AEG BS7314421M Recipe book

Tip
Recipe book
TR YEMEK TARİFLERİ KİTABI
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
KAPININ İÇ KISMI
Bazı modellerde, kapağın iç kısmında şunlar
bulunur:
Raf konumlarının numaraları (belirli modeller‐
de).
Isıtma fonksiyonları hakkında bilgiler, önerilen
raf konumları ve tipik yemekler için sıcaklıklar
(belirli modellerde).
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme
süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler
tariflere, kullanılan malzemelerin kalite‐
sine ve miktarına bağlıdır.
BUHARLI PİŞİRME
Buharlı pişirme kapları
Sadece ısıya ve korozyona dayanıklı pişirme
kapları kullanın.
Krom çelikten üretilmiş yemek kapları da kul‐
lanılabilir (bazı modellerde bulunur).
Raf konumları
Doğru raf konumları aşağıdaki tabloda göste‐
rilmiştir. Raf konumlarını alt kısımdan başlaya‐
rak sayın.
Genel açıklamalar
30 dakikadan uzun süreyle ya da bol miktarda
yemek pişirirken, gerekirse su ekleyin.
Yiyecekleri raflardaki doğru pişirme kaplarına
koyun ve kapları rafların üzerine yerleştirin.
Buharın her kaba etki edebilmesi için raflar
arasındaki mesafeyi koruyun.
Her kullanımdan sonra, su çekmecesi, bağlan‐
tı hortumu ve buhar jeneratöründen suyu te‐
mizleyin. "Bakım ve Temizlik" bölümüne ba‐
kın.
Buharlı pişirme tabloları için açıklama
Tablolarda tipik öğünler için veriler yer almak‐
tadır.
Sıcaklıklar ve süreler sadece bilgi amaçlıdır ve
pişirilecek yemeğin malzemelerine, boyutuna,
miktarına ve kullanılan pişirme kaplarına
bağlıdır.
Kendi tarifiniz için gereken ayarları bulamıyor‐
sanız benzer bir tarifi kullanın.
Tablolarda aksi önerilmedikçe fırın soğukken
pişirmeye başlayın.
Pirinç suyu emeceği için pilav yaparken 1'e
1,5 veya 1'e 2 oranında su kullanın.
BUHAR SUYU TABLOSU
Su çekmecesindeki su miktarı (ml)
Süre
1)
dakika olarak
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
TAM BUHAR / EKO BUHAR
UYARI
Fonksiyon aktif konumdayken cihaz ka‐
pağını açmayın. Yanma riski.
Bu fonksiyon taze ya da dondurulmuş her türlü
yiyecek için uygundur. Bu fonksiyon ile sebzeler,
et, balık, makarna, pilav, mısır, irmik ve yumurta
pişirilebilir, ısıtılabilir, buzu çözdürülebilir, suda
uzun veya kısa süreli haşlanabilir.
Menülerin pişirilmesi: Tek seferde bir setin tama‐
mını pişirebilirsiniz. Yemeklerin gereğinden az
veya fazla pişmesini önlemek için pişirme sürele‐
ri benzer yemekler seçmeye çalışın. Her bir mal‐
zeme için gereken en yüksek su miktarını kulla‐
nın. Yemekleri fırın raflarına uygun pişirme kap‐
ları içine koyun. Buharın dolaşabilmesi için kap‐
lar arasında yeterli boşluk bırakın.
Sterilizasyon
Bu fonksiyon ile kapları sterilize edebilirsiniz
(örneğin biberonlar).
Temiz kapları 1. seviyedeki rafın ortasına yer‐
leştirin. Kapların kapak kısımlarının küçük bir
açıyla aşağı bakmasını sağlayın.
2
www.aeg.com
Çekmeceyi maksimum miktarda suyla doldu‐
run ve 40 dakikaya ayarlayın.
