Whirlpool AKP 144/IX Kullanici rehberi

Tip
Kullanici rehberi
TR92
SİZİN VE BAŞKALARININ GÜVENLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIR
Bu kılavuz ve cihazda belirtilen güvenlik uyarıları okunmalı ve daima dikkate alınmalıdır.
Tüm güvenlik uyarıları mevcut potansiyel riskle ilgili spesifik bilgiler verir ve cihazın yanlış kullanımından kaynaklanabilecek yaralanma, hasar ve elektrik çarpması
riskinin nasıl azaltılabileceğini açıklar. Aşağıdaki talimatlara harfiyen uyun:
- Herhangi bir montaj işine başlanmadan önce, cihazın elektrik fişi prizden çekilmiş olmalıdır.
- Montaj ve bakım işleri kalifiye bir teknisyen tarafından, üreticinin talimatlarına ve yerel güvenlik yönetmeliklerine uygun şekilde yapılmalıdır. Kullanma
kılavuzunda özellikle belirtilmedikçe, cihazın hiçbir parçasını tamir etmeyin ve değiştirmeyin.
- Cihazın topraklanması kanunen zorunludur.
- Elektrik kablosu prize takıldığında, cihazı elektriğe bağlamak için yetecek bir uzunlukta olmalıdır.
- Montajın yürürlükteki emniyet yönetmeliklerine uyması için, en az 3 mm kontak mesafeli tüm kutuplu bir çatal anahtarı kullanılmalıdır.
- Uzatma kablolarını veya üçlü prizleri kullanmayın.
- Cihazın fişini çıkarmak için kablosundan çekmeyin.
- Elektrikli parçalar, montajdan sonra kullanıcının erişemeyeceği bir konumda olmalıdır.
- Cihaza vücudunuzun ıslak bir yeriyle dokunmayın ve cihazı çıplak ayaklıyken çalıştırmayın.
- Bu cihaz, sadece evde kullanım amacıyla yemek pişirmek için tasarlanmıştır. Başka hiçbir türde kullanıma izin verilmez (örn.: odayı ısıtma). Üretici, kumandaların
uygunsuz kullanımından veya hatalı ayarlanmasından kaynaklanan her türlü sorumluluğu reddeder.
- Bu cihaz, güvenliklerinden sorumlu kişi tarafından cihaz kullanımıyla ilgili talimat verilmedikçe veya gözetim sağlanmadıkça, fiziksel, duyusal veya zihinsel
yeterlilikleri az olan kişilerce (çocuklar dahil) veya deneyimi ve bilgisi olmayanlarca kullanılmamalıdır.
- Cihazın erişilebilir parçaları, kullanım sırasında çok fazla ısınabilir. Küçük çocukların cihazdan uzak tutulması ve cihazla oynamadıklarından emin olacak şekilde
gözetim altında tutulması gerekir.
- Kullanım sırasında ve sonrasında, cihazın ısınan parçalarına veya iç yüzeylerine dokunmayın yanma riski vardır. Parçaları yeterince soğumadan, cihazın
giysilerle veya diğer yanabilir maddelerle temas etmesine izin vermeyin.
- Pişirme bittikten sonra cihaz kapağını açarken dikkatli olun, fırın kapağını tam açmadan sıcak havanın veya buharın azar azar çıkmasını bekleyin. Cihazın kapağı
kapalıyken, içindeki sıcak hava kontrol panelinin üzerindeki havalandırma deliklerinden dışarı verilir. Havalandırma deliklerini tıkamayın.
- Sıcak parçalara dokunmamak için dikkatli olarak, fırın tepsilerini ve aksesuarları fırın eldivenleriyle çıkarmaya özen gösterin.
- Yanıcı maddeleri cihazın içine veya yakınına koymayın: cihaz yanlışlıkla çalıştırılırsa yangın çıkabilir.
- Cihazın içinde, kapağı kapalı olan kavanozları veya kapları ısıtmayın ve pişirmeyin. İçerisinde oluşacak basınç kavanozun patlamasına neden olarak cihaza zarar
verebilir.
- Sentetik malzemeden yapılmış kaplar kullanmayın.
