Philips HD6109, HD6105, HD6106, HD6107 Kullanım kılavuzu

  • Merhaba, ben bu cihazın kullanım kılavuzunu okudum ve bu cihazla ilgili sorularınızı yanıtlamaya hazırım. Belgede, cihazın nasıl kullanılacağı, temizleneceği, özellikleri ve bazı püf noktaları yer almaktadır. Fritözün güvenli kullanımı, farklı yemekler için önerilen sıcaklıklar ve süreler de belgede bulunmaktadır. Ayrıca, cihazın PreClean fonksiyonu ve diğer önemli özelliklerinden de bahsedilmektedir.
  • Fritözü ilk kullanımdan önce ne yapmalıyım?
    Fritözde hangi tür yağlar kullanılabilir?
    Fritözdeki yağı ne sıklıkla değiştirmeliyim?
    Fritözün PreClean fonksiyonu ne işe yarar?
Genel tanım (şek. 1)
A Fritöz sepeti
B Kapak
C 'MIN' ve 'MAX' göstergeleri
D Kablo bölmesi
E Kablo
F Dahili kulplar
G Ayrı dijital zamanlayıcı (sadece HD6109/HD6107)
H Açma/kapama düğmesi
I Sıcaklık kontrolü
J Ön Temizleme fonksiyonu
K Sıcaklık lambası
L Kapak açma düğmesi
M İç tas
N Dökme ünitesi
Önemli
Lütfen cihazı kullanmadan önce verilen talimatları okuyun. İleride başvurmak için bu talimatları
saklayın.
Cihazı fişe takmadan önce, üstünde yazılı olan voltajın, evinizdeki şebeke voltajı ile
uygunluğunu kontrol edin.
Bu cihazı sadece toprak hatlı bir prize takılı kullanın.
Cihazın elektrik kordonu herhangi bir şekilde zarar görmüşse, Philips tarafından, yetkili Philips
servisleri tarafından ya da benzer şekilde onaylanmış kişiler tarafından değiştirilmelidir.
Cihazın kontrolü veya tamiratı için, her zaman yetkili bir Philips servis merkezine götürün.
Cihazı kendiniz tamir etmeye çalışmayın, aksi takdirde garantiniz geçersiz kalacaktır.
İlk kullanımdan önce, fritözün ayrılabilen parçalarını iyice temizleyin (bkz. 'Temizleme'). Fritözü
yağ ile doldurmadan önce, her parçanın tamamen kuru olduğundan emin olun.
Kızartma sırasında, filtreden sıcak buhar çıkar. Ellerinizi ve yüzünüzü bu buhardan uzakta
tutunuz.Ayrıca kapağı açtığınızda da sıcak buhardan kendinizi korumaya dikkat edin.
Kızartma sırasında ısındığından, izleme penceresine dokunmayın.
Cihazı yatay, düz ve sabit bir yüzey üzerine, çocukların erişemeyecekleri yere yerleştirin.
Elektrik kablosunun, cihazın yerleştirildiği masa ya da tezgahtan sarkmamasına dikkat edin
Bu cihaz sadece ev kullanımı içindir. Eğer cihaz kullanım şekli dışında veya profesyonel ya da
yarı profesyonel amaçlarla veya kullanım talimatlarına uygun olmadan kullanılır ise herhangi
bir hasar ve bozulma karşısında Philips cihazın garantisini uygulamakla yükümlü olmayacaktır.
Yiyecekleri, koyu ya da kahverengi yerine altın sarısı renginde kızartmaya özen gösterin.Yağın
içinde bulunan yanmış artıkları temizleyin. Patates veya hububat gibi nişasta içeren gıdaları
(akrilamit oluşumunu en aza indirgemek için) 175cC'nin üzerinde kızartmamaya dikkat edin.
Cihazın kullanıma hazırlanması
1 İlk kullanımdan önce cihazı temizleyin (bkz. 'Temizleme').
2 Kapağı açın (şek. 2).
3 Fritöze koymanız gereken yağ miktarı için yağ tablosuna başvurun (şek. 3).
4 Kuru fritöze, 'MIN' ve 'MAX' göstergeleri arasındaki bölüm kadar yağ doldurun ve kapağı
kapatın (şek. 4).
Fritöze yağ doldurmadan önce kesinlikle çalıştırmayın.
TÜRKÇE80
Sıvı ve katı y
Farklı sıvı ve katı yağ türlerini karıştırmayın ve kullanılmış sıvı veya katı yağa yeni sıvı veya katı yağ
eklemeyin.
