12
TR
Programlar
! Gidalarin tamamen yumusakligini ve kitirligini garanti etmek için, rin
yemekten dogal olarak gelen nemi su buhari olarak serbest birakir. Bu
sekilde, tüm yemekler üzerinde en uygun pisirme sonuçlarina sahip olunabilir.
! Her yandığında fırın, birinci manüel pişirme programını sunar.
! Kapağın sıkıca kapanmaması halinde, ekran “KAPAK AÇIK” yazısını
görüntüler. En iyi pişirme sonuçlarını elde etmek için, kapağın kapanmama
nedenini ortadan kaldırınız.
Manüel pişirme programları
! Tüm programlarda önceden ayarlanmış bir pişirme ısısı vardır. Bu manüel
olarak, arzuya göre 40°C ve 250°C arasında ayarlanabilir (GRILL programı
için 270°C). Sıcaklık derecesindeki olası değişiklikler, hafızaya alınır ve
programın sonraki kullanımında yeniden önerilir. Eğer seçilen sıcaklık fırının
içindeki sıcaklık derecesinden düşük ise, ekran “OVEN TOO HOT” yazısını
görüntüler. Her halükarda pişirme işlemini başlatmak mümkündür.
Eğer süresini ayarlamadan bir pişirme başlatılır ise, ekran başladığından
itibaren geçen süreyi görüntüler.
MULTILEVEL Programı
Tüm ısıtma elemanları devreye girer ve fan çalışır. Tüm fırında ısı sabit
olduğundan, hava yemeği eşit bir şekilde pişirir ve kızartır. Aynı anda
maksimum 3 rafa kadar kullanmak mümkündür.
GRILL Programı
Üst ısıtma elemanı ve şiş döndürme ünitesi (mevcut ise) devreye girer. Grill’in
yüksek ve doğrudan ısısı, yüksek yüzey ısısı gerektiren besinler için tavsiye
edilir. Pişirme işlemlerini fırının kapağı kapalı iken gerçekleştiriniz (bakınız
“Pratik pişirme önerileri”).
FAN GRILLING Programı
Üst ısıtma elemanı ve devrenin bir bölümü sırasında dairesel ısıtma elemanı
da etkinleşir, fan ve şiş döndürme ünitesi (mevcut ise) çalışır. Tek yönlü termik
yansımayla birlikte fırın içindeki havanın güçlendirilmiş sirkülasyonu başlar.
Bu ısının iç kısımlara işleme gücünü artırarak gıda yüzeylerinin yanmasını
önler. Pişirme işlemlerini fırının kapağı kapalı iken gerçekleştiriniz (bakınız
“Pratik pişirme önerileri”).
ROAST Programı
Üst ve dairesel ısıtma elemanları devreye girer ve fan çalışır. Tek yönlü termik
yansımayla birlikte fırın içindeki havanın güçlendirilmiş sirkülasyonu başlar. Bu
ısının iç kısımlara işleme gücünü artırarak gıda yüzeylerinin yanmasını önler.
Pişirme işlemlerini fırının kapağı kapalı iken gerçekleştiriniz.
FISH Programı
Üst ve dairesel ısıtma elemanları devreye girer ve fan çalışır. Bu kombinasyon,
balık yemeklerini haf ateşte pişirmemize olanak tanır.
PIZZA Programı
Üst ve dairesel ısıtma elemanları devreye girer ve fan çalışmaya başlar. Bu
kombinasyon, fırının hızlı bir şekilde ısınmasını sağlar. Her seferinde bir tek
raf kullanıldığı durumlarda pişirme işleminin ortasında pozisyon değiştirilmesi
gerekir.
PROVING Programı
Dairesel ısıtma elemanı devreye girer ve sadece ısıtma fazında fan çalışır.
Fırının sıcaklığı, mayalama işleminin aktivasyonu için idealdir. Mayalama
işlemi sırasında, fırının kapağını kapalı tutunuz.
PASTRY Programı
Arka ısıtma elemanı yanar ve fan devreye girerek fırının içinde eşit hoş bir
sıcaklık yayılmasını sağlar. Bu program, hassas yiyeceklerin pişirilmesi için
tavsiye edilir (örn. kabarması gereken tatlılar).
PASTEURISATION Programı
Bu pişirme tipi meyve, sebze, v.s. için belirtilir.
Küçük kaplar 2 seviye üzerine yerleştirilebilir (yağ toplama tepsisi 1° raf ve
ızgara 3° raf). Kapları fırının içinde soğumaya bırakınız. Fırın soğuk iken
fırınlayınız.
SLOW COOK MEAT/FISH/VEGETABLES Programları
Sektörün profesyonelleri tarafından yıllardır kullanılan bu pişirme tipi, kusursuz
bir pişirmeyi garanti ederek ve lezzet kalitesini maksimum seviyeye çıkartarak,
gıdaları (et, balık, meyve, sebze) çok düşük sıcaklıklarda (75, 85 ve 110 °C)
pişirmemizi sağlar.
Avantajları önemsiz değildir:
• pişirme sıcaklıkları çok düşük olduğundan (genelde, buharlaşma
sıcaklığının altında), buharlaşmaya bağlı pişirme sularının kaybı önemli
derecede azalmıştır ve gıda yumuşaklık kazanır;
• etlerin pişirilmesinde, kas lifleri klasik bir pişirmeye göre daha az
çekerler. Sonuç, pişirme sonrasında dinlenme aşaması gerektirmeyen
daha yumuşak bir et. Etin kızarması, fırınlama işleminden önce
gerçekleştirilmelidir.
En büyük şeer tarafından 30 yıldır kullanılan, vakumlanmış pakette düşük
sıcaklıkta pişirme işlemi sayısız üstünlük sunmaktadır:
• gastronomik: besinin lezzet özelliklerine riayet ederek ve yumuşaklığını
koruyarak baharatlara yoğunlaşılmasını sağlar.
• hijiyenik: hijiyen kurallarına riayet edildiğinden, bu pişirme tipi besinleri
oksijenin zararlı etkilerine karşı korur ve buzdolabında yemeklerin daha
uzun süre saklanmasını sağlar.
• organizasyonel: saklama süresinin uzaması sayesinde, yenekleri geniş
beklenti ile hazırlamak mümkündür.
• dietetik: bu pişirme, yağlı maddelerin kullanımını sınırlamaktadır ve haf
ve sindirimi kolay bir pişirme gerçekleştirmemize olanak tanır.
• ekonomik: ürünlerin ağırlık kaybını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Bu tekniği kullanmak için, özel torbalar ile donatılmış vakum cihazına sahip
olmak gerekmektedir. Besinlerin vakumlanmış paketleri için belirtilen talimatları
dikkatli bir şekilde takip ediniz.
Vakumlama tekniği, pişmemiş ürünlerin (meyve, sebze, v.s.) ve pişmiş
ürünlerin (klasik pişirme) saklanmasına da olanak tanımaktadır.
DEFROSTING Programı
Fırının tabanında yer alan fan, ortam sıcaklığındaki havayı yemeğin etrafında
döndürmektedir. Her türlü yemeğin çözülmesi için önerilir ancak özellikle ısı
istemeyen hassas yemekler için, örneğin: dondurmalı pasta, kremalı veya
kaymaklı tatlılar, meyve tatlıları.