15
Pratik Çözümler - Kullanõlacak Kaplar
Vitroseramik gazlõ ocakta yemek pişirmek
için tercihli olarak üç kat tabanlõ ve taban
çaplarõ pişirme alanlarõnõn çaplarõna eşit
veya bunlardan çok az daha geniş ve
yardõmcõ olmak için serigrafi baskõlõ olarak
gösterilen pişirme kaplarõ kullanõnõz.
TENCERE TABAN ÇAPI
Ön-sağ Bek 180 mm
Ön-sol Bek 145 mm
Arka-sol Bek 145 mm
Yalnõzca tabanõ düz tip pişirme kaplarõ
kullanõnõz (Şekil 21). Sõcaklõğõn dağõlarak
kaybolmasõnõ önlemek ve sonuç olarak daha
hõzlõ biçimde pişirmek amacõ doğrultusunda,
tabanõ mümkün olduğunca pişirme düzlemi-
ne intibak eden düz tabanlõ tencereleri ve
mümkün olduğunca kapğõ kapalõ olarak
pişirmede kullanmanõzõ öneririz.
Bilhassa vitroseramik õsõtma tabanõ üzerinde
pişirme için uyumlu, düz tabanlõ seramik
tencereler piyasada bulunmaktadõr.
Tabanõ düz olmayan cam kaplarõ kullanma-
yõnõz bunlarõ yalnõzca azami düzeyde sõcak-
lõktan yararlanmasõ için korunan sõcaklõkla
õsõtma alanõnda kullanabilirsiniz. Bunlarõn da
kapaklõ olarak kullanõlmalarõ uygundur.
"Sandviç" tabanlõ çelik tencerelerin et kalõnlõ-
ğõnõn 2 veya 3 mm kadar olmasõ gerekir.
Vitroseramik yüzey üzerinde leke ve karart-
ma izi oluşturabileceklerinden bakõr veya
alüminyum tencere ve tavalarõn kullanõlmasõ
pek fazla önerilmez.
Tabanlarõnõn aşõrõ kalõnlõğõ, pişirme alanõ
üzerinde yüksek ve tehlikeli õsõnma oluştu-
rabileceğinden, topraktan üretilmiş güveç
tencerelerinin vitroseramik yüzey üzerinde
kullanõlmalarõ uygun değildir,ham ve pürüzlü
dõş taban yüzeyleri vitroseramik yüzeyi
çizerek zedeleyebilir ve bileşim alaşõmlarõ
yüzey üzerinde zamanla silinmez izler
bõrakabilir. Mümkün olduğunca üç kat
tabanlõ, paslanmaz çelik, ön sağ ocak üze-
rinde kullanõldõğõnda, homojen bir pişirme
işlevi sağlamaya uygun biçimde düz tabanlõ
tencereleri seçmenizi öneririz.
Hiç bir tür plastik kap kullanmayõnõz.
Şekil 20
Vitroseramik ocakta kõzartma yapmak için
yüzeyi yağlayõnõz ve azami güce ayarlayõnõz.
Yağ kõzarmaya başladõğõnda etleri yerleştiri-
niz ve istenen kõzartma düzeyi için orta güç
düzeyine indiriniz, etlerin her iki yüzünü de
kõzarttõktan sonra işlemi bitiriniz.
Kõzartma yapmak için tercihli olarak sağ
bek’i kullanõnõz. Yağõ kõzartmak için gerekli
olan yüksek sõcaklõk derecesine getirmek
için düğmeyi en yüksek õsõtma konumuna
(düğmenin 9 noktasõndaki konumu) alõnõz,
kõzartõlacak ürünü yağõn içerisine bõrakõnõz
ve düğmeyi uygun orta düzey õsõtma
değerleri üzerine alarak kõzartma işlemini
sürdürünüz.
Taban biçimleri çok düzensiz olduğundan,
cam tencere ve tavalarõ kullanmayõnõz.
Buna karşõlõk böylesi cam kaplar, korunan
sõcaklõkla õsõtma alanõ üzerinde kullanõlabilir-
ler (Şekil 19-IV). Bu durumda, korunan
sõcaklõktan en yüksek ölçüde yarar
sağlayabilmek için, bu kaplarõn kapaklarõ
kapalõ olmalõdõr.
Pişirme yüzeyi üstüne yerleştirmeden önce,
tencerelerin tabanlarõnõ iyice temizleyiniz ve
kurulayõnõz. Pürüzlü ve kaba tencere veya
tava dipleri, pişirme yüzeyi üzerinde
kaydõrõldõklarõnda iz bõrakabilirler veya çizik
oluşturabilirler.
Ocağõn çalõşma süreci aşamasõnda, kõsmen
de olsa duman tahliye deliklerini tencere
ve tavalarla tõkamayõnõz. özellikle
korunmuş sõcaklõk alanõndaki endirekt
õsõnmalõ alan IV üzerine asla tepeyle temas
edecek kaplar koymayõnõz.
HAYIR HAYIR EVET