Moulinex OW5002 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı
TR
113
TANIMLAMA
Ba
s
iq
ue
F
r
ançais
Comp
let
Rapide
Sans g
lut
e
n
Sans sel
R
iche en oméga
3
Damper
Cak
e
Sucré
C
o
nfi
t
ure
Pas
ta
Pâte
levée
Cuis
son
A - pencereli kapak
b6 - program seçimi
b4 - program 14 için
zaman ayarlı başlangıç
ve ayar düğmeleri
b1 - gösterge ekranı
b3 - ağırlık göstergesi
b2 - çalıştırma/
durdurma
düğmesi
b7 - çalışma
göstergesi
b5 - kızarma
seviyesi
B - kontrol paneli
C - ekmek haznesi
D - karıştırıcılar
mikser
E - ölçekli bardak
F - çift dozlayıcı
f1 - yemek kaşığı
f2 - tatlı kaşığı
G - karıştırıcıları çıkarmak için
“kanca” aksesuarı
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page113
114
Cihazınızın ilk kullanımından önce kullanım talimatını dik-
katle okuyun: kullanm talimatına uygun olmayan bir kul-
lanım halinde üreticinin her türlü sorumluluğu ortadan kal-
kacaktır.
• Güvenliğiniz açısından bu cihaz yürürlükteki tüm standart
ve düzenlemelere (şük voltaj Yönergesi,
Elektromanyetik Uyumluluk, da Kat Maddeleri,
Çevre…) uygundur.
Bu cihaz harici bir zaman ayarlayıcı veya bir kumanda
sistemi ile çalıştırılmaya yönelik değildir.
Bu cihaz, fiziki, duyusal veya zihinsel kapasitesi yetersiz
olan veya bilgi veya deneyimi olmayan kişiler tarafından
(çocuklar da dahil), güvenliklerinden sorumlu bir kişinin
gözetimi olmaksızın, cihazın kullanımı ile ilgili önceden bil-
gilendirilmeden kullanılmamalıdır. Cihazla oynamadıkların-
dan emin olmak açısından çocuklar gözetim altında tutul-
malıdır.
Cihazı su sıçramayan sabit bir zeminde kullanın ve asla
ankastre mutfakta bölme içinde kullanmayın.
Cihazınızın besleme geriliminin elektrik tesisatınızınki ile
uyumlu olduğundan emin olun. Her türlü elektrik bağlan-
tısı hatası, garantiyi geçersiz kılar.
Cihazınızı mutlaka topraklı bir prize takın. Bu zorunluluğa
uyulmaması, bir elektrik şokuna ve ciddi yaralanmalara
yol açabilir. Güvenliğiniz için, topraklı prizin, ülkenizde
yürürlükte olan elektrik tesisatı standartlarına uygun
olması zorunludur. Tesisatınızda topraklı priz yoksa, her
türlü bağlantı öncesi, elektrik tesisatınızı uygun hale geti-
recek yetkili bir kuruluşun müdahalesini sağlamanız
zorunludur.
Cihazınız yalnızca ev içi kullanıma yöneliktir.
Bu cihaz yalnız evsel bir kullanım için tasarlanmıştır.
Bu cihaz, garanti kapsamında olmayan şu durumlarda
kullanılmak üzere tasarlanmamıştır:
- Mağaza, ofis ve diğer iş ortamlanda personele aylmış
olan mutfak köşelerinde,
- Çiftliklerde,
- Otel, motel ve konaklama özelliği bulunan yerlerin
müşterileri tarafından,
- Otel odaları türünden ortamlarda.
Kullanmayı bıraktığınızda ve temizlerken, cihazınızı priz-
den çekiniz.
Aşağıdaki durumlarda cihazı kullanmayınız :
- cihazın kordonu arızalı ise,
- cihaz düşmüşse ve gözle görünür hasarlar
veya işleyiş anormallikleri arz ediyorsa.
Bu şıkların herbirinde, her türlü tehlikeden kaçınmak için,
cihaz en yakın yetkili satış sonrası servis merkezinegön-
derilmelidir. Garantiye bakınız.
Cihazın güç kordonu zarar gördüğünde, olası herhangi
bir tehlikeyi önlemek açısından kablonun yalnızca üretici
veya yetkili servis tarafından ya da benzer niteliklere
sahip bir elektrikçi tarafından değiştirilmesi gereklidirr.
Müşteri tarafından yapılan temizlik ve olağan bakım
dışındaki her türlü müdahale, yetkili servis merkezi tara-
fından yapılmalıdır.
Cihazı, besleme kordonu veya fişi, suya veya her türlü
diğer sıvıya sokmayın.
Besleme kordonu, çocukların erişebileceği yerlerde salın-
maya bırakmayın.
