16
dondurulmuş yiyecekleri yenebilecek
sıcaklığa kadar ısıtabilirsiniz.
- Fırınlarda tepsi derinliği seçimi çok
önemlidir. Tepsiler, mayalı hamur türleri
için delikli ve 20mm, börek türleri için
normal deliksiz ve 20mm, sulu ve soslu
yemek türleri için ise yemeğin özelliğine
göre 40-65mm derinlikte tepsi seçiniz.
Tepsi seçimi ve önerilen azami tepsi
kapasiteleri aşağıdaki gibidir.
- GN 1/1 tepsi kullanılması durumunda
tepsi kapasitesi belirtilen adetlerin iki
katı olacaktır.
- Sıcak hava dolaşımını engellememesi
için 65mm den daha derin tepsilerin
kullanılmaması gerekir.
- Mayalı hamur türlerinde kullanılan GN
2/1 20mm delikli tepsilerde ekmeğin
gramajına göre 1 tepsi 25–30 ekmek
alabilmektedir. Ancak bu tip fırınlarda
180 gramın üzerindeki ekmekleri
pişirebilmek mümkün değildir. Bu
durumda 25ad. ekmek alan tepsilerden
10ad. Yerleştirildiğinde fırının bir
seferlik kapasitesi 250 ekmek
olmaktadır. Pişme süresi ise 18-20
dakikadır.
- Börek türlerinde kullanılan GN 2/1
20mm düz tepsiler ise börek cinsine
göre değişebilmektedir. Ortalama olarak
bir tepside 35-40 porsiyon börek
pişirmek mümkündür. Bu durumda fırın
kapasitesi 350-400 kişilik olmakta ve
süre olarak malzemenin özelliğine göre
20-35 dakika arasında değişmektedir.
- Fırın yemeklerinde kullanılan GN 2/1
40-60mm derinlikteki tepsiler içerisine
örneğin tavuk but, soslu olarak 40 parça
almakta ve süre 75-80dk. arasında
olmaktadır. Bu durumda fırın tam
kapasiteli çalıştığında 400 kişilik
yemeği bir seferde pişirebilmektedir
- Sulu yemek türlerinde özellikle
bakliyatlarda kullanılabilecek olan
GN2/1 80mm tepsilerde her tepside 60
porsiyon yemek bulunmakta ve bir
seferde 7 tepsi fırınlandığında 420
porsiyon yemek alınabilmektedir.
- Cihazda pişireceğiniz ürünü fırına
koymadan önce seçeceğiniz ısı
derecesinden en az 50°C fazla bir ön
ısıtma yapınız. Bunun için cihazın
ekranında bulunan ön ısıtma simgesini
kullanabilirsiniz. Örneğin 190°C'de
20dk. süreyle talaş böreği pişirilecekse
fırının en az 240°C'ye kadar ısıtılması
gerekir. Çünkü fırına girecek
malzemelerin (araba, tepsi, pişirilecek
ürün) soğuk olması fırın içi sıcaklığı
düşürecektir. Bu nedenle lütfen ön
ısıtma yaptırmadan mamülü fırına
koymayınız.
- Fırın arabası üzerinde bulunan tepsi
raylarına pişirilecek mamüle göre
tepsiler yerleştirilmelidir. Çünkü sık sık
dizilmiş tepsi aralarından hava
sirkülâsyonunun tam sağlanamayacağı
için pişmede farklılıklar oluşacaktır.
Örneğin patisseri hamurlarından olan
sable bisküvi, Torba Hamuru, Amerikan
Bisküvi, İtalyan Kurabiye gibi yapılacak
uygulamalarda pastacı tepsisi denilen
10mm derinliğindeki tepsilerden (düz ya
da delikli) tüm ray aralıklarına
yerleştirilebilir. Fakat diğer mamüllerin
pişirilmesinde tepsilerin birer ray boş
bırakılarak dizilmesi hava
sirkülâsyonunun ve dolayısıyla pişmenin
daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Lütfen bu konuya önemle dikkat ediniz
- Tepsiler arasındaki boşluğun
20mm'den az olmamasına dikkat ediniz.
Normalde bu boşluk 40mm olmalıdır.
- Tavuk ızgara, Balık ızgara ve Kuru
köfte gibi uygulamaların tepsi yerine
fırınla birlikte verilen tel ızgaralar
(530x750mm) üzerinde yapılması daha
uygun olacaktır. Cihazların maksimum
ızgara kapasiteleri FBG 10T - 20T için 5
ad. ve FBG 40T için de 10 ad.'tir.