Electrolux EOA5220AOR Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
EOA5220AOR
EOA5220AOV
EOA5220AOW
TR
Fırın Kullanma Kılavuzu
İÇİNDEKİLER
1. GÜVENLIK BILGILERI....................................................................................... 3
2. GÜVENLIK TALIMATLARI................................................................................. 4
3. ÜRÜN TANIMI.................................................................................................... 7
4. İLK KULLANIMDAN ÖNCE................................................................................ 7
5. GÜNLÜK KULLANIM..........................................................................................8
6. SAAT FONKSIYONLARI.................................................................................... 9
7. AKSESUARLARIN KULLANILMASI.................................................................10
8. EK FONKSIYONLAR........................................................................................11
9. İPUÇLARI VE YARARLI BILGILER..................................................................11
10. BAKIM VE TEMIZLIK......................................................................................21
11. SORUN GIDERME......................................................................................... 24
12. MONTAJ.........................................................................................................25
13. ENERJI VERIMLILIĞI.....................................................................................26
14. TÜKETICININ SEÇIMLIK HAKLARI............................................................... 27
BİZİM İÇİN ÖNEMLİSİNİZ
Bir Electrolux cihazı aldığınız için teşekkürler. Size onlarca yıllık profesyonel
deneyim ve yenilik sunan bir ürün tercih ettiniz. Sizi düşünerek tasarlanan yaratıcı
ve şık bir ürün. Bu ürünü her kullandığınızda, daima en iyi sonuçları
alacağınızdan emin olabilirsiniz.
Electrolux'e hoş geldiniz.
Aşağıdakiler için web sitemizi ziyaret edin:
Kullanım önerileri, broşürler, sorun giderme bilgileri, servis bilgileri edinmek
için:
www.electrolux.com/webselfservice
Ürününüzü daha iyi servis için kaydedin:
www.registerelectrolux.com
Cihazınız için Aksesuarlar, Sarf Malzemeleri ve Orijinal yedek parçalar satın
alın:
www.electrolux.com/shop
MÜŞTERİ HİZMETLERİ VE SERVİS
Orijinal yedek parça kullanılmasını tavsiye ederiz.
Yetkili Servis Merkezimizle iletişim sırasında, aşağıdaki verilerin bulunduğunu
kontrol edin: Model, PNC, Seri Numarası.
Bilgiler, bilgi etiketinde yazılıdır.
Uyarı / Dikkat-Güvenlik bilgileri
Genel bilgiler ve tavsiyeler
Çevre ile ilgili bilgiler
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
www.electrolux.com2
1. GÜVENLIK BILGILERI
Cihazın montaj ve kullanımından önce, verilen talimatları
dikkatlice okuyun. Üretici, yalnız kurulum veya
kullanımdan kaynaklanan yaralanma ya da hasarlardan
sorumlu değildir. Talimatları, ileride kullanabilmeniz için
her zaman güvenli ve kolay ulaşılabilir bir yerde tutun.
1.1 Çocukların ve tehlikeye açık kişilerin güvenliği
Bu cihaz, güvenli şekilde kullanımı ve oluşabilecek
tehlikeler hakkında talimat, gözetim veya bilgi
verilmesi halinde 8 yaş ve üzeri çocuklar ve fiziksel,
duyumsal veya zihinsel kapasitesi düşük veya bilgi ve
deneyimi olmayan kişiler tarafından kullanılabilir.
3 ile 8 yaş arasındaki çocuklar ve ileri düzey zihinsel
ile fiziksel engellere sahip kişiler gözetim altında
bulunmadıkları müddetçe bu ürünü tek başına
kullanmamalıdır.
3 yaşın altındaki çocuklar sürekli gözetim altında
bulunmadıkları müddetçe cihazdan uzak tutulmalıdır.
Çocukların cihazlar ve mobil cihazlarla oynamasına
izin vermeyin.
Tüm ambalajları çocuklardan uzak tutun ve uygun
şekilde bertaraf edin.
Cihaz çalışırken veya soğuma aşamasındayken
çocukları ve evcil hayvanları cihazdan uzak tutun.
Erişilebilir parçalar sıcaktır.
Cihazın çocuk güvenlik aygıtı varsa etkinleştirilmelidir.
Temizlik ve bakım işlemi çocuklar tarafından, denetim
altında olmadıkları sürece, yapılmamalıdır.
1.2 Genel Güvenlik
Cihazın montajı ve kablo değişimi yalnızca kalifiye bir
kişi tarafından yapılmalıdır.
UYARI: Cihaz ve erişilebilir parçalar kullanım
esnasında ısınır. Isıtma elemanlarına dokunmaktan
kaçının.
TÜRKÇE 3
Cihaza tepsi veya aksesuarları yerleştirirken veya
çıkarırken mutlaka fırın eldiveni kullanın.
Herhangi bir bakım yürütmeden önce cihaz fişini
prizden çekin.
Elektrik şoku ihtimalini ortadan kaldırmak için, lambayı
değiştirmeden önce cihazı mutlaka kapayın.
Cihazı temizlemek için buharlı bir temizleyici
kullanmayın.
Cam kapıyı silmek için sert, aşındırıcı temizleyiciler
veya keskin metal kazıyıcılar kullanmayın. Bu tip
malzemeler, yüzeyi çizebilir ve camın kırılmasına
neden olabilir.
Ana güç kaynağı kablosunun zarar görmesi
durumunda, bir elektrik hasarının meydana gelmesine
engel olmak için, kablonun değişimi, üretici, Yetkili
Servis veya benzer nitelikteki kalifiye bir kişi tarafından
yapılmalıdır.
Raf desteklerini çıkartmak için öncelikle yan duvarda
bulunan ön raf desteğini ve ardından arka raf
desteğini çekip çıkarın. Ray desteklerini ters sırayla
takın.
2. GÜVENLIK TALIMATLARI
2.1 Montaj
UYARI!
Cihazın montajı yalnızca
kalifiye bir kişi tarafından
yapılmalıdır.
Tüm ambalajları çıkartın.
Hasarlı bir cihazı monte etmeyin ya
da kullanmayın.
Cihazla birlikte verilen montaj
talimatlarını takip edin.
Cihazı hareket ettirdiğinizde dikkatli
olun, ağırdır. Her zaman koruyucu
eldiven ve koruyuculu ayakkabı
kullanın.
Cihazı kulpundan tutarak çekmeyin.
Diğer cihazlar ve üniteler arasında
olması gereken minimum mesafeyi
koruyun.
Cihazı, kurulum gerekliliklerini
karşılayan güvenli ve uygun bir yere
yerleştirin.
Cihaz, elektrikli bir soğutma sistemiyle
donatılmıştır. Elektrikli güç kaynağı
kullanılarak çalıştırılmalıdır.
2.2 Elektrik bağlantısı
UYARI!
Yangın ve elektrik çarpması
riski.
Tüm elektrik bağlantıları kalifiye bir
elektrik teknisyeni tarafından
yapılmalıdır.
Cihaz topraklanmalıdır.
Anma değeri plakasındaki
parametrelerinin ana güç kaynağının
elektrik gücüne uygun olduğunda
emin olun.
www.electrolux.com4
Her zaman doğru monte edilmiş,
darbeye dayanıklı bir priz kullanın.
Priz çoğaltıcılarını ve uzatma
kablolarını kullanmayın.
Elektrik fişine ve kablosuna zarar
vermemeye özen gösterin. Cihazın
ana kablosunun değiştirilmesi
gerekirse, bu işlem Yetkili Servis
tarafından yapılmalıdır.
Özellikle kapak sıcak olduğunda,
elektrik kablolarının cihazın kapağına
temas etmesini veya yaklaşmasını
engelleyin.
Akım taşıyan ve izole edilmiş
parçaların darbe koruması araç
kullanılmaksızın çıkarılamayacak
şekilde takılmalıdır.
Fişi prize sadece kurulum
tamamlandıktan sonra takın.
Kurulumdan sonra elektrik fişine
erişilebildiğinden emin olun.
Priz gevşemişse fişi takmayın.
Cihazın fişini prizden çıkarmak için
elektrik kablosunu çekmeyiniz. Her
zaman fişten tutarak çekin.
Sadece doğru yalıtım cihazlarını
kullanın: hat koruyucu devre kesiciler,
sigortalar (yuvasından çıkarılan vida
tipi sigortalar), toprak kaçağı kesicileri
ve kontaktörler.
Elektrik tesisatı cihazın ana şebeke
bağlantısını tüm kutuplardan
kesebilmenize olanak sağlayan bir
yalıtım malzemesine sahip olmalıdır.
Yalıtım malzemesinin kontak
açıklığının genişliği en az 3 mm
olmalıdır.
Bu cihaz, E.E.C. Direktifleri ile
uyumludur.
2.3 Kullanım
UYARI!
Yaralanma, yanma ve
elektrik çarpması veya
patlama riski vardır.
Bu cihaz, sadece evde kullanım
içindir.
Cihazın teknik özelliklerini kesinlikle
değiştirmeyin.
Havalandırma boşluklarının kapalı
olmadığından emin olun.
Cihaz çalışır durumdayken denetimsiz
bırakmayın.
Her kullanımdan sonra cihazı kapatın.
Çalışır konumdayken cihaz kapağını
dikkatli şekilde açın. Sıcak hava
çıkabilir.
Cihaz suyla temas halindeyken veya
ıslak ellerle cihazı kullanmayın.
Açık cihaz kapağına baskı
uygulamayın.
Cihazı bir çalışma tezgahı veya bir
eşya koyma masası gibi kullanmayın.
Cihaz kapağını dikkatlice açın. Alkollü
malzemeler kullanılması, alkol ve
havanın karışmasına neden olabilir.
Kapağı açarken cihaza kıvılcım veya
çıplak alev temas etmemesine dikkat
edin.
Cihazın içine, üzerine veya yakınına
yanıcı ürünler ya da yanıcı ürünlerle
ıslanmış maddeler koymayın.