Sebzeler
Yemek Raf konumu
Sıcaklık
(ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dakika)
Enginar 2 96 800 50 - 60
Patlıcan 2 96 450 15 - 25
Karnabahar, bü‐
tün
2 96 600 35 - 45
Karnabahar, çi‐
çekler halinde
2 96 500 25 - 30
Brokoli, bütün 2 96 550 30 - 40
Brokoli, çiçekler
halinde
2 96 400 20 - 25
Mantar dilimleri 2 96 400 15 - 20
Bezelye 2 96 450 20 - 25
Rezene 2 96 600 35 - 45
Havuç 2 96 600 35 - 45
Yer lahanası, şe‐
ritler halinde
2 96 550 30 - 40
Dolmalık biber,
şeritler halinde
2 96 400 20 - 25
Pırasa, halkalar
halinde
2 96 500 25 - 35
Taze fasulye 2 96 550 35 - 45
Semizotu, çiçek
ler halinde
2 96 450 20 - 25
Brüksel lahanası 2 96 550 30 - 40
Pancar kökü 2 96 800+400 70 - 90
Siyah tekesakalı 2 96 600 35 - 45
Kereviz, küp ke‐
silmiş
2 96 500 25 - 35
Kuşkonmaz, ye‐
şil
2 96 500 25 - 35
Kuşkonmaz, be‐
yaz
2 96 600 35 - 45
Ispanak 2 96 350 15
Domates közle‐
me
2 96 350 15
Beyaz kuru fa‐
sulye
2 96 500 30 - 40
TÜRKÇE 3
Yemek Raf konumu
Sıcaklık
(ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dakika)
Kara lahana 2 96 400 20 - 25
Kabak, dilimler
halinde
2 96 350 15 - 20
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Yardımcı yemekler / garnitürler
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dakika)
Mayalı lokma 2 96 600 30 - 40
Patates lokması 2 96 600 35 - 45
Kabuklu patates,
orta boy
2 96 750 45 - 55
Pilav (su / pirinç
oranı 1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Haşlanmış pata‐
tes, dört parça
halinde
2 96 600 35 - 40
Ekmek lokması 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, taze 2 96 450 20 - 25
Polenta (sıvı ora
nı 3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Balık
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesin‐
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
(dakika)
Alabalık, yaklaşık
250 g
2 85 550 30 - 40
Karides, taze 2 85 450 20 - 25
Karides, donmuş 2 85 550 30 - 40
Somon fileto 2 85 500 25 - 35
Alabalık, yaklaşık
1000 g
2 85 600 40 - 45
Midye 2 96 500 20 - 30
Yassı balık fileto 2 80 350 15
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
4
www.aeg.com
Et
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dakika)
Dana jambon 1000 g 2 96 800+150 55 - 65
Tavuk göğsü, buğula‐
ma
2 90 500 25 - 35
Tavuk, buğulama,
1000-1200 g
2 96 800+150 60 - 70
Dana / kuzu eti, ba‐
caksız sırt kısmı,
800-1000 g
2 90 800+300 80 - 90
Kasseler (füme sırt
bölgesi - kuzu eti),
buğulama
2 90 800+300 90 - 110
Tafelspitz (haşlanmış
biftek)
2 96 800+700 110 - 120
Küçük sosis 2 80 400 15 - 20
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Yumurta
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dakika)
Yumurta, çok
kaynamış
2 96 500 18 - 21
Yumurta, orta
kaynamış
2 96 450 13 - 16
Yumurta, az kay‐
namış
2 96 400 11 - 12
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
ARDI ARDINA SICAK HAVA VE TAM
BUHAR
Fonksiyonları birleştirerek et, sebze ve garnitür‐
leri birbiri ardına pişirebilirsiniz. Tüm malzemeler
aynı anda servise hazır hale gelir.
Yiyecekleri ilk olarak kızartmak için Sıcak Ha‐
va fonksiyonunu kullanın.
Önceden hazırlanmış sebze ve garnitürleri,
ısıya dayanıklı bir kaba koyun. Kızartmak üze‐
re fırına koyun.
Fırın sıcaklığını 80°C civarına düşürün. Cihazı
daha hızlı soğutmak için fırın kapısını ilk ko‐
numda yaklaşık 15 dakika açık bırakın.
