Progress PBK3360X Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
kullanma kılavuzu
Ankastre Fırın
PBK 3360
İçindekiler
Güvenlik Bilgileri 2
Ürün Tanımı 3
İlk Kez Kullanmadan Önce 5
Çalıştırma 6
İpuçları ve pişirme tabloları 11
Bakım ve temizlik 16
Servisi Aramadan Önce 20
Teknik veriler 21
Montaj 21
Elden çıkarma 23
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Güvenlik Bilgileri
Bu kullanma kılavuzunu daima cihazın
yakınında bulundurunuz. Eğer cihaz
başka kişilere verilir veya satılır ise ya da
bir taşınma işleminde cihazınızı eski evi-
nizde bırakacak olursanız, yeni kullanı-
cının kullanım kılavuzuna ve içeriğindeki
bilgilere sahip olabilmesi son derece
önemlidir.
Bu talimatlar kullanıcının ve onunla bir-
likte yaşayanların güvenliği için temin
edilmiştir. Bu yüzden cihazı bağlamadan
ve/veya kullanmadan önce dikkatlice
okuyunuz.
Montaj
Kurulum, uzman personel tarafından ilgili
yönetmelikler dikkate alınarak yapılmalıdır.
Adım adım montaj işlemleri, montaj perso-
neli için talimatlar bölümünde tarif edilmiş-
tir.
Kurulum ve bağlantı
işlemlerini, kurulum iş-
lemlerini ilgili yönetmeliklere göre yürüte-
cek olan özel uzmanlık bilgilerine sahip bir
uzmana yaptırınız
•Cihazın kurulumu nedeniyle evinizdeki
elektrik şebekesinde değişiklik yapılması
gerekiyorsa, bunu da yetkin bir uzmana
yaptırınız.
•Bu fırın, kullanıma göre tek bir cihaz veya
elektrik ocak ile kombine halde kullanım
için 230 V tek fazlı bağlantılara göre imal
edilmiştir.
Kullanım
•Bu fırın, yiyecek hazırlamak için tasarlan-
mıştır; başka bir amaç için asla kullanma-
yınız.
•Fırını kullanırken dikkatli olunuz. Rezistans-
ların güçlü ısısından dolayı ı
zgara ve diğer
parçalar çok sıcaktır
•Eğer fırının içerisinde yemeklerinizin hazır-
lanması için alüminyum folyo kullanacak-
sanız, bunların fırının tabanı ile kesinlikle
doğrudan temas etmesini önleyin.
•Fırının temizliğinde dikkatlice hareket edi-
niz; yağ filtresine, rezistansa veya termos-
tat algılayıcısına (varsa) kesinlikle herhangi
bir şey sıkmayınız.
•Cihazın kendisi ve özellikleri üzerinde yapı-
lacak olan her türlü değişiklik tehlike arz
eder.
•Pişirme, kızartma ve ızgara işlemleri sıra-
sında fırın penceresi ve fırı
nın diğer parça-
ları ısınır. Bu nedenle, soğuyuncaya kadar
çocuklar cihazdan uzak tutulmalıdır. Fırına
yakın prizlere elektrik cihazları bağlandığın-
da, kabloların fırının sıcak yüzeylerine te-
mas etmemesine veya sıcak fırın kapağının
arasında sıkışmamasına dikkat edilmelidir.
•Fırına dayanıklı sıcak kase ve tencereleri fı-
rından alırken, daima fırın eldivenleri kulla-
nınız.
Düzenli yapılan temizlik, üst kaplama mad-
desinin yı
pranmasını önler.
•Fırını temizlemeden önce, elektrik akımını
kesiniz ya da fişini prizden çekiniz.
•Fırını kullanmadığınız zaman, fırının "OFF"
(kapalı) pozisyonda olmasına dikkat ediniz.
•Cihaz, kı zgın buharlı temizleyiciler ya da
buhar jetli temizleyiciler ile temizlenmeme-
lidir.
•Aşındırıcı temizlik ürünleri veya keskin me-
tal kazıyıcılar kullanmayınız. Bunlar fırının
kapak camını çizebilir ve camın çatlaması-
na sebebiyet verebilir.
İnsanların güvenliği
Bu cihaz, yetişkinler tarafından kullanı
lmak
üzere tasarlanmıştır. Çocukların kullanımı-
na veya oyun oynamalarına izin vermeniz
tehlikelidir.
•Fırın çalışırken çocukları uzak tutunuz. Fı-
rın, kapatıldıktan sonra da kapak uzun bir
süre sıcak kalacaktır.
2 progress
Bu cihaz, cihazın güvenli kullanımını sağla-
yacak sorumlu bir kişinin denetimi veya bil-
gilendirmesi olmaksızın çocuklar veya fizik-
sel, hissi veya akli kapasiteleri ya da tecrü-
beleri veya bilgileri cihazı güvenli şekilde
kullanmaya elverişli olmayan kişiler tarafın-
dan kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
şteri hizmetleri
•Cihazın bakımı veya onarımını, üreticinin
servis departmanına veya üreticinin yetki-
lendirdiği bir servise yaptırınız ve sadece
orijinal yedek parçaların kullanılmasını talep
ediniz.
•Arızalı veya hasarlı cihazları kendi başınıza
tamir etmeye çalışmayınız. Eğ
itimsiz kişi-
lerce yapılacak tamir işlemleri yaralanma-
lara veya arızalara neden olabilir.
Ürün Tanımı
1 Kontrol paneli
2 Sıcaklık kontrolü - kontrol göstergesi
3 Sıcaklık denetleme aygıtı
4 Elektronik zamanlayıcı
5 Fırın denetleme aygıtı
6 Güç göstergesi
7 Soğutma fanı için hava menfezleri
8 Izgara
9 Dahili ışık
10 ner-şişıklığı
11 Fırın fanı
12 Bilgi etiketi
Aksesuarlar
Damlalık tepsisi
progress 3
Fırın tepsisi
Fırın rafı
Döner-şiş bölümü
31 2 4
1 Çıkartılabilir şiş sapı
2 Şiş
3 Çatallar
4 Şiş desteği
Kullanım
Hareketli düğme
Bu model hareketli düğmeler ile donatılmıştır.
Bu kontrol düğmeleri basma-çekme sistemi-
ne göre çalışır.
Bunlar fırın kullanılmadığında tamamen hare-
ket ettirilebilirler.
Fırın ayarlayıcısı
Fırın kapanır
Sıcak hava
Üst ve alt rezistans
Alt fırın rezistansı
Sıcak havalı ızgara
Izgara ve döner-şiş
Buz çözme
Güç göstergesi
Fırın kontrolü kullanımda iken güç göstergesi
aydınlanır.
Sıcaklık ayarlayıcısı
50°C ve 250°C arasındaki sıcaklıkları seçmek
için sı caklık denetleme aygıtını saatin tersi yö-
nünde çeviriniz.
4 progress
Sıcaklık kontrol aygıtı - kontrol
göstergesi
Sıcaklık denetleme aygıtı kullanımda iken
kontrol göstergesi aydınlanır.
Arzu edilen sıcaklığa ulaşılana kadar gösterge
yanık kalacaktır. Daha sonra, sıcaklığın mu-
hafaza edildiğini belirtmek üzere dönüşümlü
olarak yanıp sönecektir.
