Electrolux EOB5351AOX Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
EOB5351AOX
TR Fırın Kullanma Kılavuzu
İÇİNDEKİLER
1. GÜVENLIK BILGILERI....................................................................................... 3
2. GÜVENLIK TALIMATLARI................................................................................. 4
3. ÜRÜN TANIMI.................................................................................................... 7
4. İLK KULLANIMDAN ÖNCE................................................................................ 8
5. GÜNLÜK KULLANIM..........................................................................................8
6. SAAT FONKSIYONLARI.................................................................................. 10
7. AKSESUARLARIN KULLANILMASI.................................................................10
8. EK FONKSIYONLAR........................................................................................13
9. İPUÇLARI VE YARARLI BILGILER..................................................................14
10. BAKIM VE TEMIZLIK......................................................................................29
11. SORUN GIDERME......................................................................................... 31
12. TEKNIK VERILER.......................................................................................... 32
13. ENERJI VERIMLILIĞI.....................................................................................32
14. TÜKETICININ SEÇIMLIK HAKLARI............................................................... 33
BİZİM İÇİN ÖNEMLİSİNİZ
Bir Electrolux cihazı aldığınız için teşekkürler. Size onlarca yıllık profesyonel
deneyim ve yenilik sunan bir ürün tercih ettiniz. Sizi düşünerek tasarlanan yaratıcı
ve şık bir ürün. Bu ürünü her kullandığınızda, daima en iyi sonuçları
alacağınızdan emin olabilirsiniz.
Electrolux'e hoş geldiniz.
Aşağıdakiler için web sitemizi ziyaret edin:
Kullanım önerileri, broşürler, sorun giderme bilgileri, servis bilgileri edinmek
için:
www.electrolux.com/webselfservice
Ürününüzü daha iyi servis için kaydedin:
www.registerelectrolux.com
Cihazınız için Aksesuarlar, Sarf Malzemeleri ve Orijinal yedek parçalar satın
alın:
www.electrolux.com/shop
MÜŞTERİ HİZMETLERİ VE SERVİS
Orijinal yedek parça kullanılmasını tavsiye ederiz.
Yetkili Servis Merkezimizle iletişim sırasında, aşağıdaki verilerin bulunduğunu
kontrol edin: Model, PNC, Seri Numarası.
Bilgiler, bilgi etiketinde yazılıdır.
Uyarı / Dikkat-Güvenlik bilgileri
Genel bilgiler ve tavsiyeler
Çevre ile ilgili bilgiler
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
www.electrolux.com2
1. GÜVENLIK BILGILERI
Cihazın montaj ve kullanımından önce, verilen talimatları
dikkatlice okuyun. Üretici, yalnız kurulum veya
kullanımdan kaynaklanan yaralanma ya da hasarlardan
sorumlu değildir. Talimatları, ileride kullanabilmeniz için
her zaman güvenli ve kolay ulaşılabilir bir yerde tutun.
1.1 Çocukların ve tehlikeye açık kişilerin güvenliği
Bu cihaz, güvenli şekilde kullanımı ve oluşabilecek
tehlikeler hakkında talimat, gözetim veya bilgi
verilmesi halinde 8 yaş ve üzeri çocuklar ve fiziksel,
duyumsal veya zihinsel kapasitesi düşük veya bilgi ve
deneyimi olmayan kişiler tarafından kullanılabilir.
3 ile 8 yaş arasındaki çocuklar ve ileri düzey zihinsel
ile fiziksel engellere sahip kişiler gözetim altında
bulunmadıkları müddetçe bu ürünü tek başına
kullanmamalıdır.
3 yaşın altındaki çocuklar sürekli gözetim altında
bulunmadıkları müddetçe cihazdan uzak tutulmalıdır.
Çocukların cihazlar ve mobil cihazlarla oynamasına
izin vermeyin.
Tüm ambalajları çocuklardan uzak tutun ve uygun
şekilde bertaraf edin.
Cihaz çalışırken veya soğuma aşamasındayken
çocukları ve evcil hayvanları cihazdan uzak tutun.
Erişilebilir parçalar sıcaktır.
Cihazın çocuk güvenlik aygıtı varsa etkinleştirilmelidir.
Temizlik ve bakım işlemi çocuklar tarafından, denetim
altında olmadıkları sürece, yapılmamalıdır.
1.2 Genel Güvenlik
Cihazın montajı ve kablo değişimi yalnızca kalifiye bir
kişi tarafından yapılmalıdır.
UYARI: Cihaz ve erişilebilir parçalar kullanım
esnasında ısınır. Isıtma elemanlarına dokunmaktan
kaçının.
TÜRKÇE 3
Cihaza tepsi veya aksesuarları yerleştirirken veya
çıkarırken mutlaka fırın eldiveni kullanın.
Herhangi bir bakım yürütmeden önce cihaz fişini
prizden çekin.
Elektrik şoku ihtimalini ortadan kaldırmak için, lambayı
değiştirmeden önce cihazı mutlaka kapayın.
Cihazı temizlemek için buharlı bir temizleyici
kullanmayın.