- Aşırı ısınan sıvı ve katı yağlar kolayca alev alabilir. Bol katı veya sıvı yağı olan yemekler pişirirken daima tetikte olun.
- Yemek kurutma işlemi sırasında cihazı asla gözetimsiz bırakmayın.
- Yemek pişirirken alkollü içecekler kullanılıyorsa (örn. rom, konyak, şarap), alkolün yüksek sıcaklıklarda buharlaştığını unutmayın. Bunun sonucunda alkolden
çıkan buharlar, elektrikli ısıtma parçasıyla temas edince alev alabilir.
Beyaz eşyaların elden çıkarılması
- Bu cihaz geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir malzemelerle üretilmiştir. Yerel atık elden çıkarma yönetmeliklerine uygun olarak çöpe atılmalıdır. Cihazı
atmadan önce, elektrik kablosunu kesin.
- Elektrikli ev eşyalarının muameleleri, geri kazanımı ve geri dönüşümüyle ilgili ayrıntılı bilgi için ilgili yerel makamlarınızla, ev atıklarını toplama hizmetleriyle
veya cihazı satın aldığınız yer ile temasa geçin.
ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI
Bu tehlike işaretidir. Emniyetle ilgili konularda, kullanıcıları kendilerine ve başkalarına yönelik tehlikelere karşı uyarır.
Tüm güvenlik uyarılarının önünde tehlike işareti ve aşağıdaki terimler bulunur:
TEHLİKE
Önlenmezse mutlaka ağır yaralanmaya yol açacak tehlikeli bir durumu belirtir.
UYARI
Önlenmezse muhtemelen ağır yaralanmaya yol açabilecek tehlikeli bir durumu belirtir.
TR93
Fırının ambalajını açtıktan sonra, nakliye sırasında hasar görmemiş olduğundan ve fırın kapağının düzgün kapanıp açıldığından emin olun. Eğer bir sorun varsa, cihazı
satın alğınız yeri veya en yakın servisi arayın. Herhangi bir hasar oluşmasını önlemek için, montaj aşamasında fırını sadece polistiren pük kaidesinden çıkarın.
FIRININ KONULACAĞI YERİ HAZIRLAMA
Fırına temas eden mutfak dolapları ısıya dayanıklı olmalıdır (en az 90°C).
Tüm dolap kesme işlerini fırını monte edileceği yere yerleştirmeden önce yapın ve tüm tahta kıymık ve talaşlarını dikkate temizleyin.
Montajdan sonra, fırının alt kısmı artık erişilemiyor olmalıdır.
Cihazın düzgün bir şekilde çalışması için, tezgâh ile fırının üst kenarı arasındaki asgari açıklık mesafesini tıkamayın.
ELEKTRİK BAĞLANTISI
Cihazın veri levhasında yazan voltaj ile elektrik şebekesi voltajının aynı olduğundan emin olun. Veri levhası fırının ön tarafındadır (kapak açıldığında görünür).
Elektrik kablosunu değiştirme işleri (tip H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mutlaka kalifiye bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Yetkili servisi arayın.
GENEL TAVSİYELER
Kullanmadan önce:
- Aksesuarların koruyucu karton ambalajlarını, filmlerini ve etiketlerini çıkarın.
- Aksesuarları fırından çıkarın ve koruyucu yağın ve yalıtım malzemelerinin kokusunu ve dumanını yok etmek için, fırını bir saat kadar 200°'de ısıtın.
Kullanım sırasında:
- Hasar verebileceğinden, kapağın üzerine ağır cisimler koymayın.
-Kapağa asılmayın ve tutacağına herhangi bir şey asmayın.
- Fırının içini alüminyum folyoyla kaplamayın.
- Sıcak bir fırının içerisine su dökmeyin; emaye kaplamasına zarar verebilir.
- Fırın kaplarını veya tepsileri fırının tabanında sürüklemeyin, aksi halde emaye kaplama zarar görebilir.
-Diğer cihazların elektrik kablolarının fırının sıcak kısımlarına dokunmadığından ve fırın kapağına sıkışmadığından emin olun.
- Fırını atmosferik maddelere maruz bırakmayın.