Tam Buhar fonksiyonunu kullanarak tüm ye‐
mekleri hazır olana kadar pişirin.
Maksimum su miktarı 800 ml'dir.
TÜRKÇE 5
Yemek Turbo Izgara
(ilk adım: et pişirme)
Tam Buhar
(ikinci adım: sebzeleri ekleme)
Sıcak‐
lık (°C)
Süre
(dk.)
Raf ko‐
numu
Sıcaklık
(°C)
Süre
(dk.)
Raf konu‐
mu
Rozbif 1 kg
Brüksel lahanası, polenta
180
60 –
70
et: 1
96 40 – 50
et: 1
sebzeler: 3
Keçi eti rosto, 1 kg
Patates, sebzeler, et suyu
180
60 –
70
et: 1
96 30 – 40
et: 1
sebzeler: 3
Dana eti rosto 1 kg,
Pilav, sebzeler
180
50 –
60
et: 1
96 30 – 40
et: 1
sebzeler: 3
YOĞUN BUHAR KONUMU
Yemek Tipi
Yarım Buhar (%50) + Isı (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Puding / flan, porsiyon kaseler‐
de
1)
2 90 40 - 45
Fırında yumurta
1)
2 90 35 - 45
Sebzeli yahni
1)
2 90 40 - 50
İnce balık fileto 2 85 15 - 25
Kalın balık fileto 2 90 25 - 35
350 g'a kadar küçük balık 2 90 25 - 35
1000 g'a kadar bütün balık 2 90 35 - 45
1)
Kapağı kapatarak yarım saat daha devam edin.
Tekrar ısıtma
Yemek Tipi
Yarım Buhar (%50) + Isı (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Lokma 2 85 25 - 35
Makarna 2 85 20 - 25
Pilav 2 85 20 - 25
Tek porsiyonluk yemekler 2 85 20 - 25
SICAK BUHAR KONUMU
Yemek Tipi
Çeyrek Buhar (%25) + Isı
1)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Keçi eti rosto 1000 g 2 160 - 180 90 - 100
Rozbif 1000 g 2 180 - 200 60 - 90
Dana eti rosto 1000 g 2 180 80 - 90
6
www.aeg.com
Yemek Tipi
Çeyrek Buhar (%25) + Isı
1)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Rosto, çiğ, 500 g 2 180 30 - 40
Füme sırt bölgesi / kuzu eti
600-1000 g (2 saat suda bekletin)
2 160 - 180 60 - 70
Tavuk 1000 g 2 180 - 200 50 - 60
Ördek 1500-2000 g 2 180 70 - 90
Kaz 3000 g 1 170 130 - 170
Patates graten 2 160 - 170 50 - 60
Fırında makarna 2 190 40 - 50
Lazanya 2 180 45 - 55
Çeşitli ekmek türleri 500-1000 g 2 180 - 190 50 - 60
Küçük ekmekler 40-60 g 2 180 - 210 30 - 40
Pişirmeye hazır küçük ekmekler 2 200 10 - 20
Pişirmeye hazır bagetler 40-50 g 2 200 20 - 30
Pişirmeye hazır bagetler 40 - 50
g, dondurulm
2 200 25 - 35
1)
Eklenecek su miktarı pişirme süresine bağlıdır.
PİŞİRME
Genel bilgiler
Yeni fırınınız eski fırınınızdan daha farklı şekil‐
de yemek pişiriyor olabilir. Her zaman kullan‐
dığınız ayarları (sıcaklık, pişirme süreleri) ve
raf konumlarını tablolarda verilen değerlere
uyarlayın.
Daha uzun pişirme sürelerinde, kalan sıcak‐
lığın kullanılması için fırın, pişirme süresinin
bitmesine 10 dakika kala kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki
tepsiler pişirme sırasında bükülebilir. Tepsiler
tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacak‐
tır.
Pişirme tablolarının kullanımı
İlk seferinde düşük sıcaklık kullanmanızı öne‐
ririz.
Belirli bir tarif için gereken ayarları bulamıyor‐
sanız, en yakın olanı kullanmaya çalışın.
