tr
34
■ Dondurulmaya elverili besinler:
Hamur ileri, balık ve deniz ürünleri, et,
av eti, kanatlılar, sebze, meyve, otsu
baharatlar, kabuksuz yumurta, peynir,
tereyağı ve süzme yoğurt gibi süt
ürünleri, hazır yemekler, çorba, türlü,
pimi et ve balık gibi yemek artıkları,
patates yemekleri, sufleler ve tatlı
besinler.
■ Dondurulmaya elverili olmayan
besinler:
Yaprak salata, kırmızı turp, kabuğu
içinde yumurta, üzüm, bütün elma,
armut ve eftali, katı pimi yumurta,
yoğurt, kesilmi süt, krema, crème
fraîche ve mayonez.
Dondurulmu besinlerin
ambalajlanması
Besinleri hava giremiyecek ekilde
paketleyiniz ki, tadı bozulmasın veya
kurumasın. Besinleri ambalajlamak için
veya besin kaplarını kapatmak için,
sağlığa zararlı olabilecek malzemeler
kullanmayınız.
1. Besinleri ambalaja koyunuz.
2. Havayı bastırıp boaltınız.
3. Ambalajı sıkı ve hava sızmayacak
ekilde kapatınız.
4. Ambalaj üzerine içindeki besinlerin
ismini ve dondurma tarihini yazınız.
Ambalaj olarak kullanılabilecek uygun
malzemler:
Plastik folyo, polietilenden torba folyo,
alüminyum folyo ve dondurmak için
uygun kutular.
Bu ürünleri ve malzemeleri ilgili alı veri
merkezlerinde bulabilirsiniz.
Paketlemek için u malzemeler uygun
değildir:
Paketleme kağıdı, parömen kağıdı,
selofan (jelatinli kağıt), çöp torbası ve
kullanılmı poetler.
Paket kapatmak için uygun malzemeler:
Lastik halkalar, plastik klipsler, bağlama
iplikleri, soğuğa dayanıklı yapıkan
bantlar veya benzeri malzemeler.
Polietilenden torba ve hortum folyoları,
bir folyo kaynak yapıtırma cihazı ile
yapıtırılabilir.
Dondurulmu besinlerin son
kullanma tarihi:
Besinlerin türüne bağlıdır.
-18 °C ısı derecesi ayarında:
■ Balık, sucuk, hazır yemek, hamur
ürünleri:
6aya kadar
■ Peynir, kanatlı hayvanlar, et:
8aya kadar
■ Sebze, meyve:
12 aya kadar
Süper dondurma
Vitaminlerin, besi değerlerinin,
görünüün ve tadın korunması için,
besinler mümkün olduğu kadar hızlı bir
ekilde ortalarına kadar tamamen
dondurulmalıdır.
Cihaza taze besin yerletirildiğinde
istenmeyen bir ısınma olmasının
önlenmesi için, taze besinleri
yerletirmeden birkaç saat önce süper
dondurma fonksiyonunu devreye
sokunuz. Genel olarak 4–6 saat kadar
önceden çalıtırmak yeterlidir.
Azm. dondurma kapasitesi kullanılmak
isteniyorsa, taze besin yerletirilmeden
24 saat önce süper dondurma
fonksiyonu devreye sokulmalıdır.
Az miktarda besin (azami 2 kg kadar),
süper dondurma fonksiyonu
kullanılmadan da dondurulabilir.