KitchenAid KOGSS 60600 Kullanici rehberi

Tip
Kullanici rehberi
Kullanım kılavuzu
3
ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI 4
Kurulum 8
Çevre koruma önerileri 9
Eko Tasarım Beyanı 9
Satış sonrası hizmetler 10
Satış Sonrası Servis 11
Temizlik 11
Bakım 12
Fırını kullanma talimatları 13
İşlev açıklama tablosu 15
Pişirme tablosu 17
Test edilmiş yemek tarifleri tablosu 19
Kullanım önerileri ve ipuçları 20
4
ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI
SİZİN VE BAŞKALARININ GÜVENLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIR
Bu kılavuzda ve cihazın kendisinde, her zaman okunması ve uyulması gereken önemli
güvenlik mesajları gösterilmektedir.
Bu, kullanıcıları kendilerine ve başkalarına yönelik tehlikelere karşı uyaran,
güvenlikle ilgili tehlike işaretidir. Tüm güvenlik uyarılarının önünde tehlike işareti
ve burada gösterilen metin bulunur:
Önlenmediği takdirde ciddi yaralanmalara
neden olacak bir tehlike durumunu belirtir.
TEHLİKE
Önlenmediği takdirde ciddi yaralanmalara
neden olabilecek bir tehlike durumunu belirtir.
UYARI
Tüm güvenlik uyarıları mevcut potansiyel riskle ilgili
spesifik bilgiler verir ve cihazın yanlış kullanımından
kaynaklanabilecek yaralanma, hasar ve elektrik çarpması
riskinin nasıl azaltılabileceğini açıklar. Aşağıdaki talimatlara
harfiyen uyun:
Cihazı ambalajından çıkarırken ve kurarken koruyucu
eldiven kullanın.
Montajdan önce cihazın güç kaynağı ile bağlantısı
kesilmelidir.
Montaj ve bakım işlemleri kalifiye bir teknisyen
tarafından, üreticinin talimatlarına ve yerel güvenlik
yönetmeliklerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
Kullanıcı kılavuzunda aksi özellikle belirtilmedikçe,
cihazın hiçbir parçasını tamir etmeyin veya
değiştirmeyin.
Güç kablolarının değiştirilmesi işleri, kalifiye bir elektrik
teknisyeni tarafından gerçekleştirilmelidir. Yetkili bir Satış
Sonrası Servisi arayın.
Yönetmelikler cihazın topraklanmasını gerektirir.
Cihaz yerine takıldıktan sonra, güç kablosu cihazı ana
güç kaynağına bağlamak için yeterli uzunlukta olmalıdır.
Bu talimatlar aynı zamanda web sitesinde de bulunmaktadır: docs.kitchenaid.eu
5
Montajın yürürlükteki güvenlik yönetmeliklerine uygun
olması için, kontakları arasındaki mesafe minimum 3
mm olan çok kutuplu bir ayırma anahtarı kullanılmalıdır.
Fırın bir fiş ile donatılmışsa çoklu fiş adaptörleri
kullanmayın.
Uzatma kabloları kullanmayın.
Cihazın fişini elektrik kablosundan tutarak çekmeyin.
Montaj işleminden sonra elektrikli bileşenler kullanıcı
tarafından erişilebilir olmamalıdır.
İndüksiyon plakasının yüzeyi çatlamışsa bunu kullanmayın
ve elektrik çarpması riskini önlemek için cihazı kapatın
(yalnızca indüksiyon işlevi olan modeller için).
Kesinlikle cihaza vücudunuzun herhangi bir ıslak
kısmı ile dokunmayın ve ayaklarınız çıplak iken cihazı
çalıştırmayın.
Bu cihaz, sadece evde kullanım amacıyla, yemek
pişirmek için tasarlanmıştır. Başka bir kullanıma (ör.
odaları ısıtmak) izin verilmez. Üretici, kontrollerin uygun
olmayan şekilde kullanılması veya yanlış ayarlanması ile
ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmez.
Cihaz ve erişilebilir parçaları, kullanım esnasında sıcak
olur.
Isıtma elemanlarına dokunulmaması için dikkatli
olunmalıdır.
Çok küçük (0-3 yaş) ve küçük çocuklar (3-8 yaş), devamlı
gözetim altında tutulmadığı sürece cihazdan uzak
tutulmalıdır.
8 yaşındaki ve daha büyük çocuklar ile fiziksel, algılama
veya akli yetenekleri kısıtlı ya da deneyimi veya bilgisi
olmayan kişiler, bu cihazı yalnızca gözetim altında
olmaları ya da güvenli cihaz kullanımı konusunda
talimatlar almış ve söz konusu olabilecek tehlikeleri
anlıyor olmaları durumunda kullanabilir. Çocuklar cihazla
oynamamalıdır. Temizlik ve kullanıcı bakımı gözetim
altında olmayan çocuklar tarafından yapılmamalıdır.
6
Kullanım sırasında ve sonrasında, cihazın ısıtma
elemanlarına veya iç yüzeylerine dokunmayın – yanma
riski vardır. Tüm bileşenler tamamen soğuyana kadar
cihazın bezlere veya diğer yanıcı malzemelere temas
etmesine izin vermeyin.
Pişirme bittikten sonra cihazın kapağını açarken dikkatli
olun, fırına erişmeden önce sıcak havanın veya buharın
azar azar çıkmasını bekleyin. Cihazın kapağı kapalıyken,
içindeki sıcak hava kontrol panelinin üzerindeki
havalandırma deliklerinden dışarı verilir. Havalandırma
deliklerini tıkamayın.
Isıtma elemanlarına dokunmamaya dikkat ederek,
tavaları ve aksesuarları çıkarmak için fırın eldivenleri
kullanın.
