Electrolux END44501X Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com
NO-FROST BUZDOLABI
Kullanma kılavuzu
END44501X
PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com
TR - 1 -
İçindekiler
BUZDOLABINIZI KULLANMADAN ÖNCE......................................................2
No-Frost Teknolojisi Hakkında Bilgi.............................................................................2
Eski ve Kullanım Dışı Buzdolapları ...............................................................................3
Güvenlik Uyarıları ..........................................................................................................4
Buzdolabınızın Yerleştirilmesi ve Çalıştırılması ............................................................5
Buzdolabınızı Çalıştırmaya Başlamadan Önce............................................................5
KULLANIM BİLGİLERİ .....................................................................................6
Sıcaklık Ayarları .............................................................................................................6
Sıcaklık Ayarları İle İlgili Uyarılar....................................................................................7
Aksesuarlar...................................................................................................................8
Buzmatik...............................................................................................................................8
Hızlı Dondurma Bölmesi.......................................................................................................8
Sıfır Derece Bölmesi.............................................................................................................8
Sürgülü Raf............................................................................................................................9
Sebzelik Kapağının Çıkarılması ..........................................................................................11
YİYECEKLERİN YERLEŞTİRİLMESİ ............................................................12
Soğutucu Bölüm.........................................................................................................12
Derin Dondurucu Bölmesi..........................................................................................13
TEMİZLİK VE BAKIM.....................................................................................17
Ampulün Değiştirilmesi..............................................................................................18
TAŞINMA VE YER DEĞİŞTİRME..................................................................18
Kapının ılış Yönünün Değiştirilmesi.......................................................................18
SERVİS ÇAĞIRMADAN ÖNCE......................................................................19
TEKNİK ÖZELLİKLER....................................................................................21
Enerji Tasarrufu İçin Öneriler......................................................................................22
BUZDOLABI PAALARI VE LÜMLERİ ..................................................23
TR - 2 -
BÖLÜM - 1
BUZDOLABINIZI KULLANMADAN ÖNCE
No-Frost Teknolojisi Hakkında Bilgi
No-Frost buzdolapları, çalışma sistemi ile diğer statik
dolaplardan farklıdır.
Normal buzdolaplarında, dondurucu bömde, kapı
ılmalarında buzdolabının içine giren nem ile gıdaların
nemi, dondurucu bölme içerisinde buz oluşmasına neden
olur. Oluşan kar ve buzun belirli zaman aralıklarında
eritilmesi için buzdolabının durdurulması, bu işlem
sırasında soğukluğunun korunması gereken besinlerin
dışarıya çıkarılması, biriken buzun temizlenmesi gibi
işlemlerin yapılması gerekmektedir.
No-Frost dolaplarda ise durum tamamen farklıdır. Fan
yardımı ile kuru ve soğuk hava soğutucu ve dondurucu
bömlere birçok noktadan homojen olarak üflenir. Raf
aralarına dahi homojen olarak dağılan soğuk hava
sayesinde tün yiyecekleriniz eşit oranda ve zgün
olarak soğumasını sağladığı gibi, nem ve buz oluşmasına
imkan vermez.
Bu nedenle sahip olduğunuz No-Frost buzdolabınız,
geniş hacim ve estetik görüntüsünün yanı sıra size büyük
bir kullanım kolaylığı sağlar.
TR - 3 -
Eski ve Kullanım Dışı Buzdolapları
Eski buzdolabınız kilidi olan bir buzdolabıysa atmadan önce kilidini kırın veya çıkarın;
çünkü çocuklar oynarken ine girerek kendilerini kilitleyebilir ve bir kazaya neden
olabilir.
Eski soğutucu ve dondurucular, izolasyon malzemeleri ve CFC içeren soğutma gazı
ihtiva etmektedirler. Bu nedenle eski buzdolabınızı elden çıkarırken çevreye zarar
vermemeye özen gösterin.
Önemli Notlar:
Eğer ürününüz soğutucu akışkan olarak R600a kullanıyorsa bu bilgiyi soğutucudaki
etiketten rebilirsiniz- taşıma ve montaj sırasında soğutma elemanlarının hasar
rmemesi için dikkatli olunması gerekir. R600a çevre dostu ve doğal bir gaz
olmasına karşın patlayıcı özelliğe sahip olduğundan soğutma elemanlarındaki
herhangi bir hasar nedeniyle oluşacak bir sızıntı sırasında buzdolabınızı ık alev
veya ısı kaynağından uzaklaştırıp cihazın bulunduğu ortamı birkaç dakika süreyle
havalandırın.
Buzdolabını taşırken ve yerleştirirken soğutucu gaz devresine zarar vermeyin.
Lütfen cihazınızı yerleştirmeden ve çalıştırmadan önce kullanma kılavuzunu dikkatle
okuyun. Hatalı kullanımdan doğacak zararlardan firmamız sorumlu tutulamaz.
Cihazınızın üzerindeki ve kullanma kılavuzundaki tüm uyarıları dikkate alın ve bu
kitaığı ilerde çıkabilecek bazı sorunlara ışık tutması amacı ile saklayın.
Bu ürün evlerde kullanım in üretilmiş olup yalnızca evde ve belirtilen amaçlar için
kullanılabilir. Ticari ya da toplu kullanıma uygun değildir. Böyle bir kullanım, ürünün
garantisinin iptaline neden olacağı gibi doğacak zararlardan da şirketimiz sorumlu
olmayacaktır.
Bu ürün evlerde kullanım için üretilmiş olup yalnızca gıdaların soğutulması /
muhafazası için uygundur. Ticari ya da toplu kullanıma ve/veya gıda harici maddelerin
muhafazasına uygun değildir. Aksi halde doğacak zararlardan şirketimiz sorumlu
değildir.
TR - 4 -
Güvenlik Uyarıları
Uyarı: Buz çözme işlemini hızlandırmak için mekanik araçlar veya başka yapay
yöntemler kullanmayın. Cihazın yiyecek saklanan kısımlarında elektrikli cihazlar
kullanmayın. Cihazın havalandırma deliklerini ık tutun. Buzdolabının soğutucu gaz
devresine zarar vermeyin.
Çoklu priz ve uzatma kablosu kullanmayın.
Hasarlı, yırtılmış veya eskimiş kablolu fişi prize sokmayın.
Asla kabloyu çekmeyin, bükmeyin veya hasar vermeyin.
Bu ürün yetişkinlerin kullanımına göre tasarlanmıştır, çocukların
cihazla oynamasına veya kapıya tutunup sarkmalarına izin
vermeyin.
Bıçak ve benzeri sivri uçlu aletlerle buzu kırmayın veya kazımayın.
Herhangi bir elektrik çarpmasına sebebiyet vermemek için fişi
prizden kesinlikle ıslak elle takıp çıkarmayın!
Buzdolabınızın, derin dondurucu bölmesine cam şişe ve
kutulardaki asitli içecekleri kesinlikle koymayın. Şişe ve kutular
patlayabilir.
Patlayıcı ve yanıcı maddeleri emniyetiniz ısından buzdolabınıza
koymayın. Alkol oranı yüksek içkileri, cihazınızın soğutucu
bölmesine ağızlarını sıkı bir şekilde kapatarak ve dik olarak
yerleştirin.
Derin dondurucu bölmesi içinde üretilen buzu çıkarırken elinizin
temas etmesinden sakının, buz yanıklara ve/veya kesiklere
neden olabilir.
Dondurulmuş yiyeceklere ıslak elle dokunmayın! Dondurma ve
buz küplerini, derin dondurucu bölmesinden çıkarır çıkarmaz
yemeyin!
Dondurulan yiyecekler çözüldüğünde tekrar dondurmayın. Gıda zehirlenmesi gibi
sorunlara sebep olabileceğinden sağlığınız ısından tehlike yaratabilir.
Taşınırken ürünün içerisindeki aksesuarların zarar rmemesi için aksesuarları
sabitleyin.
Bu cihaz, yanlarında güvenliklerinden sorumlu olacak veya onlara cihazın kullanımıyla
ilgili gerekli talimatları verecek bir kişi bulunmadığı sürece fiziksel, duyusal veya
zihinsel yeteneklerinde yetersizlik bulunan veya bilgisiz ya da deneyimsiz kişiler
(çocuklar da dahil) tarafından kullanım için tasarlanmamıştır. Çocuklar denetlenerek
cihazla oynamaları önlenmelidir.
Elektrik kablosu zarar görşse üretici, servis temsilcisi veya yetkili bir kişi tarafından
değiştirilmelidir.
TR - 5 -
Buzdolabınızın Yerleştirilmesi ve Çalıştırılması
Buzdolabınızı kullanmadan önce şu noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir:
Buzdolabınızın kullanma voltajı 220-240 V ve 50 Hz’dir.
Buzdolabınızı kullanmaya başlamadan önce buzdolabınız ile beraber verilen Yetkili
Servisler El Kitabından size en yakın yetkili servisi arayarak buzdolabınızın kurulması,
çalıştırılması ve kullanılması konusunda yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Buzdolabınızın şebeke kablosuna topraklı özel fiş takılmıştır. Bu fiş mutlaka 16 amper
değerinde topraklı özel priz ile kullanılmalıdır. Evinizde böyle bir priz yok ise, ehliyetli
bir elektriiye yaptırın.
