Moulinex YG2301, YG2315, YG231E32 El kitabı

  • Merhaba, ben bu belgeyi okudum ve YOGURTEO yoğurt makinesi hakkında sorularınızı yanıtlamaya hazırım. Bu kılavuz, cihazın kullanımı, bakımı ve sorun giderme gibi konularda size yardımcı olacaktır. Ayrıca, yoğurt yapımı için farklı tarifler hakkında da bilgi bulacaksınız.
  • Cihazı kullanmadan önce ne yapmalıyım?
    Yoğurt yapımında hangi tür süt kullanılmalı?
    Yoğurt mayası (ferment) nasıl seçilir?
    Yoğurtlar ne kadar süre saklanmalıdır?
53
52
GÜVENLİK ÖNERİLERİ
• Düşmesi ve üzerinde gönür hasar olması ya da cihazın
anormal çalışması halinde cihazı kullanmayın. Güvenliği
sağlamak amacıyla bu parçaların yetkili Servis Merkezi
tarafından değiştirilmesi gerekmektedir.
• Güç kordonu zarar görmüşse tehlikeden kaçınmak için üretici
rma, yetkili bir Satış Sonrası Servis veya bu niteliklere sahip
bir kişi tarafından değiştirilmelidir.
• Gözetim altında olmaları, cihazın güvenli şekilde kullanımına
ilişkin talimatlar verilmesi ve gerekli tehlikelerin anlaşılması
halinde cihaz 3 yaş ve üzeri çocuklar tarafından kullanılabilir. 8
yaş ve üzerinde olmadıkları ve gözetim altında
bulundurulmadıkları sürece temizlik ve kulla bakım
işlemleri çocuklar tarafından gerçekleştirilmemelidir. Cihazı ve
kordonunu 3 yaş altı çocukların eremeyeceği yerlerde
saklayın.
• Gözetim altında bulundurulmadıkları veya güvenlikten
sorumlu bir kişi tarafından cihazın kullanımına ilişkin talimatlar
verilmediği takdirde, bu cihaz ziksel engeli bulunan ya da
kısıtlı duyusal ve zihinsel becerilere sahip kişilerce
kullanılmamalıdır.
• Cihazla oynamaklarından emin olmak için çocuklan
gözetim altında tutulmalıdır.
• Isıtma elemanın yüzeyi cihazın kullanılmasının ardından artık
ısıya maruz kalır.
• Bu cihaz yalnızca evde, evsel amaçlarla kullalmak üzere
tasarlanmıştır. Cihaz ağıda belirtilen uygulamalarda
kullanılmalıdır ve mağaza, os ve diğer çalışma ortamlarının
personel mutfağı alanlarındaki kullanımlarda; çiftlik evlerinde
 
53
TANIM
KULLANIM ÖMRÜ SONA EREN ELEKTRİKLİ VEYA ELEKTRONİK ÜRÜN
A 2 bölümden oluşan kapak:
- Kapak A1: Ana kapak
- Kapak A2: İkinci kapak
B
Gövde
C 2 bölümden oluşan yoğurt kavanozları
- Cam kavanoz C1
- Tarihli kapak C2
D Arkadan aydınlatmalı elektronik
ekran
E Kumanda düğmeleri:
- Zaman ayarlama programlama
düğmesi E1
- Açma/kapama düğmesi E2
Çevre korumasına katılalım!
Cihazınız çok sayıda değerlendirilebilir veya geri dönüştürülebilir
materyal içermektedir.
İşlenme
si için cihazı bir to
plama noktasına veya yoksa yetkili bir servis
merkezine bırakınız.
kullamlarda; otel ve motel ile diğer konaklama
birimlerinde ve yatak - kahval hizmeti veren ortamlarda
müşteriler tarafından kullanımlarda garanti uygulanmaz
• Uyarı: Her türlü yanlış kullanım potansiyel yaralanmaya sebep
olabilir.
• Uyarı: Cihaz sıvıya batırılmamalıdır.
52
• Düşmesi ve üzerinde gönür hasar olması ya da cihazın
anormal çalışması halinde cihazı kullanmayın. Güvenliği
sağlamak amacıyla bu parçaların yetkili Servis Merkezi
tarafından değiştirilmesi gerekmektedir.
• Güç kordonu zarar görmüşse tehlikeden kaçınmak için üretici
rma, yetkili bir Satış Sonrası Servis veya bu niteliklere sahip
bir kişi tarafından değiştirilmelidir.
• Gözetim altında olmaları, cihazın güvenli şekilde kullanımına
ilişkin talimatlar verilmesi ve gerekli tehlikelerin anlaşılması
halinde cihaz 3 yaş ve üzeri çocuklar tarafından kullanılabilir. 8
yaş ve üzerinde olmadıkları ve gözetim altında
bulundurulmadıkları sürece temizlik ve kulla bakım
işlemleri çocuklar tarafından gerçekleştirilmemelidir. Cihazı ve
kordonunu 3 yaş altı çocukların eremeyeceği yerlerde
saklayın.
• Gözetim altında bulundurulmadıkları veya güvenlikten
sorumlu bir kişi tarafından cihazın kullanımına ilişkin talimatlar
verilmediği takdirde, bu cihaz ziksel engeli bulunan ya da
kısıtlı duyusal ve zihinsel becerilere sahip kişilerce
kullanılmamalıdır.
• Cihazla oynamaklarından emin olmak için çocuklan
gözetim altında tutulmalıdır.
• Isıtma elemanın yüzeyi cihazın kullanılmasının ardından artık
ısıya maruz kalır.
• Bu cihaz yalnızca evde, evsel amaçlarla kullalmak üzere
tasarlanmıştır. Cihaz ağıda belirtilen uygulamalarda
kullanılmalıdır ve mağaza, os ve diğer çalışma ortamlarının
personel mutfağı alanlarındaki kullanımlarda; çiftlik evlerinde

