– Kullanılan tepsi ve tabağın yapıldığı malze-
me ve yüzey kaplaması alt kısımların kızar-
masını etkileyecektir. Emaye, koyu renkli,
ağır veya yapışmayan tepsiler yiyecek ta-
banlarının daha iyi kızarmasını sağlarken,
pyrex, parlak alüminyum veya parlatılmış
çelik tepsiler ısıyı yansıtır ve tabanın daha
az kızarmasına neden olur.
–Eşit derecede kızarma sağlamak için yiye-
cekleri tepsinin ortasına yerleştiriniz.
– Yemek malzemelerinin fırının tabanına dö-
külmesini önlemek ve temizlik işleminin da-
ha kolay yapılabilmesi için yemekleri uygun
boyuttaki tepsilere yerleştiriniz.
– Tabakları, kalıpları veya pişirme tepsi-
lerini tabana direk olarak yerleştirme-
yiniz, çok ısınması nedeniyle hasar gör-
melerine neden olur. Bu ayar kullanıldığın-
da ısı hem üst hem de alt rezistanslardan
gelir. Bu durum, tek bir raf pozisyonunda
pişirim yapabilmenizi sağlar. Özellikle seb-
zeli ve meyveli turtalar gibi altının kızarması
gereken yemekleri pişirmek için uygundur.
Üstten daha fazla kızartma gerektiren graten,
lazanya ve güveç gibi yiyecekler geleneksel
fırında iyi pişer.
Geleneksel fırının kullanımı
1. Fırını çalıştırınız.
2. Üst ve alt rezistans fonksiyonunu seçiniz;
bunun için,
pişirme fonksiyonu tuşuna
sembolü göstergede belirinceye ka-
dar basınız.
3.
Gerektiği takdirde "
" veya " " tuş-
larını kullanarak sıcaklığı ayarlayınız.
Alt fırın rezistansı
Bu fonksiyon, kek ve taban hamurlarını pişir-
mek için ve alt kısımlarının iyice pişmesini
sağlamak için sebzeli ve meyveli turtalar için
özellikle uygundur.
Izgara
– Azami derecede hava dolaşımı sağlamak
ve yağ ve biriken diğer sıvılardan ayırmak
için çoğu yiyecekler ızgara tavasındaki ız-
gara üzerine yerleştirilmelidir. Tercihinize
göre, balık, ciğer ve böbrek gibi yiyecekleri
direk ızgara tepsisinin üzerine koyabilirsi-
niz.
–Sıvıların sıçramasını önlemek için yiyecek
ızgaradan önce iyice kurulanmalıdır.
Yağsız etlere ve balıklara, pişirme süresin-
ce nemli kalabilmeleri için az bir miktar yağ
veya eritilmiş tereyağı ile sürünüz.
– Domates ve mantar gibi garnitürler et pişi-
rirken ızgaranın altına konabilir.
–Ekmek kızartırken, en üstteki raf pozisyo-
nunu kullanmanızı öneririz.
– Yiyecek, pişirme esnasında gerektiği şekil-
de çevrilmelidir.
Izgaranın kullanımı
Izgara rezistansı, ızgara tavasının orta bölü-
müne hızlı bir şekilde doğrudan ısı sağlar. Kü-
çük miktarda yiyecekleri pişirmek için dahili
ızgara rezistansını kullanarak enerjiden de ta-
sarruf etmiş olursunuz.
1. Fırını
çalıştırınız.
2. Izgara fonksiyonunu seçiniz; bunun için,
pişirme fonksiyonu tuşuna sem-
bolü göstergede belirinceye kadar bası-
nız.
3.
Gerektiği takdirde "
" veya " " tuş-
larını kullanarak sıcaklığı ayarlayınız.
4. Izgarayı ve ızgara tavasının konumunu
farklı kalınlıklardaki yiyecekleri pişirebile-
cek şekilde seçiniz. Daha sonra ızgara pi-
şirme talimatlarını uygulayınız.
Sıcak havalı ızgara
Sıcak hava ile ızgara geleneksel şekilde ızga-
ra edilen yiyecekler için alternatif bir pişirme
yöntemi sunar. Burada ı zgara rezistansı ile
fan aynı anda etki ederek, sıcak havanın yi-
yecekler etrafında devir daim etmesi söz ko-
nusudur.
Yiyeceği kontrol etme ve çevirme gereksinimi
azaltılır.
Sıcak havalı ızgara mutfaktaki yemek koku-
larının asgariye indirilmesini sağlar.
Kızartmalar ve az pişmiş biftekler haricindeki,
normalde geleneksel pişirme ile pişirilen yiye-
ceklerin tümünü, sıcak havalı ızgara ile pişi-
rebilirsiniz.
Pişirme işlemi daha hassas şekilde uygulanır;
bu nedenle, geleneksel ızgara ile kıyaslan-
dığında, yiyeceklerin sıcak havalı ızgara ile pi-
şirilmesi daha fazla zaman alır.
Avantajlarından biri de aynı zamanda daha
fazla miktarda yiyecek pişirilebilmesidir.
1. Fırını çalıştırınız.
2. Sıcak havalı ızgara fonksiyonunu seçiniz;
bunun için,
pişirme fonksiyonu tuşuna
sembolü göstergede belirinceye ka-
dar basınız.
3. Gerektiği takdirde, sıcaklığı ayarlamak
için "
" veya " " tuşlarına basınız.
Azami sıcaklık: 200 °C.
progress 9