3M Allergen Protein Rapid Kit Kullanma talimatları

  • Merhaba, ben bu belgeyle ilgili sorularınızı yanıtlamak için buradayım. Bu belge 3M'in Balık Proteini Hızlı Kiti L25FSH ürününün kullanım talimatlarını içermektedir. Belgede, kitin nasıl kullanıldığı, farklı örnek türleri için hazırlık adımları, sonuçların nasıl yorumlanacağı ve olası sorun giderme ipuçları gibi bilgiler bulunmaktadır. Ürünün gıda ve içecek endüstrisinde balık proteini tespitinde kullanıldığı ve farklı örnek türlerine uygun olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, kitin saklama koşulları ve kullanımındaki güvenlik önlemleri hakkında da önemli bilgiler yer almaktadır. Bu belgeyi okudum ve ürün hakkındaki sorularınızı yanıtlamaya hazırım.
  • Balık Proteini Hızlı Kiti hangi endüstrilerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır?
    Kitin saklama koşulları nelerdir?
    Test sonuçları ne zaman okunmalıdır?
    Test sonucu nasıl yorumlanır?
    Kit, hidrolize proteinleri tespit etmek için uygun mudur?
(Türkçe)
TR
1
Yayınlanma Tarihi: 2019-01
Ürün Talimatları
Balık Proteini Hızlı Test Kiti
Balık proteinlerinin nitel analizi için Lateral Akış Cihazları (LFD).
Ürün Tanımı ve Kullanım Amacı
3M™ Balık Proteini Hızlı Test Kiti, yerinde temizleme (CIP) son durulama suyu, çevresel svab örnekleri, gıda bileşenleri ve
işlenmiş gıda ürünlerinde balık proteinlerinin varlığını araştırmaya yöneliktir.
3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti, balık proteinlerinin saptanmasına özgü antikorlardan yararlanan bir immünokromatograk
test yöntemi olan lateral akış cihazını (LFD) kullanır. Pozitif sonuçlar üç çizginin varlığıyla gösterilir: alt seviyesi 1 ppm olan
konsantrasyonların aralığında balık proteini olduğunda bir kontrol çizgisi, kanca çizgisi ve test çizgisi. Bu limit test edilen
matrise bağlı olarak farklılık gösterir. Belirli balık türleri için üst saptama sınırı belirlenmemiştir. Yüksek miktarda balık içeren
örneklerde kanca çizgisi ve/veya test çizgisi oluşmayabilir ve bu, geçersiz bir teste yol açabilir.
3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti, yiyecek ve içecek sektöründe eğitimli personel tarafından kullanıma yöneliktir. 3M, bu
ürünü yiyecek veya içecek endüstrileri dışında kullanım için tescil ettirmemiştir. Örneğin 3M bu ürünü farmasötik ürünler,
kozmetik malzemeler, klinik veya veterinerlik amaçlı numunelerin testlerinde kullanım için tescil ettirmemiştir. 3M Balık
Proteini Hızlı Test Kiti, tüm potansiyel gıda ürünleri, gıda işlemleri ve test protokolleriyle değerlendirilmemiştir.
3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti, Tablo 1’de açıklanan 25 testi içerir.
Tablo 1. Kit bileşenleri
Malzeme Tanım Miktar Saklama
3M™ Balık Proteini Lateral
Akış Cihazı (LFD)
Plastik bir kasette lateral
akış cihazı
Tek tek paketlenmiş 25
cihaz.
2-8°C’de saklayın.
Dondurmayın.
3M™ Özütleme Tamponu Özütleme Tamponu Şişesi 1 şişe 50 mL içerir 2-8°C’de saklayın.
Dondurmayın.
Seyreltme Tüpleri Mikrosantrifüj tüpü
(2,2 mL hacim kapasitesi)
26 tüp Temiz ve kuru bir yerde
saklayın.
