Tefal YG6501 - Delices El kitabı

Tip
El kitabı

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

10
Önce çevre koruması!
i
Cihazınız yeniden kazandırılabilir veya geri dönüşümü sağlanabilir unsurlara sahiptir.
Bu amaca yönelik toplama noktalarına bırakın.
GÜVENLİK TALİMATLARI
Cihazınızı ilk defa kullanmadan önce bu talimatları dikkatlice okuyun ve ileride ihtiyacınız
olduğunda başvurmak üzere saklayın. Tefal, cihazın uygunsuz kullanımından doğabilecek
her türlü sorumluluğu reddetmektedir.
Bu cihaz, düşük voltaj, elektromanyetik uyumluluk, gıdalarla temas eden maddeler ve çevre
korunmasına yönelik düzenlemelerle uyumludur.
• Bu cihaz fiziksel, duyusal veya zihinsel engeli olan (erişkin veya çocuk) veya cihaz hakkında hiçbir
tecrübe veya bilgisi olmayan şahıslar tarafından, güvenliklerinden sorumlu bir kişinin gözetimi
altında olmadıkları veya bu kişi tarafından cihazın kullanımı konusunda eğitilmedikleri takdirde
kullanılmamalıdır.
• Çocukların cihazla oynamamalarına dikkat edilmelidir.
Cihazın voltaj gücünün, şebekenizle uyumlu olduğunu kontrol edin. Herhangi bir bağlantı
hatası durumunda, cihaz garanti kapsamı dışında kalacaktır.
Cihaz yalnızca ev içinde kullanım amaçlı olarak tasarlanmıştır. Ticari amaçla kullanılması veya
talimatlara uygun olmayan şekilde kullanılması halinde, üretici sorumluluk kabul etmez, cihaz
garanti kapsamı dışında kalır.
• Bu cihaz aşağıda belirtilen amaçlarla kullanılamaz, aksi halde garanti kapsamı dışında kalacaktır:
- mağazalarda, bürolarda ve diğer çalışma ortamlarındaki personel ayrılmış mutfaklarda
kullanım,
- Otel, motel veya konaklama amaçlı diğer alanlarda müşteriler tarafından kullanım,
- Bed and Breakfast konaklama alanlarında veya benzer alanlarda kullanım.
• Kullandıktan sonra veya temizlerken, cihazınızın fişini prizden çıkarın.
Düzgün bir şekilde çalışmaması veya hasar görmüş olması halinde cihazı kullanmayın.
Bu durumda Tefal yetkili servisine başvurun (liste aşağıda verilmiştir).
Cihazı ısı kaynakları veya sıcak bir fırının yakınına yerleştirmeyin, ciddi şekilde hasara neden
olabilir.
Normal temizleme ve kullanım dışındaki tüm müdahalelerin Tefal yetkili servisi tarafından
gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
• Cihazı veya besleme kablosunu asla su veya herhangi başka bir sıvı içine sokmayın.
• Çocukların besleme kablosuna erişmesine izin vermeyin.
Cihazın bağlantısını gerçekleştireceğiniz prizin topraklı bir priz olması gerekmektedir. Uzatma
kablosu kullanmanız halinde, topraklı olmasına dikkat edin.
• Besleme kablosunun sıcak veya keskin yüzeylerin civarında bulundurulmaması gerekmektedir.
Besleme kablosu veya fişi hasar görmüş olan cihazı kullanmayın. Her türlü olası tehlikenin
engellenmesi amacıyla, bu unsurların yetkili bir Tefal merkezi tarafından değiştirilmelerini
sağlayın (aşağıda verilen listeye bkz.).
Güvenliğiniz için, yalnızca cihazınızla uyumlu olan Tefal aksesuarlarını ve yedek parçalarını
kullanın.
Tüm cihazlar sıkı kalite kontrolüne tabi tutulmaktadırlar. Cihazlar üzerinde kullanım testi
gerçekleştirilmektedir, cihaz üzerinde tespit edilebilecek olan izlerin nedeni budur.
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page10
11
EN
TR
BG
RO
EL
1 Kapak
2 Buhar çıkış delikleri
3 Cam kase yuvaları
4 Taban
5 Hazırlama kabı kapağı
6 Süzgeçler
7 Süzgeç tutma yeri
8 Ultra dayanıklı hazırlama kabı
Kontrol paneli
9
LCD ekran
a Zaman gösterge ekranı
b Devam etmekte olan işlem ekranı
c Program ekranı
10
OK butonu
11 On/Off butonu
12 Zaman ayarı (-)
13 Zaman ayar (+)
Tanım
Tavsiyeler
İlk kullanımdan önce
Tüm ambalaj unsurlarını, cihazın iç ve dış kısmındaki etiketleri çıkarın
- fig.1.
Hazırlama kaplarını, kapakları ve süzgeçleri sabunlu sıcak suyla veya bulaşık
makinesinde yıkayın
- fig.2. Cihazın kapağının sıcak sabunlu suyla
yıkanması gerekmektedir. Kasenin içini temizlemek için, süngerle silinmesi
yeterlidir - süngerin aşındırıcı tarafını kullanmamaya dikkat edin, yüzeylere
zarar verebilirsiniz. Aşındırıcı özellikte temizlik–maddesi kullanmayın.
Cihazın gövdesini asla su içine sokmayın.
Kullanım sırasında
Cihazı yerini kullanım halindeyken değiştirmeyin, kapağı açmayın.
Cihazı titreşime (çamaşır makinesi) veya hava akımlarına maruz
kalabileceği yerlere yerleştirmeyin. Başarılı sonuçlar elde edebilmek
için, bu tavsiyelere uyun.
• Cihazınızı oda sıcaklığında kullanın. Başarılı sonuçlar elde edilebilmesi
için, ideal ısı 20°C & 25°C arasındadır. 20°C altında, daha iyi sonuç elde
edilmesi için fermantasyon işlemi süresi artar. 25°C üzerinde,
fermantasyon süresi azalabilir.
İşlem sonunda
İşlem sırasında, süzgecin şeklinde değişiklik oluşabilir: süzgeç halen
daha ıslak ise, gergin halde bırakılabilir. Kuruduğunda başlangıç şeklini
alır.
Hazırlama kapları, süzgeçler ve kapaklar,yalnızca yoğurt hazırlanmasına yönelik
olarak tasarlanmıştır. Bu unsurları, buzluk veya derin dondurucu içine koymayın.
Mikrodalga fırın veya fırın içinde kullanmayın.
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page11
12
Malzeme seçimi
Süt
Hangi sütü kullanmalısınız?
Tüm tariflerimiz (aksi ifade edilmediği sürece) inek sütüyle hazırlanır.
Soya sütü gibi bitkisel sütler,koyun, keçi sütü ve günlük süt de
kullanabilirsiniz, ancak bu durumda yoğurdun akışkanlığı kullanılan
süte göre değişiklik gösterecektir. Çiğ süt veya uzun ömürlü süt ve
aşağıda sayılan bütün sütler, uygulama için uygundur:
Uzun ömürlü süt: Uzun ömürlü tam yağlı sütlerden daha koyu
yoğurtlar elde edilir. Yarım yağlı sütlerden daha sulu yoğurtlar elde
edilecektir. Ancak, yarım yağlı süt kullanabilir ve arzuladığınız kıvamı
elde edinceye dek, yoğurdunuzu bir ila üç saat boyunca süzebilirsiniz.
Pastörize süt: Bu sütten krem kıvamında, ince kaymaklı yoğurt elde
edilir.
Çiğ süt (çiftlik sütü): Kaynatılması gerekmektedir. Uzun süre boyunca
kaynamaya bırakılması tavsiye edilir. Bu sütün kaynatılmadan
kullanılması tehlikeli olabilir. Sütü cihazınızda kullanmadan önce
soğumasını bekleyin. Çiğ sütle hazırlanmış olan yoğurtların maya
olarak kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Süt tozu: Süt tozu kullanımı oldukça kremsi yoğurt elde edilmesini
sağlar. Üreticinin kutusu üzerindeki talimatlarına uyun.
