Kenwood AT910 Kullanım kılavuzu

Kategori
Mikser / mutfak robotu aksesuarları
Tip
Kullanım kılavuzu
English 2 - 8
Nederlands 9 - 15
Français 16 - 22
Deutsch 23 - 29
Italiano 30 - 36
Português 37 - 43
Español 44 - 50
Dansk 51 - 56
Svenska 57 - 62
Norsk 63 - 68
Suomi 69 - 74
Türkçe 75 - 81
Ïesky 82 - 87
Magyar 88 - 94
Polski 95 - 101
Русский 102 - 109
Ekkgmij 110 - 116
UNFOLD
´¸∂w
117
- 123
güvenlik önlemleri
Makarna hamuru çok kuru
hazırlanmışsa ya da çok çabuk
besleme borusuna itilirse, makarna
yapıcı ve/ya da karıştırıcı kırılabilir.
Besleme borusuna hamuru itmek
için aygıtla birlikte verilen somun
anahtarı/itici dışında parmaklarınızı
ya da başka bir gereç
kullanmayınız.
Besleme borusuna hamuru itmek
için yalnızca somun anahtarı/itici
sapını kullanınız. Ayrıca, hamuru
zorlamadan itiniz.
Karıştırıcı çalışırken hiçbir biçimde
makarna yapıcıyı takmaya ya da
çıkarmaya çalışmayınız.
Hamuru besleme borusunu küçük
miktarlarda ve yavaş yavaş
sırasıyla itiniz. Besleme borusunu
tamamen hamurla doldurmamaya
dikkat ediniz.
Kesme bıçağı çok keskin olduğu
için aygıtı tutarken ya da
temizlerken çok dikkatli olunuz.
aygıtın parçaları
doldurma kabı
besleme borusu
gövde
sarmak çark
kalıp donatısı*
sıkıştırma somunu
kesme bıçağı halka somunu
kesme bıçağı
somun anahtarı/itici
temizleme çubuğu
* Aygıtla birlikte verilen Tırtıllı
Makkeroni kalıp donatısını
açıklayıcı resimler sayfasında
görebilirsiniz. Bu kullanım
kılavuzunun arka sayfasında
resimleri bulunan diğer kalıp
donatılarını satın almak için aygıtı
satın aldığınız yere başvurunuz.
ilk kullanımdan önce
Aygıtın tüm parçalarını yıkayınız.
Bu konuda ‘temizlik’ bölümünde
bakınız.
aygıtın parçalarının
takılması
1 Seçenek: kolay makarna yapmak
için gövdeyi, kalıp donatısını ve
halka somunu sıcak suda ısıtınız ve
arkasından kurulayınız.
2 Düşük hız çıkış kapağını çıkarınız.
Tutma dilini kaydırınız ve
arkasından çekiniz .
3 Tutma dilini geriye çekerek
makarna yapıcının gövdesini
sokunuz.
4 Sarmal çarkı gövdenin içine takınız
ve aygıta tamamen oturuncaya
kadar çeviriniz.
5 Kalp donatısını takınız.
6 Sıkıştırma somununu takınız ve elle
sıkıştırınız. (Bunun için somun
anahtarı/itici kullanmayınız. Çünkü
somun anahtarı/itici yalnızca
çıkarmak için yardım eder).
Sıkıştırma somununun aygıtın
gövdesi ile aynı düzeyde olmasına
dikkat ediniz.
7 Doldurma kabını yerine takınız.
Seçenek: Makarnayı istenen
uzunlukta kesmeye yardımcı olması
için kesme bıçağı donanımı
makarna yapıcıya takılabilir.
1 Kesme bıçağının sapını yukarıda
tutarak kesme bıçağının halka
somununu biraz gevşetiniz.
Sıkıştırma somununu üzerine
takınız ve gerekirse tamamen
yerine oturuncaya kadar çeviriniz.
Kalıp donatısı kesme bıçağı
donanımının önü ile aynı düzeyde
olmalıdır.
2 Kesme bıçağı donanımını
kenarından tutarak aynı anda
kesme bıçağı halka somununu
kendinizden uzakta tutacak