Güvenlik termostatı
Tehlike arz edebilecek aşırı ısınmayı (cihazın
bileşenlerinde arıza olması veya amacına uy-
gun olmayan kullanımdan dolayı) önlemek
için, fırında elektrik akımını kesen bir güvenlik
termostatı bulunmaktadır. Sı
caklık düşğü
zaman fırın otomatik olarak tekrar çalışır du-
ruma geçer.
Güvenlik termostatı, cihazın hatalı kullanımın-
dan dolayı devreye girerse, fırın soğuduktan
sonra hata sebebini gideriniz. Ancak termos-
tat arızalı bir parça nedeniyle devreye girerse,
lütfen Müşteri Hizmetlerine başvurunuz.
Soğutma fanı
Fan, fırını ve kontrol panelini soğutur. Pişir-
meye başladıktan birkaç dakika sonra fan
otomatik olarak devreye girer. Sıcak hava, fı-
rın kapak kulpunun yanındaki menfezler va-
sıtasıyla dışarıya çekilir. Fırın kapatıldıktan
sonra, çalışan elemanları
soğutmak için fan
çalışmaya devam edebilir. Bu normal bir du-
rumdur.
Soğutma fanının çalışması, fırının ne ka-
dar uzun süre kullanıldığına ve hangi sı-
caklıkta çalıştırıldığına bağlıdır. Fan, dü-
şük pişirme sıcaklığı ayarlamalarında ve-
ya fırının sadece kısa süreli kullanılması
halinde açılmayabilir veya çalışmaya de-
vam etmeyebilir.
İlk Kez Kullanmadan Önce
Uyarı Fırını kullanmadan önce, fırının
içindeki ve dışındaki tüm ambalaj
malzemelerini çıkartınız.
İlk kullanımdan önce, fırın boş halde iken ısı-
tılmalıdır.
Bu esnada hoş olmayan kokular oluşabilir.
Bu normal bir durumdur. Bunun nedeni, üre-
timden arta kalan maddelerdir.
Fırın ancak saat günün saatine ayar-
landıktan sonra çalışacaktır.
Mutfağın iyi bir havalandırmaya sahip ol-
duğundan emin olunuz.
1. Saati elektronik program hafızasına kay-
dediniz ("Elektronik zamanlayıcı" başlıklı
bölüme bakınız)
2.
Fırın ayarlayıcısını sıcak havaya
getiri-
niz
3. Sıcaklık ayarlayıcısını 250°C'ye getiriniz.
4. Havalandırma için bir pencere açınız.
5. Fırını boş halde yaklaşık 45 dakika çalış-
tırınız.
Bu prosedürü 5-10 dakikalığına üst ve alt re-
zistans
ve sıcak havalı ızgara için de
uygulayınız.
Bu işlemi yaptıktan sonra, fırının soğumasını
bekleyiniz ve sonra içine az miktarda sıvı de-
terjan eklenmiş ılık ve sabunlu su ile ıslatılmış
yumuşak bir bezle fırının içini temizleyiniz.
İlk kez yemek pişirmeden önce, fırın akse-
suarlarını dikkatlice yıkayınız.
Fırının kapağını açarken, kolu daima ortasın-
dan kavrayarak tamamen açılıncaya kadar
tutunuz.
progress 5
Çalıştırma
56 4
1
8
7
2
3
1 Gösterge
2 "Dakika hatırlatma fonksiyonu" pilot lam-
bası
3
"Saat" pilot lambası
4
"
" tuşu
5
Fonksiyon seçme tuşu
6
"
" tuşu
7
"Pişirme bitiş saati" pilot lambası
8
"Pişme süresi" pilot lambası
Fırın yalnızca saat ayarlandıktan
sonra çalışacaktır. Bununla birlikte, fı-
rın herhangi bir program seçilmeden de
çalıştırılabilir.
Bir elektrik kesintisi durumunda, tüm
ayarlar (günün saati, program ayarı veya
çalışmakta olan program) iptal edilecek-
tir. Elektrik akımı tekrar sağlandığında
göstergedeki rakamlar yanıp sönecektir.
Böyle bir durumda saatin ve zamanlayı-
cının yeniden ayarlanması gerekir.
Saatin ayarlanması
Fırın ilk kez çalıştırıldığında veya bir elektrik
kesintisi durumundan sonra, göstergedeki
"Saat"
pilot lambası yanıp sönecektir.
Saati ayarlamak için:
1.
"
" veya " " tuşuna basınız.
2.
5 saniye bekleyiniz: "Saat"
pilot lam-
bası sönecek ve gösterge ayarlanan saati
görüntüleyecektir. Cihaz artık kullanıma
hazırdır.
Saati doğru şekilde yeniden ayarlamak için:
1.
"Saat" fonksiyonunu seçmek için
tu-
şuna devamlı basınız. İlgili pilot lambası
yanıp sönmeye başlayacaktır. Daha son-
ra yukarıda anlatılanları uygulayınız.
Saat sadece, eğer bir otomatik fonksiyon
(pişirme süresi
veya pişirme bitiş sa-
ati
) seçilmemiş ise ayarlanabilir.
6 progress
Pişirme süresi
Bu fonksiyon seçildiğinde, programlanmış pi-
şirme süresinin sonunda fırın otomatik olarak
kapanır. Yiyecekleri fırına koyun, bir pişirme
fonksiyonunu seçin ve istenilen pişirme sı-
caklığını ayarlayın.
"Pişirme süresi" fonksiyonunu seçmek için
tuşuna devamlı basınız.
İlgili pilot lambası yanıp sönmeye başlaya-
caktır.
Daha sonra aşağıdaki işlemleri yapınız:
Pişirme süresini programlamak için:
1.
"
" veya " " tuşuna basınız.
2. Pişirme süresini ayarladıktan sonra 5 sa-
niye bekleyiniz: "Pişirme süresi" pilot lam-
bası
yanacak ve göstergede saat gö-
rüntülenecektir.
3. Ayarlı pişirme süresi sona erdiğinde, fırın
otomatik olarak kapanır. Sesli bir sinyal
duyulur ve pilot lamba yanıp söner. Fırın
ve sıcaklık ayarlayıcılarını sıfır konumuna
getiriniz.
Herhangi bir tuşa basarak sesli alarmı ip-
tal ediniz.
NOT : Sesli sinyal kapatıldığında, fırın ma-
nuel çalıştırmaya geçer. Fırın ve sıcaklık
ayarlayıcıları sıfıra ayarlanmamış ise, fırın
yeniden ısıtma yapacaktır.
Programlanmış bir piş
irme süresini iptal
etmek için:
1. "Pişirme süresi" fonksiyonunu seçmek
için
tuşuna devamlı basınız. İlgili pilot
lamba
yanıp sönecektir ve kalan pi-
şirme süresini görüntüleyecektir.
2. Göstergede "0:00" görüntüleninceye ka-
dar "
" tuşuna basınız. 5 saniye sonra
pilot lamba sönecek ve göstergede saat
görüntülenecektir.
