22
Þekil 9
FO 0061
Geleneksel Piþirme
Isý alt ve üst ýsýtýcýdan gelmektedir ve piþirme kaplarý
orta raf konumuna yerleþtirilmelidir. Eðer ýsýnýn alttan
veya üstten daha fazla gelmesini istiyorsanýz kaplarýnýzý
daha alt yada daha üst raf konumuna yerleþtirebilirsiniz.
Fanlý Piþirme
Fýrýnýn arka tarafaýna yerleþtirilen bir fan vasýtasýyla
sýcak hava fýrýnýn içerisinde ve piþirme kaplarýnýn
çevresinde dolaþtýrýlýr.Bu yöntem ile ýsý fýrýn içerisinde
daha çabuk ve daha düzenli olarak dolaþtýrýlmýþ
olur.Ayrýca bu sistem sayesinde bir kaç farklý besin kabý
ayný anda farklý raf konumlarýnda piþirilebilir.(Þekil 9)
Bu piþirme yöntemi ile havanýn içindeki rutubet ayrýþtýrýlýr
ve ortamdaki hava kurutulur.Böylece farklý raf
konumlarýndaki farklý besinlerin tad ve kokularý birbirine
karýþmamýþ olur. Bu þekilde sadece bir raf konumunda
da piþirme yapýlabilir.Bu tür piþirmeden en iyi sonucu
alabilmek için piþirme kabýný en alt raf konumuna
yerleþtiriniz. Bu fýrýn özellikle donmuþ besinlerin hýzla
çözdürülmesinde,saðlýk koþullarýna uygun saklan-
masýnda,evde reçel yapýmýnda,meyvelerin ve
mantarlarýn kurutulmasýnda kullanýlabilir.
Fýrýnýn Kullanýlmasý
Keklerin ve Hamur Ýþlerinin Piþirlmesi
Herhangi bir farklýlýk gözetmeksizin besinleri fýrýna
koymadan önce en az 10 dk’lýk bir ön ýsýtma
yapýnýz.Piþirme iþlemi yaparken özellikle besinlerin
kabarmasý sýrasýnda fýrýnýn kapýsýný açmayýnýz.(Örn:
kabarmýþ hamur iþi,pasta ve sufle)Kapak açýlýrsa
kabarmalarý engellenmiþ olur. Hamur iþlerinin
kabarmalarýný kontrol etmek için içine kürdan batýrýp bir
miktar karýþtýrabilir-siniz.Eðer kürdan temiz olarak
çýkarsa hamur iþi piþmiþ demektir.Bu kontrolü yapmak
için piþme süresinin ¾ ünün geçmesini bekleyiniz.
Aþaðýdaki genel kurallarý unutmayýnýz:
Piþirilen bir besinin üst kýsmýnýn piþmiþ olmasý iç
kýsýmlarýnda yeterince piþmiþ olduðunu göstermez.Ýç
kýsýmlarýn piþmesi için düþük sýcaklýk ve daha uzun
piþme süresi gereklidir.Aksi taktirde yani kýsa piþirme
süresi ve yüksek ýsýda besinin yapýsý kuruyacaktýr.
Etlerin Piþirilmesi
Aðýrlýðý en az 1 kg olan etleri fýrýnda piþirebilirsiniz.Bu
durumda da etlerin kurumalarýndan sakýnýnýz.Eðer çok
iyi kýzarmasýný istiyorsanýz bir miktar yað kullanýnýz.Eðer
yaðsýz bir parça ise bir miktar sývý yað veya teryaðý yada
ikisini birden sürebilirsiniz. Eðer et büyük bir parçadan
kesilmiþse diðer yüzüne tereyað yada sývý yað sürmeye
gerek yoktur.Eðer bu parça büyük bir etin sadece bir
tafarýndan kesilmiþse kesilen tarafý yukarý gelecek
þekilde fýrýna koyunuz.Eðer parça büyük ve yumuþak
ise sadece alt tarafýný yaðlayýnýz. Dondurucuda
saklanmýþ olan kýrmýzý bir eti piþirecekseniz bunu
dondurucudan 1 saat önce çýkarýnýz.Böylece ani ýsý
deðiþiminden dolayý sertleþmesini engellemiº olursunuz.
Eðer özellikle kýrmýzý et kýzartacaksanýz piþirmeye
baþlamadan önce kesinlikle tuz katma-yýnýz.Çünkü tuz
eti sulandýrarak kanlarýnýn dýþarý çýkmasýna sebep
olur.Bu durumda etin üst kýsýmlarýný kýzarmasýný
engellemiþ olur.Ete tuz katýlmasý etin piþme süresi
yarýlandýðýnda tavsiye edilir.Kýzartýlacak eti sýð kenarlý
bir kapta fýrýna koyunuz.Yüksek kenarlý kaplar ýsýnýn ete
geçmesini engelleyebilir. Et ýsýya dayanýklý bir bir kapla
veya doðrudan ýzgaranýn üzerine konulabilir.Izgaranýn
altýna da akan yaðlarý ve sularý toplamak için damlama
tavasýný yerleþtiriniz. Eðer piþirme süresi kýsa ise üzerine
ekleyeceðiniz sosu hemen koyunuz.Aksi taktirde
piþmenin son yarým saatinde ekleyiniz. Eti önce yüksek
ýsýda piþirmeye baþlayýnýz.Piþmenin bitiþine doðru ýsýyý
düþürünüz.Beyaz etleri piþirirken piþirme boyunca ýsýyý
düþük tutunuz. Etin piþme derecesini anlamak için ete
bir çatal ile bastýrýnýz eðer çatal ete batýyorsa piþmiþ
demektir.Piþme iþlemi bittikten sonra etin suyunun
çekilmesi için en az 15 dk bekledikten sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis tabaðýna alarak fýrýnýn içerisinde en
düþük sýcaklýkta tutarak sýcak kalmasýný saðlayýnýz.
Izgara Yapma
Etin ýzgara yapýlmaya uygunluðunu kontrol ediniz.Etler
veya sakatatlar genellikle dilim ve parçalar halinde çeþitli
ölçülerde kesilirler.Ancak genellikle pek kalýn
olmazlar.Kümes hayvan-larý genellikle ortadan ikiye
bölünürler.(Örn: balýk,þiþ kebaplýk et,deniz
mahsulleri,dolmalýk biber,patlýcan gibi) Et ve balýk daima
ýzgaranýn üzerine konulmalý ve hafifçe fýrça ile yað
sürülmelidir.Etlerin piþmesinden sonra üzerine tuz
eklenmelidir.Fakat balýklarýn tuzlarý piþirmeye
baþlanmadan önce içlerine konulmalýdýr. Etler
kalýnlýklarýna göre ýzgara rafý, ýsýtýcýya daha yakýn yada
daha uzak yerleþtirilmelidir. Etleri ýsýtýcýya çok yakýn
yerleþtirmekten kaçýnýnýz.Etlerin dýþýnýn yanmasý iç
kýsýmlarýn ise piþme-mesi söz konusu olabilir. Et
sularýnýn damlamasý ve yað damlalarýndan dolayý
oluþabilecek dumandan kaçýnmak için damlama
tepsisine 1 veya 2 bardak su koyunuz. Izgara
konumunda, tost,kýzartýlabilen meyveler örn:muz,ikiye
bölünmüþ greyfurt,ananas,elma vs yapýlabilir. Yanlýz
meyvalar ýsý kaynaðýnýn yakýnýna yerleþtirimemelidir.
Fýrýnýn Kullaným Tavsiyeleri
Fanlý Piþirme