HOTPOINT/ARISTON FI7 871 SC IX HA Use & Care

Tip
Use & Care
Kullanım ve Bakım kılavuzu
www.hotpoint.eu/register
2
TÜRKÇE ...........................................3
TR
3
TÜRKÇE
SAĞLIK & GÜVENLİK, KULLANIM & BAKIM
ve MONTAJ KILAVUZU
BİR HOTPOINT  ARISTON ÜRÜNÜ SATIN ALDIĞINIZ İÇİN TEEKKÜR EDERİZ
Daha kapsamlı yardım ve destek için, lütfen ürününüzü aşağıdaki adresten
kaydedin www.hotpont.eu/regster
Dizin
Sağlık ve Güvenlik kılavuzu
GÜVENLİK TALİMATLARI .................................................................................4
ÇEVRENİN KORUNMASI ...................................................................................6
UYUMLULUK BEYANNAMESİ .............................................................................6
Kullanım ve Bakım kılavuzu
ÜRÜN TANIMI .............................................................................................7
RAFIN VE DİĞER AKSESUARLARIN TAKILMASI ................................................................9
RAF KILAVUZLARININ ÇIKARILMASI VE YERİNE TAKILMASI ...................................................10
KAYAR KILAVUZLARIN TAKILMASI ..........................................................................11
FIRININ KULLANIMI ........................................................................................15
GÜNLÜK KULLANIM .......................................................................................16
FAYDALI İPUÇLARI .........................................................................................18
TEST EDİLMİŞ YEMEK TARİFLERİ ............................................................................22
TEMİZLİK .................................................................................................23
BAKIM ....................................................................................................24
KAPAĞI ÇIKARTMA ........................................................................................24
KAPAĞI YERİNE TAKMA ....................................................................................25
LAMBANIN DEĞİŞTİRİLMESİ ...............................................................................26
ÜST ISITMA ELEMANINI ALÇALTMA ........................................................................26
ARIZA GİDERME ...........................................................................................27
ÜRÜN FİŞİ .................................................................................................29
Kurulum Kılavuzu ........................................................................................30
4
VENLİK TALİMATLARI
OKUNMASI VE UYULMASI
ÖNEMLİ BİLGİLER
Cihazı kullanmadan önce, bu
güvenlik talimatlarını okuyun.
İleride başvurmak üzere saklan.
Bu talimatlar ve cihazın kendisi,
her zaman uyulması gereken
önemli güvenlik uyarıları
ermektedir.
Üretici, bu güvenlik talimatlarına
uyulmaması, cihazın uygunsuz
kullanımı ve kontrollerin yanlış
ayarlanması ile ilgili her tür
sorumluluğu reddeder.
GÜVENLİK UYARILARI
Çok küçük (0-3 yaş) ve küçük
çocuklar (3-8 yaş), devam
gözetim altında tutulmadığı
sürece cihazdan uzak
tutulmalıdır.
8 yaşındaki ve daha büyük
çocuklar ile fiziksel, algılama
veya akli yetenekleri kısıtlı ya da
deneyimi veya bilgisi olmayan
kişiler, bu ciha yalnızca gözetim
altında olmaları ya da güvenli
kullanım konusunda talimatlar
alş ve söz konusu olabilecek
tehlikeleri anlıyor olmaları
durumunda kullanabilir.
Çocuklar cihazla oynamamalıdır.
Temizlik ve kullanıcı bakımı
gözetim altında olmayan
çocuklar tarafından
yapılmamalıdır.
UYARI: Cihaz ve erişilebilir
parçaları kullanım sırasında çok
ısınır; sürekli gözetim altında
olmadıkları sürece 8 yaşından
küçük çocuklar uzak tutulmalıdır.
UYARI: Isıtma elemanlarına veya
iç yüzeye dokunmaktan sakın
- yanma riski.
Yiyecek kurutma esnasında
cihazı asla denetimsiz
bırakmayınız.
Cihaz sensör kullanımına
uygunsa, yalzca bu fın için
önerilen sıcaklık sensörünü
kullanın.
Bileşenlerin tümü tamamen
soğuyana kadar, giysilerinizi
veya diğer yanıcı malzemeleri
cihazdan uzak tutun.
Aşırı ınş yağlar ve sıvı yağlar
kolaykla alev alırlar. Katı yağ,
yağ bakımından zengin
yiyecekler pişirirken veya alkol
eklerken (örn. rom, konyak,
şarap) her zaman dikkatli olun
- yangın riski.
Isıtma elemanlarına
dokunmamaya dikkat ederek,
fırın tepsilerini ve aksesuarları
çıkarmak için fırın eldivenleri
kullanın.
Pişirme bittikten sonra cihaz
kapağını açarken dikkatli olun,
cihazın kapağını tam açmadan
sıcak havanın veya buharın azar
azar çıkmasını bekleyin.
Fırının önündeki sıcak hava
menfezlerini engellemeyin.
İZİN VERİLEN KULLANIM
DİKKAT: Bu cihaz, harici bir
zaman ayarı veya ayrı bir
uzaktan kumanda sistemi
yardımıyla çalıştırılmak üzere
tasarlanmamıştır.
Bu cihaz tamamen ev
kullanımına yöneliktir;
profesyonel kullanıma uygun
değildir.
Cihazı dış mekanda
kullanmayınız.
Aerosol kutuları gibi patlayıcı
veya yanıcı maddeleri cihazın
içinde veya yakınında
saklamayın ve benzin veya diğer
yanıcı malzemeleri cihazın içine
veya yakınına yerleştirmeyin:
cihaz yanlışlıkla çalıştırılırsa
yangın çıkabilir.
Başka bir kullanıma (ör. odala
ısıtmak) izin verilmez.
MONTAJ
Cihaz, iki veya daha fazla kişi ile
kaldırılmalı ve monte edilmelidir.
Cihazı ambalajından çıkarmak ve
monte etmek için koruyucu
eldiven kullanın.
Montaj ve tamir işlemleri kalifiye
bir teknisyen tarafından,
üreticinin talimatlarına ve yerel
güvenlik yönetmeliklerine
uygun şekilde yapılmalıdır.
