55
Tarif örnekleri: Mayonez
250 gr yağ,
1 tam yumurta + 1 yumurta sarısı,
1–2 çorba kaşığı sirke (yaklaşık 15 gr),
Tadına göre tuz ve karabiber
Yukarıda miktarları verilen tüm malzemeleri, (oda sıcaklığında)
sırasıyla işlem kabına koyunuz. El blendırınızı ölçüm kabının
tabanına yerleştiriniz. El blendırınızı, en hızlı ayarda, yağ tam
olarak karışana kadar bu pozisyonda çalıştırınız. Daha sonra
şaftı çalışır pozisyonda yavaşça yukarıya ve sonra yağın kalan
kısmını da içine alması için tekrar aşağıya doğru hareket
ettiriniz. İşlem süresi: Salata için 1 dakika, (sos gibi) daha katı
karışımlar için 2 dakikaya kadar varabilir.
Çırpıcı (bakınız s. 3/şek. B)
Çırpıcıyı sadece krema, yumurta çırpmak ve hamurları ve hazır
tatlıları karıştırmak için kullanın.
• Çırpıcıyı (8b) çırpıcı dişli kutusuna (8a) yerleştirin, sonra da
motor kısmını (4) dişli kutusuna takın.
• Çırpıcıyı bir kâsenin içerisine koyun ve ancak o zaman cihazı
çalıştırın.
• Kullandıktan sonra cihazı prizden çekin ve motor kısmını
ayırmak için düğmelerine (5) basın. Sonra da çırpıcıyı dişli
kutusundan çıkarıp alın.
En iyi sonuçları elde etmek için ipuçları
• Orta büyüklükte bir kâse kullanın.
• Çırpıcıyı hafif eğimli tutarak saat yönünde hareket ettirin.
• Çırpılmış krema (en fazla 400 ml soğutulmuş krema, en az
%30 yağ içerikli, 4–8 °C): Düşük hızla başlayın (düğmeye
hafifçe basın) ve çırparken hızı arttırın (düğmeye daha
kuvvetli basın).
• Çırpılmış yumurta beyazı (en fazla 4 yumurta): Orta hızla
başlayın (düğme üzerinde yarıya kadar basınç uygulayın) ve
çırparken hızı arttırın (düğmeye daha kuvvetli basın).
Doğrayıcılar (bakınız s. 4/şek. D)
Doğrayıcılar (9) ve (10); et, sert peynir, soğan, yeşillik,
sarımsak, havuç, yemiş, badem vb. doğramak için uygudur.
Sert yiyecekleri her zaman en son hızda doğrayın (örn.
parmesan peyniri, çikolata). Buz küpleri için buz bıçaklı (10c)
«bc» doğrayıcıyı kullanın.
En iyi sonuçları elde etmek için işlem tablosu E’ye bakın.
«hc» Doğrayıcı için azami çalıştırma süresi 2 dakikadır (çok
miktarda ıslak malzeme) / 30 saniye (kuru ya da sert veya
ağırlığı < 100g / 100ml olan malzemeler). Motor hızı düşerse
ve/veya şiddetli titreşim durumunda işlemi derhal durdurun.
Hindistan cevizi, kahve çekirdeği gibi aşırı derecede sert
yiyecekleri doğramayın.
Doğramadan önce …
• Eti, peyniri, soğanları, sarımsağı, havuçları, kırmızıbiberleri
önceden parçalara ayırın.
• Yeşilliklerin saplarını ve kuru yemişlerin kabuklarını ayırın.
• Kemikleri, kıkırdakları ve sinirleri etten ayırın.
• Daima kaymayı önleyen ataçmanın (9d, 10e) doğrayıcı
kâseye ekli olduğundan emin olun.
Dikkat: Bıçak çok keskindir! Bıçağı daima üst plastik kısımdan
ve çok dikkatli bir şekilde tutun.
Plastik kılıfı bıçaktan dikkatlice çıkarın.