Yanıcı malzemeleri cihazın içine veya yakınına
koymayın: cihaz yanlışlıkla çalıştırılırsa yangın çıkabilir.
Cihazın içinde, kapağı kapalı olan kavanozları veya
kapları ısıtmayın veya pişirmeyin.
İçerisinde oluşacak basınç kavanozun patlamasına
neden olarak cihaza zarar verebilir.
Sentetik malzemeden yapılmış kaplar kullanmayın.
Aşırı ısınmış yağlar ve sıvı yağlar kolaylıkla alev alırlar.
Bol katı veya sıvı yağı olan yemekleri pişirirken daima
tetikte olun.
Yiyecek kurutma esnasında cihazı asla denetimsiz
bırakmayın.
Yemek pişirirken alkollü içecekler kullanılıyorsa (örn.
rom, konyak, şarap), alkolün yüksek sıcaklıklarda
buharlaştığını unutmayın. Bunun sonucunda alkolden
çıkan buharlar, elektrikli ısıtma elemanıyla temas
edince alev alabilir.
Asla buharlı temizleme ekipmanları kullanmayın.
Piroliz çevrimi esnasında fırına dokunmayın. Piroliz
çevrimi esnasında çocukları fırından uzak tutun. Fırının
iç kısmına dökülen yemekler, temizleme çevriminden
7
önce temizlenmelidir (yalnızca piroliz işlevine sahip
fırınlar için).
Piroliz çevrimi boyunca ve söz konusu çevrimden
sonra, hayvanlar cihazın bulunduğu yerden uzak
tutulmalıdır (yalnızca Piroliz işlevine sahip fırınlar için).
Yalnızca bu fırın için tavsiye edilen sıcaklık probunu
kullanın.
Fırın kapağının camını temizlemek amacıyla
sert, aşındırıcı temizleyiciler veya keskin metal
kazıyıcılar kullanmayın; bunlar yüzeyi çizerek, camın
parçalanmasına neden olabilir.
Elektrik çarpması riskini önlemek için, lambayı
değiştirmeden önce cihazın enerjisinin kesildiğinden
emin olun.
Pişirme kabındaki yiyeceğin üzerini örtmek için
alüminyum folyo kullanmayın (yalnızca pişirme kabı
sağlanmış fırınlar için).
EV ALETLERİNİN ATILMASI
Bu cihaz geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir malzemelerle üretilmiştir.
Cihazı, atık bertarafına ilişkin yerel yönetmeliklere uygun olarak atın. Cihazı atmadan
önce, cihazın tekrar prize takılmaması için güç kablolarını kesin.
Elektrikli ev eşyalarının muameleleri, geri kazanımı ve geri dönüşümüyle ilgili ayrıntılı
bilgi için ilgili yerel makamlarınızla, ev atıklarını toplama hizmetleriyle veya cihazı satın
aldığınız yer ile temasa geçin.
8
Fırının ambalajını açtıktan sonra, nakliye sırasında
hasar görmemiş olduğundan ve fırının kapağının
düzgün kapanıp açıldığından emin olun.
Eğer bir sorun varsa, cihazı satın aldığınız yeri
veya size en yakın Satış Sonrası Servisi arayın.
Herhangi bir hasar oluşmasını önlemek için,
montaj aşamasında fırını sadece polistiren köpük
kaidesinden çıkarın.
MUHAFAZA BİRİMİNİN HAZIRLANMASI
Fırına temas eden mutfak dolapları ısıya
dayanıklı olmalıdır (en az 90ºC).
Tüm dolap kesme işlerini fırını monte edileceği
birime yerleştirmeden önce yapın ve tüm tahta
kıymık ve talaşlarını dikkatle temizleyin.
Montajdan sonra, fırının alt kısmı artık
erişilemiyor olmalıdır.
Cihazın düzgün bir şekilde çalışması için,
tezgah ile fırının üst kenarı arasındaki asgari
açıklık mesafesini tıkamayın.
Elektrik bağlantısı
Cihazın bilgi etiketinde belirtilen elektrik voltajının,
evinizdeki voltaja uygun olduğundan emin
olun. Bilgi etiketi fırının ön tarafındadır (kapak
açıldığında görünür).
Elektrik kablolarını değiştirme işlemleri (tip
H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) kalifiye bir elektrikçi
tarafından yapılmalıdır. Yetkili bir Satış Sonrası
Servisi arayın.
GENEL TAVSİYELER
Kullanmadan önce:
Fırının ve aksesuarların koruyucu karton
ambalajlarını, koruyucu filmlerini ve yapışkan
etiketlerini çıkarın.
Aksesuarları fırından çıkarın ve koruyucu
yağın ve yalıtım malzemelerinin kokusunu ve
dumanını yok etmek için, fırını bir saat kadar
200°C'de ısıtın.
Kullanım sırasında:
Hasar verebileceğinden, kapağın üzerine ağır
cisimler koymayın.
Kapağa asılmayın ve tutacağına herhangi bir
şey asmayın.
Fırının içini alüminyum folyoyla kaplamayın.
Sıcak bir fırının içerisine su dökmeyin; bu,
emaye kaplamaya zarar verebilir.
Tencere veya tavaları fırının tabanında
sürüklemeyin, aksi halde emaye kaplama zarar
görebilir.
Diğer cihazların elektrik kablolarının fırının
sıcak kısımlarına dokunmadığından ve fırın
kapağına sıkışmadığından emin olun.
Fırını atmosferik maddelere maruz bırakmayın.
Kurulum
9
Ambalaj malzemelerinin atılması
Ambalaj malzemeleri %100 geri
dönüştürülebilirdir ve
geri dönüşüm
simgesi ile işaretlenmiştir.