Cam kapıyı silmek için sert, aşındırıcı temizleyiciler
veya keskin metal kazıyıcılar kullanmayın. Bu tip
malzemeler, yüzeyi çizebilir ve camın kırılmasına
neden olabilir.
Ana güç kaynağı kablosunun zarar görmesi
durumunda, bir elektrik hasarının meydana gelmesine
engel olmak için, kablonun değişimi, üretici, Yetkili
Servis veya benzer nitelikteki kalifiye bir kişi tarafından
yapılmalıdır.
Raf desteklerini çıkartmak için öncelikle yan duvarda
bulunan ön raf desteğini ve ardından arka raf
desteğini çekip çıkarın. Ray desteklerini ters sırayla
takın.
Yalnızca bu cihaz için önerilen yemek sensörünü
(yemekölçeri) kullanın.
2. GÜVENLIK TALIMATLARI
2.1 Montaj
UYARI!
Cihazın montajı yalnızca
kalifiye bir kişi tarafından
yapılmalıdır.
Tüm ambalajları çıkartın.
Hasarlı bir cihazı monte etmeyin ya
da kullanmayın.
Cihazla birlikte verilen montaj
talimatlarını takip edin.
Cihazı hareket ettirdiğinizde dikkatli
olun, ağırdır. Her zaman koruyucu
eldiven ve koruyuculu ayakkabı
kullanın.
Cihazı kulpundan tutarak çekmeyin.
Diğer cihazlar ve üniteler arasında
olması gereken minimum mesafeyi
koruyun.
Cihazı, kurulum gerekliliklerini
karşılayan güvenli ve uygun bir yere
yerleştirin.
Cihaz, elektrikli bir soğutma sistemiyle
donatılmıştır. Elektrikli güç kaynağı
kullanılarak çalıştırılmalıdır.
2.2 Elektrik bağlantısı
UYARI!
Yangın ve elektrik çarpması
riski.
Tüm elektrik bağlantıları kalifiye bir
elektrik teknisyeni tarafından
yapılmalıdır.
www.electrolux.com4
Cihaz topraklanmalıdır.
Anma değeri plakasındaki
parametrelerinin ana güç kaynağının
elektrik gücüne uygun olduğunda
emin olun.
Her zaman doğru monte edilmiş,
darbeye dayanıklı bir priz kullanın.
Priz çoğaltıcılarını ve uzatma
kablolarını kullanmayın.
Elektrik fişine ve kablosuna zarar
vermemeye özen gösterin. Cihazın
ana kablosunun değiştirilmesi
gerekirse, bu işlem Yetkili Servis
tarafından yapılmalıdır.
Özellikle kapak sıcak olduğunda,
elektrik kablolarının cihazın kapağına
temas etmesini veya yaklaşmasını
engelleyin.
Akım taşıyan ve izole edilmiş
parçaların darbe koruması araç
kullanılmaksızın çıkarılamayacak
şekilde takılmalıdır.
Fişi prize sadece kurulum
tamamlandıktan sonra takın.
Kurulumdan sonra elektrik fişine
erişilebildiğinden emin olun.
Priz gevşemişse fişi takmayın.
Cihazın fişini prizden çıkarmak için
elektrik kablosunu çekmeyiniz. Her
zaman fişten tutarak çekin.
Sadece doğru yalıtım cihazlarını
kullanın: hat koruyucu devre kesiciler,
sigortalar (yuvasından çıkarılan vida
tipi sigortalar), toprak kaçağı kesicileri
ve kontaktörler.
Elektrik tesisatı cihazın ana şebeke
bağlantısını tüm kutuplardan
kesebilmenize olanak sağlayan bir
yalıtım malzemesine sahip olmalıdır.
Yalıtım malzemesinin kontak
açıklığının genişliği en az 3 mm
olmalıdır.
Bu cihaz, E.E.C. Direktifleri ile
uyumludur.
2.3 Kullanım
UYARI!
Yaralanma, yanma ve
elektrik çarpması veya
patlama riski vardır.
Bu cihaz, sadece evde kullanım
içindir.
Cihazın teknik özelliklerini kesinlikle
değiştirmeyin.
Havalandırma boşluklarının kapalı
olmadığından emin olun.
Cihaz çalışır durumdayken denetimsiz
bırakmayın.
Her kullanımdan sonra cihazı kapatın.
Çalışır konumdayken cihaz kapağını
dikkatli şekilde açın. Sıcak hava
çıkabilir.
Cihaz suyla temas halindeyken veya
ıslak ellerle cihazı kullanmayın.
Açık cihaz kapağına baskı
uygulamayın.
Cihazı bir çalışma tezgahı veya bir
eşya koyma masası gibi kullanmayın.
Cihaz kapağını dikkatlice açın. Alkollü
malzemeler kullanılması, alkol ve
havanın karışmasına neden olabilir.
Kapağı açarken cihaza kıvılcım veya
çıplak alev temas etmemesine dikkat
edin.
Cihazın içine, üzerine veya yakınına
yanıcı ürünler ya da yanıcı ürünlerle
ıslanmış maddeler koymayın.
UYARI!