1. Plastik kılıfı bıçaktan dikkatlice çıkarın.
2. Bıçağı doğrayıcı kabının (9c, 10d) ortasındaki mile
yerleştirin. Aşağı bastırın ve oturmasını sağlayacak şekilde
döndürün.
3. Yiyecekleri doğrayıcıya yerleştirin ve kapağı (9a/10a)
kapatın.
4. Motor kısmını kapağın üzerine takın.
5. Doğrayıcıyı çalıştırmak için, cihazı açın. İşlem sırasında, bir
elinizle motor kısmını, diğer elinizle de doğrayıcı kâsesini
tutun.
6. Kullandıktan sonra fişten çıkarın ve motoru çıkarmak için
çıkarma düğmelerine (5) basın.
7. Kapağı çıkarın.
8. İşlemi tamamlanmış yiyecekleri doğrama kâsesinden çıkar-
madan önce bıçağı dikkatlice çıkarın. Bıçağı çıkarmak için
hafifçe döndürün ve sonra da çekip çıkarın.
Tarif örneği: Vanilya-Bal-Siyah Erik (krep olarak):
• 70 gr sıvı balı ve 50 gr siyah eriği «hc» doğrayıcı kâsesine
yerleştirip maksimum hızda 4 saniye karıştırın (Smartspeed
düğmesine sonuna kadar basın).
• Vanilya ile tatlandırılmış 10 ml su ekleyip 1,5 saniye daha
karıştırın.
«bc» doğrayıcı (10) için ek uygulamalar
«bc» doğrayıcı ile içecekleri karıştırabilir veya buz küplerini
kırabilirsiniz.
Krep hamuru yoğurma
Önce 375 ml sütü kaba koyun, sonra 250 gr un ve 2 yumurta
ekleyin. Maksimum hızda, hamur kıvamına gelene kadar
karıştırın.
Buz küplerini kırma
• Buz kırıcı bıçağı (10c) buz kırma kabının ortasındaki deliğe
yerleştirip kilitlenene kadar aşağıya doğru bastırın.
• 7 adede kadar buz küpünü kaba koyun. Kapağı kapatın,
motor kısmını yerleştirin ve maksimum hızda çalıştırın.
• Kullanım sonrasında motor kısmını, kapağı ve buz kırıcı
bıçağı çıkarın.
• Kırılan buzları çıkarın veya içeceği servis etmek üzere
doğrudan doğruya doğrayıcı kabına doldurun.
Temizleme (bakınız s. 3/şek. C)
Motor kısmını (4) ve çırpıcı dişli kutusunu (8a) sadece nemli bir
bezle temizleyin. «bc» doğrayıcı kapağını (10a) sadece akan su
altında yıkayın. Bulaşık makinesine atmayın.
Diğer tüm parçalar bulaşık makinesinde temizlenebilir.
Ekstra temizlik sağlamak için kaymayı önleyen ataçmanları
(9d, 10e) doğrayıcı kâselerden çıkarabilirsiniz.
Renk içeren yiyecekler (örneğin havuç) plastik parçaların
renklerini değiştirebilir. Bu kısımları temizlemeden önce bitkisel
yağ ile silin.
Aksesuarlar
(ayrı olarak satın alınabilir, ancak her ülkede bulunmayabilir)
MQ 30: Havuç, et, soğan vb. için 500 ml’lik doğrayıcı
MQ 70:
Doğrayıcı, karıştırıcı, dilimleyici ve parçalayıcı
kompakt mutfak makinesi aksesuarı (1500 ml)
Haber vermeksizin değiştirilebilir.
Kullan∂m süresi sonunda, ürünü evinizdeki çöp
kutusuna lütfen atmay∂n∂z. Bu iµlem sadece Braun
Servis Merkezleri’nde veya e©er varsa yaµad∂©∂n∂z
bölgedeki toplama noktalar∂nda yap∂lmaktad∂r.
5722111854_MQ745_INT_S6-80.indd 55 29.09.15 13:13