5
Yemek kaplarõ ve yiyecek emniyeti
• Gecikmeli kaynama esnasõnda, tipik
buhar kabarcõklarõnõn yükselişi olmadan
kaynama sõcaklõğõna erişilebilir. Kap,
dengeli, nazik şekilde sarsõldõğõnda, kulla-
nõcõnõn haşlanma tehlikesi ile, sõvõ, sonra,
aniden şiddetli bir şekilde kaynayabilir
veya kõsa bir müddet kaynamada artõş
olabilir. Sõvõlarõn taşmasõnõ ve muhtemel
yanmalarõ önlemek için, her ne zaman
sõvõyõ õsõtõrsanõz, bir çay kaşõğõnõ kaba
koyun ve kaplarõ aletten çõkarmadan önce
veya sõvõya herhangi bir şey ilave
etmeden önce, sõvõnõn aniden fõşkõr-
masõndan önce 20 saniye bekleyiniz.
• UYARI: Yiyecekleri pişirmeden önce veya
aksi takdirde patlayabilen kap veya sõz-
dõrmaz bir şişe içindeki sõvõlarõ õsõtmadan
önce başlõğõ veya kapağõ çõkarmayõ unut-
mayõnõz.
• Yiyeceğin pişirilmesi veya õsõtõlmasõ için
en az 70 ºC sõcaklõğa ulaşõldõğõndan emin
olunuz. Yiyeceğin sõcaklõğõnõ ölçmek için
cõva veya sõvõ termometre asla kullan-
mayõnõz.
• Isõnõn dengeli dağõlõmõnõ sağlamak için,
kavanozlar veya şişeler içindeki çocuk
gõdalarõ daima, bir kapak olmadan veya
üstü açõk konumda õsõtõlmasõ gerekir ve
õsõtõldõktan sonra çok iyi karõştõrõlmasõ ve
sallanmasõ gerekir. Haşlanmanõn önlen-
mesi amacõyla çocuğunuzu doyurma-
dan önce sõcaklõğõ daima kontrol
ediniz.
• Mikrodalga fõrõn içindeki õsõ yiyecekle bir-
likte fõrõn kaplarõnõ da õsõtacaktõr. Bu
nedenle sõcak tabaklarõ kullanmak için
fõrõn eldivenlerini kullanõnõz.
• Yiyeceği çok uzun süreli veya çok aşõrõ
õsõda asla pişirmeyiniz. Yiyeceğin bazõ
kõsõmlarõ kuruyabilir hatta alev alabilir
(yanabilir).
• Fõrõn boşluğunda veya kapõ üzerinde
nemden (yoğuşmadan) dolayõ aşõnmaya
karşõ cihazõ korumak için, her kullanõmdan
sonra bu alanlarõ siliniz.
• Pişirme işlemini yaparken bazõ tabak
çeşitleri nemi emdiğinden mikrodalga
fõrõnõn içinde porselen veya seramik
çanak çömlek veya gözenekli çanak
çömlek (örneğin, kulplar üzerinde veya
cilasõz tabanlar) kullanmayõnõz. Bu
durum, tabağõn dengesini bozabilen
buhar basõncõna sebep olabilir.
• Patates, domates, soslar ve benzerleri
“kabuklu” veya “derisi” olan gõdalarõn,
mevcut herhangi bir buharõn dõşarõ
çõkmasõ ve yiyeceğin yanmamasõ için
bir çatal ile soyulmasõ gerekir.
Mikrodalga fõrõnõ aşağõdakiler için
kullanmayõnõz:
• Kaynamõş veya yavaş yavaş kaynayan
veya kõzarmõş yumurtalarõn mikrodalga
fõrõn tarafõndan õsõtõlmasõ veya pişiril-
mesi yasaklanmõştõr. Ciddi yanõklara
ve fõrõnõnõza tamiri imkansõz hasara
sebep verebilir.
• Bol miktarda pişirme yağõnõ (fondü
veya derin kõzartma) ve yüksek oranda
alkol içeren içkileri õsõtmak için – aynõ
anda yanma tehlikesi vardõr.
• Açõlmamõş teneke kutularõ, şişeleri vs
õsõtmak için kullanmayõnõz
• Hayvanlarõ, kumaşlarõ (tekstilleri) veya
kağõdõ kurutmak için kullanmayõnõz