Birden fazla raf seviyesinde kek pişiriyorsanız,
pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
Farklı uzunluklardaki kekler ve hamur işleri ilk
seferde her zaman eşit şekilde pişmez. Bu du‐
rum meydana gelirse sıcaklık ayarını değiştir‐
meyin. Farklılıklar pişirme prosedürü sırasında
eşitlenir.
PİŞİRME İLE İLGİLİ İPUÇLARI
Pişirme sonuçları Olası neden Çözüm
Kekin altı yeterince pişmiyor. Yanlış raf konumu. Keki alt seviyeye yerleştirin.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir.
Bir sonraki pişirmenizde, fırını
biraz daha düşük bir sıcaklığa
ayarlayın.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısadır.
Pişirme süresini uzatın. Pişir‐
me süreleri daha yüksek pişir‐
me sıcaklıkları ile kısaltılabilir.
TÜRKÇE 7
Pişirme sonuçları Olası neden Çözüm
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Hamurda çok fazla sıvı vardır.
Daha az sıvı kullanın. Özellik‐
le mikser kullanırken karıştır‐
ma sürelerine dikkat edin.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını daha yükseğe
ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur.
Bir sonraki pişirmenizde, pişir‐
me süresini kısaltın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksektir ve
pişirme süresi çok kısadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa
ayarlayın ve pişirme süresini
uzatın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Karışım dengesiz dağılmıştır.
Karışımı pişirme tepsisine eşit
şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan pişirme süre‐
sinde pişmiyor.
Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını biraz daha yük‐
seğe ayarlayın.
TEK DÜZEYDE KIZARTMA:
Kalıp kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Dakika olarak
zaman
Kalıpta kek veya
tatlı çörek
Sıcak Hava 1 150 - 160 50 - 70
Madeira keki /
meyveli kekler
Sıcak Hava 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / Yağsız
pandispanya
Sıcak Hava 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / Yağsız
pandispanya
Üst + Alt Isıtma 2 160 35 - 50
Turta tabanı -
gevrek hamur
Sıcak Hava 2
170-180
1)
10 - 25
Turta tabanı -
pandispanya ka‐
rışımı
Sıcak Hava 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Elma‐
lı tart (çaprazla‐
masına çapı 20
cm olan 2 kalıp)
Sıcak Hava 2 160 60 - 90
Apple pie / Elma‐
lı tart (çaprazla‐
masına çapı 20
cm olan 2 kalıp)
Üst + Alt Isıtma 1 180 70 - 90
8
www.aeg.com
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Dakika olarak
zaman
Cheese cake Üst + Alt Isıtma 1 170 - 190 60 - 90
1)
Fırını önceden ısıtın
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Dakika olarak
zaman
Örgülü ekmek /
simit
Üst + Alt Isıtma 3 170 - 190 30 - 40
Stollen Noel keki
Üst + Alt Isıtma 2
160 - 180
1)
50 - 70
Ekmek (çavdar
ekmeği):
1.
Pişirme işle‐
minin ilk bö‐
lümü.
2.
Pişirme işle‐
minin ikinci
bölümü.