Bu nedenle ambalajın çeşitli parçaları, çöplerin
imhasına yönelik yerel yönetmeliklere tümüyle
uygun ve sorumlu bir şekilde atılmalıdır.
Cihazın atılması:
Bu cihaz, Atık Elektrik ve Elektronik Cihazlar
(WEEE) ile ilgili 2012/19/AB Avrupa Direktifine
uygun olarak işaretlenmiştir.
Ürünün doğru bir şekilde atılmasını
sağlamakla, kullanıcı, çevre ve insan sağlığı
açısından potansiyel olumsuz sonuçları
önlemeye yardımcı olabilir.
Ürün veya beraberindeki dokümanlar
üzerindeki
simgesi, bu ürünün evsel atık
olarak işlenmemesi, elektrikli ve elektronik
ekipmanların geri dönüştürülmesine yönelik
uygun bir toplama merkezine götürülmesi
gerektiğini belirtir.
Enerji tasarrufuyla ilgili ipuçları
Fırını sadece yemek tarifinizde veya pişirme
tablosunda belirtilmişse önceden ısıtın.
Isıyı çok daha iyi emdiklerinden dolayı koyu
renk kaplamalı veya emaye pişirme kaplarını
kullanın.
Bu cihaz 65/2014 ve 66/2014 sayılı Avrupa Yönetmeliğinin Eko-tasarım gerekliliklerini karşılar ve
Avrupa Standardı EN 60350-1'e uygundur.
Fırın çalışmıyor:
Şebeke elektrik beslemesinin çalıştığını ve fırının şebekeye bağlı olduğunu kontrol edin.
Sorunun giderilip giderilmediğini görmek için, fırını kapatıp açın.
Çevre koruma önerileri
Eko Tasarım Beyanı
Arıza giderme kılavuzu
10
Tüm Türkiye’de; Yetkili Teknik Servis, Orijinal
Yedek Parça, Bakım Ürünlerimiz ve Garanti ile
ilgili bilgi için: 444 50 10
Taşıma ve Nakliye Sırasında Dikkat Edilecek
Konular
Taşıma ve nakliye sırasında ambalajın tamamen
kapalı olduğundan emin olunuz, Taşıma ve nakliye
işlemini orijinal ambalajı ile yapınız.
Taşıma esnasında üründe hasar ve arıza
oluşmamasına, vurma, çarpma, düşürme vb. dış
etkenler nedeniyle ürünün zarar görmemesine
dikkat ediniz.
Ambalajı zarar verebilecek nem, su, v.b. dış
etkenlere karşı koruyunuz.
Cihazın montajı yetkili servis tarafından
gerçekleştirilecektir.
Tüketicilerin Seçimlik Hakları
> Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 11.
maddesi çerçevesinde malın ayıplı olduğunun
anlaşılması durumunda tüketici, satıcıdan (i)
satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek
sözleşmeden dönme, (ii) satılanı alıkoyup ayıp
oranında satış bedelinden indirim isteme, (iii) aşırı
bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün
masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz
onarılmasını isteme, (iv) imkan varsa, satılanın
ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme seçimlik
haklarına sahiptir. Ücretsiz onarım veya malın
ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya
ithalatçıya karşı da kullanılabilir.
> Ücretsiz onarım hakkının seçilmesi durumunda
işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka
herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep
etmeksizin malın onarımı yapılacak veya
yaptırılacaktır.
> Ücretsiz onarım hakkının kullanması halinde
malın, garanti süresi içinde tekrar arızalanması,
tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
tamirinin mümkün olmadığının, yetkili servis
istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından bir
raporla belirlenmesi durumlarında, malın bedel
iadesi, ayıp oranında bedel indirimi veya imkan
varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi
(mevzuattaki istisnalar saklı kalmak kaydıyla) talep
edilebilecektir. Sözleşmeden dönme veya ayıp
oranında bedelden indirim hakkının seçildiği
durumlarda, satıcı, malın bedelinin tümünü veya
bedelden yapılan indirim tutarını derhal tüketiciye
iade edecektir.
Kullanım Hataları
> Cihazın kullanma kılavuzunda yer alan hususlara
aykırı kullanılmasından kaynaklanan arızalar
garanti kapsamı dışındadır.
Tüketici Şikayetleri
> Çıkabilecek sorunlar için tüketiciler şikayet ve
itirazları konusundaki başvurularını tüketici
mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine
yapabilirler.
Türkiye Genel Dağıtıcısı İthalatçı Firma:
Indesit Company Beyaz Eşya PAZARLAMA A.Ş.
Balmumcu Cad. Karahasan Sok.
No: 11, 34349 – Balmumcu Beşiktaş – İstanbul
Tel: (0212) 355 53 00
Faks: (0212) 212 95 59
Satış sonrası hizmetler
Cihazın kullanım ömrü 10 yıldır
Satış Sonrası Hizmetler:
Indesit Company Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Balmumcu Cad. Karahasan Sok.
No: 11, 34349 – Balmumcu Beşiktaş – İstanbul
Tel: (0212) 355 53 00.
11
Temizlik
UYARI
Buharlı temizleyiciler kullanmayın.
Fırını, dokunmak için yeterince soğuyana
kadar temizlemeyin.
Cihazın şebeke bağlantısını kesin.
Fırının dışı
ÖNEMLİ: korozif veya aşındırıcı deterjanlar
kullanmayın. Bu tür ürünlerden biri cihazla
temas ederse, derhal nemli bir bezle
temizleyin.
Fırın yüzeylerini nemli bir bezle silin. Çok kirli
ise, suya birkaç damla bulaşık deterjanı ilave
edin. Kuru bir bezle silerek kurulayın.