Pişirme bitiş saati
Bu fonksiyon sayesinde, fırını pişirmenin
programlanmış bitiş saati gelince otomatik
olarak kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Yiyecekleri fırına koyun, bir pişirme fonksiyo-
nunu seçin ve istenilen pişirme sıcaklığını
ayarlayın.
"Pişirme bitiş saati" fonksiyonunu seçmek
için
tuşuna devamlı basınız. İlgili pilot lam-
bası yanıp sönmeye başlayacaktır.
Daha sonra aşağıdaki işlemleri yapınız:
Pişirme bitiş saatini ayarlamak için:
1.
"
" veya " " tuşuna basınız.
2. Pişirme bitiş saatini ayarladıktan sonra 5
saniye bekleyiniz: "Pişirme bitiş saati" pi-
lot lambası
yanacak ve göstergede
saat görüntülenecektir.
3. Ayarlı süre sona erdiğinde, fırın otomatik
olarak kapanır. Sesli bir sinyal duyulur ve
progress 7
pilot lamba yanıp söner. Fırın ve sıcaklık
ayarlayıcılarını sıfır konumuna getiriniz.
Herhangi bir tuşa basarak sesli alarmı ip-
tal ediniz.
NOT : Sesli sinyal kapatıldığında, fırın ma-
nuel çalıştırmaya geçer. Fırın ve sıcaklık
ayarlayıcıları sıfıra ayarlanmamış ise, fırın
yeniden ısıtma yapacaktır.
Pişirme bitiş saatini iptal etmek için:
1. "Pişirme bitiş saati" fonksiyonunu seçmek
için
tuşuna devamlı basınız. İlgili pilot
lamba
yanıp sönecektir ve gösterge
programlanan Pişirme bitiş saatini görün-
tüleyecektir.
2. Günün saati göstergede belirinceye ka-
dar "
" tuşuna basınız. Sesli bir sinyal
duyulur ve pilot lamba söner.
Pişirme süresi
ve Bitiş saati
birlikte
Fırını daha sonraki bir zaman dilimi içinde oto-
matik olarak açıp kapatmak üzere "Pişirme
süresi" ve "Pişirme bitiş saati" fonksiyonları
aynı anda kullanılabilir.
1. "Pişirme süresi" fonksiyonunu kullanarak
pişirme süresini ayarlayınız (ilgili bö-
lümde açıklandığı gibi). Daha sonra
tu-
şuna basınız: gösterge programlanmış
ayarı gösterecektir.
2.
"Pişirme bitiş saati" fonksiyonunu
pi-
şirme bitiş saatini ayarlayınız (ilgili bölüm-
de açıklandığı gibi). İlgili pilot lambalar ya-
nacak ve göstergede saat görünecektir.
Fırın, ayarlanan programlara göre açılıp
kapanacaktır.
Dakika hatırlatıcı
Dakika hatırlatıcı ayarlı sürenin sonunda bir
sinyal sesi verir; fakat fırın açık ve kullanıma
hazır haldedir.
Dakika hatırlatma fonksiyonunu ayarlamak
için:
1. "Dakika hatırlatma" fonksiyonunu seç-
mek için
tuşuna devamlı basınız. İlgili
pilot lambası
yanıp sönmeye başlaya-
caktır.
2.
Daha sonra "
" veya " " tuşuna ba-
sınız (maksimum süre: 2 saat, 30 dakika-
dır).
3. Dakika hatırlatıcıyı ayarladıktan sonra 5
saniye bekleyiniz: "Dakika hatırlatma" pi-
lot lambası yanar.
4. Ayarlı süre sona erdiğinde, gösterge ya-
nıp sönmeye başlar ve sesli bir sinyal du-
yulur. Sesli sinyali kapatmak için herhangi
bir düğmeye basınız.
Dakika hatırlatma fonksiyonunu devre dışı
bırakmak için:
1. "Dakika hatırlatma" fonksiyonunu seç-
mek için
tuşuna devamlı basınız. İlgili
pilot lamba
yanıp sönecektir ve gös-
terge kalan süreyi görüntüleyecektir.
2. Göstergede "0:00" görüntüleninceye ka-
dar "
" tuşuna basınız. 5 saniye sonra
pilot lamba sönecek ve göstergede saat
görüntülenecektir.
Gösterge ekranını kapatmak için
1. İki programlama tuşuna aynı anda basınız
ve yaklaşık 5 saniye basılı tutunuz. Gös-
terge ekranı kapanacaktır.
2. Göstergeyi tekrar açmak için herhangi bir
tuşa basınız.
Gösterge ekranı sadece, hiçbir fonksi-
yon ayarlanmamışsa kapatılabilir.
8 progress
Fırının kullanımı
Önemli Fırın tabanına alüminyum folyo veya
pişirme tepsisi vs. koymayınız, ısı birikimi
nedeniyle fırın emayesi zarar görür. Daima
tava, fırın tavalarını ve tencerelerini ve
alüminyum tepsileri, raf kızaklarına
yerleştirilmiş raflar üzerine yerleştirin.
Yiyecekler ısıtıldığında, bir su ısıtıcısında
olduğu gibi buhar oluşur. Buhar, fırın
kapağının camı ile temas ettiğinde
yoğunlaşarak su damlacı
kları meydana
getirir.
Yoğunlaşmayı önleyebilmek için, boş fı-
rına her zaman 10 dakika ön ısıtma uy-
gulayınız.
Her pişirme işleminden sonra su damlacıkla-
rını silmenizi tavsiye ederiz.
Önemli Pişirme işlemini daima fırın
kapağı kapalı halde yapınız.
Fırın kapağını daima dikkatlice açınız. Ka-
pağın "aşağışerek" açılmasına izin ver-
meyiniz, tam açılana kadar kapak kulpunu
tutarak destekleyiniz.
Fırında dört tepsi rafı mevcuttur.
Tepsi konumları, şekilde gösterildiği gibi
fırının alt tarafından yukarıya doğru sayılır.
Sürgülü bileşenler daima düzgün yerleş-
tirilmelidir (bkz. şekil).
Pişirme kaplarını ve tencereleri direk ola-
rak fırın tabanına koymayınız.
Sıcak hava
Yiyecekler, fırının arka duvarına takılı bir fan
vasıtasıyla fırının içinde eşit şekilde dolaştırılan
önceden ısıtılmış hava ile pişirilir.
Isı
, fırının her yanına eşit ve hızlı bir şekilde
ulaşır. Yani, fırının farklı raflarına yerleştir-
diğiniz değişik tipteki yemekleri aynı anda pi-
şirebilirsiniz.
Bu fonksiyonla pişirmenin avantajları
şunlardır:
Daha hızlı ön ısıtma
Fanın sıcaklığa hızlı bir şekilde ulaştırması
nedeniyle, genellikle fırına ön ısıtma uygu-
lamak gerekmez fakat pişirme süresine
ekstra 5-7 dakika ekleme gereksinimi du-
yulabilir. Daha yüksek sıcaklıklar gerektiren
tariflerde, örn. ekmek, hamur işleri, çörek-
ler, sufleler vs. en iyi sonuçlar fırına ön ısıt-
ma uygulanması halinde alınmaktadır.
şük sıcaklıklar
Fanlı pişirme geleneksel pişirmeye nispe-
ten genellikle daha düşük sıcaklıklar ge-
rektirir.