 
5554
TALİMATLAR
SÜT VE MAYA SEÇİMİ İÇİN PRATİK ÖNERİLER
YOĞURT YAPIMI
• İlk kullanımdan önce: Kavanozları (C1) ve
kapakları (C2, A1 ve A2) sabunlu sıcak su
ile veya bulaşık makinesinde yıkayınız.
Haznenin (B) içerisini temizlemek için,
süngerle silinmesi yeterlidir. Cihazın
gövdesini asla suya batırmayınız.
Kullanım esnasında: yoğurt yapma
makinesini çalışırken hareket
ettirmeyiniz, özellikle kapağını (A1)
açmayınız. Yoğurt makinesini titreşimli
(örneğin buzdolabı üzerine)
veya hava
akımının bulunduğu yerlere koymayınız.
Bu talimatlar uyulması, yoğurtlarınızı
başarıyla yapmanızı sağlayacaktır.
Yoğurtları hazırlamak in, bir litre süte ve
mayaya ihtiyacınız olacaktır.
1) SÜTÜN SEÇİMİ
- Daha pratik olması açısından, kaynama
gerektirmeyen tam yağsütü tercih edin
(yüksek sıcakkta sterilize edilmiş uzun
ömürlü süt veya süt tozu). Çiğ sütler (inek
sütü) veya pastörize sütlerin
kay
natılması
ve ardından soğutulması ve kaymakların
alınması in elekten geçirilmesi
gerekmektedir.
Hatırlatmalar:
- Yağlı sütten yapılan yoğurt daha katı ve
daha lezzetli olur.
- Çiğ veya pastörize tler daha fazla
vitamin ve aligo element içermektedir.
- Daha yoğun yoğurtlar elde etmek için, bir
litre süte 2 veya 3 çorba kaşığı süt tozunu
iyice karıştırarak ilave edebilirsiniz.
- Sütü oda sıcaklığında ve
ya haf ılık olarak
kullanın (37°C veya 40°C ısıtın). Sütü
doğrudan buzdolabından çıkararak
kullanmayın.
2) MAYA SEÇİMİ
Maya için üç seçenek bulunmaktadır:
- son kullanma tarihi mümkün olduğunca
uzak olan ve piyasada satılan bir yoğurttan
(tercihen tam yağlı sütten yapılmış olan).
- liyollenmiş kuru mayadan (eczanelerde
veya diyet ürünler satan bazı
mağazalardan satın alınır). Bu durumda,
mayanın kullanım kı
lav
uzu üzerinde
belirtilen etkileşim süresine uyunuz.
- sizin yaptığınız bir yoğurttan.
Önemli: İlk yoğurdumuzu yaptığımızda,
daha sonra yapacağımız yoğurtlarda
kullanmak üzere bu yoğurtlardan birini
saklamamız yeterlidir. te ve seçilen
mayalara göre 5 yoğurt yapımının ardından
hafçe etkisini kaybeden ve dolayısıyla
daha az sağlam bir sonuç elde edilmesine
sebep olan mayanın değiştirilmesi
gerekmektedir.
1) KARIŞIMIN HAZIRLANMASI:
- Bir litre sütü istediğiniz maya ile (yoğurt
veya liyollenmiş kuru maya), akıtmak için
ağzı olan bir kap içerisinde çok özenli bir
şekilde karıştırın. Karışım köpürmemesine
dikkat edin.
- İyi bir karışım elde etmek için, pürüzsüz bir
hamur kıvamı elde etmek için yoğurdu bir
çatal yardımıyla çırpın ve ardından
karışmaya devam ederek sütü ilave edin.
Eğer liyollenmiş bir maya ku
llanıyorsanız,
mayayı süte ekleyin v
e çok özenli bir
şekilde karıştırın.
 
55
- Karışımı kavanozlara (C1) paylaştırın.
- Kavanozları (C1), kapaksız (C2) olarak,
yoğurt makinesi içerisine yerleştirin.
- Kapağı (A1) yoğurt makinesi üzerine
koyun.
Pratik öneri: kavanoz kapaklarını (C2)
kapak A1 üzerine yerleştirin ve üzerine
kapak A2’yi kapatın (resme bakınız).
2) YOĞURT MAKİNESİNİN
ÇALIŞTIRILMASI:
- Yurt makinesinin şini elektrik prizine
takın. Ekranda yanıp sönen "00" ibaresi
görün
tülenir.
-
E1 düğmesi yardımıyla hazırlama süresini
seçin. Arzu edilen süre görüntülenene
kadar düğmeyi basılı tutun. Azami
programlama süresi 15 saattir. Zaman
ayarlama işleminin hızlandırılması için, E1
düğmesi üzerine 2 saniye boyunca sürekli
olarak basın.
- Ardından açma/kapama düğmesi (E2)
üzerine basın. Ekran açılır ve programın
başladığını haber verir.
- Programın süresi tamamlandığında
götergede "00"
ya
nıp söner ve sonra 5 kez
bip sesi tekrar eder,bu size programın sona
erdiğini belirtir (sesli sinyal açma/kapama
düğmesi üzerine basarak önceden
kapatılabilir).
- Cihazın şini elektrik prizinden çekin.
3) YOĞURTLARIN KALDIRILMASI:
- Yunlaşan vının kavanozlar (C1)
içerisine akmamasına dikkat ederek
kapakları (A1 ve A2) kaldırın.
- Her kapağın (C2) üzerinde yer alan manüel
tarih kaydedicisi yardımıyla
yoğurtların
son kullanım tarihini belirtin ; bunun için
kapağın üst kısmının arzu edilen rakam
ü
zerine doğru döndürülmesi yeterlidir.
- Kapakları (C2) cam kavanozlara (C1)
üzerine kapatın ve yemeden önce en 6
saat bekletmek üzere buzdolabına koyun.
Uyarılar:
- Doğal yoğurtların buzdolabında saklanma
süresi maksimum 7 gündür. Diğer tip
yoğurtların daha çabuk tüketilmeleri
gerekmektedir. Kapaklar üzerine yazı
lacak
olan son tüketim tarihi, sade bir yoğurt için
Ü
retim Günü + 7 şeklinde olacaktır.
- Cihazı asla buzdolabına koymayın.
TEMİZLİK
- Temizlemeden önce cihazın şini her
zaman elektrik prizinden çekin.
- Cihazın gövdesini asla suya daldırmayın.
Cihazın gövdesini nemli bir bez ve sıcak
sabunlu su ile temizleyin. Durulayın ve
kurulayın.
- Yoğurt kavanozları (C1) ve kapaklar (C2,
A1 et A2) bulaşık makinesinde
yıkanabilmektedir.
54
TALİMATLAR
SÜT VE MAYA SEÇİMİ İÇİN PRATİK ÖNERİLER
YOĞURT YAPIMI
 
5756
SIKÇA KARŞILAŞILAN SORUNLARA ÇÖZÜMLER?
SORUNLAR SEBEPLERİ ÇÖZÜMLER
Yoğurtlar çok sulu.
Yarım y veya yağsız n süt
tozu eklenmeden kullanılması
(tek başına kullanılan süt
proteinler açısından yeterince
zengin değildir).
1 kavanoz süt tozu yoğurdu
ekleyin (yağsız süt ile 2
kavanoz) veya yağsız süt ve
kavanoz yağsız t tozu
kullanın.
Mayalanma esnasında yoğurt
yapma makinesinin hareket
ettirilmesi, darbelere veya
titreşime maruz kalması.
Çalışırken yoğurt yapma
makinesini kımıldatmayın (bir
buzdolabı üzerine koymayın).
Maya etkinliğini kaybetmiş. Mayayı veya yoğurt markasını
değiştirin.
Yoğurdunuzun veya
mayanızın son kullanma
tarihini kontrol edin.
Yoğurt yapma makinesi
çalışması esnasında açılmış.
Çalışması sona ermeden
kavanozları çıkarmayın ve
yoğurt yapma makinesini
açmayın (yaklaşık 8 saat).
Çalışması esnasında yoğurt
yapma makinesini hava
akımlarından uzak bir yerde
muhafaza edin.
Mayalama süresi çok kısa. Birinci çalışma döngü
ardından ikinci bir çalışma
döngüsü başlatın
Yoğurt kapla yıkanmamış/
durulanmamış.
Hazırladığınız karışımı kaplara
dökmeden önce, kapların
sımlarında bulaşık deterjanı
izinin, temizlik maddesinin
veya kirin bulunmadığından
emin olun.
Yoğurda katılan meyveler Meyveleri yoğurda katmadan
önce pişirin veya komposto
veya reçel kullanmayı tercih
edin (ortam sıcaklığında). Çiğ
meyveler, yoğurdun iyi bir
şekilde oluşmasını önleyen
asitlere neden olurlar.
Yoğurtlar çok ekşi. Mayalanma süresi çok uzun. Bir sonraki mayalama
esnasında mayalanma süresini
azaltın.
Fermantasyon sonunda,
yoğurdun yüzeyinde (serum
adı verilen) yapışkan bir sıvı
oluştu.
Aşırı fermantasyon. Fermantasyon süresini azaltın
ve/veya süt tozu ekleyin.
 
57
EĞER CIHAZINIZ ÇALIŞMIYORSA NE YAPILMALIDIR?
TARİFLER
- Öncelikle elektrik bağlantısını kontrol
edin.
Tüm talimatları izlediniz ve cihazınız hala
çalışmıyor mu? Tüm problemleriniz için
satış sonrası servisi arayabilir veya
groupeseb.com internet sitemizi ziyaret
edebilirsiniz.
AROMALI YOĞURTLAR
SURUPLU YOĞURTLAR
1 litre süt, 1 doğal yoğurt veya 1 paket
maya.
• Meyve şurupları (nar, portakal, kara
üzüm, limon, mandalina, çilek,
frenküzümü, arpa, frambuaz, orman
çileği, muz, yabanmersini, kiraz...) :
5 çorba kaşığı.
• Çiçek şurupları (gül, menekşe,
yasemin,
sandal ağacı): 4 çorba kaşığı.
• Nane şurubu: 4 çorba kaşığı.
Yoğurdu veya mayayı bir kaba boşaltın.
Üzerine şurubu ekleyin ve karışımı bir
çatalla sürekli karıştırarak sütü azar azar
ilave edin. Karışımı kavanozlara koyun ve
kavanozları da yoğurt makinesi içerisine
yerleştirin (8 saat).
PİŞMİŞ MEYVELİ YOĞURTLAR
REÇELLİ YOĞURT
1 litre süt, 1 doğal yoğurt veya 1 paket
maya, 4 çorba kaşığı çok katı olmayan ve
meyve taneleri veya meyve parçaları
içeren: yabanmersini, ayı üzümü, ravent,
zencel, çilek, portakal marmeladı.
Reçeli biraz sütle çırpın. Yoğurdu veya
mayayı ekleyin. İyice karıştırın, ardından
kalan sütü ekleyin.
Karışımı kavanozlara koyun ve kavanozları
da yoğurt makinesi içerisine yerleştirin
(8 saat).
Çeşit: iki tabakalı bir yoğurt yapmak
istiyorsanız kavanozların dibine reçel
koymanız yeterlidir. Ardından süt/yoğurt
veya süt/maya karışımını çok dikkatli bir
şekilde kavanozlara koyun. Ardından
kavanozları da yoğurt makinesinin içerisine
yerleştirin (8 saat).
56
SIKÇA KARŞILAŞILAN SORUNLARA ÇÖZÜMLER?
 
5958
VANİLYALI YOĞURT
70 cl yağlı süt, 20 g yarım yağlı süt tozu,
1 doğal yoğurt veya 2 paket maya, 80 g
şeker, 30cl sıvı krema,
1 tutam vanilya.
Kremayı ısıtın ve vanilyayı ve şekeri ekleyin.
Şekerin erimesi ve vanilya tanelerinin
sağılması için iyice karıştırın. Bunları
kaldırın.
Yoğurdu (veya mayayı) yavaş yavaş
ekleyeceğiniz süt ile karıştırın, Kremayı
karıştırarak süt/yoğurt veya süt/maya
karışımına ekleyin ardından süt tozunu
ilave edin. Bu karışımı kavanozlara dökün
ve kavanozları da yoğurt makinesine
yerleştirin (8 saat).
 
1/150