Üst + Alt Isıtma 1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Profiterol / ekler
Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulo pasta
Üst + Alt Isıtma 3
180 - 200
1)
10 - 20
Ufalanmış üst
malzemeli kek
(kuru)
Sıcak Hava 3 150 - 160 20 - 40
Tereyağlı ba‐
demli kek / şe‐
kerli kekler
Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
20 - 30
Meyveli turtalar
(mayalı hamur /
pandispanya ka‐
rışımından yapıl‐
mış)
2)
Sıcak Hava 3 150 35 - 55
Meyveli turtalar
(mayalı hamur /
pandispanya ka‐
rışımından yapıl‐
mış)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 35 - 55
Gevrek hamurlu
meyveli turta
Sıcak Hava 3 160 - 170 40 - 80
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli
(örn. tanecik,
krema, puding)
Üst + Alt Isıtma 3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Fırını önceden ısıtın
2)
Derin pişirme kabı kullanın
TÜRKÇE 9
Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Dakika olarak
zaman
Gevrek hamurlu
bisküviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
Sıcak Hava 3 140 20 - 35
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
20 - 30
Pandispanya ka‐
rışımı ile yapılan
bisküviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 15 - 20
Yumurta akı ile
hazırlanan bö‐
rekler, kurabiye‐
ler
Sıcak Hava 3 80 - 100 120 - 150
Makaronlar (ba‐
demli kurabiye‐
ler)
Sıcak Hava 3 100 - 120 30 - 50
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü‐
viler
Sıcak Hava 3 150 - 160 20 - 40
Puf böreği Sıcak Hava 3
170 - 180
1)
20 - 30
Ekmek Sıcak Hava 3
160
1)
10 - 25
Ekmek Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
Sıcak Hava 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
20 - 30
1)
Fırını önceden ısıtın
Kekler ve gratenler
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C dk. olarak zaman
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 45 - 60
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 25 - 40
Sebze graten
1)
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 15 - 30
Eritilmiş peynirle
kaplı baget ek‐
mekler
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 15 - 30
Kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 40 - 60
10
www.aeg.com
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C dk. olarak zaman
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 30 - 60
Sebze dolması
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 30 - 60
1)
Fırını önceden ısıtın.
Pizza konumu (Nemli)
Yemek tipi Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Fırında makarna 2 170 - 190 45 - 60
Lazanya 2 170 - 190 45 - 60
Patates graten 2 180 - 200 50 - 60
Tatlılar 2 170 - 190 45 - 60
Kalıpta kek veya tatlı çörek 1 150 - 160 50 - 70
Örgülü ekmek / simit 2 160 - 180 40 - 50
Ufalanmış üst malzemeli kek
(kuru)
3 150 - 160 20 - 30
Tereyağlı bademli kek / şekerli
kekler
1)
3 180 - 200 20 - 30
Mayalı hamurla hazırlanan bis‐
küviler
2 150 - 160 20 - 40
1)
Fırını önceden ısıtın.
BİRDEN FAZLA SEVİYEDE PİŞİRME
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi
Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika olarak
zaman
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Profiterol/ekler 1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kuru streusel
kek
1/4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Fırını önceden ısıtın
Bisküvi / small cakes / küçük kekler / börek / ekmek
Pişirme tipi
Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika olarak
zaman
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Gevrek hamurlu
bisküviler
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
1/4 1/3/5 140 25 - 50
TÜRKÇE 11
Pişirme tipi
Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika olarak
zaman
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Pandispanya ka‐
rışımı ile yapılan
bisküviler
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Yumurta akı ile
hazırlanan biskü‐
viler, merengler
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Makaronlar (ba‐
demli kurabiye‐
ler)
1/4 - 100 - 120 40 - 80
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü‐
viler
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Puf böreği 1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Ekmek 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1)
Fırını önceden ısıtın
DÜŞÜK ISIDA PİŞİRME
Bu fonksiyonu, yağsız ve yumuşak et ve balıkları
iç sıcaklıkları 65°C'den fazla olmayacak şekilde
hazırlamak için kullanın. Düşük Isıda Pişirme etli
güveç veya yağlı rostolar için uygun değildir. Etin
doğru iç sıcaklığa sahip olmasını garanti altına
almak için Yemekölçeri kullanabilirsiniz (Yeme‐
kölçer tablosuna bakın).
İlk 10 dakikada fırın sıcaklığını 80°C ila 150°C
arasına ayarlayabilirsiniz. Varsayılan sıcaklık
90°C'dir. Sıcaklık ayarlandıktan sonra, fırın
80°C'de pişirmeye devam eder. Kümes hayvan‐
ları için otomatik düşük ısıda pişirme fonksiyonu‐
nu kullanmayın.
Bu fonksiyonu kullandığınızda, daima
yemekleri kapaksız pişirin.
1.
Etin her iki tarafını ocak üzerindeki bir tava‐
da çok yüksek ayarda 1 - 2 dakika kızartın.
2.