Kullanıcı kılavuzunda özellikle
belirtilmedikçe, cihazın hiçbir
parçasını tamir etmeyiniz veya
değiştirmeyiniz.
Montaj işlemlerini çocuklar
yapmamalıdır. Montaj sırasında
çocukları uzak tutun. Ambalaj
malzemelerini (plastik poşetler,
polistiren parçalar, vs.), montaj
esnasında ve sonrasında
çocukların ulaşamayacağı
yerlerde saklayın.
Cihazın ambalajınıtıktan
sonra, cihazın nakliye sırasında
hasar görmemiş olduğundan
emin olun. Sorunla karşılaşmanız
halinde, satıcınız veya size en
yakın yetkili servisle temasa
geçin.
Herhangi bir montaj işleminden
önce, cihazın fi elektrik
prizinden çekilmelidir.
Montaj işlemi esnasında, cihazın
elektrik kablosuna hasar
vermemesine dikkat edin.
Cihazı ancak montaj
tamamlandıktan sonra
etkinleştirin.
Montajdan sonra, cihazın alt
kısmı artık erişilemiyor olmalıdır.
Tüm dolap kesme işlerini cihazı
mobilyaya yerleştirmeden önce
yapın ve tüm tahta kıymık ve
talaşlarını dikkate temizleyin.
Tezgah ile fırının üst kena
arasındaki minimum boşluğu
kapatmayın.
Fırını, polistiren köpük
kaidesinden ancak montaj
sırasında çıkarın.
Cihazı dekoratif bir kapının
arkasına monte etmeyin - Yangın
riski.
ELEKTRİKSEL UYARILAR
Montaj işleminin yürürlükteki
güvenlik kanunlarına uygun
olması için, en az 3 mm kontak
boşluğu olan omnipolar anahtar
gereklidir ve cihaz
topraklanmalıdır.
Güç kablosu hasar görmüş ise
aynısı ile değiştirin. Elektrik
kablosu sadece kalifiye bir
teknisyen tarafından, üreticinin
TR
5
talimatlarına ve geçerli güvenlik
kanunlarına uygun olarak
yapılmalıdır. Bir yetkili servis ile
temasa geçin.
Fiş erişilebilir ise, fişi çekerek
veya ulusal elektriksel güvenlik
standartları uyarınca prizin
yukarı akış yönüne takılı
erişilebilir bir çok kutuplu
anahtar kullanılarak cihazın güç
beslemesi ile bağlan
kesilebilmelidir.
Bilgi etiketi fırının ön tarafındadır
(kapak açıldığında görünür).
Elektrik kablosunun
değiştirilmesi durumunda, yetkili
bir servis merkeziyle irtibat
kurun.
Takılan fiş, priz çıkışınıza uygun
değilse, nitelikli bir teknisyenle
irtibata geçin.
Elektrik kablosu yerine
takıldıktan sonra, cihazın fişini
elektrik prizine takmak için
yeterli uzunlukta olmalıdır.
Cihazın fini elektrik
kablosundan tutarak çekmeyin.
Uzatma kabloları, çoklu prizler
veya adaptörler kullanmayın.
Eğer elektrik kablosu veya fiş
hasarlıysa, cihaz gerektiği gibi
çalışmıyorsa veya hasar görş
veya yere düşürülmüşse, bu
cihazı çalıştırmayın. Kabloyu
sıcak yüzeylerden uzak tutun.
Montaj işleminden sonra
elektrikli bileşenler kullanıcı
tarafından erişilebilir
olmamalıdır.
Kesinlikle cihaza vücudunuzun
herhangi bir ıslak kısmı ile
dokunmayın ve ayaklarınız çıplak
iken ciha çalıştırmayın.
TEMİZLİK VE BAKIM
Asla buharlı temizleme
ekipmanları kullanmayın.
UYARI: Elektrik çarpması riskini
önlemek için, lambayı
değiştirmeden önce cihazın
enerjisinin kesildiğinden emin
olun.
Cihazın kapak camını
temizlemek amacıyla sert,
aşındırıcı temizleyiciler veya
keskin metal kazıyıcılar
kullanmayın; bunlar camın
bozulmasına neden olabilir.
Temizlik ve bakım için koruyucu
eldiven takın.
Herhangi bir bakım işleminden
önce, cihazın fi elektrik
prizinden çekilmelidir.
Herhangi bir temizlik veya bakım
işlemi yapmadan önce, cihazın
soğuduğundan emin olun.
6
UYUMLULUK BEYANNAMESİ
Bu cihaz, aşağıdaki Avrupa
Direktierinin gerekliliklerine uygun
olarak tasarlanmış, üretilmiş ve
dağıtılmıştır:
LVD 2014/35/EU, EMC 2014/30/EU ve
RoHS 2011/65/EU.
Bu cihaz yiyecek maddeleri ile temas
edecek şekilde tasarlanmış olup,
1935/2004 sayılı Avrupa
Yönetmeliğine
uygundur.
Bu cihaz Avrupa Standardı EN 60350-1
ile uyumlu olarak 65/2014 ve 66/2014
sayılı Avrupa Yönetmeliklerinin Eko
Tasarım gerekliliklerini karşılar.
ÇEVRENİN KORUNMASI
AMBALAJ MALZEMELERİNİN
BERTARAFI
Ambalaj malzemesi %100 geri
dönüştürülebilirdir ve
geri
dönüştürme simgesi ile işaretlenmiştir.
Bu nedenle, ambalajın çeşitli parçaları,
çöplerin imhasına yönelik yerel
yönetmeliklere tümüyle uygun ve
sorumlu bir şekilde atılmalıdır.
BEYAZ EYALARIN ATILMASI
Cihaz hurdaya çıkarılırken, elektrik
kablosunu keserek cihazı kullanılmaz
hale getirin ve çocukların kolayca içine
tırmanıp kapalı kalamayacağı şekilde
kapak ve raarını (varsa) çıkarın.
Bu cihaz geri dönüştürülebilir
veya
yeniden kullanılabilir malzemelerle
üretilmiştir. Yerel atık imha
yönetmeliklerine uygun olarak çöpe
atılmalıdır.