Cihazın zarar görme riski
vardır.
Emaye kısmın hasar görmesini veya
renginin solmasını önlemek için:
cihazın alt kısmına fırın kabı veya
diğer cisimleri doğrudan
koymayın.
cihazın alt boşluğuna doğrudan
alüminyum folyo koymayın.
sıcak cihaza doğrudan su
koymayın.
yemek pişirmeyi bitirdikten sonra
nemli tabak ve yiyecekleri cihazın
içinde bırakmayın.
aksesuarları çıkarırken ve
takarken dikkatli olun.
Emaye ya da paslanmaz çelik kısmın
renginin solması cihazın
performansını etkilemez.
Yaş pasta için derin pişirme kabı
kullanın. Meyve suları kalıcı
paslanmalara neden olabilir.
Bu cihaz sadece pişirme amaçlıdır.
Oda ısıtma gibi başka amaçlarla
kullanılmamalıdır.
Pişirme işlemini daima fırın kapağı
kapalı halde yapınız.
Cihaz bir mobilya panelinin arkasına
monte edilirse (örneğin kapak), cihaz
çalışırken kapağının kapalı
TÜRKÇE 5
olmamasına dikkat edin. Kapalı
mobilya panelinin arkasında sıcaklık
ve nem oluşabilir ve cihaza, muhafaza
ünitesine veya zemine zarar verebilir.
Cihazı kullandıktan sonra soğuyana
kadar mobilya panelini kapatmayın.
2.4 Bakım ve temizlik
UYARI!
Yaralanma, yangın veya
cihazın zarar görme riski söz
konusudur.
Bakım işleminden önce, cihazı devre
dışı bırakın ve elektrik bağlantısını
kesin.
Cihazın soğuduğundan emin olun.
Cam panellerin kırılma riski vardır.
Hasar gördüklerinde kapağın cam
panellerini hemen değiştirin. Yetkili
Servis Merkezini arayın.
Kapağı cihazdan çıkarırken dikkatli
olun. Kapak ağırdır!
Yüzey malzemesinin bozulmasını
önlemek için cihazı düzenli olarak
temizleyin.
Cihazı yumuşak, nemli bir bezle
temizleyin. Sadece nötr deterjanlar
kullanın. Aşındırıcı ürünleri, aşındırıcı
temizleme bezlerini, çözücüleri veya
metal cisimleri kullanmayın.
Fırın spreyi kullanıyorsanız paketinde
belirtilen güvenlik talimatlarını takip
edin.
Katalitik emayeyi (varsa) deterjanla
temizlemeyin.
2.5 Dahili ışık
UYARI!
Elektrik çarpması riski.
Bu cihazda kullanılan lamba veya
halojen lamba tipi yalnızca ev aletleri
içindir. Ev aydınlatması için
kullanmayın.
Lambayı değiştirmeden önce cihaz
fişini prizden çekin.
Sadece aynı özelliklerdeki lambaları
kullanın.
2.6 Servis
Cihazı onarmak için yetkili bir Servis
Merkezine başvurun.
Sadece orijinal yedek parçalar
kullanın.
2.7 Eski ürünü elden çıkarma
UYARI!
Yaralanma ya da boğulma
riski.
Cihazın fişini prizden çekin.
Cihazı yakın ana elektrik kablosunun
bağlantısını kesin ve atın.
Çocukların veya evcil hayvanların
cihaza sıkışmasını önlemek için kapı
mandalını kaldırın.
Üretici / İhracatçı :
ELECTROLUX APPLIANCES AB
BUSINESS SECTOR EMA-EMEA (SEE)
ST GÖRANSGATAN 143
SE-105 45 STOCKHOLM
SWEDEN
TEL: +46 (8) 738 60 00
FAX: +46 (8) 738 63 35
www.electrolux.com
İthalatcı: Electrolux A.Ş
Tarlabaşı Cad. No:35 34435-Taksim-
Beyoğlu_Istanbul
Electrolux tüketici danışma merkezi: 0
850 250 35 89
www.electrolux.com.tr
Kullanım Ömrü Bilgisi :
Kullanım ömrü küçük ev aletlerinde 7 yıl,
diğer beyaz eşya ürünlerinde ise 10
yıldır. Kullanım ömrü, üretici ve/veya
ithalatçı firmanın cihazınızla ilgili yedek
parça temini ve bakım süresini ifade
eder.
www.electrolux.com6
3. ÜRÜN TANIMI
3.1 Genel bakış
1
2
3
4
5
2 3 5
7
12
10
8
9
641
11
1
Kontrol paneli
2
Isıtma fonksiyonları düğmesi
3
Güç lambası / sembolü
4
Ekran
5
Kontrol düğmesi (sıcaklık için)
6
Sıcaklık göstergesi / sembol
7
Yemekölçer prizi
8
Isıtıcı eleman
9
Lamba
10
Fan
11
Sürgülü kafes, çıkarılabilir
12
Raf konumları
3.2 Aksesuarlar
Tel raf
Pişirme kapları, kek kalıpları, kızartmalar
için.
Pişirme tepsisi
Kek, çörek ve bisküviler için.
Tava- / Kızartma kabı
Fırınlamak ve kızartmak için veya yağ
biriktirme tepsisi olarak kullanmak içindir.
Yemek Sensörü
Yemeğin iç sıcaklığını ölçmek içindir.
Teleskopik ray sistemleri
Raflar ve tepsiler içindir.
TÜRKÇE 7
4. İLK KULLANIMDAN ÖNCE
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
Saati ayarlamak için "Saat
fonksiyonları" bölümüne
bakın.
4.1 İlk Temizlik
Çıkarılabilir raf desteklerini ve
aksesuarları fırından çıkarın.
"Bakım ve Temizlik"
bölümüne bakın.
Fırını ve aksesuarları ilk kullanım
öncesinde temizleyin.
Aksesuarları ve çıkarılabilir raf
desteklerini başlangıçtaki yerlerine takın.
5. GÜNLÜK KULLANIM
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
5.1 Hareketli düğmeler
Cihazı kullanmak için düğmeye basın.
Düğme dışarıya çıkar.
5.2 Bir ısıtma fonksiyonu
ayarlama
1. Bir ısıtma fonksiyonu seçmek için
ısıtma fonksiyonları düğmesini
çevirin.
2. Sıcaklığı seçmek için kontrol
düğmesini çevirin.
Lamba, fırının çalışmasıyla birlikte açılır.
3. Fırını kapatmak için ısıtma
fonksiyonları düğmelerini kapalı
konumuna getirin.
5.3 Isıtma fonksiyonları
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Kapalı konum
Fırın kapalıdır.
Fırın Içi Ay‐
dınlatma
Fırın lambasını pişirme
fonksiyonunu kullanma‐
dan yakmak içindir.
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Sıcak Hava
Aynı anda üç rafta pişir‐
mek ve yiyecekleri ku‐
rutmak içindir.
Sıcaklığı Geleneksel Pi‐
şirme için olduğundan
20 - 40 °C daha az ola‐
cak şekilde ayarlayın.
Pizza Konu‐
mu
Pizza pişirmek içindir.
Yoğun bir esmerleştir‐
me ve gevrek bir taban
elde etmek içindir.
Geleneksel
Pişirme
(Üst/Alt Isıt‐
ma)
Tek raf konumunda pi‐
şirme ve kızartma yap‐
mak içindir.
Alt Isıtma
Alt kısmı gevrek kekler
pişirmek ve yiyecekleri
konserve yapmak için‐
dir.
Buz Çözme
Dondurulmuş yiyecekle‐
rin (sebze ve meyve)
buzunu çözmek içindir.
Buz çözme süresi don‐
durulmuş yiyeceğin mik‐
tarına ve boyutuna göre
değişir.
www.electrolux.com8
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Sıcak Hava
(Nemli)
Bu fonksiyon pişirme sı‐
rasında enerji tasarrufu
sağlamak için tasarlan‐
mıştır. Pişirme talimatla‐
rı için “İpuçları ve fayda‐
lı bilgiler” Sıcak Hava
(Nemli) bölümüne ba‐
kın. Fonksiyonun aksa‐
madan çalışması ve fırı‐
nın mümkün olduğunca
verimli çalışması için pi‐
şirme sırasında fırın ka‐
pağı kapalı kalmalıdır.
Bu fonksiyonu kullan‐
dığınızda fırın içi sıcak‐
lığı ayarladığınız sıcak‐
lıktan farklı olabilir. Isıt‐
ma gücü düşürülebilir.
Enerji tasarrufuna ilişkin
genel öneriler için "En‐
erji Verimliliği" bölümün‐
de Enerji Tasarrufu’na
bakın.Bu fonksiyon EN
60350-1 uyarınca enerji
verimliliği sınıfına uy‐
gunluk için kullanılıyor‐
du.
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Izgara
Yassı yiyecekleri ızgara
yapmak ve ekmek kı‐
zartmak içindir.
Turbo Izgara
Büyük et parçalarını ve‐
ya kemikli kümes hay‐
vanlarını tek bir raf ko‐
numunda kızartmak
içindir. Graten ve üst
yüzeyi kızartmak içindir.
Bazı fırın fonksiyonlarında
lamba 60 ℃'nin altında
otomatik olarak devre dışı
bırakılır.
5.4 Gösterge ekranı
A B C D
A. Fonksiyon göstergesi
B. Saat ekranı
C. Fonksiyon göstergesi
D. Yemekölçer göstergesi
5.5 Düğmeler
Düğme Fonksiyon Açıklaması
EKSİ Saati ayarlamak içindir.
ARTI Saati ayarlamak içindir.
TÜRKÇE 9
6. SAAT FONKSIYONLARI
6.1 Saat fonksiyonları tablosu
Saat fonksiyonu Uygulama
SAAT Saati göstermek veya değiştirmek içindir. Saati an‐
cak cihaz kapalıyken değiştirebilirsiniz.
ZAMAN AYARI Bir geri sayım süresini ayarlamak için kullanın. Bu
fonksiyonun cihazın çalışması üzerinde herhangi bir
etkisi yoktur. ZAMAN AYARI fonksiyonunu cihaz ka‐
palıyken de istediğiniz zaman ayarlayabilirsiniz.
6.2 Saati ayarlama ve
değiştirme
Cihazı kapalı iken güç kaynağına
bağladığınızda, bir elektrik
kesintisi sonrasında veya zamanlayıcı
ayarlı değil iken,
göstergesi yanıp
söner.
1. Doğru saati ayarlamak için veya
düğmesine basın.
Yaklaşık 5 saniye sonra yanıp sönme
işlemi durur ve gösterge ekranında
ayarladığınız saat gösterilir.
2. Günün saatini değiştirmek için
seçeneği yanıp sönmeye
başlayıncaya kadar ve tuşuna
aynı anda basın.
Zamanlayıcı işlevi aktif
konumdayken, geçerli
zamanı değiştiremezsiniz.
6.3 Zaman Ayarının yapılması
Gerekli zamanı ayarlamak için veya
tuşuna ard arda basın.
Zaman Ayarı, 5 saniye sonra otomatik
olarak başlar.
Ayarlanan zaman sona erdiğinde bir
sinyal sesi duyulur. Sinyal sesini
durdurmak için herhangi bir tuşa
basmanız yeterlidir.
Zaman Ayarı işlevini iptal etmek için
veya düğmesine basın, ardından saat
işlevi sönene ve sesli sinyal duyuluncaya
kadar tuşunu basılı tutun.
7. AKSESUARLARIN KULLANILMASI
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
7.1 İç sıcaklığı sensörü
Yemekölçer yiyeceğin iç sıcaklığını ölçer.
Yiyecek, ayarlanan sıcaklığa geldiğinde
fırın devre dışı bırakılır.
Ayarlanması gereken iki sıcaklık vardır:
fırın sıcaklığı (minimum 120 °C),
yiyeceğin iç sıcaklığı.
DİKKAT!
Yalnızca size verilen
yemekölçeri ya da orijinal
yedek parçaları kullanın.
En iyi sonucu elde etmek için talimatlar:
Malzemeler oda sıcaklığında
olmalıdır.
Yemekölçer sıvı yemekler için
kullanılmaz.
Pişme işlemi esnasında yemekölçer
yemeğin içinde, yemekölçerin fişi de
prizde kalmalıdır.
www.electrolux.com10
Önerilen yiyecek iç sıcaklık ayarlarını
kullanın. "İpuçları ve bilgiler"
bölümüne bakın.
Yiyecek kategorileri: Et, kümes
hayvanı ve balık
1. Yemekölçerin ucunu etin veya balığın
ortasına mümkünse en kalın kısmına
sokun. Yemekölçerin en azından 4'te
3'ünün yemeğin içinde olduğundan
emin olun.
2. Yemekölçerin fişini, cihazın önündeki
prize takın.
Yemekölçerin göstergesi yanıp
söner.
3. İç sıcaklığı ayarlamak için veya
tuşuna basın. Sıcaklığı 30 °C - 99
°C arasında ayarlayabilirsiniz.
4. Fırın fonksiyonunu ve sıcaklığı seçin.
Et, ayarlanan iç sıcaklığa ulaştığında 2
dakikalığına bir sesli uyarı duyulur.
Sinyal sesini durdurmak için herhangi bir
tuşa basmanız yeterlidir.
5. Cihazı devre dışı bırakın.
6. İç sıcaklık sensörünün fişini prizden
çıkarın. Kapları cihazdan çıkarın.
Yemeğiniz sizi memnun edecek şekilde
pişirilmediyse yukarıdaki adımları
tekrarlayın ve daha yüksek bir iç sıcaklık
ayarlayın.
UYARI!
Yemekölçerin ucunu ve fişini
çıkarırken dikkatli olun. İç
sıcaklık sensörü sıcaktır.
Yanma riski vardır.
Yiyecek kategorisi: güveç
1. Malzemelerin yarısını fırın kabına
yerleştirin.
2. Yemekölçerin ucunu güvecin
merkezine yerleştirin. Yemekölçer
pişirme işlemi esnasında bir yere
sabitlenmelidir. Bu işlem için katı
malzemeler kullanın. Yemekölçerin
silikon tutamağını desteklemek için
fırın kabının kenarını kullanın.
Yemekölçerin ucu fırın kabının
tabanına temas etmemelidir.
3. Yemekölçeri kalan malzemelerle
kaplayın.
4. Yemekölçerin fişini, cihazın önündeki
prize takın.
TÜRKÇE 11
Yemekölçerin göstergesi yanıp
söner.
5. İç sıcaklığı ayarlamak için veya
tuşuna basın. Sıcaklığı 30 °C - 99
°C arasında ayarlayabilirsiniz.
6. Fırın fonksiyonunu ve fırın sıcaklığını
ayarlayın.
Et, ayarlanan iç sıcaklığa ulaştığında 2
dakikalığına bir sesli uyarı duyulur.
Sinyal sesini durdurmak için herhangi bir
tuşa basmanız yeterlidir.
7. Cihazı devre dışı bırakın.
8. İç sıcaklık sensörünün fişini prizden
çıkarın. Kapları cihazdan çıkarın.
Yemeğiniz sizi memnun edecek şekilde
pişirilmediyse yukarıdaki adımları
tekrarlayın ve daha yüksek bir iç sıcaklık
ayarlayın.
UYARI!
Yemekölçerin ucunu ve fişini
çıkarırken dikkatli olun. İç
sıcaklık sensörü sıcaktır.
Yanma riski vardır.
7.2 Aksesuarların takılması
Tel raf:
Rafı, raf desteğinin kılavuz çubuklarının
arasına itin ve .
Pişirme tepsisi/ Derin pişirme kabı:
Pişirme tepsisini /derin pişirme kabını raf
desteğinin kılavuz rayları arasına itin.
Tel rafı ve pişirme tepsisini / derin
pişirme kabını birleştirin:
Pişirme tepsisini /derin pişirme kabını, raf
desteğinin kılavuz çubukları ve kılavuz
çubukları üzerindeki tel raf arasına itin.
Güvenliği artırmak için
yukarıda küçük girinti.
Girintiler, rafların düşmesini
de önleyen araçlardır. Rafın
etrafındaki yüksek kenar
pişirme kaplarının raftan
düşmesini engeller.
www.electrolux.com12
7.3 Teleskobik ray sistemi -
aksesuarlarının takılması
Teleskobik rayları kullanarak tepsi ve
ızgaraları daha kolay kullanabilirsiniz.
DİKKAT!
Teleskobik rayları bulaşık
makinesinde yıkamayın.
Teleskobik rayları
yağlamayın.
DİKKAT!
Fırın kapağını kapatmadan
önce teleskopik rayları fırının
içine tam olarak
yerleştirdiğinizden emin
olun.
Tel raf:
Tel rafı, ayakları aşağıya bakacak
şekilde teleskobik raylara yerleştirin.
Tel rafının etrafındaki yüksek
kenar, pişirme kaplarının
kaymasını önleyen özel bir
düzenektir.
Derin pişirme kabı:
Pişirme kabını teleskobik raylara
koymayın.
Tel rafı ve derin pişirme kabını birleştirin:
Tel rafı ve derin pişirme kabını teleskobik
rayların üzerine yerleştirin.
8. EK FONKSIYONLAR
8.1 Soğutma fanı
Fırın çalışırken, fırın yüzeyinin soğuk
kalması için soğutma fanı otomatik olarak
çalışır. Fırını kaparsanız, fırın soğuyana
kadar soğutma fanı çalışmaya devam
eder.
8.2 Mekanik kapak kilidi
Kapak kilidi fırın satın alındığında aktif
değildir.
TÜRKÇE 13
DİKKAT!
Mekanik kapak kilidini
yalnızca yatay yönde
hareket ettirin.
Dikey yönde hareket
ettirmeyin.
DİKKAT!
Fırının kapağını kapatırken
kapak kilidine bastırmayın.
8.3 Mekanik kapak kilidinin
kullanımı
1. Kapak kilidini etkinleştirmek için
yerine oturana kadar kapak kilidini
çekin.
2. Kapak kilidini devre dışı bırakmak
için tekrar panele doğru itin.
8.4 Etkinleştirilmiş mekanik
kapak kilidi ile kapağı açma
Mekanik kapak kilidi etkinleştirildiğinde
kapağı açabilirsiniz.
1. Kapak kilidini hafifçe itin.
2. Tutamağından tutarak kapağı açın.
1
2
Tık sesi duyana kadar kapak kilidine
bastırırsanız, kapak kilidini devre dışı
bırakmış olursunuz.
9. İPUÇLARI VE YARARLI BILGILER
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
Tablolarda verilen sıcaklıklar
ve pişirme süreleri sadece
bilgi amaçlıdır. Gerçek
süreler tariflere ve kullanılan
malzemelerin kalitesine ve
miktarına bağlıdır.
9.1 Pişirme önerileri
Fırınınız eski fırınınıza göre farklı şekilde
pişiriyor ya da kızartıyor olabilir.
Aşağıdaki tabloda sıcaklık, pişirme süresi
ve raf konumuna ilişkin standart ayarları
bulabilirsiniz.
www.electrolux.com14
Belirli bir yemek tarifi için ilgili ayarları
bulamadığınız takdirde, benzer tariflere
bakınız.
9.2 Kapağının iç kısmı
Kapağın iç kısmında şunlar bulunur:
raf konumlarının sayıları.
fırın fonksiyonları hakkında bilgiler,
önerilen raf konumları ve yemekler
için gerekli sıcaklıklar.
9.3 Pişirme
İlk denemede düşük sıcaklık kullanın.
Birden fazla raf konumunda kek
pişiriyorsanız, pişirme sürelerini 10 –
15 dakika uzatabilirsiniz.
Farklı yüksekliklerdeki kekler ve
hamur işleri her zaman eşit şekilde
pişmez. Eşit şekilde kızarmama
durumu söz konusu olduğunda
sıcaklık ayarını değiştirmeye gerek
yoktur. Farklılıklar pişirme esnasında
eşitlenir.
Pişirme sırasında fırındaki tepsiler
bükülebilir. Tepsiler tekrar
soğuduğunda, bozulmalar ortadan
kalkar.
9.4 Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince
pişmiyor.
Raf konumu yanlıştır. Keki bir alt fırın rafına koyun.
Kek çöküyor ve ıslak,
topaklı veya çizgili kalı‐
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek‐
tir.
Bir sonraki pişirmenizde, fırını
biraz daha düşük bir sıcaklığa
ayarlayın.
Pişirme süresi çok kısadır. Pişirme süresini uzatın. Pişirme
sürelerini daha yüksek pişirme
sıcaklıkları ile kısaltamazsınız.
Hamurda çok fazla sıvı
vardır.
Daha az sıvı kullanın. Özellikle
mikser kullanırken karıştırma
sürelerine dikkat edin.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşük‐
tür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını daha yükseğe ayar‐
layın.
Pişirme süresi çok uzun‐
dur.
Bir sonraki pişirmenizde, pişir‐
me süresini kısaltın.
Kek homojen şekilde
kızarmıyor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek‐
tir ve pişirme süresi çok kı‐
sadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa
ayarlayın ve pişirme süresini
uzatın.
Karışım dengesiz dağıl‐
mıştır.
Karışımı pişirme tepsisine eşit
şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan pişirme
süresinde pişmiyor.
Fırın sıcaklığı çok düşük‐
tür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını biraz daha yükseğe
ayarlayın.
TÜRKÇE 15
9.5 Tek seviyede kızartma:
Kalıp kullanarak pişirme
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kalıpta kek /
Tatlı çörek
Sıcak Hava 150 - 160 50 - 70 1
Madeira keki /
Meyveli kekler
Sıcak Hava 140 - 160 70 - 90 1
Turta tabanı -
gevrek hamurlu
Sıcak Hava
170 - 180
1)
10 - 25 2
Turta tabanı -
pandispanya
karışımı
Sıcak Hava 150 - 170 20 - 25 2
Cheese Cake Üst/Alt Isıtma 170 - 190 60 - 90 1
1)
Fırını önceden ısıtın.
Pişirme tepsilerinde kekler/börekler/ekmekler
Yemek Fonksiyon Sıcaklık
(°C)
Süre
(dk.)
Raf konu‐
mu
Örgülü ekmek / Papatya ek‐
meği
Üst/Alt Isıtma 170 - 190 30 - 40 3
Stollen Noel Ekmeği Üst/Alt Isıtma
160 - 180
1)
50 - 70 2
Ekmek (çavdar ekmeği):
1. Pişirme işleminin ilk bö‐
lümü.
2. Pişirme işleminin ikinci
bölümü.
Üst/Alt Isıtma
1. 230
1)
2. 160 -
180
1. 20
2. 30 -
60
1
Profiterol / Ekler Üst/Alt Isıtma
190 - 210
1)
20 - 35 3
İsviçre rulosu Üst/Alt Isıtma
180 - 200
1)
10 - 20 3
Kırıntı üst malzemeli kek
(kuru)
Sıcak Hava 150 - 160 20 - 40 3
Tereyağlı bademli kek / Şe‐
kerli kekler
Üst/Alt Isıtma
190 - 210
1)
20 - 30 3
Meyveli turtalar (mayalı ha‐
mur / pandispanya karışı‐
mından yapılmış)
2)
Sıcak Hava 150 35 - 55 3
Meyveli turtalar (mayalı ha‐
mur / pandispanya karışı‐
mından yapılmış)
2)
Üst/Alt Isıtma 170 35 - 55 3
Gevrek hamurlu meyveli tur‐
ta
Sıcak Hava 160 - 170 40 - 80 3
www.electrolux.com16
Yemek Fonksiyon Sıcaklık
(°C)
Süre
(dk.)
Raf konu‐
mu
Hafif üst malzemeli (ör. lor
peyniri, krema, puding) ma‐
yalı kek
Üst/Alt Isıtma
160 - 180
1)
40 - 80 3
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Bir pişirme kabı kullanın.
Bisküviler
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kurabiye ha‐
murlu bisküviler
Sıcak Hava 150 - 160 10 - 20 3
Pandispanya
karışımı ile ya‐
pılan bisküviler
Sıcak Hava 150 - 160 15 - 20 3
Yumurta akı ile
hazırlanan bö‐
rekler / Bezeler
Sıcak Hava 80 - 100 120 - 150 3
Makaron Sıcak Hava 100 - 120 30 - 50 3
Mayalı hamurla
hazırlanan bis‐
küviler
Sıcak Hava 150 - 160 20 - 40 3
Puf böreği Sıcak Hava
170 - 180
1)
20 - 30 3
Ekmek Sıcak Hava
160
1)
10 - 25 3
Ekmek Üst/Alt Isıtma
190 - 210
1)
10 - 25 3
1)
Fırını önceden ısıtın.