Size, fritözünüzde sıvı kızartma yağı kullanmanızı öneririz.Tercihen bitkisel yağlar veya doymamış yağ
(örn. linoleik asit) oranı yüksek katı yağları kullanın.
Yağlar, yararlı özelliklerini çabuk yitirdiğinden, yağı düzenli olarak (10-12 seferden sonra)
değiştirmelisiniz.
Isıtıldığında köpürmeye başlayan, ağır bir kokusu olan veya rengi koyulaşıp şurup kıvamına gelen bir
yağı hemen değiştirin.
Katı yağ
Katı kızartma yağlarını da kullanabilirsiniz, fakat bu durumda yağın sıçramasını ve ısıtma elemanlarının
fazla ısınmalarını ya da hasar görmelerini engellemek için ekstra önlemler almalısınız:
1 Katı yağı ilk olarak normal bir tavada düşük ısıda yavaşça eritin.
2 Eriyen yağı dikkatli bir şekilde fritöze dökün.
3 Fritözü, erittiğiniz yağ halen oda sıcaklığındayken saklayabilirsiniz.
4 Eğer yağ çok soğursa, eridiğinde sıçrama yapabilir. Bunu engellemek için, donan yağa bir çatal
yardımı ile delikler açın (şek. 5).
Bunu yaparken, iç tasın kaplamasına zarar vermemeye özen gösterin.
Cihazın Kullanımı
1 Kordon muhafaza bölmesindeki tüm kordonu çıkartın ve fişi duvar prizine takın (şek. 6).
2 Açma/kapama düğmesini kullanarak fritözü çalıştırın (şek. 7).
Sıcaklık ışığı söner (şek. 8).
3 Sıcaklığı istediğiniz dereceye ayarlayın (bunun için kızartılacak gıdanın ambalajına ya da bu
kitapçığın sonunda yer alan gıda tablosuna bakabilirsiniz).
4 Sıcaklık ışığı sönene kadar bekleyin (yaklaşık 10 - 15 dakika sürer).
5 Kızartma sepetinin sapını açın (şek. 9).
6 Kapağı açın (şek. 2).
7 Sepeti fritözden çıkartın ve kızartılacak yiyeceği sepetin içine atın (şek. 10).
8 Sepeti yağın içine batırmadan, dikkatlice fritözün içine yerleştirin (şek. 11).
9 Kapağı kapatın.
10 Sepet sapı üzerindeki düğmeye basın ve sapı fritöze doğru katlayın. Sepet otomatik olarak yağ
seviyesine iner (şek. 12).
Kızartma sırasında, doğru sıcaklığı korunması amacıyla ısıtma elemanının açılıp kapandığını göstermek
için, sıcaklık ışığı yanıp sönebilir.
TÜRKÇE 81
Zamanlayıcı (sadece HD6109/HD6107)
B
Zamanlayıcıyı, yemek pişirme zamanını ayarlamak gibi başka amaçlarla kullanabilirsiniz.
Zamanlayıcının ayarlanması
1 Kızartma süresini dakika cinsinden belirlemek için zaman ayarlama düğmesine basın (şek. 13).
- Kızartma süresini ayarlamanızdan birkaç saniye sonra, zamanlayıcı geri saymaya başlayacaktır.
- Zamanlayıcı geri sayarken, geri kalan kızartma süresi ekranda yanıp söner. Son dakika saniyelerle
gösterilir.
- Önceden ayarlı zaman geçildiğinde, sesli bir sinyal duyacaksınız. 10 saniye sonra sesli sinyal
tekrarlanacaktır. Sesli sinyali durdurmak için, zamanlayıcı düğmesine basabilirsiniz.
B
Not: Zaman ayar düğmesine '00' görünene kadar 2 saniye basarak (bu sırada zamanlayıcı yanıp
söner), zaman ayarını silebilirsiniz.
Kızartma yaptıktan sonra
1 Kızartma sepetinin sapını açın (şek. 9).
2 Kapağı açın (şek. 2).
Sıcak buhara dikkat edin.
3 Sepeti fritözden çıkararak, yağı boşaltın.
4 Kızarttığınız yiyecekleri, yağ emici bir kağıt döşenmiş bir kaba koyun.
5 Kızarmanın keyfini çıkarın!
Yeni bir parti yiyecek kızartmadan önce sıcaklık ışığının sönmesini bekleyin.
6 Açma/kapama düğmesiyle fritözü kapatın.
7 Kullanım sonrasında cihazı prizden çıkartın.
Fritözü sık kullanmıyorsanız, yağı boşaltarak sızdırmaz bir kaba boşaltmanızı ve buzdolabı gibi
serin yerlerde saklamanızı öneririz.
Temizleme
Fritözü temizlemeden ya da taşımadan önce en az 4 saat yağın soğuması için bekleyin.
Cihazı temizlemek için aşındırıcı (sıvı) temizlik maddeleri veya malzemeleri (örn. ovalayıcı
maddeler) kullanmayın.
Fritöz muhafazasını ya da zamanlayıcıyı kesinlikle suya sokmayın.
1 Kapağı açın (şek. 2).
2 Kapağı yukarı çekerek çıkartın (şek. 14).
3 Kızartma sepetini kaldırıp çıkartın (şek. 10).
4 Yağı boşaltın (şek. 15).
TÜRKÇE82
Ön Temizleme fonksiyonu
Bu cihazda Ön Temizleme fonksiyonu bulunmaktadır. Bu fonksiyon iç kabı sıcak su ile doldurup
ısıtmanızı sağlar ve böylece temizlemeyi kolaylaştırır.
Bu fonksiyonu kullanmadan önce iç kapta yağ kalmadığından emin olun.
1 İç kabı, dörtte üçüne kadar soğuk su ile doldurun ve üzerine biraz bulaşık sıvısı ekleyin (şek.
16).
2 Fişi prize takınız.
3 Açma/kapama düğmesini kullanarak fritözü çalıştırın (şek. 7).
4 Sıcaklık kontrolünü Ön Temizleme fonksiyonuna ayarlayın.
Su, kaynama noktasının biraz altında bir sıcaklığa ısıtılacaktır.
5 20-30 dakika sonra cihazı kapatın ve fişini çekin.
6 İç kaptaki suyu boşaltın ve aşağıda açıklanan şekilde temizleyin.
Cihazın temizliği
1 Kabı, kapağı ve kızartma sepetini sıcak su ve çok az bulaşık sıvısı kullanarak temizleyin, temiz
suyla durulayın ve iyice kurutun.
Kapak ve kızartma sepeti bulaşık makinesinde de temizlenebilir.
2 Fritözün muhafazasını bir miktar bulaşık sıvısı içeren nemli bir bezle ve /veya kağıt havlu ile
silerek temizleyin.
Zamanlayıcıyı nemli bez ile silin.
Saklama
1 Fritözü temizlemeden ya da taşımadan önce en az 4 saat yağın soğuması için bekleyin.
2 Tüm parçaları tekrar fritöze yerleştirin ve kapağı kapatın.
3 Kabloyu, kablo bölmesine yerleştirin (şek. 17).
4 Fritözü sapından tutarak kaldırın ve saklayacağınız yere yerleştirin (şek. 18).
Kızartma ipuçları
- Hazırlama süreleri ve kızartma sıcaklıkları için, bu kitapçığın sonundaki tabloya bakın.
- Yiyecekleri sallayarak üzerlerindeki suyu ve buzu azaltın, kızartmadan önce iyice kuruyana kadar
bekleyin.
- Bir seferde çok fazla miktarda yiyecek kızartmayın. Bu kitapçığın sonundaki gıda tablosuna
başvurun (önerilen miktar - ile gösterilir).
İstenmeyen kokulardan kurtulma
Balık gibi bazı yiyecekler, kızartıldıklarında yağa istenmeyen kokular bırakırlar.Yağdaki bu istenmeyen
kokuları gidermek için;
1 Yağı 160cC sıcaklığa ısıtın.
2 Yağın içine 2 ince dilim ekmek veya birkaç tutam maydanoz atın.
3 Kabarcıklar kayboluncaya kadar bekleyin ve ardından ekmeği veya maydanozu bir spatula
yardımıyla fritözden alın.
Yağ tekrar eski tadına kavuşacaktır.
TÜRKÇE 83
Ev yapımı patates kızartması
Aşağıdaki uygulamaları takip ederek, en lezzetli ve en kıtır patates kızartmasını yapabilirsiniz.
1 Sert patates kullanın ve çubuklar halinde doğrayın. Soğuk su ile yıkayın.
Bu sayede patatesler kızartma anında birbirlerine yapışmayacaktır.
B
Patatesleri kurulayın.
2 Patatesleri iki defa kızartın: ilkinde 160cC ısıda 4-6 dakika , ikincide 175cC ısıda 5-8 dakika.
Patatesleri ikinci kez kızartmadan önce soğumalarını bekleyin.
3 Kızartmanızın keyfini çıkarın!
Çevre
Kullanım ömrü sonunda cihazı normal evsel atıklarınızla birlikte atmayın; bunun yerine, geri
dönüşüm için resmi yetkililere verin. Bu sayede çevre korumasına yardımcı olursunuz (şek.
19).
Zamanlayıcıyı atmadan önce, zamanlayıcının pilini (sadece HD6109/HD6107) çıkartın.
1 Zamanlayıcının ön kısmını çıkartmak için küçük bir yassı uçlu tornavida kullanın (şek. 20).
2 Pili çıkartın. Pili normal ev çöpüne atmayın, resmi toplama noktalarına teslim edin.
Garanti ve Servis
Eğer daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız veya bir problem yaşarsanız, lütfen Philips Web sitesini
www.philips.com.tr adresinden ziyaret ediniz veya ülkenizde bulunan Philips Müşteri Danışma
Merkezi ile iletişime geçiniz (dünya genelindeki telefon numaraları verilen garanti belgeleri içerisinde
bulabilirsiniz). Eğer ülkenizde Müşteri Danışma Merkezi yoksa, yerel Philips yetkilinize başvurun veya
Philips Ev Aletleri ve Kişisel Bakım BV Servis Departmanı ile iletişime geçin.
TÜRKÇE84
Çözüm
Seçtiğiniz sıcaklık ve/veya hazırlama süresinin doğru
olup olmadığını gıda ambalajından ya da bu kitapçığın
sonunda bulunan gıda tablosundan kontrol edin.
Sıcaklığı doğru ayara getirin.
Bu kitapçığın sonunda yer alan gıda tablosunda
belirtilen miktarlardan daha fazla yiyeceği bir seferde
kızartmayın.
Sigortanın değiştirilmesi için Philips bayisine ya da
Philips tarafından onaylı servis merkezine başvurun.
Kapağı kaldırarak kapak ve filtreyi az miktarda bulaşık
deterjanı katılmış sıcak suyun içinde veya bulaşık
makinesinde yıkayın.
Yağı değiştirin. Düzenli olarak kullandığınız yağı
süzerseniz yağ daha uzun süre taze kalır.
İyi kalite kızartma yağı kullanın.Asla farklı tiplerdeki sıvı
ve katı yağları karıştırmayın.
Kapağın iyi kapatıldığından emin olun.
Kapağı kaldırarak kapak ve filtreyi az miktarda bulaşık
deterjanı katılmış sıcak suyun içinde veya bulaşık
makinesinde yıkayın.
Fritöze koyduğunuz yağ miktarının 'MAX' işaretini
geçmemesine dikkat ediniz.
Kızartmadan önce gıdayı kurulayın ve kullanma
talimatlarına uygun olarak kızartma yapın.
Bu kitapçığın sonunda yer alan gıda tablosunda
belirtilen miktarlardan daha fazla yiyeceği bir seferde
kızartmayın.
Kızartmadan önce gıdayı kurulayınız.
İyi kalite kızartma yağı kullanın.Asla farklı tiplerdeki sıvı
ve katı yağları karıştırmayın.
İç kabı temizleyin (bkz. 'Temizleme').
Nedeni
Seçtiğiniz sıcaklık çok düşük ve
/veya yiyecekler yeterli süre
kızarmamış.
Sepette çok fazla yiyecek vardır.
Termik emniyet kilidi
etkinleşmiştir.
Sabit anti -yağ filtresi doymuştur.
Yağ tazeliğini kaybetmiş olabilir.
Kullandığınız yağ fritözde
kızartma yapmak için uygun
değildir.
Kapak iyi kapatılmamıştır.
Sabit anti -yağ filtresi doymuştur.
Fritözde çok miktarda yağ vardır.
Yiyecekler fazla nemli.
Kızartma sepetinde çok
miktarda gıda vardır.
Yiyecekler fazla nemli.
Kullandığınız yağ fritöz için uygun
olmayabilir.
İç kap düzgün şekilde
temizlenmemiş.
Sorun
Kızarttığınız
yiyecekler altın
renginde olmuyorsa
ve/veya kıtır değilse.
Fritöz çalışmıyor.
Fritöz kötü bir koku
çıkarıyor.
Filtreden başka
bölümlerden de
buhar kaçıyor.
Kızartma sırasında
yağ, fritözün
köşelerinden taşıyor.
Kızartma sırasında
yağ oldukça fazla
köpürüyor.
Sorun giderme
TÜRKÇE 85
1/120