• Tabakları ve çatal-bıçakları koyarken, lütfen unutmayınız ki:
– Tabaklar ve çatal-bıçaklar, püskürtme kollarının hareketini engel‐
lememelidir.
– Kupalar, bardaklar, tavalar vs. gibi içi boş eşyaları ağızları aşağı
bakacak şekilde yerleştiriniz, böylece içlerinde veya derin
kısımlarında su kalmaz.
– Tabaklar ve çatal-bıçaklar birbirinin üzerine veya birbirlerini kapa‐
tacak şekilde konmamalıdır.
– Bardakların zarar görmesini önlemek için birbirlerine temas etme‐
melidirler.
– Küçük eşyaları çatal-bıçak sepetine koyunuz.
• Plastik eşyalar ve yapışmaz kaplamalı tavalar su damlalarını tutarlar;
porselen ve çelik eşyalar gibi bu eşyalar da kurumazlar.
• Hafif parçalar (plastik kaplar, vs.) üst sepete yerleştirilmelidir ve ha‐
reket etmeyecek şekilde düzenlenmelidir.
Aşağıda belirtilen çatal-bıçakların ve tabakların bulaşık makinesinde yıkanmaları
uygun değildir: sınırlı derecede uygun olanlar:
• Ahşap, boynuz, çiniden yapılma veya
mücevher-süslü sapı olan çatal-bıçak‐
lar.
• Isıya dayanıklı olmayan plastik eşyalar.
• Yapışkanlı ve sıcağa dayanıklı olma‐
yan parçaları olan eski çatal-bıçaklar.
• Eklemli çatal-bıçaklar veya tabaklar.
• Kalay-kurşun alaşımlı veya bakır eşya‐
lar.
• Kurşun kristal bardak.
• Paslanır özellikteki çelik eşyalar.
• Ahşap büyük tabaklar.
• Sentetik elyaftan yapılmış eşyalar.
• Taştan yapılmış eşyaları, sadece eğer
üretici tarafından bulaşık makinesinde
yıkanabileceği belirtilmişse bulaşık
makinesinde yıkayınız.
• Sırlı parçalar makinede sıkça yıkanırsa
solabilir.
• Gümüş ve alüminyum parçalar, yıkama
esnasında renk atarlar: Yumurta
beyazı, yumurta sarısı ve hardal gibi
artıklar genelde renk atmasına neden
olur ve gümüşte leke yapar.
Dolayısıyla, eğer gümüş parçalar kul‐
lanımdan hemen sonra
yıkanmayacaksa üzerindeki artıkları
daima hemen siliniz.
Kapağı açınız ve tabakları koymak için sepetleri dışarı çekiniz.
16 Çatal-bıçakların ve tabakların yerleştirilmesi