7. MIKRODALGA MODU
7.1 Mikrodalga
Genel:
DİKKAT!
İçerisinde yiyecek olmadan
cihazı çalıştırmayın.
• Cihazı devre dışı bıraktıktan sonra
yiyeceğin birkaç dakika beklemesine
izin verin. Mikrodalga pişirme
tablolarına başvurun: bekletme süresi.
• Yiyeceği hazırlamadan önce
alüminyum folyo paketleri, metal
kapları vb. çıkarın.
• Mikrodalga modunu kullanıyorsanız
birden fazla fırın seviyesi
kullanmamanız önerilir.
• Aksi belirtilmedikçe yiyecekleri iç
kısmın tabanında bulunan bir kaba
koyun.
• Mümkünse, yemeği servis etmeden
önce daima karıştırın.
Pişirme:
• Mümkünse, yemeği mikrodalgada
kullanmaya uygun bir malzemeyle
kaplayarak pişirin. Yiyeceğin çıtır
olmasını istiyorsanız üzerini
kapamadan pişirin.
• Güç ve zamanı çok yüksek
ayarlayarak yemekleri aşırı
pişirmeyin. Yiyeceğin bazı noktaları
kuruyabilir, yanabilir veya alev alabilir.
• Patlayabilecekleri için cihazı kabuklu
yumurta ve salyangoz pişirmek için
kullanmayın. Yağda yumurta
yaparken, önce yumurtanın sarısında
delik açın.
• Patates, domates, sosis ve benzer
tipte yiyecekler gibi "kabuklu" veya
"zarlı" yiyeceklerin fışkırmaması için
pişirmeden önce bir çatal ile birkaç
defa delin.
• Soğutulmuş veya dondurulmuş
yiyecekler için daha uzun pişirme
süresi ayarlayın.
• Soslu yemekler ara sıra
karıştırılmalıdır.
• Büyük parçaları, pişirme süresinin
yarısında çevirin.
• Mümkünse, sebzeleri benzer
boyutlarda küçük parçalar halinde
kesin.
• Düz ve geniş tabaklar kullanın.
• Porselen, seramik veya topraktan
üretilen ve tutacaklarında küçük
delikler olan veya emaye olmayan
tabana sahip pişirme kapları
kullanmayın. Deliklerden giren nem,
ısıtıldığında pişirme kabının
çatlamasına neden olabilir.
Et, kümes hayvanı ve balığın
buzlarının çözdürülmesi:
• Çözdürülen sıvının akması için
dondurulmuş, açılmış yemeği altında
bir kap bulunan yukarı çevrilmiş küçük
bir tabağa veya buz çözdürme rafına
ya da plastik eleğe koyun.
• Yemeği, buzunu çözdürme süresinin
yarısı dolduktan sonra çevirin.
Mümkünse, çözülmeye başlayan
parçaları bölün ve ayırın.
Tereyağının, kremalı pasta
porsiyonlarının, lor peynirinin
buzlarının çözdürülmesi:
• Yiyeceklerin buzunu tamamen cihaz
içerisinde değil, oda sıcaklığında
çözdürün. Bu daha iyi bir sonuç
almanızı sağlar. Buz çözme
işleminden önce tüm metal veya
alüminyum ambalajları ya da parçaları
çıkarın.
Meyve ve sebzelerin buzlarının
çözdürülmesi:
• Meyve ve sebzelerin çiğ kalması
gerekiyorsa, meyve ve sebzelerin
buzunu tamamen cihaz içerisinde
değil, oda sıcaklığında çözdürün.
• Daha yüksek mikrodalga gücü
kullanarak meyve ve sebzeleri
buzlarını çözmeden pişirebilirsiniz.
Hazır yemekler:
• Metal ambalaj veya metal kapaklı
plastik tepsilerdeki hazır yemekler,
sadece mikrodalga içinde kullanım
için uygun oldukları açık bir şekilde
belirtildiği takdirde mikrodalga içinde
buzları çözdürülebilir veya
ısıtılabilirler.
• Ambalaj üzerinde belirtilen üretici
talimatlarını takip etmelisiniz (ör.,
TÜRKÇE 15