IKEA KULINACMX Recipe book

Tip
Recipe book
FINSMAKARE
KULINARISK
Yemek Tarifleri Kitabı
TR
İçindekiler
Pişirme tabloları 3
Otomatik programlar 16
Buz Çözme 17
Pişirme/Melting 18
Kuzu/Dana 19
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti 21
Kümes Hayvanı 22
Balık 25
Kek 26
Pizza/Turta/Ekmek 33
Güveçler/Gratenler 37
Tatlılar 42
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Pişirme tabloları
Fırının özel ısıtma fonksiyonlarına ilişkin
tavsiyeler
Sıcak Tutma
Bu fonksiyon yemekleri sıcak tutmanızı
sağlar. Sıcaklık otomatik olarak 80 'ye
ayarlanır.
Tabak Isıtma
Bu fonksiyonla tabakları ve yemekleri
servisten önce ısıtabilirsiniz. Sıcaklık
otomatik olarak 70 'ye ayarlanır.
Tabakları ve kapları, tel rafa eşit biçimde
yerleştirin. İlk raf konumunu kullanın. Isıtma
süresinin yarısına gelindiğinde yerlerini
değiştirin.
Buz Çözme
Yiyecek ambalajını açın ve ardından
yiyeceği bir tabağa koyun. Erime süresini
uzatacağı için yemeğin üzerine
kapatmayın. İlk raf konumunu kullanın.
Pişirme
İlk denemede düşük sıcaklık kullanın.
Birden fazla raf konumunda kek
pişiriyorsanız, pişirme sürelerini 10 – 15
dakika uzatabilirsiniz.
Farklı yüksekliklerdeki kekler ve hamur
işleri her zaman eşit şekilde pişmez. Eşit
şekilde kızarmama durumu söz konusu
olduğunda sıcaklık ayarını değiştirmeye
gerek yoktur. Farklılıklar pişirme
esnasında eşitlenir.
Pişirme sırasında fırındaki tepsiler
bükülebilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda,
bozulmalar ortadan kalkar.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince piş-
miyor.
Raf konumu yanlıştır. Keki bir alt fırın rafına koyun.
TÜRKÇE 3
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kek çöküyor ve ıslak, to-
paklı veya çizgili kalı-
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksektir. Bir sonraki pişirmenizde, fırını bi-
raz daha düşük bir sıcaklığa
ayarlayın.
Pişirme süresi çok kısadır. Pişirme süresini uzatın. Pişirme sü-
relerini daha yüksek pişirme sı-
caklıkları ile kısaltamazsınız.
Hamurda çok fazla sıvı var-
dır.
Daha az sıvı kullanın. Özellikle
mikser kullanırken karıştırma süre-
lerine dikkat edin.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür. Bir sonraki pişirmenizde, fırın sı-
caklığını daha yükseğe ayarlayın.
Pişirme süresi çok uzundur. Bir sonraki pişirmenizde, pişirme
süresini kısaltın.
Kek homojen şekilde kı-
zarmıyor.
Fırın sıcaklığı çok yüksektir
ve pişirme süresi çok kısadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa ayar-
layın ve pişirme süresini uzatın.
Karışım dengesiz dağılmış-
tır.
Karışımı pişirme tepsisine eşit şe-
kilde dağıtın.
Kek, ayarlanan pişirme
süresinde pişmiyor.
Fırın sıcaklığı çok düşüktür. Bir sonraki pişirmenizde, fırın sı-
caklığını biraz daha yükseğe
ayarlayın.
Tek fırın seviyesinde pişirme
Kalıp kullanarak pişirme
Yemek Fonksiyon Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.) Raf konumu
Kalıpta kek veya tatlı
çörek
Sıcak Hava 150 - 160 50 - 70 1
Madeira keki / Meyveli
kekler
Sıcak Hava 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Sünger
kek
Sıcak Hava 140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / Sünger
kek
Geleneksel Pi-
şirme
160 35 - 50 2
TÜRKÇE 4
Yemek Fonksiyon Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.) Raf konumu
Turta tabanı - gevrek
hamurlu
1)
Sıcak Hava 170 - 180 10 - 25 1
Turta tabanı - pandis-
panya karışımı
Sıcak Hava 150 - 170 20 - 25 1
Apple pie / Elmalı turta
(2 kalıp, Ø 20 cm, çap-
razlamasına yerleştiril-
miş)
Sıcak Hava 160 70 - 90 1
Apple pie / Elmalı turta
(2 kalıp, Ø 20 cm, çap-
razlamasına yerleştiril-
miş)
Geleneksel Pi-
şirme
180 70 - 90 1
Cheesecake, tepsi
2)
Geleneksel Pi-
şirme
160 - 170 60 - 90 1
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Derin pişirme kabı kullanın.