Maya
Maya şu şekilde elde edilir:
- Son kullanma tarihi olabildiğince uzak olan, marketlerden satın alınan
sade taze yoğurt, yoğun kıvamlı bir yoğurt elde etmeniz için daha fazla
mayalayıcı unsura sahip olacaktır.
- Kısa sürece önce hazırlanmış olan yoğurt – bu yoğurdun kısa bir süre
önce hazırlanmış, sade yoğurt olması gerekmektedir. Bu işleme
mayalama işlemi adı verilir. Beş adet mayalamayı takiben, kullanılan
yoğurt mayalayıcı özelliklerini kaybetmeye başlar ve elde edilen
yoğurdun kıvamı daha sulu bir hal alır. Bu nedenle, dışarıdan yoğurt
satın alarak yeniden başlamanız gerekecektir.
Yarım yağlı süt Tam yağlı süt Çiğ süt
Akışkan Sıkı
Kaynatılması
gerekmeyen
sütleri tercih
edin(uzun ömürlü
pastörize süt veya
günlük süt).
Çiğ süt (taze süt)
kaynatılmalı ve
soğutulmalı,
üzerinde biriken
kaymağı
alınmalıdır.
Kaynamış süt
kullanıyorsanız,
mayayı
eklemeden önce
oda sıcaklığına
dönmesini
bekleyin.
Mayalanmayı
sağlayan
bakterilerin imha
edilmemesi için,
oda sıcaklığında
süt kullanın.
Başarılı sonuçlar elde etmeniz için, işte takip etmeniz gereken birkaç kural.
Düşük ısı ve uzun fermantasyon, işin sırrı burada!
Yoğurda dönüşecek olan karışımın, belli bir süre boyunca, doğru ısıda fermente olması
gerekmektedir.
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page12
13
EN
TR
BG
RO
EL
Kendi yoğurdunuzu hazırlayın
1 lt. kap için karışım hazırlanması
• 1 litre süte (bkz. malzeme seçimi) ve 80 gram veya 1 dolu yemek kaşığı
yoğurda (bkz. malzeme seçimi) ihtiyacınız olacak.
• Geniş bir kase içine 1 litre sütü boşaltın ve yoğurdu ekleyin.
• İyi bir karışım elde edinceye dek, bir çatal yardımıyla karıştırın.
• Karışımı direkt olarak kap içine koyun
- fig.3
ve kapağı kapatın
- fig.4
.
Yoğurdu süzmeyi arzu ediyorsanız, lütfen süzme yoğurt
hazırlanmasına ilişkin talimatlara bkz. (bkz. Süzme yoğurt
hazırlanması)
İkinci bir kap daha hazırlamayı arzu ediyorsanız, aynı işlemi tekrar edin.
Cihazınızı çalıştırın
Doldurulmuş yoğurt kaplarını cihaza yerleştirin (kapaklarıyla birlikte)
- fig.5.
• Cihazın kapağını kapatın
- fig.6.
• Cihazın fişini prize takın
- fig.7.
• On/Off düğmesine basın .
• Belirlenen süre yanıp söner: 8 saat.
Gerekirse, arzuladığınız kıvam ve lezzet ayarı için, süreyi – ve +
tuşlarıyla ayarlayın.
tuşunu kullanarak onaylayın.
• İşlem başlar.
Fermantasyon süresi
Yoğurt, kullanılan malzemelere ve arzulanan sonuca bağlı olarak 6 ila
12 saat arasında fermantasyon gerektirir. Fermantasyon süresi ne
kadar uzun tutulursa, yoğurdun kıvamı o denli koyu olacaktır.
İşlem sonu ve soğutma
İşlem sonu 3 adet bip sesi ile haber verilir. 5 dakika sonunda, cihaz
kendiliğinden kapanır. Bip sesini durdurmak için tuşunu kullanın.
Anahtara basılı tutulması, menüye dönülmesini sağlar. – ve + tuşlarına
basarak ve tuşuyla onaylayarak zaman ayarlanabilir.
• Cihazın fişini prizden çıkarın.
İşlem sonunda, yoğurdu tüketmeye başlamadan önce, kıvamını bulması
için en az bir saat boyunca buzdolabına koyun.
Yoğurt, buzdolabında 12 saat bekledikten sonra en iyi kıvamına erişir.
