150°C - 175°C) ihtiyaç
duyar. Sos veya et avcar malzemeleri, eðer
piþirme süresi kýsa ise hemen piþirmeye
baþlarken kýzartma tavasýna eklenmelidir. Aksi
halde, bunlarý piþirmenin tamamlanmasýna son
yarým saat kala ekleyiniz.
Etin piþmiþ olup olmadýðýný bir kaþýkla kontrol
edebilirsiniz: Kaþýk etin içine batmýyorsa iyice
piþmiþtir. Ýç kýsmýnýn pembe kalmasý istenilen
sýðýr eti kýzartmasý ve filetonun yüksek ýsýda ve
çok kýsa sürede kýzartýlmasý gerekir.
Etlerin direk ýzgaranýn üzerinde piþirilmesi
gerektiðinde, damlayan suyunun toplanmasý
için alt rafa yað tepsisinin sürülmesi tavsiye
edilir.
Etin suyunun dýþarý akmamasý için, kýzartmayý
kesmeden önce 15 dakika bekletiniz.
Fýrýnýn içindeki duman oluþumunu engellemek
için, yað tepsisine bir miktar su konulmasý
tavsiye edilir. Yoðunlaþmayý önlemek için
defalarca su ekleyiniz. Tabaklar servis
zamanýna kadar fýrýnýn içinde asgari ýsýda sýcak
tutulabilir.
Dikkat!
Fýrýný alüminyum folyo ile
kaplamayýn ve yað tepsisi veya
piþirme tepsisini fýrýnýn tabanýna
koymayýnýz, aksi halde fýrýn
emayesi oluþan ýsý birikimi sonucu
zarar görür.
Piþme süreleri
Piþirme süreleri, her bir yiyeceðin içerdiði sývý
miktarýna, içeriðine ve katký malzemesine göre
farklýlýk gösterir.
Ýlk piþiriminizde kullandýðýnýz ayarlarý veya
kýzartma deneyimlerinizi, ileride ayný tip yemeði
piþirirken tecrübe kazanmak için not ediniz.
Tablolarda verdiðimiz piþirme deðerlerini
kiþisel tercihlerinize göre deðiþtirebilirsiniz.
electrolux
14
Piþirme ve Kýzartma Tablolarý
Geleneksel (normal) piþirme -
Belirtilen süreler, ön ýsýtmayý kapsamaz.
Boþ fýrýný her zaman 10 dakika ön ýsýtmaya býrakýn.
KEKLER
Çýrpma usulü kekler 2 170 2 (1 ve 3)* 160 45-60 Kek kalýbýnda
Þekerli galeta 2 170 2 (1 ve 3)* 160 20-30 Kek kalýbýnda
Yaðlý sütten peynirli kek 1 175 2 165 60-80 Kek kalýbýnda
Elmalý kek (Elmalý turta)
1 170 2 sol+sað. 160 90-120 Kek kalýbýnda
Meyveli turta 2 180 2 160 60-80 Piþirme tepsisinde
Karýþýk turta 2 190 2 (1 ve 3)* 180 40-45 Kek kalýbýnda
Meyveli kek 2 170 2 150 60-70 Kek kalýbýnda
Pandispanya 1 170 2 (1 ve 3)* 165 30-40 Kek kalýbýnda
Yýlbaþý pastasý 1 150 2 150 120-150 Kek kalýbýnda
Erikli kek 1 175 2 160 50-60 Ekmek tavasýnda
Küçük kek 3 170 2 160 20-35 Piþirme tepsisinde
Bisküviler 2 160 2 (1 ve 3)* 150 20-30 Piþirme tepsisinde
Kurabiyeler 2 135 2 (1 ve 3)* 150 60-90 Piþirme tepsisinde
Çörekler 2 200 2 190 12~20 Piþirme tepsisinde
Pasta: Profiteroller
2 veya 3
210 2 (1 ve 3)* 170 25-35 Piþirme tepsisinde
Tabakta turtalar 2 180 2 170 45-70 Kek kalýbýnda
EKMEK VE PÝZZA
Beyaz ekmek 1 195 2 185 60-70
Çavdar ekmeði 1 190 1 180 30-45 Ekmek tavasýnda
Sandviç ekmeði 2 200 2 (1 ve 3)* 175 25-40 Piþirme tepsisinde
Pizza 2 200 2 200 20-30 Piþirme tepsisinde
MEYVELÝ PASTALAR
Meyveli pasta 2 200 2 (1 ve 3)* 175 40-50 Kalýpta
Meyveli pasta 2 200 2 (1 ve 3)* 175 45-60 Kalýpta
Sebzeli börek 1 210 1 190 30-40 Kalýpta
Lazanya 2 200 2 200 25-35 Kalýpta
Büyük makarna/eriþte
2 200 2 200 25-35 Kalýpta
ET
Sýðýr eti 2 190 2 175 50-70 Izgarada
Domuz eti 2 180 2 175 100-130 Izgarada
Dana eti 2 190 2 175 90-120 Izgarada
Ýngiliz usulü kýzarmýþ biftek
az piþmiþ 2 210 2 200 50-60 Izgarada
orta piþmiþ 2 210 2 200 60-70 Izgarada
iyi piþmiþ 2 210 2 200 70-80 Izgarada
Domuz ön kol 2 180 2 170 120-150 Üstü kapalý
Domuz incik 2 180 2 160 100-120 2 parça
Kuzu 2 190 2 175 110-130 But
Tavuk 2 190 2 200 70-85 Komple
Hindi 2 180 2 160 210-240 Komple
Ördek 2 175 2 220 120-150 Komple
Kaz 2 175 1 160 150-200 Komple
Tavþan 2 190 2 175 60-80 Parçalar halinde
Yaban tavþaný 2 190 2 175 150-200 Parçalar halinde
Sülün 2 190 2 175 90-120 Komple
Et rosto 2 180 2 170 top.150 ekmek tepsisinde
BALIK
Alabalýk/Çipura 2 190 2 (1 ve 3)* 175 40-55 3-4 balýk
Ton balýðý/Som balýðý
2 190 2 (1 ve 3)* 175 35-60 4-6 fileto
YÝYECEÐÝN
TÜRÜ
Geleneksel (normal) piþirme
Fanlý piþirme
sýcak. °C
sýcak.
°C
Piþirme süresi
(dakika olarak)
NOTLAR
(*) Ayný anda birden fazla yiyeceði piþirmek istiyorsanýz, parantez içerisinde belirttiðimiz tepsi
raflarýna sürmenizi tavsiye ederiz.
4
3
2
1
4
3
2
1
electrolux
15
Fileto biftekler 4 800 3 250 12~15 12~14
Kýzarmýþ biftekler 4 600 3 250 10~12 6~8
Sucuk-sosis 8 / 3 250 12~15 10~12
Domuz pirzola 4 600 3 250 12~16 12~14
Tavuk (iki parçalý) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebaplar 4 / 3 250 10~15 10~12
Tavuk (göðüs) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Ön ýsýtma 5’00'’
Balýk (fileto) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandviçler 4~6 / 3 250 5~7/
Kýzartma 4~6 / 3 250 2~42~3
Izgara
Belirtilen süreler, ön ýsýtmayý kapsamaz.
Boþ fýrýný her zaman 10 dakika ön ýsýtmaya býrakýn.
Verilmiþ olan ýsýlar kýlavuz amaçlý deðerlerdir. Sýcaklýklarýn kiþisel isteklere göre
ayarlanmasý gerekebilir.
1. taraf
sýcak.°CAdet g.
Miktar Piþirme süresi
(dakika olarak)
2. taraf
Izgara
4
3
2
1
YÝYECEÐÝN TÜRÜ
electrolux
16
Temizlemeden önce fýrýný kapatýp
soðumaya býrakýnýz.
Cihaz, bir kýzgýn buhar ya da
yüksek basýnçlý sýcak su ile
temizlenmemelidir.
Dikkat: Herhangi bir temizlik iþlemi yapmadan
önce, cihazýn elektrik baðlantýsý daima
kesilmelidir.
Cihazýn uzun ömürlü olabilmesi için, düzenli
olarak aþaðýdaki temizlik iþlemleri yapýlmalýdýr:
- Uygulamalarý sadece fýrýn soðuduktan
sonra yapýnýz.
- Emaye kýsýmlarý sabunlu su ile temizleyiniz.
- Aþýndýrýcý temizlik maddeleri kullanmayýnýz.
- Paslanmaz çelik parçalarý ve camlarý
yumuþak bir bez ile kurulayýnýz.
- Zor lekeleri, piyasada bulabileceðiniz
paslanmaz çelik temizleyiciler ve ýlýk sirke
ile temizleyiniz.