UYARI!
Cihazın zarar görme riski
vardır.
Emaye kısmın hasar görmesini veya
renginin solmasını önlemek için:
cihazın alt kısmına fırın kabı veya
diğer cisimleri doğrudan
koymayın.
cihazın alt boşluğuna doğrudan
alüminyum folyo koymayın.
sıcak cihaza doğrudan su
koymayın.
yemek pişirmeyi bitirdikten sonra
nemli tabak ve yiyecekleri cihazın
içinde bırakmayın.
aksesuarları çıkarırken ve
takarken dikkatli olun.
Emaye ya da paslanmaz çelik kısmın
renginin solması cihazın
performansını etkilemez.
Yaş pasta için derin pişirme kabı
kullanın. Meyve suları kalıcı
paslanmalara neden olabilir.
Bu cihaz sadece pişirme amaçlıdır.
Oda ısıtma gibi başka amaçlarla
kullanılmamalıdır.
Pişirme işlemini daima fırın kapağı
kapalı halde yapınız.
Cihaz bir mobilya panelinin arkasına
monte edilirse (örneğin kapak), cihaz
çalışırken kapağının kapalı
olmamasına dikkat edin. Kapalı
mobilya panelinin arkasında sıcaklık
ve nem oluşabilir ve cihaza, muhafaza
ünitesine veya zemine zarar verebilir.
TÜRKÇE 5
Cihazı kullandıktan sonra soğuyana
kadar mobilya panelini kapatmayın.
2.4 Bakım ve temizlik
UYARI!
Yaralanma, yangın veya
cihazın zarar görme riski söz
konusudur.
Bakım işleminden önce, cihazı devre
dışı bırakın ve elektrik bağlantısını
kesin.
Cihazın soğuduğundan emin olun.
Cam panellerin kırılma riski vardır.
Hasar gördüklerinde kapağın cam
panellerini hemen değiştirin. Yetkili
Servis Merkezini arayın.
Kapağı cihazdan çıkarırken dikkatli
olun. Kapak ağırdır!
Yüzey malzemesinin bozulmasını
önlemek için cihazı düzenli olarak
temizleyin.
Cihazı yumuşak, nemli bir bezle
temizleyin. Sadece nötr deterjanlar
kullanın. Aşındırıcı ürünleri, aşındırıcı
temizleme bezlerini, çözücüleri veya
metal cisimleri kullanmayın.
Fırın spreyi kullanıyorsanız paketinde
belirtilen güvenlik talimatlarını takip
edin.
Katalitik emayeyi (varsa) deterjanla
temizlemeyin.
2.5 Dahili ışık
UYARI!
Elektrik çarpması riski.
Bu cihazda kullanılan lamba veya
halojen lamba tipi yalnızca ev aletleri
içindir. Ev aydınlatması için
kullanmayın.
Lambayı değiştirmeden önce cihaz
fişini prizden çekin.
Sadece aynı özelliklerdeki lambaları
kullanın.
2.6 Servis
Cihazı onarmak için yetkili bir Servis
Merkezine başvurun.
Sadece orijinal yedek parçalar
kullanın.
2.7 Eski ürünü elden çıkarma
UYARI!
Yaralanma ya da boğulma
riski.
Cihazın fişini prizden çekin.
Cihazı yakın ana elektrik kablosunun
bağlantısını kesin ve atın.
Çocukların veya evcil hayvanların
cihaza sıkışmasını önlemek için kapı
mandalını kaldırın.
Üretici / İhracatçı :
ELECTROLUX APPLIANCES AB
BUSINESS SECTOR EMA-EMEA (SEE)
ST GÖRANSGATAN 143
SE-105 45 STOCKHOLM
SWEDEN
TEL: +46 (8) 738 60 00
FAX: +46 (8) 738 63 35
www.electrolux.com
İthalatcı: Electrolux A.Ş
Tarlabaşı Cad. No:35 34435-Taksim-
Beyoğlu_Istanbul
Electrolux tüketici danışma merkezi: 0
850 250 35 89
www.electrolux.com.tr
Kullanım Ömrü Bilgisi :
Kullanım ömrü küçük ev aletlerinde 7 yıl,
diğer beyaz eşya ürünlerinde ise 10
yıldır. Kullanım ömrü, üretici ve/veya
ithalatçı firmanın cihazınızla ilgili yedek
parça temini ve bakım süresini ifade
eder.
www.electrolux.com6
3. ÜRÜN TANIMI
3.1 Genel bakış
21 64 53
8
7
9
10
5
4
3
2
1
11
1
Kontrol paneli
2
Güç lambası / sembolü
3
Isıtma fonksiyonları düğmesi
4
Analog Zamanlayıcı
5
Kontrol düğmesi (sıcaklık için)
6
Sıcaklık göstergesi / sembol
7
Isıtıcı eleman
8
Lamba
9
Fan
10
Sürgülü kafes, çıkarılabilir
11
Raf konumları
3.2 Aksesuarlar
Tel raf
Pişirme kapları, kek kalıpları,
kızartmalar için.
Pişirme tepsisi
Kek, çörek ve bisküviler için.
Tava- / Kızartma kabı
Pişirmek, kızartmak veya yağ tepsisi
olarak kullanmak için.
Teleskopik ray sistemleri
Raflar ve tepsiler içindir.
4. İLK KULLANIMDAN ÖNCE
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
4.1 İlk Temizlik
Çıkarılabilir raf desteklerini ve
aksesuarları fırından çıkarın.
"Bakım ve Temizlik"
bölümüne bakın.
Fırını ve aksesuarları ilk kullanım
öncesinde temizleyin.
Aksesuarları ve çıkarılabilir raf
desteklerini başlangıçtaki yerlerine takın.
4.2 Ön ısıtma
İlk kullanımdan önce boş fırını önceden
ısıtın.
1. fonksiyonunu ve maksimum
sıcaklığı ayarlayın.
2. Fırını 1 saat çalıştırın.
3. seçeneğine basın ve maksimum
sıcaklığı ayarlayın.
4. Fırını 15 dakika çalıştırın.
5. seçeneğine basın ve maksimum
sıcaklığı ayarlayın.
6. Fırını 15 dakika çalıştırın.
7. Fırını kapatın ve soğumasını
bekleyin.
Aksesuarlar normalde olduğundan daha
sıcak olabilir. Fırından koku ve duman
yayılabilir. Odadaki hava akışının yeterli
olduğundan emin olun.
TÜRKÇE 7
5. GÜNLÜK KULLANIM
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
5.1 Isıtma fonksiyonunun
ayarlanması
1. Bir ısıtma fonksiyonu seçmek için
ısıtma fonksiyonları düğmesini
çevirin.
2. Sıcaklığı.
Lamba, fırının çalışmasıyla birlikte açılır.
3. Fırını kapatmak için, düğmeleri kapalı
konuma getirin.
5.2 Isıtma fonksiyonları
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Kapalı konum
Fırın kapalıdır.
Fırın Içi Ay‐
dınlatma
Fırın lambasını pişirme
fonksiyonunu kullanma‐
dan yakmak içindir.
Sıcak Hava
Aynı anda üç rafta pişir‐
mek ve yiyecekleri ku‐
rutmak içindir.
Sıcaklığı Geleneksel Pi‐
şirme için olduğundan
20 - 40 °C daha az ola‐
cak şekilde ayarlayın.
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Sıcak Hava
(Nemli)
Bu fonksiyon pişirme sı‐
rasında enerji tasarrufu
sağlamak için tasarlan‐
mıştır. Pişirme talimatla‐
rı için “İpuçları ve fayda‐
lı bilgiler” Sıcak Hava
(Nemli) bölümüne ba‐
kın. Fonksiyonun aksa‐
madan çalışması ve fırı‐
nın mümkün olduğunca
verimli çalışması için pi‐
şirme sırasında fırın ka‐
pağı kapalı kalmalıdır.
Bu fonksiyonu kullan‐
dığınızda fırın içi sıcak‐
lığı ayarladığınız sıcak‐
lıktan farklı olabilir. Isıt‐
ma gücü düşürülebilir.
Enerji tasarrufuna ilişkin
genel öneriler için "En‐
erji Verimliliği" bölümün‐
de Enerji Tasarrufu’na
bakın.Bu fonksiyon EN
60350-1 uyarınca enerji
verimliliği sınıfına uy‐
gunluk için kullanılıyor‐
du.
Alt Isıtma
Alt kısmı gevrek kekler
pişirmek ve yiyecekleri
konserve yapmak için‐
dir.
Izgara
Yassı yiyecekleri ızgara
yapmak ve ekmek kı‐
zartmak içindir.
Hızlı Izgara
Çok miktardaki yassı yi‐
yeceği ızgara yapmak
ve ekmek kızartmak
içindir.
Turbo Izgara
Büyük et parçalarını ve‐
ya kemikli kümes hay‐
vanlarını tek bir raf ko‐
numunda kızartmak
içindir. Graten ve üst
yüzeyi kızartmak içindir.
www.electrolux.com8
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Pizza Konu‐
mu
Pizza pişirmek içindir.
Yoğun bir esmerleştir‐
me ve gevrek bir taban
elde etmek içindir. Sı‐
caklığı 230°C'ye ayarla‐
yın.
Fırın fonksi‐
yonu
Uygulama
Geleneksel
Pişirme
(Üst/Alt Isıt‐
ma)
Tek raf konumunda pi‐
şirme ve kızartma yap‐
mak içindir.
6. SAAT FONKSIYONLARI
6.1 Analog zamanlayıcı
Zamanlayıcı şu fonksiyonlara sahiptir:
Saat
Mekanik Zaman Ayarı + Pişirme Bitişi.
A B
C
A. Pencere
B. Kadran
C. Ayarlar düğmesi
Saatin ayarlanması
Saati ayarlamak için ayarlar düğmesine
basın ve akrep ile yelkovan gerekli
konumlara gelene kadar bu düğmeyi
saatin tersi yönde (ok ile belirtilen yönde)
çevirin. Ayarlar düğmesini saat yönünde
çevirmeyin.
Saati ayarladıktan sonra ayarlar
düğmesinin ilk konumuna dönmesine izin
verin ya da dikkatlice geri çekin.
Normal ayar
Ayarlar düğmesini, pencerede
görünene kadar saatin tersi yönde
çevirin. Bu konumda cihazı elle
çalıştırırsınız. Zaman Ayarı + Pişirme
Bitişi fonksiyonu kapalıdır.
Pişirme süresi + Pişirme Bitiş
Zamanı
Çalıştırdığınız fırın fonksiyonunun
otomatik kapanma süresini ayarlamak
için kullanın. Ayarlayabileceğiniz
maksimum süre 180 dakikadır.
Bu özelliği sadece pişirme
süresi boyunca karıştırmak
ya da izlemek zorunda
olmadığınız yiyecekler için
kullanın.
TÜRKÇE 9
1. Fırın fonksiyonunu ve fırın sıcaklığını
ayarlayın.
2. Ayarlar düğmesini, kadran
penceresinde gerekli kapanma süresi
(dakika cinsinden) görünene kadar
saatin tersi yönde çevirin.
Geri sayım başlar. Ayarlanan süre sona
erdiğinde bir sesli ikaz duyulur. Cihaz
devre dışı kalır.
Sesli ikaz devre dışı
bırakılabilir. Ayarlar
düğmesini, pencerede
görünene kadar saatin tersi
yönde çevirin. Bu konumda
cihaz devre dışı kaldıktan
sonra sesli ikaz duyulmaz.
Pişirme süresi + Pişirme Bitişi
fonksiyonunu iptal etmek için ayarlar
düğmesini, pencerede görünene
kadar saatin tersi yönde çevirin.
7. AKSESUARLARIN KULLANILMASI
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
7.1 Aksesuarların takılması
Tel raf:
Rafı, raf desteğinin kılavuz çubuklarının
arasına itin ve ayakların aşağı doğru
baktığından emin olun.
Pişirme tepsisi/ Derin pişirme kabı:
Pişirme tepsisini /derin pişirme kabını raf
desteğinin kılavuz rayları arasına itin.
Tel rafı ve pişirme tepsisini / derin
pişirme kabını birleştirin:
Pişirme tepsisini /derin pişirme kabını, raf
desteğinin kılavuz çubukları ve kılavuz
çubukları üzerindeki tel raf arasına itin.
Güvenliği artırmak için
yukarıda küçük girinti.
Girintiler, rafların düşmesini
de önleyen araçlardır. Rafın
etrafındaki yüksek kenar
pişirme kaplarının raftan
düşmesini engeller.
www.electrolux.com10
7.2 Teleskobik Raylar
Sonraki kullanımlar için
teleskobik ray sistemi montaj
talimatlarını saklayın.
Teleskobik rayları kullanarak rafları daha
kolay takabilir ve çıkarabilirsiniz.
DİKKAT!
Teleskobik rayları bulaşık
makinesinde yıkamayın.
Teleskobik rayları
yağlamayın.
1. Sağ ve sol teleskobik rayları dışarı
çekin.
°C
2. Tel rafı, teleskobik ray sisteminin
üzerine koyun ve dikkatlice fırının
içine itin.
°C
Fırın kapağını kapatmadan önce
teleskopik rayları fırının içine tam olarak
yerleştirdiğinizden emin olun.
8. EK FONKSIYONLAR
8.1 Soğutma fanı
Fırın çalışırken, fırın yüzeyinin soğuk
kalması için soğutma fanı otomatik olarak
çalışır. Fırını kaparsanız, fırın soğuyana
kadar soğutma fanı çalışmaya devam
eder.
8.2 Güvenlik termostatı
Fırının hatalı kullanılması veya kusurlu
bileşenler tehlikeli şekilde aşırı ısınmaya
neden olabilir. Bunun önüne geçmek için,
fırında gücü kesen bir güvenlik termostatı
bulunur. Sıcaklık düştüğünde fırın
otomatik olarak tekrar çalışmaya başlar.
9. İPUÇLARI VE YARARLI BILGILER
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
Tablolarda verilen sıcaklıklar
ve pişirme süreleri sadece
bilgi amaçlıdır. Gerçek
süreler tariflere ve kullanılan
malzemelerin kalitesine ve
miktarına bağlıdır.
9.1 Pişirme önerileri
Fırında beş raf konumu mevcuttur.
Raf konumlarını fırının alt kısmından
başlayarak sayınız.
Fırınınız eski fırınınıza göre farklı şekilde
pişiriyor ya da kızartıyor olabilir.
Aşağıdaki tabloda sıcaklık, pişirme süresi
ve raf konumuna ilişkin standart ayarları
bulabilirsiniz.
TÜRKÇE 11
Belirli bir yemek tarifi için ilgili ayarları
bulamadığınız takdirde, benzer tariflere
bakınız.
Fırın, hava sirkülasyonu sağlayan ve
buharı sürekli olarak yeniden kullanılır
hale getiren özel bir sistemle
donatılmıştır. Bu sistem sayesinde
buharlı bir ortamda pişirebilir ve
yiyeceklerin içinin yumuşak ve dışının
gevrek olmasını sağlayabilirsiniz. Bu
pişirme süresini ve enerji tüketimini
azaltır.
Kek pişirme
Fırın kapağını, pişirme süresinin 3/4'ü
geçmeden açmayın.
Aynı anda iki tepsi kullanıyorsanız,
aralarında bir raf boşluk bırakın.
Et ve balık pişirme
Fırında kalıcı lekelerin oluşmasını
önlemek için, çok yağlı yemekler
pişirirken derin tava/pişirme kabı kullanın.
İçindeki suyun sızıp kurumaması için, eti
kesmeden önce 15 dakika bekletin.
Kızartma esnasında fırının içinde aşırı
duman oluşmasını önlemek için, derin
tava/pişirme kabına biraz su koyun.
Duman birikmesini önlemek için,
kuruduktan sonra her seferinde su
ekleyin.
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne,
kıvamına ve hacmine göre değişiklik
gösterir.
Başlangıçta, pişirme esnasındaki
performansı gözlemleyin. Cihazda
pişirme yaparken kullandığınız pişirme
kaplarına, tariflere ve miktarlara göre en
iyi ayarları (ısı ayarı, pişirme süresi, vs.)
tespit edin.
9.2 Pişirme ve kızartma
Kek ve pastalar
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Çırpma
usulü tarif‐
ler
170 2 160 3 (2 ve 4) 45 - 60 Kek kalı‐
bında
Kurabiye
hamuru
170 2 160 3 (2 ve 4) 20 - 30 Kek kalı‐
bında
Yağlı sütlü
cheese
cake
170 1 165 2 60 - 80 26 cm'lik
bir kek ka‐
lıbında
Elmalı kek
(Elmalı
turta)
1)
170 2 160 2 (sol ve
sağ)
80 - 100 Tel raf
üzerinde
20 cm'lik
iki kek kalı‐
bında
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Pişirme
tepsisinde
Reçelli
tart
170 2 165 2 (sol ve
sağ)
30 - 40 26 cm'lik
bir kek ka‐
lıbında
www.electrolux.com12
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sünger
kek
170 2 160 2 50 - 60 26 cm'lik
bir kek ka‐
lıbında
Yılbaşı
keki / Bol
meyveli
kek
1)
160 2 150 2 90 - 120 20 cm'lik
bir kek ka‐
lıbında
Erikli
kek
1)
175 1 160 2 50 - 60 Ekmek ka‐
lıbında
Küçük
kekler -
tek seviye
170 3 140 - 150 3 20 - 30 Pişirme
tepsisinde
Küçük
kekler - iki
seviye
- - 140 - 150 2 ve 4 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Küçük
kekler - üç
seviye
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 30 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bisküvi‐
ler / ha‐
mur çu‐
bukları -
bir seviye
140 3 140 - 150 3 30 - 35 Pişirme
tepsisinde
Bisküvi‐
ler / ha‐
mur çu‐
bukları -
iki seviye
- - 140 - 150 2 ve 4 35 - 40 Pişirme
tepsisinde
Bisküvi‐
ler / ha‐
mur çu‐
bukları -
üç seviye
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
bir seviye
120 3 120 3 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
iki sevi‐
ye
1)
- - 120 2 ve 4 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
Sandviç
ekmeği
1)
190 3 190 3 12 - 20 Pişirme
tepsisinde
TÜRKÇE 13
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Ekler - bir
seviye
190 3 170 3 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Ekler - iki
seviye
- - 170 2 ve 4 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Kaplama
turtalar
180 2 170 2 45 - 70 20 cm'lik
bir kek ka‐
lıbında
Bol mey‐
veli kek
160 1 150 2 110 - 120 24 cm'lik
bir kek ka‐
lıbında
Victoria
sandviçi
170 1 160 2 (sol ve
sağ)
50 - 60 20 cm'lik
bir kek ka‐
lıbında
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Ekmek ve pizza
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Beyaz ek‐
mek
1)
190 1 190 1 60 - 70 Parça ba‐
şına 500
g, 1 - 2
parça
Çavdar
ekmeği
190 1 180 1 30 - 45 Ekmek ka‐
lıbında
Ekmek
1)
190 2 180 2 (2 ve 4) 25 - 40 Pişirme
tepsisinde
6 - 8 adet
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
veya derin
pişirme
kabında
Yağlı çö‐
rekler
1)
200 3 190 3 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
www.electrolux.com14
Pastalar
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Makarnalı
börek
200 2 180 2 40 - 50 Bir kalıpta
Sebzeli
tart
200 2 175 2 45 - 60 Bir kalıpta
Kiş
1)
180 1 180 1 50 - 60 Bir kalıpta
Lazanya
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
İç dolgulu
makarna
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Et
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sığır Eti 200 2 190 2 50 - 70 Tel raf
üzerinde
Keçi Eti 180 2 180 2 90 - 120 Tel raf
üzerinde
Dana Eti 190 2 175 2 90 - 120 Tel raf
üzerinde
Az pişmiş
rozbif
210 2 200 2 50 - 60 Tel raf
üzerinde
Orta piş‐
miş rozbif
210 2 200 2 60 - 70 Tel raf
üzerinde
İyi pişmiş
rozbif
210 2 200 2 70 - 75 Tel raf
üzerinde
Keçi omzu 180 2 170 2 120 - 150 Derili
Keçi incik 180 2 160 2 100 - 120 2 parça
Kuzu Eti 190 2 175 2 110 - 130 But
Tavuk 220 2 200 2 70 - 85 Bütün
Türkiye 180 2 160 2 210 - 240 Bütün
Ördek 175 2 220 2 120 - 150 Bütün
Kaz 175 2 160 1 150 - 200 Bütün
TÜRKÇE 15
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Tavşan 190 2 175 2 60 - 80 Parçalar
halinde
Yaban
Tavşanı
190 2 175 2 150 - 200 Parçalar
halinde
Sülün 190 2 175 2 90 - 120 Bütün
Balık
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklama‐
lar
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Sıcaklık
(°C)
Raf konu‐
mu
Alabalık /
Çipura
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 balık
Ton ba‐
lığı / So‐
mon
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 fileto
9.3 Izgara
Fırını önceden 3 dakika ısıtın.
Dördüncü raf konumunu kullanın.
Maksimum sıcaklığa ayarlayın.
Yemek Miktar Süre (dk.)
Parça Miktar (kg) 1. taraf 2. taraf
Fileto biftekler 4 0,8 12 - 15 12 - 14
Bonfile 4 0,6 10 - 12 6 - 8
Sosisler 8 - 12 - 15 10 - 12
Keçi eti pirzolalar 4 0,6 12 - 16 12 - 14
Tavuk (2 parça halinde) 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebaplar 4 - 10 - 15 10 - 12
Tavuk göğsü 4 0,4 12 - 15 12 - 14
Hamburger 6 0,6 20 - 30 -
Balık fileto 4 0,4 12 - 14 10 - 12
Tost sandviçler 4 - 6 - 5 - 7 -
Kızarmış ekmek 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
www.electrolux.com16
9.4 Turbo Izgara
Birinci veya ikinci raf konumunu kullanın.
Sığır Eti
Fırını önceden ısıtın.
Kızartma süresini hesaplamak için,
aşağıdaki tabloda verilen süreyi filetonun
kalınlığı (cm cinsinden) ile çarpın.
Yemek Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.)
Az pişmiş
rozbif veya
fileto
190 - 200 5 - 6
Orta pişmiş
rozbif veya
fileto
180 - 190 6 - 8
İyi pişmiş
rozbif veya
fileto
170 - 180 8 - 10
Keçi Eti
Yemek Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.)
Ön kol, bo‐
yun, jam‐
bon, 1 - 1,5
kg
160 - 180 90 - 120
Pirzola / ka‐
burga, 1 -
1,5 kg
170 - 180 60 - 90
Rosto, 0,75
- 1 kg
160 - 170 50 - 60
Kuzu incik,
(önceden pi‐
şirilmiş),
0,75 - 1 kg
150 - 170 90 - 120
Dana Eti
Yemek Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.)
Dana rosto,
1 kg
160 - 180 90 - 120
Dana ayağı
1,5 - 2 kg
160 - 180 120 - 150
Kuzu Eti
Yemek Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.)
Kuzu budu,
kuzu rosto,
1 - 1,5 kg
150 - 170 100 - 120
Kuzu sırtı, 1
- 1,5 kg
160 - 180 40 - 60
Kümes Hayvanı
Yemek Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.)
Kümes hay‐
vanı porsi‐
yonları, her
biri 0,2 -
0,25 kg
200 - 220 30 - 50
Yarım tavuk,
her biri 0,4 -
0,5 kg
190 - 210 35 - 50
Tavuk, İngi‐
liz usulü, 1 -
1,5 kg
190 - 210 50 - 70
Ördek 1,5 -
2 kg
180 - 200 80 - 100
Kaz, 3,5 - 5
kg
160 - 180 120 - 180
Hindi, 2,5 -
3,5 kg
160 - 180 120 - 150
Hindi, 4 - 6
kg
140 - 160 150 - 240
Balık (buğulama)
Yemek Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.)
Bütün balık,
1 - 1,5 kg
210 - 220 40 - 60
9.5 Sıcak Hava (Nemli)
En iyi sonucu almak için
aşağıdaki tabloda listelenen
önerileri takip edin.
TÜRKÇE 17
Yemek Aksesuarlar Sıcaklık (°C) Raf konu‐
mu
Süre (dk.)
Tatlı rulolar ,12
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
175 3 40 - 50
Ekmek, 9 adet pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 2 35 - 45
Pizza, dondu‐
rulmuş, 0,35 kg
tel raf 180 2 45 - 55
İsviçre rulosu pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
170 2 30 - 40
Brownie pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
170 2 45 - 50
Sufle, 6 parça tel raf üzerinde seramik
peynirli tart
190 3 45 - 55
Turta
tab.pand.kar.
tel raf üzerinde
tab.pand.kar.