Fırının içi
ÖNEMLİ: aşındırıcı süngerler, metal kazıyıcılar
veya bulaşık teli kullanmayın. Bunlar zamanla
emaye yüzeylere ve fırın kapağının camına
hasar verebilir.
Her kullanımdan sonra fırının soğumasını
bekleyin, ardından tercihen hala hafif sıcakken
temizleyerek, yemek artıkları (örn. çok şekerli
yiyecekler) nedeniyle biriken kir ve lekeleri
temizleyin.
Korozif veya aşındırıcı deterjanlar kullanmayın.
Kapak camını uygun bir sıvı deterjanla
temizleyin. Fırın kapağı, temizliği
kolaylaştırmak amacıyla çıkarılabilir (bkz.
BAKIM).
Not: su içeriği fazla olan yiyecekleri (örn.
pizza, sebze, vb.) uzun süreli pişirirken,
kapağın içinde ve contanın etrafında yoğuşma
oluşabilir. Fırın soğuduğunda, kapağın içini bir
bezle veya süngerle kurutun.
Aksesuarlar:
Kullanımdan hemen sonra aksesuarları bulaşık
deterjanlı suyun içine koyun, eğer hala sıcaksa
bunları fırın eldivenleriyle tutun.
Bir bulaşık fırçası veya sünger kullanılarak
yemek artıkları kolayca çıkarılabilir.
Satış Sonrası Servis
Satış Sonrası Servisle temasa geçmeden önce:
"Arıza giderme" bölümündeki önerilerin
yardımıyla sorunu kendi başınıza çözüp
çözemeyeceğinize bakın.
Problemin giderilip giderilmediğini kontrol
etmek için cihazı kapatıp yeniden açın.
Yukarıdaki kontrollerden sonra sorun devam
ederse, size en yakın Satış Sonrası Servise
başvurun.
Daima aşağıdakileri belirtin:
arızanın kısa bir açıklaması;
fırının tipi ve modeli;
pişirme bölmesinin sağ tarafındaki (fırın kapağı
açıldığında görünür) servis numarası (bilgi
etiketinde "Service" kelimesinden sonraki
numara). Servis numarası, garanti kitapçığında
da belirtilir;
tam adresiniz;
telefon numaranız.
Tüm Türkiye’de; Yetkili Teknik Servis,
Orijinal Yedek Parça, Bakım Ürünlerimiz
ve Garanti ile ilgili bilgi için: 444 50 10
Eğer bir tamir yapılması gerekiyorsa, bir yetkili
Satış Sonrası Servise başvurun (orijinal yedek
parçaların kullanılması ve doğru tamir yapılması
için).
12
Koruyucu eldiven kullanın.
Aşağıdaki işlemleri yapmadan önce fırının soğuk olduğundan
emin olun.
Cihazın şebeke bağlantısını kesin.
UYARI
KAPAĞI ÇIKARTMA
Kapağı çıkartmak için:
1. Kapağı tamamen açın.
2. Mandalları kaldırın ve gidebildikleri kadar öne doğru itin (şekil 1).
3. Kapağı sonuna kadar kapatın (A), kaldırın (B) ve çevirerek (C) serbest
kalmasını sağlayın (D) (şekil 2).
Kapağı geri takmak için:
1. Menteşeleri yuvalarına yerleştirin.
2. Kapağı tamamen açın.
3. İki mandalı indirin.
4. Kapağı kapatın.
YAN IZGARALARIN ÇIKARILMASI
Yan aksesuar tutucu ızgaralar, optimum denge açısından iki sabitleme
vidası (şekil 3) ile donatılmıştır.
1. Vidaları ve sol ve sağdaki ilgili vidaları, bir madeni para veya alet
yardımıyla çıkarın (şekil 4).
2. Izgaraları çıkarmak için, kaldırın (1) ve şekil 5'te gösterildiği gibi
çevirin (2).
LAMBANIN DEĞİŞTİRİLMESİ
Arka lambayı değiştirmek için (varsa):
1. Fırının şebeke güç kaynağı ile bağlantısını kesin.
2. Lamba kapağını çevirerek çıkarın, lambayı değiştirin (lamba tipiyle
ilgili nota bakın) ve lamba kapağını çevirerek yerine geri takın.
3. Fırının fişini tekrar prize takın.
Not:
Sadece 25-40 W/230 V tip E-14, T300 °C akkor lambalar veya 20-
40 W/230 V tip G9, T300 °C halojen lambalar kullanın.
Cihazda kullanılan lamba sadece elektrikli cihazlar için
tasarlanmıştır ve ev içi ortam aydınlatması için uygun değildir
(Komisyon Tüzüğü (EC) no. 244/2009).
Lambalar Satış Sonrası Servisimizden elde edilebilir.
ÖNEMLİ:
Halojen lambalar kullanırken, çıplak elle tutmayın, parmak
izleriniz bunlara zarar verebilir.
Lamba kapağı yerine geri takılmadan fırını kullanmayın.
(Şekil 3)
(Şekil 4)
(Şekil 5)
Şekil 1
Şekil 2
Bakım
13
Fırını kullanma talimatları
ELEKTRİK BAĞLANTISI İÇİN MONTAJLA İLGİLİ PARAGRAFI OKUYUN
1
12
5
2
4
8
9
11
10
7
6
3
15
30
45
60
70
90
105
120
50
75
100
125
150
175
200
225
250
°C
1. Kontrol paneli
2. Üst ısıtma elemanı/ızgara
3. Soğutma fanı (görünmez)
4. Bilgi etiketi (çıkarılmamalıdır)
5. Lambalar
6. Yuvarlak ısıtma elemanı (görünmez)
7. Fan
8. Döner-şiş aparatı (temin edildiyse)
9. Alt ısıtma elemanı (görünmez)
10. Kapak
11. Rafların konumu (raf sayısı, fırının ön tarafında belirtilir)
12. Arka duvar
Not:
Pişirme sırasında, enerji tüketimini en aza indirmek üzere soğutma fanı aralıklı olarak açılabilir.
