Kenwood KAX910ME El kitabı

Tip
El kitabı
güvenlik
Bu talimatları dikkatle okuyun ve
gelecekteki kullanımlar için saklayın.
Tüm ambalajları ve etiketleri çıkartın.
Aleti kapatın ve fişini çekin:
parçaları takmadan veya çıkartmadan
önce;
kullanılmadığında;
temizlemeden önce.
Çalışırken cihazın başından asla
ayrılmayın.
Makarna hamuru çok kuru hazırlanmışsa
ya da çok çabuk besleme borusuna
itilirse, makarna yapıcı ve/veya mutfak
robotu kırılabilir.
Besleme borusuna hamuru itmek için
aygıtla birlikte verilen somun anahtarı/itici
dışında parmaklarınızı ya da başka bir
gereç kullanmayınız.
Besleme borusuna hamuru itmek için
yalnızca somun anahtarı/itici sapını
kullanınız. Ayrıca, hamuru zorlamadan
itiniz.
Karıştırıcı çalışırken hiçbir biçimde
makarna yapıcıyı takmaya ya da
çıkarmaya çalışmayınız.
Hamuru besleme borusunu küçük
miktarlarda ve yavaş yavaş sırasıyla
itiniz. Besleme borusunu tamamen
hamurla doldurmamaya dikkat ediniz.
Kesme bıçağı çok keskin olduğu için
aygıtı tutarken ya da temizlerken çok
dikkatli olunuz.
86
O
kumaya ba…lamadan önce ön kapaòı açınız ve açıklayıcı resimlere bakınız
Türkçe
B
u cihaz Elektro Manyetik
Uyumluluk ile ilgili AT direktifi
2004/108/AT ve gıda ile temas
eden malzemeler hakkındaki AT
yönetmeliği no. 1935/2004 -
27/10/2004 ile uyumludur.
Bu KAX910ME eklentisi
Döndürmeli Bağlantı Sistemine
sahiptir ve en yeni nesil
Kenwood Chef modellerine (KVC
ve KVL serileri olarak
tanımlanmaktadır) doğrudan
takılacak şekilde dizayn edilmiştir.
Bu eklenti düşük hız eklenti
çıkışına (KMX serileri) sahip Kmix
mutfak robotlarına da takılabilir.
Bu eklentinin mutfak robotunuzla
uyumlu olup olmadığını kontrol
etmek için her iki parçanın da
Döner Bağlantı sistemine
sahip olduğundan emin
olmalısınız.
Mutfak robotunu Çubuk Bağlantı
Sistemine sahipse
kullanabilmek için yeni bir
adaptöre ihtiyacınız olacaktır. Bu
adaptörün referans kodu
KAT001ME’dir. Daha fazla bilgi ve
adaptörü nasıl sipariş
edebileceğinizi öğrenmek için
aşağıdaki adresi ziyaret edin
www.kenwoodworld.com/twist.
ilk kullanımdan önce
Aygıtın tüm parçalarını yıkayınız.
Bu konuda ‘temizlik’ bölümünde
bakınız.
parçalar
doldurma kabı
besleme borusu
gövde
sarmak çark
kalıp donatısı*
sıkıştırma somunu
kesme bıçağı halka somunu
kesme bıçağı
somun anahtarı/itici
temizleme çubuğu
* Aygıtla birlikte verilen Tırtıllı
Makkeroni kalıp donatısını
açıklayıcı resimler sayfasında
görebilirsiniz. Bu kullanım
kılavuzunun arka sayfasında
resimleri bulunan diğer kalıp
donatılarını satın almak için aygıtı
satın aldığınız yere başvurunuz.
aygıtın parçalarının
takılması
1 Seçenek: kolay makarna yapmak
için gövdeyi, kalıp donatısını ve
halka somunu sıcak suda ısıtınız
ve arkasından kurulayınız.
2 Sarmal çarkı gövdenin içine
yerleştirin.
3 Kalp donatısını takınız.
4 Sıkıştırma somununu takınız ve
elle sıkıştırınız. (Bunun için
somun anahtarı/itici
kullanmayınız. Çünkü somun
anahtarı/itici yalnızca çıkarmak
için yardım eder).