Kitte verilmeyen malzemeler:
a. Svablar ve pipetler.
b. Tüm örnekler için vorteks, zamanlayıcı ve terazi kullanılması önerilir, ancak zorunlu değildir.
c. Tüm çikolata ve sakız örnekleri için santrifüj kullanımı zorunludur. Tüm katı örnekler için zorunlu olmamasına
karşın önerilir.
Güvenlik
Kullanıcı, 3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti talimatlarında yer alan tüm güvenlik bilgilerini okumalı, anlamalı ve
uygulamalıdır. Güvenlik talimatlarını ileride başvurmak üzere saklayın.
UYARI: Önlenmemesi halinde ölüm ya da ciddi yaralanma ve/veya mal zararı ile sonuçlanabilecek tehlikeli bir
durumu gösterir.
BİLDİRİM: Kaçınılmaması halinde maddi zarar ile sonuçlanabilen olası tehlikeli bir durumu gösterir.
W UYARI
Hatalı sonuçlara ilişkin riskleri azaltmak için:
3M, 3M Balık Proteini Hızlı Test Kitini yiyecek veya içecek endüstrileri dışında kullanım için belgelememiştir.
Örneğin 3M bu ürünü farmasötik ürünler, kozmetik malzemeler, klinik veya veterinerlik amaçlı numunelerin
testlerinde kullanım için tescil ettirmemiştir.
3M Balık Proteini LFD, Lateral Akış Cihazına örneğin yüklenmesinden 11 ± 1 dakika sonra okunmalıdır.
3M Özütleme Tamponu, belirli bir 3M Balık Proteini LFD lotu ile kullanım için tasarlanmıştır. 3M Balık Proteini Hızlı
Test Kiti bileşenlerini diğer lotlar veya kitlerle DEĞİŞTİRMEYİN.
3M Özütleme Tamponu, belirli bir 3M Balık Proteini LFD lotu ile kullanım için tasarlanmıştır. Tüm 3M Balık Proteini
Lateral Akış Cihazları kullanıldıktan sonra kalan 3M Özütleme Tamponunu çöpe atın.
3
(Türkçe)
TR
2
3M Balık Proteini Hızlı Test Kitini ambalaj üzerinde ve ürün talimatlarında belirtildiği şekilde saklayın.
3M Balık Proteini Hızlı Test Kitini mutlaka son kullanım tarihinden önce kullanın.
3M Balık Proteini Hızlı Test Kitini her zaman 20-25°C sıcaklıkta saklayın.
3M™ Allerjen Protein Test Kitleri hidrolize olmuş proteinlerin saptanması için tasarlanmamıştır.
Yanlış negatif sonuçlarla ilişkili riskleri azaltmak için:
3M Balık Proteini Hızlı Test Kitini dahili olarak veya bir üçüncü tarafça valide edilmiş gıda ve çevre örnekleri ile kullanın.
Kimyasal maddelere maruz kalınmasıyla ilişkili riskleri azaltmak için:
3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti, yiyecek ve içecek sektörlerinde eğitimli personel tarafından kullanıma yöneliktir.
BİLDİRİM
Hatalı sonuç risklerini azaltmak için:
3M Balık Proteini LFD’nin doğru yorumlandığından emin olmak için ürün talimatlarındaki Sonuçları Yorumlama
bölümüne bakın.
Detaylı bilgi için Güvenlik Veri Formuna başvurun.
Ürün performansıyla ilgili dokümantasyon için www.3M.com/foodsafety adresindeki web sitemizi ziyaret edin veya yerel
3M temsilciniz ya da dağıtıcınızla iletişim kurun.
Kullanıcının Sorumluluğu
Kullanıcılar ürün talimatları ve bilgileri hakkında bilgi edinmekle yükümlüdür. Daha fazla bilgi için
www.3M.com/foodsafety adresini ziyaret edin ya da yerel 3M temsilcinizle veya dağıtımcınızla iletişim kurun.