Pişirme tablosunda önerilen sıcaklıklara
riayet ediniz. Kendi geleneksel tarifleriniz
için alt ve üst ısıtmada sıcaklıkları 20-25 ºC
azaltmayı unutmayınız.
Fırında pişirim için eşit ısıtma
Fanlı fırın her raf konumunda eşit ısıtmaya
sahiptir. Bu da aynı gruplardaki yiyecekle-
rin aynı anda fırı
nda pişirilebileceği anlamı-
na gelir. Bununla birlikte, üst raf alttakine
oranla daha hızlı kızartır.
Bu normal bir durumdur. Yemekler arasın-
da tat karışması olmaz.
Üst ve alt rezistans
En iyi ısı dağılımı orta rafta sağlanır. Alt kı-
sımlarını kızartmak istediğiniz takdirde,
kekleri ve hamur işlerini fırının daha alttaki
bir raf konumuna yerleştiriniz. Yiyeceklerin
üstünün kızarmasını artırmak için üst rafları
kullanınız.
Kullanılan tepsi ve tabağın yapıldığı malze-
me ve yüzey kaplaması alt kısı
mların kızar-
masını etkileyecektir. Emaye, koyu renkli,
ağır veya yapışmayan tepsiler yiyecek ta-
banlarının daha iyi kızarmasını sağlarken,
pyrex, parlak alüminyum veya parlatılmış
çelik tepsiler ısıyı yansıtır ve tabanın daha
az kızarmasına neden olur.
progress 9
–Eşit derecede kızarma sağlamak için yiye-
cekleri tepsinin ortasına yerleştiriniz.
Yemek malzemelerinin fırının tabanına dö-
külmesini önlemek ve temizlik işleminin da-
ha kolay yapılabilmesi için yemekleri uygun
boyuttaki tepsilere yerleştiriniz.
Tabakları, kalıpları veya pişirme tepsi-
lerini tabana direk olarak yerleştirme-
yiniz, çok ısınması nedeniyle hasar gör-
melerine neden olur. Bu ayar kullanıldığın-
da ısı hem üst hem de alt rezistanslardan
gelir. Bu durum, tek bir raf pozisyonunda
pişirim yapabilmenizi sağlar. Özellikle seb-
zeli ve meyveli turtalar gibi altının kızarması
gereken yemekleri pişirmek için uygundur.
Üstten daha fazla kızartma gerektiren graten,
lazanya ve güveç gibi yiyecekler geleneksel
fırında iyi pişer.
Isının üstten ve alttan kullanımı:
1. Fır
ın kontrol düğmesini istediğiniz fonksi-
yona getiriniz
2. Sıcaklık kontrolünü istediğiniz sıcaklığa
getiriniz.
Alt fırın rezistansı
Bu fonksiyon, kek ve taban hamurlarını pişir-
mek için ve alt kısımlarının iyice pişmesini
sağlamak için sebzeli ve meyveli turtalar için
özellikle uygundur.
Doğru sıcaklığa ulaşılıncaya kadar sıcak-
lık denetleme aygıtı lambası yanık kalır.
Daha sonra, sıcaklığın muhafaza edil-
diğini belirtmek üzere dönüşümlü olarak
yanıp sönecektir.
Izgara
Azami derecede hava dolaşımı sağlamak
ve yağ ve biriken diğer sıvılardan ayırmak
için çoğu yiyecekler ızgara tavasındaki ız-
gara üzerine yerleştirilmelidir. Tercihinize
göre, balık, ciğer ve böbrek gibi yiyecekleri
direk ızgara tepsisinin üzerine koyabilirsi-
niz.
–Sıvıların sıçramasını önlemek için yiyecek
ızgaradan önce iyice kurulanmalı
dır.
Yağsız etlere ve balıklara, pişirme süresin-
ce nemli kalabilmeleri için az bir miktar yağ
veya eritilmiş tereyağı ile sürünüz.
Domates ve mantar gibi garnitürler et pişi-
rirken ızgaranın altına konabilir.
–Ekmek kızartırken, en üstteki raf pozisyo-
nunu kullanmanızı öneririz.
Yiyecek, pişirme esnasında gerektiği şekil-
de çevrilmelidir.
Izgaranın kullanımı
Izgara, ızgara tavasının orta bölümünde hız-
lıca toplanması için doğrudan ısı sağlar. En iyi
sonuçları elde etmek için, yiyecekleri küçük
miktarlarda ızgara yapınız. Bu şekilde enerji
tasarrufu da sağlanabilir.
1. Fırını açmak için fı
rın kontrolünü çeviriniz
2. Sıcaklık kontrolünü istediğiniz sıcaklığa
getiriniz.
3. Izgara tavası için uygun rafı seçiniz ve ız-
gara yapılacak yiyeceğin kalın veya ince
oluşuna göre ızgara yapınız. Izgara pişir-
me talimatlarını uygulayınız.
Izgara rezistansı termostat tarafından yöneti-
lir. Izgara işlemi esnasında, aşırı ısınmayı ön-
lemek için ızgara aralıklı olarak çalışır ve ka-
panır.
Sıcak havalı ızgara
Sıcak hava ile ızgara geleneksel şekilde ızga-
ra edilen yiyecekler için alternatif bir pişirme
yöntemi sunar. Burada ı zgara rezistansı ile
fan aynı anda etki ederek, sıcak havanın yi-
yecekler etrafında devir daim etmesi söz ko-
nusudur.
Yiyeceği kontrol etme ve çevirme gereksinimi
azaltılır.
Sıcak havalı ızgara mutfaktaki yemek koku-
larının asgariye indirilmesini sağlar.
Kızartmalar ve az pişmiş biftekler haricindeki,
normalde geleneksel pişirme ile pişirilen yiye-
ceklerin tümünü, sıcak havalı ızgara ile pişi-
rebilirsiniz.
Pişirme işlemi daha hassas şekilde uygulanır;
bu nedenle, geleneksel ızgara ile kıyaslan-
dığında, yiyeceklerin sıcak havalı ızgara ile pi-
şirilmesi daha fazla zaman alır.
Avantajlarından biri de aynı zamanda daha
fazla miktarda yiyecek pişirilebilmesidir.
1. Fırı
nı açmak için fırın kontrolünü çeviriniz
2.Önemli Sıcak hava ile ızgarayı
maksimum 200°C'ye ayarlayınız.
Buz çözme
Fırın fanı ısıtma yapmadan çalışır ve oda sı-
caklığında havayı fırının içinde devir-daim ya-
par.
Bu, buz çözmenin hızını artırır.
Bununla birlikte, mutfağın sıcaklığının buz
çözme hızını etkileyebileceğini unutmayınız.
Bu fonksiyon, ısı ile buzunun çözülmesinde
zarar görebilecek hassas gıdalar; örneğin
10 progress
kremalı pastalar, kurabiye/kuru pasta, ekmek
ve mayalanmış hamurdan çörekler için uy-
gundur.
Sıcaklık kontrol aygıtının OFF (kapalı) konu-
munda olduğundan emin olunuz.
Izgara ve döner-şiş
Uyarı Fırının kapağını daima kapalı
tutun.
Döner-şiş aksamının çatalları ve şiş
kısmı (eğer cihazınızla birlikte veril-
mişse) sivri uçlu ve keskindir.
Bunları kullanırken yaralanmamak
için dikkatli olunuz.
Lütfen aşağıdaki talimatlara uyunuz:
1. Eti ittirerek şişe geçiriniz ve çatallarla sa-
bitleyiniz.
2. Şişi desteğin üzerine koyunuz ve döner-
şiş kitini komple halde ikinci raf pozisyo-
nuna yerleştiriniz.
3. Şişin ucunu, fırının arka panelindeki dö-
ner-şiş motoruıklığına takını
z.
4. Sapı şişten kıvırarak çıkartınız.
5. Damlalık tepsisine yaklaşık 1/2 l. su ko-
yunuz ve birinci rafa sürünüz.
6.
Fonksiyon seçme düğmesini
pozisyo-
nuna getirin ve istediğiniz sıcaklığı ayarla-
yın.
İpuçları ve pişirme tabloları
Pişirme için:
Kekler ve hamur işleri için ortalama bir sıcaklık
gereklidir (150°C-200°C).
Bu nedenle fırının yaklaşık 10 dakika önceden
ısıtılması gerekir.
Fırın kapağını, pişirme süresinin 3/4'ü geç-
meden açmayınız.
Gevrek hamur işleri bir kek kalıbında veya
tepside pişirme süresinin 2/3'ü kadar pişirilir
ve tamamen pişmeden önce garnitürü ekle-
nir.
Bu ilave pişirme süresi, üstündeki veya için-
deki malzemenin tipine ve miktarına bağlıdır.
Pandispanya hamuru kaşıktan zorla ayrılacak
kıvamda olmalıdır.
Fazla sıvıdan dolayı pişirme süresi gereksiz
bir şekilde uzatılmış
olur.
Eğer kurabiye/kuru pastalı iki pişirme tepsisi
fırının içerisine aynı anda sürülürse, iki tepsi
arasında bir kat boşluk bırakılması gereklidir.
Eğer kurabiye/kuru pastalı iki pişirme tepsisi
fırının içerisine aynı anda sürülürse, iki tepsi-
nin de pişirme sürelerinin 2/3'ü dolduğunda,
yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya yer
değiştirilmeleri gerekir.
Kızartma için:
Ağırlığı 1 kg.'dan az et parçalarını kızartmayı-
nız.
Daha küçük parçalar kızartma esnasında ku-
ruyabilir.
Dışı iyi pi
şmiş ancak içi pembe ve az pişmiş
kalması gereken kırmızı et yüksek sıcaklıkta
(200°C - 250°C) kızartılmalıdır.
Diğer yandan, beyaz etler, tavuk ve balık da-
ha düşük bir sıcaklıkta (150°C - 175°C) pişi-
rilmelidir.
Sos veya et avcar malzemeleri, eğer pişirme
süresi kısa ise hemen pişirmeye başlarken kı-
zartma tavasına eklenmelidir.
Aksi halde, bunları pişirmenin tamamlanma-
sından yarım saat önce ekleyiniz.
Etin pişip pişmediğini bir kaşıkla kontrol ede-
bilirsiniz: Kaşık etin içine batmıyorsa iyice piş-
miştir.
İçi pembe kalması gereken rozbif ve bonfile
daha kısa bir sürede daha yüksek bir sıcak-
l
ıkta pişirilmelidir.
Etlerin direk olarak fırın rafında pişirilmesi ha-
linde, alt rafa/kata kızartma tavasını yerleşti-
riniz.
progress 11
Etin suyunun dışarı akmaması için, kızartmayı
kesmeden önce 15 dakika bekletiniz.
Fırının içindeki duman oluşumunu azaltmak
için, yağ tepsisine bir miktar su konulması
tavsiye edilir.
Yoğunlaşmayı önlemek için birkaç kez su ek-
leyiniz.
Tabaklar servis zamanına kadar fırının içinde
asgari ısıda sıcak tutulabilir.
Önemli Fırını alüminyum folyo ile
kaplamayınız ve pişirme tepsilerini,
tencereleri vs. fırının tabanına
koymayınız, aksi halde fırın emayesi
oluşan ısı birikimi sonucu zarar görür.
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, her bir yiyeceğin içerdiği sı
vı
miktarına, içeriğine ve katkı malzemesine gö-
re farklılık gösterir.
İlk pişirme veya kızartma işleminde kullan-
dığınız ayarları, ileride aynı tip yemeği pişirir-
ken tecrübe kazanmak için not ediniz.
Tablolarda verilen değerleri kendi deneyimle-
riniz doğrultusunda değiştirebilirsiniz.
Üst ve alt rezistans ve sıcak hava
Belirtilen süreler, ön ısıtmayı kapsamaz.
Boş fırını daima 10 dakika ön ısıtmaya
bırakınız.
KEKLER
Üst ve alt rezistans Sıcak hava Pişirme
süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ
raf
Sıcak.
(°C)
raf
Sıcak.
(°C)
Dakika
olarak
NOT
Çırpılan tarifeler 2 170
2 (1 ve 3)
1)
160 45-60 Kek kalıbı
Pandispanya hamu-
ru
2 170
2 (1 ve 3)
1)
160 20-30 Kek kalıbı
Yağlı sütlü cheese
cake
1 175 2 165 60-80 Kek kalıbı
Elmalı kek 1 170
2 (1 ve 3)
1)
160 90-120 Kek kalıbı
Meyveli turta 2 180 2 160 60-80 Fırın tepsisi
Reçelli tart 2 190
2 (1 ve 3)
1)
180 40-45 Kek kalıbı
Meyveli kek 2 170 2 150 60-70 Kek kalıbı
Pandispanya 1 170
2 (1 ve 3)
1)
165 30-40 Kek kalıbı
Yılbaşı pastası 1 150 2 150 120-150 Kek kalıbı
Erikli turta 1 175 2 160 50-60 Ekmek kalı-
bı
Küçük kekler 3 170 2 160 20-35 Fırın tepsisi
Bisküviler 2 160
2 (1 ve 3)
1)
150 20-30 Fırın tepsisi
Kurabiyeler 2 135
2 (1 ve 3)
1)
150 60-90 Fırın tepsisi
Şekilli bisküviler 2 200 2 190 12-20 Fırın tepsisi
Hamur işleri: Kremalı
çörek
2 veya 3 210
2 (1 ve 3)
1)
170 25-35 Fırın tepsisi
Küçük tartlar 2 180 2 170 45-70 Kek kalıbı
1) Aynı anda birkaç yiyecek pişirmek istiyorsanız, tepsileri parantez içerisinde belirttiğimiz raflara sürmenizi
tavsiye ederiz.
Verilen sıcaklıklar kılavuz amaçlı değerlerdir.
Gerektiği takdirde, sıcaklıklar kişisel tercihlere
göre ayarlanabilir.
12 progress
EKMEK VE PİZZA
Üst ve alt rezistans Sıcak hava Pişirme
süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ
raf
Sıcak.
(°C)
raf
Sıcak.
(°C)
Dakika
olarak
NOT
Beyaz ekmek 1 195 2 185 60-70 Ekmek kalı-
bı
Çavdar ekmeği 1 190 1 180 30-45 Ekmek kalı-
bı
Sandviç ekmeği 2 200
2 (1 ve 3)
1)
175 25-40 Fırın tepsisi
Pizza 2 200 2 200 20-30 Fırın tepsisi
1) Aynı anda birkaç yiyecek pişirmek istiyorsanız, tepsileri parantez içerisinde belirttiğimiz raflara sürmenizi
tavsiye ederiz.
Verilen sıcaklıklar kılavuz amaçlı değerlerdir.
Gerektiği takdirde, sıcaklıklar kişisel tercihlere
göre ayarlanabilir.
MEYVELİ PASTALAR
Üst ve alt rezistans Sıcak hava Pişirme
süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ
raf
Sıcak.
(°C)
raf
Sıcak.
(°C)
Dakika
olarak
NOT
Meyveli pasta 2 200
2 (1 ve 3)
1)
175 40-50 Pişirme ka-
lıbı
Sebzeli turta 2 200
2 (1 ve 3)
1)
175 45-60 Pişirme ka-
lıbı
Kiş 1 210 1 190 30-40 Pişirme ka-
lıbı
Lazanya 2 200 2 200 25-35 Pişirme ka-
lıbı
Mantı 2 200 2 200 25-35 Pişirme ka-
lıbı
1) Aynı anda birkaç yiyecek pişirmek istiyorsanız, tepsileri parantez içerisinde belirttiğimiz raflara sürmenizi
tavsiye ederiz.
Verilen sıcaklıklar kılavuz amaçlı değerlerdir.
Gerektiği takdirde, sıcaklıklar kişisel tercihlere
göre ayarlanabilir.
ETLER
Üst ve alt rezistans Sıcak hava Pişirme
süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ
raf
Sıcak.
(°C)
raf
Sıcak.
(°C)
Dakika
olarak
NOT
Sığır eti 2 190 2 175 50-70 Tel raf
Domuz eti 2 180 2 175 100-130 Tel raf
Dana 2 190 2 175 90-120 Tel raf
İngiliz usulü rozbif
- az pişmiş 2 210 2 200 50-60 Tel raf
progress 13
Üst ve alt rezistans Sıcak hava Pişirme
süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ
raf
Sıcak.
(°C)
raf
Sıcak.
(°C)
Dakika
olarak
NOT
- orta 2 210 2 200 60-70 Tel raf
- iyi pişmiş 2 210 2 200 70-80 Tel raf
Domuz omzu 2 180 2 170 120-150 Derili
Domuz paça 2 180 2 160 100-120 2 parça
Kuzu 2 190 2 175 110-130 But
Tavuk 2 190 2 200 70-85 Tek parça
Hindi 2 180 2 160 210-240 Tek parça
Ördek 2 175 2 220 120-150 bütün
Kaz 2 175 1 160 150-200 bütün
Tavşan 2 190 2 175 60-80 Parçalar ha-
linde
Yaban tavşanı 2 190 2 175 150-200 Parçalar ha-
linde
Sülün 2 190 2 175 90-120 bütün
Et köftesi 2 180 2 175 bütün 150 Ekmek kalı-
bı
Verilen sıcaklıklar kılavuz amaçlı değerlerdir.
Gerektiği takdirde, sıcaklıklar kişisel tercihlere
göre ayarlanabilir.
BALIK
Üst ve alt rezistans Sıcak hava Pişirme sü-
resi
YİYECEĞİN TÜRÜ
raf
Sıcak.
(°C)
raf
Sıcak.
(°C)
Dakika ola-
rak
NOT
Alabalık/Çipura 2 190
2 (1 ve 3)
1)
175 40-55 3-4 balık
Ton balığı/Somon 2 190
2 (1 ve 3)
1)
175 35-60 4-6 Fileto
1) Aynı anda birkaç yiyecek pişirmek istiyorsanız, tepsileri parantez içerisinde belirttiğimiz raflara sürmenizi
tavsiye ederiz.
Verilen sıcaklıklar kılavuz amaçlı değerlerdir.
Gerektiği takdirde, sıcaklıklar kişisel tercihlere
göre ayarlanabilir.
Izgara
Belirtilen süreler, ön ısıtmayı kapsamaz.
Boş fırını daima 10 dakika ön ısıtmaya
bırakınız.
Miktar Izgara Dakika cinsinden pişir-
me süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ Adet g
raf
Sıcak.
(°C)
1. taraf 2. taraf
Bonfile 4 800 3 250 12-15 12-14
Biftek 4 600 3 250 10-12 6-8
14 progress
Miktar Izgara Dakika cinsinden pişir-
me süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ Adet g
raf
Sıcak.
(°C)
1. taraf 2. taraf
Sosis 8 / 3 250 12-15 10-12
Domuz pirzola 4 600 3 250 12-16 12-14
Tavuk (2 parça ha-
linde)
2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebap 4 / 3 250 10-15 10-12
Tavuk göğ 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Ön-ısıtma 5'00''
Balık fileto 4 400 3 250 12-14 10-12
Tost sandviçler 4-6 / 3 250 5-7 /
Tost 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Sıcak havalı ızgara
Uyarı Sıcak havalı ızgara için,
maksimum 200°C'de bir sıcaklık seçiniz.
Miktar Izgara Dakika cinsinden pişir-
me süresi
YİYECEĞİN TÜRÜ Adet g
raf
Sıcak.
(°C)
1. taraf 2. taraf
Et sarma (hindi) 1 1000 3 200 30-40 20-30
Tavuk (iki parça ha-
linde)
2 1000 3 200 25-30 20-30
Tavuk baget 6 - 3 200 15-20 15-18
Bıldırcın 4 500 3 200 25-30 20-25
Sebze graten - - 3 200 20-25 -
adet Deniz tarakları - - 3 200 15-20 -
Uskumru 2-4 - 3 200 15-20 10-15
Balık dilimleri 4-6 800 3 200 12-15 8-10
Verilen sıcaklıklar kılavuz amaçlı değer-
lerdir. Gerektiği takdirde, sıcaklıklar kişi-
sel tercihlere göre ayarlanabilir.
Izgara ve döner-şiş
Belirtilen süreler, ön ısıtmayı kapsamaz.
Boş fırını daima 10 dakika ön ısıtmaya
bırakınız.
YİYECEĞİN TÜRÜ Miktar (g.)
raf
Sıcak. (°C)
Dakika cinsinden
pişirme süresi
Kümes hayvanı 1000 2 250 50/60
Rosto 800 2 250 50/60
Verilen sıcaklıklar kılavuz amaçlı değerlerdir.
Gerektiği takdirde, sıcaklıklar kişisel tercihlere
göre ayarlanabilir.
progress 15
Bakım ve temizlik
Uyarı Temizlemeden önce fırını
kapatıp soğumaya bırakınız.
Uyarı Cihaz, kızgın buharlı
temizleyiciler ya da buhar jetli
temizleyiciler ile temizlenmemelidir.
Önemli: Herhangi bir temizlik işlemi yapma-
dan önce, cihazın elektrik bağlantısı daima
kesilmelidir.
Cihazın uzun ömürlü olabilmesi için, düzenli
olarak aşağıdaki temizlik işlemleri yapılmalı-
dır:
Uygulamaları sadece fırın soğuduktan son-
ra yapınız.