Besleme kordonu, hiçbir zaman, cihazın sıcak kısımları ile
temasta veya yakında, bir ısı kaynağının yakınında veya
keskin bir yüzey üzerinde olmamalıdır.
Cihazı çalışırken hareket ettirmeyin.
İşleyiş esnasında ve hemen sonrasında pencereye
dokunmayın. Pencerenin ısı yüksek olabilir.
Cihazın fişini kordonundan çekerek prizden çıkarmayın.
Yalnızca, iyi durumda, topraklı prizli ve iletken telinin çapı
en az ürünle birlikte verilene it bir uzatma kablosu kullanın.
Cihazı başka cihazlar üzerine koymayın.
Cihazı ısı kaynağı olarak kullanmayın.
Cihazı ekmek ve reçel şında besinler pişirmek in
kullanmayın.
Cihazın içine hbir zaman kağıt, karton veya plastik
koymayın ve üzerine bir şey yerleştirmeyin.
Ürünün bazı kısımları alev alırsa, hiçbir zaman su ile sön-
dürmeye çalışmayın. Cihazın fişini prizden çekin. Alevleri
ıslak bir bez ile söndürün.
Güvenliğiniz için, yalnızca cihazınızla uyumlu aksesuar ve
yedek parçaları kullanın.
Bütün cihazlar, ciddi bir kalite kontrolüne tabi tutulmuştur.
Rasgele seçilmiş cihazlarla, pratik kullanım testleri yapıl-
mıştır. Bu, olası kullanım izlerini açıklamaktadır.
Program sonunda, hazneye veya cihazın sıcak kısımlarına
dokunmak için daima mutfak fırın eldiveni kullanın.
Kullanım esnasında cihaz aşırı derecede ısınmaktadır.
Havalandırma kanallarını hiçbir zaman tıkamayın.
Çok dikkatli olun, program esnasında veya sonunda
kapağı açtığınızda buhar çıkabilir.
11 numaralı programı (reçel, komposto) kullanğınızda,
kapağı tığınızda oluşacak buhar ve diğer çramalara
karşı dikkatli olun.
Tariflerde belirtilmiş miktarları aşmayın,
Toplamda 1500 gr hamur miktarını aşmayınız,
Toplamda 900 gr un ve 13 gr maya, miktarını aşmayı-
nız.
Bu ürün üzerinde kaydedilmakustik ç seviyesi 55 dBa’r.
Önce çevre koruma !
Cihazınızda pek çok değerlendirilebilir veya yeniden dönüştürülebilir materyal bulunmaktadır.
Dönüşüm yapılabilmesı için bir toplama noktasına bırakın.
VENLİK ÖNERİLERİ
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page114
115
GIRI
Ş
EKMEKLERiNiZiN BAŞARıLı OLMASı IÇiN TAVSIYELER VE PÜF NOKTALARı
1.
Kullanım talimatını dikkatle okuyun: bu cihazda
ekmek, elde yapıldığı gibi yapılmamaktadır !
2. Kullanılan tüm malzemeler ortam ısısında olmalı
(aksi belirtilmediği taktirde) ve hassasiyetle
tartılmalıdır. Sıvıları, verilen dereceli bardak ile
ölçün. Bir tarafta çay kaşığı ve diğer tarafta çorba
kaşığı ölçü bulunan çift dozlayıyı kullanın. Kötü
ölçümler sonucu kötü neticeler ortaya çıkabilir.
3. Başarılı bir şekilde ekmek yapmak için doğru mal-
zemeleri kullanmak çok önemlidir. Son kullanma
tarihi dolmamış malzemeler kullanın ve bunları kuru
ve serin yerlerde muhafaza edin.
4. Un miktarı ölçümünün hassas yapılması önemlidir.
Bu nedenle, un, bir mutfak terazisi yardımıyla
tartılmalıdır. Poşette sunulan, nemi alınmış aktif
ekmek mayası kullanın. Tariflerde aksi belirtilme-
dikçe kabartma tozu kullanmayın. Bir maya poşeti
açıldığında 48 saat içinde tüketilmelidir.
5. Hazırladığınız besinlerin kabarmasını bozmamak
için, bütün malzemeleri başlangıçtan itibaren haz-
neye koymanızı ve kullanım esnasında kapağı
açmaktan kaçınmanızı (aksi belirtilmediği taktirde)
tavsiye ederiz. Malzemelerin sırasına ve tariflerde
belirtilen miktarlara tam olarak uyun. Önce sıvılar,
daha sonra katı malzemeler. Maya, sılarla, tuz ve
şekerle temas etmemelidir.
Uyulacak genelra:
Sıvılar (tereyağı, sıvı yağ, yumurta, su, süt)
Tuz
Şeker
Unun ilk yarısı
Süt tozu
Özel katı malzemeler
Unun ikinci yarısı
Maya
Cihazın içinde ve dışında bulunan tüm etiketleri,
aksesuarları ve ambalaj ürünlerini çıkarın -
A.