Elektrikli ev eşyalarının muameleleri,
geri kazanımı ve geri dönüşümüyle
ilgili ayrıntılı bilgi için, ilgili yerel
makamlarınızla, ev atıklarını toplama
hizmetleriyle veya cihazı satın aldığınız
satıcı ile temasa geçin.
Bu cihaz, Atık Elektrik ve Elektronik
Cihazlar (WEEE) ile ilgili 2012/19/EU
Avrupa Direktifine uygun olarak
işaretlenmiştir.
Bu cihazın uygun olmayan biçimde
atık maddeye dönüştürülmesi, çevre
ve insan sağlığını tehlikeye sokacak
potansiyel olumsuz sonuçlar
doğurabileceği için, elden çıkarma
esnasında uygun prosedürlerin takip
edilmesi şarttır.
Ürün veya beraberindeki dokümanlar
üzerindeki
simgesi, bu ürünün
evsel atık olarak işlenmemesi, elektrikli
ve elektronik ekipmanların geri
dönüştürülmesine yönelik uygun bir
toplama merkezine götürülmesi
gerektiğini belirtir.
ENERJİ TASARRUFU İÇİN
İPUÇLARI
Fırını sadece yemek tarifinizde veya
pişirme tablosunda belirtilmişse
önceden ısıtın.
Isıyı çok daha iyi emdiklerinden dolayı
koyu renk kaplamalı veya emaye
pişirme kaplarını kullanın.
TR
7
ÜRÜN
TANIMI
Kullanım ve Bakım kılavuzu
Lütfen dikkat edin:
Pişirme sırasında, enerji tüketimini azaltmak üzere soğutma fanı ara ara açılabilir.
Pişirme tamamlandıktan ve fırın kapatıldıktan sonra, soğutma fanı belli bir süre boyunca çalışmaya devam edebilir.
Pişirme sırasında fırının kapağı açıldığında, ısıtma elemanları kapanır.
1. Kontrol paneli
2. Fan
3. Yuvarlak ısıtma elemanı
(görünmez)
4. Raf kılavuzları
(seviye, fırının ön kısmında
gösterilmiştir)
5. Kapak
6. Üst ısıtma elemanı/ızgara
7. Lamba
8. Et sensörü bağlantısı
9. Tanıtım levhası
(çıkarmayın)
10. Alt ısıtma elemanı
(görünmez)
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
8
7
6
10
8
EKRAN AÇIKLAMASI
KONTROL PANELİ
1. AÇMA/KAPATMA
Fırını açmak ve kapatmak ve etkin
bir işlevi durdurmak için kullanılır.
2. OTOMAK İLEVLER
Otomatik işlevler listesinde
gezinmek için kullanılır.
3. GERİ
Önceki ayarlar menüsüne geri
dönmek için kullanılır.
4. MANUEL İLEVLER
Manuel işlevler listesinde gezinmek
için kullanılır.
5. EKRAN
6. GEZİNTİ DÜĞMELERİ
Bir işlevin ayarlarını ve değerlerini
değiştirmek için kullanılır.
7. ONAYLAMA DÜĞMESİ
Seçilen bir işlevi veya ayarlanan bir
değeri onaylamak için kullanılır.
8. BALAT
Belirtilen veya temel ayarları
kullanarak bir işlevi başlatmak için
kullanılır.
1. Seçilen işlevin simgesi, pişirme
seviyesistergesi.
2. İşlevler: buz çözme, sıcak tutma,
kabartma, üstünü kızartma,
temizleme.
3. İşlev ayarları
(sıcaklık, ızgara seviyesi vs.)
4. Otomatik
5. Eko işlevi
6. Dijital ekran
7. Zamanlayıcı, pişirme süresi,
gecikmeli başlatma ve saatin
ayarlanması.
1 432 5 76
8
1
2
ECO
6
3
4
5
7
TR
9
AKSESUARLAR
RAF
TABAK
FIRIN TEPSİSİ
KAYAR KILAVUZLAR
Yemek pişirmek veya
tava, kek kalıbı ve fırın
kullanımına uygun diğer
pişirme kapları için
destek olarak kullanın.
Et, balık, sebze, focaccia
vs. pişirmek için fırın
tepsisi olarak kullanın
veya pişirme sırasında
çıkan sıvıları toplaması
için rafın altına
konumlandırın.
Her türlü ekmek ve
hamur işi, aynı zamanda
rosto, kağıtta balık vs.
pişirmek için kullanın.
Bunlar, aksesuarların fırına
yerleştirilmesini ve fırından
çıkarılmasını kolaylaştırır.
Aksesuar sayısı, satın alınan modele bağlı olarak değişebilir.
EK AKSESUARLAR: Tedarik edilmeyen diğer aksesuarlar, Satış Sonrası Servisten ayrıca satın alınabilir.
RAFIN VE DİĞER AKSESUARLARIN TAKILMASI
1. Kalkık kenarın yukarı baktığından emin olarak,
rafı, raf kılavuzlarının üzerinde kaydırarak yatay bir
şekilde yerleştirin.
2. Tabak ve fırın tepsisi gibi diğer aksesuarlar raa aynı
şekilde yatay olarak takılır.
10
RAF KILAVUZLARININ ÇIKARILMASI VE YERİNE TAKILMASI
1. Raf kılavuzlarını çıkarmak için, kılavuzları yukarı
kaldırın (1) ve ardından alt kısmını nazikçe çekerek
yuvasından (2) çıkarın: raf kılavuzları artık çıkarılabilir.
2
1
1. Raf kılavuzlarını yerine takmak için, önce üst
yuvalarına takın.
2. Yukarıda tutarak, pişirme bölmesine kaydırın.
3. Alçaltarak, alttaki yuvalarına geçirin.
TR
11
KAYAR KILAVUZLARIN TAKILMASI
1. Raf kılavuzlarını çıkarın.
2. Kayar kılavuzların koruyucu plastiğini çıkarın.
3. Kılavuzun üst klipsini raf kılavuzuna sabitleyin ve
sonuna kadar kaydırın. Diğer klipsi alçaltarak ilgili
konumuna yerleştirin.
