EKMEK PİŞİRME MAKİNELERİ ÜZERİNE
• Bu makinenin özelliği yoğurma, hamurun dinlendirilmesi ve pişirilmesi gibi tüm işlemlerin, aynı yerde,
tasarruf içinde aynı kapta yapılmasından kaynaklanmaktadır. Bu ekmek pişirme makinesi ile mükemmel
ekmekler pişirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken önerileri uygulamanız ve temel prensiplere anlayıp uymanız.
İÇİNDEKİLER
• 2 Yoğurma kancası (3)
• 1 Ölçüm kabı
• 1 Ölçüm kaşığı
• Tarifelerde kullanılan tüm şeker, yağ ve diğer miktarlar makinenin yanında gelen ölçüm kaşığının dozlarına
göre ayarlanmıştır.
Büyük uç 15ml = Yemek kaşığı
Dar uç = 5 ml = Yemek kaşığı
• Pişirme kalıbını (2) düzgün bir biçimde makinenin içine oturturun, dişlerin yoğurucularla doğru şekilde
temas etmesini sağlayınız. Ardından yoğurma kancalarını (3) takınız. Döngü yönü mühim değildir. Yoğurma
kancalarını takarken yoğurucuları kitlenene kadar çeviriniz.
AYAR TUŞLARI
• START/STOP (ÇALIŞTIR/DURDUR) (12):Programı çalıştırır. İşlem anında programı durdurmak için bu
tuşu 3 saniye basılı tutunuz. Ardından cihaz otomatik olarak Program 1 geçer.
• FARBE (RENK) (13): Kabuk rengini seçmek için açık, orta ve koyu arasında seçebilirsiniz. LCD-
Ekranındaki (16) ok seçmiş olduğunuz rengi göstermektedir. BREADMIX-Programı (Hazır ekmek tarifeleri)
için kabuk rengi seçimi mümkün değildir.
• GRÖßE (BOYUT) (14): Ekmek boyutunu ortalama 1000 g ile 1250 g arasında seçebilirsiniz. Küçük ok
yaptığınız seçimi göstermektedir.
• AUSWAHL (SEÇİM) (15): Ana seçim tuşu. Bu tuşa bastığınızda tüm programı teker teker seçebilirsiniz.
• ZEIT (ZAMAN) (16) Zaman ayarı (yükseltme)
• ZEIT (ZAMAN) (17) Zaman ayarı (küçültme)
PROGRAMLAR
• STANDARD (STANDART): Cihaz açıldığında gösterilen taban program. Beyaz ekmek ve buğdaylı ekmek
için uygulanan program. tarifelerin büyük bir kısmı bu programda hazırlanmaktadır.
• KURZ (KISA): Bu program kisa olmakla beraber ekmeği daha hızlı hazırlamaktadır.
DİPNOT: Bu ayarda ekmeğin büyüklüğünü değiştirmek mümkün değildir.
• FRANZÖSISCH (FRANSIZ TİPİ):Bu program STANDARD programdan biraz daha uzun sürmekçedir. Bu
programda ekmek daha uzun yoğrulmaktadır ve hamurun dinlendirilmesi daha uzun sürmektedir, böylelikle
Fransız tipi ekmeğin karakteristik hafif yapısı ve rengi oluşmaktadır.
DİPNOT: Bu ayarda ekmeğin büyüklüğünü değiştirmek mümkün değildir.
• SCHNELL (ÇABUK): Bu mod KISA-programa benzemektedir ve adımlar daha kısa olup ekmek daha hızlı
hazırlanır.
DİPNOT: Bu ayarda ekmeğin büyüklüğünü değiştirmek mümkün değildir.
Kabartma-Fonksiyonu ekmekte boşluk olmasını önler ve buna uygun tarifeler içindir
• VOLLKORN (ÇOK BUĞDAYLI EKMEK): Bu fonksiyon yoğurma işlemini ve hamurun dinlenme süresini
uzatmaktadır ve böylelikle boşluk oluşumunu önlemektedir. Çok buğdaylı ekmek ve un için uygundur.
•KUCHEN (PASTA): Pasta hamuru hazırlamak için uygun program.
Tip: Bu fonksiyonda kabuk rengini belirleyebilirsiniz.
• TEIG (HAMUR): Tüm yoğurma ve dinlendirme adımları uygulanabilir- Pişirme işlemi hariç
YARDIM: Bu ayarda ekmeğin büyüklüğünü ve kabuğun rengini değiştirmek mümkün değildir
•BACKEN (PİŞİRME): Kendiliğinden pişirme: Tatlı ekmek hazırlamak için ve evvelden hazırlanmış hamur için
vs.
• MARMELADE (REÇEL): Karıştırma ve ısıtma programı reçel hazırlamak için uygundur.
• BROTMISCHUNG (EKMEK KARIŞIMI): Hazır ekmek karışımları için özel program.
İÇİNDEKİLER
• Ekmek hazırlamada en önemli olan unsur içine kattığınız besin maddeleridir. Bu konumda önemli olan
kural: En iyi maddeler-en iyi sonuç, kötü kalitede maddeler - kötü sonuç.
Misal: İyi kalitede maya ile iyi kalitede un ile soğuk suyu cihaza koyup karıştırırsanız, yine de karışım
kabaracaktır! Cihazın içinde hamurun kabarmasını engelliyecek hiç bir şey bulunmamaktadır. Buna rağmen
ekmek oluşmazsa suç ekmek pişirme makinesinde değildir.
Neden içine kattığınız besin maddelerindedir. Sizin değerli zamanınızdan tasarruf etmek için, ekmek
kızartmada kullanılan her madde için önemli bilgi hazırladık.
• UN: Ekmek kızartmada kullanılan en önemli madde unun içinde bulunan Gluten adındaki Protein'dir. Bu
Protein ekmeğin formunu korumasını sağlar ve ayrıca mayanın oluşturduğu karbondioksiti bağlamasını
sağlar. ‚Nişastalı un' demek yüksek miktarda Gluten bulunduğunu göstermektedir. Bu un büyük ihtimalle
Sert buğdaydan üretilmiştir ve bu yüzden ekmek üretimi için çok uygundur.
• KAHVE RENGİ UN (veya ÇİFTÇİ UNU): Kahve rengi un ortalama 85% Buğday tohumu içermektedir.
Buğday tohumunun üzerinde bulunan kabuğun büyük kısmı çıkartılmıştır. Sadece kahve rengi undan
üretilen ekmekler bu yüzden beyaz ekmeklerden daha küçük olurlar, çünkü Glutein miktarı çok daha
düşüktür. Ancak tadları kara ekmekten daha lezzetlidir ve dahada hafiftir.
Daha iyi sonuçlar elde etmek için, un satın alırken kuvvetli ve daha çok öğütülmüş unları almaya özen
gösterin.
• ÇOK BUĞDAYLI VE SAÇMALI EKMEK veya ÇOK BUĞDAYLI UN: Bu un türü içinde orijinal buğday
tohumunu ve buğdayın dış kısmında bulunan sert kabuğunu da içermektedir. Kahve rengi unda olduğu gibi
kuvvetli ve çok küçük öğütülmüş olan bu un ekmek pişirmek için de uygundur. Unda bulunan buğday
kabuk tozu Glutein çıkışını yavaşlattığından ekmeklerin boyları beyaz ekmeklerden daha küçük olup
ekmekler daha sert olmaktadır.
• MAYA hamurun içinde bulunan ve yaşayan bir organizmadır. Maya sodyumdioxid kabarcıkları oluşturup
hamurun genişlemesini sağlar. Ekmek pişirme makineleri için en uygun Maya kağıt torbacıklarda satılan
kuru maya dır. Bu maya fermantasyon için şeker gerektirmemektedir. Bu yüzen ekmekteki şeker miktarını
kolayca ve yan etkisi olmadan azaltabilmektedir. Tüplerde ve konservelerde satılan mayaların kullanılmaması
önerilmektedir. Bu mayalar açıldıktan sonra etkisini çabuk kaybeder. Torbada satılan maya nem kapmaya
çok eğilimlidir, bu yüzden açıldıktan sonra bir gün içinde tüketilmesi önerilir.
• TUZ: Ekmeğe tat verir aynı zamanda mayanın etkisini azaltmada, canlı organizmanın azaltılmasında
kullanılabilmektedir.
• TEREYAĞI (benzeri) tadı kuvvetlendirir ve ekmeği daha yumuşak yapar. Alternatif olarak margarin veya
zeytin yağı kullanabilirsiniz. Az yağlı ürünleri kullanmayınız, bunların içinde 40% yağ bulunmaktadır ve bu
yüzden etkisi daha az dır
• ŞEKER ekmeğin tadını kuvvetlendirir ve kabuğunun daha koyu olmasını sağlar.
Yardim: Torbada satılan mayaların bir çoğu şeker katkısı gerektirmemektedir
• SU: Mümkünse yumuşak su kullanınız, ancak sert su ile de ekmek pişirme makinesi iyi ekmek
hazırlamaktadır. En uygun su sıcaklığı hakkında çok fikir yürütülmektedir. Cevabı çok basittir. Elinizi suya
soktuğunuzda elinize su soğuk geliyorsa, doğru sıcaklık demektir. Suyu daha evvelden ısıtmanıza gerek
yoktur. Musluktan çıkan suyun çok soğuk olduğunu düşünüyorsanız, suyun 1 saat mutfakta ısınmasını
bekledikten sonra kulanınız. Suyu ısıttığınızda Mayada bulunan bakteriler evvelden imha edilebilir
• BAŞKA BESİN MADDELERİ, her şeyi içerebilir. Kuru meyve, peynir, yumurta, fındık, yoğurt başka buğday
türleri. Çavdar unu, mısır unu, bitkiler ve baharatlar gibi vs. En iyi sonuçları elde etmek için, dikkat edilmesi
gereken birçok kural bulunmaktadır. Nemlilik oranına dikkat ediniz ve uygun biçimde ayarlayınız. Peynir, süt,
taze meyve gibi besin maddeleri çok su içermekte ve ekmeğin taze görünümünü belirlemektedir.
• İlk olarak Parmesan peyniri. Süt tozu veya kuru meyve gibi kuru maddeler kullanabilirsiniz. Cihazın
kullanımına alıştıktan sonra, kendiliğinizden hamurun fazla ıslak veya kuru görünüp görünmediğini anlayıp
daha fazla un veya su katabilirsiniz. Kattığınız maddelerinde tuz içerdiğini lütfen unutmayınız. Tuz mayanın
gelişme gücünü yavaşlatabilir. Kattığınız maddeler sulu yoğurt gibi vs. veya toz şeklinde baharat gibi vs. ise
bunları hemen başta karıştırabilirsiniz. Fındık veya kuru meyveler gibi besin maddeleri cihaz pip sesinle
haber verdikten sonra katınız. Pişirme sürelerini
PİŞİRME SÜRESİ
adlı tablodan okuyabilirsiniz.
TR
TR
TR
TR
203 204