•Emaye kısımları sabunlu su ile temizleyiniz.
•Aşındırıcı temizlik maddeleri kullanmayınız.
Paslanmaz çelik parçaları ve camları yu-
muşak bir bez ile kurulayınız.
Zor lekeler ve paslanmaz çelik parçalar
için, bilinen temizlik maddeleri veya sıcak
sirke kullanınız.
Fırı
nın emayesi son derece dayanıklıdır ve
yüksek derecede hava-su geçirmezliğine sa-
hiptir.
Sıcak meyve asitlerinin (limon, erik ve buna
benzer) nüfuz etmesi ile emaye kaplamasın-
da duruma göre mat ve pürüzlü lekeler olu-
şabilir.
Emayenin parlak kaplamasındaki bu lekeler
fırının çalışması nı etkilemez.
Fırını her kullanımınızdan sonra iyice temizle-
yiniz.
Bu, kirleri temizlemenin en kolay yoludur. Kir-
lerin tekrar yanması önlenmiş olur.
Temizlik maddeleri
Herhangi bir temizlik maddesini kullanmadan
önce, bunların fırının temizliği için uygun ol-
duğundan ve üretici tarafından tavsiye edil-
diğinden emin olunuz
Beyazlatıcı içeren temizlik malzemeleri, yüzey
kaplamalarını karartabileceğinden KULLA-
NILMAMALIDIR. Ayrıca sert aşındırıc
ıların
kullanılmaması gerekir.
Dış temizlik
Kontrol panelini, fırın kapağını ve kapak con-
tasını, içine az miktarda sıvı deterjan konul-
muş ılık bir suya batırılıp ve iyice sıkılmış yu-
muşak bir bezle düzenli olarak silerek temiz-
leyiniz.
Kapak camının hasar görmesini veya daya-
nıksız hale gelmesini önlemek için aşağıdaki-
leri kullanmaktan kaçınınız:
•Ev-temizliği deterjanları ve ağartıcılar
Teflon tavalar için uygun olmayan empren-
ye temizlik süngerleri
Brillo/Ajax pedleri veya çelik yünü pedler
•Kimyasal fırın pedleri veya aerosoller
Pas sökücüler
Banyo/lavabo leke çıkarıc
ıları
Kapak camının dışını ve içini ılık, sabunlu su
kullanarak temizleyiniz.
Eğer kapak camının içi çok kirli ise, Hob Brite
gibi uygun bir temizleme ürününün kullanıl-
ması önerilir Lekeleri çıkarmak için boya ras-
pası kullanmayınız.
Fırın boşluğu
Fırının emaye tabanı en iyi şekilde fırın halen
sıcakken temizlenir.
Her kullanımdan sonra fırını sıcak sabunlu su
ile yıkanmış yumuşak bir bezle siliniz. Arada
bir, daha ayrıntılı bir temizlik yapılması gerekir.
Bunun için piyasada bulabileceğiniz bir fı
rın
temizleyicisi kullanınız.
Katalitik kaplamaların bakımı
Pişirme esnasında sıçrayan bitkisel ve hay-
vansal yağlar, yiyecek parçaları vs. katalitik
emaye tarafından yok edilir. Bu işlemi kolay-
laştırmak ve katalitik kaplamaların iyi perfor-
mansını sürdürmeleri için, fırını haftada bir kez
içine bir şey koymadan bir veya iki saat boş
olarak çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Fırın boşluğunu temizlemek için, aşağıdaki
işlemleri yapınız:
1. (örneğin tencereler, ızgaralar, pişirme tep-
sileri, damlalık tepsisi, vs.). Fırının içinde
herhangi bir şey bırakmay
ınız.
2. Fırın kontrol düğmesini sıcak hava fonk-
siyonuna
getiriniz.
3. Termostat ayar düğmesini 250°C değeri-
ne çeviriniz.
4. Fırını boş halde yaklaşık 45 dakika çalış-
tırınız.
5. Havalandırma için bir pencere açınız.
Bu prosedürü "Izgara ve döner-şiş" fonksi-
yonu
ile yaklaşık 5 dakikalığına tekrarlayı-
nız.
Eğer fırın boşluğu soğuksa, fırını 60 saniye
daha çalışmaya bırakınız.
16 progress
Önemli Katalitik emayeyi temizlemeye
çalışmayınız.
İpuçları ve yararlı bilgiler
Katalitik kaplamanın elle temizlenmesi tav-
siye edilmez. Eğer sabunlu suyla ıslatılmış
emprenye çelik yün pedleri, aerosollü te-
mizleyiciler ve diğer aşındırıcı maddeler kul-
lanılırsa zarar görebilir.
Zaman içerisinde katalitik yüzeyin rengi so-
labilir ve parlayabilir. Bu durum, katalitik
özelliklerini hiçbir şekilde etkilemez.
•"Pişirme esnasında lekelerin önlenmesi"
bölümünde verilen önerilere bakınız.
Kirlenmeyi azaltıcı pişirme şekli
Önerilen sıcaklık değerlerinde pişiriniz.
Kızartma esnasında daha yüksek sıcaklıkların
seçilmesi, fırının kirlenmesini artıracaktır.
Daha dü
şük bir sıcaklıkta daha uzun süre pi-
şiriniz.
Bu şekilde hem enerjiden tasarruf etmiş hem
de daha yumuşak bir kızartma elde etmiş
olursunuz.
Et kızartırken (eğer kullanıyorsanız) minimum
miktarda ekstra yağ kullanınız; patatesleri pi-
şirmeden önce yağ ile sadece fırçalamanız
yeterlidir. Fırına koyacağınız ekstra yağ, pişir-
me esnasında sıçramaları ve kirlenmeyi artı-
racaktır.
Kızartma esnasında et pişirdiğiniz kaba eks-
tra su eklemeniz GEREKSİZDİR. Su ve yağ
sıvıları pişirme esnasında akar ve normal sı-
caklı
klarda bile aşırı sıçramaya neden olur.
Bu durum ayrıca yoğuşmaya/buğulanmaya
da neden olur.
Pişirme esnası nda eklem kısımlarını kapat-
manız, fırının iç yüzeylerine sıçramaları engel-
lemenizi sağlar; gerekirse pişirme işleminin
on 20-30 dakikasında bu kapatmaları çıkartıp
ekstra kızarma sağlayabilirsiniz.
Bazı büyük eklemler ve hindiler özellikle bu
pişirme yöntemiyle daha iyi pişerler, böylece
eklemler hem daha iyi pişer hem de yemeğin
dış yüzeyi iyi kızarır.
Lütfen kızartma tabağı kullanınız. Kızartma
esnasında, eklemlerden s
ızan yağlar kızart-
ma tabağında toplanır, böylece 'katalitik'
kaplamaya sıçramaları önlenir.
Teleskopik raf destekleri ve katalitik
paneller
Sol ve sağ taraftaki raf destek rayları ve ka-
talitik panellerin rayları, yan panellerin kolay-
lıkla temizlenebilmesi için çıkarılabilir.
Öncelikle, fırının soğuduğundan ve fişinin
elektrik prizinden çekildiğinden emin olunuz.