Sıkıştırma somununun aygıtın
gövdesi ile aynı düzeyde
olmasına dikkat ediniz.
5 Düşük hız çıkış kapağını üstten
bastırarak ve kaldırarak
çıkartın.
87
Eklentinin hatalı kullanımı yaralanmaya
neden olabilir.
İlave güvenlik uyarıları için Mutfak
Aletinizin kullanma talimatına bakın.
6
Eklenti gösterilen
pozisyondayken, düşük hız
ç
ıkışını bulun ve yerine
k
ilitlemek için döndürün.
7 Doldurma kabını yerine takınız.
Seçenek: Makarnayı istenen
u
zunlukta kesmeye yardımcı
olması için kesme bıçağı
donanımı makarna yapıcıya
takılabilir.
1 Kesme bıçağının sapını yukarıda
tutarak kesme bıçağının halka
somununu biraz gevşetiniz.
Sıkıştırma somununu üzerine
takınız ve gerekirse tamamen
yerine oturuncaya kadar çeviriniz.
Kalıp donatısı kesme bıçağı
donanımının önü ile aynı düzeyde
olmalıdır.
2 Kesme bıçağı donanımını
kenarından tutarak aynı anda
kesme bıçağı halka somununu
kendinizden uzakta tutacak
biriminde sıkıştırınız .
Not Kesme bıçağı donanımını
takarken ya da çıkarırken, her
zaman kesme bıçağı donanımını
bir elinizle kenarından tutunuz ve
diğer elinizle kesme bıçağı halka
somununu çeviriniz.
makarna yapıcının
kullanımı
1 Verilen hamur tariflerini izleyerek
makarna hamurunu hazırlayınız.
Hamuru çok kuru yapmayın,
makarna yapıcıyı veya makineyi
kırabilir. Hamur, iri ekmek kırıntısı
veya iri ufalanmış dokuda
olmalıdır. Hamur parçaları ayrı
ayrı halde olmalı, ancak birlikte
yoğrulduğu zaman bir küme
oluşturmalıdır.
2 Makineyi 2-3 hızında çalıştırın.
3 Doldurma kabına bir miktar hamur
koyunuz. Hamurun küçük bir
miktarını besleme borusuna itiniz
ve küçük miktarlarda itmeye
devam ediniz. Hamuru itmeye
devam ederken sarmal çarkın
hamurla dolmamasıncı dikkat
ediniz. Besleme borusu tıkanırsa,
somun anahtarı/iticinin sapını
k
ullanarak hamuru sarmal çarka
itiniz (itmek için somun
a
nahtarı/itici dışında başka bir
g
ereç kullanmayınız ve hızla
itmeyiniz). Besleme borusunu
tamamen doldurmamaya dikkat
ediniz.
4
Makarna yeterli uzunluğa ulaştığı
zaman, makarnayı istediğiniz
uzunlukta kesmek için kesme
bıçağı donanımının sapını ileriye
ve geriye hareket ettiriniz. Kesme
bıçağı donanımı aygıta takılı
değilse, makarnayı bir bıçak ile
istediğiniz uzunlukta kesiniz.
Kalıp donatılarını değiştirmek için
kesme donanımını çıkarınız.
Kesme bıçağı donanımını her
zaman bir elinizle kenarından
tutunuz ve kesme bıçağı halka
somununu kendinize doğru yönde
çevirerek çıkarınız. Sıkıştırma
somununu çıkarınız (gerekirse
somun anahtarı/iticiyi kullanarak
sıkıştırma somununu gevşetiniz)
ve kalıp donatısını yerinden
çıkarmak için aygıtı çok kısa bir
süre 1. hızda çalıştırınız. Kalıp
donatısını çıkarınız ve artık
makarna hamuru varsa
temizleyiniz ve istediğiniz kalıp
donatısını takınız. Sıkıştırma
somununu ve kesme bıçağı
donanımını yerine takınız.
uyarı
Kullanım sırasında makarna
yapıcı ısınacaktır. Bu durum
normaldir. Bunun nedeni makarna
hamurunun aygıt içinde
sıkışmasıdır.