Cihazın her yerini nemli bir bez yardımıyla silin.
CIHAZI İLK KEZ KULLANMADAN ÖNCE
Kordonu çözünüz ve topraklı bir prize takınız. İlk kullanımda hafif bir kokuhissedilebilir.
CİHAZIN KULLANIMI
Cihazın fişini çekiniz.
Cihazın her yerini ve hazneyi nemli bir bez yardımı
ile silin.
Özenle kurutun -
B.
Kaseyi ve karıştırıcıyı sıcak su ile yıkayın.
Karıştırıcı tekne içinde kalırsa, 5 ila 10 dakika suda
bekletin.
Eğer gerekliyse,
sıcak su ile temizlemek için kapağı
sökün.
Hiçbir parçayı bulaşık makinesinde yıkamayın.
Bulaşık deterjanı, aşındırıcı sünger veya alkol kullan-
mayın. Yumuşak ve nemli bir bez kullanın.
Cihazın vdesini veya kapağını hiçbir zaman suya
daldırmayın.
TEMIZLIK VE BAKIM
B
A
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page115
HIZLI BA
Ş
LANGIÇ
Sapı kaldırarak ve teker teker iki kenardaki kilidi
açmak için önden arkaya doğru çekerek ekmek haz-
nesini çıkarın. Daha sonra karıştırıcıları takın.
Malzemeleri önerilen sırayla tekneye ekleyin.
Bütün malzemelerin tam olarak tartıldığından emin
olun.
Ekmek haznesini takın. Kavrayıcı üzerinde kilitlemek
için ve her 2 taraftan iyi kilitleneceği şekilde hazne
üzerine bastırın.
Ekmek yapma fişini prize takın. Sesli sinyalden sonra,
başka bir program seçilmediği taktirde otomatik
olarak program 1 - 1000 gr orta seviye kızarma
görüntülenir.
düğmesine basın. Gösterge ışığı yanar. Dakika
saatinin 2 noktası yanıp söner ve zaman ayarı geri
sayıma başlar. Çalışma gösterge ışığı yanar. Çevrim
başlar.
Pişirme veya ısıtma çevriminin sonunda, ekmek
yapma fişini prizden çekin. Sap üzerinden çekerek
ekmek haznesini çıkarın. Daima fırın eldiveni kullanın,
çünkü haznesini sapı ve kapağın içi sıcaktır. Sıcakken
ekmeği kalıptan çıkarın ve bir tabak üzerinde 1 saat
soğumaya bırakın.
116
Ekmek yapma makinenizle tanışıp, deneyim kazanmanız açısından,
ilk ekmeğiniz için TEMEL EKMEK tarifini denemenizi öneririz.
TEMEL EKMEK (program 1)
MALZEMELER
tk > tatlı kaşığı - yk > yemek kaşığı
KIZARMA = ORTA
-
SIVI Y = 2 yk
-
SU = 325 ml
-
TUZ = 2 tk
-
ŞEKER = 2 yk
-
SÜT TOZU = 2,5 yk
-
UN = 600 g
-
MAYA = 1,5 tk
AĞIRLIK = 1.000 g
ZAMAN = 3 : 20
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page116
1 > temel ekmek
2 > Fransız ekmeği
3 > tam ekmek
4 > şekerli ekmek
ME ğmesi belirli bir sayıda farklı program seçmenize imkan verir. Programa karşılık gelen zaman
görüntülenir. Düğmeye her basışınızda, bu şekilde1’den 14’a kadar olmak üzere, göstergedeki
panosundaki numara sonraki programa geçer:
Basique
Fraais
Complet
Rapide
Sans gluten
Sans sel
Riche en oméga 3
Damper
Cake
Sucré
Confiture
Pas ta
Pâte lev ée
Cuisson
Her program için, farklı bir program seçil-
mediği taktirde otomatik olarak
beliren bir ayar varr.
Dolayısıyla, istenen ayarları manüel
olarak seçebilirsiniz.
PROGRAM SEÇÍ
Program seçimi, birbiri ardına otomatik olarak gerçekle
ş
en bir dizi etap ba
ş
latır.
1 Temel ekmek programı, buğday unu kullanılan
ekmek tariflerinin büyük kısmını hazırlamanıza ola-
nak tanır.
2 Fransız ekmeği programı, bir Fransız geleneksel
beyaz ekmeği tarifine karşılık gelir.
3 Tam ekmek programı, tam ekmek için un kul-
lanıldığında seçilmelidir.
4 ekerli ekmek programı, daha fazla yağlı madde
ve şeker içeren tarifler için uygundur. Kullanıma
hazır poğaçalar veya sütlü ekmekler için malzeme-
ler kullanırsanız, toplam 1000 gr hamuru aşmayın.