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Örgülü ekmek / papat-
ya ekmek
Geleneksel Pi-
şirme
170 - 190 30 - 40 2
Stollen Noel Ekmeği
1)
Geleneksel Pi-
şirme
160 - 180 50 - 70 2
Ekmek (çavdar ek-
meği)
1)
Geleneksel Pi-
şirme
2
birinci 230 20
daha sonra 160 - 180 30 - 60
Profiterol / Ekler
1)
Geleneksel Pi-
şirme
190 - 210 20 - 35 2
İsviçre Rulosu
1)
Geleneksel Pi-
şirme
180 - 200 10 - 20 2
Ufalanmış üst malzemeli
kek (kuru)
Sıcak Hava 150 - 160 20 - 40 1
TÜRKÇE 5
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Tereyağlı bademli kek /
şekerli kekler
1)
Geleneksel Pi-
şirme
190 - 210 20 - 30 2
Meyveli turtalar (mayalı
hamurdan / pandispan-
ya karışımından yapıl-
mış)
2)
Sıcak Hava 150 - 160 35 - 55 1
Meyveli turtalar (mayalı
hamurdan / pandispan-
ya karışımından yapıl-
mış)
2)
Geleneksel Pi-
şirme
170 35 - 55 1
Gevrek hamurlu meyveli
turta
Sıcak Hava 160 - 170 40 - 80 1
Hafif üst malzemeli (ör.
lor peyniri, krema, pu-
ding) mayalı kek
1)
Geleneksel Pi-
şirme
160 - 180 40 - 80 2
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Derin pişirme kabı kullanın.
Bisküviler
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kurabiye hamurlu biskü-
viler
Sıcak Hava 150 - 160 10 - 20 1
Short bread / Kurabi-
ye / Poğaçalar
Sıcak Hava 140 20 - 35 1
Short bread / Kurabi-
ye / Poğaçalar
1)
Geleneksel Pi-
şirme
160 20 - 30 2
Pandispanya karışımı ile
yapılan bisküviler
Sıcak Hava 150 - 160 15 - 20 1
Yumurta akı ile hazırla-
nan hamurlar, bezeler
Sıcak Hava 80 - 100 120 - 150 1
Makaron Sıcak Hava 100 - 120 30 - 50 1
Mayalı hamurla hazırla-
nan bisküviler
Sıcak Hava 150 - 160 20 - 40 1
TÜRKÇE 6
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Puf böreği
1)
Sıcak Hava 170 - 180 20 - 30 1
Ekmekçik
1)
Geleneksel Pi-
şirme
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Küçük
kekler
1)
Sıcak Hava 160 20 - 35 3
Small cakes / Küçük
kekler
1)
Geleneksel Pi-
şirme
170 20 - 35 2
1)
Fırını önceden ısıtın.
Kekler ve gratenler
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Fırında makarna Geleneksel Pişir-
me
180 - 200 45 - 60 1
Lazanya Geleneksel Pişir-
me
180 - 200 25 - 40 1
Sebze graten
1)
Turbo Izgara 210 - 230 10 - 20 1
Eritilmiş Peynirli
Bagetler
Sıcak Hava 160 - 170 15 - 30 1
Karışık pirinç Geleneksel Pişir-
me
180 - 200 40 - 60 1
Fırında balık Geleneksel Pişir-
me
180 - 200 30 - 60 1
Sebze dolması Sıcak Hava 160 - 170 30 - 60 1
1)
Fırını önceden ısıtın.
Birden fazla seviyede pişirme
Şu fonksiyonu kullanın: Sıcak Hava.
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Profiterol / Ekler
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
TÜRKÇE 7
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kuru streusel kek 150 - 160 30 - 45 1 / 3
1)
Fırını önceden ısıtın.
Bisküvi / küçük kekler / börek / küçük ekmekler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Gevrek hamurlu biskü-
viler
150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / Kurabi-
ye / Poğaça
140 25 - 45 1 / 3
Pandispanya karışımı
ile yapılan bisküviler
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Yumurta akı ile hazırla-
nan hamurlar, bezeler
80 - 100 130 - 170 1 / 3
Bademli kurabiyeler 100 - 120 40 - 80 1 / 3
Mayalı hamurla hazır-
lanan bisküviler
160 - 170 30 - 60 1 / 3
Düşük Isıda Pişirme
Yağsız, yumuşak et parçaları ve balık
pişirmek için bu fonksiyonu kullanın. Bu
fonksiyon etli güveç ya da yağlı keçi eti
rosto gibi tarifler için uygun değildir.
UYARI! "İpuçları ve yararlı
bilgiler" bölümüne bakın.
İlk 10 dakikada fırın sıcaklığını 80 °C ve 150
°C arasına ayarlayabilirsiniz. Varsayılan
sıcaklık 90 °C'dır. Sıcaklık ayarlandıktan
sonra, fırın 80 °C'da pişirmeye devam eder.
Kümes hayvanları için bu fonksiyonu
kullanmayın.
Bu fonksiyonu kullandığınızda,
her zaman pişirme kabını
kapaksız kullanın.
1. Etin her iki tarafını ocak üzerindeki bir
tavada çok yüksek ayarda 1 - 2 dakika
kızartın.
2. Eti sıcak kızartma tavası ile birlikte tel
raf üzerinde fırına yerleştirin.
3. Fonksiyonu seçin: Düşük Isıda Pişirme.
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Rozbif 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Sığır fileto 1 - 1.5 150 90 - 110 1
Dana eti rosto 1 - 1.5 150 120 - 150 1
Biftek 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1
TÜRKÇE 8
Pizza Konumu
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Pizza (ince hamurlu)
1)
200 - 230 15 - 20 3
Pizza (yoğun üst malze-
meli)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Tartlar / Turtalar 180 - 200 40 - 55 3
Ispanaklı turta 160 - 180 45 - 60 3
Kiş (Tuzlu tart) 170 - 190 45 - 55 3
Swiss Flan (İsviçre Turta-
sı)
170 - 190 45 - 55 3
Cheesecake 140 - 160 60 - 90 3
Elmalı kek, kapalı 150 - 170 50 - 60 3
Sebzeli turta 160 - 180 50 - 60 3
Mayasız ekmek
1)
230 10 - 20 3
Puf böreği
1)
160 - 180 45 - 55 3
Flammekuchen (Alevli
tart)
1)
230 12 - 20 3
Piroggen (Rus usulü ka-
palı pide)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Bir pişirme kabı kullanın.
:Kızartma
Isıya dayanıklı fırın kabı kullanın.
Daha iri kızartma parçalarını doğrudan
tepside veya tepsinin üzerine yerleştirilmiş
tel raf üzerinde kızartın.
Etin suyunun kurumasını veya kabın
içerisindeki yağların yanmasını önlemek için
tepsiye biraz su ekleyin.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et
türlerini kızartma kabında kapağını
örtmeden kızartabilirsiniz.
Pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan
sonra kızartmayı çevirin.
Eti daha yumuşak tutmak için:
yağsız eti kapaklı bir kızartma kabında
kızartın ya da kızartma torbası kullanın.
et ve balığı büyük parçalar (1 kg veya
daha fazla) halinde kızartın.
büyük et ve kümes hayvanı parçalarını
kızartma sırasında birkaç kez yağlayın.
TÜRKÇE 9
Kızartma tablaları
Sığır Eti
Yemek Fonksiyon Miktar (kg) Güç
(Watt)
Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Çömlekte
rosto
Gelenek-
sel Pişir-
me
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
Keçi Eti
Yemek Fonksi-
yon
Miktar (kg) Güç (Watt) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konu-
mu
Ön kol,
boyun,
jambon
Turbo
Izgara
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Rosto Turbo
Izgara
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
Kuzu incik
(önceden
pişirilmiş)
Turbo
Izgara
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Dana Eti
Yemek Fonksi-
yon
Miktar (kg) Güç (Watt) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konu-
mu
Dana eti
rosto
Turbo
Izgara
1 200 160 - 180 50 - 70 1
Dana
ayağı
Turbo
Izgara
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
Kuzu Eti
Yemek Fonksi-
yon
Miktar (kg) Güç (Watt) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konu-
mu
Kuzu budu,
kuzu rosto
Turbo
Izgara
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
TÜRKÇE 10
Kümes Hayvanı
Yemek Fonksi-
yon
Miktar (kg) Güç
(Watt)
Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konu-
mu
Kümes
hayvanı
porsiyonla-
Turbo
Izgara
0,2 - 0,25
her biri
200 200 - 220 20 - 35 1
Yarım ta-
vuk
Turbo
Izgara
0,4 - 0,5
her biri
200 190 - 210 25 - 40 1
İngiliz usulü
tavuk
Turbo
Izgara
1 - 1.5 200 190 - 210 30 - 45 1
Ördek Turbo
Izgara
1.5 - 2 200 180 - 200 45 - 65 1
Balık (buğulama)
Yemek Fonksi-
yon
Miktar (kg) Güç (Watt) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konu-
mu
Bütün balık Gele-
neksel
Pişirme
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Yemekler
Yemek Fonksi-
yon
Miktar (kg) Güç (Watt) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konu-
mu
Tatlı yiye-
cekler
Sıcak
Hava
- 200 160 - 180 20 - 35 1
Pişmiş mal-
zemeler ile
pişirilen yi-
yecekler
(erişte, seb-
ze)
Sıcak
Hava
- 400 -
600
160 - 180 20 - 45 1
Çiğ malze-
meler ile
pişirilen yi-
yecekler
(patates,
sebze)
Sıcak
Hava
- 400 -
600
160 - 180 30 - 45 2
TÜRKÇE 11
Izgara
Daima maksimum sıcaklık ayarında
ızgara yapın.
Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf
konumuna yerleştirin.
Yağı toplamak için kullanılacak kabı her
zaman birinci raf konumuna yerleştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını
ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu
kullanarak boş fırını 5 dakika önceden
ısıtın.
DİKKAT! Daima fırın kapağı
kapalı olarak ızgara yapın.
Izgara
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
1. taraf 2. taraf
Rozbif, orta piş-
miş
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Sığır fileto, orta
pişmiş
230 20 - 30 20 - 30 1
Keçi sırtı 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Kuzu Sırtı 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Kuzu sırtı 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Balık, bütün, 500
- 1.000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Hızlı Izgara
Yemek Süre (dk.) Raf konumu
1. taraf 2. taraf
Burgers / Burgerler 9 - 13 8 - 10 3
Kuzu fileto 10 - 12 6 - 10 2
Sosisler 10 - 12 6 - 8 3
Fileto biftekler / da-
na biftekler
7 - 10 6 - 8 3
Toast / Kızartma 1 - 3 1 - 3 3
Üstü malzemeli kı-
zarmış ekmek
6 - 8 - 2
TÜRKÇE 12
Dondurulmuş yiyecekler
Yiyecek ambalajını açın. Yiyeceği kaba
koyun.
Bir tabak veya kap ile üzerini örtmeyin.
Bu durum buz çözme süresini uzatabilir.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Pizza, dondurulmuş 200 - 220 15 - 25 3
Amerikan Pizza,don-
durulmuş
190 - 210 20 - 25 3
Pizza, soğutulmuş 210 - 230 13 - 25 3
Küçük Pizza, dondurul-
muş
180 - 200 15 - 30 3
Patates Kızartması, in-
ce
1)
210 - 230 20 - 30 3
Patates Kızartması,
kalın
1)
210 - 230 25 - 35 3
Patates Dilimleri / Köf-
tesi
1)
210 - 230 20 - 35 3
Fırında Baharatlı Pata-
tes
210 - 230 20 - 30 3
Lazanya / Mantı, taze 170 - 190 35 - 45 2
Lazanya/
Mantı,dondurulmuş
160 - 180 40 - 60 2
Tavuk Kanat 190 - 210 20 - 30 3
1)
Kızartma sırasında 2 veya 3 kez çevirin.
Dondurulmuş Hazır Yemekler Tablosu
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Dondurulmuş
pizza
1)
Geleneksel Pişirme üretici tali-
matlarına
uygun şekil-
de
üretici talimatları-
na uygun şekilde
2
Cipsler
2)
(300 -
600 g)
Geleneksel Pişirme
veya Turbo Izgara
200 - 220 üretici talimatları-
na uygun şekilde
2
TÜRKÇE 13
Yemek Fonksiyon Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Baget
3)
Geleneksel Pişirme üretici tali-
matlarına
uygun şekil-
de
üretici talimatları-
na uygun şekilde
2
Meyveli kek Geleneksel Pişirme üretici tali-
matlarına
uygun şekil-
de
üretici talimatları-
na uygun şekilde
2
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Pişirme sırasında 2 veya 3 kez çevirin.
3)
Fırını önceden ısıtın.
Buz Çözme
Yiyecek ambalajını açın ve ardından
yiyeceği bir tabağa koyun.
Alttan birinci raf konumunu kullanın.
Bir kap veya tabak ile yemeğin üzerini
örtmeyin, bu buz çözme süresini
uzatabilir.
Yemek Miktar Buz çözdürme
süresi (dk.)
Ek buz çöz-
dürme süresi
(dk.)
Açıklamalar
Tavuk 1 kg 100 - 140 20 - 30 Tavuğu büyük bir tabağın içinde
yukarı çevrilmiş bir altlık üzerine
koyun. Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Et 1 kg 100 - 140 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğunda çevirin.
Et 500 g 90 - 120 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğunda çevirin.
Alabalık 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Çilekler 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Krema 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Kremayı hafif donmuş haldeyken
çırpın.
Kremalı
pasta
1,4 kg 60 60 -
TÜRKÇE 14
Konserve Yapma
Sadece markette bulabileceğiniz aynı
büyüklükte konserve kavanozlarından
kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya
metal kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı kullanın.
Pişirme tepsisine altı adet bir litrelik
konserve kavanozundan fazlasını koymayın.
Kavanozları eşit şekilde doldurun ve bir
kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
Fırın içinde yeterli nem olmasını sağlamak
için pişirme tepsisine 1/2 litre su koyun.
Şişelerdeki sıvı kaynamaya başladığında
(bir litrelik kavanoz için yaklaşık 35 - 60
dakika sonra), fırını durdurun ya da
derecesini 100 °C'ye düşürün (tabloya bkz).
Yumuşak meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Çilek / Böğürtlen /
Ahududu / Bektaşi
üzümü
160 - 170 35 - 45 -
Sert çekirdekli meyve
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Armut / Ayva / Erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Sebzeler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Havuçlar
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Salatalıklar 160 - 170 50 - 60 -
Karışık turşular 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Yer lahanası / Be-
zelye / Kuşkonmaz
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Durdurulduktan sonra fırında bekletmeye devam edin.
TÜRKÇE 15
Kurutma
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
Fasulyeler 60 - 70 6 - 8 3
Biberler 60 - 70 5 - 6 3
Çorbalık sebzeler 60 - 70 5 - 6 3
Mantarlar 50 - 60 6 - 8 3
Otlar (maydanoz,
dere otu vb.)
40 - 50 2 - 3 3
Erikler 60 - 70 8 - 10 3
Kayısılar 60 - 70 8 - 10 3
Elma dilimleri 60 - 70 6 - 8 3
Armutlar 60 - 70 6 - 9 3
Ekmek
Önceden ısıtılması tavsiye edilmez.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Beyaz Ekmek 180 - 200 40 - 60 2
Baget 200 - 220 35 - 45 2
Tatlı Çörek 160 - 180 40 - 60 2
Ciabatta Ekmeği 200 - 220 35 - 45 2
Çavdar Ekmeği 180 - 200 50 - 70 2
Siyah Ekmek 180 - 200 50 - 70 2
Tam Tahıllı Ekmek 170 - 190 60 - 90 2
Otomatik programlar
UYARI! Güvenlik bölümlerine
bakın.
Otomatik programlar
Otomatik programlar, her tür et veya diğer
yemek tarifleri için en iyi ayarları verir.
Şu fonksiyona sahip et programları:
Otomatik Ağırlıkölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) — Bu fonksiyon kızartma süresini
otomatik olarak hesaplar. Bunu
kullanmak için yiyeceğin ağırlığını
girmeniz gerekir.
TÜRKÇE 16
Otomatik Tarifler (menü: Yardımlı
Pişirme) — Bu fonksiyon belirli bir yemek
için önceden tanımlanmış değerleri
kullanır.