Topraklama yapılmadan kullanma sonucu meydana
gelebilecek zararlardan şirketimiz sorumlu olmayacaktır.
Buzdolabınızı doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak uygun
bir yere yerleştirin.
Buzdolabınız; ocak, fırın, kalorifer peteği ve soba gibi ısı
kaynaklarından en az 50 cm, elektrikli fırınlardan ise en az 5 cm
uzakta olmalıdır.
Buzdolabınız ık havada kullanılmamalı ve yağmur altında
kalmamalıdır.
Buzdolabınız, bir derin dondurucu ile yan yana yerleştirilirse
aralarında en az 2 cm ıklık bırakılması, dış yüzeyde nem
yoğuşmasını önlemek ısından gereklidir.
Kondenserin (arkadaki siyah kanatlı kısım) duvara dayanma-
ması için size verilen mesafe ayar plastiğini şekilde gösterildiği
gibi 90° döndürerek takın.
Buzdolabınızın üstüne ağır eşya koymayın ve üstten en az 15 cm
boşluk kalacak şekilde uygun bir yere yerleştirin.
Buzdolabınızın zgün ve sarsıntısız çalışması için ayarlanabilir
ön ayakların uygun yüksekliğe getirilerek karşılıklı olarak
dengelenmesi gerekir. Bunu, ayarlı ayakları saat yönünde (ya
da tersi yönde) çevirerek sağlayabilirsiniz. Bu işlem, yiyecekler
dolaba yerleştirilmeden önce yapılmalıdır.
Buzdolabınızı kullanmadan önce, bir çay kaşığı yemek sodası
katacağınız ılık su ile buzdolabınızın bütün parçalarını silip daha
sonra temiz su ile durulayarak kurulayın. Temizlik işlemi bittikten
sonra tüm parçaları yerlerine yerleştirin.
Buzdolabınızın altında hava dolaşımını engelleyecek halı, kilim vs. olmamalıdır.
Buzdolabınızı Çalıştırmaya Başlamadan Önce
İlk çalıştırıldığında veya taşınma işlemlerini takiben cihazınızın
verimli çalışabilmesi için, buzdolabınızı 3 saat (dik konumda)
beklettikten sonra fişi prize takın. Aksi takdirde kompresöre zarar
verebilirsiniz.
Buzdolabınızı ilk çalıştırdığınızda koku duyulabilir; koku buzdolabınız
soğutmaya geçince kaybolacaktır.
TR - 6 -
BÖLÜM - 2
KULLANIM BİLGİLERİ
Sıcaklık Ayarları
Soğutucu ve Dondurucu Termostat ğmesi
Dondurucu Bölüm Termostat ğmesi Soğutucu Bölüm Termostat ğmesi
Buzdolabınızın soğutucu ve dondurucu bömlerindeki sıcaklık ayarlarının otomatik
olarak yapılmasını sağlar. 1 ve 5 değerleri arasında istenilen herhangi bir değere
ayarlanabilir. Termostat ayar ğmesini 1’den 5’e doğru çevirdikçe soğutma derecesi
artar. Kış aylarında enerji tasarufu sağlamak amacıyla buzdolabınızı daha şük
konumda çalıştırabilirsiniz.
Daha fazla soğutma içindir.
Normal kullanım içindir ve en iyi performansı bu konumda alabilirsiniz.
Daha az soğutma içindir.
Soğutucu bölme termostat ğmesi
5 :
3 - 4 :
1 - 2 :
Yeni konulan yiyeceklerin hızlı dondurulması ve hızlı buz elde etmek içindir.
Buzdolabınız uzun süreli çalışacaktır. Dondurucu bölüm yeterince soğuduğunda
tekrar eski konumuna getirilmelidir.
Normal kullanım ve donmuş yiyeceklerin uzun süre saklanması içindir.
Oluşan buz küplerinin saklanması ve kış aylarında enerji tasarrufu sağlamak
içindir.
5 :
3 - 4 :
1 - 2 :
Dondurucu bölme termostat ğmesi
TR - 7 -
Sıcaklık Ayarları İle İlgili Uyarılar
Termostat ayarı, soğutucu ve dondurucu kapısının ne kadar sıklıkla ılıp kapandığı,
içerisinde ne kadar yiyecek saklandığı ve buzdolabınızın bulunduğu ortam sıcaklığı
göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Buzdolabınızın 10°C’den daha soğuk ortamlarda çalıştırılması verimliliği ısından
tavsiye edilmez.