5 Süper hızlı ekmek programı, SÜPER HIZLI ekmek
tarifine özgüdür. Bu program için, ağırlık ve renk
ayarı mevcut değildir.
6 Glütensiz ekmek, yalnızca, kullanıma hazır glüten-
siz malzemelerden hareketle hazırlanmalıdır. Bir
çok tahılda (buğday, arpa, çavdar, yulaf, vs.) mev-
cut glütene karşı toleransı olmayan kişiler (koeliak
hastalığı) için uygundur. Paket üzerinde belirtilen
özel talimatlara bakınız. Başka unlarla bulaşma
riski olmaması için kap sistematik olarak temizlen-
melidir. Glütensiz katı bir rejim uyguluyorsanız, kul-
lanılan mayanın da aynı şekilde glütensiz olduğun-
dan emin olun. Glütensiz unların içeriği, optimal bir
karışıma imkan vermez. Dolayısıyla, yoğurma
esnasında kenarların hamurunu esnek plastikten bir
117
5 > süper hızlı ekmek
6 > glütensiz ekmek
7 > tuzsuz ekmek
8 > omega 3 bakımından
katkılı ekmek
9 > mayasız ekmek(taşfırın ekmeği)
10 > kek
11 > reçel ve komposto
12 > taze hamurlar
13 > kabarmış hamurlar
14 > yalnızca pişirme
EKMEK MAKİNENİZİN KULLANIMI
spatula ile çevirmek gerekir. Glütensiz ekmek, nor-
mal ekmeğe göre daha yoğun içerikte ve daha
soluk renkte olacaktır.
7 Ekmek, günlük en önemli tuz katkısını sağlayan
besinlerden biridir. Tuz tüketiminin azaltılması, kalp
ve damar hastalığı risklerinin azaltılmasına imkan
verir.
8 Bu ekmek, beslenme açısından dengeli ve komple
bir tarif sayesinde Omega 3 yağ asitleri açısından
zengindir. Omega 3 yağ asitleri, kalp ve damar
sistemininzgün işleyişine katkıda bulunurlar.
9 Mayasız ekmek, sıcak taşlar üzerinde pişirilen bir
geleneksel Avustralya tarifinden esinlenmektedir.
Hafifçe poğaçamsı sıkıştırılmış bir ekmek ortaya
çıkmaktadır.
10 Kabartma tozu ile kurabiye ve pastaların
yapılmasına imkan verir.
11 Reçel ve komposto programı, şekerlemeyi otoma-
tik olarak tekne içinde pişirir.
12 Program 12 yalnızca yoğurur. Kabarmamış hamur-
lara yöneliktir. Örnek : erişteler.
13 Kabarş hamurlar progra pişirmez.tün kabarmış
hamurlar in bir hamur yurma ve kabartma pro-
grana karşılık gelmektedir. Örnek: pizza hamuru.
14 Pişirme programı, yalnızca 10 ila 70 dakika arası
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page117
118
EKMEĞİN AĞIRLIĞININ SEÇİMİ
Ekmek ağırlığı, başka seçim yapılmadığı taktirde oto-
matik olarak 1000 gr üzerine ayarlanır. Ağırlık bilgi
amaçlı verilmiştir. Daha fazla detay için tariflere bakın.
5, 9, 11, 12, 13, 14 programlarının ağırlık ayarı yok-
tur. Seçili ürünü ayarlamak için düğme üzerine
basın: 750 gr, 1000 gr veya 1500 gr. Seçilen ayarın
karşısındaki gösterge ışığı yanar.
Dikkat: bazı tarifler 750 gr.'lık bir ekmek hazırlamaya
izin vermeyecektir. Tarifler kitabına başvurun.
KIZARMA SEVİYESİ SEÇİMİ
Kabuk rengi, başka seçim yapılmadığı taktirde otoma-
tik olarak ORTA Seviye olarak ayarlanır. 5, 9, 11 pro-
gramlarının renk ayarı yoktur. Üç seçim mümkündür:
AÇIK/ORTA/KOYU. Ilk verilen ayarı değiştirmek ister-
seniz, silen ayarın karşındaki gösterge ışığı
yanıncaya kadar düğmesine basın.
BA
Ş
LATMA/DURDURMA
Cihazı çalıştırmak için düğmesine basın. Geri sayım
başlar.
Programı durdurmak veya zaman ayarlı programla-
mayı iptal etmek için, düğmesine 5 saniye basın.
Yoğurma
Hamurun yapısının
ve dolayısıyla iyi
kabarmasının
kapasitesinin
oluşturulmasına
imkan
verir.
Dinlenme
Yoğurmanın
kalitesinin
iyileşmesi için
hamurun
gevşemesine
imkan verir.
Kabarma
Mayanın, ekmeği
kabartmak ve
aromasını
geliştirmek için
etki ettiği zaman.
