8
64
TERMOSTAT uyarý lambasý
Yandýðýnda fýrýnýn sýcaklýk ürettiðini belirtir. Fýrýn içi
optimal ýsý derecesine ulaþýnca kapanacaktýr.
Böylece termostatýn çalýþtýðýný ve hep ayný sýcaklýk
derecesini saðladýðýný belirtmek üzere uyarý lambasý
yanýp sönmeye baþlar.
Fýrýn lambasý
Fýrýn lambasý PROGRAM düðmesini 0
pozisyonundan farklý bir pozisyona getirildiðinde
yanar ve fýrýn çalýþýncaya kadar yanýk kalýr.
Piþirme programlarý
Bu düðme fýrýnýn deðiþik fonksiyonlarýnýn seçiminde ve
fýrýnda piþirilecek yiyeceklere en uygun sýcaklýðýn
seçilmesi için kullanýlýr, sýcaklýk dereceleri düðme
üzerinde YOGURT den Max ye kadar gösterilmektedir.
Ayrýca düðmeyi saat yönünde çevirerek
8
sembolü
hizasýna getirdiðinizde fýrýnýn lambasýný fýrýný
çalýþtýrmaksýzýn yakabilirsiniz. Düðmeyi saat yönünde
döndürmeye devam ederek. Aþaðýda gösterilen sýcaklýk
derecelerinden birini piþirmek istediðiniz yiyeceðe
uygun olarak seçebilirsiniz. Bunu yapmak için istediðiniz
sýcaklýk deðerini kontrol paneli üzerindeki referans
çizgisine getiriniz. Panel üzerinde referans çizgisine
denk gelen sýcaklýk deðeri ayarlanýlan deðerdir.
YOGURT • 100 • 140 • 180 • 220 Max
80 120 160 200 240
Bu seçmiþ olduðunuz sýcaklýk deðeri termostat
vasýtasýyla tüm piþirme zamaný boyunca sabit tutulur.
Fýrýn uyarý lambasý fýrýnýn devrede olduðunu gösterir ve
piþirme süresince yanýk kalýr.
Buz çözme
J
Fýrýnýn arkasýndaki fan dýþ ortam sýcaklýðýndaki havayý
yiyeceklerin etrafýnda dolaþtýrýr. Bu program ile; çeþitli
gýdalarýn ve özellikle hassas yiyeceklerden ýsýtýlmamasý
gereken dondurmalý pastalar, kremalý ve meyvalý
pastalarýn buzunu çözme iþlemi yapýlýr. Buz çözme
zamaný olarak normalde önerilen sürenin yarýsý alýnýr.
Donmuþ et, balýk veya ekmeði hýzla kullanabilmek için
sýcaklýðý 80°-100°C ayarlayarak buzunu çözme iþlemini
gerçekleþtirebilirsiniz.
Yoðurt hazýrlama
YOGURT
Düðme bu konuma getirildiðinde, fýrýnýn üzerindeki ýþýk
yanar ve yoðurt hazýrlama fonksiyonu baþlar. Bu
fonksiyon özellikle yoðurt hazýrlamak için uygundur.
Pratik piþirme önerileri
Fan çalýþýrken yapýlan piþirmelerde 1 ve 5. kat
pozisyonlarýný kullanmayýnýz. buralarý direkt sýcak havanýn
etkisindedir ve hassas yiyeceklerin yanmasýna neden
olabilirler.
ÇOKLU PÝÞÝRME
2 ile 4. katlarý kullanýnýz ve daha fazla ýsý gerektiren
yemekleri 2. kata koyunuz.
Yað toplama tepsisini aþaðý, tel ýzgarayý yukarý
yerleþtiriniz.
Yoðurt Hazýrlama
Malzemesi: 1 litre süt, 2.5 çorba kaþýðý yoðurt
Yapýlýþý:
1. Sütü ateþe koyunuz.
2. Süt kaynamaya baþlayýnca, kýsýk ateþte 45 dakika
daha kaynattýktan sonra ateþten indiriniz.
3. Sütü küçük parmaðýnýzýn dayanabileceði sýcaklýða
kadar soðutunuz (mayalanma sýcaklýðý).
4. Mayalanma sýcaklýðýna kadar soðutulmuþ sütten bir
miktarý ayrý bir kaba alýp, uygun ölçüdeki mayalama
yoðurdunu içine iyice karýþtýrýn.
5. Elde ettiðiniz karýþýmý tekrar büyük kaptaki süte ilave
edip karýþtýrýnýz.
6. Mayalanmýþ olan bu sütü, yoðurt yapacaðýnýz kaba
koyup, kapaðýný iyice kapatarak fýrýnýn üçüncü rafýna
yerleþtirin.
7. Fýrýn termostat düðmesini yoðurt
konumuna
YOGURT
getiriniz.
8. 4 saat bekledikten sonra fýrýndan çýkarýn. Kapaðýný
açýn ve yoðurt kabýný sarsmadan buzdolabýna
yerleþtirin.
Süt tozu ile yoðurt:
Malzemesi: 1 litre süt, 3 çorba kaþýðý süt tozu, 2.5
çorba kaþýðý yoðurt.
Yapýlýþý
1a.Sütü ateþe koyunuz.
2a.Süt ýlýklaþýnca içine süt tozunu koyup kaynayýncaya
kadar karýþtýrýnýz. Kaynamaya baþlayýnca kýsýk
ateþte 30 dakika kaynattýktan sonra ateþten indiriniz.
Bundan sonra önceki bölümde anlatýlanlarý 3.maddeden
baþlayarak 8.e kadar takip ediniz.
Öneriler
· Yoðurt kabýný buzdolabýnda en az 3 saat býrakýnýz.
· Yoðurt yaparken en iyi sonuç almak için, dar çaplý,
derin cam kase kullanýnýz.
· Eðer pastörize süt kullanýyorsanýz, sütü sadece
mayalanma sýcaklýðýna kadar ýsýtmanýz yeterlidir.
· Süt tozu kullanýldýðýnda, süt kalitesinin pek etkisi
olmadan, mükemmel sonuçlar elde edilebilir.