11. PRATİK İPUÇLARI
! Bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce
filtrelerin, su çıkışının ve yıkama kolu
deliklerinin tıkanmasını önlemek için,
üzerlerindeki yiyecek ve diğer kalıntıları
(kemikler, kabuklar, et veya meyva
parçaları, kahve telvesi, meyva kabukları,
sigara külü, kürdanlar v.s.) temizleyin.
! Bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce
durulamamaya çalışın.
! Tencerelerde ve fırın kapları üzerinde
yanmış veya kızarmış yiyeceklerin bir
tabaka oluşturmuş olması durumunda, bunları
yıkamadan önce su içerisinde bekletin.
!
Bulaşıkları makine içerisine yüzleri aşağıya
bakacak şekilde yerleştirin.
!
Bulaşıkları birbirlerine değmeyecek şekilde
yerleştirmeye gayret edin. Bulaşıklar
daha uygun şekilde yerleştirildiğinde daha
iyi sonuçlar elde edersiniz.
! Bulaşıkları yerleştirdikten sonra yıkama
kollarının serbestçe dönebildiklerinden
emin olacak şekilde bunların dönüşünü
kontrol edin.
!
Özellikle üzerlerinde inatçı yiyecek parçacıkları
veya yanmış yiyecek kalıntıları bulunan
tavaların veya diğer bulaşıkların bulaşık
deterjanlı su içerisinde bekletilmesi gerekir.
! Gümüş malzemelerin uygun şekilde
yıkanması için aşağıdakiler uygulanmalıdır:
a) gümüşü kullanıldıktan hemen sonra,
özellikle de mayonez, yumurta balık v.s.
gibi yiyeceklerle kullanılmış olması
durumunda, sudan geçirin;
b) gümüş malzemelerin üzerine deterjan
püskürtmeyin;
c) gümüşleri diğer metallerden ayrı tutun
! Bulaşık makinesini tamamen doldurduktan
sonra çalıştırmak istiyorsanız, bulaşıkları
her öğünden sonra makineye yerleştirin
ve gerekiyorsa yiyecek kalıntılarını
yumuşatmak ve yeni konulan bulaşıkların
üzerlerindeki daha büyük yiyecek kalıntılarını
temizlemek için SOĞUK DUŞLAMA
(COLD RINSE) durulama programını
çalıştırın. Bulaşık makinesi dolduğunda
tam yıkama döngüsü programını başlatın.
! Bulaşıklar çok kirli değilse veya sepetler
tamamen dolu değilse, program listesindeki
talimatları izleyerek, EKONOMİ (ECONOMY)
programını seçin
!
Her bulaşığın bulaşık makinesinde yıkanmaya
uygun olmadığı unutulmamalıdır. Termoplastik
malzemelerin, ahşap ve plastik saplı
çatal/kaşık/bıçakların, ahşap kulplu
tencerelerin, alüminyumdan yapılmış kap
ve diğer malzemelerin, kristallerin, kurşunlu
camların aksi belirtilmediği sürece bulaşık
makinesinde yıkanmamasını öneririz.
! Bulaşıkların üzerlerindeki bazı dekoratif
desenlerin renkleri solabilir. Bu nedenle
bir takımınız varsa önce bunlardan sadece
birini makinede yıkayarak desenlerinin
solup solmadığını anlamak yerinde olacaktır.
! Sapları paslanmaz çelik dışındaki çelikten
yapılmış gümüş çatal/kaş ık/bıçakların bulaşık
makinesinde yıkanmaması yerinde olur,
çünkü bu malzemeler arasında bir kimyasal
reaksiyon gerçekleşebilir.
! Yıkama sona erdikten sonra üst sepetten
su damlamasını önlemek için, önce alt
sepeti dışarı çekin.
! Bulaşıkların yıkama sona erdikten sonra
uzun süre makine içerisinde bekletilecek
olması durumunda, bulaşık makinesinin
kapağını aralık bırakın. Böylece biraz
hava dolaşımı sağlanır ve bulaşıkların
daha iyi kuruması sağlanır.