8
Kapak ve kapak s›zd›rmazlar› temiz tutulmal›d›r.
Sadece ›l›k, sabunlu su kullan›n›z,
TEM‹ZL‹K TOZLARI YA DA PLAST‹K OVMA BEZLER‹
E¤er ›slak bir bezle s›kça silinirse,
metal k›s›mlar›n bak›m› daha kolaylaflacakt›r.
KULLANMAYINIZ.
G‹B‹ AfiINDIRICI MALZEMEY‹
durulay›p iyice
kurulay›n›z.
Di¤er Yararl› Bilgiler
Temizlik ve Bak›m
En iyi sonuçlar› elde etmek ve piflirme iflle-
mini daha zevkli bir hale getirmek için lüt-
fen bu uyar›lar› dikkatlice okuyunuz.
Donmufl G›dalar›n Buzlar›n›n Çözülmesi:
1. Donmufl g›dalar, buzlar›n›n çözülmesi için
do¤rudan f›r›n›n içerisine yerlefltirilebilirler (Metal
ambalaj ba¤c›klar›n›n ya da ambalaj ka¤›tlar›n›n
ç›kar›ld›¤›ndan emin olunuz.).
2. Buz çözme ifllemini, bu k›lavuzda yer alan “Buz
Çözmeye Yönelik ‹puçlar›" k›sm›nda belirtilen
yöntemlere göre yap›n›z.
3. Yiyeceklerin daha h›zl› çözülen k›s›mlar›n›, küçük
parçalar halindeki alüminyum folyolarla
kaplay›n›z. Bu ifllem, buz çözme sürecini yavafllat-
makta ya da durdurmaktad›r.
4. Baz› besin maddeleri, piflirilmeden önce tamamen
çözülmemelidir. Örne¤in, bal›k çok h›zl› piflen bir
yiyecek oldu¤undan, baz› durumlarda, hala hafif
donmufl haldeyken piflirme ifllemine bafllamak
daha uygun olur.
En ‹yi Sonuçlar ‹çin:
1. Belirli bir yiyecek için piflirme süresini saptarken,
piflirmeye önce en az süreyi kullanarak bafllay›n›z
ve yiyece¤in durumunu zaman zaman kontrol
ediniz. Mikrodalga f›r›nlar, piflirme ifllemini çok
h›zl› bir flekilde yapt›klar›ndan yiyeceklerin
gere¤inden fazla piflirilme riski sözkonusudur.
2. Küçük miktarlardaki yiyecekler ya da su içeri¤i
düflük olan yiyecekler uzun süre piflirilirlerse kuru-
yarak sertleflebilirler.
5. Baz› yemek tariflerinde, yiyeceklerin bafllang›ç
piflirme s›cakl›klar›na ba¤l› olarak piflirme süresinin
artt›r›lmas› ya da azalt›lmas› gerekebilir.
NOT:
Piflirme ifllemi s›ras›nda havaland›rma aral›klar›ndan
gelen hava s›cak olabilir.
Esmerlefltirme:
Mikrodalga f›r›nlarda esmerleflecek kadar uzun süre
piflirilmeyen birkaç besin türü bulunmakta olup, bun-
lara ayr›ca renklendirici soslar tatbik edilmesi gereke-
bilir.
Pirzolalar, yass› köfteler ya da tavuk parçalar›
üzerinde paprika gibi kaplama soslar› ve ‹ngiliz
(Worcestershire) sosu gibi esmerlefltiriciler
kullan›labilir.
10-15 dakika süreyle piflirilen k›zarm›fl etler, kümes
hayvan› etleri ya da jambonlar, ilave katk› maddele-
rine gereksinim duyulmaks›z›n esmerlefleceklerdir.
KAPAK
DIfi YÜZEY
Yumuflak bir sabun çözeltisi içeren ›l›k su ile temiz-
ledikten sonra yumuflak bir bez ile durulay›p kuru-
tunuz. Afl›nd›r›c› maddeler kullanmay›n›z.
Havaland›rma aral›klar›na su dökmeyiniz. Elektrik
kablosu kirlendi¤i takdirde kabloyu nemli bir bez ile
siliniz.
TEM‹ZL‹K ‹fiLEM‹NE BAfiLAMADAN ÖNCE
FIRININ ÇALIfiMADI⁄INDAN EM‹N OLUNUZ.
F›r›n›n iç yüzeylerini temiz ve kuru tutunut. Genel bir
kural olarak, her kullan›mdan sonra f›r›n› temiz-
leyiniz.
‹Ç DUVARLAR
F›r›n kapa¤› ile f›r›n aras›nda kalan k›r›nt›lar› ve yiye-
cek art›klar›n› nemli bir bez ile temizleyiniz. Kapa¤›n
tam olarak kapat›labilmesi için özellikle bu k›s›m iyice
temizlenmelidir. S›çram›fl ya¤lar› sabunlu bir bez ile
siliniz ve ard›ndan durulay›p kurutunuz. F›r›n›n boyal›
yüzeylerini çizebilecek ya da bu k›s›mlara hasar vere-
bilecek afl›nd›r›c› maddeler kullanmay›n›z.
FIRININ ‹Ç KISMINA ASLA SU DÖKMEY‹N‹Z
DÖNER TABAN DESTE⁄‹
Biriken ya¤lar›n tekerleklerin dönüflünü engelle-
memesi için döner taban deste¤i en az›ndan haftada
bir kez s›cak sabunlu su ile temizlenmelidir.