Pişirme sona erince, fırın kapatıldıktan sonra, soğutma fanı bir süre çalışmaya devam edebilir.
Pişirme sırasında fırının kapağı açıldığında, ısıtma elemanları kapanır.
14
Fırını kullanma talimatları
TEMİN EDİLEN AKSESUARLAR
A. TEL RAF: tel raf, yiyecekleri kızartmak için veya tavalar, kek kalıpları
ve fırında kullanılabilen diğer pişirme kapları için bir destek olarak
kullanılabilir.
(Şekil A)
B. PİŞİRME TEPSİSİ: ekmek ve hamur işi, aynı zamanda rosto, kağıtta
balık vs. yapmak için kullanılır.
(Şekil B)
C. DAMLAMA TEPSİSİ: damlama tepsisi, damlayan yağları toplamak
üzere tel rafın altına konumlandırılacak veya et, balık, sebze, focaccia
vs. pişirirken fırın tepsisi olarak kullanılarak şekilde tasarlanmıştır.
(Şekil C)
D. KAYAR RAFLAR (varsa): rafların ve tepsilerin daha kolay
kullanımına yöneliktir.
(Şekil D)
Aksesuar sayısı, satın alınan modele bağlı olarak değişebilir.
TEMİN EDİLMEYEN AKSESUARLAR
Diğer aksesuarlar, Satış Sonrası Servisten ayrıca satın alınabilir.
Fırını kullanma talimatları
TEL RAFLARIN VE DİĞER AKSESUARLARIN FIRINA YERLEŞTİRİLMESİ
1. Tel rafı yatay konumda, kalkık kısmı A yukarı bakacak şekilde yerleştirin (şekil 1).
2. Pişirme tepsisi gibi diğer aksesuarlar tel rafla aynı şekilde takılır (şekil 2).
A
Şekil 1 Şekil 2
15
1. İŞLEV SEÇME DÜĞMESİ: İşlevleri seçmek için kullanılır.
2. PİŞİRME SÜRESİ SEÇME DÜĞMESİ: Cihazı açmak/kapatmak ve pişirme süresini ayarlamak için
kullanılır.
3. TERMOSTAT SEÇME DÜĞMESİ: Pişirme sıcaklığını ayarlamak için kullanılır.
4. TERMOSTAT LED'İ: Bu, fırının ısıtma aşaması sırasında yanar.
AÇIK/KAPALI
Fırının açılması için pişirme süresi ayarlanmalıdır (fırının manuel modda kullanıldığı zamanlar dahil).
Süre seçme düğmesi 0'a çevrildiğinde fırın kapanır ve geçerli pişirme çevrimi sonlandırılır.
PİŞİRME ÇEVRİMİNİN BAŞLATILMASI
İşlev seçme düğmesini istediğiniz işleve çevirin.
İşlevlerin tam açıklaması için sayfa 15'teki tabloya bakın.
Pişirme süresi seçme düğmesini kullanarak bir pişirme süresi seçin (fırının manuel modda kullanıldığı
zamanlar dahil).
Termostat seçme düğmesini saat yönünde çevirerek istediğiniz sıcaklık seviyesine ayarlayın. Kırmızı
termostat LED'inin ışığı yanacak ve fırın seçilen sıcaklığa ulaştığında tekrar kapanacaktır.
PİŞİRME SÜRESİNİN AYARLANMASI
Pişirme süresini ayarlamak için, pişirme süresi seçme düğmesini saat yönünde istediğiniz süreye çevirin.
Bu seçme düğmesi pişirme süresini 15 ile 120 dakika arasında ayarlamak veya pişirme süresini
manuel olarak ayarlamak için kullanılabilir. Pişirme süresi sonunda fırın kapanır ve seçme düğmesi 0
pozisyonunda kalır.
Fırını manuel modda kullanırken (yani; herhangi bir pişirme süresi ayarlamadan), seçme düğmesinin
simgesine çevrildiğinden emin olun. Geçerli pişirme çevrimini sonlandırmak için, seçme düğmesini 0
konumuna çevirin.
IZGARA
“Izgara” ve Turbo ızgara işlevlerinde ızgara gücünü ayarlamak için, termostat düğmesini çevirin. Kontrol
panelinde gösterilen sıcaklık, ızgara gücüne karşılık gelir. Izgara için tanımlanmış üç farklı güç seviyesi
vardır: düşük (50-150 °C), orta (150-220 °C) ve yüksek (220-250 °C).
KONTROL PANELİNİN AÇIKLAMASI
15
30
45
60
70
90
105
120
50
75
100
125
150
175
200
225
250
°C
1 2 3 4
İşlev açıklama tablosu
16
İşlev açıklama tablosu
GELENEKSEL İŞLEVLER
0
KAPALI
Pişirmeyi durdurmak ve fırını kapatmak için kullanılır.
ALT VE ÜSTTEN
ISITMA
Yalnızca bir rafta her türlü yemeği pişirmek için kullanılır. 3. rafı kullanın. Pizza, tatlı
tartlar veya sıvı dolgulu tatlılar yapmak için, 1. veya 2. rafı kullanın. Yiyeceği içine
koymadan önce fırını ısıtın.
KONVEKSİYONLU
Etleri ve sıvı dolgulu tartları (tuzlu veya tatlı) tek bir rafta pişirmek için kullanılır. 3.
rafı kullanın. Pişirmeden önce fırında ön ısıtma yapın.