Fýrýnýn emayesi son derece dayanýklý ve yüksek
derecede hava-su geçirmezliðine sahiptir. Sýcak
meyve asitleri (limon, erik veya benzeri) emaye
kaplamada kalýcý, mat ve pürüzlü lekeler
býrakabilir. Bununla birlikte emayenin parlak
cilalý kaplamasýndaki bu lekeler, fýrýnýn
çalýþmasýný etkilemez. Fýrýný her kullanýmýnýzdan
sonra düzenli olarak temizleyiniz. Bu, kirleri
temizlemenin en kolay yoludur. Kirlerin tekrar
yanmasý önlenmiþ olur.
Temizlik maddeleri
Herhangi bir temizlik maddesini kullanmadan
önce, bunlarýn fýrýnýn temizliði için uygun
olduðundan ve üretici tarafýndan tavsiye
edildiðinden emin olunuz.
Beyazlatýcý içeren temizlik malzemeleri, yüzey
kaplamalarýný karartabileceðinden
KULLANILMAMALIDIR. Ayrýca sert
aþýndýrýcýlarýn kullanýlmamasý gerekir.
Temizlik ve Bakým
electrolux
17
Dýþ temizlik
Kontrol panelini, fýrýn kapaðýný ve kapak
contasýný, içine az miktarda sývý deterjan
konulmuþ ýlýk bir suya batýrýlýp ve iyice sýkýlmýþ
yumuþak bir bezle düzenli olarak silerek
temizleyiniz.
Kapak camýnýn hasar görmesini veya dayanýksýz
hale gelmesini önlemek için aþaðýdakileri
kullanmaktan kaçýnýnýz:
Ev-temizliði deterjanlarý ve aðartýcýlar
Teflon tavalar için uygun olmayan emprenye
süngerler
Tel ovucular
Kimyasal fýrýn pedleri veya aerosoller
Toz sökücüler
Banyo/lavabo leke çýkarýcýlarý
Ilýk, sabunlu su kullanarak kapak camýnýn dýþýný
ve içini temizleyiniz. Eðer kapak camýnýn içi çok
kirli ise, Hob Brite gibi uygun bir temizleme
ürününün kullanýlmasý önerilir. Kirleri çýkartmak
için boya kazýyýcýlarý kullanmayýnýz.
Cam panelleri sýcak durumdayken
fýrýnýn kapaðýný SÝLMEYÝNÝZ. Eðer
bu uyarý dikkate alýnmazsa, cam
panel kýrýlabilir.
Eðer kapak çatlar veya derin bir þekilde
çizilirse, cam dayanýklýlýðý azalacaktýr
ve panelin kýrýlmasý olasýlýðýna karþý
deðiþtirilmelidir. Size gerekli bilgiyi
severek verecek olan yerel Yetkili
Servisinize danýþýnýz.
Fýrýnýn Ýçi
Fýrýnýn kýsmýnýn emaye tabaný en iyi fýrýn hala
sýcakken temizlenir.
Fýrýnýn üstünü ýlýk sabunlu suyla ýslatýlmýþ
yumuþak bir bezle her kullanýmdan sonra
siliniz. Ara sýra, uygun bir fýrýn temizleyicisi
kullanarak daha detaylý bir temizlik yapmak
gereklidir.
electrolux
18
Fýrýn Raflarý ve Raf Destekleri
Fýrýn raflarýný temizlemek için, ýlýk sabunlu suyla
ýslatýnýz ve inatçý lekeleri iyice ýslatýlmýþ sabunlu
emprenye bir ped ile temizleyiniz.
Ýyice durulayýp, yumuþak bir bezle kurulayýnýz.
Raf destekleri, daha kolay temizlenebilmek
için çýkarýlabilir.
Aþaðýdaki iþlemleri yapýnýz:
1. bir elinizle raf desteðini yerinde tutarken,
diðer elinizle ön vidayý sökünüz;
2. arka kancayý çýkartýnýz ve raf desteðini
yerinden çýkartýnýz;
3. temizlik iþlemini bitirdikten sonra, ayný iþlemi
ters sýrada uygulayarak raf desteklerini geri
takýnýz.
Raf desteklerini geri takarken sabitleme
somunlarýnýn sabit olduðundan lütfen emin
olunuz.
Fýrýn Lambasýnýn Deðiþtirilmesi
Cihazýn fiþini prizden çekiniz
Eðer fýrýn lambasýnýn deðiþtirilmesi gerekirse,
yerine takýlacak yenisi aþaðýdaki özelliklere
sahip olmalýdýr:
- Elektrik gücü: 15 W/25 W,
- Elektrik gerilimi: 230 V (50 Hz),
- 300°C’ye kadar ýsý dayanýklýlýðý,
- Baðlantý tipi: E14.
Bu ampulleri yerel Yetkili Servisinizden temin
edebilirsiniz.
Yanmýþ bir ampulü deðiþtirmek için:
1. Fýrýn fiþinin prizden çekildiðinden emin olun.
2. Cam kapaðý yerine itin ve saatin tersi yönde
döndürün.
3. Arýzalý olan ampulün yerine yenisini takýn.
4. Cam kapaðý geri takýn ve cihazýn elektrik
beslemesini açýn.
electrolux
19
Fýrýn Kapaðýnýn Temizlenmesi
Fýrýn kapaðýný temizlemeden önce, kapaðý
fýrýndan çýkarmanýzý tavsiye ederiz.
Aþaðýdaki iþlemleri yapýnýz:
1. fýrýn kapaðýný tamamen açýnýz;
2. fýrýn kapaðýnýn menteþe baðlantýlarýný
bulunuz (Þek. A);
3. iki menteþedeki küçük kollarýn kilitlerini
açýnýz ve döndürünüz (Þek. B);
4. kapaðý saðýndan ve solundan tutarak
yukarýya doðru kaldýrýnýz ve sonra fýrýna
doðru kapatarak yarý açýk konumda tutunuz
(Þek. C);
5. fýrýnýn kapýsýný yavaþça yerinden çekiniz
(Þek. C);
6. sabit bir zemin üzerine koyun;
Fýrýn kapak camýný ýlýk sabunlu su ve yumuþak
bir bezle siliniz. Asla aþýndýrýcý temizleyiciler
kullanmayýnýz. Temizlik iþlemini bitirdikten sonra,
prosedürü ters sýrada uygulayarak fýrýnýn
kapaðýný geri takýnýz.
Paslanmaz çelik veya alüminyum cihazlar:
Fýrýn kapaðýný, sadece ýslak bir sünger ile
temizlemenizi ve yumuþak bir bezle
temizledikten sonra kurulamanýzý tavsiye ederiz.
Asla çelik yünü, asitler veya aþýndýrýcý temizlik
ürünlerini kullanmayýnýz, bunlar fýrýn yüzeyine
zarar verebilir. Fýrýnýn kontrol panelini ayný
uyarýlarý dikkate alarak temizleyiniz.
Cam panelleri sýcak durumdayken
fýrýnýn kapaðýný SÝLMEYÝNÝZ. Eðer
bu uyarý dikkate alýnmazsa, cam
panel kýrýlabilir.
Eðer kapak çatlar veya derin bir þekilde
çizilirse, cam dayanýklýlýðý azalacaktýr ve panelin
kýrýlmasý olasýlýðýna karþý deðiþtirilmelidir. Size
gerekli bilgiyi severek verecek olan yerel Yetkili
Servisinize danýþýnýz.
Þek. A
Þek. B
Þek. C
electrolux
20
Cihaz düzgün çalýþmýyorsa, Electrolux Yetkili Servisine baþvurmadan önce lütfen aþaðýdaki
hususlarý kontrol ediniz:
Servis çaðýrmadan önce
ÇÖZÜM
"
Hem piþirme fonksiyonunun hem de sýcaklýk
ayarýnýn seçilmiþ olduðundan emin olunuz
.
veya
"
Cihazýn elektrik hattýna doðru baðlanmýþ
olduðundan ve prizde veya fýrýna gelen hatta
elektrik olduðundan emin olunuz.
"
Termostat kontrol düðmesi ile bir ýsý ayarý seçiniz.
veya
"
Fýrýn fonksiyonu kontrol düðmesini kullanarak bir
fonksiyon seçiniz.
"
Termostat kontrol düðmesi ile bir ýsý ayarý seçiniz.
veya
" Lamba ampulünü kontrol ediniz ve gerekirse
deðiþtiriniz (bkz. “Fýrýn Temizlenmesi”).
"
Sýcaklýðýn ayarlanmasý gerekiyor olabilir.
veya
"
Özellikle “Fýrýnýn kullanýmý” kýsmýndaki
talimatlarý uygulayýnýz.
"
Piþirme süreci sona ermiþse, yemekleri fýrýnýn
çerisinde 15-20 dakikadan fazla bekletmeyiniz.
SORUN
#
Fýrýn çalýþmýyor.
#
Fýrýn sýcaklýk lambasý yanmýyor.
#
Fýrýn lambasý yanmýyor.
#
Yiyeceklerin piþmesi çok uzun
zaman alýyor ya da çok çabuk
piþiyorlar.
#
Buhar ve buðular, yemeklerin
üstünde ve fýrýnýn kýsmýnda
birikiyor.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZOB362X Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu