49 TÜRKÇE
6. IPUCU VE ÖNERILER
6.1 Dondurma tavsiyeleri
Birçok dondurma işleminde size yardımcı
olacak bazı önemli tavsiyeler aşağıda
verilmektedir:
• 24 saatte dondurulabilecek maksimum
yiyecek miktarı, bilgi etiketinde
belirtilmektedir;
• Dondurma işlemi 24 saat sürer.
Bu süre boyunca, dondurulmak üzere
başka bir yiyecek konulmamalıdır;
• Sadece birinci kalite, taze ve iyi
temizlenmiş yiyecekleri dondurun;
• Hızlı ve tamamen dondurulmasını
ve sonrasında sadece gerekli miktarın
buzunun çözülebilmesini sağlamak için
yiyecekleri küçük porsiyonlara bölün;
• Yiyecekleri alüminyum folyoya veya
polietilene sarın ve paketlerin hava
geçirmez olduğundan emin olun;
• Dondurulmuş yiyeceğin sıcaklığının
yükselmesini önlemek için, taze,
donmamış yiyeceklerin dondurulmuş
yiyeceklere temas etmesine izin
vermeyin;
• Yağsız yiyecekler yağlı yiyeceklere
oranla daha iyi ve daha uzun
süre saklanabilir; tuz, yiyeceklerin
saklama ömrünü kısaltır;
• Eğer su buzları dondurucu bölmesinden
çıkarıldıktan hemen sonra tüketilirse,
ciltte soğuk yanıklarına neden olabilir;
• Yiyeceklerin muhafaza sürelerini kontrol
edebilmek amacıyla, her bir yiyecek
paketinin üzerine dondurucuya konulma
tarihini yazmanız tavsiye edilir.
6.2 Donmuş yiyeceklerin
muhafazasıyla ilgili tavsiyeler
Bu cihazdan en iyi performansı elde
etmek için şunları yapmalısınız:
• Piyasada donmuş halde satılan
yiyeceklerin satıcı tarafından uygun
şekilde muhafaza edilmiş olduğundan
emin olun;
• Donmuş yiyeceklerin, yiyeceğin satıldığı
mağazadan dondurucuya mümkün olan
en kısa sürede aktarılmasını sağlayın;
• Kapıyı çok sık açmayın veya
gerektiğinden daha uzun süreyle açık
bırakmayın;
• Buz çözme işlemi uygulandığında,
yiyecekler çabuk çözülür ve tekrar
dondurulamaz;
• Yiyecek üreticisinin belirttiği muhafaza
süresini aşmayın.
5.2 Donmuş yiyeceklerin
muhafazası
İlk çalıştırma sırasında veya belirli bir
kullanım periyodu sonrasında. Bölmeye
yiyecekleri koymadan önce cihazın en
az 2 saat yüksek ayarlarda çalışmasını
sağlayın.
ÖNEMLI! İstenmedik buz çözme
halinde, örneğin elektrik kesintisi,
teknik özellikler bölümünde
“başlatma süresi” başlığı kısmında
belirtilen süreden daha uzun
sürmüşse, buzu çözülen yiyecek
hemen tüketilmeli veya derhal
pişirilmeli ve ardından tekrar
dondurulmalıdır.
5.3 Buz çözme
Derin dondurulmuş veya normal
donmuş gıdaların buzu, kullanım
öncesinde, soğutucu bölmesinde veya
oda sıcaklığında (bu işlem için gereken
süreye bağlı olarak) çözülebilir. Küçük
parçalar, dondurucudan çıkartılır
çıkartılmaz donmuş haldeyken bile
pişirilebilir. Böyle bir durumda, pişirme
işlemi biraz daha uzun sürecektir.
5.4 Buz küpü yapma
Bu cihaz, buz küpleri yapmada kullanılan
bir veya daha fazla sayıda kalıp
içermektedir.