Eti sıcak kızartma tavası ile birlikte tel raf
üzerinde fırına yerleştirin.
3.
Yemekölçeri etin içine yerleştirin.
4.
Düşük ısıda pişirme fonksiyonunu seçin ve
doğru iç sıcaklığı ayarlayın.
Pişirilecek gıda‐
lar
Ağırlık (g) Raf konumu Sıcaklık °C
dakika olarak za‐
man
Rozbif 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Sığır fileto 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Dana eti rosto 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Biftekler 200 - 300 3 120 20 - 40
12
www.aeg.com
PİZZA KONUMU
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Pizza (ince hamurlu)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (yoğun üst mal‐
zemeli)
2 180 - 200 20 - 30
Tart 1 180 - 200 40 - 55
Ispanaklı turta 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
İsviçre turtası 1 170 - 190 45 - 55
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
2
230
1)
10 - 20
Puf böreği
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (Alevli
Tart) (Alsace bölge‐
sinden Pizza benzeri
bir yemek)
2
230
1)
12 - 20
Piroggen (Rusya usu‐
lü kapalı pide)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Derin pişirme kabı kullanın.
KIZARTMA
Genel bilgiler:
Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kap‐
ları kullanın (üreticinin talimatlarına başvurun).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızartma
tavasında ya da derin kızartma tavasının üze‐
rindeki fırın rafında kızartılabilir. (Varsa)
Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kı‐
zartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et
türlerinde, kızartma kabını kapağını örtmeden
kullanabilirsiniz.
Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında
pişirmenizi öneririz.
Çıkan et suyu veya yağ nedeniyle yanmanızı
önlemek için, derin kızartma tavasının içine bi‐
raz sıvı eklemenizi öneririz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dol‐
duktan sonra kızartmayı çevirin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızart‐
ma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu şekilde
daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını ye‐
meğin pişmesine yaklaşık 10 dakika kala ka‐
payın.
TURBO IZGARAYLA PİŞİRME
Sığır eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Çömlekte rosto 1-1,5 kg
Üst + Alt Isıt‐
ma
1 230 120 - 150
TÜRKÇE 13
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Rozbif veya file‐
to: az pişmiş
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rozbif veya file‐
to: orta
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rozbif veya file‐
to: iyi pişmiş
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Fırını önceden ısıtın
Keçi Eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Ön kol, boyun,
jambon
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 90 - 120
Pirzola, kaburga 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 170 - 180 60 - 90
Rosto 750 g-1 kg Turbo Izgara 1 160 - 170 50 - 60
Keçi incik (önce‐
den pişirilmiş)
750 g-1 kg Turbo Izgara 1 150 - 170 90 - 120
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Dana eti rosto 1 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 90 - 120
Dana ayağı 1,5-2 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 150
Kuzu Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kuzu butu,
kuzu eti rosto
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 150 - 170 100 - 120
Kuzu pirzola 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 40 - 60
Av Hayvanları
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Tavşan sırtı,
tavşan butu
1 kg'a kadar Üst + Alt Isıt‐
ma
1
230
1)
30 - 40
Geyik pirzola 1,5-2 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 210 - 220 35 - 40
Geyik budu 1,5-2 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 180 - 200 60 - 90
1)
Fırını önceden ısıtın
14
www.aeg.com
Kümes Hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kümes hay‐
vanı porsi‐
yonları
200-250 g,
her biri
Turbo Izgara 1 200 - 220 30 - 50
Yarım tavuk 400-500 g,
her biri
Turbo Izgara 1 190 - 210 35 - 50
Tavuk, İngiliz
usulü
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 190 - 210 50 - 70
Ördek 1,5-2 kg Turbo Izgara 1 180 - 200 80 - 100
Kaz 3,5-5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 180
Hindi 2,5-3,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 150
Hindi 4-6 kg Turbo Izgara 1 140 - 160 150 - 240
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Balık, bütün 1-1,5 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 210 - 220 40 - 60
IZGARA
Daima maksimum sıcaklık ayarında ızgara ya‐
pın.
Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf konumuna
yerleştirin.
Yağı toplamak için kullanılacak kabı her zaman
birinci raf konumuna yerleştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara ya‐
pın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş
fırını 5 dakika önceden ısıtın.
DİKKAT
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara
yapın.
Izgara
Izgara yapılacak
yiyecek
Raf konumu Sıcaklık
Dakika olarak zaman
1. taraf 2. taraf
Rozbif 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Sığır fileto 3 230 20 - 30 20 - 30
Keçi sırtı 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kuzu Sırtı 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kuzu sırtı 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Balık, bütün, 500
- 1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
TÜRKÇE 15
Hızlı Izgara
Izgara yapılacak yiye‐
cek
Raf konumu
Dakika olarak zaman
1. taraf 2. taraf
Burgers / Burgerler 4 8 - 10 6 - 8
Kuzu fileto 4 10 - 12 6 - 10
Sosisler 4 10 - 12 6 - 8
Fileto biftekler, kuzu
biftekler
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Kızartma
1)
5 1 - 3 1 - 3
Üst malzemeli kızart‐
ma
4 6 - 8 -
1)
Fırını önceden ısıtın
BUZ ÇÖZDÜRME
Yiyecek paketini çıkarın. Yiyeceği kaba koyun.
Bir tabak veya kap ile üzerini örtmeyin. Bu durum
buz çözme süresini uzatabilir.
Alt kısımda olan, birinci fırın rafı konumunu kulla‐
nın.
Yemek
dk. olarak buz
çözme zamanı
dk. olarak ek buz
çözme zamanı
Açıklama
Tavuk 1000 g 100 - 140 20 - 30
Tavuğu altı ters çevrilmiş
şekilde büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin yarısı
dolduğunda çevirin.
Et, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 500 g 90 - 120 20 - 30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Alabalık, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Çilek, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Krema, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Krema hafif donmuş bölüm‐
leri olsa da kolayca çırpılır.
Kremalı pasta, 1400 g 60 60 -
HAZIR YİYECEK
Fanlı Pişirme
Hazır yiyecek Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Pizza, dondurulmuş 2 200 - 220 15 - 25
Amerikan Pizza, don‐
durulmuş
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, soğutulmuş 2 210 - 230 13 - 25
16
www.aeg.com
Hazır yiyecek Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Küçük Pizza, dondu‐
rulmuş
2 180 - 200 15 - 30
Patates Kızartması,
ince
3 200 - 220 20 - 30
Patates Kızartması,
kalın
3 200 - 220 25 - 35
Patates Dilimleri /
Köftesi
3 220 - 230 20 - 35
Baharatlı Patates 3 210 - 230 20 - 30
Lazanya / Mantı, taze 2 170 - 190 35 - 45
Lazanya / Mantı,don‐
durulmuş
2 160 - 180 40 - 60
Fırında peynir 3 170 - 190 20 - 30
Tavuk Kanat 2 190 - 210 20 - 30
Dondurulmuş Hazır Yemekler
Pişirilecek gıda‐
lar
Fırın fonksiyonla‐
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Dondurulm
pizza
Üst + Alt Isıtma 3
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
Cipsler
1)
(300 -
600 g)
Üst + Alt Isıtma
ya da Turbo Iz‐
gara
3 200 - 220
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
Bagetler Üst + Alt Isıtma 3
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
Meyveli turtalar Üst + Alt Isıtma 3
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
1)
Cipsleri pişirirken 2 veya 3 kez çevirin.
KURUTMA - FANLI PİŞİRME
Fırın raflarını fırın kağıdıyla kaplayın.
En iyi sonuç için: gerekli sürenin yarısında cihazı
devre dışı bırakın. Cihaz kapısını kapatın ve ci‐
hazın soğumasını bekleyin. Daha sonra kurutma
işlemine devam edin.
Sebzeler
Kurutulacak gı‐
dalar
Raf konumu
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Fasulye 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Biber 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Ekşi sos için
sebzeler
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Mantar 3 1/4 50 - 60 6 - 8
TÜRKÇE 17
Kurutulacak gı‐
dalar
Raf konumu
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Baharatlar 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Meyve
Kurutulacak gı‐
dalar
Raf konumu
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Erik 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Kayısı 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Elma dilimleri 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Armut 3 1/4 60 - 70 6 - 9
KONSERVE YAPMA - ALT ISITMA
Dikkat edilmesi gereken noktalar:
Sadece, markette bulabileceğiniz aynı büyük‐
lükte konserve kavanozlarından kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya metal
kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı kullanın.
Pişirme tepsisine aladet bir litrelik konserve
kavanozundan fazlasını koymayın.
Kavanozları aynı seviyeye gelinceye kadar
doldurun ve bir kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
Fırın içinde yeterli nem olmasını sağlamak için
pişirme tepsisine yaklaşık 1/2 litre su koyun.
Kavanozlardaki sıvı kaynamaya başladığında
(bir litrelik kavanozlar için yaklaşık 35-60 daki‐
ka sonra) fırını kapayın veya sıcaklığı
100°C'ye düşürün (bkz. tablo).
Yumuşak meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dakika)
Çilek, böğürtlen, ahu‐
dudu, bektaşi üzümü
160 - 170 35 - 45 -
Sert çekirdekli meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dakika)
Armut, ayva, erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Sebzeler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dakika)
Havuç
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Salatalık 160 - 170 50 - 60 -
Karışık kornişon 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Yer lahanası, bezel‐
ye, kuşkonmaz
160 - 170 50 - 60 15 - 20
18
www.aeg.com
1)
Kapalı fırında bekletin
İÇ SICAKLIK SENSÖRÜ TABLOSU
Sığır eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Antrikot veya biftek: az pişmiş 45 - 50
Antrikot veya biftek: orta 60 - 65
Antrikot veya biftek: iyi pişmiş 70 - 75
Keçi Eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Keçi ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82
Keçi pirzola, sırt eti 75 - 80
Rulo köfte 75 - 80
Dana eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Dana eti rosto 75 - 80
Dana ayağı 85 - 90
Koyun / kuzu
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Koyun budu 80 - 85
Koyun sır 80 - 85
Kuzu eti rosto, kuzu budu 70 - 75
Av Hayvanları
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Tavşan sırtı 70 - 75
Tavşan budu 70 - 75
Bütün tavşan 70 - 75
Geyik pirzola 70 - 75
Geyik budu 70 - 75
Balık
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Somon 65 - 70
Alabalık 65 - 70
TÜRKÇE 19
TARİFLER
Ekranda her otomatik tarif için raf ko‐
numları ve önceden ayarlı pişirme süre‐
leri gösterilmektedir.
OTOMATİK PROGRAMLAR
Program numarası Program ismi
1 SEBZELER, GELENEKSEL
2 PATATES GRATEN
3 KÖY EKMEĞİ
4 KÜÇÜK EKMEKLER
5 BALIK FİLETO
6 BALIK DOLMA (ALABALIK)
7 ERİKLİ LOKMA
8 DANA AYAĞI
9 PİLAV
10 LAZANYA
11 HAMUR KABARTMA
12 ROZBİF
13 KEÇİ ETİ ROSTO
14 DANA ETİ ROSTO
15 KUZU ETİ ROSTO
16 AV ETİ ROSTO
17 TAVUK, BÜTÜN
18 PİZZA
19 KİŞ
20 LİMONLU SÜNGER KEK
21 CHEESE CAKE
22 MANTI
23 HAZIR KEK
24 HAZIR PİZZA
25 HAZIR PATATES ÇEŞİTLERİ
Akrilamidler hakkında bilgi
Önemli Bilimsel kaynaklı son bilgilere göre,
yiyecek yüzeyinin kızartılması halinde (özellikle
nişasta içeren ürünlerde), akrilamidler sağlık için
tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle, mümkün
olan en düşük sıcaklıklarda pişirmenizi ve
yiyeceğin yüzeyini çok fazla kızartmamanızı
tavsiye ederiz.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BS7314421M Recipe book

Tip
Recipe book