• Güç ve zamanı çok yüksek ayarlayarak ye‐
mekleri aşırı pişirmeyin. Yiyeceğin bazı nokta‐
ları kuruyabilir, yanabilir veya alev alabilir.
• Patlayabilecekleri için cihazı kabuklu yumurta
veya salyangoz pişirmek için kullanmayın.
Yağda yumurta yaparken, önce yumurtanın
sarısında delik açın.
• Patates, domates, sosis gibi "kabuklu" veya
"zarlı" yiyeceklerin patlamaması için pişirme‐
den önce bir çatal ile birkaç defa delin.
• Soğutulmuş veya dondurulmuş yiyecekler için
daha uzun pişirme süresi ayarlayın.
• Soslu yemekler ara sıra karıştırılmalıdır.
• Havuç, bezelye veya karnabahar gibi sert seb‐
zeler suda pişirilmelidir.
• Büyük parçaları, pişirme süresinin yarısında
çevirin.
• Mümkünse, sebzeleri benzer boyutlarda kü‐
çük parçalar halinde kesin.
• Düz ve geniş tabaklar kullanın.
• Porselen, seramik veya topraktan üretilen ve
tutacaklarında küçük delikler olan veya emaye
olmayan tabana sahip pişirme kapları kullan‐
mayın. Deliklerden giren nem, ısıtıldığında pi‐
şirme kabının çatlamasına neden olabilir.
• Cam döner tabla yiyecek ve sıvıların ısıtılma‐
sında kullanılan bir çalışma alanıdır. Mikrodal‐
ga işlemi için gereklidir.
Et, kümes hayvanı ve balığın buzlarının
çözdürülmesi:
• Donmuş, paketi açılmamış yiyeceği ters bir
küçük tabak üzerine koyun ve tabağın altına
bir kap yerleştirin. Böylece çözülen buz suyu
kap içerisinde toplanacaktır.
• Buz çözme süresinin yarısında yiyeceği çevi‐
rin. Mümkünse, çözülmeye başlayan parçaları
bölün ve ayırın.
Tereyağının, kremalı pasta porsiyonlarının, lor
peynirinin buzlarının çözdürülmesi:
• Yiyeceği cihazın içerisinde tamamen çözme‐
yin, tam çözülmenin oda sıcaklığında gerçek‐
leşmesini bekleyin. Bu daha iyi bir sonuç al‐
manızı sağlar. Buz çözme işleminde önce tüm
metal veya alüminyum ambalajları çıkarın.
Meyve ve sebzelerin buzlarının çözdürülmesi:
• Çiğ şekilde hazırlanacak meyve ve sebzelerin
buzunu tamamen cihaz içerisinde çözmeyin.
Oda sıcaklığında çözülmelerine izin verin.
• Daha yüksek mikrodalga gücü kullanarak
meyve ve sebzeleri buzlarını çözmeden pişire‐
bilirsiniz.
Hazır yemekler:
• Ambalajları mikrodalga kullanımına müsaitse
hazır yemekleri cihaz içerisinde hazırlayabilir‐
siniz.
• Ambalaj üzerinde belirtilen üretici talimatlarını
takip etmelisiniz (ör., metal kabı çıkarın ve
plastik filmi delin).
Uygun pişirme kabı ve malzemeler
Pişirme kabı / Malzeme Mikrodalga Izgara
Buz çözdür‐
me
Isıtma Pişirme
Isıya dayanıklı cam ve porselen (metal bi‐
leşen içermeyen, ör. Pyrex, ısıya dayanıklı
cam)
X X X X
Fırına dayanıklı olmayan cam ve porselen
1)
X -- -- --
Fırında kullanılabilen / donma yapmayan
malzemeden yapılmış (ör. Arcoflam) cam
ve cam seramik, ızgara rafı
X X X X
Seramik
2)
, toprak
2)
X X X --
200°C'lik sıcaklıklara dayanıklı plastik
3)
X X X --
Mukavva, kağıt X -- -- --
TÜRKÇE 9