ZORUNLU HAVA
Aynı anda en fazla iki rafta ve aynı sıcaklıkta pişirilmesi gereken çeşitli yiyecekleri
(örnek: balık, sebze, kek) pişirmek için kullanılır. Bu işlev, farklı yiyecekleri, kokuları
birbirlerine karıştırmadan pişirmek için kullanılabilir. Tek bir rafta pişirmek için 2.
rafı kullanın. İki rafta birden pişirmek için, 1. ve 4. seviyeyi kullanın. Pişirmeden önce
fırında ön ısıtma yapın.
IZGARA
Biftek, kebap ve sosisleri ızgarada pişirmek için; sebze ograten pişirmek ve ekmek
kızartmak için kullanılır. Yiyeceği 4. veya 5. rafa yerleştirin. Et ızgara yaparken,
pişirme esnasında çıkan sıvıları toplaması için damlama tepsisini kullanın. Bunu,
içine yaklaşık yarım litre su ekleyerek 3./4. rafa yerleştirin. Fırına ön ısıtma uygulamak
gerekmez. Pişirme işlemi sırasında, fırının kapağı kapalı tutulmalıdır.
TURBO IZGARA
Büyük et parçalarını kızartmak için kullanılır (butlar, rozbif, tavuk). Yiyeceği orta
raflara koyun. Pişirme esnasında çıkan sıvıları toplaması için damlama tepsisini
kullanın. Bunu, içine yaklaşık yarım litre su ekleyerek 1./2. rafa yerleştirin. Fırına
ön ısıtma uygulamak gerekmez. Pişirme işlemi sırasında, fırının kapağı kapalı
tutulmalıdır. Bu işlevle, şiş aparatını da kullanabilirsiniz (eğer verilmişse).
ECO FANLI HAVA
Doldurulmuş rostoları veya parça etleri bir rafta pişirmek için kullanılır. Bu işlevde
devamlı olmayan, hafif fan desteği kullanılır; bu, yiyeceklerin aşırı kurumasını
engeller. Bu EKO işlevi kullanılırken, pişirme sırasında ışık kapalı kalacaktır. EKO
çevrimini kullanarak güç tüketimini optimize etmek için, fırının kapağı, yemek
tamamen pişene kadar açılmamalıdır. 3. seviyeyi kullanmanız tavsiye edilir. Fırına ön
ısıtma uygulamak gerekmez.
KABARTMA
Tatlı veya tuzlu hamurun en iyi şekilde kabarması için kullanılır. Hamuru 2. rafa
yerleştirin ve işlevi etkinleştirmek için "Sıcaklık" düğmesini saat yönünde çevirin.
Fırına ön ısıtma uygulanmasına gerek yoktur ve sıcaklık otomatik olarak 40 °C'ye
ayarlanır. Kabartma kalitesini korumak için, işlevi, bir pişirme çevriminden sonra fırın
hala sıcak iken etkinleştirmeyin.
HIZLI ÖN ISITMA
Fırını hızlı ısıtmak için. Fırın yeterince ısındığında ve yiyecek yerleştirilmesi için uygun
olduğunda termostat LED'i söner. Ön ısıtma sona erdiğinde, fırın otomatik olarak
alt ve üstten ısıtma işlevini seçer: Farklı bir pişirme işlevi ayarlamak isterseniz işlev
seçme düğmesini çevirin.
17
Pişirme tablosu
Yemek tarifi İşlev Ön
ısıtma
Raf
seviyesi
(alttan)
Sıcaklık
(°C)
Süre
(dakika)
Aksesuarlar
Mayalı kekler
EVET 2-3 160 – 180 30 – 90 Tel rafta kek kalıbı
EVET 1-4 160 – 180 30 – 90
Raf 4: tel rafta kek kalıbı
Raf 1: tel rafta kek kalıbı
Dolgulu tartlar
(cheesecake, strudel,
elmalı tart)
EVET 3 160 – 200 30 – 85
Tel rafta damlama tepsisi/ pişirme
tepsisi veya kek kalıbı
EVET 1-4 160 – 200 35 – 90
Raf 4: tel rafta kek kalıbı
Raf 1: tel rafta kek kalıbı
Bisküviler/küçük tartlar
EVET 3 170 – 180 15 – 45 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1-4 160 – 170 20 – 45
Raf 4: tel raf
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
Profiterol çöreği
EVET 3 180 – 200 30 – 40 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1-4 180 – 190 35 – 45
Raf 4: tel rafta fırın tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
Beze
EVET 3 90 110 – 150 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1-4 90 130 – 150
Raf 4: tel rafta fırın tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
Ekmek / pizza / focaccia
EVET 1-2 190 – 250 15 – 50 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1-4 190 – 250 20 – 50
Raf 4: tel rafta fırın tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
Dondurulmuş pizza
EVET 3 250 10 – 15
damlama tepsisi / pişirme tepsisi veya
tel raf
EVET 1-4 250 10 – 20
Raf 4: tel rafta fırın tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
Tatlı tartlar (sebzeli tart,
kiş)
EVET 2-3 180 – 190 40 – 55 Tel rafta kek kalıbı
EVET 1 – 4 180 – 190 45 – 60
Raf 4: tel rafta kek kalıbı
Raf 1: tel rafta kek kalıbı
Milföy tatlısı / milföy
krakerleri
EVET 3 190 – 200 20 – 30 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1 – 4 180 – 190 20 – 40
Raf 4: tel rafın üzerinde pişirme tepsisi
veya fırın tepsisi
Raf 2: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
Lazanya / fırın makarna /