88
temizlik
Aygıtın hiçbir parçasını bulaşık
makinesinde yıkamayınız.
p
arçaların çıkarılması
Kesme donanımını her zaman bir
elinizle kenarından tutun ve halka
s
omununu kendinize doğru
çevirerek çıkartın. Sıkıştırma
somununu çıkartın, gerekirse
somun anahtarı/iticiyi kullanarak
sıkıştırma somununu gevşetin.
Eklentiyi makineden çıkartın ve
parçalarını sökün.
kalıp donatıları
Tırtıllı Makkeroni, Yassı
Makkeroni Lişi ve Bukatini kalıp
donatıları temizlik için
birbirlerinden ayrılabilir .
Kalıp donatılarını kullandıktan
sonra hemen temizleyiniz. Aksi
takdirde, makarna kuruyacak ve
temizlenmesi zorlaşacaktır.
Temizleme çubuğunu kullanarak
kalıp donatılarındaki artık
makarna hamurunu temizleyiniz.
Tırtıllı Makkeroni kalıbının iri
deliklerini temizlemek için
temizleme çubuğunun kalın ucunu
kullanınız. Diğer kalıpları
temizlemek için temizleme
çubuğunun ince ucunu kullanınız.
Kalıpları sıcak sabunlu suda
yıkayınız ve arkasından tamamen
kurulayınız.
sarmal çark
Sarmal çarkı suya yatırmayınız.
Bir bezle siliniz ve kurulayınız.
doldurma kabı, halka somun,
gövde, somun anahtarı, kesme
bıçağı donanımı.
Makarna hamuru artıklarını
temizleyiniz ve gerekirse sıcak
sabunlu suda yıkayıp arkasından
tamamen kurulayınız.
servis ve müşteri
hizmetleri
A
şağıdakilerle ilgili yardıma
ihtiyacınız olursa:
ek parçanızı kullanma
servis veya tamir
Eklentiyi aldığınız yerle bağlantı
k
urun.
Kenwood tarafından İngiltere’de
dizayn edilmiş ve geliştirilmiştir.
Çin’de üretilmiştir.
sade makarna
Çok ince un kullanmanızı öneririz,
bu tür un bulamazsanız sade un
kullanabilirsiniz. Malzemeleri çok
dikkatli ölçün, çünkü çok kuru
hamur makarna yapıcı ve/veya
mutfak robotunu kırabilir. Bununla
birlikte, karışım top oluyorsa, çok
fazla su katılmıştır.
200gr çok ince un
100gr çırpılmış yumurta (yaklaşık
2 tane orta büyüklükte yumurta)
Hazırlama yöntemi
Unu bir çanağa koyunuz ve K-
çırpıcı aygıta tanız. Yavaş yavaş
çırpılmış yumurtayı katarak ay en
şük hızda ve giderek 1. hızda 30-
45 saniye arası çalıştırız.
Arkasından hamuru anız ve tekrar
aytı 30 saniye çalıştırarak hamuru
tekrar karıştırınız. Hamur, iri ekmek
ntı gibi ya da iri ufalanmış
dokuda olmalır. Hamur parçaları
ay ayrı halde olma, ancak birlikte
yoğruldu zaman bir küme
olturmalıdır.
89
çeşnili makarna
hazırlama
o
tçul makarna
Yukarıdaki tarifi izleyiniz ve
örneğin maydanoz gibi 20ml
yıkanmış ve ince doğranmış otları
çırpılmış yumurtaya katınız.
kepek unlu makarna Sade un
yerine kepek un kullanarak sade
makarna tarifini izleyiniz.
ıspanaklı makarna – 30ml
çırpılmış yumurta yerine 30ml
iyice ezilmiş ıspanak kullanınız.
yumurtasız makarna
200gr çok ince un
bir tutam tuz
25ml doğal zeytinyağı
yaklaşık 100ml su
Sade makarna yapma yöntemini
izleyiniz ve una tuz katınız.
Yumurta yerine zeytinyağı ve su
kullanınız.
Japon Soba
Karabuğday Eriştesi
- Nişasıtasız yiyecek yiyenler için
idealdir.
300gr karabuğday unu
150gr çırpılmış yumurta
Sade makarna yapma yöntemini
izleyiniz.
Makarna yapıcıya Bigoli kalıbını
takınız ve uygun uzunlukta
kesiniz. Kaynar suda pişiriniz.
Udon Eriştesi
350gr sade un
140ml soğuk su
2
0gr tuz
Tuzu suda eriyinceye kadar
karıştırınız. Sade makarna yapma
y
öntemini izleyiniz. Çırpılmış
yumurta yerine tuzlu su kullanınız.
Makarna yapıcıya Bigoli kalıbını
takınız ve uygun uzunlukta
kesiniz.
Tuzsuz kaynar suda yaklaşık 5
dakika pişiriniz. Erişteler sertçe ve
biraz yumuşak olmalıdır.
Erişteleri derhal süzünüz ve
soğuk suyla durulayınız.
İstediğiniz sosu katarak
yiyebilirsiniz.
makarna pişirme
Pişirmeye başlamadan önce,
örneğin 1 saat öncesine kadar
makarna kurutulabilir. Bu süre
makarnanın türüne göre değişir.
1 Derin bir tavanın dörtte üçünü su
ile doldurunuz ve tat vermek için
tuz katınız.
2 Makarnayı tavaya koyarak zaman
zaman karıştırarak suyu
kaynatırız. Makarnayı kıvamına
gelinceye kadar pişiriniz. Biraz
sertçe ancak yemek için biraz
yumuşak olmalıdır. Makarnanın
türüne ve istediğiniz sertlik ya da
yumuşaklığa bağlı olarak pişirme
süresi 1-10 dakika arasıdır.
Makarnanın ne kadar piştiğini
sürekli kontrol ediniz. Çünkü,
makarnayı ateşten aldıktan sonra
bir süre pişmeye devam eder.
Suya hiçbir zaman zeytinyağı
katmayınız. Zeytinyağı makarnayı
kaygan yapar ve sosun
emdirilmesini önler.
90
makarna sosu seçimi
Seçeceğiniz makarna sosu
damak tadını etkiler. Boru biçimli
m
akarna türleri için ağır soslar,
uzun makarnalar için domates
sosu suyu, deniz ürünlerini
yumuşatmayan soslar ve iri
m
akarna türleri için ağır çeşnili
sosları öneririz. Ayrıca, kalın
makarnalar için ağır çeşnili soslar
kullanınız.
bisküvi yapıcı
(AT910014)
Bisküvi yapıcı için arka sayfadaki
resme bakınız.
1 Aşağıdaki bisküvi tariflerine
bakarak bisküvi yapabilirsiniz ve
karışımın biraz sertleşmesi için
buzdolabına koyunuz.
Küçük yumurtalar kullanınız. Aksi
takdirde karışım çok yumuşak
olacaktır.
2 Şekillendiriciyi bisküvi kalıbından
çıkartın. Makarna yapıcıyı bisküvi
kalıbı ile birlikte takın, kalıptaki
yuvaların her iki tarafın ucunda
olduğundan emin olun. Eklentiyi
mutfak robotuna takın. (Kesme
tertibatı takılmamalıdır.)
3 Biçimlendiriciyi kalıp donatısının
her iki tarafına sürünüz ve deliğin
ortasındaki istenen biçime
gelinceye kadar oynatınız.
sade bisküvi
150gr yumuşak tereyağı
150gr ince toz şeker
2
tane çırpılmış küçük yumurta
300gr elekten geçirilmiş sade un
Karışım hafif ve yumuşak bir
d
okuda olana kadar tereyağını ve
şekeri K çırpıcı ile karıştırınız.
Çırpılmış yumurta içinde döverek
elenmiş un içinde katlayınız.
İstediğiniz biçimi seçerek karışımı
besleme borusundan itiniz ve
arkasından istediğiniz uzunlukta
kesiniz. Yağlanmış bir yaldızlı
kağıda sararak 190°C derece
fırında pişinceye kadar yaklaşık
10 dakika pişiriniz. Piştikten sonra
tel askıda soğutunuz.
çikolatalı bisküvi
125gr yumuşak tereyağı
200gr ince toz şeker
2 tane çırpılmış küçük yumurta
250gr sade un
}
birlikte elekten
25gr toz kakao geçiriniz
Normal bisküviler için metodu
takip edin.
Bisküviler soğuduktan sonra
eritilmiş çikolataya bandırılabilir ya
da üzerine pudra şekeri
serpiştirilebilir.
91
92
Sorun Çözüm/Öneri
M
akarnanın görünümü sert
K
alıp donatıları bronzdan yapılmıştır.
Bronz kalıp makarnaya sert bir
yüzey verir. Çünkü, bu sosun
e
mdirilmesi içindir.
Karışımın niteliği çok çeşitli oluyor
Bu durum normaldir. Aşağıdaki
yönergeleri izleyerek bunu enaza
i
ndirebilirsiniz:-
- karışımın oldukça eşit ve tutarlı
olmasına başından dikkat ediniz.
- karışımı makarna yapıcıya yavaş
yavaş ve sırayla itiniz.
- tüm karışımın bir partide olmasına
dikkat ediniz.
- karışımın kurumamasından emin
olunuz.
Makarna deliklerden çıkmıyor
Makarna yapmaya başlamadan
önce kalıp donatılarının temizlenmiş
olduğunu kontrol ediniz. Çünkü,
makarna deliklerde kuruyan
makarna çıkışa engel olur.
Besleme borusunun tıkalı olup
olmadığını kontrol ediniz.
Makarnayı sarmal çarka itmeye
yardımcı olması için somun
anahtarı/iticiyi kullanınız.
Kalıp donatılarını temizlemek
Her kullanımdan sonra kalıp
kolay değil donatılarını derhal temizleyiniz.
Karışımın kalıp donatımında
kurumasına izin vermeyiniz.
Aygıtla birlikte verilen temizleme
çubuğunu kullanınız. Tırtıllı
Makkeroni kalıbının iri deliklerini
temizlemek için temizleme
çubuğunun kalın ucunu kullanınız.
Diğer kalıpları temizlemek için
temizleme çubuğunun ince ucunu
kullanınız.
Makarnanın biçimi püzürlü çıkıyor
Bazen ılk çıkışta makarna biraz
pürüzlü olabilir. Makarna karışımını
mümkün olduğu kadar eşit parçalar
halinde itiniz. Aygıtın gövdesini, kalıp
donatısını ve halka somunu kaynar
suda ısıtınız ve kullanmadan önce
tamamen kurulayınız.
sorun giderme
93
Sorun Çözüm/Öneri
Kalıp donatısı sarmal çarka
Kalıp donatısının orta deliğinde
o
turmuyor herhangi bir karışım artığının olup
olmadığını kontrol ediniz.
İ
şlem sırasında kalıp donatısı
değiştiriyorsanız, kalıp donatısı ile
sarmal çark arasında makarna
k
arışımı kalıp kalmadığını kontrol
ediniz.
Besleme borusu sürekli tıkamıyor
Besleme borusuna küçük
müktarlarda ve yavaş yavaş
makarna karışımı itiniz. Besleme
borusu boşaldıktan sonra karışımı
itmeye devam ediniz.
Makarna karışımı çok ıslak olabilir.
Makarna hamurunu besleme
borusuna itmek için somun
anahtarı/iticinin ucunu kullanınız.
(Doldurma kabını çıkararak somun
anahtarı ile besleme borusuna daha
derin girebilirsiniz).
Hamuru itme hızı değişebilir.
Kesme bıçağı donanımını
Kesme bıçağı donanımının yaklaşık
çıkarmak çok zor 30 dakika soğumasını bekleyiniz.
Kesme bıçağı donanımını takmak
Parçaya takmadan önce madeni
çok zor halka somunun plastik içinden
kısmen gevşetilmiş olduğunu kontrol
ediniz.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158

Kenwood KAX910ME El kitabı

Tip
El kitabı