biriminde sıkıştırınız .
75
Türkçe
Kullanım yönergelerini okumaya ba…lamadan önce ön sayfayı açınız ve
açıklayıcı resimlere bakınız
Not Kesme bıçağı donanımını
takarken ya da çıkarırken, her
zaman kesme bıçağı donanımını bir
elinizle kenarından tutunuz ve diğer
elinizle kesme bıçağı halka
somununu çeviriniz.
makarna yapıcının
kullanımı
1 Verilen hamur tariflerini izleyerek
makarna hamurunu hazırlayınız.
Makarna hamurunu çok kuru
yapmayınız. Çünkü makarna
yapıcıyı ya da karıştırıcıyı kırabilir.
Hamur, iri ekmek kırıntısı gibi ya da
iri ufalanmış dokuda olmalıdır.
Hamur parçaları ayrı ayrı halde
olmalı, ancak birlikte yoğrulduğu
zaman bir küme oluşturmalıdır.
2 Karıştırıcıyı 2-3. hıza ayarlayınız.
3 Doldurma kabına bir miktar hamur
koyunuz. Hamurun küçük bir
miktarını besleme borusuna itiniz ve
küçük miktarlarda itmeye devam
ediniz. Hamuru itmeye devam
ederken sarmal çarkın hamurla
dolmamasıncı dikkat ediniz.
Besleme borusu tıkanırsa, somun
anahtarı/iticinin sapını kullanarak
hamuru sarmal çarka itiniz (itmek
için somun anahtarı/itici dışında
başka bir gereç kullanmayınız ve
hızla itmeyiniz). Besleme borusunu
tamamen doldurmamaya dikkat
ediniz.
4 Makarna yeterli uzunluğa ulaştığı
zaman, makarnayı istediğiniz
uzunlukta kesmek için kesme
bıçağı donanımının sapını ileriye ve
geriye hareket ettiriniz. Kesme
bıçağı donanımı aygıta takılı
değilse, makarnayı bir bıçak ile
istediğiniz uzunlukta kesiniz.
Kalıp donatılarını değiştirmek için
kesme donanımını çıkarınız. Kesme
bıçağı donanımını her zaman bir
elinizle kenarından tutunuz ve
kesme bıçağı halka somununu
kendinize doğru yönde çevirerek
çıkarınız. Sıkıştırma somununu
çıkarınız (gerekirse somun
anahtarı/iticiyi kullanarak sıkıştırma
somununu gevşetiniz) ve kalıp
donatısını yerinden çıkarmak için
aygıtı çok kısa bir süre 1. hızda
çalıştırınız. Kalıp donatısını
çıkarınız ve artık makarna hamuru
varsa temizleyiniz ve istediğiniz
kalıp donatısını takınız. Sıkıştırma
somununu ve kesme bıçağı
donanımını yerine takınız.
uyarı
Kullanım sırasında makarna yapıcı
ısınacaktır. Bu durum normaldir.
Bunun nedeni makarna hamurunun
aygıt içinde sıkışmasıdır.
NOT
Kalıp donatıları özellikle bronz
maddeden yapılmıştır. Bunun
nedeni, makarnayı olağan lezzette
tutabilmek için hamura sertçe doku
sağlamaktır.
temizlik
parçaların çıkarılması
Her zaman kesme bıçağı
donanımının kenarını bir elinizle
tutunuz ve kesme bıçağı halka
somununu kendinize doğru çekerek
çeviriniz ve çıkarınız. Sıkıştırma
somununu çıkarınız. Sıkıştırma
halkasını gevşetmek gerekirse
somun anahtarı/iticiyi kullanınız.
Taktığınız parçayı, tutma dilini
kaydırıp ve parçadan çekerek
karıştırıcıdan çıkarınız. Aygıtın
parçalarını çıkarınız.
kalıp donatıları
Tırtıllı Makkeroni, Yassı Makkeroni
Lişi ve Bukatini kalıp donatıları
temizlik için birbirlerinden ayrılabilir
.
Kalıp donatılarını kullandıktan sonra
hemen temizleyiniz. Aksi takdirde,
makarna kuruyacak ve
temizlenmesi zorlaşacaktır.
Temizleme çubuğunu kullanarak
kalıp donatılarındaki artık makarna
76
hamurunu temizleyiniz. Tırtıllı
Makkeroni kalıbının iri deliklerini
temizlemek için temizleme
çubuğunun kalın ucunu kullanınız.
Diğer kalıpları temizlemek için
temizleme çubuğunun ince ucunu
kullanınız. Kalıpları sıcak sabunlu
suda yıkayınız ve arkasından
tamamen kurulayınız.
sarmal çark
Sarmal çarkı suya yatırmayınız.
Bir bezle siliniz ve kurulayınız.
doldurma kabı, halka somun,
gövde, somun anahtarı, kesme
bıçağı donanımı.
Makarna hamuru artıklarını
temizleyiniz ve gerekirse sıcak
sabunlu suda yıkayıp arkasından
tamamen kurulayınız.
sade makarna
Çok ince un kullanmanızı öneririz.
Bu tür un bulamazsanız, sade un
kullanabilirsiniz. Kullandığınız
içeriklere dikkat ediniz. Çünkü, çok
kuru karışım makarna yapıcıyı
ve/ya da karıştırıcıyı kırabilir.
Karışım top top oluyorsa, çok fazla
su katılmıştır.
200gr çok ince un
100gr çırpılmış yumurta (yaklaşık 2
tane orta büyüklükte yumurta)
Hazırlama yöntemi
Unu bir çanağa koyunuz ve K
çırpıcıyı aygıta takınız. Yavaş yavaş
çırpılmış yumurtayı katarak aygıtı
en düşük hızda ve giderek 1. hızda
30-45 saniye arası çalıştırınız.
Arkasından hamuru alınız ve tekrar
aygıtı 30 saniye çalıştırarak hamuru
tekrar karıştırınız. Hamur, iri ekmek
kırıntısı gibi ya da iri ufalanmış
dokuda olmalıdır. Hamur parçaları
ayrı ayrı halde olmalı, ancak birlikte
yoğrulduğu zaman bir küme
oluşturmalıdır.
çeşnili makarna
hazırlama
otçul makarna
Yukarıdaki tarifi izleyiniz ve örneğin
maydanoz gibi 20ml yıkanmış ve
ince doğranmış otları çırpılmış
yumurtaya katınız.
kepek unlu makarna – Sade un
yerine kepek un kullanarak sade
makarna tarifini izleyiniz.
domates püreli makarna – 15ml
çırpılmış yumurta yerine 15ml
domates püresi kullanınız.
ıspanaklı makarna 30ml
çırpılmış yumurta yerine 30ml iyice
ezilmiş ıspanak kullanınız.
yumurtasız makarna
200gr çok ince un
bir tutam tuz
25ml doğal zeytinyağı
yaklaşık 100ml su
Sade makarna yapma yöntemini
izleyiniz ve una tuz katınız. Yumurta
yerine zeytinyağı ve su kullanınız.
Japon Soba
Karabuğday Eriştesi
- Nişasıtasız yiyecek yiyenler için
idealdir.
300gr karabuğday unu
150gr çırpılmış yumurta
Sade makarna yapma yöntemini
izleyiniz.
Makarna yapıcıya Bigoli kalıbını
takınız ve uygun uzunlukta kesiniz.
Kaynar suda pişiriniz.
77
Udon Eriştesi
300gr sade un
140ml soğuk su
20gr tuz
Tuzu suda eriyinceye kadar
karıştırınız. Sade makarna yapma
yöntemini izleyiniz. Çırpılmış
yumurta yerine tuzlu su kullanınız.
Makarna yapıcıya Bigoli kalıbını
takınız ve uygun uzunlukta kesiniz.
Tuzsuz kaynar suda yaklaşık 5
dakika pişiriniz. Erişteler sertçe ve
biraz yumuşak olmalıdır.
Erişteleri derhal süzünüz ve soğuk
suyla durulayınız. İstediğiniz sosu
katarak yiyebilirsiniz.
makarna pişirme
Pişirmeye başlamadan önce,
örneğin 1 saat öncesine kadar
makarna kurutulabilir. Bu süre
makarnanın türüne göre değişir.
1 Derin bir tavanın dörtte üçünü su ile
doldurunuz ve tat vermek için tuz
katınız.
2 Makarnayı tavaya koyarak zaman
zaman karıştırarak suyu kaynatırız.
Makarnayı kıvamına gelinceye
kadar pişiriniz. Biraz sertçe ancak
yemek için biraz yumuşak olmalıdır.
Makarnanın türüne ve istediğiniz
sertlik ya da yumuşaklığa bağlı
olarak pişirme süresi 1-10 dakika
arasıdır. Makarnanın ne kadar
piştiğini sürekli kontrol ediniz.
Çünkü, makarnayı ateşten aldıktan
sonra bir süre pişmeye devam eder.
Suya hiçbir zaman zeytinyağı
katmayınız. Zeytinyağı makarnayı
kaygan yapar ve sosun
emdirilmesini önler.
makarna sosu seçimi
Seçeceğiniz makarna sosu damak
tadını etkiler. Boru biçimli makarna
türleri için ağır soslar, uzun
makarnalar için domates sosu suyu,
deniz ürünlerini yumuşatmayan
soslar ve iri makarna türleri için ağır
çeşnili sosları öneririz. Ayrıca, kalın
makarnalar için ağır çeşnili soslar
kullanınız.
bisküvi yapıcı (AT910014)
Bisküvi yapıcı için arka sayfadaki
resme bakınız.
1 Aşağıdaki bisküvi tariflerine bakarak
bisküvi yapabilirsiniz ve karışımın
biraz sertleşmesi için buzdolabına
koyunuz.
Küçük yumurtalar kullanınız. Aksi
takdirde karışım çok yumuşak
olacaktır.
2 Biçimlendiriciyi bisküvi kalıbından
çıkarınız ve bisküvi kalıp donatısını
takarak makarna yapıcıyı
hazırlayınız. Bisküvi kalıp
donatısının çıkıntılarının diğer
yandan çıktığından emin olunuz.
Parçayı karıştırıcıya takınız (kesme
bıçağı donanımı takılmamalıdır).
3 Biçimlendiriciyi kalıp donatısının her
iki tarafına sürünüz ve deliğin
ortasındaki istenen biçime
gelinceye kadar oynatınız.
sade bisküvi
150gr yumuşak tereyağı
150gr ince toz şeker
2 tane çırpılmış küçük yumurta
300gr elekten geçirilmiş sade un
limon özü, seçeneğe bağlı
Karışım hafif ve yumuşak bir
dokuda olana kadar tereyağını ve
şekeri K çırpıcı ile karıştırınız.
Çırpılmış yumurta içinde döverek
elenmiş un ve limon özü içinde
katlayınız. İstediğiniz biçimi seçerek
karışımı besleme borusundan itiniz
ve arkasından istediğiniz uzunlukta
kesiniz. Yağlanmış bir yaldızlı
kağıda sararak 190°C derece
fırında pişinceye kadar yaklaşık 10
dakika pişiriniz. Piştikten sonra tel
askıda soğutunuz.
78
çikolatalı bisküvi
125gr yumuşak tereyağı
200gr ince toz şeker
2 tane çırpılmış küçük yumurta
250gr sade un
}
birlikte elekten
25gr toz kakao geçiriniz
Sade bisküvi yapma yöntemini
izleyiniz. Limon özü yerine toz
kakao kullanınız.
Bisküviler soğuduktan sonra
eritilmiş çikolataya bandırılabilir ya
da üzerine pudra şekeri
serpiştirilebilir.
79
Sorun Çözüm/Öneri
Makarnanın görünümü sert
Kalıp donatıları bronzdan yapılmıştır.
Bronz kalıp makarnaya sert bir
yüzey verir. Çünkü, bu sosun
emdirilmesi içindir.
Karışımın niteliği çok çeşitli oluyor
Bu durum normaldir. Aşağıdaki
yönergeleri izleyerek bunu enaza
indirebilirsiniz:-
- karışımın oldukça eşit ve tutarlı
olmasına başından dikkat ediniz.
- karışımı makarna yapıcıya yavaş
yavaş ve sırayla itiniz.
- tüm karışımın bir partide olmasına
dikkat ediniz.
- karışımın kurumamasından emin
olunuz.
Makarna deliklerden çıkmıyor
Makarna yapmaya başlamadan
önce kalıp donatılarının temizlenmiş
olduğunu kontrol ediniz. Çünkü,
makarna deliklerde kuruyan
makarna çıkışa engel olur.
Besleme borusunun tıkalı olup
olmadığını kontrol ediniz.
Makarnayı sarmal çarka itmeye
yardımcı olması için somun
anahtarı/iticiyi kullanınız.
Kalıp donatılarını temizlemek
Her kullanımdan sonra kalıp
kolay değil donatılarını derhal temizleyiniz.
Karışımın kalıp donatımında
kurumasına izin vermeyiniz.
Aygıtla birlikte verilen temizleme
çubuğunu kullanınız. Tırtıllı
Makkeroni kalıbının iri deliklerini
temizlemek için temizleme
çubuğunun kalın ucunu kullanınız.
Diğer kalıpları temizlemek için
temizleme çubuğunun ince ucunu
kullanınız.
Makarnanın biçimi püzürlü çıkıyor
Bazen ılk çıkışta makarna biraz
pürüzlü olabilir. Makarna karışımını
mümkün olduğu kadar eşit parçalar
halinde itiniz. Aygıtın gövdesini, kalıp
donatısını ve halka somunu kaynar
suda ısıtınız ve kullanmadan önce
tamamen kurulayınız.
80
sorun giderme
Sorun Çözüm/Öneri
Kalıp donatısı sarmal çarka
Kalıp donatısının orta deliğinde
oturmuyor herhangi bir karışım artığının olup
olmadığını kontrol ediniz.
İşlem sırasında kalıp donatısı
değiştiriyorsanız, kalıp donatısı ile
sarmal çark arasında makarna
karışımı kalıp kalmadığını kontrol
ediniz.
Besleme borusu sürekli tıkamıyor
Besleme borusuna küçük
müktarlarda ve yavaş yavaş
makarna karışımı itiniz. Besleme
borusu boşaldıktan sonra karışımı
itmeye devam ediniz.
Makarna karışımı çok ıslak olabilir.
Makarna hamurunu besleme
borusuna itmek için somun
anahtarı/iticinin ucunu kullanınız.
(Doldurma kabını çıkararak somun
anahtarı ile besleme borusuna daha
derin girebilirsiniz).
Hamuru itme hızı değişebilir.
Kesme bıçağı donanımını
Kesme bıçağı donanımının yaklaşık
çıkarmak çok zor 30 dakika soğumasını bekleyiniz.
Kesme bıçağı donanımını takmak
Parçaya takmadan önce madeni
çok zor halka somunun plastik içinden
kısmen gevşetilmiş olduğunu kontrol
ediniz.
81
  
 15ml 
  15ml 

  30ml
   30ml 
.
  
200  
  
25ml  
 100ml 
  
     
   
    
      .

 ()
 
–    
    
 .
300  
150  
  
     
.
    
  
   
   
(Bigoli)    
.    
.
 ()
udon
350     

140ml  
20 
     
  .
  
     
  
    
.
    
  
   
   
(Bigoli)    
.    
    5 , 
   «»
   .
    
  .   
    .
   

   ,
    
   
 –     
 .  
    
   
.
1      
     
.   
.
2     
   
.   
   «al dente».
     
«»   .
  1 - 10 
     
113
1 / 1

Kenwood AT910 Kullanım kılavuzu

Kategori
Mikser / mutfak robotu aksesuarları
Tip
Kullanım kılavuzu