Buzdolabınızın, prize ilk takıldıktan sonra tamamen soğuyabilmesi için, ortam
sıcaklığına bağlı olarak 24 saate kadar kesintisiz çalışması gerekir. Bu süre zarfında,
buzdolabınızın kapılarını sık ıp kapamayın ve buzdolabınızı aşırı doldurmayın.
Ani elektrik kesilmesinde veya fişi prizden takıp çıkarmalarda buzdolabınızın soğutma
sistemindeki gazın basıncı henüz dengelenmemiş olduğu için, cihazınıza zarar
vermemek in 5-10 dakika bekledikten sonra çalışmasını sağlayın.
Buzdolabınız, bilgi etiketinde belirtilen iklim
sınıfına göre, standartlarda belirtilmiş ortam
sıcaklık aralıklarında çalışacak şekilde
tasarlanmıştır. Buzdolabının belirtilen sıcaklık
değerlerinin dışındaki ortamlarda çalıştırılır-
ması, soğutma verimliliği ısından tavsiye
edilmez.
İklim Sınıfı
Ortam Sıc. (°C)
T
16 ile 43 arası
ST
16 ile 38 arası
N
16 ile 32 arası
SN
10 ile 32 arası
Uyumluluk Bilgileri
TS EN ISO15502 standartlarına re Tropikal sınıf 16°C ile 43°C arasındaki ortam
sıcaklıkları için tanımlanmıştır.
Ürün EN15502, IEC60335-1 / IEC60335-2-24, 2004/108/EC standartlarına uygun
olarak tasarlanmıştır.
Ürün EEE Yönetmeliğine uygundur.
TR - 8 -
Hızlı Dondurma Bölmesi
Hızlı dondurma bölmesini taze gıdaları
dondurmak için kullanın. Bu şekilde yeni
dondurulacak gıdaların daha çabuk
donması sağlanarak donmuş yiyecek-
lerle olan teması önlenmiş olur. Yiye-
cekler donduktan sonra; hızlı dondurma
rafından alarak dondurucu bölmedeki
diğer raflara yerleştirebilirsiniz.
Hızlı dondurucu bölme kapağını açmak
için yukarı kaldırıp raylar üzerinde hareket
ettirerek ileri sürebilir, aynı şekilde geri
çekerek kapatabilirsiniz.
Buzdolabınızın üst kapısını kapatmadan önce, hızlı dondurucu kapağının kapalı
olduğundan emin olun. Aksi takdirde istenilen hızlı dondurma özelliğini gösteremez.
Sıfır Derece Bölmesi
Sıfır Derece Bölmesi, besinlerinizin 0°Cde
kalmasını sağlar. Derin dondurucu bölmesin-
den çıkardığınız donmuş gıdanın çözülmesi için
veya 1-2 gün içerisinde keteceğiniz et ve
temizlenmiş balıkları (plastik torba veya paketler
halinde) vb. bu bölmede ayrıca dondurmaya
gerek duymadan saklayabilirsiniz. (Su 0°C’de
donar ancak, tuz veya şeker içeren yiyecekler
daha soğuk ortamlarda donabilir).
! Bu raflara donmasını istediğiniz gıdaları
veya buzlukları koymayın.
Aksesuarlar
Buzmatik
Buzmatiğin buzluk kısmını su ile doldurup yerine yerleştirin.
Yaklaşık 2 saat sonra buzlarınızı alabilirsiniz.
Buzluğu yerinden çıkarmadan, buzluk kolunu, buzlar buz kabına
tamamıyla dökülene kadar sağa doğru çevirin.
Buzmatiğin altındaki buz kabını çıkararak servis yapabilir veya
buzları biriktirebilirsiniz.
! Buzmatiğin altındaki buz kabı sadece buz biriktirmek içindir.
İçine su koyup buz yapmak in kullanmayın. Aksi takdirde kırılabilir.
(Bazı modellerde)
TR - 9 -
Sebzelik kapağı ve nem koruma filtresi
Sebzelik içerisine konulan özellikle ıspa-
nak, brokoli gibi sebzeler ve meyveler kısa
zaman içinde oluşan nemden dolayı çürümeye
neden olan etilen gazı yayarlar. Bu gaz diğer
sebze ve meyvelerin çürümesine neden oldu-
ğu gibi koku da oluşur.
Nem Koruma Filtresi, sebzelik içerisindeki
sebze ve meyvelerden oluşan aşırı nemin
seviyesini ayarlayarak, sebzelerin bozulmasına
neden olan etilen gazının çıkmasını ve oluşacak
kokuyu engeller. Böylece sebze ve meyvelerin
taze saklanmasını sağlar.
NOT: Sebzelik kapağını temizlerken bu filtrenin kesinlikle ıslanmamasına dikkat edin.
Şekil: 1 Şekil: 2
Şekil: 3
Sebzelik üs rafın üzerindeki sürgülü raf (bazı modellerde cam, bazı modellerde tel,
bazı modellerde de plastik raftır), size yer ve kolaylık kazandırması in tasarlanmıştır.
İstenildiği zaman öne doğru çekilerek (Şekil 1) diğer raflar gibi geniş alanlar yaratmak ya
da geriye sürülerek (Şekil 2) yüksek kapların da yerleştirilebileceği alanlar yaratmak
amacıyla kullanılabilir. (Şekil 3)
Bu opsiyon cam raflarda bulunmaz.
ÖNEMLİ NOT: Sürgülü plastik raflarınızın üzerindeki mavi folyo paslanmaz çelik raf
profilinizin çizilmeden son kullanıcıya ulaşmasını sağlamak amacı ile yapıştırılmıştır ve
sökülüp çıkarılabilir.
Sürgülü Raf(Bazı modellerde)
(Bazı modellerde)
Sebzelik rafı
Sebzelik rafı
Nem tutucu filtre
Filtre kapağı
TR - 10 -
Bu nedenle sebzelik kapağını temizlemeden önce nem koruma filtresini aşağıdaki
şekilde ıklandığı gibi çıkarın ve takın:
Bir tornavida yardımı ile nem koruma filtre kapağını iki noktadan kaldırarak çıkarın.
Nem koruma filtresini çıkarın.
Sebzelik kapağını temizleyip kuruttuktan sonra, önce nem koruma filtresini yerleştirin.
Nem koruma filtresi kapağını uygun şekilde takın.
Sebzelik filtresinin ömrü, dolabın ömrü kadardır. Dolayısıyla değiştirilmesine gerek
yoktur.
TR - 11 -
Not: Sebzelik kapağının takılması için aynı işlemin tersini yapın.
Bazı modellerde sebzelik orta rayı yoktur. Bu durumda sebzeliği doğrudan çekip
çıkarabilirsiniz.
Sebzelik Kapağının Çıkarılması
Aksesuarlar bölümündeki tüm yazılı ve görsel anlatımlar, cihazınızın
modeline göre değişkenlik sterebilir.
İlk aşama: Sebzeliklerin çıkarılması
Sebzeliği kendinize doğru çekin.
Ön kısmını yukarı kaldırıp çıkarın.
İkinci aşama: Orta sebzelik rayının
çıkarılması
Orta sebzelik rayının alt kısmını sola
doğru esnetin.
Kendinize doğru çekerek çıkarın.
Üçüncü aşama: Sebzeliklerin ka-
pağının çıkarılması
Sebzelik kapağının sağ ve sol
tarafındaki “tırnakları raylar üze-
rindeki boşluğa gelene kadar
kendinize doğru çekin.
Tırnaklar boşluğa geldikten sonra
kapağı yukarı kaldırarak çıkarın.
(Bazı modellerde)
TR - 12 -
BÖLÜM - 3 YİYECEKLERİN YERLEŞTİRİLMESİ
Soğutucu Bölüm
Normal çalışma koşulları in buzdolabı lmesini 2-3 grafik çubuğa ayarlamak yeterli
olacaktır.
Nem ve koku oluşmasını önlemek için besinler buzdolabına kapalı kaplarda veya
üzerleri örtülerek yerleştirilmelidir.
Sıcak yiyecek ve içeceklerin buzdolabına yerleştirilmeden önce oda sıcaklığına
soğutulması gerekir.
Meyve ve sebzeler, ayrıca sarmadan doğrudan sebzelik bölmesine yerleştirilebilir.
Soğutucu hava kanalı, soğutucu bölüme soğuk hava dağıtır. Kanalların önünün
yiyeceklerle kapatılıp hava akışının engellenmesinden kınılmalıdır. Paketlenmiş
yiyecekleri ve kapları soğutucu lümün lamba ve kapağına dayamayın.
Önemli Not:
Buzdolabına konan sıvıların ve sulu yiyeceklerin üstü kapatılmalıdır. Aksi takdirde
dolabın içindeki nem oranı artar. Bu da buzdolabının daha fazla çalışmasına sebep
olur. Yiyeceklerin ve içeceklerin üstlerinin kapatılması ile ayrıca tat ve lezzetlerinin de
korunması sağlanmış olur.
Patates, soğan ve sarımsak buzdolabında saklanmamalıdır.
Yiyeceklerinizin soğutucu lüm içine yerleştirilmesi ve saklanması in aşağıda bazı
öneriler verilmiştir.
Yiyecek
Depolama süresi
Soğutucu lümde
yerleştirileceği yer
Meyve ve sebzeler
Et ve balık
Taze peynir
Tereyağ ve margarin
Şişelenmiş ürünler,
süt ve yoğurt
Yumurta
Pişmiş yiyecekler
1 hafta
2-3 gün
3-4 gün
1 hafta
Üreticinin tavsiye
süresi kadar
1 ay
Sebzelik lmesinde
(Herhangi bir şeye sarmadan)
Plastik folyo veya torbalara sarılmış
olarak veya et kutusu içinde
(Cam raf üzerinde)
Özel kapı rafında
Özel kapı rafında
Özel kapı rafında
Yumurta rafında
Her rafta
TR - 13 -
Derin Dondurucu Bölmesi
Normal çalışma koşulları in dondurucu lmesini 2-3 grafik çubuğa ayarlamak
yeterli olacaktır.
Dondurucu, derin dondurulmuş ya da dondurulmuş yiyecekleri uzun süre saklamak
ve buz üretmek için kullanılır.
Taze ve sıcak yiyecekleri dondurmak için dondurucu kapısının raflarına koymayın.
Yalnızca donmuş yiyecekleri saklamak için kullanın.
Taze ve sıcak yiyecekleri dondurulmuş yiyeceklerle yan yana koymayın, dondurulmuş
yiyecekler eriyebilir.
Evde pişirilen (ve dondurulması gereken) yiyeceği daha hızlı dondurmak için hızlı
dondurma rafını kullanın çünkü dondurma bölmesinin daha yüksek dondurma
kapasitesi vardır.
Taze yiyeceği dondururken (örn., et, balık ve kıyma) bunları bir kerede kullanacağınız
miktarlara bölün.
Taze yiyecekleri dondururken; 24 saat içerisinde dondurulabilecek maksimum yiyecek
miktarı cihazın etiketinde (kg cinsinden) sterilmiştir.
Maksimum dondurma kapasitesine ulaşmanızı sağlayacak ideal cihaz kapasitesi
için, taze yiyecekleri dondurucu bölmesine yerleştirmeden 24 saat önce dondurucu
bölmesi termostat ğmesini max konumuna çevirin.
Taze yiyecekleri dondurucu lmesine yerleştirdikten sonra, max konumunda 24 saat
bekletmek genellikle yeterlidir. 24 saatten sonra, dondurucu bölmesi termostat
ğmesinin max konumuna ayarlanması gerekmez.
Dikkat: Küçük miktarlardaki yiyecekleri dondururken dondurucu bölmesi termostat
ğmesinin max konumuna ayarlanması gerekmez. Bu enerji tasarrufu yapmanızı
sağlayacaktır.
Dondurulmuş yiyecekleri saklamak için; dondurulmuş yiyecek paketlerinin üstündeki
talimatlara dikkatle uyulmalıdır, yiyecek üzerinde bir talimat yoksa satın alınma
tarihinden itibaren en fazla 3 ay saklanmalıdır.
Dondurulmuş yiyecek satın alırken bunların uygun sıcaklıklarda dondurulduğundan
ve paketlerinin bozulmadığından emin olun.
Dondurulmuş yiyecekler, kalitenin korunması in uygun kaplarda taşınmalı ve
mümkün olan en kısa zamanda cihazın dondurucu lmesine yerleştirilmelidir.
Dondurulmuş yiyeceğin paketinde nem ve anormal şişme işaretleri varsa,
muhtemelen daha önce uygun olmayan bir sıcaklıkta saklanmıştır ve içeriği
bozulmuştur.
Dondurulmuş yiyeceğin saklama öm oda sıcaklığına, termostat ayarına, buzdolabı
kapağının ılma sıklığına, yiyeceğin türüne ve yiyeceğin marketten eve taşınması
için geçen süreye bağlıdır. Her zaman paket üzerindeki talimatlara uyun ve belirtilen
saklama süresini hiçbir zaman geçirmeyin.
Önemli Not:
Buzdolabındaki derin dondurucudan çıkarılan donmuş yiyecekler, bir gün önceden
alt lmeye konulursa, orada çözülerek buzdolabında soğutmaya destek olur. Enerji
tasarrufu sağlanır. Buzluktaki malzeme doğrudan ığa konulursa enerji kaybına
sebep olur.
Yiyeceklerinizin derin dondurucu bölüm ine yerleştirilmesi ve depolanması için sayfa
14, 15 ve 16‘da bazı öneriler verilmiştir.
TR - 14 -
Et ve Balık
Hazırlama
Depolama Süresi (ay)
Oda sıcaklığında
çözülme süresi
-saat-
Biftek
Kuzu eti
Dana rosto
Dana kuşbaşı
Koyun kuşbaşı
Kıyma
Sakatat (parça)
Sucuk - salam
Tavuk ve hindi
Kaz ve ördek
Geyik - tavşan
yaban domuzu
Tatlısu balıkları
(alabalık, sazan,
turna, yayın)
Yağlı balıklar
(palamut, uskum-
ru, lüfer, hamsi)
Kabuklu
deniz ürünleri
Havyar
Salyangoz
Folyo içine sararak
Folyo içine sararak
Folyo içine sararak
Ufak parçalar halinde
Parçalar halinde
Baharatlanmadan, yassı
paketler halinde
Parçalar halinde
Zararlı olsa da
paketlenmelidir.
Folyo içine sararak
Folyo içine sararak
Porsiyonlar 2,5 kg ve
kemiksiz olarak
İçi ve pulları iyice temiz-
lendikten sonra yıkanıp
kurulanmalı, gerektiğinde
kuyruk ve baş kısmı
kesilmelidir.
Yağsız balıklar
(levrek, kalkan,
dil)
Temizlenmiş ve torbalar
içinde
Ambalajında, alüminyum
ya da plastik kap içinde
Tuzlu suda alüminyum ya
da plastik kap içinde
6-10
6-8
6-10
6-10
4-8
1-3
1-3
7-8
4-8
9-12
2
4-8
2-4
4-6
2-3
3
1-2
1-2
1-2
1-2
2-3
2-3
1-2
Çözülene kadar
10-12
10
10-12
İyice çözülene kadar
İyice çözülene kadar
İyice çözülene kadar
İyice çözülene kadar
İyice çözülene kadar
İyice çözülene kadar
Not: Dondurulmuş et çözüldüğünde aynen taze et gibi pişirilmelidir. Etler, çözüldükten
sonra pişirilmemişse kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
TR - 15 -
Sebzeler ve
Meyveler
Hazırlama
Depolama Süresi (ay)
Oda sıcaklığında
çözülme süresi
-saat-
Karnabahar
Taze fasulye
Bezelye
Mantar ve
kuşkonmaz
Lahana
Patlıcan
Mısır
Hav
Biber
Ispanak
Elma ve armut
Çilek ve ahududu
Pişmiş meyve
Erik, kiraz, vişne
Yapraklarını ayırın, göbe-
ğini de parçalara ayırdıktan
sonra az limonlu suda
bekletin
Kayısı ve şeftali
10-12
Yıkayın ve küçük
parçalara kesin
Ayıklayıp yıkayın
Yıkayın ve küçük
parçalara kesin
Temizlenmiş olarak
Yıkandıktan sonra 2 cm’lik
parçalar halinde kesin
Temizleyip koçanıyla veya
taneli olarak paketleyin
Temizleyip dilimler halinde
kesin
Sapını kesin, ikiye bölün ve
çekirdeklerini ayırın
Yıkanmış olarak
Kabuğunu soyarak
dilimleyin
İkiye lüp çekirdeklerini
çıkarın
Yıkayıp ayıklayın
Kap içinde %10 şeker
katarak
Yıkayıp, saplarını ayıklayın
10-13
12
6-9
6-8
10-12
12
12
8-10
6-9
8-10
4-6
8-12
12
8-12
Donmuş halde kullanılabilir
Donmuş halde kullanılabilir
Donmuş halde kullanılabilir
Donmuş halde kullanılabilir
2
Tabakları birbirinden ayırın
Donmuş halde kullanılabilir
Donmuş halde kullanılabilir
Donmuş halde kullanılabilir
2
(Buzdolabında)
5
(Buzdolabında)
4
2
4
5-7
TR - 16 -
* Kabuklu olarak dondurulmamalıdır. Yumurtanın sarısı ve beyazı ayrı ayrı ya da iyice
karıştırılmış şekilde dondurulmalıdır.
Ekmek
4-6 2-3 4-5 (220-225 °C)
Bisküvi
3-6 1-1,5 5-8 (190-200 °C)
rek
1-3 2-3 5-10 (200-225 °C)
Turta
1-1,5 3-4 5-8 (190-200 °C)
Yufka
2-3 1-1,5 5-8 (190-200 °C)
Pizza
2-3 2-4 15-20 (200 °C)
Depolama Süresi (ay)
Oda sıcaklığında
çözülme süresi (saat)
Fırında çözülme süresi
(dakika)
Pişmiş yemeklerde bulunan bazı baharatların (anason, fesleğen, dereotu, sirke,
baharat karışımı, zencefil, sarımsak, soğan, hardal, kekik, mercanşk, karabiber vb.)
uzun süre saklandığında tatları değişir ve kuvvetli bir tat kazanır. Bu yüzden dondurulacak
yiyecekler az baharatlanmalı ya da arzu edilen baharat, yiyecek çözüldükten sonra
eklenmelidir.
