64
Sizin için mutfağımızda test edilmiştir
Burada, bazı yemekler ve bu yemekler için en uygun olan
ayarlar sunulmuştur. Yemeğiniz için hangi mikrodalga
kademesinin en uygun olduğu gösterilmiştir. Kap ve hazırlama
işlemi için öneriler elde edebilirsiniz.
Tablolara ilişkin uyarılar
Aşağıdaki tablolarda mikrodalga fırın için birçok seçenek ve
ayar değerlerini bulacaksınız.
Tablolarda belirtilen süreler referans değerlerdir. Bu değerler
kullanılan kaba, kaliteye, ısıya ve yiyeceğin özelliklerine bağlıdır.
Tablolarda genellikle süre alanları belirtilmiştir. Önce kısa süreyi
ayarlayınız ve gerekirse bu süreyi uzatınız.
Tablolarda belirtilenden farklı miktarlar söz konusu olabilir.
Bunun için genel bir kural vardır:
İki kat miktar - neredeyse iki kat süre
Miktarın yarısı - sürenin yarısı.
Kabı daima döner tablanın üzerine yerleştiriniz.
Buz çözme
Bilgiler
■ Dondurulmuş yiyecekleri, döner tabla üzerindeki açık kaba
yerleştiriniz.
■ Örn. tavuk butları ve kanatları veya kızartmaların yağlı
kenarları gibi hassas parçaları ufak alüminyum folyo parçaları
ile kaplayabilirsiniz. Folyo, fırın duvarlarına değmemelidir.
Çözülme süresinin yarısı dolduktan sonra alüminyum folyoyu
çıkartabilirsiniz.
■ Et ve kümes hayvanlarının buzu çözülürken sıvı oluşur.
Çevirme sırasında bunu alınız ve hiçbir şekilde tekrar
kullanmayınız veya başka bir yiyecek ile temas etmesine izin
vermeyiniz.
■ Yemekleri arada bir 1 - 2 kez çeviriniz veya karıştırınız. Büyük
parçaları birkaç defa çevirmeniz gereklidir.
■ Sıcaklığın dengelenebilmesi için, buzu çözülmüş gıdaları 10 -
20 dakika daha oda sıcaklığında dinlendiriniz. Daha sonra
kümes hayvanlarının içini temizleyebilirsiniz. Etin içinde küçük
donmuş küçük bir bölüm olsa bile işlem devam edilebilir.
Derin dondurulmuş yiyeceklerin çözülmesi,
ısıtılması veya pişirilmesi
Bilgiler
■ Hazır yiyecekleri ambalajından çıkartınız. Bu yiyecekler,
mikrodalga fırına uygun bir kapta daha eşit ve daha hızlı
ısınacaktır. Yemekteki farklı yiyecek türleri, farklı hızlarda
ısınabilir.
■ Yassı yiyecekler, yüksek yiyeceklerden daha hızlı pişer. Bu
yüzden yiyecekleri kaba mümkün olduğunca düz dağıtınız.
Yiyecekleri, katmanlar halinde birbiri üstüne koymayınız.
■ Yiyeceklerin üstünü daima örtünüz. Kabınız için uygun bir
kapak yoksa, mikrodalga fırın için özel folyo veya bir tabak
kullanınız.
■ Yemekler ara sıra 2 - 3 defa karıştırılmalı veya çevrilmelidir.
■ Sıcaklığın dengelenebilmesi için yemekleri, ısındıktan sonra
2 - 5 dakika dinlendiriniz.
■ Kabı çıkartmak istediğinizde, daima mutfak eldiveni veya
tutacak kullanınız.
■ Yiyeceklerin kendi tatları büyük ölçüde korunacaktır. Bu
nedenle, fazla tuz ve baharat kullanmamanız tavsiye edilir.
Buz çözme Ağırlık Mikrodalga fırın kademesi Watt olarak,
süre dakika olarak
Bilgiler
Bütün sığır, dana ve domuz eti
(kemikli ve kemiksiz)
800 g 180 W, 15 dak. + 90 W, 10-20 dak. -
1 kg 180 W, 20 dak. + 90 W, 15-25 dak.
1,5 kg 180 W, 30 dak. + 90 W, 20-30 dak.
Parçalanmış veya dilimlenmiş sığır,
dana ve domuz eti
200 g 180 W, 2 dak. + 90 W, 4-6 dak. Çevirirken çözülen parçaları birbirin-
den ayırın
500 g 180 W, 5 dak. + 90 W, 5-10 dak.
800 g 180 W, 8 dak. + 90 W, 10-15 dak.
Kıyma, karışık 200 g 90 W, 10 dak. Mümkün olduğunca yassı bir şekilde
dondurunuz
Birkaç kez çeviriniz, buzu çözülmüş eti
alınız
500 g 180 W, 5 dak. + 90 W, 10-15 dak.
800 g 180 W, 8 dak. + 90 W, 10-20 dak.
Kümes hayvanı veya tavuk parçaları 600 g 180 W, 8 dak. + 90 W, 10-15 dak. -
1,2 kg 180 W, 15 dak. + 90 W, 20-25 dak.
Balık filetosu, balık pirzolası veya
dilimleri
400 g 180 W, 5 dak. + 90 W, 10-15 dak. Çözülen parçaları birbirinden ayırın
Sebze, ö rn. bezelye 300 g 180 W, 10-15 dak. -
Meyve, ör n. frambuaz 300 g 180 W, 7-10 dak. Ara sıra dikkatlice karıştı
rınız, çözülen
parçaları birbirinden ayırınız
500 g 180 W, 8 dak. + 90 W, 5-10 dak.
Tereyağı, yumuşatma 125 g 180 W, 1 dak. + 90 W, 2-3 dak. Ambalajını tamamen çıkartın
250 g 180 W, 1 dak. + 90 W, 3-4 dak.
Bütün ekmek 500 g 180 W, 6 dak. + 90 W, 5-10 dak. -
1 kg 180 W, 12 dak. + 90 W, 10-20 dak.
Pasta, kuru, ö rn. kuru pasta 500 g 90 W, 10-15 dak. Sadece kaplamasız, kaymaksız veya
kremasız pasta için, pasta dilimlerini
birbirinden ayırın
750 g 180 W, 5 dak. + 90 W, 10-15 dak.
Pasta, yumuşak, ö rn. meyveli kek,
süzme yoğurtlu kek
500 g 180 W, 5 dak. + 90 W, 15-20 dak. Sadece kaplamasız, kaymaksız veya
jelatinsiz pasta için
750 g 180 W, 7 dak. + 90 W, 15-20 dak.