9.6 Kekler ve gratenler
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Fırında makar‐
na
Üst / Alt Isıtma 180 - 200 45 - 60 1
Lazanya Üst / Alt Isıtma 180 - 200 25 - 40 1
Sebze graten
1)
Turbo Izgara 160 - 170 15 - 30 1
Eritilmiş peynir‐
le kaplı baget
ekmekler
Sıcak Hava ile
Pişirme
160 - 170 15 - 30 1
Tatlı kurabiye‐
ler
Üst / Alt Isıtma 180 - 200 40 - 60 1
TÜRKÇE 17
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Fırında balık Üst / Alt Isıtma 180 - 200 30 - 60 1
Sebze dolması Sıcak Hava ile
Pişirme
160 - 170 30 - 60 1
1)
Fırını önceden ısıtın.
9.7 Sıcak Hava (Nemli)
En iyi sonucu almak için
aşağıdaki tabloda listelenen
önerileri takip edin.
Yemek Aksesuarlar Sıcaklık (°C) Raf konu‐
mu
Süre (dk.)
Tatlı rulolar,16
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
190 3 45 - 55
Pizza, dondu‐
rulmuş, 0,35 kg
tel raf 190 2 45 - 50
İsviçre rulosu pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 2 45 - 55
Brownie pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 2 55 - 60
Turta
tab.pand.kar.
tel raf üzerinde
tab.pand.kar.
180 2 40 - 50
Buğulama ba‐
lık ,0,3 kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 3 25 - 35
Bütün balık ,
0,2 kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 3 25 - 35
Balık fileto, 0,3
kg
tel raf üzerinde pizza
kabı
180 3 40 - 50
Keseli et, 0,25
kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
190 3 40 - 50
Şişlik et, 0,5 kg pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
190 3 35 - 45
Bisküvi, 16
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
160 2 40 - 50
Makaron, 24
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
150 2 35 - 45
Muffin, 12 adet pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
160 2 35 - 45
www.electrolux.com18
Yemek Aksesuarlar Sıcaklık (°C) Raf konu‐
mu
Süre (dk.)
Sebzeli
poğaça, 20
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
170 2 35 - 45
Kısa bisküvi,
20 adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
150 2 40 - 45
Tartalet, 8 adet pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
170 2 35 - 45
Buğulama seb‐
ze,0,4 kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 3 45 - 55
Vejetaryen om‐
let
tel raf üzerinde pizza
kabı
190 3 40 - 50
9.8 Birden fazla seviyede
Pişirme
Şu fonksiyonu kullanın:Sıcak Hava.
Pişirme tepsilerinde kekler/börekler/ekmekler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
2 konum 3 konum
Profiterol / Ek‐
ler
160 - 180
1)
25 - 45 1 / 4 -
Kuru streusel
kek
150 - 160 30 - 45 1 / 4 -
1)
Fırını önceden ısıtın.
Bisküvi / küçük kekler / börek / küçük ekmekler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
2 konum 3 konum
Kurabiye ha‐
murlu bisküviler
150 - 160 20 - 40 1 / 4 1 / 3 / 5
Pandispanya
karışımı ile ya‐
pılan bisküviler
160 - 170 25 - 40 1 / 4 -
Yumurta akı ile
hazırlanan bis‐
küviler, bezeler
80 - 100 130 - 170 1 / 4 -
Makaron 100 - 120 40 - 80 1 / 4 -
TÜRKÇE 19
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
2 konum 3 konum
Mayalı hamurla
hazırlanan bis‐
küviler
160 - 170 30 - 60 1 / 4 -
Puf böreği
170 - 180
1)
30 - 50 1 / 4 -
Ekmek 180 20 - 30 1 / 4 -
1)
Fırını önceden ısıtın.
9.9 Pizza Konumu
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Pizza (ince tabanlı)
200 - 230
1)2)
15 - 20 2
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
180 - 200 20 - 30 2
Tartlar / Turtalar 180 - 200 40 - 55 1
Ispanaklı turta 160 - 180 45 - 60 1
Kiş 170 - 190 45 - 55 1
Swiss Flan (İsviçre
Turtası)
170 - 190 45 - 55 1
Cheese Cake 140 - 160 60 - 90 1
Elmalı kek, kapalı 150 - 170 50 - 60 1
Sebzeli turta 160 - 180 50 - 60 1
Mayasız ekmek
230 - 250
1)
10 - 20 2
Puf böreği
160 - 180
1)
45 - 55 2
Alevli Tart (Alsace
bölgesinden Pizza
benzeri bir yemek)
230 - 250
1)
12 - 20 2
Piroggen (Rus usu‐
lü kapalı pide)
180 - 200
1)
15 - 25 2
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Bir pişirme kabı kullanın.
9.10 :Kızartma
Isıya dayanıklı fırın kabı kullanın.
Daha iri kızartma parçalarını doğrudan
tepside veya tepsinin üzerine
yerleştirilmiş tel raf üzerinde kızartın.
Etin suyunun kurumasını veya kabın
içerisindeki yağların yanmasını önlemek
için tepsiye biraz su ekleyin.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm
et türlerini kızartma kabında kapağını
örtmeden kızartabilirsiniz.
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB5351AOX Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu