–
Daha hızlı ön ısıtma
Fanın sıcaklığa hızlı bir şekilde ulaştırması
nedeniyle, genellikle fırına ön ısıtma uygu-
lamak gerekmez fakat pişirme süresine
ekstra 5-7 dakika ekleme gereksinimi du-
yulabilir. Daha yüksek sıcaklıklar gerektiren
tariflerde, örn. ekmek, hamur işleri, çörek-
ler, sufleler vs. en iyi sonuçlar fırına ön ısıt-
ma uygulanması halinde alınmaktadır.
–
Düşük sıcaklıklar
Fanlı pişirme geleneksel pişirmeye nispe-
ten genellikle daha düşük sıcaklıklar ge-
rektirir.
Pişirme tablosunda önerilen sıcaklıklara
riayet ediniz. Kendi geleneksel tarifleriniz
için alt ve üst ısıtmada s
ıcaklıkları 20-25 ºC
azaltmayı unutmayınız.
–
Fırında pişirim için eşit ısıtma
Fanlı fırın her raf konumunda eşit ısıtmaya
sahiptir. Bu da aynı gruplardaki yiyecekle-
rin aynı anda fırında pişirilebileceği anlamı-
na gelir. Bununla birlikte, üst raf alttakine
oranla daha hızlı kızartır.
Bu normal bir durumdur. Yemekler arasın-
da tat karışması olmaz.
Üst ve alt rezistans
– En iyi ısı dağılımı orta rafta sağlanır. Alt kı-
sımlarını k
ızartmak istediğiniz takdirde,
kekleri ve hamur işlerini fırının daha alttaki
bir raf konumuna yerleştiriniz. Yiyeceklerin
üstünün kızarmasını artırmak için üst rafları
kullanınız.
– Kullanılan tepsi ve tabağın yapıldığı malze-
me ve yüzey kaplaması alt kısımların kızar-
masını etkileyecektir. Emaye, koyu renkli,
ağır veya yapışmayan tepsiler yiyecek ta-
banlarının daha iyi kızarmasını sağlarken,
pyrex, parlak alüminyum veya parlatılmış
çelik tepsiler ısıyı yansıtır ve tabanın daha
az kızarması
na neden olur.
–Eşit derecede kızarma sağlamak için yiye-
cekleri tepsinin ortasına yerleştiriniz.
– Yemek malzemelerinin fırının tabanına dö-
külmesini önlemek ve temizlik işleminin da-
ha kolay yapılabilmesi için yemekleri uygun
boyuttaki tepsilere yerleştiriniz.
– Tabakları, kalıpları veya pişirme tepsi-
lerini tabana direk olarak yerleştirme-
yiniz, çok ısınması nedeniyle hasar gör-
melerine neden olur. Bu ayar kullanıldığın-
da ısı hem üst hem de alt rezistanslardan
gelir. Bu durum, tek bir raf pozisyonunda
pişirim yapabilmenizi sağlar. Özellikle seb-
zeli ve meyveli turtalar gibi altının kızarması
gereken yemekleri pişirmek için uygundur.
Üstten daha fazla kızartma gerektiren graten,
lazanya ve güveç gibi yiyecekler geleneksel
fırında iyi pişer.
Isının üstten ve alttan kullanımı:
1. Fırın kontrol düğmesini istediğiniz fonksi-
yona getiriniz
2. Sıcaklık kontrolünü istediğiniz sıcaklığa
getiriniz.
Alt fırın rezistansı
Bu fonksiyon, kek ve taban hamurlarını pişir-
mek için ve alt kısımlarının iyice pişmesini
sağlamak için sebzeli ve meyveli turtalar için
özellikle uygundur.
Doğru sıcaklığa ulaşılıncaya kadar sıcak-
lık denetleme aygıtı lambası yanık kalır.
Daha sonra, sıcaklığın muhafaza edil-
diğini belirtmek üzere dönüşümlü olarak
yanıp sönecektir.
Izgara
– Azami derecede hava dolaşımı sağlamak
ve yağ ve biriken diğer sıvılardan ayırmak
için çoğu yiyecekler ızgara tavasındaki ız-
gara üzerine yerleştirilmelidir. Tercihinize
göre, balık, ciğer ve böbrek gibi yiyecekleri
direk ızgara tepsisinin üzerine koyabilirsi-
niz.
–Sıvıların sıçramasını önlemek için yiyecek
ızgaradan önce iyice kurulanmalıd
ır.
Yağsız etlere ve balıklara, pişirme süresin-
ce nemli kalabilmeleri için az bir miktar yağ
veya eritilmiş tereyağı ile sürünüz.
– Domates ve mantar gibi garnitürler et pişi-
rirken ızgaranın altına konabilir.
–Ekmek kızartırken, en üstteki raf pozisyo-
nunu kullanmanızı öneririz.
– Yiyecek, pişirme esnasında gerektiği şekil-
de çevrilmelidir.
Izgaranın kullanımı
Izgara, ızgara tavasının orta bölümünde hız-
lıca toplanması için doğrudan ısı sağlar. En iyi
sonuçları elde etmek için, yiyecekleri küçük
miktarlarda ızgara yapınız. Bu şekilde enerji
tasarrufu da sağlanabilir.
1. Fırını açmak için fır
ın kontrolünü çeviriniz
2. Sıcaklık kontrolünü istediğiniz sıcaklığa
getiriniz.
3. Izgara tavası için uygun rafı seçiniz ve ız-
gara yapılacak yiyeceğin kalın veya ince
progress 7