Muhafaza edilmesi
Doğal yoğurt, buzdolabında maksimum yedi gün boyunca muhafaza
edilebilir.
6 saat 7 saat 8 saat 9 saat
10 saat 11 saat 12 saat
Akışkan Sıkı
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page13
14
Kendi süzme yoğurdunuzu hazırlayın
1 lt. kap için karışım hazırlanması
• 1 litre süte (bkz. malzeme seçimi) ve 80 gram veya 1 dolu yemek kaşığı
yoğurda (bkz. malzeme seçimi) ihtiyacınız olacak.
• Geniş bir kase içine 1 litre sütü boşaltın ve yoğurdu ekleyin.
İyi bir karışım elde edinceye dek, bir çatal yardımıyla karıştırın (yavaş
karıştırmanız gerekmemektedir).
Süzgeci fermantasyon pozisyonunda (aşağı pozisyon) yoğurt kabı
içine yerleştirin
- fig.8.
Karışımı,doğrudan, daha önceden hazırlanmış olan kap içine
yerleştirilmiş süzgece koyun
- fig.9
. Süzgeç üzerindeki dudak kısmının
seviyesini aşmayın (karışımı yaymak için bu kısmı kaldırmanız
gerekecek). Kapağı kapatın
- fig.10
.
Cihazınızı çalıştırın
Doldurulmuş yoğurt kaplarını cihaza yerleştirin (süzgeç ve kapaklarla
birlikte)
- fig.11.
• Cihazın kapağını kapatın
- fig.12.
• Cihazın fişini prize takın
- fig.7.
• On/Off düğmesine basın .
• Belirlenen süre yanıp söner: 8 saat.
Gerekirse, arzuladığınız kıvam ve lezzet ayarı için, süreyi – ve +
tuşlarıyla ayarlayın.
tuşunu kullanarak onaylayın.
• İşlem başlar.
Fermantasyon süresi
Yoğurt, kullanılan malzemelere ve arzulanan sonuca bağlı olarak 6 ila
12 saat arasında fermantasyon gerektirir.
İşlem sonu ve soğutma
İşlem sonu 3 adet bip sesi ile haber verilir. 5 dakika sonunda, cihaz
kendiliğinden kapanır. Bip sesi 30 saniye kadar devam eder. Bip sesini
durdurmak için . tuşunu kullanın. Anahtara basılı tutulması, menüye
dönülmesini sağlar. – ve + tuşlarına basarak ve tuşuyla onaylayarak
zaman ayarlanabilir.
• Cihazın fişini prizden çıkarın.
6 saat 7 saat 8 saat 9 saat
10 saat 11 saat 12 saat
Akışkan Sıkı
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page14
15
EN
TR
BG
RO
EL
Süzme İşlemi, soğutma
Hazırlama işlemi sona erdiğinde, süzgeci kaldırın ve 180° döndürün,
ardından yoğurt kabı içine yerleştirin, bu süzme pozisyonudur
- fig.13-14
. Kapağını kapatın.
Buzdolabı içinde 3 saat boyunca süzme işlemini bekleyin, damak
tadınıza göre bu işlemi 12 saate dek uzatabilirsiniz. koyu kıvamlı
yoğurt elde etmek istiyorsanız, bütün bir gece boyunca buzdolabında
bırakabilirsiniz.
Yoğurt, buzdolabında 12 saat bekledikten sonra en iyi kıvamına erişir.
Süzme işlemi sona erdiğinde, haznedeki sıvıyı boşaltın. Süzgeci, yoğurt
kabı içine yerleştirin ve kapağını kapatın. Süzülmüş yoğurdu
buzdolabına koyun.
• Süzgeç içinde kesici bir nesne kullanmayın
- fig.15.
.
* Yoğurt veya peynir altı suyu (kesilmiş süt) hazırladığınızda, duruma göre koyu ve
gevşek kıvamlı olan bu karışım sağlığa zararlı değildir, aksine birçok mineral içerir.
Hazırlanışı
Süzme yoğurdun soğuk yerde muhafaza edilmesi ve yedi gün içinde
tüketilmesi gerekmektedir.
Bakım
• Cihazı temizlemeden önce, fişini daima prizden çıkarın.
Cihazın gövdesini asla su içine sokmayın. Islak bez ve sıcak sabunlu
suyla temizleyin. Özenli bir şekilde durulayın ve kurulayın.
Tüpleri, kapakları ve süzgeçleri sıcak sabunlu suyla veya bulaşık
makinesi içinde yıkayın
- fig.2.
• Cihazın kapağı sıcak sabunlu suyla temizlenebilir.
Tabanın içinin temizliği için, ıslak süngerle silinmesi yeterli olacaktır.
Süzgeci kullandıktan hemen sonra yıkayın. Elde yıkıyorsanız, açık
havada kurutun.
Süzme süresi (soğumuş)
Sütün plazmasını
düzenli olarak
boşaltın.
Çok sulu
Sulu Susuz
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page15
16
SORUNLAR OLASI NEDENLER ÇÖZÜNÜM
Yoğurt son derece cıvık bir
kıvama sahip.
Toz süt kullanmadan, yarım
yağlı veya yağsız süt
kullanımı (tek başına
kullanılan süt protein
açısından yeterince zengin
değildir).
Toz sütle veya tam yağlı
sütle hazırlanmış bir kase
(yağsız süt ile iki adet)
yoğurt ekleyin.
• Fermantasyon sırasında
cihazın hareket ettirilmesi,
darbeye veya titreşime
maruz kalması.
• İşlem sırasında cihazın
kapağını açmayın.
• Buzdolabı üzerine
koymayın.
• Fermantasyon artık devam
etmiyor.
• Soğuk yoğurdu veya
kullanılan mayayı değiştirin
• Soğuk yoğurdun veya
kullanılan mayanın kullanma
tarihini kontrol edin.
• Cihazın kapağı çalışırken
açılmış.
• İşlem sona ermeden,
tüpleri yerinden
çıkarmayın veya cihazın
kapağını açmayın
(minimum sekiz saat).
• Çalışır durumdayken, cihazı
hava akımlarına maruz
bırakmayın.
• Fermantasyon süresi çok
kısa.
• Zaman sayacını kullanarak,
fermantasyon süresini
arttırın.
Yoğurt son derece cıvık bir
kıvama sahip.
Tüpler iyi bir şekilde
yıkanmamış/durulanmamış.
Hazırlanan karışımı tüplere
doldurmadan önce, tüplerin
içinde herhangi bir yabancı
madde veya temizlik
maddesi kalıntısı olmadığını
kontrol edin.
Yoğurt son derece asitli bir
tada sahip.
• Fermantasyon süresi aşırı
uzun.
• Bir sonraki işlem için,
fermantasyon süresini kısa
tutun.
Fermantasyonun sonunda
yoğurdun üzerinde veya
yanlarında serum adı verilen
sıvı oluşuyor.
• Aşırı fermantasyon.
• Fermantasyon süresini
kısaltın ve/veya toz süt
ekleyin.
Sorun tespiti
Tatmin etmeyen sonuç alınması
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page16
17
EN
TR
BG
RO
EL
İşletim sorunları
SORUNLAR OLASI NEDENLER ÇÖZÜNÜM
Cihaz çalışmıyor. • Bağlantı.
• Öncelikle cihazın
bağlantısını kontrol edin.
Cihazın fişi düzgün bir
şekilde prize takılmış
durumda, ancak cihaz
çalışmıyor.
• Teknik sorun.
• Çalışma halindeyken cihazı
yerinden hareket
ettirmeyin.
• Buzdolabı üzerine
koymayın. Satıcınız veya
yetkili Tefal servisiyle
bağlantı kurun.
Fermantasyon süresini
ayarlarken hata yaptım.
• Başlangıç menüsüne geri
dönmek için, tuşuna
basılı tutun. Ardından
zamanı ayarlayabilirsiniz –
dikkat, işlem baştan
başlayacaktır!
TEFAL634-Yaourtiere_Delices_2653219_TEFAL598 24/08/11 16:16 Page17
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50

Tefal YG6501 - Delices El kitabı

Tip
El kitabı
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: