AEG BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book
TR YEMEK TARİFLERİ KİTABI
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Tezgah altı ankastre fırınlar için:
OCAK İÇİN PİŞİRME
UYGULAMALARINA AİT ÖRNEKLER
Tablodaki bilgiler sadece yol gösterme amaçlıdır.
Isı
ayarı
Kullanım amacı: dk. ola‐
rak süre
Tavsiyeler
1 - 2 Holandez sosu, eritme: tereyağı, çiko‐
lata, jelatin
5 - 25 Ara sıra karıştırın.
1 - 2 Katılaştırma: yumuşak omletler, fırın‐
da yumurtalar
10 - 40 Kapağı kapalı olarak pişirin.
2 - 3 Pirinçli ve sütlü yemekleri hafif ateşte
pişirme, hazır yemekleri ısıtma
25 - 50 Pirincin iki katı kadar su ekleyin,
sütlü yemekleri pişirme süresinin
ortalarında karıştırın.
3 - 4 Sebze, balık, et buğulama 20 - 45 Birkaç yemek kaşığı su ekleyin.
4 - 5 Patates buğulama 20 - 60 750 g patates için maks. ¼ litre su
kullanın.
4 - 5 Daha büyük miktarlarda yemek, yahni
ve çorba pişirme
60 - 150 En fazla 3 litre sıvı ve diğer malze‐
meler
6 - 7 Hafif kızartma: şnitzel, dana eti ye‐
mekleri, pirzola, köfte, sosis, ciğer,
meyane, yumurta, krep, lokma tatlısı
gerektiği
kadar
Sürenin yarısı dolduğunda çevirin.
7 - 8 Ağır kızartma, baharatlı patates, fileto
biftek, biftek
5 - 15 Sürenin yarısı dolduğunda çevirin.
9 Fazla miktarda su kaynatma, makarna pişirme, et kavurma (tas kebabı, rosto), ağır
kızartma cipsler
KAPININ İÇ KISMI
Bazı modellerde, kapağın iç kısmında şunlar
bulunur:
Raf konumlarının numaraları (belirli modeller‐
de).
Isıtma fonksiyonları hakkında bilgiler, önerilen
raf konumları ve tipik yemekler için sıcaklıklar
(belirli modellerde).
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme
süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler
tariflere, kullanılan malzemelerin kalite‐
sine ve miktarına bağlıdır.
PİŞİRME
Genel bilgiler
Yeni fırınınız eski fırınınızdan daha farklı şekil‐
de yemek pişiriyor olabilir. Her zaman kullan‐
dığınız ayarları (sıcaklık, pişirme süreleri) ve
raf konumlarını tablolarda verilen değerlere
uyarlayın.
Daha uzun pişirme sürelerinde, kalan sıcak‐
lığın kullanılması için fırın, pişirme süresinin
bitmesine 10 dakika kala kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki
tepsiler pişirme sırasında bükülebilir. Tepsiler
tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacak‐
tır.
Pişirme tablolarının kullanımı
İlk seferinde düşük sıcaklık kullanmanızı öne‐
ririz.
Belirli bir tarif için gereken ayarları bulamıyor‐
sanız, en yakın olanı kullanmaya çalışın.
Birden fazla raf seviyesinde kek pişiriyorsanız,
pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
Farklı uzunluklardaki kekler ve hamur işleri ilk
seferde her zaman eşit şekilde pişmez. Bu du‐
rum meydana gelirse sıcaklık ayarını değiştir‐
meyin. Farklılıklar pişirme prosedürü sırasında
eşitlenir.
2
www.aeg.com
PİŞİRME İLE İLGİLİ İPUÇLARI
Pişirme sonuçları Olası neden Çözüm
Kekin altı yeterince pişmiyor. Yanlış raf konumu. Keki alt seviyeye yerleştirin.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir.
Bir sonraki pişirmenizde, fırını
biraz daha düşük bir sıcaklığa
ayarlayın.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısadır.
Pişirme süresini uzatın. Pişir‐
me süreleri daha yüksek pişir‐
me sıcaklıkları ile kısaltılabilir.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Hamurda çok fazla sıvı vardır.
Daha az sıvı kullanın. Özellik‐
le mikser kullanırken karıştır‐
ma sürelerine dikkat edin.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını daha yükseğe
ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur.
Bir sonraki pişirmenizde, pişir‐
me süresini kısaltın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksektir ve
pişirme süresi çok kısadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa
ayarlayın ve pişirme süresini
uzatın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Karışım dengesiz dağılmıştır.
Karışımı pişirme tepsisine eşit
şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan pişirme süre‐
sinde pişmiyor.
Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını biraz daha yük‐
seğe ayarlayın.
TEK DÜZEYDE KIZARTMA:
Kalıp kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Dakika olarak
zaman
Kalıpta kek veya
tatlı çörek
Sıcak Hava 1 150 - 160 50 - 70
Madeira keki /
meyveli kekler
Sıcak Hava 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / Yağsız
pandispanya
Sıcak Hava 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / Yağsız
pandispanya
Üst + Alt Isıtma 2 160 35 - 50
Turta tabanı -
gevrek hamur
Sıcak Hava 2
170-180
1)
10 - 25
TÜRKÇE 3
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Dakika olarak
zaman
Turta tabanı -
pandispanya ka‐
rışımı
Sıcak Hava 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Elma‐
lı tart (çaprazla‐
masına çapı 20
cm olan 2 kalıp)
Sıcak Hava 2 160 60 - 90
Apple pie / Elma‐
lı tart (çaprazla‐
masına çapı 20
cm olan 2 kalıp)
Üst + Alt Isıtma 1 180 70 - 90
Cheese cake Üst + Alt Isıtma 1 170 - 190 60 - 90
1)
Fırını önceden ısıtın
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Dakika olarak
zaman
Örgülü ekmek /
simit
Üst + Alt Isıtma 3 170 - 190 30 - 40
Stollen Noel keki
Üst + Alt Isıtma 2
160 - 180
1)
50 - 70
Ekmek (çavdar
ekmeği):
1.
Pişirme işle‐
minin ilk bö‐
lümü.
2.
Pişirme işle‐
minin ikinci
bölümü.
Üst + Alt Isıtma 1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Profiterol / ekler
Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulo pasta
Üst + Alt Isıtma 3
180 - 200
1)
10 - 20
Ufalanmış üst
malzemeli kek
(kuru)
Sıcak Hava 3 150 - 160 20 - 40
Tereyağlı ba‐
demli kek / şe‐
kerli kekler
Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
20 - 30
Meyveli turtalar
(mayalı hamur /
pandispanya ka‐
rışımından yapıl‐
mış)
2)
Sıcak Hava 3 150 35 - 55
4
www.aeg.com
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Dakika olarak
zaman
Meyveli turtalar
(mayalı hamur /
pandispanya ka‐
rışımından yapıl‐
mış)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 35 - 55
Gevrek hamurlu
meyveli turta
Sıcak Hava 3 160 - 170 40 - 80
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli
(örn. tanecik,
krema, puding)
Üst + Alt Isıtma 3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Fırını önceden ısıtın
2)
Derin pişirme kabı kullanın
Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Dakika olarak
zaman
Gevrek hamurlu
bisküviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
Sıcak Hava 3 140 20 - 35
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
20 - 30
Pandispanya ka‐
rışımı ile yapılan
bisküviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 15 - 20
Yumurta akı ile
hazırlanan bö‐
rekler, kurabiye‐
ler
Sıcak Hava 3 80 - 100 120 - 150
Makaronlar (ba‐
demli kurabiye‐
ler)
Sıcak Hava 3 100 - 120 30 - 50
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü‐
viler
Sıcak Hava 3 150 - 160 20 - 40
Puf böreği Sıcak Hava 3
170 - 180
1)
20 - 30
Ekmek Sıcak Hava 3
160
1)
10 - 25
Ekmek Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
Sıcak Hava 3
150
1)
20 - 35
TÜRKÇE 5
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Dakika olarak
zaman
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
20 - 30
1)
Fırını önceden ısıtın
Kekler ve gratenler
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C dk. olarak zaman
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 45 - 60
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 25 - 40
Sebze graten
1)
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 15 - 30
Eritilmiş peynirle
kaplı baget ek‐
mekler
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 15 - 30
Kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 40 - 60
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 30 - 60
Sebze dolması
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 30 - 60
1)
Fırını önceden ısıtın.
BİRDEN FAZLA SEVİYEDE PİŞİRME
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi
Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika olarak
zaman
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Profiterol/ekler 1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kuru streusel
kek
1/4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Fırını önceden ısıtın
Bisküvi / small cakes / küçük kekler / börek / ekmek
Pişirme tipi
Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika olarak
zaman
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Gevrek hamurlu
bisküviler
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
1/4 1/3/5 140 25 - 50
6
www.aeg.com
Pişirme tipi
Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika olarak
zaman
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Pandispanya ka‐
rışımı ile yapılan
bisküviler
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Yumurta akı ile
hazırlanan biskü‐
viler, merengler
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Makaronlar (ba‐
demli kurabiye‐
ler)
1/4 - 100 - 120 40 - 80
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü‐
viler
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Puf böreği 1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Ekmek 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1)
Fırını önceden ısıtın
DÜŞÜK ISIDA PİŞİRME
Bu fonksiyonu, yağsız ve yumuşak et ve balıkları
iç sıcaklıkları 65°C'den fazla olmayacak şekilde
hazırlamak için kullanın. Düşük Isıda Pişirme etli
güveç veya yağlı rostolar için uygun değildir. Etin
doğru iç sıcaklığa sahip olmasını garanti altına
almak için Yemekölçeri kullanabilirsiniz (Yeme‐
kölçer tablosuna bakın).
İlk 10 dakikada fırın sıcaklığını 80°C ila 150°C
arasına ayarlayabilirsiniz. Varsayılan sıcaklık
90°C'dir. Sıcaklık ayarlandıktan sonra, fırın
80°C'de pişirmeye devam eder. Kümes hayvan‐
ları için otomatik düşük ısıda pişirme fonksiyonu‐
nu kullanmayın.
Bu fonksiyonu kullandığınızda, daima
yemekleri kapaksız pişirin.
1.
Etin her iki tarafını ocak üzerindeki bir tava‐
da çok yüksek ayarda 1 - 2 dakika kızartın.
2.
Eti sıcak kızartma tavası ile birlikte tel raf
üzerinde fırına yerleştirin.
3.
Yemekölçeri etin içine yerleştirin.
4.
Düşük ısıda pişirme fonksiyonunu seçin ve
doğru iç sıcaklığı ayarlayın.
Pişirilecek gıda‐
lar
Ağırlık (g) Raf konumu Sıcaklık °C
dakika olarak za‐
man
Rozbif 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Sığır fileto 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Dana eti rosto 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Biftekler 200 - 300 3 120 20 - 40
TÜRKÇE 7
PİZZA KONUMU
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Pizza (ince hamurlu)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (yoğun üst mal‐
zemeli)
2 180 - 200 20 - 30
Turta 1 180 - 200 40 - 55
Ispanaklı turta 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
Swiss Flan 1 170 - 190 45 - 55
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
2
230 - 250
1)
10 - 20
Puf böreği
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (Alevli
Tart) (Alsace bölge‐
sinden Pizza benzeri
bir yemek)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Rusya usu‐
lü kapalı pide)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Derin pişirme kabı kullanın.
KIZARTMA
Genel bilgiler:
Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kap‐
ları kullanın (üreticinin talimatlarına başvurun).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızartma
tavasında ya da derin kızartma tavasının üze‐
rindeki fırın rafında kızartılabilir. (Varsa)
Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kı‐
zartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et
türlerinde, kızartma kabını kapağını örtmeden
kullanabilirsiniz.
Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında
pişirmenizi öneririz.
Çıkan et suyu veya yağ nedeniyle yanmanızı
önlemek için, derin kızartma tavasının içine bi‐
raz sıvı eklemenizi öneririz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dol‐
duktan sonra kızartmayı çevirin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızart‐
ma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu şekilde
daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını ye‐
meğin pişmesine yaklaşık 10 dakika kala ka‐
payın.
TURBO IZGARAYLA PİŞİRME
Sığır eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Çömlekte rosto 1-1,5 kg
Üst + Alt Isıt‐
ma
1 230 120 - 150
8
www.aeg.com
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Rozbif veya file‐
to: az pişmiş
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rozbif veya file‐
to: orta
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rozbif veya file‐
to: iyi pişmiş
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Fırını önceden ısıtın
Keçi Eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Ön kol, boyun,
jambon
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 90 - 120
Pirzola, kaburga 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 170 - 180 60 - 90
Rosto 750 g-1 kg Turbo Izgara 1 160 - 170 50 - 60
Keçi incik (önce‐
den pişirilmiş)
750 g-1 kg Turbo Izgara 1 150 - 170 90 - 120
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu caklık °C Zaman (dk.)
Dana eti rosto 1 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 90 - 120
Dana ayağı 1,5-2 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 150
Kuzu Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kuzu butu,
kuzu eti rosto
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 150 - 170 100 - 120
Kuzu pirzola 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 40 - 60
Av Hayvanları
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Tavşan sırtı,
tavşan butu
1 kg'a kadar Üst + Alt Isıt‐
ma
1
230
1)
30 - 40
Geyik pirzola 1,5-2 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 210 - 220 35 - 40
Geyik budu 1,5-2 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 180 - 200 60 - 90
1)
Fırını önceden ısıtın
TÜRKÇE 9
Kümes Hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kümes hay‐
vanı porsi‐
yonları
200-250 g,
her biri
Turbo Izgara 1 200 - 220 30 - 50
Yarım tavuk 400-500 g,
her biri
Turbo Izgara 1 190 - 210 35 - 50
Tavuk, İngiliz
usulü
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 190 - 210 50 - 70
Ördek 1,5-2 kg Turbo Izgara 1 180 - 200 80 - 100
Kaz 3,5-5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 180
Hindi 2,5-3,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 150
Hindi 4-6 kg Turbo Izgara 1 140 - 160 150 - 240
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Balık, bütün 1-1,5 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 210 - 220 40 - 60
IZGARA
Daima maksimum sıcaklık ayarında ızgara ya‐
pın.
Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf konumuna
yerleştirin.
Yağı toplamak için kullanılacak kabı her zaman
birinci raf konumuna yerleştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara ya‐
pın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş
fırını 5 dakika önceden ısıtın.
DİKKAT
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara
yapın.
Izgara
Izgara yapılacak
yiyecek
Raf konumu Sıcaklık
Dakika olarak zaman
1. taraf 2. taraf
Rozbif 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Sığır fileto 3 230 20 - 30 20 - 30
Keçi sırtı 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kuzu Sırtı 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kuzu sırtı 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Balık, bütün, 500
- 1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
10
www.aeg.com
Hızlı Izgara
Izgara yapılacak yiye‐
cek
Raf konumu
Dakika olarak zaman
1. taraf 2. taraf
Burgers / Burgerler 4 8 - 10 6 - 8
Kuzu fileto 4 10 - 12 6 - 10
Sosisler 4 10 - 12 6 - 8
Fileto biftekler, kuzu
biftekler
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Kızartma
1)
5 1 - 3 1 - 3
Üst malzemeli kızart‐
ma
4 6 - 8 -
1)
Fırını önceden ısıtın
Çevirme ızgarası - derin pişirme kabını seviye 1'e yerleştirin
Yemek Sıcaklık °C dk. olarak zaman
Tavuk 220 - 240 70 - 90
Kızartma için et sarma 190 - 210 120 - 180
Ördek 220 - 240 90 - 150
Keçi incik 190 - 210 150 - 210
BUZ ÇÖZDÜRME
Yiyecek paketini çıkarın. Yiyeceği kaba koyun.
Bir tabak veya kap ile üzerini örtmeyin. Bu durum
buz çözme süresini uzatabilir.
Alt kısımda olan, birinci fırın rafı konumunu kulla‐
nın.
Yemek
dk. olarak buz
çözme zamanı
dk. olarak ek buz
çözme zamanı
Açıklama
Tavuk 1000 g 100 - 140 20 - 30
Tavuğu altı ters çevrilmiş
şekilde büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin yarısı
dolduğunda çevirin.
Et, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 500 g 90 - 120 20 - 30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Alabalık, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Çilek, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Krema, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Krema hafif donmuş bölüm‐
leri olsa da kolayca çırpılır.
Kremalı pasta, 1400 g 60 60 -
TÜRKÇE 11
HAZIR YİYECEK
Dondurulmuş Yiyecekler
Hazır yiyecek Raf konumu Sıcaklık °C Süre (dk.)
Pizza, dondurulmuş 2 200 - 220 15-25
Amerikan pizza, don
durulmuş
2 190 - 210 20-25
Pizza, soğutulmuş 2 210-230 13-25
Küçük pizza, dondu‐
rulmuş
2 180-200 15-30
French Fries, thin 3 200-220 20-30
French Fries, thick 3 200-220 25-35
Patates Dilimleri/Köf‐
tesi
3 220-230 20-35
Fırında Baharatlı Pa
tates
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
fresh
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
frozen
2 160-180 40-60
Oven baked cheese 3 170-190 20-30
Tavuk Kanat 2 190-210 20-30
Dondurulmuş Hazır Yemekler
Pişirilecek gıda‐
lar
Fırın fonksiyonla‐
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman
Dondurulm
pizza
Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Patates kızart‐
ması
1)
(300 -
600 g)
Üst + Alt Isıtma
ya da Turbo Iz‐
gara
3 200-220
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Bagetler Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Meyveli tart Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
1)
Kızarmış patatesleri pişirme sırasında 2 - 3 kez çevirin.
KURUTMA - FANLI PİŞİRME
Fırın raflarını fırın kağıdıyla kaplayın.
En iyi sonuç için: gerekli sürenin yarısında cihazı
devre dışı bırakın. Cihaz kapısını kapatın ve ci‐
hazın soğumasını bekleyin. Daha sonra kurutma
işlemine devam edin.
12
www.aeg.com
Sebzeler
Kurutulacak gı‐
dalar
Raf konumu
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Fasulye 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Biber 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Ekşi sos için
sebzeler
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Mantar 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Baharatlar 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Meyve
Kurutulacak gı‐
dalar
Raf konumu
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Erik 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Kayısı 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Elma dilimleri 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Armut 3 1/4 60 - 70 6 - 9
KONSERVE YAPMA - ALT ISITMA
Dikkat edilmesi gereken noktalar:
Sadece, markette bulabileceğiniz aynı büyük‐
lükte konserve kavanozlarından kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya metal
kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı kullanın.
Pişirme tepsisine aladet bir litrelik konserve
kavanozundan fazlasını koymayın.
Kavanozları aynı seviyeye gelinceye kadar
doldurun ve bir kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
Fırın içinde yeterli nem olmasını sağlamak için
pişirme tepsisine yaklaşık 1/2 litre su koyun.
Kavanozlardaki sıvı kaynamaya başladığında
(bir litrelik kavanozlar için yaklaşık 35-60 daki‐
ka sonra) fırını kapayın veya sıcaklığı
100°C'ye düşürün (bkz. tablo).
Yumuşak meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dakika)
Çilek, böğürtlen, ahu‐
dudu, bektaşi üzümü
160 - 170 35 - 45 -
Sert çekirdekli meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dakika)
Armut, ayva, erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
TÜRKÇE 13
Sebzeler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dakika)
Havuç
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Salatalık 160 - 170 50 - 60 -
Karışık kornişon 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Yer lahanası, bezel‐
ye, kuşkonmaz
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Kapalı fırında bekletin
İÇ SICAKLIK SENSÖRÜ TABLOSU
Sığır eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Antrikot veya biftek: az pişmiş 45 - 50
Antrikot veya biftek: orta 60 - 65
Antrikot veya biftek: iyi pişmiş 70 - 75
Keçi Eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Keçi ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82
Keçi pirzola, sırt eti 75 - 80
Rulo köfte 75 - 80
Dana eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Dana eti rosto 75 - 80
Dana ayağı 85 - 90
Koyun / kuzu
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Koyun budu 80 - 85
Koyun sır 80 - 85
Kuzu eti rosto, kuzu budu 70 - 75
Av Hayvanları
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Tavşan sırtı 70 - 75
Tavşan budu 70 - 75
14
www.aeg.com
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Bütün tavşan 70 - 75
Geyik pirzola 70 - 75
Geyik budu 70 - 75
Balık
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Somon 65 - 70
Alabalık 65 - 70
TARİFLER
Ekranda her otomatik tarif için raf ko‐
numları ve önceden ayarlı pişirme süre‐
leri gösterilmektedir.
OTOMATİK PROGRAMLAR
Program numarası Program ismi
1 ROZBİF
2 KEÇİ ETİ ROSTO
3 DANA ETİ ROSTO
4 KUZU ETİ ROSTO
5 AV ETİ ROSTO
6 TAVUK, BÜTÜN
7 BALIK, BÜTÜN (1 KG'A KADAR)
8 PİZZA
9 KİŞ
10 LİMONLU SÜNGER KEK
11 CHEESE CAKE
12 KÜÇÜK EKMEKLER
13 KÖY EKMEĞİ
14 HAMUR KABARTMA
15 PATATES GRATEN
16 LAZANYA
17 MANTI
18 HAZIR KEK
19 HAZIR PİZZA
20 HAZIR PATATES ÇEŞİTLERİ
TÜRKÇE 15
Akrilamidler hakkında bilgi
Önemli Bilimsel kaynaklı son bilgilere göre,
yiyecek yüzeyinin kızartılması halinde (özellikle
nişasta içeren ürünlerde), akrilamidler sağlık için
tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle, mümkün
olan en düşük sıcaklıklarda pişirmenizi ve
yiyeceğin yüzeyini çok fazla kızartmamanızı
tavsiye ederiz.
16
www.aeg.com
TÜRKÇE 17
18
www.aeg.com
TÜRKÇE 19
www.aeg.com/shop 892938144-A-092012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

AEG BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book