Şu fonksiyona sahip yemekler:
Otomatik Ağırlıkölçer
Keçi Eti Rostosu
Dana Rosto
Тушковане м’ясо
Av Eti Rostosu
Kuzu Eti Rostosu
Bütün Tavuk
Bütün Hindi
Bütün Ördek
Şu fonksiyona sahip yemekler:
Otomatik Ağırlıkölçer
Bütün Kaz
KaKaKategoriler
Yardımlı Pişirme Menüsünde tabaklar çeşitli
kategorilere ayrılır:
Buz Çözme
Pişirme/Melting
Kuzu/Dana
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
Balık
Kek
Pizza/Turta/Ekmek
Güveçler/Gratenler
Tatlılar
Buz Çözme
Balık, Buz Çözme
Eriyen suyun mikrodalganın içini
kirletmeden akıp gitmesi için dondurulmuş
balığı ters çevrilmiş bir tabağın üzerine
koyun ve tabağı bir kap içerisine yerleştirin.
Buz çözme sırasında yiyeceği düzenli olarak
kontrol edin ve birkaç kez çevirin. Blok
halinde dondurulmuşsa, buzu çözülen balık
parçalarını dikkatle ayırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
Kümes Hayvanı Eti, Buz Çöz
Eriyen suyun cihazı kirletmeden akıp gitmesi
için buzu çözülecek yiyeceği ters çevrilmiş
bir tabağın üzerine koyun ve tabağı bir kap
içerisine yerleştirin.
Buz çözme sırasında yiyeceği düzenli olarak
kontrol edin ve birkaç kez çevirin. Açıkta
kalan but ve kanat gibi yağlı kısımları
alüminyum folyo ile kaplayın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
Et, buz çözme
Eriyen suyun cihazı kirletmeden akıp gitmesi
için dondurulmuş eti ters çevrilmiş bir
tabağın üzerine koyun ve tabağı bir kap
içerisine yerleştirin.
Buz çözme sırasında yiyeceği düzenli olarak
kontrol edin ve birkaç kez çevirin. Yiyeceğin
buzu çözüldükçe, blok halinde dondurulmuş
kıymayı veya et parçalarını dikkatle ayırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
TÜRKÇE 17
Raf konumu: Bottom glass plate
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
Ekmek, Buz Çözme
Ekmeği tabağa koyun.
Buz çözme sırasında ekmeği birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
Pişirme/Melting
Taze sebzeler
Dilimlenmiş sebzeleri mikrodalgaya
dayanıklı bir kap içerisine koyun ve yaklaşık
50 ml su ekleyin. Kabın üstünü kapatın
(kapak veya mikrodalga streç filmi kullanın).
Pişirme sırasında sebzeleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
İpucu: Sebzeler çok sertse daha düşük bir
ağırlık seçin. Sebzeler çok yumuşaksa daha
yüksek bir ağırlık seçin.
Dondurulmuş sebzeler
Dondurulmuş sebzeleri mikrodalgaya
dayanıklı bir kap içerisine koyun ve yaklaşık
50 ml su ekleyin. Kabın üstünü kapatın
(kapak veya mikrodalga streç filmi kullanın).
Pişirme sırasında sebzeleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
İpucu: Sebzeler çok sertse daha düşük bir
ağırlık seçin. Sebzeler çok yumuşaksa daha
yüksek bir ağırlık seçin.
Soğan kavurma
Soğanları şeritler halinde kesin ve
mikrodalgaya uygun bir kap içerisine koyup
bir yemek kaşığı tereyağı ya da sıvı yağ
ekleyin. Kabın üstünü kapatın (kapak veya
mikrodalga streç filmi kullanın).
Pişirme sırasında sebzeleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
Fırında Patates/Kumpir
Patatesleri mikrodalgaya dayanıklı bir kap
içerisine koyun ve yaklaşık 100 ml su
ekleyin. Kabın üstünü kapatın (kapak veya
mikrodalga streç filmi kullanın).
Pişirme sırasında patatesleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
Sebzeli Pilav
Yarım kaynatılmış pirinci mikrodalgada
kullanılabilen bir tabağa koyun ve 1'e 2
oranında (100 gr pirinç ve 200 ml su) su
ilave edin. Baharatla terbiye edin. İnce
tereyağı dilimleri, buharla haşlanmış soğan
veya yeşillik ekleyin. Kabın kapağını
kapatın veya mikrodalga delikli streç filmi
kullanın.
Pişirme sırasında pirinci birkaç kez çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
TÜRKÇE
18
Eriyen çikolata
Çikolatayı parçalar halinde bölün ve bir
kap içerisine yerleştirin.
Çikolata erirken birkaç kez karıştırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
Eriyen Yağ
Yağı parçalar halinde bölün ve bir kap
içerisine yerleştirin. Kabın üstünü kapatın
(kapak veya mikrodalga streç filmi kullanın).
Yağ erirken birkaç kez karıştırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: Bottom glass plate
Kuzu/Dana
Keçi Eti Rostosu
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için ayar
aralığı 1.000 g ile 2000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su ya
da başka bir sıvı ekleyin; alt taraf 20 - 40
mm derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30
dakika sonra eti çevirin.
Raf konumu: 1
Dana Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için ayar
aralığı 1.000 g ile 2000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya
başka bir sıvı ekleyin; alt taraf 10 - 20 mm
derinlikte kaplanmalıdır. Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Türlü
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm
kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler halinde
kesilmiş
4 baş kereviz, küçük küpler halinde
kesilmiş
1 kg olgun domates; kabukları soyulmuş,
ikiye bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış ve
küpler halinde kesilmiş
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve
ince doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince
dilimlenmiş
1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
2 defne yaprağı
2 diş sarımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma
kabında eritin ve sebzeleri içinde soteleyin.
Sebzeleri kabın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun,
baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri altın
sarısı olana kadar orta ısıda pişirin. Eti
dışarı alın ve kalan zeytinyağını kaptan
dışarı dökün.
TÜRKÇE
19
250 ml şarap ile kızartma tepsisindeki et
sularını karıştırın, bir tencereye koyun ve
kısık ateşte bir süre kaynatın. 250 ml et
suyunu, maydanozu, kekiği, mercanköşkü ve
küp şeklinde doğranmış domatesi ekleyin.
Tuz ve karabiberle terbiye edin. Sonra
tekrar kaynamaya alın.
Sebzeleri rosto kabına alın; en üste eti
koyun ve üzerine sosu dökün. Kızartma
kabını bir kapakla kapatın ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 2
Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline doğranmış
mantar (280 g)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8
kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim halinde
kesin ve kesiklerin içine yerleştirin. Yağı,
tuzu, biberi ve fesleğeni karıştırın ve dana
ayağı üzerine serpin. Dana ayağını bir
pişirme kabına alın ve üzerine mantar
serpin. Dana ayağına çorbalık sebzeleri ve
suyu ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm derinlikte
kaplanmalıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra eti
çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
Baharatlı köfte
Malzemeler 4 kişilik:
Küçük parçalara bölünmüş ve bir miktar
sıcak su ile yumuşatılmış ekmek dilimleri
1 soğan, ince doğranmış ve çok az
yağda kavrulmuş
1 diş sarımsak, dövülmüş
300 g dana kıyma
300 g kuzu kıyma
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
karabiber
Kırmızıbiber
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 tatlı kaşığı ince doğranmış biberiye
1 tatlı kaşığı kekik yaprağı
4 dilim pastırma, kaplama için
Yöntem:
Tüm malzemeleri iyice karıştırın, rulo köfte
haline getirip mikrodalgaya uygun bir kapa
yerleştirin. Pastırma dilimleri ile kaplayın.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
Isveç Rostosu
Malzemeler:
200 g kuru erik
150 ml beyaz şarap
1,5 kg kuzu sırtı veya dana sırtı (kemiksiz)
1 orta boy soğan
Elma
tuz, karabiber ve kırmızı biber
Yöntem:
Erikleri iki saat süreyle beyaz şarapta
yumuşatın. Eti suyla hafifçe ıslatın ve sonra
kurutun. Etin alt kısmına kesikler atın ve her
kesiğe bir erik sıkıştırın; erikleri etin içinde
gidebildikleri kadar içeri bastırın. Eti terbiye
edin ve erik olmayan tarafı en üste gelecek
şekilde kaba yerleştirin. Soğanları ve elmayı
soyun, sekiz dilime bölün ve rostonun
çevresine yerleştirin. İçine erik bandırılan
şarabın kalanı üzerine çeyrek litre su
doldurun ve rostonun üzerine boşaltın. Bu
yemekle birlikte garnitür olarak patates
köftesi, patates graten, brokoli veya benzeri
kullanılabilir.
TÜRKÇE
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINACMX Recipe book

Tip
Recipe book