Baz› ipuçlar›
Kek piflirmek için
Kekler genelde orta seviyedeki (150 ile 200 °C
aras›ndaki ) s›cakl›klarda piflerler. Bunun yan›n-
da, f›r›n yaklafl›k 10 dakika önceden ›s›t›lmal›d›r.
Piflme süresinin en az 3 /4’ü geçmeden f›r›n ka-
pa¤› aç›lmamal›d›r.
Normal küçük pastalar bir tabak veya kapta, top-
lam piflme süresinin yaklafl›k 2 /3’ü kadar pifliril-
meli ve ard›ndan tamamen piflmeden önce isteni-
len ilaveler yap›lmal›d›r.
Kalan piflme süresi, kullan›lan ilavenin türüne
ba¤l›d›r (reçel, meyve vs.).
Çok fazla nem piflme süresini gereksiz yere uzat-
t›¤›ndan dolay›, hamur ve kek kar›fl›mlar›n›n do¤-
ru olmas›na dikkat edilmelidir. K›vam›nda bir ha-
mur veya kar›fl›m, kafl›ktan veya mikserden zor
ayr›l›r.
E¤er her üç tepsi ayn› anda kek ve turta ile doldu-
rulursa, alttaki iki tepsi aras›nda ekstra bir tepsi
yerlefltirmenizi tavsiye ederiz (fiekil 4).
Bal›k ve et piflirmek için
Piflme s›ras›nda fazla kurumas›n› önlemek için,
piflirilecek et miktar› en az 1 kg olmal›d›r. Az pifl-
mifl olarak tercih edilecek yumuflak k›rm›z› et
(örn; d›fl› iyi piflmifl ancak içi çi¤), yüksek s›cakl›k
gerektirir (200-220 °C).
Beyaz et, tavuk ve bal›k genellikle düflük s›cakl›k
gerektirir (150 -175 °C).
Sos veya et suyu gibi çeflnilerin, sadece piflirme
süresi k›sa oldu¤unda piflirme ifllemine bafllama-
dan önce piflirme kab›na konulmas› gerekir.
Aksi takdirde bunlar, son yar›m saatte eklenmeli-
dir. Etin piflip piflmedi¤inin kolay kontrol etmenizin
bir yöntemi bir kafl›kla bast›rmakt›r; e¤er et bu ba-
s›nç alt›nda ezilmiyorsa, piflmek üzeredir. ‹çinin
k›rm›z› kalmas› gereken rosto ve filetolar›n, piflme
süresi k›sa olmal›d›r.
Et, bir piflirme kab›nda veya do¤rudan tepsinin
üzerinde piflirilebilir; bu durumda, et suyunun top-
lanmas› için alt rafa bir tepsi yerlefltirilmelidir.
Çok ya¤l› etleri piflirdi¤inizde, eti do¤rudan ›zgara
üzerine koyun ve f›r›n›n kirlenmemesi için ›zgara-
n›n alt›na bir kap yerlefltirin.
Et pifltikten sonra, suyunun damlamamas› için en
az 15 dakika beklemenizi tavsiye ederiz.
K›zartma s›ras›nda f›r›n›n içinde çok fazla duman
oluflmas›n› önlemek için, damlama kab›na biraz
su dökmenizi tavsiye ederiz ve buhar› önlemek
için ise, piflme s›ras›nda su çok fazla buharlafl›r-
sa, biraz daha su ekleyin.
Servis yapmadan önce, yiyecekleri s›cak tutmak
için f›r›n› minimum ›s›da tutun.
å Uyar›! - Piflirme s›ras›nda f›r›n›n alt k›s-
m›na herhangi bir cisim koymay›n veya yi-
yecekleri alüminyum folyo ile sarmay›n; ak-
si takdirde emaye yüzeylere ve piflirdi¤iniz
yiyeceklere zarar verebilirsiniz.
Tavalar›, ›s›ya dayan›kl› kaplar› ve alümin-
yum folyolar› daima tepsilerin üzerine ko-
yun.
Piflme süreleri
Piflme süreleri yeme¤in özelli¤ine, içeri¤ine ve
miktar›na göre de¤iflir: Ayn› koflullarda ayn› yiye-
ceklerin piflirilmesi sonuçlar› ayn› olaca¤›ndan do-
lay›, f›r›nla ilk piflirme deneyiminizi not etmenizi
tavsiye ederiz.
Tablolarda verilen de¤erleri uygun flekilde de¤ifl-
tirmeniz, yaln›zca edinece¤iniz tecrübe ile sa¤la-
nacakt›r.
54