• Eko fonksiyonları - "Isıtma Fonksiyonları" bö‐
lümüne bakın (sadece belirli modeller için).
7. MİKRODALGA MODU
7.1 Mikrodalga
Çalışma bilgileri
Genel:
• Cihazı devre dışı bıraktıktan sonra yiyeceğin
birkaç dakika beklemesine izin verin (bkz.
"Mikrodalga Tabloları: bekleme süresi").
• Yiyeceği hazırlamadan önce alüminyum folyo
paketleri, metal kapları vb. çıkarın.
Pişirme:
• Mikrodalga fonksiyonu ile birlikte pişirme tep‐
sisi veya derin pişirme kabı (varsa) kullanma‐
yın.
• Mümkünse, yemeği mikrodalgada kullanmaya
uygun bir malzemeyle kaplayarak pişirin. Yiye‐
ceğin çıtır olmasını istiyorsanız üzerini kapa‐
madan pişirin.
• Güç ve zamanı çok yüksek ayarlayarak ye‐
mekleri aşırı pişirmeyin. Yiyeceğin bazı nokta‐
ları kuruyabilir, yanabilir veya alev alabilir.
• Patlayabilecekleri için cihazı kabuklu yumurta
ve salyangoz pişirmek için kullanmayın.
Yağda yumurta yaparken, önce yumurtanın
sarısında delik açın.
• Patates, domates, sosis gibi "kabuklu" veya
"zarlı" yiyeceklerin fışkırmaması için pişirme‐
den önce bir çatal ile birkaç defa delin.
• Soğutulmuş veya dondurulmuş yiyecekler için
daha uzun pişirme süresi ayarlayın.
• Soslu yemekler ara sıra karıştırılmalıdır.
• Havuç, bezelye veya karnabahar gibi sert seb‐
zeler suda pişirilmelidir.
• Büyük parçaları, pişirme süresinin yarısında
çevirin.
• Mümkünse, sebzeleri benzer boyutlarda kü‐
çük parçalar halinde kesin.
• Düz ve geniş tabaklar kullanın.
• Porselen, seramik veya topraktan üretilen ve
tutacaklarında küçük delikler olan veya emaye
olmayan tabana sahip pişirme kapları kullan‐
mayın. Deliklerden giren nem, ısıtıldığında pi‐
şirme kabının çatlamasına neden olabilir.
• Alt cam (varsa) yiyecek ve sıvıların ısıtılma‐
sında kullanılan bir çalışma alanıdır. Mikrodal‐
ga fırın işlemi için gereklidir.
• Aşırı pişirmeyi veya sıçramayı önlemek için sı‐
vıları ısıtırken kap içerisine daima bir cam çu‐
buk (verildiyse) yerleştirin.
Et, kümes hayvanı ve balığın buzlarının
çözdürülmesi:
• Çözdürülen sıvının akması için dondurulmuş,
açılmış yemeği altında bir kap bulunan yukarı
çevrilmiş küçük bir tabağa veya buz çözdürme
rafına ya da plastik eleğe koyun.
• Yemeği, buzunu çözdürme süresinin yarısı
dolduktan sonra çevirin. Mümkünse, çözülme‐
ye başlayan parçaları bölün ve ayırın.
Tereyağının, kremalı pasta porsiyonlarının, lor
peynirinin buzlarının çözdürülmesi:
• Yiyeceklerin buzunu tamamen cihaz içerisinde
değil, oda sıcaklığında çözdürün. Bu daha iyi
bir sonuç almanızı sağlar. Buz çözme işlemin‐
de önce tüm metal veya alüminyum ambalaj‐
ları ya da parçaları çıkarın.
Meyve ve sebzelerin buzlarının çözdürülmesi:
• Çiğ şekilde hazırlanacak meyve ve sebzelerin
buzunu tamamen cihaz içerisinde çözmeyin.
Oda sıcaklığında çözülmelerine izin verin.
• Daha yüksek mikrodalga gücü kullanarak
meyve ve sebzeleri buzlarını çözmeden pişire‐
bilirsiniz.
Hazır yemekler:
• Metal ambalaj veya metal kapaklı plastik tep‐
silerdeki hazır yemekler, mikrodalga içinde
kullanım için uygun oldukları açık bir şekilde
belirtildiği takdirde buzları sadece mikrodalga
içinde çözdürülebilir veya ısıtılabilirler.
• Ambalaj üzerindeki üretici talimatlarına (ör.
metal kapağı kaldırmak ve plastik filme delik
açmak) uymalısınız.
TÜRKÇE 13