cannelloni / pide
EVET 3 190 – 200 45 – 65
Tel rafın üzerinde damlama tepsisi veya
fırın tepsisi
Kuzu / dana / sığır /
domuz, 1 kg
EVET 3 190 – 200 80 – 110
Tel rafın üzerinde damlama tepsisi veya
fırın tepsisi
18
Yemek tarifi İşlev Ön
ısıtma
Raf
seviyesi
(alttan)
Sıcaklık
(°C)
Süre
(dakika)
Aksesuarlar
Tavuk / tavşan / ördek
1 kg
EVET 3 200 – 230 50 – 100
Tel rafın üzerinde damlama tepsisi veya
fırın tepsisi
Hindi / kaz 3 kg
EVET 2 190 – 200 80 – 130
Tel rafın üzerinde damlama tepsisi veya
fırın tepsisi
Fırında balık / kağıtta
(fileto, bütün)
EVET 3 180 – 200 50 – 60
Tel rafın üzerinde damlama tepsisi veya
fırın tepsisi
Sebze dolmaları
(domates, kabak, patlıcan)
EVET 2 180 – 200 50 – 60 Tel rafta fırın tepsisi
Tost
- 5 250 3 – 6 Tel raf
Balık fileto / biftek
- 4 200 20 – 30
Raf 4: tel raf (pişirmenin yarısında
yiyeceği çevirin)
Raf 4: içerisine su konulmuş damlama
tepsisi
Sosis / kebap / pirzola /
hamburger
- 5 200 - 250 15 – 30
Raf 5: tel raf (pişirmenin yarısında
yiyeceği çevirin)
Raf 4: içerisine su konulmuş damlama
tepsisi
Tavuk kızartması 1-1,3 kg
- 2 200 55 – 70
Raf 2: tel raf (yiyeceği pişirme işleminin
üçte ikisine gelindiğinde çevirin)
Raf 1: içerisine su konulmuş damlama
tepsisi
Rozbif, az pişmiş, 1 kg
- 3 200 35 – 50
Tel rafta fırın tepsisi (gerekirse
yiyeceği pişirme işleminin üçte ikisine
gelindiğinde çevirin)
Kuzu budu / incik
- 3 200 60 – 90
Tel rafta damlama veya fırın tepsisi
(gerekirse yiyeceği pişirme işleminin
üçte ikisine gelindiğinde çevirin)
Patates kızartması
- 3 200 35 – 55
Damlama tepsisi/pişirme tepsisi
(gerekirse yiyeceği pişirme işleminin
üçte ikisine gelindiğinde çevirin)
Sebze graten
- 3 250 10 – 25
Tel rafın üzerinde damlama tepsisi veya
fırın tepsisi
Lazanya ve et
EVET 1 – 4 200 50 – 100*
Raf 4: tel rafta fırın tepsisi
Raf 1: tel rafın üzerinde damlama
tepsisi veya fırın tepsisi
Et ve patates
EVET 1 – 4 200 45 – 100*
Raf 4: tel rafta fırın tepsisi
Raf 1: tel rafın üzerinde damlama
tepsisi veya fırın tepsisi
Balık ve sebzeler
EVET 1 – 4 180 30 – 50*
Raf 4: tel rafta fırın tepsisi
Raf 1: tel rafın üzerinde damlama
tepsisi veya fırın tepsisi
İçi dolgulu et
kızartmaları
- 3 200 80 – 120*
Tel rafın üzerinde damlama
tepsisi veya fırın tepsisi
Et parçaları (tavşan,
tavuk, kuzu)
- 3 200 50 – 100*
Tel rafın üzerinde damlama
tepsisi veya fırın tepsisi
* Pişirme süresi yaklaşıktır. Kişisel tercihe göre yiyecekler fırından farklı zamanlarda çıkarılabilir.
Pişirme tablosu
19
Yemek tarifi İşlev Ön ısıtma Raf
seviyesi
(alttan)
Sıcaklık
(°C)
Süre
(dakika)
Aksesuarlar ve notlar*
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kurabiye
EVET 3 170 15 – 25 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1 – 4 150 25 – 35
Raf 4: pişirme tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Küçük kekler
EVET 3 170 20 – 30 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1 – 4 160 25 – 35
Raf 4: pişirme tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Yağsız
pandispanya
EVET 2 170 30 – 40 Tel rafta kek kalıbı
EVET 1 – 4 160 35 – 45
Raf 4: tel rafta kek kalıbı
Raf 1: tel rafta kek kalıbı
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 elmalı tart
EVET 2 – 3 185 70 – 90 Tel rafta kek kalıbı
EVET 1 – 4 175 75 – 95
Raf 4: tel rafta kek kalıbı
Raf 1: tel rafta kek kalıbı
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost**
- 5 250 3 – 6 Tel raf
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Burger**
- 5 250 18 – 30
Raf 5: tel raf (pişirmenin yarısında
yiyeceği çevirin)
Raf 4: içerisine su konulmuş pişirme tepsisi
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Elmalı kek, tepside
mayalı kek
EVET 3 180 30 – 40 Damlama tepsisi
EVET 1 – 4 160 55 – 65
Raf 4: pişirme tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
DIN 3360-12:07 § 6.6
Domuz kızartması
- 2 190 150 – 170 Raf 2: pişirme tepsisi
DIN 3360-12:07 ek C
Düz kek
EVET 3 170 35 – 45 Damlama tepsisi / pişirme tepsisi
EVET 1 – 4 160 40 – 50
Raf 4: pişirme tepsisi
Raf 1: damlama tepsisi / pişirme tepsisi
Pişirme tablosunda, her türlü yemek tarifi ile en iyi sonuçlar elde etmek üzere işlevler ve ideal sıcaklıklar
sunulmuştur. Tek seviyede sıcak hava ile pişirmek için, ikinci seviyenin ve birden fazla rafta "ZORUNLU
HAVA" ile pişirmek için önerilen sıcaklığın kullanılmasını öneriyoruz.
Test edilmiş yemek tarifleri tablosu
(IEC 60350-1:2011-12 ve DIN 3360-12:07:07'ye uygun)
20
* Temin edilmemiş olan aksesuarlar, Satış Sonrası Servisten satın alınabilir.
** Izgarada pişirirken, ızgaranın çıkarılmasını kolaylaştırmak için ızgaranın ön kenarından 3-4 cm boşluk
bırakılması önerilir.
Tabloda verilen talimatlar, kayar kılavuz kullanılmadığı düşünülerek verilmiştir.
Enerji verimliliği sınıfı (EN 60350-1:2013-07'ye göre)
Testleri yapmak için ilgili tablodan yararlanın.
Kullanım önerileri ve ipuçları
Pişirme tablosu nasıl okunmalıdır:
Tablo, yemekler için kullanılacak en iyi işlevi ve yemeğin aynı anda bir veya birkaç rafta mı pişirileceğini
belirtir. Pişirme süreleri yemeğin fırına konulduğu andan itibaren başlar, ön ısıtma (gerekirse) hariç
tutulmuştur. Pişirme sıcaklıkları ve süreleri sadece yol gösterme amaçlıdır ve yemeğin miktarına ve
kullanılan aksesuarlara göre değişecektir. İlk başta önerilen en düşük değerleri kullanın, eğer yemek
yeterince pişmezse o zaman yüksek değerlere geçin. Verilen aksesuarları kullanın ve koyu renkli metal
kek kaplarını ve fırın tepsilerini tercih edin. Ayrıca ateşe dayanıklı veya kumlu taştan yapılmış tava ve
aksesuarlar da kullanabilirsiniz, ancak bunlarda pişirme sürelerinin biraz daha uzun olacağını unutmayın.
En iyi sonuçları elde etmek için, pişirme tablosunda aksesuar seçimi (cihazla birlikte verilenler) ve
bunların hangi raflara konulacağına ilişkin tavsiyelere dikkatlice uyun.
Birkaç yemeği aynı anda pişirme
"ZORUNLU HAVA" işlevini kullanarak, aynı pişirme sıcaklığı gerektiren farklı yiyecekleri aynı anda (örneğin:
balık ve sebze), farklı raf seviyelerinde pişirebilirsiniz. Daha az pişirme süresi gerektiren yemeği çıkarın ve
daha uzun süre gerektiren yemeği fırında tutmaya devam edin.
Tatlılar
Konvansiyonel işlevle tek bir raf üzerinde lezzetli tatlılar pişirebilirsiniz. Koyu renkli metal kek kalıpları
kullanın ve bunları daima cihazla birlikte verilen tel rafın üzerine koyun. Birden fazla raf üzerinde
pişirmek için Zorunlu Hava işlevini seçin ve kek kalıplarını raflar üzerinde dağınık yerleştirerek, sıcak
havanın en iyi şekilde dolaşmasına yardımcı olun.
Bir kekin pişip pişmediğini anlamak için kekin ortasına tahta bir kürdan batırın. Eğer kürdan dışarıya
temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.
Eğer yapışmaz kek kalıbı kullanıyorsanız kenarlarını yağlamayın, yoksa kek kenarlarda eşit şekilde
kabarmayabilir.
Eğer kek pişirme sırasında çökerse, bir dahaki sefere daha düşük bir sıcaklık ayarlayın; ayrıca kek
karışımındaki sıvı miktarını azaltabilir ve daha yavaş karıştırabilirsiniz.
Islak ve kremalı tatlılarda (cheesecake veya meyveli tartlar) “KONVEKSİYONLU” işlevini kullanın. Eğer
kekin altı ıslaksa, rafı alçaltın ve iç dolgusunu eklemeden önce kekin altına ekmek kırıntıları veya
bisküvi kırıkları serpin.
Et
Pişirilecek parça etin büyüklüğüne uygun olan herhangi bir fırın tepsisi veya ateşe dayanıklı (payreks)
kap kullanın. Rostoluk et parçaları için, tavanın içine biraz et suyu eklemenizi ve lezzet katması için
pişirme sırasında ara sıra bu suyu etin üzerinde gezdirmenizi öneririz. Et pişince, 10-15 dakika daha
fırında bekletin veya alüminyum folyoya sarın.
Eti ızgarada pişirmek istediğinizde, her yerinin eşit oranda pişmesi için her yerinden eşit kalınlıkta
kesmelisiniz. Çok kalın et parçalarının pişmesi daha uzun sürer. Etin dışının yanmasını önlemek
için, tel rafın konumunu alçaltarak, eti ızgaradan daha uzağa alın. Eti, pişirme süresinin üçte ikisine
geldiğinizde çevirin.
Pişirme esnasında çıkan sıvıları toplamak için, doğrudan yemeğin yerleştirildiği rafın altına yarım litre su
doldurulmuş bir pişirme tepsisi yerleştirilmesini öneriyoruz. Gerektikçe su ekleyin.
Şiş (sadece belli modellerde)
Bu aksesuarı, büyük parça et ve tavukları eşit şekilde kızartmak için kullanın. Eti şiş çubuğunun üzerine
yerleştirin, (eğer tavuk pişiriyorsanız) bir iple bağlayın ve çubuğu fırının ön duvarındaki yuvaya
yerleştirmeden ve ilgili destek üzerine dayamadan önce, sağlam bir şekilde durduğundan emin olun.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

KitchenAid KOGSS 60600 Kullanici rehberi

Tip
Kullanici rehberi