Pişirme
Hamuru ekmeğe
içine dönüştürür
ve kabuğun
kızararak kıtır
olmasına imkan
verir.
Sıcak tutma
Pişirme sonrası ekmeğin
sıcak tutulmasını sağlar.
Bununla birlikte yine de,
Pişirme tamamlandığında
ekmeğin kalıbından
çıkarılması tavsiye edilir.
> > > >
pişirmeye imkan vermektedir. 10 dakikalık dilimler
halinde, açık, orta veya iyi kızarmış olarak ayarla-
nabilmektedir.
Bu program tek başına kullanılabildiği gibi;
a) kabarmış hamurlar programı ile birlikte,
b) daha önceden pişmiş ve soğutulmuş ekmekleri
ısıtmak veya kıtır yapmak için,
c) bir ekmek çevrimi esnasında uzun süren elektrik.
14 numaralı programın kullanımı esnasında, ekmek
makinesi gözetimsiz bırakılmamalır.
Kabuğun istenen rengi elde edildiğinde, pişirme süreci
bitmese dahi düğmesine uzun bir basış ile pro-
gram manüel olarak durdurulabilir.
ÇEVRÍMLER
Sayfa 122-123’teki bir tablo, seçilen programa göre değişik çevrimlerin adımlarını gösterir.
Yoğurma: hamur, kabarma çevrimleri arasında 1.
veya 2. yoğurma çevriminde veya mayalanma döne-
minde bulunur. Bu çevrim esnasında ve 1, 2, 3, 4, 6,
7, 8, 9, 10 programları için malzemeleri ekleyebilirsi-
niz: kuru yemişler, zeytinler, salamlar, vs…
Sesli bir sinyal, hangi anda dahale etmeniz
gerektiğini size bildirir. Hazırlama zamanları tekrar
tablosuna (sayfa 122-123) ve “extra” sütununa bakın.
Bu sütun, sesli sinyal duyuldunda cihazınızın
ekranında görüntülenecek zamanı belirtir. Sesli sinyalin
hangi zaman sonunda duyulacağını daha kesinlikle bil-
mek için, “extra” sütunu zamanını toplam pişirme
zamanından çıkarmak yeterli olacaktır.
Örnek: “extra” = 2:51 ve “toplam zaman” = 3:13,
malzemeler 22 dakikanın sonunda eklenebilecektir.
Kabarma: hamur, 1., 2. veya 3. kabarma çevriminde
bulunmaktadır.
Pişirme: ekmek, sonuncu pişirme çevriminde bulun-
maktadır. Karşıda görsel bir gösterge yanar : “END” ve
çevrimin sonunu belirtir.
Sıcak tutma: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 numa-
ralı programlar için, hazırlanan ekmeği cihazda bıra-
kabilirsiniz. Pişirme sonrası, bir saatlik bir sıcakta tutma
çevrimi otomatik olarak zincirleme gelir. Karşıda görsel
bir gösterge yanar . Sıcakta tutma saati esnasında
görüntüleyici 0:00’da kalır. Düzenli aralıklarla bir bip
sesi duyulur. Çevrim sonunda, cihaz 3 bip sesi çıkara-
rak otomatik olarak durur.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page118
Elektrik kesintisi halinde: eğer çevrim esnasında, pro-
gram bir elektrik kesintisi ile veya hatalı bir işlem
dolayısıyla kesintiye uğrarsa, makinenin, programla-
manın korunacağı 7 dakikalık bir koruma süresi vardır.
Çevrim, kaldığı yerden tekrar başlayacaktır. Bu sürenin
ötesinde, programlama iptal olur.
Eğer iki programı zincirleme eklerseniz, ikinci hazırla-
mayı başlatmadan önce 1 saat bekleyin.
Ekmeğinizi kalıptan çıkarmak için: kalıptan çıkarma
esnasında, karıştırıcılar, ekmeğin içinde sıkışıp kalabilir.
Bu durumda, “kanca” aksesuarını aşağıdaki şekilde
kullanın:
> ekmek kalıptan çıkarıldıktan sonra, henüz sıcakken
kenarı üzerine yatırın ve fırın eldiveni
olan elinizde tutun,
> kanca karışrıcının ekseni içine
yerleştirin (çizim 1),
> karıştırıcıyı çıkarmak için hafifçe çekin
(çizim 2),
> diğer karıştırıcı için lemi tekrar edin,
> ekmeği yukarı kaldırın ve bir ızgara
üzerinde soğumaya bırakın.
PRAK TAVYELER
119
Hazırladığınız ekmeğin seçtiğiniz saatte hazır olması
için, ciha 15 saat öncesine kadar önceden program-
layabilirsiniz. Zaman ayarlı program 5, 6, 9, 10, 11,
12, 13, 14 programları için kullanılamaz.