Gıda analizi için kullanılan tüm test yöntemlerinde olduğu gibi test matrisi sonuçları etkileyebilir. Bir test yöntemi
seçilirken numune alma yöntemleri, test protokolleri, numunenin hazırlanması, işlem yapılması ve laboratuvar tekniği gibi
dış faktörlerin sonuçları etkileyebileceğinin bilinmesi gerekir. Gıda numunesinin kendisi sonuçları etkileyebilir.
Seçilen test yönteminin kullanıcının kriterlerini karşıladığı konusunda kullanıcıyı tatmin edecek yeterli sayıda numuneyi
değerlendirmek üzere herhangi bir test yönteminin seçilmesi kullanıcının sorumluluğundadır.
Tüm test yöntemlerinin ve sonuçlarının müşteri ve tedarikçi gereksinimlerini karşılamasını sağlamak yine kullanıcının
sorumluluğundadır.
Tüm test yöntemlerinde olduğu gibi, herhangi bir 3M Gıda Güvenliği ürününün kullanılmasından elde edilen sonuçlar test
edilen matrislerin veya süreçlerin kalitesi konusunda bir garanti oluşturmaz.
Garanti Sınırlaması/Yasal Yollara İlişkin Sınırlama
3M, HER BİR ÜRÜN AMBALAJININ ÜZERİNDEKİ SINIRLI GARANTİ KISMINDA AÇIKÇA BELİRTİLENLER HARİCİNDE,
PAZARLANABİLİRLİK VEYA BELİRLİ BİR KULLANIMA UYGUNLUK GARANTİLERİ DAHİL ANCAK BUNLARLA SINIRLI
OLMAMAK ÜZERE TÜM AÇIK VEYA ZIMNİ GARANTİLERİ KABUL ETMEMEKTEDİR. Herhangi bir 3M Gıda Güvenlik
Ürünü'nün kusurlu olması durumunda, 3M veya yetkili dağıtıcısı, tercihine göre ürünü değiştirecek veya ürün satış tutarını
iade edecektir. Tarafınıza münhasır çözümler bunlardır. Üründe mevcut olduğundan kuşku duyulan herhangi bir kusurun
fark edilmesinden sonraki altmış gün içinde durumu 3M'e bildiriniz veya ürünü 3M'e iade ediniz. Mal İade İzni almak için
lütfen Müşteri Hizmeti'ni (A.B.D.'de 1-800-328-1671) veya yerel resmi 3M Gıda Güvenliği temsilcinizi arayın.
3M Sorumluluğunun Sınırlandırılması
3M DOĞRUDAN, DOLAYLI, ÖZEL, ARIZİ VEYA NETİCE KABİLİNDEN DOĞMUŞ, KAYBEDİLMİŞ KAZANÇLAR DAHİL
ANCAK BUNUNLA SINIRLI OLMAMAK ÜZERE HERHANGİ BİR KAYIP VEYA ZARARDAN SORUMLU OLMAYACAKTIR.
Hiçbir durumda 3M'in herhangi bir hukuk kuramı altındaki sorumluluğu, kusurlu olduğu iddia edilen ürünün satış yatını
aşamaz.
Saklama ve İmha
Tüm 3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti bileşenlerini 2-8°C’de saklayın.
3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti bileşenleri dondurulmamalı, UV ışığına veya uzun süreli ısıya (>30°C) maruz
bırakılmamalıdır.
3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti bileşenleri, son kullanım tarihinden sonra saklanmamalıdır. Son kullanma tarihi ve lot
numarası kutunun dış yüzündeki etikette belirtilmiştir.
Her bir 3M Özütleme Tamponu lotu her bir LFD lotu için özel olarak doğrulanmıştır ve diğer lot ya da kitlerle
değiştirilemez.
Geçerli yerel/bölgesel/sektörel standartlara ve yönetmeliklere uygun olarak imha edin.