180 2 35 - 45
Victoria Sand‐
viçi
tel rafta pişirme tabağı 170 2 35 - 50
Buğulama ba‐
lık ,0,3 kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 2 35 - 45
Bütün balık ,
0,2 kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 3 25 - 35
Balık fileto , 0,3
kg
tel raf üzerinde pizza
kabı
170 3 30 - 40
Keseli et ,0.25
kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 3 35 - 45
Şişlik et, 0,5 kg pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 3 40 - 50
Bisküvi, 16
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
150 2 30 - 45
Makaron, 20
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 2 45 - 55
Muffin, 12 adet pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
170 2 30 - 40
Sebzeli
poğaça, 16
adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
170 2 35 - 45
Kısa bisküvi,
20 adet
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
150 2 40 - 50
www.electrolux.com18
Yemek Aksesuarlar Sıcaklık (°C) Raf konu‐
mu
Süre (dk.)
Tartalet, 8 adet pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
170 2 30 - 40
Buğulama seb‐
ze,0,4 kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 2 35 - 45
Vejetaryen om‐
let
tel raf üzerinde pizza
kabı
180 3 35 - 45
Sebze, akdeniz
0.7 kg
pişirme tepsisi veya
damlalık tepsisi
180 4 35 - 45
9.6 Kurutma - Sıcak Hava
Tepsileri yağsız kağıt veya pişirme
kağıdıyla kaplayın.
Daha iyi bir sonuç almak için, kurutma
süresinin yarısı dolduğunda fırını
durdurun, kapağını açın ve kurutma
işlemini tamamlamak için bir gece
soğutun.
Sebzeler
Bir tepsi için üçüncü raf konumunu kullanın.
2 tepsi için birinci ve dördüncü raf konumunu kullanın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.)
Fasulyeler 60 - 70 6 - 8
Biberler 60 - 70 5 - 6
Ekşi sos için sebzeler 60 - 70 5 - 6
Mantarlar 50 - 60 6 - 8
Otlar (maydanoz, dere otu vb.) 40 - 50 2 - 3
Meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
1 konum 2 konum
Erik 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Kayısılar 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Elma dilimleri 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Armut 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
9.7 Test enstitüleri için bilgiler
IEC 60350-1 uyarınca testler.
TÜRKÇE 19
Yemek Fonksiyon Akse‐
suarlar
Raf
konu‐
mu
Sıcak‐
lık
(°C)
Süre (dk.) Açıklamalar
Küçük
kek
Geleneksel
Pişirme
Pişirme
tepsisi
3 170 20 - 30 Bir pişirme tepsi‐
si başına 20 kü‐
çük kek koyun.
Küçük
kek
Sıcak Ha‐
va / Fanlı
Pişirme
Pişirme
tepsisi
3 150 -
160
20 - 35 Bir pişirme tepsi‐
si başına 20 kü‐
çük kek koyun.
Küçük
kek
Sıcak Ha‐
va / Fanlı
Pişirme
Pişirme
tepsisi
2 ve 4 150 -
160
20 - 35 Bir pişirme tepsi‐
si başına 20 kü‐
çük kek koyun.
Elmalı
turta
Geleneksel
Pişirme
Tel raf 2 180 70 - 90 Diyagonal olarak
kaydırılmış 2 ku‐
tu (20 cm çap)
kullanın.
Elmalı
turta
Sıcak Ha‐
va / Fanlı
Pişirme
Tel raf 2 160 70 - 90 Diyagonal olarak
kaydırılmış 2 ku‐
tu (20 cm çap)
kullanın.
Yağsız
sünger
pasta
Geleneksel
Pişirme
Tel raf 2 170 40 - 50 Bir pasta kalıbı
(26 cm çap) kul‐
lanın.
Fırını önceden
10 dakika ısıtın.
Yağsız
sünger
pasta
Sıcak Ha‐
va / Fanlı
Pişirme
Tel raf 2 160 40 - 50 Bir pasta kalıbı
(26 cm çap) kul‐
lanın.
Fırını önceden
10 dakika ısıtın.
Yağsız
sünger
pasta
Sıcak Ha‐
va / Fanlı
Pişirme
Tel raf 2 ve 4 160 40 - 60 Bir pasta kalıbı
(26 cm çap) kul‐
lanın. Çapraz
kaydırılmış.
Fırını önceden
10 dakika ısıtın.
Kurabiye Sıcak Ha‐
va / Fanlı
Pişirme
Pişirme
tepsisi
3 140 -
150
20 - 40 -
Kurabiye Sıcak Ha‐
va / Fanlı
Pişirme
Pişirme
tepsisi
2 ve 4 140 -
150
25 - 45 -
Kurabiye Geleneksel
Pişirme
Pişirme
tepsisi
3 140 -
150
25 - 45 -
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOA5220AOR Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu