Electrolux KOAAS31CX Recipe book

Tip
Recipe book
PIŞIRME İPUÇLARI
TR
İpuçları ve yararlı bilgiler
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
Tablolarda verilen sıcaklıklar
ve pişirme süreleri sadece
bilgi amaçlıdır. Gerçek
süreler tariflere ve kullanılan
malzemelerin kalitesine ve
miktarına bağlıdır.
Pişirme önerileri
Fırınınız eski fırınınıza göre farklı şekilde
pişiriyor ya da kızartıyor olabilir.
Aşağıdaki tabloda belirli yiyecek türleri
için önerilen sıcaklık, pişirme süresi ve
raf konumu ayarları gösterilir.
Belirli bir yemek tarifi için ilgili ayarları
bulamadığınız takdirde, benzer tariflere
bakınız.
Daha fazla pişirme önerisi için web
sitemizden pişirme tablolarına bakın.
Pişirmeye dair İpuçlarını bulabilmek için,
fırın boşluğunun ön çerçevesi üzerinde
bulunan bilgi etiketindeki PNC
numarasını kontrol edin.
Fırının özel ısıtma
fonksiyonlarına ilişkin
tavsiyeler
Sıcak tutma
Bu fonksiyon yemekleri sıcak tutmanızı
sağlar. Sıcaklık otomatik olarak 80 °C'ye
ayarlanır.
Tabak ısıtma
Bu fonksiyonla tabakları ve yemekleri
servisten önce ısıtabilirsiniz. Sıcaklık
otomatik olarak 70 °C'ye ayarlanır.
Tabakları ve kapları, tel rafa eşit biçimde
yerleştirin. İlk raf konumunu kullanın.
Isıtma süresinin yarısına gelindiğinde
yerlerini değiştirin.
Hamur kabartma
Bu fonksiyonla mayalı hamur
kabartabilirsiniz. Hamuru büyük bir kaba
koyun. İlk raf konumunu kullanın.
Fonksiyonu ayarla: Hamur kabartma ve
pişirme zamanı.
Buz çözme
Yiyecek ambalajını açın ve ardından
yiyeceği bir tabağa koyun. Erime süresini
uzatacağı için yemeğin üzerine
kapatmayın. İlk raf konumunu kullanın.
SousVide (vakumlu) pişirme
Bu fonksiyon normal pişirme
sıcaklığından daha düşük bir sıcaklık
kullanır.
SousVide (vakumlu) pişirme
Tavsiyeler
Kaliteli ve taze çiğ gıda kullanın.
Pişirmeden önce gıdayı daima
temizleyiniz. Çiğ yumurta kullanırken
dikkatli olun.
Düşük sıcaklıklar çiğ olarak yenilebilecek
türden gıdalar için uygundur.
60 °C altındaki sıcaklıkları
kullandığınızda gıdayı uzun süre
pişirmeyin.
Alkol içeren malzemeleri vakum paket
yapmadan önce haşlayın.
Vakum torbalarını ızgaranın üstüne yan
yana koyunuz.
Yemeği dolapta 2 – 3 gün
saklayabilirsiniz. Yemeği (buz banyosu
uygulayarak) hızlı bir şekilde soğutun.
Bu fonksiyonu yemeklerden kalanları
yeniden ısıtmak için kullanmayın.
Vakum Paketleme
Sous-vide pişirme için yalnızda vakum
torbaları ve özel vakum yalıtıcı kullanın.
Sadece bu tip vakum makineleri sıvıları
paketleyerek vakumlayabilir.
Vakumlu poşetleri tekrar kullanmayın.
Hızlı daha iyi sonuç almak için vakum
derecesini azamiye getirin.
Vakumlu poşetin güvenle kapatılmasını
sağlamak için, poşetin kapatıldığı
noktanın temiz olmasını sağlayın.
2
Vakum torbasını kapatmadan önce
torbanın iç kısmının köşelerinin temiz
olduğundan emin olun.
SousVide (vakumlu) pişirme:
Et
Vakumlu poşetlerin delinmesini önlemek
için sadece kemiksiz et kullanın.
Kümes hayvanları filetolarını
vakumlamadan önce, derisi alta gelecek
şekilde kızartın.
Üçüncü raf konumunu kullanın.
ROZBİF
Sığır Eti / Dana
Eti
(°C) (dak)
Orta pişmiş, 4
cm kalınlığında,
0,8 kg
60 110 - 120
İyi pişmiş, 4 cm
kalınlığında, 0,8
kg
65 90 - 100
KUZU / AV ETİ
(°C) (dak)
Kuzu eti, az piş‐
miş, 3 cm kalın‐
lık, 0,6 - 0,65 kg
60 180 -
190
Kuzu eti, orta
pişmiş, 3 cm ka‐
lınlık, 0,6 - 0,65
kg
65 105 -
115
Av eti, 3 cm ka‐
lınlık, 0,6 - 0,65
kg
90 60 - 70
Tavşan, 1,5 cm
kalınlık, 0,6 -
0,65 kg
70 50 - 60
TAVUK ETİ
(°C) (dak)
Tavuk Göğsü, 3 cm
kalınlık, 0,75 kg
70 70 - 80
Ördek Göğsü, 2 cm
kalınlık, 0,9 kg
60 140 -
160
Hindi Göğsü, 2 cm
kalınlık, 0,8 kg
70 75 - 85
SousVide (vakumlu) pişirme:
Balık ve deniz ürünü
Vakumlu poşete koymadan önce balık
filetolarını bir kağıt havlu ile kurulayın.
Midye pişirirken vakumlu poşete bir
fincan su ekleyin.
Üçüncü raf konumunu kullanın.
BALIK VE DENİZ ÜRÜNÜ
(°C) (dak)
Çipura, 4 fileto 1 cm ka‐
lınlığında, 0,5 kg
70 25
Levrek, 4 fileto 1 cm ka‐
lınlığında, 0,5 kg
70 25
Kurutulmuş balık, 2 file‐
to, 2 cm kalınlığında,
0,65 kg
65 70 -
75
Deniz Tarağı, 0,65 kg 60 100 -
110
Kabuklu midye, 1 kg 95 20 -
25
Kabuksuz karides, 0,5
kg
75 25 -
30
Ahtapot, 1 kg 85 100 -
110
3
BALIK VE DENİZ ÜRÜNÜ
(°C) (dak)
Alabalık, 2 fileto, 1,5 cm
kalınlığında, 0,65 kg
65 55 -
65
Somon, fileto 3 cm ka‐
lınlığında, 0,8 kg
65 100 -
110
Protein kaybını önlemek için, alabalık
veya somonu % 10'luk tuz solüsyonuna
(1 litre suya 100 g tuz) 30 dakika
boyunca batırın ve vakumlu poşete
koymadan önce kağıt havlu ile kurulayın.
SousVide (vakumlu) pişirme:
Sebzeler
Enginarların rengini korumak için,
yıkadıktan ve kestikten sonra limonlu
suya koyun.
Üçüncü raf konumunu kullanın.
SEBZELER
Sıcaklığı 90 °C'ye ayarlayın.
(dak)
Kuşkonmaz, yeşil, tüm, 0,7 -
0,8 kg
40 - 50
Kuşkonmaz, beyaz, tüm, 0,7 -
0,8 kg
50 - 60
Kabak dilimleri, 1 cm, 0,7 - 0,8
kg
35 - 40
Patlıcan dilimleri, 1 cm, 0,7 -
0,8 kg
30 - 35
Balkabağı, parça, 2 cm kalın‐
lık, 0,7 - 0,8 kg
25 - 30
SEBZELER
Sıcaklığı 95 °C'ye ayarlayın.
(dak)
Pırasa şerit veya halkaları (0,6
- 0,7 kg)
40 -
45
Biber, şeritler halinde veya dör‐
de bölünmüş, 0,7 - 0,8 kg
35 -
40
Kereviz, 1 cm halkalar, 0,7 -
0,8 kg
40 -
45
Havuç dilimleri, 0,5 cm, 0,7 -
0,8 kg
35 -
45
Kereviz kökü dilimleri, 1 cm,
0,7 - 0,8 kg
45 -
50
Rezene dilimleri, 1 cm, 0,7 -
0,8 kg
35 -
45
Patates dilimleri, 1 cm, 0,8 - 1
kg
35 -
45
Enginar kalbi, çeyrek, 0,4 - 0,6
kg
45 -
55
SousVide (vakumlu) pişirme:
Meyveler ve tatlılar
Elma ve armutların rengini korumak için,
yıkadıktan ve kestikten sonra limonlu
suya koyun.
Üçüncü raf konumunu kullanın.
MEYVE
(°C) (dak)
Şeftali, 4, yarım 90 20 - 25
Erik, yarım, 0,6 kg 90 10 - 15
Mango, 2, küp şek‐
linde 2 cm kalınlık
90 10 - 15
4
MEYVE
(°C) (dak)
Armut, 4, yarım 90 15 - 30
Nektarin, 4, yarım 90 20 - 25
Ananas, 1 cm'lik di‐
limler, 0,6 kg
90 20 - 25
Elma, 4, çeyrek 95 25 - 30
Vanilyalı krema x2,
her poşette 350 gr
85 20 - 22
Buharlı pişirme
Yalnızca ısıya ve paslanmaya dirençli ya
da krom çelik pişirme kapları kullanın.
Birden fazla fırın seviyesinde
pişiriyorsanız, buhar sirkülasyonu
sağlamak için rafların arasında mesafe
olduğundan emin olun.
Aşağıdaki tabloda ön ısıtma işlemi
önerilmediği takdirde fırın soğukken
pişirmeye başlayın.
Tam Buhar
Fonksiyon etkinleştirildiğinde fırın
kapağını dikkatli şekilde açın. Buhar
çıkabilir.
Sterilizasyon
Bu fonksiyon ile kapları sterilize
edebilirsiniz (örneğin biberonlar).
Temiz kapları birinci raf konumundaki
rafın ortasına ters (baş aşağı) yerleştirin.
Hazneyi maksimum miktarda doldurun ve
40 dakikaya ayarlayın.
Pişirme
Bu fonksiyon taze veya dondurulmuş tüm
yiyecekler için uygundur. Bu fonksiyon ile
sebzeler, et, balık, makarna, pilav, irmik
ve yumurta pişirilebilir, ısıtılabilir, buzu
çözdürülebilir, suda uzun veya kısa süreli
haşlanabilir.
Tek seferlik pişirme esnasında birkaç
yemek içeren bir yemek
hazırlayabilirsiniz. Tüm yemekleri aynı
anda hazır etmek için en uzun sürede
pişen yemek ile başlayın ardından
pişirme tablosunda belirtildiği gibi uygun
zamanda diğer yemekleri ekleyin
Örnek: Bu pişirme işleminin toplam
süresi 40 dakikadır. Öncelikle Haş‐
lanmış patates, dilim yemeği koyun,
20 dakika sonra Somon filetosu ye‐
meğini ve 30 dakika sonra Brokoli,
çiçekler halinde yemeğini ekleyin.
(dak)
Haşlanmış pata‐
tes, dilim
40
Somon filetosu 20
Brokoli, çiçekler
halinde
10
Aynı anda birden fazla yemek
pişirdiğinizde gerekli en fazla su miktarını
kullanın.
İkinci raf konumunu kullanın.
SEBZELER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dak)
8 - 10 Brokoli, çiçekler halinde,
boş fırını önceden ısıtın
10 Domates közleme
10 - 15 Ispanak, taze
10 - 15 Kabak, dilimler halinde
15 Sebze, soyulmuş
15 - 20 Mantar dilimleri
15 - 20 Biber şeritleri
15 - 25 Brokoli, bütün
5
SEBZELER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dak)
15 - 25 Kuşkonmaz, yeşil
15 - 25 Patlıcan
15 - 25 Balkabağı, küpler halinde
15 - 25 Domates
20 - 25 Fasulye, soyulmuş
20 - 25 Semiz otu, küçük parçalı
20 - 25 Kara lahana
20 - 30 Kereviz, küp şeklinde
20 - 30 Pırasa, halkalar halinde
20 - 30 Bezelye
20 - 30 Sultani bezelye / Kaiser
biber
20 - 30 Tatlı patates
20 - 30 Rezene
20 - 30 Havuçlar
25 - 35 Kuşkonmaz, beyaz
25 - 35 Brüksel lahanası
25 - 35 Karnabahar, çiçek halinde
25 - 35 Yer lahanası, şeritler ha‐
linde
25 - 35 Beyaz kuru fasulye
30 - 40 Koçanlı tatlı mısır
35 - 45 Siyah tekesakalı
35 - 45 Karnabahar, bütün
35 - 45 Taze fasulye
40 - 45 Beyaz ya da kırmızı laha‐
na, şeritler halinde
50 - 60 Enginar
SEBZELER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dak)
55 - 65 Kuru fasulye, ıslatılmış,
su / fasulye oranı 2:1
60 - 90 Alman usulü lahana turşu‐
su
70 - 90 Pancar Kökü
YARDIMCI YEMEKLER / GAR‐
NİTÜRLER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dak)
15 - 20 Kuskus, su / kuskus oranı
1:1
15 - 25 Talyatelle, taze
20 - 25 İrmikli puding, süt / irmik
oranı 3.5:1
20 - 30 Mercimek, kırmızı, su /
mercimek oranı 1:1
25 - 30 Spaetzle
25 - 35 Bulgur, su / bulgur oranı
1:1
25 - 35 Mayalı lokma
30 - 35 Kokulu pirinç, su / pirinç
oranı 1:1
30 - 40 Haşlanmış patates, dilim
35 - 45 Ekmek lokması
35 - 45 Patates lokması
6
YARDIMCI YEMEKLER / GAR‐
NİTÜRLER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dak)
35 - 45 Pilav, su / pirinç oranı 1:1,
su ve pirinç oranı pirinç tü‐
rüne göre farklılık göstere‐
bilir
40 - 50 Mısır İrmiği, sıvı oranı 3:1
40 - 55 Sütlaç, süt / pirinç oranı
2.5:1
45 - 55 Kabuklu patates, orta boy
55 - 60 Mercimek, kahverengi ve
yeşil, su / mercimek oranı
2:1
MEYVE
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dak)
10 - 15 Elma dilimleri
10 - 15 Böğürtlen
10 - 20 Çikolatanın eritilmesi
20 - 25 Meyve kompostosu
BALIK
(dak) (°C)
15 -
20
İnce balık fileto 75 - 80
BALIK
(dak) (°C)
20 -
25
Karides, taze 75 - 85
20 -
30
Midye 100
20 -
30
Somon filetosu 85
20 -
30
Alabalık, 0,25 kg 85
30 -
40
Karides, donmuş 75 - 85
40 -
45
Alabalık, 1 kg 85
ET
(dak) (°C)
15 -
20
Küçük Sosis 80
20 -
30
Bavyera dana so‐
sis / Beyaz sosis
80
20 -
30
Viyana sosisi 80
25 -
35
Tavuk göğsü,
buğulama
90
55 -
65
Dana jambon, 1 kg 100
60 -
70
Tavuk, buğulama, 1
- 1,2 kg
100
70 -
90
Kasseler, buğulama 90
80 -
90
Dana Eti / Domuz fi‐
leto, 0,8 - 1 kg
90
7
ET
(dak) (°C)
110 -
120
Tafelspitz 100
YUMURTALAR
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dak)
10 - 11 Yumurta, az kaynamış
12 - 13 Yumurta, orta kaynamış
18 - 21 Yumurta, çok kaynamış
Fonksiyonu birleştirme:
Turbo ızgara + Tam Buhar
Bu fonksiyonları birleştirerek, et, sebze
ve yardımcı yemekleri tek seferde
pişirebilirsiniz.
1. Fonksiyonu ayarlayın: Turbo ızgara,
et kızartmak içindir.
2. Hazırlanan sebze ve yardımcı
yemekleri ekleyin.
3. Fırının sıcaklığını yaklaşık 90 °C
ısıya sahip olana kadar azaltın. Fırın
kapağını yaklaşık 15 dakika boyunca
birinci konumda açık tutabilirsiniz.
4. Fonksiyonu ayarlayın: Tam Buhar.
Hazır olana kadar hepsini birlikte
pişirin.
Et için ilk raf konumunu ve sebzeler için üçüncü raf konumunu kullanın.
Turbo ızgara
İlk adım: et pişirme
Tam Buhar
İkinci adım: sebzeleri ekleme
(°C) (dak) (°C) (dak)
Rozbif, 1 kg /
Brüksel lahana‐
sı, polenta
180 60 - 70 100 40 - 50
Keçi eti rosto, 1
kg / Patates /
Sebzeler, et su‐
yu
180 60 - 70 100 30 - 40
Dana eti rosto,
1 kg / Pilav /
Sebze
180 50 - 60 100 30 - 40
8
Yüksek Nem
İkinci raf konumunu kullanın.
(°C) (dak)
İnce balık file‐
to
85 15 - 25
Fırında yu‐
murta
90 - 110 15 - 30
Küçük balık,
0,35 kg'ya ka‐
dar
90 20 - 30
Kalın balık fi‐
leto
90 25 - 35
Bütün balık, 1
kg'ya kadar
90 30 - 40
Muhallebi, tur‐
ta, küçük ka‐
selerde
90 35 - 45
Güveç 90 40 - 50
Kaynatılmış
Hamur Tatlısı
120 - 130 40 - 50
Orta Nem
İkinci raf konumunu kullanın.
(°C) (dak)
Tatlı mayalı ha‐
murdan yapılan
hamur işleri
170 - 180 20 - 35
Ekmek 180 - 200 25 - 35
Kızarmış balık
fileto
170 - 180 25 - 40
Paskalya çö‐
reği
160 - 170 30 - 45
Kızarmış balık 170 - 180 35 - 45
İkinci raf konumunu kullanın.
(°C) (dak)
Fırında pişen
tatlılar
160 - 180 45 - 60
Çeşitli ekmek
türleri, 0,5 - 1
kg
180 - 190 45 - 60
Kaburga 140 - 150 75 - 100
Haşlama / Et
kavurma
140 - 150 100 -
140
Düşük Nem
Aksi belirtilmedikçe ikinci raf konumunu
kullanın.