Bu etap, programın, kızarma seviyesinin ve ağırlığın
seçilmesinden sonra gelir. Program zamanı görüntüle-
nir. Programı başlattığınız an ile ekmeğinizin hazır
olmasını istediğiniz saat arasındaki farkı hesaplayın.
Makine, program çevrimleri süresini otomatik olarak
dahil eder.
ve düğmeleri yardımıyla, hesapladığınız süreyi
seçin ( yukarı doğru ve aşağı doğru). Kısa
basışlar, 10 dakika + kısa biplik dilimlerle bir geçişe
imkan verir.
Uzun bir basış halinde, geçiş, 10 dakikalık dilimler
halinde süreklidir.
Örnek: saat 20.00 ve ekmeğinizin ertesi sabah
7.00’de hazır olmasını istiyorsunuz. ve düğme-
leri yardımıyla 11 saat programlayın.
düğmesine basın. Bir sesli sinyal gelir.
İlgili gösterge ışığı yanar ve dakika görüntülenir ve
dakika saatinin 2 noktası yanıp söner. Geri sayım
başlar. Işleyiş göstergesi yanar. Eğer hata yaparsanız
veya saat ayarını değiştirmek isterseniz, bir sesli sinyal
gelinceye kadar uzun şekilde düğmesine basın. Ilk
ayarlı zaman görüntülenir. Işlemi tekrar edin. Bazı
besinler bozulabilir. Taze süt, yumurta, yoğurt, peynir,
taze meyve içeren tarifler için zaman ayarlı programını
kullanmayın.
Yağlı maddeler ve sıvı yağ: yağlı maddeler ekmeği
daha dolgun ve daha lezzetli kılarlar. Aynı zamanda,
ekmeğin daha iyi ve daha uzun zaman muhafaza edil-
mesini sağlar. Fazla yağ madde, kabarma
yavaşlatır. Eğer tereyağı kullanırsanız, hazırlanan mal-
zemeler içinde homojen biçimde dağıtmak için küçük
parçalara ayırın veya yumuşatın. 15 gr tereyağı yerine
1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Sıcak tereyağı
kullanmayın. Yağlı maddelerin maya ile temas etmesin-
den kaçının, çünkü yağlı madde, mayanın yeniden
nemlenmesine engel olabilir.
Yumurtalar: yumurtalar hamuru zenginleştirir, ekmeğin
rengini iyileştirir ve ekmek içinin iyi bir şekilde gelişme-
sini sağlar. Yumurta kullanıyorsanız, sıvı miktarını aynı
ölçüde azaltın. Yumurtayı kırın ve tarifte belirtilen sıvı
miktarı elde edilinceye kadar sıvı ile tamamlayın.
Tarifler, 50 gramlık ortalama bir yumurta için öngö-
rülmüştür, eğer yumurtalar daha büyükse, biraz un
ekleyin ; eğer yumurtalar daha küçükse, biraz daha az
un koymak gerekir.
Süt: taze süt veya süt tozu kullanabilirsiniz. Süt tozu
kullanıyorsanız, başlangıçta öngörülmüş su miktarını
ekleyin. Taze süt kullanıyorsanız, su da ekleyebilirsiniz:
toplam hacim, tarifte öngörülmüş miktara eşit olmalıdır.
Süt aynı zamanda inceltici bir etki de yapar ve daha
düzebir doku ve dolayısıyla daha güzel bir ekmek içi
görünümü elde etmeye imkan verir.
Su: su, mayayı yeniden nemlendirir ve harekete geçi-
rir. Aynı zamanda unun nişastasını da nemlendirir ve
ekmek içinin oluşumuna imkan verir. Su yerine, tama-
men veya kısmen, süt veya başka sıvılar kullanılabilir.
Ortam ısısında sıvılar kullanın.
Unlar: unun ağırlığı, kullanılan un tipine bağlı olarak
önemli ölçüde değişir. Unun kalitesine göre, ekmek
pişirme sonuçları da değişebilir. Unu geçirimsiz bir
ZAMAN AYARLI PROGRAM
MALZEMELER
2
1
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page119
120
Ekmek hazırlanması, ısı ve nem koşullarına karşı çok
hassastır. Havanın çok sıcak olması halinde, her
zamankinden daha taze sıvılar kullanılması tavsiye
edilir. Aynı şekilde, soğuk havalarda, suyun veya sütün
ılıtılması gerekebilir (hiçbir zaman 35°C aşılmamalıdır).
Bazen, yoğurmanın ortasında hamurun durumunu kon-
trol etmek yararlı olabilir: haznenin kenarlarına
yapışmayan homojen bir topak oluşturmalıdır.
> yoğrulmamış unlar kalmışsa, biraz daha su ekleyin,
> aksine, hamur çok nemli ise ve haznenin kenarlarına
yapışıyorsa biraz un eklemek gerekir.
