electrolux 19
Geleneksel Piþirme
Isý alt ve üst ýsýtýcýdan gelmektedir ve
piþirme kaplarý orta raf konumuna
yerleþtirilmelidir. Eðer ýsýnýn alttan veya
üstten daha fazla gelmesini istiyorsanýz
kaplarýnýzý daha alt ya da daha üst raf
konumuna yerleþtirebilirsiniz.
Fanlý Piþirme
Fýrýnýn arka tarafýna yerleþtirilen bir fan
vasýtasýyla sýcak hava fýrýnýn içerisinde ve
piþirme kaplarýnýn çevresinde dolaþtýrýlýr.
Bu yöntem ile ýsý fýrýn içerisinde daha
çabuk ve daha düzenli olarak dolaþtýrýlmýþ
olur. Ayrýca bu sistem sayesinde bir kaç
farklý besin kabý ayný anda farklý raf
konumlarýnda piþirilebilir. Bu piþirme
yöntemi ile havanýn içindeki rutubet
ayrýþtýrýlýr ve ortamdaki hava kurutulur.
Böylece farklý raf konumlarýndaki farklý
besinlerin tad ve kokularý birbirine
karýþmamýþ olur. Bu þekilde sadece bir
raf konumunda da piþirme yapýlabilir. Bu
tür piþirmeden en iyi sonucu alabilmek
için piþirme kabýný en alt raf konumuna
yerleþtiriniz. Bu fýrýn özellikle donmuþ
besinlerin hýzla çözdürülmesinde, saðlýk
koþullarýna uygun saklanmasýnda, evde
reçel yapýmýnda, meyvelerin ve
mantarlarýn kurutulmasýnda kullanýlabilir.
Fýrýnýn Kullanýmýna Ýliþkin Tavsiyeler
Fýrýnýn Kullanýlmasý
Keklerin ve Hamur Ýþlerinin Piþirilmesi
Herhangi bir farklýlýk gözetmeksizin
besinleri fýrýna koymadan önce en az 10
dk’lýk bir ön ýsýtma yapýnýz. Piþirme iþlemi
yaparken özellikle besinlerin kabarmasý
sýrasýnda fýrýnýn kapýsýný açmayýnýz.
(Örn: kabarmýþ hamur iþi, pasta ve
sufle). Kapak açýlýrsa kabarmalarý
engellenmiþ olur. Hamur iþlerinin
kabarmalarýný kontrol etmek için içine
kürdan batýrýp bir miktar karýþtýrabilir-siniz.
Eðer kürdan temiz olarak çýkarsa hamur
iþi piþmiþ demektir. Bu kontrolü yapmak
için piþme süresinin ¾ ünün geçmesini
bekleyiniz.
Aþaðýdaki genel kurallarý unutmayýnýz:
Piþirilen bir besinin üst kýsmýnýn piþmiþ
olmasý iç kýsýmlarýnda yeterince piþmiþ
olduðunu göstermez. Ýç kýsýmlarýn
piþmesi için düþük sýcaklýk ve daha uzun
piþme süresi gereklidir. Aksi taktirde yani
kýsa piþirme süresi ve yüksek ýsýda
besinin yapýsý kuruyacaktýr.
Etlerin Piþirilmesi
Aðýrlýðý en az 1 kg olan etleri fýrýnda
piþirebilirsiniz. Bu durumda da etlerin
kurumalarýndan sakýnýnýz. Eðer çok iyi
kýzarmasýný istiyorsanýz bir miktar yað
kullanýnýz. Eðer yaðsýz bir parça ise bir
miktar sývý yað veya teryaðý ya da ikisini
birden sürebilirsiniz. Eðer et büyük bir
parçadan kesilmiþse diðer yüzüne
tereyað ya da sývý yað sürmeye gerek
yoktur. Eðer bu parça büyük bir etin
sadece bir tafarýndan kesilmiþse kesilen
tarafý yukarý gelecek þekilde fýrýna
koyunuz. Eðer parça büyük ve yumuþak
ise sadece alt tarafýný yaðlayýnýz.
Dondurucuda saklanmýþ olan kýrmýzý bir
eti piþirecekseniz bunu dondurucudan 1
saat önce çýkarýnýz.
Fan ile piþirme
4
3
2
1