(°C) (dak)
Pişirmeye hazır ek‐
mekler
200 15 - 20
Pişirmeye hazır ba‐
getler, 40 - 50 g
200 15 - 20
Pişirmeye hazır
dondurulmuş ba‐
getler, 40 - 50 g
200 25 - 35
Rulo köfte, çiğ, 0,5
kg
180 30 - 40
Fırında makarna 170 -
190
40 - 50
Lazanya 170 -
180
45 - 55
Ekmek, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Patates graten 160 -
170
50 - 60
Tavuk, 1 kg 180 -
210
50 - 60
9
(°C) (dak)
Domuz fileto, füme,
0,6 - 1 kg, 2 saat
suda bekletin
160 -
180
60 - 70
Rozbif, 1 kg 180 -
200
60 - 90
Ördek, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Dana eti rosto, 1 kg 180 80 - 90
Keçi eti rosto, 1 kg 160 -
180
90 - 100
Kaz, 3 kg, ilk raf ko‐
numunu kullanın
170 130 -
170
Buharla tekrar ısıtma
İkinci raf konumunu kullanın.
(°C) (dak)
Tek porsiyonluk ye‐
mekler
110 10 -
15
Makarna 110 10 -
15
Pilav 110 10 -
15
Kaynatılmış Hamur
Tatlısı
110 15 -
25
Yoğurt Fonksiyonu
Bu fonksiyon yoğurt hazırlamanızı
sağlar.
1 litre sütle 0,25 kg yoğurdu karıştırın.
Bunu yoğurt kavanozlarına doldurun.
Çiğ süt kullanırsanız, önce kaynatın ve
40 °C'ye kadar soğumaya bırakın.
İkinci raf konumunu kullanın.
(s)
Kaymaklı yoğurt 5 - 6
Sert yoğurt 7 - 8
Steamify
Sadece buharla pişirme
İkinci raf konumunu kullanın.
SEBZELER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dakika)
8-10 Brokoli, çiçekler halin‐
de, boş fırını önceden
ısıtın
10 Domates közleme
10-15 Ispanak, taze
10-15 Kabak, dilimler halinde
15 Sebze, soyulmuş
15-20 Biber şeritleri
15-20 Mantar dilimleri
15-25 Patlıcan
15-25 Karnabahar, bütün
15-25 Brokoli, bütün
15-25 Kuşkonmaz, yeşil
15-25 Domates
15-25 Balkabağı, küpler ha‐
linde
20-25 Semiz otu, küçük par‐
çalı
20-25 Kara lahana
10
SEBZELER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dakika)
20-25 Fasulye, soyulmuş
20-30 Tatlı patates
20-30 Bezelye
20-30 Rezene
20-30 Havuçlar
20-30 Pırasa, halkalar halin‐
de
20-30 Kereviz, küp şeklinde
20-30 Sultani bezelye
25-35 Karnabahar, çiçek ha‐
linde
25-35 Yer lahanası, şeritler
halinde
25-35 Brüksel lahanası
25-35 Kuşkonmaz, beyaz
25-35 Beyaz kuru fasulye
30-40 Koçanlı tatlı mısır
35-45 Taze fasulye
35-45 Siyah tekesakalı
40-45 Beyaz ya da kırmızı la‐
hana, şeritler halinde
50 - 60 Enginar
55-65 Kuru fasulye, ıslatılmış
60-90 Alman usulü lahana
turşusu
70-90 Pancar Kökü
YARDIMCI YEMEKLER / GAR‐
NİTÜRLER
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dakika)
15-20 Kuskus, su / kuskus
oranı 1:1
15-25 Talyatelle, taze
20-25 İrmikli puding, süt / ir‐
mik oranı 3:5:1
20-30 Mercimek, kırmızı, su /
mercimek oranı 1:1
25-30 Spaetzle
25-35 Bulgur, su / bulgur ora‐
nı 1:1
25-35 Mayalı lokma
30-35 Kokulu pirinç, su / pirinç
oranı 1:1
30-40 Haşlanmış patates, di‐
lim
35-45 Patates lokması
35-45 Pirinç, su / pirinç oranı
1:1, Suyun pirince oranı
pirincin türüne göre
değişebilir.
35-45 Ekmek lokması
40-50 Mısır İrmiği, sıvı oranı
3:1
40-55 Sütlaç, süt / pirinç oranı
2.5:1
45-55 Kabuklu patates, orta
boy
55-60 Mercimek, kahverengi
ve yeşil, su / mercimek
oranı 2:1
11
MEYVE
Sıcaklığı 100 °C'ye ayarlayın.
(dakika)
10-15 Elma dilimleri
10-15 Böğürtlen
10-20 Çikolatanın eritilmesi
20-25 Meyve kompostosu
BALIK
(dak) (°C)
15-20 İnce balık fileto 75-80
20-25 Karides, taze 75-85
20-30 Kalın balık fileto 75-85
20-30 Alabalık, 0,25
kg
75-85
20-30 Midye 100
30-40 Karides, don‐
muş
75-85
ET
(dak) (°C)
15-20 Küçük Sosis 80
20-30 Bavyera dana
sosis
/ Beyaz sosis
80
20-30 Viyana sosisi 80
25-35 Tavuk göğsü,
buğulama
90
ET
(dak) (°C)
55-65 Dana jambon, 1
kg
100
60-70 Tavuk, buğula‐
ma, 1 - 1,2 kg
100
70-90 Kasseler,
buğulama
90
80-90 Dana Eti / Do‐
muz fileto, 0,8 -
1 kg
90
110-120 Tafelspitz 100
YUMURTALAR
(dak) °C
10-11 Yumurta, az
kaynamış
100
12-13 Yumurta, orta
kaynamış
100
18-21 Yumurta, çok
kaynamış
100
35-45 Muhallebi /
Krem karamel
85
40-50 Güveç 85
Düşük ısı ve yüksek buharla pişirme
(dak) (°C)
15 - 20 Fırında yumurta 110
20 - 30 Bütün balık, 1
kg'ya kadar
120 -
130
40 - 50 Kaynatılmış Ha‐
mur Tatlısı
120 -
130
12
(dak) (°C)
50 - 60 Haşlama / Balık
kavurma
130
60 - 90 Haşlama / Ta‐
vuk kavurma
130
100 - 140 Haşlama / Et ka‐
vurma
130
Orta ısı ve buharla pişirme
(dak) (°C)
20 - 40 Balık graten 150
35 - 50 Sebze dolması 150
35 - 45 Fırında makar‐
na / Güveçler
150
40 - 50 Lazanya 150
60 - 70 Patates graten 150
75 - 100 Kaburga 140 -
150
Yüksek ısı ve düşük buharla pişirme
(dak) (°C)
15 - 20 Pişirmeye hazır
bagetler, 0,04 -
0,05 kg
200
15 - 25 Bisküviler 155-170
20 - 35 Tatlı mayalı ha‐
murdan yapılan
hamur işleri
170 -
180
25 - 35 Pişirmeye hazır
dondurulmuş
bagetler, 0,04 -
0,05 kg
200
25 - 35 Ekmek 180 -
200
25 - 40 Kızarmış balık
fileto
170 -
180
(dak) (°C)
30 - 40 Rulo köfte, piş‐
memiş, 0,5 kg
180
30 - 40 Güveçte kavur‐
ma
160
30 - 40 Omlet 160-170
30 - 45 Paskalya çöreği 160 -
170
35 - 45 Kızarmış balık 170 -
180
45 - 60 Çeşitli ekmek
türleri, 0,5 - 1 kg
180 -
190
45 - 60 Tatlılar 160 -
180
50 - 60 Tavuk, 1 kg 180-210
60 - 70 Keçi eti sırt, fü‐
me, 0,6 - 1 kg
160-180
60 - 90 Rozbif, 1 kg 180-200
70 - 90 Ördek, 1,5 - 2
kg
180
80 - 90 Dana eti rosto, 1
kg
180
90 - 100 Keçi eti rosto, 1
kg
160-180
İlk raf konumunu kullanın.
(dak) (°C)
15-30 Pizza / Focaccia
(İtalyan pidesi)
190 -
210
30-45 Puf böreği / Lez‐
zetli kek / Sand‐
viç ekmeği
155 -
180
45-60 Kurabiye hamur‐
lu pasta
155 -
170
130-170 Kaz, 3 kg 170
13
Pişirme
İlk denemede düşük sıcaklık kullanın.
Birden fazla raf konumunda kek
pişiriyorsanız, pişirme sürelerini 10 – 15
dakika uzatabilirsiniz.
Farklı yüksekliklerdeki kekler ve hamur
işleri her zaman eşit şekilde pişmez. Eşit
şekilde kızarmama durumu söz konusu
olduğunda sıcaklık ayarını değiştirmeye
gerek yoktur. Farklılıklar pişirme
esnasında eşitlenir.
Pişirme sırasında fırındaki tepsiler
bükülebilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda,
bozulmalar ortadan kalkar.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince
pişmiyor.
Raf konumu yanlıştır. Keki bir alt fırın rafına koyun.
Kek çöküyor ve ıslak
veya çizgili kalıyor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek‐
tir.
Gelecek sefer fırını daha düşük
sıcaklığa ayarlayın.
Pişirme süresi çok kısadır. Gelecek sefer pişirme süresini
uzatın ve fırını daha düşük sı‐
caklığa ayarlayın.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşük‐
tür.
Gelecek sefer fırını daha yük‐
sek sıcaklığa ayarlayın.
Pişirme süresi çok uzun‐
dur.
Gelecek sefer pişirme süresini
azaltın.
Kek homojen şekilde
pişmiyor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek‐
tir ve pişirme süresi çok kı‐
sadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa
ayarlayın ve pişirme süresini
uzatın.
Keke hamuru düzgün bir
şekilde dağılmamıştır.
Gelecek sefer kek hamurunu pi‐
şirme tepsisine eşit bir şekilde
dağıtın.
Kek, tarifte belirtilen pi‐
şirme süresinde pişmi‐
yor.
Fırın sıcaklığı çok düşük‐
tür.
Gelecek sefer fırını biraz daha
yüksek sıcaklığa ayarlayın.
Tek seviyede kızartma
KALIP KULLANARAK PİŞİRME
(°C) (dak)
Kalıpta kek / Tatlı
çörek
Sıcak hava 150 - 160 50 - 70 1
Madeira keki /
Meyveli kek
Sıcak hava 140 - 160 70 - 90 1
14
KALIP KULLANARAK PİŞİRME
(°C) (dak)
Turta tabanı - gev‐
rek hamurlu, boş
fırını önceden ısı‐
tın
Sıcak hava 150 - 160 20 - 30 2
Turta tabanı - pan‐
dispanya karışımı
Sıcak hava 150 - 170 20 - 25 2
Peynirli kek Alt+üst ısıtma 170 - 190 60 - 90 1
PİŞİRME TEPSİLERİNDE KEKLER / BÖREKLER / EKMEKLER
Aksi belirtilmedikçe fırını önceden ısıtın.
(°C) (dak)
Örgülü ekmek /
Papatya ekmek,
Önceden ısıtmak
gerekli değil
Alt+üst ısıtma 170 - 190 30 - 40 3
Noel keki Alt+üst ısıtma 160 - 180 50 - 70 2
Çavdar ekmeği: Alt+üst ısıtma birinci: 230 20 1
daha sonra: 160
- 180
30 - 60
Profiterol / Ekler
pastası
Alt+üst ısıtma 190 - 210 20 - 35 3
İsviçre rulosu, Alt+üst ısıtma 180 - 200 10 - 20 3
Ufalanmış üst
malzemeli kek,
Önceden ısıtmak
gerekli değil
Sıcak hava 150 - 160 20 - 40 3
Tereyağlı bademli
kek / Şekerli kek
Alt+üst ısıtma 190 - 210 20 - 30 3
Meyveli turtalar,
Önceden ısıtmak
gerekli değil
Alt+üst ısıtma 180 35 - 55 3
15
PİŞİRME TEPSİLERİNDE KEKLER / BÖREKLER / EKMEKLER
Aksi belirtilmedikçe fırını önceden ısıtın.
(°C) (dak)
Hafif üst malze‐
meli (ör. lor peyni‐
ri, krema, puding)
mayalı kek
Alt+üst ısıtma 160 - 180 40 - 60 3
BİSKÜVİLER
Üçüncü raf konumunu kullanın.
(°C) (dak)
Gevrek hamur / Sün‐
ger kek karışımı
Sıcak hava 150 - 160 15 - 25
Bezeler Sıcak hava 80 - 100 120 - 150
Makaronlar (bademli
kurabiyeler)
Sıcak hava 100 - 120 30 - 50
Mayalı hamur bisküvi‐
ler
Sıcak hava 150 - 160 20 - 40
Puf böreği, boş fırını
önceden ısıtın
Sıcak hava 170 - 180 20 - 30
Sandviç ekmeği, boş
fırını önceden ısıtın
Alt+üst ısıtma 190 - 210 10 - 25
Kekler ve gratenler
İlk raf konumunu kullanın.
(°C) (dak)
Fırında makarna Alt+üst ısıtma 180 - 200 45 - 60
16
İlk raf konumunu kullanın.
(°C) (dak)
Lazanya Alt+üst ısıtma 180 - 200 25 - 40
Sebzeli graten, boş fı‐
rını önceden ısıtın
Turbo ızgara 170 - 190 15 - 35
Eritilmiş Peynirli Ba‐
getler
Sıcak hava 160 - 170 15 - 30
Karışık pirinç Alt+üst ısıtma 180 - 200 40 - 60
Fırında balık Alt+üst ısıtma 180 - 200 30 - 60
Sebze dolması Sıcak hava 160 - 170 30 - 60
Birden fazla seviyede Pişirme
Şu fonksiyonu kullanın: Sıcak hava.
2 tepsi için birinci ve dördüncü raf
konumunu kullanın.
PİŞİRME TEPSİLERİNDE
KEKLER / BÖREKLER / EKMEKLER
(°C) (dak)
Profiterol / Ekler pastası,
boş fırını önceden ısıtın
160 -
180
25 -
45
Kuru streusel kek 150 -
160
30 -
45
BİSKÜVİLER
(°C) (dak)
Kurabiye hamurlu bis‐
küviler
150 -
160
20 -
40
Bezeler 80 -
100
130 -
170
Makaronlar (bademli
kurabiyeler)
100 -
120
40 -
80
BİSKÜVİLER
(°C) (dak)
Mayalı hamur bisküvi‐
ler
160 -
170
30 -
60
Puf böreği, boş fırını
önceden ısıtın
170 -
180
30 -
50
Sandviç ekmeği 180 20 -
30
Kızartma ile ilgili İpuçları
Isıya dayanıklı fırın kabı kullanın.
Yağsız eti kapaklı bir kapta kızartın.
Daha iri et parçalarını doğrudan tepside
veya tepsinin üzerine yerleştirilmiş tel raf
üzerinde kızartın.
Damlayan yağların yanmasını önlemek
için tepsiye biraz su ilave edin.
Pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan
sonra kızartmayı çevirin.
Et ve balığı büyük parçalar (1 kg veya
daha fazla) halinde kızartın.
Et parçalarını kızartma sırasında birkaç
kez yağlayın.
17
:Kızartma
İlk raf konumunu kullanın.
ROZBİF
(°C) (dak)
Çömlekte rosto 1 - 1,5 kg Alt+üst ısıtma 230 120 - 150
Az pişmiş rozbif
veya fileto, boş fı‐
rını önceden ısıtın
1 cm kalınlık Turbo ızgara 190 - 200 5 - 6
Orta pişmiş rozbif
veya fileto, boş fı‐
rını önceden ısıtın
1 cm kalınlık Turbo ızgara 180 - 190 6 - 8
İyi pişmiş rozbif
veya fileto, boş fı‐
rını önceden ısıtın
1 cm kalınlık Turbo ızgara 170 - 180 8 - 10
KEÇI ETİ
Şu fonksiyonu kullanın: Turbo ızgara.
(kg)
(°C) (dak)
Kol / Gerdan / But rulo
et
1 - 1.5 150 - 170 90 - 120
Pirzola / Kaburga 1 - 1.5 170 - 190 30 - 60
Rulo köfte 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Kuzu incik, önceden
pişirilmiş
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
18
DANA ETİ
Şu fonksiyonu kullanın: Turbo ızgara.
(kg)
(°C) (dak)
Dana eti rosto 1 160 - 180 90 - 120
Dana ayağı 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
KUZU
Şu fonksiyonu kullanın: Turbo ızgara.
(kg)
(°C) (dak)
Kuzu budu / Kuzu
eti rosto
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Kuzu sırtı 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
GEYİK ETİ
(kg)
(°C) (dak)
Sırt / Tavşan
budu, boş fırını
önceden ısıtın
1 Turbo ızgara 180 - 200 35 - 55
Geyik sırtı 1.5 - 2 Alt+üst ısıtma 180 - 200 60 - 90
Geyik budu 1.5 - 2 Alt+üst ısıtma 180 - 200 60 - 90
19
TAVUK ETİ
Şu fonksiyonu kullanın: Turbo ızgara.
(kg)
(°C) (dak)
Kümes hayvanı
porsiyonları
0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Tavuk, yarım 0.4 - 0.5 190 - 210 40 - 50
Tavuk, İngiliz usulü 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Ördek 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Kaz 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
Hindi 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
Hindi 4 - 6 140 - 160 150 - 240
BALIK
(kg)
(°C) (dak)
Bütün balık 1 - 1.5 Turbo ızgara 180 - 200 30 - 50
Ekmek
Önceden ısıtılması tavsiye edilmez.
İkinci raf konumunu kullanın.
EKMEK
(°C) (dak)
Beyaz ekmek 170 - 190 40 - 60
Baget 200 - 220 35 - 45
Tatlı çörek 180 - 200 40 - 60
Ciabatta ekmeği 200 - 220 35 - 45
Çavdar ekmeği 170 - 190 50 - 70
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux KOAAS31CX Recipe book

Tip
Recipe book