Bu eklemeler yavaş yavyapılmalıdır (her seferinde
en fazla 1 çorba kaşığı) ve yeniden müdahalede
bulunmadan önce iyileşme olup olmadığını gözlemlen-
melidir.
Çokça yapılan bir hata, maya ekleyerek ekmeğin
daha fazla kabaracağını şünmektir. Oysa, fazla
maya hamurun yapısını kırılganlaştırır ve hamur fazla
kabarır fakat söner. Pişirmeden hemen önce parmak
ucuyla hafifçe yoklayarak hamurun durumunu değer-
lendirebilirsiniz: hamur hafif bir direnç göstermeli ve
parmak izi yavyavaş kaybolmalıdır.
kapta muhafaza edin, çünkü un, iklim koşulları
değişikliklerine tepkime gösterir ve nem emer veya
kaybeder. Standart bir un yerine, tercihen, “güçlü”,
“ekmek yalabilir veya “fırın unu olarak
adlandırılan bir un kullanın.
Ekmek hamuruna, yulaf, kepek, buğday filizi, çavdar
veya bütün tohumlar eklenmesi, daha ağır ve daha az
kabarmış bir ekmeği ortaya çıkaracaktır.
Tariflerde aksi belirtilmediği taktirde, T55 tipi bir un
tavsiye edilir.
Tariflerimiz normal bir T55 tip unun kullanımı için opti-
mize edilmiştir. Ekmek, çörek veya tlü ekmek için
özel un karışımlarının kullanılması durumunda, toplam
1000g hamuru aşmayın.
Unun elenmesi de sonuçlar üzerine etki edecektir: un
ne kadar tam ise (yani, buğday tohumunun zarfının bir
kısmını içermekte ise), hamur o ölçüde az kabaracak
ve ekmek o ölçüde yoğun olacaktır. Piyasada, kul-
lanıma hazır ekmeklik malzemeler de bulabilirsiniz. Bu
malzemelerin kullanımı için, üreticinin önerilerine bakın.
Genel olarak, program seçimi, kullanılan malzemelere
bağlı olarak yapılacaktır.
Örnek: Tam ekmek - Program 3.
eker: beyaz veya esmer şekere ya da bala önce-
lik tanıyın. Rafine şeker veya parça şeker kullanmayın.
eker, mayayı besler, ekmeğe iyi bir lezzet verir ve
kabuğun kızarmasını iyileştirir.
Tuz: besine lezzet verir ve maya faaliyetini düzenle-
meye imkan verir. Maya ile temasa geçmemelidir. Tuz
sayesinde hamur sıkı olur ve çok hızlı kabarmaz.
Hamurun yapısını da iyileştirir.
Maya: maya hamurun kabarmasını sağlar. Fırın mayası
birçok biçim altında mevcuttur: Küçük küpler halinde
taze, tekrar nemlendirilmesi gereken kuru ve etkin,
hemen etkin kuru. Maya süpermarketlerde satılır (fırın
ürünleri veya taze ürünler reyonu) ancak taze mayayı
fırıncınızdan da alabilirsiniz. Gerek taze gerekse anlık
kuru biçimi altında olsun, maya diğer malzemelerle bir-
likte doğrudan makinenizin teknesine katılmalıdır.
Bununla birlikte dağılmasını kolaylaştırmak için mayayı
parmaklarınızın arasında ufalamayı da aklınızda bulun-
durun. Yalnızca kuru etkin maya (küçük kürecikler
halinde) kullanılmadan önce az miktarda ılık suyla
karıştırılmalıdır. 37°C’ye yakın bir sıcaklık seçin, bunun
altında daha az etkili olacaktır, üzerinde ise etkinliğini
yitirme riskine sahiptir. Saptanmış dozlara uymaya
özen gösterin ve taze maya kullanmanız halinde mik-
tarları çarpma aklınızda bulundurun (aşağıdaki
eşdeğerlik tablosuna bakınız).
Kuru maya ile taze maya arasındaki miktar/ağırlık
eşdeğerlikleri:
Katkı maddeleri
(zeytin, salam parçacıkları, vs.):
istediğiniz ilave katkı maddeleri ile tariflerinizi size özel
kılabilirsiniz fakat aşağıdakilere dikkat edin:
> katkı maddelerinin ve özellikle kurutulmuş meyve gibi
en kırılgan olanlarının ilavesi için sesli sinyale uyun,
> en katı tohumlar (örneğin keten veya susam), maki-
nenin kullanımını kolaylaştırmak için (örneğin, zaman
ayarlı başlangıç), yoğurmanın başlangıcından itiba-
ren dahil edilebilir,
> çok nemli malzemeleri (zeytinler) iyice durulayın,
> daha iyi bir karışım için, yağlı malzemeleri hafifçe
unlayın,
> özellikle peynir, taze meyve ve taze sebze gibi ek
malzemelerden çok fazla miktarda eklemeyin, aksi
taktirde hamurun iyi gelişiminin bozulması riski ortaya
çıkar.
Kuru maya (cm3 cinsinden)
1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Taze maya (gr cinsinden)
9 13 18 22 25 31 36 40 45
PRAK TAVYELER
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page120
121
Beklenen sonucu alamıyor musunuz ? Bu tablo size yarm olacaktır.
ARIZA KILAVUZU
TEKNIK TAMIR KILAVUZU
PROBLEMLER ÇÖZÜMLER
Karıştırıcılar kapta sıkışmış kalıyor Çıkarmadan önce suda bekletin.
Karıştırıcılar ekmekte sıkışmış kalıyor
Malzemeleri kaba koymadan önce karıştırıcıları hafifçe yağlayın
veya ekmeği kalıptan çıkarmak için aksesuarı kullanın (sayfa 119).
üzerine bastıktan sonra bir
ş
ey olmuyor
Makine çok sıcak. 2 çevrim arasında 1 saat bekleyin.
Zaman ayarlı bir başlangıç programlanmış.
üzerine bastıktan sonra motor
dönüyor fakat yoğurma yapılmıyor
Tekne tam olarak yerine oturmamış.
Karıştırıcı yok veya karıştırıcı kötü yerleştirilmiş.
Zaman ayarlı bir başlangıçtan sonra,
ekmek yeterince kabarmamış veya
hiçbir şey olmamış.
Programlama sonras ’e basmayı unuttunuz.
Maya, tuz ve/veya su ile temasa geçmiş.
Karıştırıcı yok.
Yanık kokusu
Malzemelerin bir kısmı teknenin kenarına düşmüş:makineyi soğumaya
bırakın ve makinenin içini, temizleyici ürün kullanmaksızın nemli bir sünger
ile temizleyin.
Hazırlanan ekmek taşmış: çok fazla malzeme var, özellikle sıvılar.
Tariflerde belirtilen oranlara uyun.
Fazla
kabarmı
ş
ekmek
Çok
kabardıktan
sonra sönmü
ş
ekmek
Yeterince
kabarmamı
ş
ekmek
Yeterince
kızarmamı
ş
kabuk
Kenarlar
esmer fakat
ekmek
yeterince
pi
ş
memi
ş
Kenarları
ve üstü
unlu
düğmesi pi
ş
irme esnasında
harekete geçmi
ş
Yeterince un yok
Fazla un var
Yeterince maya yok
Fazla maya var
Yeterince su yok
Fazla su var
Yeterince
ş
eker yok
Kötü kalite un
Malzemeler doğru oranlarda
değil (çok fazla miktar)
Su çok sıcak
Su çok soğuk
Uygun olmayan program
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page121
123
PROG KIZARMA EBAT TOPLAM
SÜRE
(saat
)
YOĞURMA
DiNLENME
YOĞURMA
KABARMA
YOĞURMA
KABARMA
YOĞURMA
KABARMA
PİŞİRME EKSTRA SICAK
TUTMA
(saat)
)
7
1
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
0:05:00 0:05:00 0:15:00 1:05:00 0:02:00 0:30:00 x 0:30:00
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1
500
3:37
3:42
3
:47
1:05
1:10
1
:15
3:17
3:22
3
:27
1:00
1:00
1
:00
3
750
1000
1500
3:37
3:42
3:47
1:05
1:10
1:15
3:17
3:22
3:27
1:00
1:00
1:00
8
1
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
0:05:00 0:05:00 0:18:00 1:10:00 0:02:00 x x 1:00:00
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
3:45
3:50
3:55
1:05
1:10
1:15
3:22
3:27
3:32
1:00
1:00
1:00
9
- 1000 1:00 x x 0:08:00 x x x x 0:10:00 0:42 0:55 1:00
10
1
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
0:10:00 x x 0:05:00 x x x x
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
2
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
3
750
1000
1500
1:20
1:25
1:30
1:05
1:10
1:15
1:15
1:20
1:25
1:00
1:00
1:00
11
- - 1:05 x x 0:05:00 x x x x 0:10:00 0:50 - hayır
12
- - 0:15 0:03:00 0:12:00 x x x x x x x - hayır
13
- - 1:25 0:05:00 0:05:00 0:15:00 x x x x 1:00:00 x - hayır
14
1
-
0:10:
10
dakikalık
dilimler
halinde
0:10:
10
dakikalık
dilimler
halinde
- hayır
2
3
Not: toplam süreye, 1’den 10’e kadar (dahil) programlar için sıcak tutma zamanı dahil değildir.
MLX-OW5000-NC00017449_MLX-OW5000-NC00017449 22/06/10 10:01 Page123
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136

Moulinex OW5002 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı