IKEA EFTEROVB Recipe book

Tip
Recipe book
EFTERSMAK
Yemek Tarifleri Kitabı
TR
İçindekiler
İpuçları ve yararlı bilgiler 3 Tüketicinin Seçimlik Hakları 10
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
İpuçları ve yararlı bilgiler
UYARI! Güvenlik bölümlerine
bakın.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve
pişirme süreleri sadece bilgi
amaçlıdır. Gerçek süreler tariflere
ve kullanılan malzemelerin
kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Pişirme ve kızartma
Kek ve pastalar
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Çırpma
usulü tarif-
ler
170 2 160 3 (2 ve 4) 45 - 60 Kek kalı-
bında
Kurabiye
hamuru
170 2 160 3 (2 ve 4) 20 - 30 Kek kalı-
bında
Yağlı sütlü
cheese ca-
ke
170 1 165 2 60 - 80 26 cm'lik
bir kek kalı-
bında
Elmalı kek
(Elmalı tur-
ta)
1)
170 2 160 2 (sol ve
sağ)
80 - 100 Tel raf üze-
rinde 20
cm'lik iki
kek kalıbın-
da
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Pişirme
tepsisinde
Reçelli tart 170 2 165 2 (sol ve
sağ)
30 - 40 26 cm'lik
bir kek kalı-
bında
TÜRKÇE 3
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sünger kek 170 2 160 2 50 - 60 26 cm'lik
bir kek kalı-
bında
Yılbaşı ke-
ki / Bol
meyveli
kek
1)
160 2 150 2 90 - 120 20 cm'lik
bir kek kalı-
bında
Erikli kek
1)
175 1 160 2 50 - 60 Ekmek kalı-
bında
Küçük kek-
ler - tek
seviye
170 3 140 - 150 3 20 - 30 Pişirme
tepsisinde
Küçük kek-
ler - iki se-
viye
- - 140 - 150 2 ve 4 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Küçük kek-
ler - üç se-
viye
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 30 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları -
bir seviye
140 3 140 - 150 3 30 - 35 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları - iki
seviye
- - 140 - 150 2 ve 4 35 - 40 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları - üç
seviye
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
bir seviye
120 3 120 3 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
iki seviye
1)
- - 120 2 ve 4 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
TÜRKÇE 4
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sandviç
ekmeği
1)
190 3 190 3 12 - 20 Pişirme
tepsisinde
Ekler - bir
seviye
190 3 170 3 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Ekler - iki
seviye
- - 170 2 ve 4 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Kaplama
turtalar
180 2 170 2 45 - 70 20 cm'lik
bir kek kalı-
bında
Bol mey-
veli kek
160 1 150 2 110 - 120 24 cm'lik
bir kek kalı-
bında
Victoria
sandviçi
170 1 160 2 (sol ve
sağ)
50 - 60 20 cm'lik
bir kek kalı-
bında
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Ekmek ve pizza
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Beyaz ek-
mek
1)
190 1 190 1 60 - 70 Parça ba-
şına 500 g,
1 - 2 parça
Çavdar ek-
meği
190 1 180 1 30 - 45 Ekmek kalı-
bında
Ekmek
1)
190 2 180 2 (2 ve 4) 25 - 40 Pişirme
tepsisinde
6 - 8 adet
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
veya derin
pişirme ka-
bında
TÜRKÇE 5
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Yağlı çö-
rekler
1)
200 3 190 3 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Pastalar
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Makarnalı
börek
200 2 180 2 40 - 50 Bir kalıpta
Sebzeli tart 200 2 175 2 45 - 60 Bir kalıpta
Kiş
1)
180 1 180 1 50 - 60 Bir kalıpta
Lazanya
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
İç dolgulu
makarna
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Et
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sığır Eti 200 2 190 2 50 - 70 Tel raf üze-
rinde
Keçi Eti 180 2 180 2 90 - 120 Tel raf üze-
rinde
Dana Eti 190 2 175 2 90 - 120 Tel raf üze-
rinde
Az pişmiş
rozbif
210 2 200 2 50 - 60 Tel raf üze-
rinde
Orta pişmiş
rozbif
210 2 200 2 60 - 70 Tel raf üze-
rinde
İyi pişmiş
rozbif
210 2 200 2 70 - 75 Tel raf üze-
rinde
Keçi omzu 180 2 170 2 120 - 150 Derili
TÜRKÇE 6
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Keçi incik 180 2 160 2 100 - 120 2 parça
Kuzu Eti 190 2 175 2 110 - 130 But
Tavuk 220 2 200 2 70 - 85 Bütün
Türkiye 180 2 160 2 210 - 240 Bütün
Ördek 175 2 220 2 120 - 150 Bütün
Kaz 175 2 160 1 150 - 200 Bütün
Tavşan 190 2 175 2 60 - 80 Parçalar
halinde
Yaban
Tavşanı
190 2 175 2 150 - 200 Parçalar
halinde
Sülün 190 2 175 2 90 - 120 Bütün
Balık
Yemek Üst/Alt Isıtma Turbo Fanlı Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Alabalık /
Çipura
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 balık
Ton ba-
lığı / So-
mon
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 fileto
Izgara
Fırını önceden 3 dakika ısıtın.
Dördüncü raf konumunu kullanın.
Maksimum sıcaklığa ayarlayın.
Yemek Miktar Süre (dk.)
Parça Miktar (kg) 1. taraf 2. taraf
Fileto biftekler 4 0,8 12 - 15 12 - 14
Bonfile 4 0,6 10 - 12 6 - 8
Sosisler 8 - 12 - 15 10 - 12
Keçi eti pirzolalar 4 0,6 12 - 16 12 - 14
TÜRKÇE 7
Yemek Miktar Süre (dk.)
Parça Miktar (kg) 1. taraf 2. taraf
Tavuk (2 parça halinde) 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebaplar 4 - 10 - 15 10 - 12
Tavuk göğsü 4 0,4 12 - 15 12 - 14
Hamburger 6 0,6 20 - 30 -
Balık fileto 4 0,4 12 - 14 10 - 12
Tost sandviçler 4 - 6 - 5 - 7 -
Kızarmış ekmek 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
Fanlı Izgara
Birinci veya ikinci raf konumunu kullanın.
Sığır Eti
Fırını önceden ısıtın.
Kızartma süresini hesaplamak için,
aşağıdaki tabloda verilen süreyi filetonun
kalınlığı (cm cinsinden) ile çarpın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Az pişmiş
rozbif veya
fileto
190 - 200 5 - 6
Orta pişmiş
rozbif veya
fileto
180 - 190 6 - 8
İyi pişmiş roz-
bif veya fileto
170 - 180 8 - 10
Keçi Eti
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Ön kol, bo-
yun, jambon,
1 - 1,5 kg
160 - 180 90 - 120
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Pirzola / ka-
burga, 1 -
1,5 kg
170 - 180 60 - 90
Rosto, 0,75 -
1 kg
160 - 170 50 - 60
Kuzu incik,
(önceden pi-
şirilmiş), 0,75
- 1 kg
150 - 170 90 - 120
Dana Eti
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Dana rosto,
1 kg
160 - 180 90 - 120
Dana ayağı
1,5 - 2 kg
160 - 180 120 - 150
Kuzu Eti
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Kuzu budu,
kuzu rosto, 1
- 1,5 kg
150 - 170 100 - 120
TÜRKÇE 8
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Kuzu sırtı, 1 -
1,5 kg
160 - 180 40 - 60
Kümes Hayvanı
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Kümes hay-
vanı porsi-
yonları, her
biri 0,2 -
0,25 kg
200 - 220 30 - 50
Yarım tavuk,
her biri 0,4 -
0,5 kg
190 - 210 35 - 50
Tavuk, İngiliz
usulü, 1 - 1,5
kg
190 - 210 50 - 70
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Ördek 1,5 -
2 kg
180 - 200 80 - 100
Kaz, 3,5 - 5
kg
160 - 180 120 - 180
Hindi, 2,5 -
3,5 kg
160 - 180 120 - 150
Hindi, 4 - 6
kg
140 - 160 150 - 240
Balık (buğulama)
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Bütün balık,
1 - 1,5 kg
210 - 220 40 - 60
Buz Çözme
Yemek Miktar (kg) Buz çözdürme
süresi (dk.)
Ek buz çözdürme
süresi (dk.)
Açıklamalar
Tavuk 1.0 100 - 140 20 - 30 Tavuğu altı ters çevrilmiş
şekilde büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin yarısı
dolduğunda çevirin.
Et 1.0 100 - 140 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Et 0.5 90 - 120 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Alabalık 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Çilek 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Krema 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Krema hafif donmuş bö-
lümleri olsa da kolayca
çırpılır.
Kremalı pasta 1.4 60 60 -
TÜRKÇE 9
Kurutma - Turbo Fanlı Pişirme
Tepsileri yağsız kağıt veya pişirme
kağıdıyla kaplayın.
Daha iyi bir sonuç almak için, kurutma
süresinin yarısı dolduğunda fırını durdurun,
kapağını açın ve kurutma işlemini
tamamlamak için bir gece soğutun.
Sebzeler
Bir tepsi için üçüncü raf konumunu kullanın.
2 tepsi için birinci ve dördüncü raf konumunu kullanın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.)
Fasulyeler 60 - 70 6 - 8
Biberler 60 - 70 5 - 6
Ekşi sos için sebzeler 60 - 70 5 - 6
Mantarlar 50 - 60 6 - 8
Otlar (maydanoz, dere otu vb.) 40 - 50 2 - 3
Meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
1 konum 2 konum
Erik 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Kayısılar 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Elma dilimleri 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Armut 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Tüketicinin Seçimlik Hakları
1. Malın ayıplı olduğunun anlaşılması
durumunda tüketici;
a. Satılanı geri vermeye hazır
olduğunu bildirerek sözleşmeden
dönme,
b. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış
bedelinden indirim isteme,
c. Aşırı bir masraf gerektirmediği
takdirde, bütün masrafları satıcıya
ait olmak üzere satılanın ücretsiz
onarılmasını isteme,
d. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir
misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini
kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih
ettiği bu talebi yerine getirmekle
yükümlüdür.
2. Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli
ile değiştirilmesi hakları üretici veya
ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu
fıkradaki hakların yerine getirilmesi
konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı
müteselsilen sorumludur. Üretici veya
TÜRKÇE 10
ithalatçı, malın kendisi tarafından
piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın
doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu
tutulmaz.
3. Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli
ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız
güçlükleri beraberinde getirecek olması
hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme
veya ayıp oranında bedelden indirim
haklarından birini kullanabilir.
Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız
değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik
haklara başvurmanın tüketici açısından
sorun teşkil edip etmeyeceği gibi
hususlar dikkate alınır.
4. Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli
ile değiştirilmesi haklarından birinin
seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya,
üreticiye veya ithalatçıya
yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş
günü, konut ve tatil amaçlı
taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde
yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu
Kanunun 58 inci maddesi uyarınca
çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan
mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım
talebi, yönetmelikte belirlenen azami
tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi
hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını
kullanmakta serbesttir.
5. Tüketicinin sözleşmeden dönme veya
ayıp oranında bedelden indirim hakkını
seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu
bedelin tümü veya bedelden yapılan
indirim tutarı derhâl tüketiciye iade
edilir.
6. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle
ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin
seçtiği hakkı yerine getiren tarafça
karşılanır. Tüketici bu seçimlik
haklarından biri ile birlikte 11/1/2011
tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar
Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da
talep edebilir.
Tüketici, garantiden doğan haklarının
kullanılması ile ilgili olarak çıkabilecek
uyuşmazlıklarda yerleşim yerinin
bulunduğu veya tüketici işleminin
yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem
Heyetine veya Tüketici Mahkemesine
başvurabilir.
TÜRKÇE 11
*
867347608-A-132018
© Inter IKEA Systems B.V. 2018
21552
AA-2085945-1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

IKEA EFTEROVB Recipe book

Tip
Recipe book