YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
Normal çalışma sesleri
•Soğutucu, bobinler veya borular üzerin-
den pompalanırken, hafif bir çalkalanma
ve fokurdama sesi duyabilirsiniz. Bu nor-
maldir.
• Kompresör çalışırken soğutucu pompa-
lanmaktadır ve bu işlem sırasında kom-
presörden bir fan çalışma sesi ile bir titre-
şim gürültüsü işitebilirsiniz. Bu normaldir.
•Termik genleşme, ani bir çatlama sesi işit-
menize neden olabilir. Bu gayet doğaldır
ve tehlikeli bir fiziksel olay değildir. Bu
normaldir.
• Kompresör çalışmaya geçerken veya du-
rurken, ısı ayarlayıcı mekanizmadan gelen
hafif bir "klik" sesi işitebilirsiniz. Bu nor-
maldir.
Enerji tasarrufuyla ilgili ipuçları
•Cihazın kapısını çok sık açmayın veya ge-
rektiğinden daha uzun süre açık bırakma-
yın.
•Eğer ortam sıcaklığı yüksekse, Isı
Ayar
Düğmesi yüksek bir ayardadır ve cihaz
tam doludur, kompresör devamlı çalışabi-
lir ve bu da buharlaştırıcı devresinde kar-
lanmaya veya buzlanmaya neden olabilir.
Böyle bir durumda, otomatik buz çözme
işleminin devreye girerek elektrik tüketi-
minden tasarruf sağlanması için Isı Ayar
düğmesini daha düşük bir ayara getirin.
Taze yiyeceklerin soğutulmasıyla ilgili
tavsiyeler
En iyi performansı elde etmek için:
•Sıcak yiyecekleri veya buharlaşan sıvıları
buzdolabına koymayın.
• Yiyecekleri kapatın veya sarın (özellikle
keskin bir kokusu varsa).
• Viyecekleri, etrafında hava rahatça dola-
şacak şekilde yerleştirin.
Soğutma tavsiyeleri
Faydalı tavsiyeler:
Et (her türlü): polietilen torbalara koyun ve
sebze çekmecesinin üstündeki cam rafa
yerleştirin.
Güvenlik açısından, bu şekilde sadece bir
veya iki gün muhafaza edin.
Pişmiş yiyecekler, soğuk yemekler, vs: Bun-
lar, ağzı kapalı olmak suretiyle herhangi bir
rafa yerleştirilebilir.
Meyve ve sebzeler: Bunlar iyice temizlen-
meli ve temin edilmiş özel çekmecelere yer-
leştirilmelidir. Temas etmesi halinde limon
suyu buzdolabınızdaki plastik parçaların
renginin değişmesine neden olabilir. Bu ne-
denle, turunçgillerin ayrı muhafazalar içeri-
sinde saklanması tavsiye edilir.
Tereyağı ve peynir: Bunlar, içine havanın
mümkün olduğunca girmemesi için özel ha-
va geçirmeyen kaplara konulmalı veya alü-
minyum folyoya sarılmalı ya da polietilen tor-
balara konulmalıdır.
Şişeler: Bunlar, ağızları kapaklı şekilde kapı-
daki şişe raflarına yerleştirilmelidir.
Muzlar, patatesler, soğanlar ve sarımsaklar
(paketli değilse), buzdolabına konulmamalı-
dır.
Dondurma tavsiyeleri
Birçok dondurma işleminde size yardı
mcı
olacak bazı önemli tavsiyeler aşağıda veril-
mektedir:
• 24 saat içinde dondurulabilecek maksi-
mum yiyecek miktarı. veri etiketinde belir-
tilmektedir;
•dondurma işlemi 24 saat sürer. Bu süre
boyunca, dondurulmak üzere başka bir
yiyecek konulmamalıdır;
• sadece birinci kalite, taze ve iyi temizlen-
miş yiyecekleri dondurun;
•hızlı ve tamamen donmasını ve buzu eri-
dikten sonra sadece tüketilecek miktarda
tüketilebilmesini sağlamak için yiyecekleri
küçük porsiyonlara bölün;
• yiyecekleri alüminyum folyoya veya polie-
tilene sarın ve bu yaptığınız paketin hava
geçirmez olduğundan emin olun;
•cihazın içindeki sıcaklığın yükselmesini
önlemek için taze veya donmamış yiye-
ceklerin önceden donmuş yiyeceklere te-
mas etmesine izin vermeyin;
•yağsız yiyecekler yağlı yiyeceklere göre
daha iyi ve daha uzun süre muhafaza edi-
lir; tuz, yiyeceğin muhafaza ömrünü kısal-
tır;
•eğer su buzları dondurucu bölmesinden
çıkarıld
ıktan hemen sonra tüketilirse, ciltte
soğuk yanıklarına neden olabilir;
• yiyeceklerin muhafaza sürelerini kontrol
edebilmek amacıyla, her bir yiyecek pa-
ketinin üzerine dondurucuya konulma ta-
rihini yazmanız tavsiye edilir.
62 progress