Ambalaj malzemesinin atılması
Ambalaj malzemesi %100 dönüştürülebilir niteliktedir ve ( ) geri dönüşüm simgesi ile işaretlenmiştir. Bu nedenle ambalajın çeşitli parçaları, çöplerin atılmasına
yönelik yerel yönetmeliklere tümüyle uygun ve sorumlu bir şekilde atılmalıdır.
Ürünün elden çıkarılması
- Bu cihaz, Atık Elektrik ve Elektronik Cihazlar (WEEE) ile ilgili 2002/96/EC Avrupa Yönergesi'ne uygun olarak işaretlenmiştir.
- Bu ürünün doğru bir şekilde elden çıkarılmasını sağlamakla, çevre ve insan sağğı üzerinde oluşabilecek potansiyel olumsuz sonuçları önleyebilirsiniz.
- Ürünün veya beraberindeki belgelerin üzerindeki simgesi, bu cihazın ev atığı gibi işlem göremeyeceğini, elektrik ve elektronik cihazların geri dönüşümünde
uzman olan bir toplama merkezine götürülmesi gerektiğini belirtir.
Enerji tasarrufu
- Fırını sadece yemek tarifinizde veya pişirme tablosunda özel olarak belirtilmişse önceden ısıtın.
- Isıyı çok daha iyi emdiklerinden dolayı koyu renk kaplamalı veya emaye pişirme kaplarını kullanın.
- Fırını ayarlanan pişirme süresinden 10-15 dakika önce kapatın. Uzun süreli pişirilmesi gereken yemekler, fırın kapatıldıktan sonra bile pişmeye devam eder.
- Yiyeceklerle temas edecek şekilde tasarlanmış olan bu fırın Avrupa Yönetmeliği ( ) no. 1935/2004'e uygundur ve "şük Voltaj" yönergesi 2006/95/CE
(73/23/CEE ve sonraki değikliklerin yerine geçen) ve "EMC" 2004/108/CE koruma gerekliliklerine uygun bir şekilde tasarlanmış, üretilmiştir ve satılmıştır.
Fırın çalışmıyor:
Elektrik olup olmadığını ve fişin takılı olup olmadığını kontrol edin.
Sorunun gerilip giderilmediğini görmek için, fırını kapatıp yeniden açın.
Kapak açılmıyor:
Sorunun gerilip giderilmediğini görmek için, fırını kapatıp yeniden açın.
Önemli: kendi kendine temizlik sırasında fırının kapağı açılmayacaktır. Kilidi otomatik olarak açılıncaya kadar bekleyin (bkz. "Piroliz fonksiyonlu fırınlarda temizlik
devresi").
Elektronik programlayıcı çalışmıyor:
•Eğer ekranda "" harfi ve arkasından bir rakam gösteriliyorsa, en yakın servisi arayın. Servise, "" harfinden sonra gelen rakamı söyleyin.
MONTAJ
ÇEVREYİ KORUMA
UYUMLULUK BEYANNAMESİ
ARIZA GİDERME
TR94
Yetkili Servisi aramadan önce:
1. "Arıza giderme"lümündeki önerilerin yardımıyla sorunu kendi başınıza çözüp çözemeyeceğinize bakın.
2. Sorunun giderilip giderilmediğini görmek için, cihazı kapatıp açın.
Yukarıdaki kontrollere rağmen sorun hâlâ devam ediyorsa, en yakın yetkili servise başvurun.
Şunları belirtin:
arızanın kısa bir açıklaması;
fırının tipi ve modeli;
Fırının sağ tarafındaki (fırın kapağı açıldığında görünür) ürün kodu (bilgi etiketinde Service kelimesinden sonraki numara). Ürün kodu, garanti kitapçığında da
belirtilir;
tam adresiniz;
telefon numaranız.
Eğer herhangi bir tamir gerekiyorsa, lütfen Yetkili Servise başvurun (orijinal yedek parçaların kullanıldığından ve tamiratın doğru yapıldığından emin olmak için).
Fırının dışı
ÖNEMLİ: Sert veya aşındırıcı temizlik malzemeleri kullanmayın. Bu tür ürünlerden biri yanlışlıkla cihazla temas ederse, derhal nemli bir bezle
temizleyin.
Fırın yüzeylerini nemli bir bezle silin. Çok kirli ise, suya birkaç damla bulaşık deterjanı ilave edin. Kuru bir bezle silerek kurulayın.
Fırının içi
ÖNEMLİ: Sert süngerler, metal kazıma aletleri veya bulaşık teli kullanmayın. Bunlar zamanla emaye yüzeylere ve fırının cam kapağına hasar
verebilir.
Her kullanımdan sonra fırının soğumasını bekleyin, ardından tercihen hâlâ hafif sıcakken temizleyerek, yemek artıkları (örn. çok şekerli yiyecekler) nedeniyle
biriken kir ve lekeleri temizleyin.
Firmaya özel fırın deterjanları kullanın ve üreticinin talimatlarına harfiyen uyun.
•Cam kapağı uygun bir sıvı deterjanla temizleyin. Fırın kapağı, temizliği kolaylaştırmak amacıyla çıkarılabilir (bkz. BAKIM).
En üstteki ızgara ısıtma elemanı (bkz. BAKIM) alçaltılarak (sadece bazı modellerde), fırının tavanı temizlenebilir.
NOT: su içeriği fazla olan yiyecekleri (örn. pizza, sebze, vb.) uzun süreli pişirirken, kapağın içinde ve contanın etrafında yoğuşma oluşabilir. Fırın
soğuyunca, kapağın iç tarafını bir bezle veya süngerle kurulayın.
Aksesuarlar:
Kullanımdan hemen sonra aksesuarları deterjanlı suyun içine koyun, eğer hâlâ sıcaksa bunları fırın eldivenleriyle tutmayı unutmayın.
Bir fırça veya sünger kullanılarak yemek artıkları kolayca çıkarılabilir.
Fırının arka duvarını ve katalitik yan panelleri (varsa) temizleme:
ÖNEMLİ: Katalitik yüzeye zarar verebilecek ve kendi kendini temizleme özelliğini bozabilecek aşındırıcı veya sert deterjanlar, sert fırçalar, bulaşık
telleri veya fırın spreyleri kullanmayın.
Önce fırını içi boş olarak, fanlı fonksiyonda 200°C'de 1 saat kadar çalıştırın
Ardından, cihazın soğumasını bekleyin ve yemek artıklarını bir süngerle temizleyin.
YETKİLİ SERVİS
TEMİZLİK
UYARI
-Buharlı temizleme cihazları kullanmayın.
-Fırını sadece soğukken temizleyin.
- Temizlemeden önce elektrik fişini prizden çekin.
TR95
KAPAĞI ÇIKARTMA
Kapağı çıkartmak için:
1. Kapağı sonuna kadar açın.
2. Mandalları kaldırın ve gidebildiği kadar öne doğru itin (Şekil 1).
3. Kapağı sonuna kadar kapatın (A), kaldırın (B) ve çevirerek (C) serbest kalmasını sağlayın (D) (Şekil 2).
Kapağı geri takmak için:
1. Menteşeleri yuvalarına yerleştirin.
2. Kapağı sonuna kadar açın.
3. İki mandalı indirin.
4. Kapağı kapatın.
ÜST ISITMA ELEMANINI HAREKET ETTİRME (SADECE BAZI MODELLERDE)
1. Yan aksesuar tutucu ızgaraları çıkarın (Şekil 3).
2. Isıtma elemanını hafifçe dışarı doğru çekin (Şekil 4) ve aşağı indirin (Şekil 5).
3. Isıtma elemanını yeniden yerine yerleştirmek için, hafifçe kendinize doğru çekerek kaldırın, yan desteklerin üzerine oturduğundan emin olun.
BAKIM
UYARI
- Koruyucu eldiven kullanın.
-Aşağıdaki işlemleri yapmadan önce fırının soğuk olduğundan emin olun.
- Temizlemeden önce elektrik fişini prizden çekin.
Şekil 1 Şekil 2
Şekil 3 Şekil 4 Şekil 5
TR96
FIRIN LAMBASINI DEĞİŞTİRME
Arka lambayı (varsa) yenisiyle değiştirme:
1. Fırının elektrik fişini prizden çıkarın.
2. Lamba kapağını çevirerek çıkarın (Şekil 6), lambayı değiştirin (lamba tipiyle ilgili nota bakın) ve lamba kapağını çevirerek yerine geri takın (Şekil 7).
3. Fırının fişini tekrar prize takın.
NOT:
- Sadece 25-40W/230V tip E-14, T300°C akkor ampul kullanın.
- Ampuller Yetkili Servisimizden elde edilebilir.
ÖNEMLİ:
-Lamba kapağı yerine geri takılmadan fırını kullanmayın.
ELEKTRİK BAĞLANTISI İÇİN MONTAJLA İLGİLİ BÖLÜMÜ OKUYUN
1. Kontrol paneli
2. Üst ısıtma elemanı/ızgara
3. Soğutma sistemi (varsa)
4. Veri levhası (çıkarılmamalıdır)
5. Işık
6. Pişirme havalandırma sistemi (varsa)
7. Şiş (varsa)
8. Alt ısıtma elemanı (görünmez)
9. Kapak
10. Raf pozisyonları
11. Arka duvar
NOT:
- Pişirme sona erince, fırın kapatıldıktan sonra, soğutma fanı bir süre çalışmaya devam edebilir.
Şekil 6 Şekil 7
FIRIN KULLANMA TALİMATLARI
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
TR97
UYUMLU AKSESUARLAR
(fırınla birlikte verilen aksesuarlar için teknik bilgiler sayfasına bakın)
Damlama tepsisi (Şekil 1)
Sebzeli veya sebzesiz olarak et, tavuk ve balık pişirmek için tepsi olarak kullanılır, veya tel rafın altına yerleştirildiğinde yağ ve yiyecek parçalarını toplar. Yağ sıçramasını
ve duman oluşmasını önlemek için, damlama tepsisine biraz su koyun.
Pişirme tepsisi (Şekil 2)
Poğaça, kek ve pizza yapmak için kullanılır.
Tel ızgara (Şekil 3)
Izgara yapmak için veya kaplar, kek kalıpları ve diğer pişirme kaplarının altına konulacak bir destek olarak kullanılır. Herhangi bir seviyeye yerleştirilebilir. Tel ızgara,
eğimli kısmı alta veya üste gelecek şekilde konulabilir.
Katalitik yan paneller (Şekil 4)
Katalitik panellerin, yağ damlalarını emen özel mikro gözenekli bir emaye kaplaması vardır. Özellikle yağlı yemekleri pişirdikten sonra, bir otomatik temizleme
programını kullanmanızı tavsiye ederiz (bkz. TEMİZLİK).
Şiş (Şekil 5)
Şişi Şekil 9 çiziminde belirtildiği gibi kullanın. Ayrıca öneriler için "Kullanım önerileri ve ipuçları" bölümüne bakın.
Izgara Tepsi Seti (Şekil 6)
Set, bir tel ızgaradan (6a) ve emaye kaplı tepsiden (6b) oluşur. Bu set, tel ızgaranın (3) üzerine yerleştirilmeli ve Izgara fonksiyonu ile kullanılmalıdır.
Yağ filtresi (Şekil 7)
Sadece çok yağlı yemekleri pişirirken kullanın. Fırının iç arka duvarına, fanın karşısına asın. Bulaşık makinesinde yıkanabilir ve fan fonksiyonu ile birlikte kullanılabilir.
Sürme raflar (Şekil 8)
Bunlar tel ızgaraların ve damlama tepsilerinin pişirme sırasında kısmen dışarı çekilebilmesini sağlar. Tüm aksesuarlarla uyumludurlar ve bulaşık makinesinde
yıkanabilirler.
Şekil 1 Şekil 2 Şekil 3 Şekil 4
Şekil 5 Şekil 6 Şekil 7 Şekil 8
Şekil 9
6a
6b
TR98
KONTROL PANELİNİN AÇIKLAMASI
1. Fonksiyon seçme düğmesi
2. Zaman düğmesi
3. Termostat düğmesi
4. Kırmızı termostat ışığı.
FIRINI ÇALIŞTIRMA
Zaman düğmesi, 1 ve 60 dakika arasında bir süre ayarlamanızı sağlar.
Zaman düğmesini ayarlamak için, önce düğmeyi saat yönünde sonuna kadar çevirin, ardından
istediğiniz süreye ayarlayın.
Ayarlanan süre dolunca, bir sinyal sesi duyulur.
FONKSİYONLAR TABLOSU
FONKSİYON AÇIKLAMA
OFF -
LAMBA Fırın lambasını yakar.
ALT VE ÜSTTEN
Bir raf üzerinde herhangi türde bir yemek pişirmeye uygun bir fonksiyondur. Fırını gerekli sıcaklığa önceden ısıtın ve ayarlanan
sıcaklığa ulaşılınca yemeği fırına koyun. Pişirme için ikinci veya üçüncü rafı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu fonksiyon ayrıca
hazır dondurulmuş yiyeceklerin pişirilmesi için de uygundur; yiyecek ambalajında belirtilen talimatları yerine getirin.
KONVEKSIYONLU
İçi kremalı (tatlı veya tuzlu) kek veya pastaları tek bir seviye üzerinde pişirmek için kullanılır. Bu fonksiyon ayrıca iki seviye
üzerinde pişirmek için de uygundur. Gerekirse, yiyeceklerin eşit bir şekilde pişmesi için kapların yerini değiştirin.
IZGARA
Biftek, kebap ve sosis ızgara yapmak, sebze graten pişirmek ve ekmek kızartmak için kullanılır. Fırını 3 - 5 dakika boyunca
önceden ısıtın. Pişirme sırasında fırın kapağı kapalı kalmalıdır. Et pişirirken yağçramasını ve dumanları azaltmak için, damla
tepsisine (birinci seviyede) biraz su koyun. Normalde, pişirme sırasında et ters çevrilmelidir.
TURBO IZGARA
Büyük parça etlerin ızgarasını yapmak için kullanılır (rozbif ve diğer rosto etler). Pişirme işlemi sırasında fırın kapağı kapalı
tutulmalıdır. Et pişirirken, birinci seviyeye yerleştirilmiş damlama tepsisine biraz su koymanızı öneririz. Böylece duman ve yağ
sıçramaları azalacaktır. Izgara sırasında eti ters çevirin.
BUZ ÇÖZME
Bu fonksiyon, yiyeceklerin buzunun oda sıcaklığında çözülmesini hızlandırmak için kullanılabilir. Kurumaması için, yiyeceği
ambalajıyla birlikte fırına koyun.
2
4
3
TR99
PİŞİRME TABLOSU
Yemek Fonksiyon Ön ısıtma Raf seviyesi
(alttan)
Sıcaklık
(°C)
Süre
(dak.)
Aksesuarlar
Mayalı kekler Evet 2 160-180 35-55 Tel ızgara + kek kalıbı
Kurabiye/tartlar Evet 3 170-180 15-40 Pişirme tepsisi
Profiterol çöreği Evet 3 180 30-40 Pişirme tepsisi
Milföy börek / milföy kuru pasta Evet 3 180-200 20-30 Pişirme tepsisi
Beze Evet 3 90 120-130 Pişirme tepsisi
Kuzu / Dana / Sığır / Domuz Evet 2 190-200 90-110
Damlama tepsisi veya tel ızgara + ateşe
dayanıklı kap
Tavuk / Tavşan / Ördek Evet 2 190-200 65-85
Damlama tepsisi veya tel ızgara + ateşe
dayanıklı kap
Hindi / Kaz Evet 2 190-200 140-180
Damlama tepsisi veya tel ızgara + ateşe
dayanıklı kap
Fırında balık / kağıtta
(fileto, bütün)
Evet 2 180-200 50-60
Damlama tepsisi veya tel ızgara + ateşe
dayanıklı kap
Lazanya / Fırın makarna / Canelloni / Pide Evet 2 190-200 45-55 Tel ızgara + ateşe dayanıklı kap
Ekmek / Fokaçya Evet 2 190-230 15-50 Damlama tepsisi veya pişirme tepsisi
Pizza Evet 2 230-250 7-20 Damlama tepsisi veya pişirme tepsisi
Tost Evet 4 200 2-5 Tel ızgara
Sebze graten Evet 3 200 15-20 Tel ızgara + ateşe dayanıklı kap
Izgara balık fileto ve biftek Evet 3 200 30-40 Tel ızgara + ateşe dayanıklı kap
Sosis-Sucuk / Şiş / Pirzola / Köfte Evet 4 200 30-50
Izgara + 1. rafta içine su konmuş
damlama tepsisi, eti pişirme süresinin
yarısında ters çevirin
Tartlar
(cheesecake, meyveli turta, elmalı pay)
Evet 1 180-200 50-60
Damlama tepsisi veya tel ızgara + ateşe
dayanıklı kap
Et ve patatesli tartlar
(sebzeli tart, kiş loren)
Evet 1 180-200 35 -55 Tel ızgara + kek kalıbı
Sebze dolmaları (domates, biber, kabak,
patlıcan)
Evet 2 180-200 40-60 Tel ızgara + ateşe dayanıklı kap
Et ve patatesli tartlar
(sebzeli tart, kiş loren)
Evet 1/ 3 180-190 45-55
Izgara + tepsi, pişirme süresinin
yarısında seviyeleri değtirin
TR100
NOT: Pişirme süreleri ve sıcaklıklar, 4 porsiyon için yaklaşık değerlerdir.
Pizza/Fokaçya Evet 1/3 230-250 12-30
Pişirme tepsisi + damlama tepsisi,
pişirme süresinin yarısında seviyeleri
değiştirin
Kurabiye/tartlar - 1 /3 170-180 20-40
Pişirme tepsisi + damlama tepsisi,
pişirme süresinin yarısında seviyeleri
değiştirin
Profiterol çöreği - 1/ 3 180 35-45
Pişirme tepsisi + damlama tepsisi,
pişirme süresinin yarısında seviyeleri
değiştirin
Milföy börek / Milföy kurupasta - 1/ 3 180-200 20-40
Pişirme tepsisi + damlama tepsisi,
pişirme süresinin yarısında seviyeleri
değiştirin
Fırında tavuk - 2 200 55-65
Izgara + 1. rafta içine su konmuş
damlama tepsisi
Fırında patates - 3 200 45-55 Damlama tepsisi
Az pişmiş parça et - 3 200 30-40
Izgara + 1. rafta içine su konmuş
damlama tepsisi
Kuzu budu/İncik - 3 200 55-70 Izgara + damlama tepsisi
Yemek Fonksiyon Ön ısıtma Raf seviyesi
(alttan)
Sıcaklık
(°C)
Süre
(dak.)
Aksesuarlar
TR101
Pişirme tablosundan nasıl yararlanırsınız
Tablo, yemekler için kullanılacak en uygun fonksiyonu ve yemeğin aynı anda bir veya birkaç seviyede mi pişirileceğini belirtir. Pişirme süreleri yemeğin fırına konulduğu
andan itibaren başlar, dolayısıyla ön ısıtma (gerekirse) hariç tutulmuştur. Pişirme sıcaklıkları ve süreleri sadece yol gösterme amaçlıdır, ve yemeğin miktarına ve
kullanılan aksesuarlara göre değişecektir. İlk başta önerilen en düşük değerleri kullanın, eğer yemek yeterince pişmezse o zaman yüksek değerlere geçin. Verilen
aksesuarları kullanın ve koyu renkli metal kek kaplarını ve fırın tepsilerini tercih edin. Ayrıca ateşe dayanıklı (pyrex) veya gre seramik kaplar da kullanabilirsiniz, ancak
bunlarda pişirme süresinin biraz daha uzun olacağını unutmayın. En iyi sonuçları elde etmek için, pişirme tablosunda aksesuar seçimi (cihazla birlikte verilenler) ve
bunların hangi seviyeye konulacağına ilişkin tavsiyelere uyun. Su içeriği fazla olan yiyecekleri pişirirken, fırını önceden ısıtın.
Birkaç yemeği aynı anda pişirme
KONVEKSIYONLU fonksiyonunu kullanarak (varsa), aynı pişirme sıcakğını gerektiren farklı yemekleri aynı anda (örneğin: balık ve sebze), farklı raf seviyelerinde
pişirebilirsiniz. Daha az pişirme süresi gerektiren yemeği çıkarın, daha uzun süre gerektiren yemeği fırında tutmaya devam edin.
Tatlılar
- Konvansiyonel (standart) fonksiyonla tek bir raf üzerinde lezzetli tatlılar pişirebilirsiniz. Koyu renkli metal kek kalıpları kullanın ve bunları daima cihazla birlikte
verilen tel rafın üzerine koyun. Birden fazla raf üzerinde pişirmek için fanlı hava fonksiyonunu seçin ve kek kalıplarını raflar üzerinde dağınık yerleştirerek, sıcak
havanın en iyi şekilde dolaşmasına yardımcı olun.
- Kabaran bir kekin pişip pişmediğini anlamak için kekin ortasına tahta bir kürdan batırın. Eğer kürdan dışarıya temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.
-Eğer teflon kek kalıbı kullanıyorsanız kenarlarını yağlamayın, yoksa kek kenarlarda eşit şekilde kabarmayabilir.
-Eğer kek pişirme sırasında "çökerse", bir dahaki sefere daha düşük bir sıcaklık ayarlayın. Ayrıca kek karışımındaki sıvı miktarını azaltabilir ve daha yavaş
karıştırabilirsiniz.
- Islak ve kremalı tatlılarda (cheesecake veya meyveli turtalar) KONVEKSIYONLU fonksiyonunu kullanın (varsa). Eğer kekin altı ıslaksa, rafı alçaltın ve iç dolgusunu
eklemeden önce kekin altına ekmek kırıntıları veya bisküvi kırıkları serpin.
Et
- Pişirilecek parça etin büyüklüğüne uygun olan herhangi bir fırın tepsisi veya ateşe dayanıklı (pyrex) kap kullanın. Pirzola türü etlerde, kabın içine biraz et suyu
eklemenizi ve lezzet katması için pişirme sırasında ara sıra bu suyu etin üzerinde gezdirmenizi öneririz. Et pişince, 10-15 dakika daha fırında bekletin veya
alüminyum folyoya sarın.
- Eti ızgarada pişirmek istediğinizde, her yerinin eşit oranda pişmesi için her yerinden eşit kalınlıkta kesmelisiniz. Çok kalın et parçalarının pişmesi daha uzun sürer.
Etin dışının yanmasını önlemek için, tel ızgaranın raf seviyesini düşürerek, eti ızgaradan daha uzağa alın. Eti, pişirme süresinin üçte ikisine geldiğinizde ters
çevirin.
Etin pişme sularını toplamak için, etin konulduğu ızgaranın hemen altına, içine yarım litre su konulmuş bir damlama tepsisi yerleştirin. Gerektikçe su ekleyin.
Şiş (sadece bazı modellerde)
Bu aksesuarı, büyük parça et ve tavukları eşit şekilde kızartmak için kullanın. Eti şiş çubuğunun üzerine yerleştirin, eğer tavuksa bir iple bağlayın, ve şişi fırının ön
duvarındaki yuvaya yerleştirmeden ve ilgili destek üzerine dayamadan önce, sağlam bir şekilde durduğundan emin olun. Dumanı önlemek ve pişme sularını toplamak
için, birinci seviyeye, içine yarım litre su konulmuş bir damlama tepsisi yerleştirmenizi öneririz. Şiş çubuğunun plastik bir tutacak yeri vardır. Bu parça pişirme
başlamadan önce çıkarılmalı, pişirme bittikten sonra yemeği fırından çıkarken elinizin yanmaması için tekrar kullanılmalıdır.
Pizza
Pizzanın altının çıtır çıtır olması için tepsileri hafifçe yağlayın. Pizza peynirini, pişirme süresinin üçte ikisine geldiğinizde pizzanın üzerine serpin.
Kabartma fonksiyonu (sadece bazı modellerde vardır)
Hamuru fırına koymadan önce üzerini nemli bir bezle kapatmak her zaman en iyisidir. Bu fonksiyonla hamurun kabarma süresi, oda caklığına (20-25°C) göre üçte bir
oranında kısalmaktadır. 1 kilo pizza hamurunun kabarma süresi bir saat civarındadır.
KULLANIM ÖNERİLERİ VE İPUÇLARI
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool AKP 144/IX Kullanici rehberi

Tip
Kullanici rehberi