4. Kılavuzu sabitlemek için, klipsin alt kısmını, raf
kılavuzuna sıkıca bastırın. Kılavuzların serbest
hareket edebildiğinden emin olun.
5. Bu adımları, aynı seviyedeki der raf kılavuzu için de
tekrarlayın. Kayar kılavuzlar, herhangi bir seviyede
takılabilir.
6. Raf kılavuzlarını yerine yerleştirin.
7. Aksesuarları kayar kılavuzların üzerine koyun
12
MANUAL MANUEL
CONVENTIONAL* ALT VE ÜSTTEN ISITMA*
19
Yalnızca bir rafta her türlü yemeği pişirmek
için kullanılır. 3. rafı kullanın. Pizza, tatlı tartlar ve sıvı
dolgulu tatlılar pişirmek için, 1. veya 2. rafı kullanın.
Yiyeceği içine koymadan önce fırını ısıtın.
CONVECTION BAKE KONVEKSİYONLU
Etleri ve sıvı kremalı pastaları (tuzlu veya tatlı)
tek bir rafta pişirmek için kullanılır. 3. rafı kullanın.
Pişirmeden önce fırında ön ısıtma yapın.
FORCED AIR FANLI HAVA DOLAŞIMI 39
Aynı anda birden fazla rafta (en fazla üç) ve
aynı sıcaklıkta pişirilmesi gereken çeşitli yiyecekleri
pişirmek için kullanılır (örnek: balık, sebzeler, kekler).
Bu işlev, farklı yiyecekleri, kokuları birbirlerine
karıştırmadan pişirmek için kullanılabilir. Sadece tek
bir rafta pirmek için 3. seviyeyi kullanın; iki rafta
birden pişirmek için 1. ve 4. seviyeyi kullanın; ve
üç rafta pişirmek için 1., 3. ve 5. seviyeleri kullanın.
Yiyeceği içine koymadan önce fırını ısıtın.
GRILL IZGARA 49
Biftek, kebap ve sosis ızgara yapmak, sebze
ograten pişirmek veya ekmek kızartmak için
kullanılır. Yemeğin 4. veya 5. rafa yerleştirilmesini
öneriyoruz. Et ızgara yaparken, pişirme esnasında
çıkan sıvıları toplaması için damlama kabı
kullanılmasını öneriyoruz: İçine yaklaşık 500 ml
içme suyu ekleyerek 3. veya 4. rafta konumlandırın.
Fırına ön ısıtma uygulamak gerekmez. Pişirme işlemi
sırasında, fırının kapağı kapalı tutulmalıdır.
TURBO GRILL TURBO IZGARA 59
Büyük et parçalarını kızartmak için kullanılır
(butlar, rozbif, tavuk). Yiyeceği orta raflara
koyun. Pişirme esnasında çıkan sıvıları toplaması
için bir tabak kullanılmasını öneriyoruz: İçine
yaklaşık 500 ml içme suyu ekleyerek 1. veya 2.
rafta konumlandırın. Fırına ön ısıtma uygulamak
gerekmez. Pişirme işlemi sırasında, fırının kapağı
kapalı tutulmalıdır.
İLEVLER
MAXI COOKING BÜYÜK ET PİŞİRME69
Büyük et parçalarını (2,5 kg'nin üzerinde)
pişirmek için kullanılır. Parçaların büyüklüğüne
bağlı olarak 1. veya 2. rafı kullanın. Fırına ön ısıtma
uygulamak gerekmez. Her iki tarafının da eşit
esmerleşmesi için, pişirme işlemi sırasında eti
çevirmenizi öneriyoruz. Çok kurumaması için, etin
üzerine ara sıra su dökülmesi önerilir.
FAST PREHEATING IZLI ÖN ISITMA 79
Fırında hızlıca ön ısıtma yapmak için kullanılır.
ECO
ECO FORCED AIR*
EKO FANLI HAVA* 
89
İçi doldurulmuş rostoluk et parçalarını ve parça
etleri tek bir rafta pişirmek için kullanılır. Bu işlev,
yemeğin aşırı kurumasını önlemek için nazik ve
aralıklı hava dolaşımı kullanır. Bu işlev kullanılırken,
pişirme boyunca EKO ışığı kapalı kalacak, ancak OK
(TAMAM) düğmesine basmak suretiyle geçici bir
süreliğine tekrar açılabilecektir. EKO çevrimini
kullanarak güç tüketimini optimize etmek için,
fırının kapağı, yemek tamamen pişene kadar
açılmamalıdır. 3. seviyenin kullanılmasını öneriyoruz.
Fırının önceden ön ısıtmaya tabi tutulması
gerekmez.
SETTI
SETTING AYAR 99
Fırının ayarlarını değiştirmek için
kullanılır (zaman, dil, sinyal ses düzeyi,
parlaklık, EKO modu, ölçüm birimi, güç).
Lütfen dikkat edin: Eko modu etkin iken, enerji tasarrufu
sağlamak üzere ekran parlaklığı birkaç saniye sonra
düşürülecektir. Düğmelerden herhangi birine vs.
basıldığında, otomatik olarak yeniden etkinleştirilir.
* İşlev, 65/2014 sayılı Yönetmelik (AB) uyarınca, enerji
verimliliği beyanı için referans olarak kullanılmıştır
TR
13
PIZZA
PIZZA PİZZA 59
İşlev, her türlü pizzayı pişirmek
için en iyi pişirme modunu ve
sıcaklığı otomatik olarak seçer (ince pizza, ev
tarzı pizza, focaccia vs). Sıcaklık, farklı yemek
tariflerine ve damak tadınıza göre belirtilen aralıkta
değiştirilebilir. 2. rafı kullanın. Fırına ön ısıtma
uygulamak gerekmez.
pastr
PASTRY HAMUR İİ 69
Bu işlev, her türlü hamur işi için en
iyi sıcakk ve pişirme yöntemini
otomatik olarak seçer (mayalı kekler, krema
pastalar, turtalar vs.). Sıcaklık, farklı yemek
tariflerine ve damak tadınıza göre belirtilen aralıkta
değiştirilebilir. 2. veya 3. rafı kullanın. Fırına ön
ısıtma uygulamak gerekmez.
risin
RISING KABARTMA 79
Tatlı veya tuzlu hamurun etkili bir
şekilde kabarmasına yardımcı olmak
için kullanılır. Hamuru 2. rafa yerleştirin.rına ön
ısıtma uygulamak gerekmez. Kabartma kalitesini
korumak için, işlevi, bir pişirme çevriminden sonra
fırın hala sıcak iken etkinleştirmeyin.
warm
WARM KEEPING SICAK TUTMA
89
Yeni pişirilen yemeği sıcak ve gevrek tutmak için
(örn: et, kızartma veya pide). Yiyeceği orta rafa
yerleştirin. Bölmenin sıcaklığı 65°C'nin üzerindeyse
lev devreye girmez.
OTOMATİK
MEAT
MEAT ET 19
Bu işlev, et için en iyi sıcaklığı ve
pişirme yöntemini otomatik olarak
seçer (sığır, dana, domuz, kuzu vs.). Sıcaklık, farklı
yemek tariflerine ve damak tadınıza göre belirtilen
aralıkta değiştirilebilir. Bu işlev, yemeğin çok
kurumasını önlemek için, fanı aralıklı olarak düşük
hızda etkinleştirir. 2. rafı kullanın. Fırına ön ısıtma
uygulamak gerekmez
POULT
POULTRY TAVUK29
Bu işlev, tavuk türü etler için en
iyi sıcakk ve pişirme yöntemini
otomatik olarak seçer. Sıcaklık, farklı yemek
tariflerine ve damak tadınıza göre belirtilen
aralıkta değiştirilebilir. Bu işlev, yemeğin çok
kurumasını önlemek için, fanı aralıklı olarak düşük
hızda etkinleştirir. 2. rafı kullanın. Fırına ön ısıtma
uygulamak gerekmez.
CASSE
CASSEROLE TENCERE YEMEĞİ 39
İşlev, makarna ile hazırlanan her
türlü yemeği pişirmek için en iyi
pişirme modunu ve sıcaklığı otomatik olarak seçer
(lazanya, fırın rulo makarna vs). Sıcaklık, farklı yemek
tariflerine ve damak tadınıza göre belirtilen aralıkta
değiştirilebilir. 2. rafı kullanın. Fırına ön ısıtma
uygulamak gerekmez.
BREAD
BREAD EKMEK 49
İşlev, her türlü ekmeği pişirmek
için en iyi pişirme modunu ve
sıcaklığı otomatik olarak seçer (baget, küçük
ekmek, tost ekmeği vs). Sıcaklık, farklı yemek
tariflerine ve damak tadınıza göre belirtilen aralıkta
değiştirilebilir. 2. rafı kullanın. Fırına ön ısıtma
uygulamak gerekmez.
14
slow
SLOW COOKING YAVA PİİRME
99
Nazikçe et (90°C'de) ve balık (85°C'de)
pişirmek için kullanılır. Bu işlev, yiyeceğin körpe ve
sulu kalmasını sağlamak üzere yiyecekleri yavaş bir
şekilde pirir. Düşük sıcaklık sayesinde, yiyeceğin
dış kısmı esmerleşmez ve nihai sonuç, buharlı
pişirmeye benzerlik gösterir.
Etin üstünü kızartmak ve doğal suyunu korumasına
yardımcı olmak için rostoluk etlerin önce kızgın bir
tavada çevrilmesini öneriyoruz.
Pişirme süreleri, 300 g balık için iki saat iken, 3
kg balık için dört veya beş saattir. Süreler, 1 kg et
parçaları için 4 saat iken, 3 kg et parçaları için 6-7
saattir.
En iyi sonuç için, ısının dışarı çıkmasına yol
açacağından, pişirme işlemi sırasında fırının
kapağını açmayın. Yiyeceğin sıcaklığını ölçmek
için et sensörünü (varsa) veya standart bir fırın
termometresi kullanın. Nazikçe et (90°C'de) ve balık
(8C'de) pişirmek için kullanılır.
TR
15
1. DİLİ SEÇİN
Cihazı ilk açtığınızda dili ve saati ayarlamanız
gerekecek: Ekranda “ENGLISH” ifadesi görünecektir.
engli
Kullanılabilir diller listesinde gezinmek için veya
'u kullanın ve istediğiniz dili seçin.
Seçimi teyit etmek için
'a basın.
Lütfen dikkat edin: Dil, “SETTING” menüsünden
sonradan değiştirilebilir.
2. SAATİ AYARLAYIN
Dili seçtikten sonra, mevcut saati ayarlamanız
gerekecektir: Ekranda saate ait iki rakam yanıp
sönecektir.
Doğru saati ayarlamak için veya 'i kullanın ve
onaylamak için
'e basın: Ekranda dakikaya ait iki
rakam yanıp sönecektir.
Dakikayı ayarlamak için veya 'i kullanın ve
onaylamak için
'e basın.
Lütfen dikkat edin: Uzun süreli güç kesintilerinin ardından
saati tekrar ayarlamanız gerekebilir.
FIRININ
KULLANIMI
Chazı kullanmadan önce, Sağlık ve Güvenlk kılavuzunu dkkatl br eklde okuyun
CİHAZIN İLK KULLANIMI
3. GÜÇ TÜKETİMİNİ AYARLAYIN
Fırın, 3 kW'den yüksek bir değere sahip ev şebekesi
ile uyumlu seviyede elektrik gücü tüketecek şekilde
programlanmıştır: evinizdeki güç seviyesi daha düşük
ise, bu değeri azaltmanız gerekecektir.
Ekranda "SETTING" ifadesini görene kadar
düğmesine basın, ardından onaylamak için
'e
basın.
"POWER" menü öğesini seçmek için
veya 'e basın
ve onaylamak için
'e basın.
POWER
"Low" ayarını seçmek için veya 'i kullanın ve
onaylamak için
'e basın.
LOW
4. FIRINI ISITIN
Yeni bir fırın, imalat esnasında kalmış olabilecek
kokular yayabilir: Bu tamamen normaldir.
Dolayısıyla yemek pişirmeye başlamadan önce, olası
kokuları gidermek için fırının içi boş halde ısıtılmasını
öneriyoruz.
Fırındaki koruyucu karton ambalajlarını veya şeffaf
filmleri ve içindeki aksesuarları çıkarın.
İdeal olarak hava dolaşımlı bir işlev kullanarak, fırını
yaklaşık bir saat boyunca 200 °C'ye ısıtın (örn. “Forced
Air (Fanlı Hava Dolaşımı)” veya “Convection Bake
(Konveksiyonlu)”).
İşlevi doğru şekilde ayarlamak için talimatlara uyun.
Lütfen dikkat edin: cihazı ilk kez kullandıktan sonra odanın
havalandırılması tavsiye edilir.
16
1. BİR İLEV SEÇİN
Fırını açmak için
'e basın, ardından manuel ve otomatik
işlev menülerinde gezinmek için
veya 'i kullanın.
İstediğiniz işlev ekranda gösterilinceye kadar
veya
'e basmaya devam edin ve ardından onaylamak için
'e basın.
CONVE
2. İLEVİ AYARLAYIN
İstediğiniz işlevi seçtikten sonra, ayarlarını
değiştirebilirsiniz.
Ekranda, değiştirilebilecek ayarlar sıra ile
görüntülenecektir.
SICAKLIK/IZGARA SEVİYE
Ekranda değer yanıp söndüğünde,
değiştirmek için
veya 'i kullanın, ardından onaylamak
için
'e basın ve takip eden ayarları değiştirmeye
devam edin (mümkünse).
Lütfen dikkat edin: İşlev etkinleştirildikten sonra,
veya
'i kullanarak sıcaklığı ayarlayabilirsiniz.
SÜRE
Ekranda simgesi yanıp söndüğünde,
istediğiniz pişirme süresini ayarlamak için
veya 'i
kullanın ve ardından onaylamak için
'e basın.
Pişirme işlemini manuel olarak yönetmek isterseniz,
pişirme süresini ayarlamak zorunda değilsiniz: Onaylamak
ve işlevi başlatmak için
'e basın.
Bu durumda, gecikmeli başlatma programlayarak, pişirme
bitiş saatini ayarlayamazsınız.
Lütfen dikkat edin: Ayarlanmış olan pişirme süresini,
pişirme sırasında
'e basarak ayarlayabilirsiniz:
ayarlamak için
veya 'i ve onaylamak için 'i
kullanın.
ŞİRME BİTİŞ SAATİNİ AYARLAYIN
GECİKMELİ BAŞLATMA
Birçok işlevde, bir pişirme süresi ayarladıktan sonra, bitiş
saatini programlamak suretiyle işlevin başlatılmasını
geciktirebilirsiniz.
Ekranda, ayarlanan geçerli bitiş saati gösterilir ve
simgesi yanıp söner.
Pişirmenin sona ermesini istediğiniz saati ayarlamak için
veya 'i kullanın, ardından onaylamak için 'e
basın ve işlevi başlatın.
Yemeği fırına yerleştirin ve kapağı kapatın: İşlev,
pişirme işleminin ayarladığınız saatte sona ermesi için
hesaplanan süreden sonra otomatik olarak başlayacaktır.
'e basarak, bu işlevi anında etkinleştirebilir ve
bekleme süresini iptal edebilirsiniz.
Lütfen dikkat edin: Gecikmeli bir pişirme başlatma
süresinin programlanması, fırının ön ısıtma aşamasını
daima devre dışı bırakacaktır.
Bekleme süresi boyunca, programlanan bitiş saatini
ayarlamak için
veya 'i kullanabilir veya ayarlanan
değerleri değiştirmek için
'e basabilirsiniz.
3. İLEVİ ETKİNLETİRİN
İstediğiniz değerleri girdikten sonra, işlevi, belirtilen veya
temel ayarları kullanarak başlatmak için
düğmesine
basın.
Lütfen dikkat edin: Pişirme işlemi başladığında, ekranda,
her işlev için en uygun seviye önerilecektir.
Halihazırda geçerli olan işlevi duraklatmak için herhangi
bir zamanda
'e basabilirsiniz.
GÜNLÜK KULLANIM
TR
17
4. ÖN ISITMA
Bazı işlevler, fırın ön ısıtma aşamasına sahiptir: Bu
işlev başlatıldığında, ekranda, ön ısıtma aşamasının
etkinleştirildiği bildirilir.
PRE
Bu aşama bittiğinde, sesli bir sinyal duyulacak ve fırının
ayarlanan sıcaklığa ulaştığı ekranda gösterilecektir.
Bu noktada, kapağı açın, yemeği fırına yerleştirin, kapağı
kapatın ve pişirmeyi başlatın.
Lütfen dikkat edin: Ön ısıtma bitmeden yemeğin fırına
verilmesi, nihai pişirme sonucunu olumsuz etkileyebilir.
Ön ısıtma aşamasında kapağın açılması durumunda,
aşama duraklatılacaktır.
Pişirme süresi, ön ısıtma aşamasını içermez.
İstediğiniz sıcaklığı,
veya 'e basarak daima
değiştirebilirsiniz.
5. PİİRME SONU
Sesli bir sinyal duyulacak ve ekranda pişirmenin
tamamlandığı gösterilecektir.
Manuel modda pişirmeye devam etmek için 'e basın
(programlanmış bir pişirme süresi olmadan) veya yeni bir
süre ayarlamak suretiyle pişirme süresini uzatmak için
'i kullanın.
Her iki durumda da, sıcaklık veya ızgara seviyesi ayarları
korunacaktır.
ÜSTÜNÜ KIZARTMA
Fırının bazı işlevleri, pişirme tamamlandığında ızgara
etkinleştirmek suretiyle yiyeceğin yüzeyini kızartmanızı
sağlar.
PRESS
Ekranda ilgili mesaj gösterildiğinde, gerekirse beş
dakikalık bir esmerleştirme çevrimini başlatmak için
'e basın.
Bağımsız zamanlayıcıyı etkin iken herhangi bir anda
durdurmak için
'e basın
. ZAMAN AYARI
Fırın kapatıldığında, ekran bağımsız zamanlayıcı olarak
kullanılabilir. İşlevi etkinleştirmek için, fırının kapalı
olduğundan emin olun ve ardından
veya 'e basın:
simgesi ekranda yanıp sönecektir.
İstediğiniz uzunlukta süreyi ayarlamak için veya
'i kullanın ve ardından zaman ayarını etkinleştirmek için
'e basın.
Zaman ayarı seçilen süreyi geri saymayı bitirdiğinde sesli
bir sinyal duyulacak ve bu durum ekranda gösterilecektir.
Lütfen dikkat edin: Zaman ayarı, herhangi bir pişirme
çevrimini etkinleştirmez.
Bağımsız zamanlayıcıyı değiştirmek için
veya 'i
kullanın; zaman ayarını herhangi bir zamanda kapatmak
için
'e basın.
Zaman ayarı etkinleştirildikten sonra, bir işlevi de
seçebilir ve etkinleştirebilirsiniz.
Fırını açmak için
'e basın, ardından istediğiniz işlevi
seçin.
İşlev başlatıldığında, zaman ayarı, işleve müdahale
etmeden bağımsız bir şekilde geri saymayı sürdürecektir.
conve
Bağımsız zamanlayıcıyı devre dışı bırakmak için, önce
etkin işlevi durdurmak üzere
'e basın, ardından 'e
basın.
. TU KİLİ
Tuşları kilitlemek için,
ve 'e aynı anda basarak en
az beş saniye basılı tutun.
Tuş kilidini açmak için bu işlemi tekrarlayın.
Lütfen dikkat edin: Bu işlev, pişirme sırasında da
etkinleştirilebilir. Güvenlik nedenlerinden ötürü, fırın,
düğmesine basılı tutularak herhangi bir zamanda kapatılabilir
18
FAYDALI İPUÇLARI
İRME TABLOSU NASIL OKUNMALIDIR
Tabloda, farklı türlerdeki yiyecekleri pişirirken
kullanılacak en iyi işlev, aksesuarlar ve seviye
listelenmiştir. Pişirme süreleri yemeğin fırına
konulduğu andan itibaren başlar, ön ısıtma (gerekirse)
hariç tutulmuştur.
Pişirme sıcaklıkları ve süreleri yaklaşık olarak verilmiştir
ve yemeğin miktarına ve kullanılan aksesuar türüne
göre değişir.
İlk başta önerilen en düşük ayarları kullanın, eğer
yemek yeterince pişmezse o zaman daha yüksek
ayarlara geçin.
Verilen aksesuarları kullanın ve koyu renkli metal
kek kaplarını ve fırın tepsilerini tercih edin. Ayrıca
ateşe dayanıklı (payreks) veya kumlu taştan yapılmış
tava ve aksesuarlar da kullanabilirsiniz, ancak
bunlarda pişirme süresinin biraz daha uzun olacağını
unutmayın.
RKAÇ YEMİ AYNI ANDA PİİRME
"Forced Air (Fanlı Hava Dolaşımı)" işlevi, fark
türlerdeki yiyecekleri (balık ve sebze gibi) aynı anda
farklı raflarda pişirmenizi sağlar.
Daha kısa pişirme süresi gerektiren yemeği çıkarın ve
daha uzun süre gerektiren yemeği fırında tutmaya
devam edin.
TATLI
Alt ve üstten ısıtma işleviyle tek bir raf üzerinde
lezzetli tatlılar pişirebilirsiniz.
Koyu renkli metal fırın kapları kullanın ve bunları
daima cihazla birlikte verilen rafın üzerine yerleştirin.
Birden fazla raf üzerinde pişirmek için "Forced Air
(Fanlı Hava Dolaşımı)" işlevini seçin ve kek kalıplarını
farklı raflar üzerinde dağınık yerleştirerek, sıcak hava
dolaşımını kolaylaştırın.
Mayalı bir kekin tamamen pişip pişmediğini anlamak
için kekin ortasına tahta bir kürdan batırın. Eğer
kürdan dışarıya temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.
Eğer yapışmaz fırın kabı kullanıyorsanız kenarlarını
yağlamayın, yoksa tatlının kenarları eşit şekilde
kabarmayabilir.
Yiyeceğiniz, pişirme sırasında “şişerse”, bir sonraki
pişirmenizde daha düşük bir sıcaklık kullanın ve
eklediğiniz sıvı miktarını azaltmayı veya karışımı daha
nazik karıştırmayı düşünün.
Islak ve kremalı tatlılar (cheesecake veya meyveli
tartlar) Konveksiyonlu Pişirme işlevinin kullanılmasını
gerektirir.
Eğer kekin altı ıslaksa, rafı alçaltın ve iç dolgusunu
eklemeden önce kekin altına ekmek kırıntıları veya
bisküvi kırıkları serpin.
PIZZA
Pizzanın altının çıtır çıtır olması için pişirme tepsilerini
hafifçe yağlayın.
Mozzarellayı, pişirme süresinin üçte ikisine
geldiğinizde pizzanın üzerine serpin.
KABARTMA
Hamuru fırına koymadan önce üzerini nemli bir bezle
kapatmak her zaman en iyisidir.
Bu fonksiyonla hamurun kabarma süresi, oda
sıcaklığına (20- 25°C) göre üçte bir oranında
kısalmaktadır.
Pizza için kabarma süresi, 1 kg hamur için yaklaşık bir
saat civarından başlar.
ET
Pişirilecek parça etin büyüklüğüne uygun olan
herhangi bir fırın tepsisi veya ateşe dayanıklı (payreks)
kap kullanın.
Rostoluk etlerde, kabın içine biraz et suyu eklemenizi
ve lezzet katması için pişirme sırasında ara sıra bu
suyu etin üzerinde gezdirmenizi öneririz. Et pişince,
10-15 dakika daha fırında bekletin veya alüminyum
folyoya sarın.
Eti ızgarada pişirmek istediğinizde, her yerinin eşit
oranda pişmesi için her yerinden eşit kalınlıkta
kesmelisiniz. Çok kalın et parçalarının pişmesi daha
uzun sürer. Etin dışının yanmasını önlemek için, tel
rafın konumunu alçaltarak, eti ızgaradan daha uzağa
alın. Eti, pişirme süresinin üçte ikisine geldiğinizde
çevirin.
Etin pişme sularını toplamak için, etin konulduğu
ızgaranın hemen altına, içine yarım litre su konulmuş
bir tabak yerleştirin. Gerektie su ekleyin.
TR
19
PİİRME TABLOSU
YEMEK TARİFİ İLEV
ÖN
ISITMA
SICAKLIK
(°C)
PİİRME
RESİ (Dk.)
SEVİYE VE
AKSESUARLAR
Mayalı kekler
PASTR
- 160-180 30-90
2/3
Evet 160 - 180 30 - 90
4
1
Kremalı pasta
(
cheese cake, strudel, meyveli turta)
PASTR
- 160 – 200 30 - 85
3
Evet 160–200 35 - 90
4
1
Çörekler/küçük tartlar
PASTR
- 170 – 180 15 - 45
3
Evet 160 - 170 20 - 45
4
1
Evet 160 - 170 20 - 45 ***
5
3
1
Profterol çöreğ
Evet 180 - 200 30 - 40
3
Evet 180 - 190 35 - 45
4
1
Evet 180 - 190 35 - 45 ***
5
3
1
Beze
Evet 90 110 - 150
3
Evet 90 130 - 150
4
1
Evet 90 140 - 160 ***
5
3 1
Pizza (ince, kalın, focaccia)
PIZZ A
- 220 - 250 20 - 40
2
Evet 220 - 240 20 - 40
4
1
Evet 220 - 240 25 - 50 ***
5
3
1
Somun ekmek 1 kg
BREAD
- 180 - 220 50 - 70
2
Küçük ekmek
BREAD
- 180 - 220 30 - 50
2
Ekmek Evet 180 - 200 30 - 60
4
1
Dondurulmu pzza
PIZZ A
Evet 250 10 - 20
3
Evet 250 10 - 20
4
1
Tuzlu kekler
(
sebzeli turta, k)
Evet 180 - 190 40 - 55
2 / 3
Evet 180 - 190 45 - 60
4
1
Evet 180 - 190 45 - 70 ***
5
3 1
MANUEL
İŞLEVLER
ECO
Conventional (Alt ve
üstten ısıtma)
Grill (Izgara) Turbo Grill (Turbo Izgara)
Forced Air (Fanlı Hava
Dolaşımı)
Convection Bake
(Konveksiyonlu)
Eco Forced Air (Eko Fanlı Hava)
OTOMATİK
İŞLEVLER
MEAT
POULT
CASSE
BREAD
PIZZ A
PASTR
Meat (Et) Poultry (Tavuk)
Casserole (Tencere
yemeği)
Bread (Ekmek) Pizza (Pizza) Pastry (Pasta)
AKSESUARLAR
Raf
Fırın tepsisi veya rafın
üzerinde kek kalı
Tabak / fırın tepsisi / rafın
üzerinde fırın tepsisi
Damlama kabı
İçerisine 500 ml su
konulmuş tabak
Fırın tepsisi
20
YEMEK TARİFİ İLEV
ÖN
ISITMA
SICAKLIK
(°C)
PİİRME SÜRESİ
(Dk.)
SEVİYE
VE AKSESUARLAR
Mlföy tatlısı/Mlföy krakerler
Evet 190 - 200 20-30
3
Evet 180-190 20-40
4
1
Evet 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lazanya/sue
CASSE
- 190-200 40 - 65
3
Fırında makarna/fırın rulo
makarna
CASSE
- 190-200 25 - 45
3
Kuzu/dana/sığır/domuz 1 kg
MEAT
- 190 - 200 60 - 90
3
Tavuk/tavşan/ördek 1 kg
POULT
- 200-230 50 - 80
3
Hindi/kaz 3 kg
POULT
- 190 - 200 90 - 150
2
Fırında balık / kağıtta
(
fileto, bütün)
Evet 180 - 200 40 - 60
3
Dolmalar
(
domates, kabak, patlıcan)
Evet 180 - 200 50 - 60
2
Kızarmı ekmek - 3 (ksek) 3 - 6
5
Balık fleto/dlm - 2 (Orta) 20-30 *
4
3
Soss/kebap/przola/hamburger -
2 - 3
(Orta-Yüksek)
15 - 30 *
5
4
Tavuk fırın 1-1,3 kg - 2 (Orta) 55 - 70 **
2
1
Az pişmiş rozbif 1 kg - 2 (Orta) 35 - 50 **
3
Kuzu budu/pa - 2 (Orta) 60 - 90 **
3
Fırın patates - 2 (Orta) 35 - 55 **
3
Sebze graten - 3 (ksek) 10 - 25
3
Lazanya ve et Evet 200 50-100 ***
4
1
Et ve patates Evet 200 45-100 ***
4
1
Balık ve sebzeler Evet 180 30 - 50 ***
4
1
Komple yemek:
Turta (sev. 5) / lazanya (sev. 3) / et (sev.
1)
Evet 190 40-120 ***
5
3 1
MANUEL
İŞLEVLER
ECO
Conventional (Alt ve
üstten ısıtma)
Grill (Izgara) Turbo Grill (Turbo Izgara)
Forced Air (Fanlı Hava
Dolaşımı)
Convection Bake
(Konveksiyonlu)
Eco Forced Air (Eko Fanlı Hava)
OTOMATİK
İŞLEVLER
MEAT
POULT
CASSE
BREAD
PIZZ A
PASTR
Meat (Et) Poultry (Tavuk)
Casserole (Tencere
yemeği)
Bread (Ekmek) Pizza (Pizza) Pastry (Pasta)
AKSESUARLAR
Raf
Fırın tepsisi veya rafın
üzerinde kek kalı
Tabak/Fırın tepsisi/rafın
üzerinde fırın tepsisi
Tabak
İçerisine 500 ml su
konulmuş tabak
Fırın tepsisi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HOTPOINT/ARISTON FI7 871 SC IX HA Use & Care

Tip
Use & Care