Yiyeceklerin depolanma süresi kullanılan yağa bağlıdır. Uygun olan yağlar; margarin,
dana yağı, zeytinyağı ve tereyağ, uygun olmayan yağlar ise yer fıstığı yağı ve domuz yağıdır.
Sıvı şekilde olan yemekler plastik kaplarda, diğer yiyecekler ise plastik folyo veya
torbada dondurulmalıdır.
30 g'ı
bir yumurta sarısına eşittir
50 g'ı
bir yumurta sarısına eşittir
20 g'ı
bir yumurta sarısına eşittir
Yumurta *
Yumurta
beyazı
10-12
Üstü kapalı kapta
Yumurta
karışımı (sarı-
beyaz)
İyice karış tırılır,
fazla
koyulaşmaması
için bir tutam tuz
veya şeker atılır.
10
Yumurta
sarısı
İyice karış tırılır,
fazla
koyulaşmaması
için bir tutam tuz
veya şeker atılır.
Peynir (beyaz
peynir hariç)
Dilimler
halinde
6-8
Kısa süreli depolamalarda orijinal
paketinde bırakılabilir. Uzun süreli
depolamalarda ayrıca plastik
folyoda saklanmalıdır.
Tereyağ, margarin
Kendi
ambalajında
6
8-10
Süt Ürünleri
Hamur işleri
Hazırlama
Depolama
Süresi (Ay)
Depolama Koşulları
Paket
(homojenize) süt
Kendi
paketinde
2-3 Sade süt - Kendi paketinde
TR - 17 -
BÖLÜM - 4
TEMİZLİK VE BAKIM
Temizliğe başlamadan önce fişi mutlaka prizden çekin.
Buzdolabınızı su dökerek yıkamayın.
Cihazınızın ve dış kısmını ılık ve sabunlu su ile yumuşak bir
bezle veya süngerle silin.
Parçaları tek tek çıkarıp sabunlu su ile temizleyin. Bulaşık
makinesinde yıkamayın.
Temizlik için tiner, benzin, asit gibi yanıcı, parlayıcı
ve eritici malzemeler asla kullanmayın.
Yılda en az bir kere kondenser (arkada siyah
kanatlı kısım) elektrikli süpürge ya da kuru
bir fırça kullanılarak temizlenmelidir. Bu,
buzdolabınızın daha verimli çalışmasını ve
enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.
TR - 18 -
BÖLÜM - 5 TAŞINMA VE YER DEĞİŞTİRME
Orijinal ambalaj ve kökler, tekrar taşınma in (isteğe bağlı olarak) saklanabilir.
Tekrar taşınma durumunda buzdolabınızı kalın ambalaj, bant veya sağlam iplerle
bağlamalı ve ambalaj üzerindeki taşıma kurallarına mutlaka uymalısınız.
Yer değiştirme ve taşınma sırasında önce buzdolabınızın içindeki hareket edebilen
parçaları (raflar, aksesuarlar, sebzelik vs.) çıkarın veya dolap içine bantlayıp sarsıntıya
karşı sağlamlaştırın.
Buzdolabınızın dik şekilde taşınmasına özen gösterin.
Ampulün Değiştirilmesi
Dondurucu ve soğutucu lmesindeki
ampulün değiştirilmesi için:
1- Buzdolabınızın fişini prizden çıkarın.
2- Kutunun kapağını, altaki tırnaklardan
bir tornavida yardımı ile çıkarın.
3- Gücü 15 Watttan fazla olmayan yeni
bir ampul ile değiştirin.
4- Kapağı yerine takın.
Not: Bazı modellerde dondurucu bölme lambası
yoktur.
Dondurucu Bölme Soğutucu Bölme
Kapının ılış Yönünün Değiştirilmesi
Buzdolabınızın kapaklarındaki kapı kollarının montajı buzdolabınızın ön yüzeyinden
yapılmışsa, buzdolabınızın kapısının ılış yönü değişemez.
Ayrıca kapı kolu bulunmayan modellerde de kapı ılış yönü değişimi mümkündür.
Eğer sahip olduğunuz buzdolabının kapısının ılma yönü değişebiliyorsa, kapı yö
değişimi in en yakın Yetkili Teknik Servise başvurmanız gerekmektedir.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux END44501X Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu