TR - 17
buz yanıklarına sebep olacaklardır.
• Muhafaza süresini takip edebilmek üzere
donmuş paketlerin hepsinin etiketlenip
tarih atılması tavsiye olunur.
• Dondurucu, derin dondurulmuş ya da
dondurulmuş yiyecekleri uzun süre
saklamak ve buz üretmek için kullanılır.
• Taze yiyeceği dondururken (örn., et, balık
ve kıyma) bunları bir kerede kullanacağı-
nız miktarlara bölün.
• Dondurulmuş yiyecekleri saklamak için;
dondurulmuş yiyecek paketlerinin üs-
tündeki talimatlara dikkatle uyulmalıdır,
yiyecek üzerinde bir talimat yoksa satın
alınma tarihinden itibaren en fazla ay
saklanmalıdır.
• Dondurulmuş yiyecek satın alırken
bunların uygun sıcaklıklarda donduruldu-
ğundan ve paketlerinin bozulmadığından
emin olun.
• Dondurulmuş yiyecekler, kalitenin ko-
runması için uygun kaplarda taşınmalı ve
mümkün olan en kısa zamanda cihazın
dondurucu bölmesine yerleştirilmelidir.
• Dondurulmuş yiyeceğin paketinde
nem ve anormal şişme işaretleri varsa,
muhtemelen daha önce uygun olma-
yan bir sıcaklıkta saklanmıştır ve içeriği
bozulmuştur.
• Dondurulmuş yiyeceğin saklama ömrü
oda sıcaklığına, dondurucunun sıcaklık
ayarına, buzdolabı kapağının açılma
sıklığına, yiyeceğin türüne ve yiyeceğin
marketten eve taşınması için geçen süre-
ye bağlıdır. Her zaman paket üzerindeki
talimatlara uyun ve belirtilen saklama
süresini hiçbir zaman geçirmeyin.
• Yiyecekleri, hızlı ve tamamen donma-
larına olanak sağlamak ve daha sonra
sadece gereken miktarın çözülmesini
mümkün kılmak üzere küçük porsiyonlar
halinde hazırlayın.
• Çözüldükten sonra, gıda hızlı bir şekilde
bozulacaktır ve tekrar dondurulmaması
gerekir.
• Buzdolabındaki derin dondurucudan
çıkarılan donmuş yiyecekler, bir gün
önceden alt bölmeye konulursa, orada
çözülerek buzdolabında soğutmaya
destek olur. Enerji tasarrufu sağlanır.
Buzluktaki malzeme doğrudan açığa
konulursa enerji kaybına sebep olur.
• Dondurulmuş et çözüldüğünde aynen
taze et gibi pişirilmelidir. Etler, çözüldük-
ten sonra pişirilmemişse kesinlikle tekrar
dondurulmamalıdır.
• Pişmiş yemeklerde bulunan bazı ba-
haratların (anason, fesleğen, dereotu,
sirke, baharat karışımı, zencefil, sarım-
sak, soğan, hardal, kekik, mercanköşk,
karabiber vb.) uzun süre saklandığında
tatları değişir ve kuvvetli bir tat kazanır.
Bu yüzden dondurulacak yiyecekler az
baharatlanmalı ya da arzu edilen baharat,
yiyecek çözüldükten sonra eklenmelidir.