Geleneksel piflirme
Is› alttan ve üstten gelir ve bu yüzden orta raflar› kullan-
man›z tavsiye edilir. E¤er yiyecek, alttan ve üstten daha
fazla ›s› gerektiriyorsa, alt veya üst raflar› kullan›n.
Fanl› piflirme
Yiyecek, f›r›n›n arka duvar› üzerinde bulunan fan taraf›n-
dan her tarafa eflit flekilde üflenen s›cak hava ile piflirilir.
Böylece ›s› f›r›n›n bütün parçalar›na eflit flekilde ulafl›r ve
bu da, f›r›n›n çeflitli tepsileri üzerine yerlefltirilen farkl› tür-
deki yiyeceklerin ayn› anda piflirilmesi demektir (flekil 6).
Fanla piflirme özelli¤i, nemin h›zl› bir flekilde yok olmas›-
n› sa¤lar ve kuru f›r›n ortam›, farkl› tatlar›n ve kokular›n
bir yiyecekten di¤erine geçmesini önler. Birkaç tepsili pi-
flirme olana¤› ile, farkl› yiyecekleri anda piflirebilir ve üç
tepsi kurabiyeyi ve mini pizzay› hemen yiyebilir veya de-
rin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Normalde f›r›n, sadece tek tepsi ile piflirme için de kulla-
n›labilir. Bu durumda, yiyece¤in piflme sürecini kolayca
takip edebilmek için en alt raflar› kullanmal›s›n›z. Bunun
yan›nda bu f›r›n özellikle, konserveleri sterilize etmek, ev
yap›m› meyveli tatl›lar›n piflirilmesi ve mantar ya da mey-
velerin kurutulmas› için tavsiye edilir.
Izgara yapma
Et veya bal›¤› ›zgara yaparken üzerlerine biraz ya¤ sürün
ve bunlar› daima f›r›n›n ›zgaras› üzerine yerlefltirin.
Tepsi seviyesi yiyeceklerin kal›nl›¤›na ba¤l›d›r. En alt se-
viyede her zaman ya¤lar› toplamak üzere bir tepsi bulun-
durun ve içine duman ve istenmeyen kokular› önlemek
için biraz su dökün.
Çözme ‹fllemi
F›r›n›n fan›, ›s› uygulamadan oda s›cakl›¤›ndaki havay›
f›r›n›n içinde dolaflt›r›r. Bu durum, çözme h›z›n› artt›r›r.
Ancak, mutfak s›cakl›¤›n›n çözme h›z›n› etkileyece¤ini
unutmay›n. Bu özellik, ›s› taraf›ndan zarar görebilecek
hassas yiyeceklerin örn. kremal› pasta, dondurulmufl
kek, kurabiye, ekmek veya di¤er mayal› ürünlerin çözül-
mesi aç›s›ndan çok uygundur.
Æ Çözme ifllemi s›ras›nda yiyeceklerin kurumas›n› önle-
mek için, kapa¤› kapat›n, yiyece¤i alüminyum folyoya ve-
ya jelatin ka¤›d›na sar›n.
Æ ÇÖZME ‹fiLEM‹NDEN HEMEN SONRA Y‹YECE⁄‹
‹Y‹CE P‹fi‹R‹N.
Æ Donmufl yiyecekler, mümkünse tek s›ra halinde yer-
lefltirilmeli ve çözme iflleminin yar›s›nda ters çevrilmelidir.
Æ Bu flekilde, sadece 2 kiloya kadar et ve tavuk çözül-
meye uygundur.
Baz› ipuçlar›
Kek piflirmek için
Kekler genelde orta seviyedeki (150 ile 200°C aras›nda-
ki ) s›cakl›klarda piflerler. Bunun yan›nda, f›r›n yaklafl›k
10 dakika önceden ›s›t›lmal›d›r.
Piflme süresinin en az 3 /4’ü geçmeden f›r›n kapa¤› aç›l-
mamal›d›r.
Normal küçük pastalar bir tabak veya kapta, toplam pifl-
me süresinin yaklafl›k 2 /3’ü kadar piflirilmeli ve ard›ndan
tamamen piflmeden önce istenilen ilaveler yap›lmal›d›r.
Kalan piflme süresi, kullan›lan ilavenin türüne ba¤l›d›r
(reçel, meyve vs.). Çok fazla nem piflme süresini gerek-
siz yere uzatt›¤›ndan dolay›, hamur ve kek kar›fl›mlar›n›n
do¤ru olmas›na dikkat edilmelidir. K›vam›nda bir hamur
veya kar›fl›m, kafl›ktan veya mikserden zor ayr›l›r. E¤er
her üç tepsi ayn› anda kek ve turta ile doldurulursa, altta-
ki iki tepsi aras›nda ekstra bir tepsi yerlefltirmenizi tavsi-
ye ederiz (fiekil 6).
Bal›k ve et piflirmek için
Piflme s›ras›nda fazla kurumas›n› önlemek için, piflirile-
cek et miktar› en az 1 kg olmal›d›r. Az piflmifl olarak ter-
cih edilecek yumuflak k›rm›z› et (örn; d›fl› iyi piflmifl an-
cak içi çi¤), yüksek s›cakl›k gerektirir (200-220 °C).
Beyaz et, tavuk ve bal›k genellikle düflük s›cakl›k gerek-
tirir (150 -175 °C).
Sos veya et suyu gibi çeflnilerin, sadece piflirme süresi
k›sa oldu¤unda piflirme ifllemine bafllamadan önce
piflirme kab›na konulmas› gerekir.
Etin piflip piflmedi¤inin kolay kontrol etmenizin bir yönte-
mi de kafl›kla bast›rmakt›r; e¤er et bu bas›nç alt›nda ezil-
miyorsa, piflmek üzeredir. ‹çinin k›rm›z› kalmas› gereken
rosto ve filetolar›n, piflme süresi k›sa olmal›d›r.
Et, bir piflirme kab›nda veya do¤rudan tepsinin üzerinde
piflirilebilir; bu durumda, et suyunun toplanmas› için alt
rafa bir tepsi yerlefltirilmelidir.
Çok ya¤l› etleri piflirdi¤inizde, eti do¤rudan ›zgara üzeri-
ne koyun ve f›r›n›n kirlenmemesi için ›zgaran›n alt›na bir
kap yerlefltirin.
Et pifltikten sonra, suyunun damlamamas› için en az 15
dakika beklemenizi tavsiye ederiz.
K›zartma s›ras›nda f›r›n›n içinde çok fazla duman olufl-
mas›n› önlemek için, damlama kab›na biraz su dökmeni-
zi tavsiye ederiz ve buhar› önlemek için ise, piflme s›ra-
s›nda su çok fazla buharlafl›rsa, biraz daha ekleyin.
Servis yapmadan önce, yiyecekleri s›cak tutmak için
f›r›n› minimum ›s›da tutun.
å Uyar›! - Piflirme s›ras›nda f›r›n›n alt k›sm›na
herhangi bir cisim koymay›n veya yiyecekleri alü-
minyum folyo ile sarmay›n; aksi takdirde emaye
yüzeylere ve piflirdi¤iniz yiyeceklere zarar verebi-
lirsiniz.
Tavalar›, ›s›ya dayan›kl› kaplar› ve alüminyum fol-
yolar› daima tepsilerin üzerine koyun.
Piflme süreleri
Piflme süreleri yeme¤in özelli¤ine, içeri¤ine ve miktar›na
göre de¤iflir:
Ayn› koflullarda ayn› yiyeceklerin piflirilmesi sonuçlar› ay-
n› olaca¤›ndan dolay›, f›r›nla ilk piflirme deneyiminizi not
etmenizi tavsiye ederiz.
Tablolarda verilen de¤erleri uygun flekilde de¤ifltirmeniz,
yaln›zca edinece¤iniz tecrübe ile sa¤lanacakt›r.
7