(Türkçe)
TR
3
Kullanım Talimatları
Tüm talimatları dikkatle izleyin. Bu uyarının dikkate alınmaması hatalı sonuçlara neden olabilir. Kullanmadan önce Tüm
3M Balık Proteini Hızlı Test Kiti bileşenlerinin ortam sıcaklığında (20-25°C) saklandığından emin olun.
Örnek Analizi
1. CIP Son Durulama Su Örnekleri
1.1 Her CIP örneği için bir mikrosantrifüj tüpünü etiketleyin.
1.2 Etiketlenen mikrosantrifüj tüpüne 800 L 3M Özütleme Tamponu ekleyin.
1.3 200 L CIP son durulama su örneği ekleyin. Özütlenmiş bir örnek elde etmek için kuvvetlice çalkalayın veya 15
saniye boyunca vorteksleyerek iyice karıştırın.
Not: Özütlenen örneğin pH değeri 5 ile 10 arasında olmalıdır. Daha fazla bilgi için Sorun Giderme bölümüne
gidin.
1.4 Bir 3M Balık Proteini LFD’yi paketten çıkarıp temiz, kuru ve düz bir yüzeye yerleştirin.
1.5 Temiz bir pipet veya pipet ucu kullanarak adım 1.3’te hazırlanan 100 L özütlenmiş örneği aktarın ve 3M
Balık Proteini LFD üzerindeki örnek yuvasına uygulayın. Zamanlayıcıyı 11 ± 1 dakika için başlatın. Sonuçları
Yorumlama bölümüne geçin.
ya da
00:00:15
2. Çevresel Svab Örnekleri
2.1 Her Çevresel Svab Örneği için bir mikrosantrifüj tüpünü etiketleyin.
2.2 Etiketlenen mikrosantrifüj tüpüne 500 L 3M Özütleme Tamponu ekleyin.
2.3 Temiz bir svab alıp ucunu mikrosantrifüj tüpüne tamamen daldırarak 3M Özütleme Tamponu ile ıslatın. Svab
ucunu tüpün içine doğru hafçe bastırarak uçtaki fazla sıvıyı nazikçe alın.
2.4 Islatılmış svabı alıp yüzeyle 30° açıyı koruyarak 10 X 10 cm yüzey alanını inceleyin. Svabı yüzey alanının
üzerinde yavaşça ve etraıca sürtün. Svabı, darbeler arasında yönü değiştirerek yüzeyin üzerinde üç kez
sürtün.
2.5 Svabı alıp önceden etiketlenmiş tüpe geri takın ve svab yüzeyinde olabilecek kalıntıları 3M Özütleme
Tamponuna bırakmak için girdap oluşturacak şekilde svabı birkaç kez döndürün. Svab ucunu tüpün içinde
koparın, kapağını sıkıca kapatın ve özütlenmiş örneği elde etmek için iyice karıştırın.
2.6 Bir 3M Balık Proteini LFD’yi paketten çıkarın ve temiz, kuru ve düz bir yüzeye yerleştirin.
2.7 Temiz bir pipet veya pipet ucu kullanarak adım 2.5’te hazırlanan 100 L özütlenmiş örneği aktarın ve 3M
Balık Proteini LFD üzerindeki örnek yuvasına uygulayın. Zamanlayıcıyı 11 ± 1 dakika için başlatın. Sonuçları
Yorumlama bölümüne geçin.
(Türkçe)
TR
4
ya da
00:00:15
3. Sıvı Çikolata Örnekleri Hariç Sıvı Örnekleri
3.1 Her Sıvı örneği için bir mikrosantrifüj tüpünü etiketleyin.
3.2 Etiketlenen mikrosantrifüj tüpüne 900 L 3M Özütleme Tamponu ölçerek ekleyin.
3.3 İyi karıştırılmış örnekten 100 L ekleyin. Özütlenmiş bir örnek elde etmek için kuvvetlice çalkalayın veya 15
saniye boyunca vorteksleyerek iyice karıştırın.
Not: Özütlenen örneğin pH değeri 5 ile 10 arasında olmalıdır. Daha fazla bilgi için Sorun Giderme bölümüne
gidin.
3.4 Bir 3M Balık Proteini LFD’yi paketten çıkarıp temiz, kuru ve düz bir yüzeye yerleştirin.
3.5 Temiz bir pipet veya pipet ucu kullanarak adım 3.3’te hazırlanan 100 L özütlenmiş örneği orta (sulu)
katmandan aktarın ve 3M Balık Proteini LFD üzerindeki örnek yuvasına uygulayın. Zamanlayıcıyı 11 ± 1 dakika
için başlatın. Sonuçları Yorumlama bölümüne geçin.
ya da
00:00:15
(Türkçe)
TR
5
4. Sıvı Çikolata Örnekleri
4.1 Her Sıvı Çikolata Örneği için iki mikrosantrifüj tüpünü etiketleyin.
4.2 Bir örnek hazırlamak için bir etiketlenmiş mikrosantrifüj tüpüne 500 L iyi karıştırılmış Sıvı Çikolata Örneği
ve 500 L 3M Özütleme Tamponu ekleyin. Kuvvetlice çalkalayarak iyice karıştırın ya da yaklaşık 15 saniye
boyunca vorteksleyin.
4.3 900 L 3M Özütleme Tamponunu ikinci etiketlenmiş mikrosantrifüj tüpüne ekleyin ve adım 4.2’de oluşturulan
Hazırlanmış Örnekten 100 L ekleyin. Kuvvetlice çalkalayarak iyice karıştırın ya da yaklaşık 15 saniye boyunca
vorteksleyin.
4.4 5.000-7.000 rpm (3.000 x g) hızında 20-30 saniye santrifüjleyin. Üst faz, özütlenen örnektir.
4.5 Bir 3M Balık Proteini LFD’yi paketten çıkarıp temiz, kuru ve düz bir yüzeye yerleştirin.
4.6 Temiz bir pipet veya pipet ucu kullanarak adım 4.4’te hazırlanan 100 L özütlenmiş örneği orta (sulu)
katmandan aktarın ve 3M Balık Proteini LFD üzerindeki örnek yuvasına uygulayın. Zamanlayıcıyı 11 ± 1 dakika
için başlatın. Sonuçları Yorumlama bölümüne geçin.
ya da
00:00:15
5. Katı Örnekler
5.1 Sıvı olmayan her örnek için bir mikrosantrifüj tüpünü etiketleyin.
5.2 Örneği ince bir homojen toz halinde öğütün.
5.3 Etiketlenmiş mikrosantrifüj tüpüne 0,2 g örnek ölçerek ekleyin.
5.4 Mikrosantrifüj tüpüne 1,8 mL 3M Özütleme Tamponu ekleyin. Özütlenmiş bir örnek elde etmek için kuvvetlice
çalkalayın veya 15 saniye boyunca vorteksleyerek iyice karıştırın.
Not: Çikolata örneklerini eritin.
5.5 5.000-7.000 rpm (3.000 x g) hızında 20-30 saniye santrifüjleyin. Üst faz, özütlenen örnektir.
5.6 Bir 3M Balık Proteini LFD’yi paketten çıkarıp temiz, kuru ve düz bir yüzeye yerleştirin.
5.7 Temiz bir pipet veya pipet ucu kullanarak adım 5.5’te hazırlanan 100 L özütlenmiş örneği orta (sulu)
katmandan aktarın ve 3M Balık Proteini LFD üzerindeki örnek yuvasına uygulayın. Zamanlayıcıyı 11 ± 1 dakika
için başlatın. Sonuçları Yorumlama bölümüne geçin.
(Türkçe)
TR
6
1,8 mL
00:00:15
ya da
Sonuçları Yorumlama
Kontrol çizgisi, 3M Balık Proteini LFD üzerindeki C harnin yanındadır. Test çizgisi, 3M Balık Proteini LFD üzerindeki T
harnin yanındadır. Kanca çizgisi, H harnin yanında ve/veya T ile C çizgileri arasındadır. Not: Bazı LFD kasetlerinde,
plastik kasetin yan kısmında H işareti olmayabilir.
Örneğin uygulanmasından 11 ± 1 dakika sonra LFD değerini okuyun. Örnek aşağıdaki gibi yorumlanır:
a. 3M Balık Proteini LFD üzerinde yalnızca yuvadan en uzaktaki iki çizgi (kontrol ve kanca çizgisi) görünür
olduğunda balık proteini için negatif olduğu kabul edilir.
b. 3M Balık Proteini LFD üzerinde üç çizginin (test, kanca ve kontrol çizgisi) tamamı görünür olduğunda balık
proteini için pozitif kabul edilir.
c. 3M Balık Proteini LFD’de orta kanca çizgisi oluşmazsa geçersizdir. Örneğe fazla balık proteini yüklenmiş
olabilir ve örneğin seyreltilmesi gerekir.
d. 3M Balık Proteini LFD’de kontrol çizgisi oluşmazsa geçersizdir.
C = Kontrol çizgisi
H = Kanca çizgisi
(Gluten hariç)
T = Test çizgisi
Örneğin 3M Balık Proteini LFD’ye ilk uygulanmasından 12 dakika sonra okunan değerler geçersiz kabul edilmelidir. Bu
sürede okunan bir değer yorumlanamaz ve hatalı sonuçlara yol açabilir.
(Türkçe)
TR
7
Sorun Giderme
1. Örneğin 3M Balık Proteini LFD’ye uygulanmasından sonraki ilk 5 dakika içinde örnek şeride geçemiyor.
Örnek fazla yoğun olabilir ve örneğin hazırlanması sırasında yapılmadıysa santrifüjlenmesi gerekir. Örnek zaten
santrifüjlenmişse 3M Özütleme Tamponu ile 1:1 seyrelti hazırlanması gerekebilir. (Not: Bunun yapılması, bazı
matrisler için hassasiyeti ~2 ppm’ye kadar azaltabilir.)
2. Test çizgisinde kırmızı bir nokta görünüyor, ancak test çizgisinin geri kalanında renk değişmiyor.
Örnek partikülleri, kasetteki ltrenin çevresinden geçmiş olabilir. Yeni bir 3M Balık Proteini LFD ile testi
tekrarlayarak örneği yeniden çalıştırın.
3. Özütlenen örneğin pH değeri 5 ile 10 arasında olmalıdır. pH bu aralığın dışındaysa daha fazla seyreltme gerekebilir
(100 L özütlenmiş örnek ve 100 L 3M Özütleme Tamponu ile 1:1 seyreltme hazırlayın. Bunun yapılması, bazı
matrisler için hassasiyeti ~2 ppm’ye kadar azaltabilir.)
Belirli uygulamalar veya prosedürler hakkında sorularınız varsa lütfen 3M Food Safety temsilciniz veya distribütörünüz ile
iletişim kurun.
Minimum Performans Özellikleri
Alt Saptama Sınırı
(a)
1 ppm
Üst Saptama Sınırı Belirli balık türleri için belirlenmemiştir
(a)
Alt saptama sınırı, belirtilen olasılık seviyesinde gerçek boş örnekten ayırt edilebilen test örneğinde alerjenin en
düşük konsantrasyonu olarak tanımlanır
1
.
Referanslar
1. Abbott, M., Hayward, S., Ross, W., Godefroy, S.B., Ulberth, F., Van Hengel, A. J., Roberts, J., Akiyama, H., Popping,
B., Yeung, J.M., Wehling, P., Taylor, S., Poms, R.E., and Delahaut, P. (2010). Appendix M: Validation Procedures for
Quantitative Food Allergen ELISA Methods: Community Guidance and Best Practices. J. AOAC Int. 93, 442-450.
Sembollerin Açıklaması
www.3M.com/foodsafety/symbols
1/163