Raf destek raylarının çıkarılması.
Öncelikle rayları önden çekerek fırın panelinin
dışına çıkarınız, daha sonra arka kısmını ser-
best bırakınız.
Raf destek raylarının takılması
Takmak için, rayları önce arkadaki yerlerine
takınız ve daha sonra önden indirerek yerle-
rine itiniz. Fırın raf destek raylarını temizlemek
için ılık sabunlu suya batırınız ve inatçı lekeleri
iyice ıslatılmış sabunlu emprenye bir ped ile
temizleyiniz. İyice durulayıp, yumuşak bir
bezle kurulayınız.
progress 17
Fırın lambasının değiştirilmesi
Önemli Sigortaları kapatarak cihazın
elektrik beslemesini kesiniz.
Fırın lambasının yerine takılacak yenisi
aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
Elektrik gücü: 15W / 25W
Elektrik gücü: 230 V (50 Hz)
300 °C'ye kadar ısı dayanıklılığı
–Bağlantı tipi: E14
Yedek lambaları yetkili satıcılardan temin
edebilirsiniz.
Fırın lambasının değiştirilmesi:
1. İşleme başlamadan önce, fırının soğumuş
olduğundan ve elektrik beslemesinin ke-
sildiğinden emin olunuz.
2. Cam kapa
ğını içeriye doğru itip saatin ter-
si yönünde çeviriniz.
3. Patlamış olan ampulün yerine yenisini ta-
kınız.
4. Cam kapağı tekrar yerine takıp elektrik fi-
şini tekrar prize takınız.
Fırın kapağı
Fırın kapağı, camdan yapılma iki panelden
oluşur. Temizlik işlemini daha kolay yapabil-
mek için fırın kapağı sökülebilir ve dahili pa-
neller çıkarılabilir.
Uyarı Fırın kapağını temizlemeden önce
çıkartınız. Fırın kapağı takılı haldeyken
dahili cam panelleri çıkartmaya
çalışırsanız, kapak aniden kapanabilir.
Bunun için aşağıdaki işlemleri yapınız:
1. Kapağı tamamen açınız.
2. İki adet olan kapı menteşelerinin yerini
tespit ediniz.
3. Menteşelerin üstündeki kolları kaldırınız
ve çeviriniz.
4. Kapağı yan kenarlarından tutunuz ve ya-
vaşça kapatınız ancak TAM kapatmayı-
nız.
5. Kapağı öne doğru çekerek yuvasından çı-
kartınız.
6. Yüzeyinin zarar görmemesi için, kapağın
altına yumuşak bir bez koymak suretiyle
sağlam bir zemin üzerine koyunuz.
18 progress
7. Dahili cam panelleri çıkartmak için kilitle-
me sistemini açınız.
8. Sabitleyici 2 dili 90° döndürünüz ve yuva-
larından çıkartınız.
90°
9. Üst paneli dikkatlice biraz kaldırınız ve
dört kenarında çerçeveli paneli çekerek
çıkarınız.
1
2
Fırın kapağını ılık su ve yumuşak bir bezle te-
mizleyiniz. İç paneldeki ısıyı yansıtan özel yü-
zeylere zarar verebilecek tel fırçalar, metal yü-
nü, aşındırıcı süngerler veya asitler kullanma-
yınız.
Temizlik işleminden sonra iç paneli tekrar ka-
pağa takınız. Kapağı fırına takınız; işlemi ters
sıra ile uygulayınız. Panellerin düzgün hiza-
lanmasına dikkat ediniz.
İşlemi doğru bir şekilde yapmak için
aşağıdakileri uygulayınız:
1. Dört tarafı dekoratif çerçeveli iç panel,
baskılı
kısım dışarıya bakacak şekilde ta-
kılmalıdır. Görünen yüzeye dokununuz.
Herhangi bir pürüz yoksa, panel düzgün
takılmıştır.
2. İç panel şekilde gösterildiği gibi yerine ta-
kılmalıdır.
Panelleri fırın kapağına yerleştirdikten sonra
bunları ters sıra ile sabitleyiniz, Madde 8 'de
verilen açıklamalara bakınız.
progress 19
Önemli Asla camları sıcak durumdayken
silmeyiniz, paneller kırılabilirler. Eğer
cam panellerde çizik ve çatlaklar tespit
ederseniz, paneli derhal değiştirmek için
en yakın servis merkezini arayınız.
Paslanmaz çelik veya alüminyum
modeller:
Fırın kapağını ve paslanmaz çelikten yapılma
çalıştırma panelini ıslak bir sünger ile temizle-
yiniz ve ardından yumuşak bir bezle dikkatlice
kurulayınız. Temizlik için asla metal pedler,
metal yünü, asitler veya aşındırıcılar kullan-
mayınız.
Fırın kapağı contalarının temizlenmesi
Fırın açıklığının etrafına bir conta yerleş
tiril-
miştir.
Önemli Contanın durumunu düzenli
olarak kontrol ediniz.
Contada bir hasar görmeniz halinde, lüt-
fen en yakın servis merkezini arayınız.
Conta değiştirilinceye kadar fırını kullan-
mayınız.
Servisi Aramadan Önce
Cihaz düzgün çalışmıyorsa, Electrolux Yetkili
Servisine başvurmadan önce lütfen aşağıda-
ki hususları kontrol ediniz.
SORUN ÇÖZÜM
•Fırın çalışmıyor. •Bir pişirme fonksiyonu ve sıcaklığın seçili olup
olmadığını kontrol ediniz.
veya
•cihazın elektrik hattı na doğru bağlanmış ol-
duğundan ve fırına gelen elektrik beslemesinin
AÇIK durumda olduğundan emin olunuz.
•Fırının sıcaklık kontrolü lambası yanmıyor. •Bir sıcaklık seçmek için sıcaklık denetleme ay-
gıtını kullanınız,
veya
Bir fonksiyon seçmek için fırın denetleme aygı-
tını kullanınız.
•Fırının dahili lambası yanmıyor. Bir fonksiyon seçmek için fırın denetleme aygı-
tını kullanınız.
veya
Lamba ampulünü kontrol ediniz ve gerekirse
değiştiriniz (bkz. "Fırın lambasının değiştirilme-
si").
Yiyeceklerin pişmesi çok uzun zaman alıyor ya
da çok çabuk pişiyorlar.
Gerektiği takdirde sıcaklığı ayarlayınız,
veya
Özellikle "Fırının kullanımı" kısmındaki talimatları
uygulayınız.
Yemeklerin üstünde ve fırın boşluğunda buhar
ve buğu birikiyor.
•Pişirme tamamlandıktan sonra, yemekleri fırının
içerisinde 15 - 20 dakikadan fazla bekletmeyi-
niz.
•Fırın fanı gürültü yapıyor. •Rafların ve fırın aksamlarının fırının arka paneline
temas ederek titreşim yapmadığından emin olu-
nuz.
Elektronik zamanlayıcı çalışmıyor. Zamanlayıcı talimatlarını kontrol ediniz.
Göstergede " 12.00 " görüntüleniyor.
Günün saatini ayarlayınız ("Saatin ayarlanması"
bölümüne bakınız).
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Progress PBK3360X Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu